Pulkkilan taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pulkkilan taistelu
Osa Suomen sotaa
Päivämäärä:

2. toukokuuta 1808

Paikka:

Pulkkila

Lopputulos:
Vaikutukset:

Ruotsin voitto

Osapuolet

Ruotsin lippu Ruotsi

Venäjän lippu Venäjän keisarikunta

Komentajat

Johan August Sandels

Obuhov

Vahvuudet

?

500

Tappiot

?

?

Pulkkilan taistelu käytiin vuonna 1808 Suomen sodan aikana. Eversti Sandelsin johtamat ruotsalaiset voittivat everstiluutnantti Obuhovin 500 miehen venäläisosaston Pulkkilassa 2. toukokuuta 1808. Tämän jälkeen Sandels eteni kohti Kuopiota.

Kuopiosta lähtenyt Obuhov oli tuomassa tarvikkeita kenraali Bulatovin joukolle ja hän oli pysähtynyt Pulkkilaan. Kun Rantsilaan leiriytynyt Sandels sai tietää venäläisosastosta hän suuntasi Pulkkilaa kohti. Aamusumun aikana Sandels hyökkäsi Pulkkilaan pihtiliikkeellä, jolloin venäläiset vetäytyivät kylän taloihin ja tulittivat sieltä käsin hyökkääjiä. Neljä tuntia kestänyt taistelu päättyi, kun pahasti haavoittunut Obuhov antautui vangiksi yhdessä 400 miehensä kanssa. Voitto avasi Sandelsille mahdollisuuden edetä Savoon.

O. Junttolan suunnittelema Pulkkilan taistelun muistopatsas paljastettiin 30. huhtikuuta 1933 Pulkkilan keskustassa. Patsaan tekstinä oli alun perin Tässä Sandels suomalaisineen löi ryssän mutta 1940-luvulla se muutettiin muotoon Tässä Sandels suomalaisineen löi vihollisen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.