Luettelo Outokummun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Outokummun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Outokummun kaupungissa (aikaisemmin Kuusjärvi) olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
(Outokummun kiertoliittymän teos) Kiertoliittymässä Outokummun kaupungintalon edustalla, Hovilankatu 2 Outokummun keskustaajama 62.7255°N, 29.0187°E Karppanen, AanesAanes Karppanen Aanes Karppanen - Outokummun kupariset - Outokummun keskustan kiertoliittymä - Outokumpu.jpg
Eero Mäkisen kivipuisto[1] 62.7296°N, 29.0088°E 2010
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkilähde? Outokummun ortodoksisen kirkon edusta, Kirkkopolku 3 Partalanmäki (Outokummun keskustaajama) 62.7197°N, 29.0163°E 1963 Karjalaan jääneiden muistomerkki Outokumpu.jpg
Kivisalmen lohkare[1] Outokummun kaivosmuseon edustalla, Kaivosmiehenpolku 2 Outokummun keskustaajama 62.7309°N, 29.0046°E Outokumpu Old Mine 3.jpg
Kohtla-Järven kaupungin muistopaasi[2][1] (Kohtla-Järven aukion muistomerkki) Keskustorin nurkalla, Kummunkatu 1 Outokummun keskustaajama 62.7255°N, 29.0181°E Kohtla-Järven aukion muistokivi - Keskustorin laita, Kummunkatu 1 - Outokumpu - 1.jpgKohtla-Järven aukion muistokivi - Keskustorin laita, Kummunkatu 1 - Outokumpu - 2.jpg
Kummun koulun muistomerkki[1] Kummun koulun luona, Outolammintie 2 kääntöpaikan itäpuolella Outokummun keskustaajama 62.7242°N, 29.0159°E Kummun koulun muistomerkki - Kummun koulu, Outolammintie 2 kääntöpaikan vieressä - Outokumpu.jpg
Kuusjärven patteriston muistomerkki[1] Kummunkatu 34 (Kiisukadun risteys) Outokummun keskustaajama 62.7311°N, 29.0097°E Kuusjärven patteriston muistomerkki - Kummunkatu 34 - Outokumpu.jpg
Kuusjärven suojeluskunnan muistolaatta[3] Entinen Suojeluskuntatalo (karttalinkki likimääräinen) Kuusjärvi 62.7159°N, 28.9871°E 2015
Otto Trüstedin muistomerkki[4][5][6][1] Kaivoskatu 1 (Alatori) Outokummun keskustaajama 62.7327°N, 29.0102°E 1935 Otto Trüstedin muistomerkki (1935) - Kaivoskatu 1 - Outokumpu - 1.jpgOtto Trüstedin muistomerkki (1935) - Kaivoskatu 1 - Outokumpu - 2.jpg
Sankarihautojen muistomerkki Suojelusenkeli, Kuusjärvi[7] Kuusjärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 2 Kuusjärvi 62.7003°N, 28.9215°E Finne, GunnarGunnar Finne 1954 Kuusjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Työstä paluu[4][8][1] Kauppatorin laidalla (Kohtlajärven aukio), Kummunkatu 1 Outokummun keskustaajama 62.7251°N, 29.0172°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1989 tai 1985[8] Työstä paluu.jpg
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[9] Kuusjärven hautausmaa, Kirkkotie 3 Kuusjärvi 62.6994°N, 28.9174°E 1947
Vapaussodan 1918 sankarivainajat[10][11] Kuusjärven hautausmaa, Kirkkotie 3 Kuusjärvi 62.6998°N, 28.9164°E 1922
Vapaussodan 1918 valkoiset san.vainajat Kuusjärvi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Outokummun muistoja, Izi.Travel
  2. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 361 Outokumpu (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  3. Kuusjärven suojeluskunta sai muistolaatan Karjalainen,karjalainen.fi. 23.2.2015. Viitattu 13.7.2020.
  4. a b Muistomerkit Vanha kaivos. Viitattu 31.12.2017.
  5. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 65 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  6. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 23 heinäkuuta 2020), s. 363 Outokumpu (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  7. Outokumpu, Kuusjärven sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  8. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 66 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  9. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Outokumpu; Punaisten muistomerkit
  10. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 187. Väyläkirjat, 2017. ISBN 9789527168356.
  11. Helsingin sanomat, 8.8.1922. lähde tarkemmin?