Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hämeenkyrön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenkyrön kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tässä luettelossa on kaksi osaa: Hämeenkyrön julkiset taideteokset ja muistomerkit, sekä Pinsiön taidepuiston teokset.

Pinsiön taidepuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenkyrön Pinsiössä sijaitsee aina avoin ja maksuton Pinsiön taidepuisto.[1]

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
30. Pirkan hiihdon muistokivi Puolipirkan laavun maastossa, Vasuntie 90 61.69°N, 23.0853°E 1983 XXX Pirkan hiihdon muistokivi 2020.jpg
Adam Sasslinin muistolaatta Jumesniemen kirkko-koulun seinässä, Jumesniementie 411 Jumesniemi 61.5386°N, 23.2638°E Tietoja - panoramio.jpg
Alussa oli sana[2] Monitoimikeskus Sillan julkisivu, Kyrössarvenkatu 15 Pappilanmetsä 61.6423°N, 23.1949°E Rauhala, OsmoOsmo Rauhala 2017 Osmo Rauhala Alussa oli sana 2017.jpg
Arvo Pentin muistolaatta[3] Hämeenkyrön kunnantalon seinä Pappila 61.6375°N, 23.1952°E Arvo Pentin muistolaatta.jpg
Arvo ”Poika” Tuomisen muistokivi [3] [4][5][6] Nikkari-Tuomisentie 14 Kyröspohja 61.6253°N, 23.1613°E Nykänen, PerttiPertti Nykänen 1983 Arvo ”Poika” Tuomisen muistokivi.jpg
Eemeli-reliefi[7][8][9] Arteles Creative Centerin julkisivu, Hahmajärventie 26 Haukijärvi 61.5629°N, 23.0926°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1988 Hannele Kylanpaa Eemeli reliefi Hameenkyro.jpg
F. E. Sillanpään rintakuva[10][11] F. E. Sillanpään lukion puisto Kyröskoski 61.6501°N, 23.1887°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1965 F. E. Sillanpään rintakuva.jpg
Hammaren & Co:n perustajien reliefi[12] Kyrönkoski, Kyron tehdas (arveltu paikka, tehdasalueella?) 61.668°N, 23.1867°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1970
Hälläpyörä-monumentti Kyröskosken vieressä Kyröskoski 61.6698°N, 23.1907°E Kyröskoski - Hälläpyörä-monumentti.jpg
Hämeenkyrön emäkirkkojen muistokivi[13] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6323°N, 23.1937°E 1982 Hämeenkyrön emäkirkkojen muistokivi.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[14] Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6356°N, 23.193°E Hämeenkyrön karjalaiset 1955 Karjalaan jääneiden muistomerkki.jpg
Kirvulaisten muistomerkki[15] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6331°N, 23.1927°E 1943 Kirvulaisten muistomerkki 1943.jpg
Kyröskosken puuvillatehtaan muistomerkki Häijääntien ja Valtakadun liittymä Kyröskoski 61.6621°N, 23.1857°E 2012 Kyröskosken puuvillatehtaan muistomerkki 2020.jpg
Malakias Costianderin muistokivi[3][16][9] Lähellä Paaston taloa, Kauhtuantie Kostula 61.6934°N, 23.1578°E Torkkola, ErkkiErkki Torkkola 1976 Costiander.jpg
Malja & Kuhilas: Malja[17][18] Tampereentie 210 Kyröskoski 61.6543°N, 23.1749°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998 Erik van Hoorn Malja.jpg
Malja & Kuhilas: Kuhilas[17][18] Tampereentie 2 Pappila 61.6383°N, 23.1962°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 1998 Erik van Hoorn Kuhilas.jpg
Mannamäen taistelujen 1918 muistomerkki[19] Mannanmäen näkötornin julkisivu Kostula 61.6912°N, 23.1497°E 1937 2016 07 Mannanmäen näkötorni 2.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6351°N, 23.1937°E Muualle haudattujen muistomerkki.jpg
Niilo Pylsyn muistomerkki[20][6] Kierikkalan kylässä Huupon talon pihapiirissä (Maisemakahvila), Aromaantie 4 Kierikkala 61.588°N, 23.2324°E Pylsy, EeroEero Pylsy, Kempe, ReinoReino Kempe ja Papunen, PenttiPentti Papunen 1989 Eero Pylsy Reino Kempe Pentti Papunen Niilo Pylsyn muistomerkki 1989.JPG
Nimetön teoslähde? Monitoimikeskus Sillan piha, Kyrönsarventie 16 Pappilanmetsä 61.6422°N, 23.1944°E 2020
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[21][22] Hämeenkyrön vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6324°N, 23.195°E 1967 Nälkävuosien uhrien muistomerkki 1967.jpg
Paavo Yrjölän muistomerkki[23][24][25] Timintie 187 Timi 61.6401°N, 23.2547°E Taisto Mäkinen (refieli) ja Hämeenkyrön Kiviveistämö (muistokivi) 1992 Taisto Mäkinen & Hämeenkyrön Kiviveistämö Paavo Yrjölän muistomerkki 1992.jpg
Sankarivainajien muistomerkki "Äiti ja lapsi"[26][27][28] Hämeenkyrön kirkon alue, Härkikuja 13 Pappila 61.6353°N, 23.1933°E Filén, EmilEmil Filén 1952 Emil Richard Filén Sankarivainajien muistomerkki 1952.jpg
Sielu ja sielun koti [29] [30][3][31] Valtakatu 30-40 Kyröskoski 61.6668°N, 23.1797°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2001 (1998) Virpi Kanto Sielu ja sielun koti 1998.jpg
Silja[32][33][34] Siljanpuisto, Yrjö-Koskisentie Pappila 61.6336°N, 23.1984°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1992 (1988) Hannele Kylänpää Silja.jpg
Sodissa kaatuneiden muistomerkki[19] Kuustenlatva, Kintustie 20 61.6187°N, 23.076°E Jokinen, AnttiAntti Jokinen 1988
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi[26] Honkalan pihamaa Laitila 61.6047°N, 23.2402°E Hämeenkyrön sotainvalidit ja -veteraanit 1989 Hämeenkyrön sotainvalidit ja -veteraanit Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi 1989.jpg
Teloitettujen hautapaikan muistomerkki[35] Vanha hautausmaa, Kappelikuja 6 Pappila 61.6322°N, 23.1947°E T. Hynninen 1949 T. Hynninen Teloitettujen hautapaikan muistomerkki 1949.jpg
Tuulen leikkikenttä[3] Ahrolan risti (vanhan Mahnalan tien ja Timin tien liittymä) Ahrola 61.6185°N, 23.2306°E van Hoorn, ErikErik van Hoorn 2000 Tuulen leikkikenttä.jpg
Työmiehet Kyrönsarventie 6 Pappila 61.6399°N, 23.1974°E 2009 Nimetön teos 2009.jpg
Yltä ja alta[29][36] Sasintie 555 Pinsiö 61.5736°N, 23.4343°E Holt, NancyNancy Holt 1998 Nancy Holt Ylta ja alta 1998.JPG
Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen kodin muistolaatta[37][14] Isopappila, Yrjö-Koskisen tie 6 61.6338°N, 23.1954°E Järveläinen, LilliLilli Järveläinen 1951 Lilli Jarvelainen Yrjo Sakari Yrjo Koskisen kodin muistolaatta 1951.JPG

