Luettelo Kuhmon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kuhmon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kuhmon kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Eskil Piira -sukuseuran muistomerkki[1] Kuhmonniementieltä peltoaukealle Lammasjärven rannalle (vanhan kirkon muistomerkin yhteydessä) Kuhmonniemi 64.1279°N, 29.5685°E 2017 Eskil Piira Sukuseuran muistomerkki Kuhmo.jpg
Heinävaaran tuntematon kohde[2][3]lähde? Heinävaara, Hukkajärventie 4026 Kiekinkoski 64.0463°N, 30.2449°E
Jyrkänkosken taisteluiden muistomerkki[4] Jyrkänkosken puolustusasema, Nurmestien itäpuoli Jyrkkä 64.0356°N, 29.5776°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 1960 Jyrkänkosken taisteluiden muistomerkki Kuhmo.jpg
Kaatuneiden neuvostosotilaiden muistokivi[4] Luelahti, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9472°N, 29.881°E Rissanen, ArvoArvo Rissanen 1970 20200914 170044.jpg
Kaukopartio-osasto Marttinan muistomerkki[5][4][6] Kainuun rajavartioston Kuhmon komppanian komentopaikan piha (ent. Jämäksen kasarmi), Kurikkaniementie Jämäs 64.0943°N, 29.4346°E Vepsäläinen, JuhaniJuhani Vepsäläinen ja Heiskanen, AlttiAltti Heiskanen 1990 & 1993 Kaukopartio-osasto Marttinan muistomerkki Kuhmo.jpg
Kekkosteiden muistomerkki[5] Pohjoispuolentien ja Kekkostien risteys Akonlahti 64.1375°N, 29.4549°E Hynynen, MattiMatti Hynynen 1990 Kekkosteiden muistomerkki.jpg
Kiekinkosken suunnan taisteluiden muistomerkki[4] Tyrävaara, Hukkajärventien pohjoispuoli Lammasperä 64.0952°N, 29.791°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 1962 Tyrävaaran sotamuistomerkki.jpg
Kirveskansan kirkon muistomerkki[5] Sutelantie Lentiira 64.3814°N, 29.8069°E 1962 Kirveskansan kirkon muistomerkki Kuhmo.jpg
Kostamus-rautatien rakentamisen muistomerkki[5] Arolan asema, Kostamustien pohjoispuoli Härmänkylä 64.4499°N, 29.0209°E 1976 20200802 173713.jpg
Kuhmon Saarikosken Rautaruukissa 1815 valettu hammasratas[7] Kirkkotien ja Kontionkadun risteys Keskusta 64.1281°N, 29.5159°E Saarikosken rautaruukin hammasratas.jpg
Laamasenvaaralaisten muistomerkki[4][6] Laamasenvaara, Saunajärventien pohjoispuoli (noin 1 km tiestä) Saunajärvi 63.9292°N, 30.2859°E 1996
Laukunkantajan patsas[5] Kuhmon tori Keskusta 64.1282°N, 29.5211°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1979 450px-Laukunkantaja patsas.jpg
Lentualla veneonnettomuudessa 30.9.1877 hukkuneiden muistomerkki[5][8] Kuhmon vanha hautausmaa (Hankaniemen hautausmaa), Kainuuntie 64 Keskusta 64.1301°N, 29.5343°E 2003 Lentuan veneonnettomuuden uhrien muistomerkki.jpg
Lentuan veneonnettomuuden uhrien muistomerkin laatta.jpg
Löytövaaran muistomerkki (Mänttäläisten kivi)[4][9] Löytövaara, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9211°N, 30.1555°E 1970 20200914 174651.jpg
Maltti ja Viltti[7][10] Ruukinranta Keskusta 64.1306°N, 29.5194°E Esko Määttä Ruukinrannan karhupatsaat.jpg
Muualle haudattujen muistelukivi[11] Kuhmon uusi hautausmaa, Kappelikuja 1 Keskusta 64.129°N, 29.5332°E Muualle haudattujen muistelukivi Kuhmo.jpg
Nainen ja portti[10] Kuhmo-talon takana, Koulukatu 1 Keskusta 64.1305°N, 29.5205°E Jaana Bombin 1995 20220707 152003.jpg
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Kuhmo[5][12][8] Kuhmon vanha hautausmaa (Hankaniemen hautausmaa), Kainuuntie 64 64.1311°N, 29.5235°E Aalto, JarmoJarmo Aalto 1991 Nälkään kuolleiden muistomerkki Kuhmo.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkin laatta Kuhmo.JPG
Nälkään kuolleiden muistomerkki, Lentiira[5][12] Lentiiran vanha hautausmaa, Sutelantie (hautausmaalle menee polku Kirveskansan kirkon muistomerkiltä länsiluoteeseen) Lentiira 64.3827°N, 29.802°E Pirttijoki, JukkaJukka Pirttijoki 1980 Nälkään kuolleiden muistomerkki Lentiira.JPG
Paabelin torni[13][14] Kirjaston edessä Keskusta 64.1265°N, 29.5043°E Cavén, KariKari Cavén 2019 Tuoli-installaatio by Kari Caven Kuhmo.jpg
