Luettelo Joroisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Joroisten julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Joroisten kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ammuttu Varkaudessa[1] Mutalan hautausmaan etelälohkon lounaisosassa lähellä hautausmaan muuria, Kotkatlahdentie 72, Mutala 62.1873°N, 27.848°E Ammuttu Varkaudessa - Mutalan hautausmaa, Kotkatlahdentie 72 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Härkäpoika[1] Kirkonkylän sisääntuloväylän kiertoliittymässä Joroisten kirkonkylä 62.1772°N, 27.8391°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2007 Härkäpoika Mäntynen.jpg
Ilmaan[2] Varkauden lentoasema (lähtöhallin sisäseinä), Joroinen 62.1715°N, 27.8611°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1982 Taru Mäntynen - Ilmaan - 1982 - Varkauden lentoaseman aula - Joroinen.jpg
Isänmaan puolesta 1918 (Vapaussodan sankarimuistomerkki)[3][1] Joroisten kirkon kirkkopuistossa kellotapulin vieressä, Pieksämäentie 1 Joroisten kirkonkylä 62.18°N, 27.8248°E Isänmaan puolesta 1918 - Joroisten kirkon kirkkomaa, kellotapulin vieressä, Pieksämäentie 1 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Isänmaan puolesta (Talvi- ja jatkosodan yhteismuistomerkki)[4] Joroisten kirkon kirkkopuistossa, Pieksämäentie 1 Joroisten kirkonkylä 62.1801°N, 27.8245°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1962 (1963) Armas Tirronen - Isänmaan puolesta 1939-1940 - 1962 - Joroisten kirkon kirkkomaa, Pieksämäentie 1 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Jatkosodan 25.6.1941 ilmataistelun muistolaatta[1][5] Varkauden lentoasema (lähtöhallin sisäseinä), Joroinen 62.1715°N, 27.8611°E 1989 Jatkosodan 25.6.1941 ilmataistelun muistolaatta - 1989 - Varkauden lentoaseman aula - Joroinen.jpg
Joroisiin asettautuneiden luovutetun alueen karjalaisten muistomerkki Joroisten virastotalon edustalla, Multalantie 2 Joroisten kirkonkylä 62.1797°N, 27.8269°E 1994 Joroisiin asettautuneiden luovutetun alueen karjalaisten muistomerkki - 1994 - Joroisten virastotalon edusta, Multalantie 2 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Kaipuu[2] Järvikylän kartanon piha-alue, 130 m kartanon päärakennuksesta (Kartanotie 39) länteen, (paikkalinkki suuntaa-antava, Karttapaikan mm-symbolin mukaan) 62.2145°N, 27.7798°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2004
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Joroisten kirkon vieressä, Pieksämäentie 1 Joroisten kirkonkylä 62.1803°N, 27.8246°E 1956 Karjalaan jääneiden vainajiemme muistolle - 1956 - Joroisten kirkon vieressä, Pieksämäentie 1 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Sankarihautojen muistomerkki[6] Lahnalahdentie 520 Lahnalahti 62.0871°N, 27.7725°E Sankarihautojen muistomerkki - Lahnalahdentie 520, Lahnalahti - Joroinen - 1.jpg
Syli tyhjänä Mutalan hautausmaan itälohkonlohkon itäosassa lähellä hautausmaan muuria, Kotkatlahdentie 72 Mutala 62.1888°N, 27.8523°E Tyhjän sylin muistomerkki - Mutalan hautausmaa, Kotkatlahdentie 72 - Joroisten kk - Joroinen.jpg
Vakaumuksen puolesta kaatuneet 1918[1] Mutalan hautausmaa etelälohkon lounaisosassa lähellä hautausmaan muuria, Kotkatlahdentie 72 Mutala 62.1872°N, 27.8481°E Vakaumuksensa puolesta kaatuneet 1918 - Mutalan hautausmaa, Kotkatlahdentie 72 - Joroisten kk - Joroinen.jpg

Poistetut tai siirretyt teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Poistettu Kuva
Tuulenpoika[2] Ollut Joroisten lentokentällä (Varkauden lentoasema), mutta kesällä 2019 teoksesta ei enää tiedetty lentoasemalla. Lentoaseman/rakennuksen laajennus valmistunut 2000. Onko Finavia sittemmin siirtänyt teoksen? 62.1717°N, 27.8596°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2000

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Nähtävyydet Joroinen. Viitattu 13.12.2017.
  2. a b c Taru Mäntynen CV kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 13.12.2017.
  3. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 15 Joroinen (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  4. Joroinen, Kirkkopuisto Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  5. Lentäjien muistolaatta, Joroinen; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  6. Joroinen, Lahnalahden hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.