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Hälläpyörä Valtakatu 55, Kyröskoski ? Kares, AnttiAntti Kares 2017 2018 Myyty Antti Kares Hälläpyörä 2017.jpg
Kulkukissa Korkomäen Kallen puisto, Kyröskoski Urkin piilopirtti (2021) Miettinen, JussiJussi Miettinen 2017 2018 Myyty Jussi Miettinen Kulkukissa 2017.jpg
Kyrös-kärki Kyröskosken tori, Sepänkatu 1, Kyröskoski Urkin piilopirtti (2021) Antila, JariJari Antila

Manninen, KaapoKaapo Manninen

2017 2018 Myyty Jari Antila Kaapo Manninen Kyrös-kärki 2017.jpg
Maailman suurin Kekkonen Taidehotelli Urkin piilopirtin nurmikenttä (Purettu) ? Miettinen, JussiJussi Miettinen ja Bedrozo, AnttiAntti Bedrozo 2014
Valtakadun perho Valtakatu 61, Kyröskoski ? Kanko, SeppoSeppo Kanko 2017 2018 Myyty Seppo Kanko Valtakadun perho 2017.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa VI Häme. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951971345X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tervetuloa Pinsiön Taidepuistoon Pinsiön taidepuisto. Pinsiön Taidepuisto ry. Viitattu 28.8.2017.
  2. Osmo Rauhalan teos Alussa oli sana koristaa Hämeenkyrön uuden monitoimikeskuksen julkisivua
  3. a b c d e MUISTOMERKKEJÄ - Maisematie
  4. Pirkanmaan tiet: Tesoma-Siuro-Otamus-Jumesniemi-Hämeenkyrö-Viljakkala-Karhe-Kyrönlahti-Murole-Kapee-Tesoma - Moottoripyörän satulasta
  5. Arvo Poika Tuomisen muistomerkki Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  6. a b Suomen muistomerkit, s. 24
  7. Tampereen taidemuseo - Patsasbongarin matkassa: Nobel-maisemissa
  8. Eemeli-reliefi Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  9. a b Suomen muistomerkit, s. 21
  10. F. E. Sillanpään rintakuva Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  11. Suomen muistomerkit, s. 26
  12. Suomen muistomerkit, s. 22
  13. Hämeenkyrön vanhojen emäkirkkojen muistomerkki; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  14. a b Suomen muistomerkit, s. 27
  15. Kirvulaisten muistomerkki Hämeenkyrössä puhdistettiin.
  16. Malakias Costianderin muistomerkki Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  17. a b MALJA & KUHILAS - STRATA
  18. a b GC6KN5F Unohdettua ympäristötaidetta (Unknown Cache) in Finland created by Kumpe
  19. a b Suomen muistomerkit, s. 23
  20. Niilo Pylsyn muistomerkki Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  21. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  22. Hämeenkyrö - Finland's "Great Hunger Years" Memorials
  23. Tampereen taidemuseo - Patsasbongarin matkassa: Urheilujuhlan tuntua
  24. Paavo Yrjölän muistomerkki Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  25. Suomen muistomerkit, s. 25
  26. a b Pirkanmaan sotamuistomerkit, Hämeenkyrö; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  27. sankarihautoja ja muistomerkkejä - rastipukki.kuvat.fi
  28. Hämeenkyrön sankarimuistomerkki; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  29. a b https://maisematie.fi/elamykset/nahtavyydet/ymparistotaide/ YMPÄRISTÖTAIDE - Maisematie
  30. Portfolio Virpi Kanto
  31. Sielu ja sielun koti Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  32. Airas, Kylänpää ja Hankijoki Uskelan galleriassa
  33. Silja-veistos Hämeenkyrö; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  34. Suomen muistomerkit, s. 20
  35. Punaisten muistomerkit - Työväenmuseo Werstas
  36. https://visitnokia.fi/kohteet/maataideteos-ylta-ja-alta-up-and-under/ Maataideteos Yltä ja alta – Up and Under - Visit Nokia
  37. Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen kodin muistolaatta; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo