Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Siikalatvan kunnassa (joka muodostettiin vuoden 2009 alussa neljästä kunnasta, Kestilästä, Piippolasta, Pulkkilasta ja Rantsilasta) olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Christfrid Gananderin patsas[1] Rantsilan kirkon lähellä kirkkopuistossa Rantsila Punkeri, ElsaElsa Punkeri ja Räsänen, EelisEelis Räsänen 1982
Hirvi[2] Paavolantien risteys Rantsila Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Isännät ja isäntien varjot Kairanmaa-talon pihapiirissä Leskelä 64.1797°N, 25.8024°E Junno, TapioTapio Junno 1996
Joutsen[3] Rantsilan kirjaston piha Rantsila
Keskipisteen patsas Kairanmaa-talon pihalla Leskelä 64.1797°N, 25.8024°E Marjomaa, TaunoTauno Marjomaa 2001
Kirnuaja[4] Rantsilan kirjaston pihalla Rantsila
Kylväjä[5] Rantsilan kirjaston piha Rantsila Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Lehmät[6] Rantsilan kirjaston piha Rantsila
Lukeva poika[7] keskusta Rantsila Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1993
Matti Kylmänen ja sonni[8] Kylmänen Food Oy:n pihassa Rantsila
Muualle haudattujen muistomerkki[9] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila
Myllynkivet[10] Kirjaston edessä Rantsila
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Piippola[11] Piippolan kirkkopihalla, Keskustie 3 (paikkalinkki kirkkomaalle) Piippola 64.1768°N, 25.9641°E 1946 Famine Memorial Piippola 20080701.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Rantsila[12] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila
Raivaaja[13] Rantsila Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1992
Sandelsin ratsastajapatsas[14] Rantsilan keskusta Rantsila 64.5066°N, 25.65°E Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1989
Sankarimuistomerkki, Piippola[15] Piippolan kirkon sankarihautausmaa Piippola 64.177°N, 25.9646°E 1921 Piippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva perhe, Pulkkila[16] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa 64.2738°N, 25.867°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1965 Pulkkila sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki , Rantsila[17] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila 64.5051°N, 25.6549°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1956 Rantsila sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunta- ja lotta Svärd talon (1939-1944) muistolaatta Piippolan entisen kunnantalon ulkoseinässä, Keskustie 9 Piippola 64.1755°N, 25.9617°E Piippola suojeluskunta- ja lottalaatta.jpg
Suomen sodan sotilaiden muistomerkki[18] Rantsilan kirkon kirkkotarha Rantsila 64.505°N, 25.654°E 1990 Rantsila Suomensota.JPG
Suomen sota, Pulkkilan taistelun muistomerkki[19] Pulkkila 64.2683°N, 25.8669°E Junttola, OO Junttola 1933 Pulkkila Suomensota.JPG
Suomi-neito, juokse![20] Raikkaan urheilutalon piha Rantsila Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Talvisotaan lähdön muistomerkki[21] Aleksanterin koulun piha Rantsila
Vanhan kirkon muistomerkki[22] Vanha kirkkopuisto Rantsila
Vapaussodan muistomerkki, Pulkkila[16][15] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa 64.2735°N, 25.8667°E 1922 Pulkkila 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan ja Talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki[23] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila 64.5051°N, 25.6547°E 1921 Rantsila 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christfrid Gananderin patsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  2. Hirvi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  3. Joutsen Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  4. Kirnuaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  5. Kylväjä Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  6. Lehmät Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  7. Lukeva poika Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  8. Matti Kylmänen ja sonni Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  9. Muualle haudattujen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  10. Myllynkivet Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  11. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 203) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 13.7.2020. (englanniksi)
  12. Nälkään kuolleiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  13. Raivaaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  14. Sandelsin ratsastajapatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  15. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 146,148. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  16. a b Pulkkilan kirkko; Kirjastovirma.fi
  17. Jatkosodan sankarivainajien muistopatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  18. Suomen sodan sotilaiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  19. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 48. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  20. Suomi-neito, juokse! Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  21. Talvisotaan lähdön muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  22. Vanhan kirkon muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  23. Sisällissodan ja talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.