Luettelo Lieksan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lieksan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lieksan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lieksaan on liitetty Pielmeridiisjärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Heikki Turusen reliefi[1] Kulttuurikeskuksen sisäänkäynnin vieressä, Pielisentien puolella 63.3166°N, 30.0321°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2014 Heikki Turusen reliefi by Matti Peltokangas.JPG
Idän ja lännen kulttuuriperintö ja kohtaaminen[1] Lieksanjoen rannalla Siltapuistossa 63.3146°N, 30.0377°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1999 Idän ja lännen kulttuuriperintö ja kohtaaminen by Kauko Kortelainen.JPG
Jatkosodan Sankarihautojen muistomerkki, Viekijärvi[2] Viekijärven kirkon sankarihautausmaa, Kannelkoskentie 10a Viekijärvi 63.4834°N, 29.6202°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Viekijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Jauhiaisen taistelun muistomerkki[3] Vuonislahti 63.1515°N, 29.9857°E 1930
Mannerheim-ristin ritari Ilmari Juutilaisen muistomerkki[4][5] Rautatiepuisto 63.3186°N, 30.0154°E 1991 (kaiverrus laatassa) Ilmari Juutilainen birth home memorial.jpg
Mannerheim-ristin ritari Jorma Hämäläisen muistomerkki[5] Puistikko Koulukadun päässä Lieksanjoen rannalla 63.3207°N, 30.0313°E 1991 (kaiverrus laatassa) Jorma Hämäläinen birth home memorial.jpg
Jotos[1] eli Rukajärven suunnan muistomerkki[6] Vapaudenpuisto 63.3201°N, 30.0238°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja ja Karvinen, ErkkiErkki Karvinen 1966 Jotos by Heikki Häiväoja.JPG
Jätkän patsas[1] tai Tukkimiehen patsas[7] tai Vonkamiespatsas[5] Pielisentie 46 vastapäätä oleva puistikko, Kuhmonkadun ja Kainuuntien välinen puisto 63.3203°N, 30.0202°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1959 Vonkamiespatsas by Eino Räsänen.JPG
Karhupatsas[5] Puistossa valtatie 73:n ja Simo Hurtan kadun välillä, puiston Koulukadun puoleisessa päässä 63.3168°N, 30.0261°E Karhupatsas Lieksa.JPG
Kaupan kaivo[6][1] Liike- ja kulttuurikeskuksen edessä, Pielisentie 63.317°N, 30.0312°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1967 Kaupan kaivo by Taisto Martiskainen.JPG
Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkki[8]lähde? Pitkäkangas, lähin osoite Läpsyntie 12 Läpsy 63.2065°N, 30.0611°E 1970 Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkk.jpg
Lieksan kolmannen kirkon muistomerkki[9] Lieksan kirkon kirkkopiha, Kirkkokatu 1 63.3131°N, 30.031°E Lieksan kolmannen kirkon muistomerkki.JPG
Meridiaani[1][10] 63.3185°N, 30.0272°E Nuutinen, PauliPauli Nuutinen 1997 Meridiaani by Pauli Nuutinen.JPG
Mikko Oinosen muistomerkki[4][5] Kulttuurikeskuksen edusta, Pielisentie 9-11 63.3164°N, 30.0318°E Mikko Oinosen muistomerkki.JPG
Nälkävuosien muistomerkki Lamminkyläntien varrella, Koulutien risteyksen lähellä[11] Mähkö 63.307°N, 30.0628°E 1968 Nälkävuosien muistomerkki Lieksa.JPG
Partisaani-iskun uhrien muistomerkki Lieksasta päin saavuttaessa Kontiovaarantien oikealla puolella on noin 300 m ennen Pienen Ritojärven pysäköintialuetta 63.2026°N, 30.4555°E
Pietari Brahen patsas [12] eli Per Brahe[1] Hovilan puisto 63.3146°N, 30.0335°E Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1953 Pietari Brahen patsas by Eva Ryynänen.JPG
Punaisten pakolaisten muistomerkki[13] Änisenvaara Ruunaa 63.3853°N, 30.3576°E 1949
Ruokolaisten muistomerkki[13] Mäntyjärventien varressa Savijärvi 63.6574°N, 29.8165°E Nevalainen, TaunoTauno Nevalainen ja Kalavaara, AnteriAnteri Kalavaara 1968
Sankarihautojen muistomerkki Siunaus, Lieksa[14] Lieksan kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 1 63.3126°N, 30.0295°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959 Lieksa sankarimuistomerkki.JPG
Sodissa kaatuneiden muistomerkki[4] Lieksan kirkkopuisto (sama kuin sankarihautojen muistomerkki?)
Suojeluskuntatalon muistomerkki[5] Vapaudenpuisto, Pielisentien varrella 63.3195°N, 30.0232°E Pielisjärvi-Lieksa White Guard staff office site memorial 1.jpg
Talvisodan sankarihautojen sankariristi, Viekijärvi Viekijärven hautausmaa, Kannelkoskentie 10a Viekijärvi 63.4844°N, 29.6205°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala Viekijärvi sankarimuistomerkki 2.JPG
Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[15] Lamminkylän hautausmaalla, Lamminkyläntie 33 Lamminkylä 63.3007°N, 30.0699°E 1945 Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet Lamminkylä.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Lieksa[16] Lieksan kirkon kirkkotarha, Kirkkokatu 1 63.3128°N, 30.0298°E 1921 Lieksa 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Viekijärvi[16] Viekijärven kirkon hautausmaa 63.4844°N, 29.6204°E 1924 Viekijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vornan taistelun muistomerkki[17] Vornan sillan lähellä, tien varrella noin 90 m sillasta pohjoiskoilliseen Kelvä 63.0538°N, 30.1103°E 1928 Battle of Vorna memorial 1.JPG
Veturionnettomuuden muistomerkki[5] Lieksan rautatieaseman asemarakennuksen kaakkoispäädyssä 63.3182°N, 30.0167°E Memorial of steam locomotive accident 1966-01-20.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Asko Saarelainen: Lieksa - patsaiden ja veistosten kaupunki Lieksan kaupunki. Viitattu 30.12.2017.
  2. Lieksa, Viekijärven jatkosodan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  3. Jauhiaisen salmen taistelu Vuonislahden kylähistorian mukaan
  4. a b c Kuvia Lieksasta Lieksan omakotiyhdistys. Viitattu 7.1.2018. [vanhentunut linkki]
  5. a b c d e f g Simo Turunen ja Mika Viertola: Patsassuunnistus Rasti-Pielinen. 2016. Viitattu 20.1.2018.
  6. a b Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 344 Lieksa - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  7. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 342 Lieksa (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  8. Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkki asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  9. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 26 heinäkuuta 2020), s. 46 Lieksa (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  10. Siippainen, Matti: Kätketyt kivipaadet - Pohjois-Karjalan teiden varsilla on mielenkiintoisia muistomerkkejä, mutta viitat eivät niihin opasta Sanomalehti Karjalainen. 1.1.2020. Viitattu 27.7.2020.
  11. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 198) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 21.1.2018.
  12. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 338 Lieksa (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  13. a b Teloitettujen muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 20.1.2018.
  14. Lieksa, Lieksan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  15. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki tyovaenliike.fi.
  16. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 196,197. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  17. Vornan museotie (s.7) Mobilia. Viitattu 20.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]