Pitsundin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitsundin taistelu
Osa Suomen sotaa
Pitsundin taistelun muistomerkki
Pitsundin taistelun muistomerkki
Päivämäärä:

25. elokuuta 1809

Paikka:

Pitsund , Piitimen edustalla

Lopputulos:

Venäläisten voitto

Osapuolet

Ruotsi

Venäjä

Komentajat

C. F. Hauswolff

Tappiot

8 kaatunutta
17 haavoittunutta

15 kaatunutta
18 haavoittunutta

Pitsundin taistelu käytiin 25. elokuuta 1809 Suomen sodan aikana Ruotsissa Piitimejoen suulla Pitsundissa. Taistelu oli Suomen sodan viimeinen taistelu.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1809 venäläiset tunkeutuivat Länsipohjaan. Hörneforsin taistelun jälkeen ruotsalaiset katsoivat, että venäläisiä ei voinut karkottaa Länsipohjasta pelkällä maahyökkäyksellä. Ruotsilla oli Pohjanlahdella meriherruus ja ruotsalaiset päättivät tehdä maihinnousun venäläisten selustaan. Maihinnousulaivasto lähti liikkeelle 8. elokuuta ja ruotsalaiset aloittivat maihinnousun 16. elokuuta Ratanissa. Maihinnousu kuitenkin epäonnistui ja ruotsalaiset vetäytyivät 22. elokuuta.

Pääosa maihinnousulaivastosta suuntasi epäonnistumisen jälkeen Uumajaan, mutta pienempi osasto lähetettiin pohjoiseen, tarkoituksena hyökätä Piitimeen ja tuhota sen venäläisvarastot. Osastoon kuului fregatti Jarramas, kuusi saaristolaivaston tykkipurtta ja Ruotsin Pommerista rekrytoidut kaksi saksalaisrykmenttiä, joihin kuului 150 miestä. Osaston komentaja oli C. F. Hauswolff. Varastojen tuhoamisella pyrittiin vaikeuttamaan venäläisten vetäytymistä. Venäläiset joutuivat vetäytymään Länsipohjan eteläosista huoltovaikeuksien vuoksi.

Taistelun kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaisten alukset saavuttivat Piitimejoen suun ja Pitsundin viiden aikaan iltapäivällä 25. elokuuta 1809. Venäläiset olivat varustaneet Pitholmenin saaren kenttälinnoituksin. Hauswolff johti itse tykkipursien hyökkäystä venäläisten varustuksia vastaan. Tämän vuoksi hän laskeutui fregatin parkassiin. Jos venäläisten varastoja ei onnistuttaisi hävittämään, ruotsalaisten tavoitteena oli ainakin tuhota Pitsundin ylittävä silta. Venäläisten asemat olivat kuitenkin liian vahvat ja ruotsalaisten hyökkäys lyötiin takaisin, jonka jälkeen ruotsalaiset vetäytyivät. Ruotsalaiset kärsivät tappioina kahdeksan kaatunutta ja 17 haavoittunutta. Myös Hauswolff kaatui. Venäläisten tappiot olivat 15 kaatunutta ja 18 haavoittunutta. Alueella ollut venäläinen laivasto-osasto ei osallistunut taisteluun.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitsundin taistelu jäi Suomen sodan viimeiseksi taisteluksi. Kenraalit Johan August Sandels ja Nikolai Mihailovitš Kamenski solmivat 2. syyskuuta aseleposopimuksen, joka piti rauhantekoon Haminassa (17. syyskuuta) asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lappalainen, Jussi T; Ericson Wolke, Lars; Pylkkänen, Ali: Suomen sodan historia 1808–1809, s. 288, 295–297. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Karttakeskus, 2008. ISBN 978-952-222-018-9.