Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Siikalatvan kunnassa (joka muodostettiin vuoden 2009 alussa neljästä kunnasta, Kestilästä, Piippolasta, Pulkkilasta ja Rantsilasta) olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Christfrid Gananderin patsas[1] Rantsilan kirkon lähellä kirkkopuistossa Rantsila (taajama) Punkeri, ElsaElsa Punkeri ja Räsänen, EelisEelis Räsänen 1982
Hirvi[2] Paavolantien risteys Rantsila (taajama) Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Isännät ja isäntien varjot Kairanmaa-talon pihapiirissä Leskelä 64.1797°N, 25.8024°E Junno, TapioTapio Junno 1996
Joutsen[3] Rantsilan kirjaston piha Rantsila (taajama)
Keskipisteen patsas Kairanmaa-talon pihalla Leskelä 64.1797°N, 25.8024°E Marjomaa, TaunoTauno Marjomaa 2001
Kirnuaja[4] Rantsilan kirjaston pihalla Rantsila (taajama)
Kylväjä[5] Rantsilan kirjaston piha Rantsila (taajama) Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Lehmät[6] Rantsilan kirjaston piha Rantsila (taajama)
Lukeva poika[7] keskusta Rantsila (taajama) Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1993
Matti Kylmänen ja sonni[8] Kylmänen Food Oy:n pihassa Rantsila (taajama)
Muualle haudattujen muistomerkki[9] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila (taajama)
Myllynkivet[10] Kirjaston edessä Rantsila (taajama)
Nälkään kuolleiden muistomerkki[11] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila (taajama)
Raivaaja[12] Rantsila (taajama) Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1992
Sandelsin ratsastajapatsas[13] Rantsilan keskusta Rantsila (taajama) 64.5066°N, 25.65°E Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1989
Sankarimuistomerkki, Piippola[14] Piippolan kirkon sankarihautausmaa Piippola 64.177°N, 25.9646°E 1921 Piippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva perhe, Pulkkila[15] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa 64.2738°N, 25.867°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1965 Pulkkila sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki , Rantsila[16] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila (taajama) 64.5051°N, 25.6549°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1956 Rantsila sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunta- ja lotta Svärd talon (1939-1944) muistolaatta Piippolan entisen kunnantalon ulkoseinässä, Keskustie 9 Piippola 64.1755°N, 25.9617°E Piippola suojeluskunta- ja lottalaatta.jpg
Suomen sodan sotilaiden muistomerkki[17] Rantsilan kirkon kirkkotarha Rantsila (taajama) 64.505°N, 25.654°E 1990 Rantsila Suomensota.JPG
Suomen sota, Pulkkilan taistelun muistomerkki[18] Pulkkila 64.2683°N, 25.8669°E Junttola, OO Junttola 1933 Pulkkila Suomensota.JPG
Suomi-neito, juokse![19] Raikkaan urheilutalon piha Rantsila (taajama) Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Talvisotaan lähdön muistomerkki[20] Aleksanterin koulun piha Rantsila (taajama)
Vanhan kirkon muistomerkki[21] Vanha kirkkopuisto Rantsila (taajama)
Vapaussodan muistomerkki, Pulkkila[15][14] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa 64.2735°N, 25.8667°E 1922 Pulkkila 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan ja Talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki[22] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila (taajama) 64.5051°N, 25.6547°E 1921 Rantsila 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christfrid Gananderin patsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  2. Hirvi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  3. Joutsen Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  4. Kirnuaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  5. Kylväjä Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  6. Lehmät Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  7. Lukeva poika Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  8. Matti Kylmänen ja sonni Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  9. Muualle haudattujen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  10. Myllynkivet Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  11. Nälkään kuolleiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  12. Raivaaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  13. Sandelsin ratsastajapatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  14. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 146,148. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. a b Pulkkilan kirkko; Kirjastovirma.fi
  16. Jatkosodan sankarivainajien muistopatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  17. Suomen sodan sotilaiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  18. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 48. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  19. Suomi-neito, juokse! Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  20. Talvisotaan lähdön muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  21. Vanhan kirkon muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  22. Sisällissodan ja talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.