Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Siikalatvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Siikalatvan kunnassa (joka muodostettiin vuoden 2009 alussa neljästä kunnasta, Kestilästä, Piippolasta, Pulkkilasta ja Rantsilasta) olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Christfrid Gananderin patsas[1][2] Rantsilan kirkon lähellä kirkkopuistossa Rantsila 64.5051°N, 25.6537°E Punkeri, ElsaElsa Punkeri ja Räsänen, EelisEelis Räsänen 1982
Hirvi[3] Raikkaan urheilutalon vieressä, Paavolantie 2 Rantsila 64.5072°N, 25.6586°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Isännät ja isäntien varjot (Pentti Haanpään muistopatsas)[4] Kairanmaa-talon pihapiirissä, Alipääntie 19 Piippola, Leskelä 64.1797°N, 25.8024°E Junno, TapioTapio Junno 1996
Joutsen[5] Rantsilan kirjaston piha, Kunnantie 1 Rantsila 64.5072°N, 25.6482°E
Keskipisteen patsas[4] Kairanmaa-talon pihalla, Alipääntie 19 Piippola, Leskelä 64.1797°N, 25.8025°E Marjomaa, TaunoTauno Marjomaa 2001
Kirnuaja[6] Rantsilan kirjaston pihalla, Kunnantie 1 Rantsila 64.5072°N, 25.6481°E
Kylväjä[7] Rantsilan kirjaston piha, Kunnantie 1 Rantsila 64.5073°N, 25.6487°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Lehmät[8] Rantsilan kirjaston piha, Kunnantie 1 Rantsila 64.5072°N, 25.648°E
Lukeva poika[9] Keskusta, Sandelsintie 1 Rantsila 64.5064°N, 25.6502°E Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1993
Matti Kylmänen ja sonni[10] Kylmänen Food Oy:n pihassa Rantsila 64.5051°N, 25.6597°E
Muualle haudattujen muistomerkki[11] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila 64.505°N, 25.6548°E
Myllynkivet[12] Rantsilan kirjaston edessä, Kunnantie 1 Rantsila 64.5073°N, 25.6484°E
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Piippola[13] Piippolan kirkkopihalla, Keskustie 3 (karttalinkki kirkkomaalle) Piippola 64.1768°N, 25.9641°E 1946 Famine Memorial Piippola 20080701.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Rantsila[14][2] Rantsilan kirkon lähellä Rantsila 64.505°N, 25.6549°E
Pulkkilan veteraanien muistokivi[15] Vanhan kunnantalon vieressä ja kirkon pysäköintialueen lähellä, Pulkkilantie 25 (karttalinkki likimääräinen) Pulkkila 64.2729°N, 25.8652°E Ensio Säisä, Aimo Karjalainen, Heikki Urpelainen ja Niilo Hassinen 1991
Punkerinkankaan kirkonpaikka[16] Jylmynkankaantie 2 Rantsila, Sipola 64.3946°N, 25.837°E
Raivaaja[17] Paavolantie 15 Rantsila 64.5066°N, 25.6523°E Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1992
Sandelsin ratsastajapatsas[18] Rantsilan keskusta, Sandelsintie 3 Rantsila 64.5066°N, 25.65°E Kansalaisopiston ryhmä Martti Väänäsen johdolla 1989
Sankarimuistomerkki, Kestilä[19] Kestilän sankarihautausmaa, Kestilänraitti 3 Kestilä 64.3516°N, 26.2831°E Mattila, NiiloNiilo Mattila ja arkkitehti Laitila 1955
Sankarimuistomerkki, Piippola[20][21] Piippolan kirkon sankarihautausmaa Piippola 64.177°N, 25.9646°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921 Piippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva perhe, Pulkkila[22] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa, Pulkkilantie 27 Pulkkila 64.2738°N, 25.867°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1965 Pulkkila sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Rantsila[23][2] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila 64.5051°N, 25.6549°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1956 Rantsila sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistokivi[24][25] Kestilä kirkon pysäkäintipaikan länsireunalla Kestilä 64.3511°N, 26.2822°E 1990
Suojeluskunta- ja lotta Svärd talon (1939-1944) muistolaatta Piippolan entisen kunnantalon ulkoseinässä, Keskustie 9 Piippola 64.1755°N, 25.9617°E Piippola suojeluskunta- ja lottalaatta.jpg
Suomen sodan sotilaiden muistomerkki[26] Rantsilan kirkon kirkkotarha Rantsila 64.505°N, 25.654°E 1990 Rantsila Suomensota.JPG
Suomen sota, Pulkkilan taistelun muistomerkki[27] Pulkkilantie 9 Pulkkila 64.2683°N, 25.8669°E Junttola, OlliOlli Junttola 1933 Pulkkila Suomensota.JPG
Suomi-neito, juokse![28] Raikkaan urheilutalon piha, Paavolantie 2 Rantsila 64.5071°N, 25.6586°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen 1993
Taivalkosken evakoiden muistokivi[25] Kirkkopihassa, kiviaidan vieressä, lähes pääovea vastapäätä, Kestilänraitti 3 Kestilä 64.3515°N, 26.2831°E 1926
Talvisotaan lähdön muistomerkki[29] Aleksanterin koulun piha Rantsila 64.5053°N, 25.6501°E
Vanhan kirkon muistomerkki[30] Vanha kirkkopuisto Rantsila 64.5105°N, 25.6428°E
Vapaussodan muistomerkki, Pulkkila[22][31] Pulkkilan kirkon sankarihautausmaa, Pulkkilantie 27 Pulkkila 64.2735°N, 25.8667°E 1922 Pulkkila 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan ja Talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki[32][2][33] Rantsilan kirkon sankarihautausmaa Rantsila 64.5051°N, 25.6547°E 1921 Rantsila 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodassa kaatuneiden valkoisten muistopatsas[25][34] Kestilän kirkon pääoven ja maantien välillä, Kestilänraitti 3 Kestilä 64.3514°N, 26.2836°E 1926

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christfrid Gananderin patsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  2. a b c d Rantsilan hautausmaa; Siikalatvan seurakunta
  3. Hirvi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  4. a b Suomen keskipisteen kyläyhdistys Leskelä
  5. Joutsen Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  6. Kirnuaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  7. Kylväjä Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  8. Lehmät Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  9. Lukeva poika Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  10. Matti Kylmänen ja sonni Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  11. Muualle haudattujen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  12. Myllynkivet Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  13. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 203) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 13.7.2020. (englanniksi)
  14. Nälkään kuolleiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  15. Pulkkilan veteraanien muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  16. Pohjois-­Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015, Siikalatva; sivu 252
  17. Raivaaja Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  18. Sandelsin ratsastajapatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  19. Siikalatva, Kestilä; Sotasampo
  20. Sirola, s. 145
  21. Siikalatva, Piippolan hautausmaa; Sotasampo
  22. a b Pulkkilan kirkko; Kirjastovirma.fi
  23. Jatkosodan sankarivainajien muistopatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  24. Sotaanlähdön muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  25. a b c Kestilän hautausmaa; Siikalatvan seurakunta
  26. Suomen sodan sotilaiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  27. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 48. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  28. Suomi-neito, juokse! Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  29. Talvisotaan lähdön muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  30. Vanhan kirkon muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  31. Sirola, s. 148
  32. Sisällissodan ja talvisodan vainajien yhteinen muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  33. Sirola, s. 151
  34. Sirola, s. 131