Luettelo Vimpelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vimpelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vimpelin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Erkki Jäykän muistomerkki[1][2] Patruunantie 15 63.1613°N, 23.8221°E 1968
Pesäpalloilija-patsas[3][2] Lukkarinpuisto, Lakasenkuja 2 63.1614°N, 23.8215°E Ovaska, KariKari Ovaska 1989
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[4][1][2] Vimpelin pyöreän kirkon sankarihautausmaa, Patruunantie 28 63.162°N, 23.8229°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1945 Vimpeli sankarimuistomerkki.JPG
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[4][5][1][2] Vimpelin pyöreän kirkon sankarihautausmaa, Patruunantie 28 63.1621°N, 23.8226°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922 Vimpeli 1918 muistomerkki 2.jpg
Jääkärimuistomerkki[4][1][6][2] Vimpelin pyöreän kirkon sankarihautausmaa, Patruunantie 28 63.1619°N, 23.822°E 1969 Vimpeli Jääkärien muistomerkki.JPG
Kalkintekijän muistolaatta ja -kivi[7] Kalkkitehtaantie 63.1665°N, 24.0697°E 1973
Tervanpolton muistomerkki "Tervakivi"[8][1][7] Kalkkitehtaantie 1140 Hallapuro 63.1832°N, 24.1102°E Niemi, MarttiMartti Niemi 1996 Hallapuro tervanpolton muistomerkki.jpeg
Vimpelin entinen suojeluskuntatalo (muistolaatta)[4][1][7] Talon pääoven vasemmalla puolella; Patruunantien ja Pontisentien kulma 63.1597°N, 23.8243°E Haveri-Nieminen, Marja-LiisaMarja-Liisa Haveri-Nieminen Vimpelin suojalinnan muistolaatta.jpg
Pokelan komppanian muistomerkki[4][1] urheilukentän kulmauksessa. Kotkanniementiellä. Pokela 63.139°N, 23.777°E Summanen, MarkkuMarkku Summanen 1977
Vimpelin sotakoulun muistomerkki[4][1][2] Lakasenkuja 63.1615°N, 23.8213°E Virta, KariKari Virta 1959 20200807 103502.jpg
Vimpelin sotaveteraanien muistokivi[4][1][9] Lakaniementie 744 Pyhälahti 63.0977°N, 23.7796°E 1985

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Taide ja muistomerkit; Vimpeli.fi
  2. a b c d e f Google-Maps: kartta "Vimpelin kulttuurireitti" Pyöräreitit; Kraatteri.net
  3. Keskustan Pesäpalloilija-patsas sai viime yönä mustakeltaisen värityksen — KPL ja Vimpelin Veto kohtaavat tänään toisessa välierässä; Kouvolan Sanomat 1.9.2017ä
  4. a b c d e f g Vimpeli Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi - EP Muisto. Viitattu 17.12.2017.
  5. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 110. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  6. Jääkärimuistomerkki paljastettiin Vimpelissä. Järviseudun Sanomat, 5.12.1969, 49. vsk, s. 4.
  7. a b c Google-Maps: kartta "Sääksjärven lenkki, kalkin- ja tervanpolttoa" Pyöräreitit; Kraatteri.net
  8. Tervakivi paljastettiin Vimpelin hallapurolla porstuakirjastot.fi.
  9. Google-Maps: kartta "Reitti kraatterin reunalla" Pyöräreitit; Kraatteri.net