Luettelo Lieksan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Lieksan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lieksan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lieksaan on liitetty Pielisjärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Heikki Turusen reliefi[1] Kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnin vieressä 63.3166°N, 30.0339°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2014
Idän ja lännen kulttuuriperintö ja kohtaaminen[1] Lieksanjoen rannalla Siltapuistossa 63.3147°N, 30.0378°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1999
Ilmari Juutilaisen muistomerkki[2][3] Rautatiepuisto 63.3185°N, 30.0159°E
Jorma Hämäläisen muistomerkki[3] 63.3208°N, 30.0314°E
Jotos[1] Vapaudenpuisto 63.3201°N, 30.0238°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1966
Jätkän patsas[1] Kuhmonkadun ja Kainuuntien välinen puisto 63.3204°N, 30.0202°E Räsänen, EinoEino Räsänen ?
Karhupatsas[3] 63.3167°N, 30.0258°E ?
Kaupan Kaivo[1] Liike- ja kulttuurikeskuksen edessä 63.317°N, 30.0312°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1967
Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkki[4]lähde? Pitkäkangas, lähin osoite Läpsyntie 12 Läpsy 63.2065°N, 30.0611°E 1970 Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkk.jpg
Meridiaani[1] 63.3184°N, 30.0269°E Nuutinen, PauliPauli Nuutinen ?
Mikko Oinosen muistomerkki[2] Kulttuurikeskuksen edusta, Pielisentie 9-11 63.3164°N, 30.0318°E
Nälkävuosien muistomerkki Lamminkyläntien ja Koulutien risteyksen lähellä[5] Mähkö 63.3068°N, 30.0629°E
Per Brahe[1] Hovilan puisto 63.3146°N, 30.0335°E Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1953
Punaisten pakolaisten muistomerkki[6] Änisenvaara Ruunaa 63.3853°N, 30.3576°E 1949
Ruokolaisten muistomerkki[6] Tolkeen metsäautotien varressa Savijärvi 63.6575°N, 29.8166°E Nevalainen, TaunoTauno Nevalainen ja Kalavaara, AnteriAnteri Kalavaara 1968
Sankarihautojen muistomerkki Siunaus, Lieksa[7] Lieksan kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 1 63.3126°N, 30.0295°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959 Lieksa sankarimuistomerkki.JPG
Jatkosodan Sankarihautojen muistomerkki, Viekijärvi[8] Viekijärven kirkon sankarihautausmaa, Kannelkoskentie 10a Viekijärvi 63.4834°N, 29.6202°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Viekijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Talvisodan sankarihautojen sankariristi, Viekijärvi Viekijärven hautausmaa, Kannelkoskentie 10a Viekijärvi 63.4844°N, 29.6205°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala Viekijärvi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sodissa kaatuneiden muistomerkki[2] Lieksan kirkkopuisto (sama kuin sankarihautojen muistomerkki?)
Suojeluskuntatalon muistomerkki[3] 63.3194°N, 30.0229°E ?
Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[9] Lamminkylän hautausmaalla, Lamminkyläntie 33 Lamminkylä 63.3007°N, 30.0699°E 1945 Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet Lamminkylä.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Lieksa[10] Lieksan kirkon kirkkotarha, Kirkkokatu 1 63.3128°N, 30.0298°E 1921 Lieksa 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Viekijärvi[10] Viekijärven kirkon hautausmaa 63.4844°N, 29.6204°E 1924 Viekijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vornan taistelun muistomerkki[11] Vornan sillan lähellä, karttalinkki likimäääräinen Kelvä 63.053°N, 30.1092°E 1928
Veturionnettomuuden muistomerkki[3] 63.3182°N, 30.0169°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Asko Saarelainen: Lieksa - patsaiden ja veistosten kaupunki Lieksan kaupunki. Viitattu 30.12.2017.
  2. a b c Kuvia Lieksasta Lieksan omakotiyhdistys. Viitattu 7.1.2018.
  3. a b c d e Simo Turunen ja Mika Viertola: Patsassuunnistus Rasti-Pielinen. 2016. Viitattu 20.1.2018.
  4. Kersantti Antti Honkasen ampumispaikan 6.9.1944 muistomerkki
  5. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184-210) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 21.1.2018.
  6. a b Teloitettujen muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 20.1.2018.
  7. Lieksa, Lieksan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  8. Lieksa, Viekijärven jatkosodan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  9. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki
  10. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 196,197. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  11. Vornan museotie (s.7) Mobilia. Viitattu 20.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]