Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenkyrön kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tässä luettelossa on kaksi osaa: Hämeenkyrön julkiset taideteokset ja muistomerkit, sekä Pinsiön taidepuiston teokset.

Pinsiön taidepuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenkyrön Pinsiössä sijaitsevan Pinsiön taidepuiston toiminnasta vastaa Pinsiön Taidepuisto ry. Puisto on kävijöille maksuton ja avoinna koko ajan. Puiston jatkuvasti muuttuvaan ja kehittyvään taidenäyttelyyn tehdään uusia teoksia pitkin vuotta ja sieltä myydään teoksia eteenpäin.[1]

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alussa oli sana Monitoimikeskus Sillan julkisivu, Kyrössarvenkatu 15 Kirkonkylä 61.6423°N, 23.1949°E Rauhala, OsmoOsmo Rauhala 2017 Osmo Rauhala Alussa oli sana 2017.jpg
Arvo Pentin muistolaatta[2] Hämeenkyrön kunnantalon seinä Kirkonkylä 61.6375°N, 23.1952°E Arvo Pentin muistolaatta.jpg
Arvo ”Poika” Tuomisen muistokivi

[3]

Nikkari-Tuomisentie 14 Kyröspohja 61.6253°N, 23.1613°E Arvo ”Poika” Tuomisen muistokivi.jpg
Eemeli-reliefi[4] Arteles Creative Centerin julkisivu, Hahmajärventie 26 Haukijärvi 61.5629°N, 23.0926°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää
Hälläpyörä Valtakatu 55 Kyröskoski 61.6664°N, 23.1804°E Kares, AnttiAntti Kares 2017 Antti Kares Hälläpyörä 2017.jpg
Hälläpyörä-monumentti Kyröskosken vieressä Kyröskoski 61.6698°N, 23.1907°E Kyröskoski - Hälläpyörä-monumentti.jpg
F. E. Sillanpään rintakuva F. E. Sillanpään lukion puisto Pappilanmetsä 61.6501°N, 23.1887°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1965 F. E. Sillanpään rintakuva.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Kirkonkylä 61.6356°N, 23.193°E Hämeenkyrön karjalaiset 1955 Karjalaan jääneiden muistomerkki.jpg
Kirvulaisten muistomerkki[5] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Kirkonkylä 61.6331°N, 23.1927°E 1943 Kirvulaisten muistomerkki 1943.jpg
Kulkukissa Korkomäen Kallen puisto Kyröskoski 61.6356°N, 23.193°E Miettinen, JussiJussi Miettinen 2017 Jussi Miettinen Kulkukissa 2017.jpg
Kyrös-kärki Kyröskosken tori, Sepänkatu 1 - poistettu teos Kyröskoski 61.6678°N, 23.1802°E Antila, JariJari Antila

Manninen, KaapoKaapo Manninen

2017 Jari Antila Kaapo Manninen Kyrös-kärki 2017.jpg
Kyröskosken puuvillatehtaan muistomerkki Häijääntien ja Valtakadun liittymä Kyröskoski 61.6621°N, 23.1857°E 2012 Nimetön teos 2012.jpg
Malakias Costianderin muistokivi[2] Kauhtuantie 134 Järvenkylä 61.6883°N, 23.1598°E
Malja & Kuhilas: Malja[6][7] Tampereentie 210 Kyröskoski 61.6543°N, 23.1749°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998 Erik van Hoorn Malja.jpg
Malja & Kuhilas: Kuhilas[6][7] Tampereentie 2 Kirkonkylä 61.6383°N, 23.1962°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998 Erik van Hoorn Kuhilas.jpg
Maailman suurin Kekkonen Taidehotelli Urkin Piilopirtin nurmikenttä Pinsiö 61.58°N, 23.4153°E Miettinen, JussiJussi Miettinen
Bedrozo, AnttiAntti Bedrozo
2014
Mannamäen taistelujen 1918 muistomerkki Mannanmäen näkötornin julkisivu Kostula 61.6912°N, 23.1497°E 1938 2016 07 Mannanmäen näkötorni 2.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Kirkonkylä 61.6351°N, 23.1937°E Muualle haudattujen muistomerkki.jpg
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[8] Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Kirkonkylä 61.6358°N, 23.1934°E 1967
Paavo Yrjölän muistomerkki[9] Timintie Timi 61.6401°N, 23.2547°E Taisto Mäkinen (refieli)
Hämeenkyrön Kiviveistämö (muistokivi)
1992 Taisto Mäkinen & Hämeenkyrön Kiviveistämö Paavo Yrjölän muistomerkki 1992.jpg
Sankarivainajien muistomerkki[10][11] Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Kirkonkylä 61.6353°N, 23.1933°E Filén, Emil RichardEmil Richard Filén 1952 Emil Richard Filén Sankarivainajien muistomerkki 1952.jpg
Sielu ja sielun koti[12][2] Valtakatu 30-40 Kyröskoski 61.6668°N, 23.1797°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2001 (1998) Virpi Kanto Sielu ja sielun koti 1998.jpg
Silja[13] Siljanpuisto, Yrjö-Koskisentie Kirkonkylä 61.6336°N, 23.1984°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1988 Hannele Kylänpää Silja.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi[10] Honkalan pihamaa Laitila 61.6047°N, 23.2402°E Hämeenkyrön sotainvalidit ja -veteraanit 1989 Hämeenkyrön sotainvalidit ja -veteraanit Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi 1989.jpg
Teloitettujen hautapaikan muistomerkki[14] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Kirkonkylä 61.6322°N, 23.1947°E T. Hynninen 1949 T. Hynninen Teloitettujen hautapaikan muistomerkki 1949.jpg
Tuulen leikkikenttä[2] Ahrolan risti (vanhan Mahnalan tien ja Timin tien liittymä) Ahrola 61.6185°N, 23.2306°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 2000 Tuulen leikkikenttä.jpg
Työmiehet Kyrönsarventie 6 Kirkonkylä 61.6399°N, 23.1974°E 2009 Nimetön teos 2009.jpg
Valtakadun perho Valtakatu 61 Kyröskoski 61.6677°N, 23.1782°E Kanko, SeppoSeppo Kanko 2017 Seppo Kanko Valtakadun perho 2017.jpg
Yltä ja alta Sasintie 555 Pinsiö 61.5736°N, 23.4343°E Holt, NancyNancy Holt 1998

Pinsiön taidepuiston teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Näytä tämän osion koordinaatit Google-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Sariola, AntjeAntje Sariola
Aate[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kares, AnttiAntti Kares
Forest King[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Hanomakki[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Hiilijalanjälki[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Manninen, KaapoKaapo Manninen 2012
Lehvät[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Lintukodot[17] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Holopainen, TapioTapio Holopainen
Naamakirja[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Markku Heikkilä
Nimetön[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Miettinen, JussiJussi Miettinen
Ode to the spring[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Puistoankkuri[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2012
Sarvikko[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kanko, SeppoSeppo Kanko
Sininen auto[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö 61.5793°N, 23.4175°E Tirronen, KullervoKullervo Tirronen
Suojelusenkeli[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2010
Torso[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Holopainen, TapioTapio Holopainen
Trukkipukki[16] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila
Tuulityttö[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Kanko, SeppoSeppo Kanko 2012
Unohdetut[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Krossbeck, ArjaArja Krossbeck
Valopää[15] Pinsiön taidepuisto Pinsiö Antila, JariJari Antila 2012

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]