Palo-Ahon kaatuneiden Neuvostojoukkojen muistomerkki[4][6] Palo-Aho, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9211°N, 30.1408°E 1985 20200914 173959.jpg
Pappilan Perho[7] Pajakkakosken sillan pohjoispuolen parkkipaikka Ikolan pappilan tuntumassa, Hyryntie Keskusta 64.1282°N, 29.5036°E Pappilan perho.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki[4][15] Hirvivaarantie 60 Hirvivaara 64.5197°N, 29.4529°E Haverinen, KaukoKauko Haverinen Hirvivaara partisaaniuhrit.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki[5][16][4][15] Kuhmon uusi hautausmaa, Metsäkatu (karttalinkki likimääräinen) Keskusta 64.13°N, 29.5339°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1956 Kuhmo partisaaniuhrit.JPG
Sankarimuistomerkki, vanha hautausmaa[17][8] Hankaniemen hautausmaa, Kirkkotie 1 Keskusta 64.131°N, 29.5229°E 1951 Kuhmo sankarimuistomerkki.JPG
Sotaoloissa 1918 kuolleiden muistomerkki[8] Kuhmon vanha hautausmaa (Hankaniemen hautausmaa), Kainuuntie 64 Keskusta 64.1317°N, 29.5242°E 2008 Sotaoloissa 1918 kuolleiden muistomerkki Kuhmo.jpg
Taivalkoskelaisten (JR 25) kaatuneiden muistomerkki[4] Kaihlammen kohdalla, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9509°N, 29.8297°E Huotari, KimmoKimmo Huotari 1997 20200914 165323.jpg
Talvisodassa 1939-1940 tuhoutuneen pienteollisuustoiminnan muistomerkki[2]lähde? Kalliojoki, Lehto, Viiksimontie 1118 Kalliojoki 64.2931°N, 30.0616°E Lehto talvisodan tuhojen muistomerkki.jpg
Talvisodassa kaatuneiden neuvostosotilaiden muistomerkki[18][6] Niskankoski, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9304°N, 29.9747°E 1997 20200914 171127.jpg
Talvisodassa kaatuneiden sankarivainajien muistomerkki[19][4][6] Kilpelänkankaan retkeilyreitin lähtöpaikka, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9125°N, 30.1932°E Stenbäck, BirgerBirger Stenbäck 1958 20200914 175356.jpg
Tervansoutajan patsas[5][20] Rantapuisto, Kontion koulun ja seurakuntakeskuksen välissä Keskusta 64.1287°N, 29.5162°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1973 800px-Tervansoutaja patsas.jpg
Valon huone[7][21] Kirjaston vieressä, Pajakkakosken rannassa Keskusta 64.1265°N, 29.5043°E Laukkanen, IrmaIrma Laukkanen 1992 Valon huone by Irma Laukkanen.jpg
Vanhan (Kuhmon ensimmäisen) kirkon muistomerkki[5] Kuhmonniementieltä peltoaukealle Lammasjärven rannalle Kuhmonniemi 64.1279°N, 29.5685°E 1962 Vanhan kirkon muistomerkki Kuhmo.jpg
Vapaussodan sankaripatsas 1918 valkoiset[22] Kirkon piha, Kirkkotie 19 Keskusta 64.1272°N, 29.509°E Valkoisten sankaripatsas Kuhmo.jpg
Veteraanien muistomerkki[5][6] Kuhmo-talon ja Kontion koulun välinen puistikko Keskusta 64.1298°N, 29.5189°E Vepsäläinen, JuhaniJuhani Vepsäläinen 1994 Veteraanien muistomerkki Kuhmo.jpg
Vienan Karjalasta muuttaneiden muistomerkki[8] Kuhmon vanha hautausmaa (Hankaniemen hautausmaa), Kainuuntie 64 Keskusta 64.1323°N, 29.5245°E 1973 Vienan Karjalasta muuttaneiden muistomerkki Kuhmo.jpg
Viiksimon partisaaniuhrien muistomerkki[4][15] Viiksimontien päässä Viiksimo 64.2556°N, 30.373°E Haverinen, KaukoKauko Haverinen
Vuonna 1792 kuolleen huutolaispojan muistomerkki[2]lähde? Reijola, Härmäjärventie 509 Härmänkylä 64.4446°N, 28.9666°E 20200802 174353.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eskil Piira sukuseuran kotisivut eskilpiira.fi. 1.10.2016. Viitattu 22.7.2020.
  2. a b c Maanmittauslaitos, paikkatietoikkuna kartta.paikkatietoikkuna.fi. lähde tarkemmin?
  3. "Heinävaaran kohde" google.fi.
  4. a b c d e f g h i j k l Kuhmo, Sotamuistomerkit www.sotamuistomerkit.fi. Viitattu 19.3.2018.
  5. a b c d e f g h i j k l Kuhmon kaupunki, Nähtävyydet; Turisti-info.fi
  6. a b c d e f Kuhmon Talvisotamuseo - muistomerkit kuhmo.fi.
  7. a b c d Maastokäynti kesällä 2017, Markku Huotaritarvitaan parempi lähde
  8. a b c d e Hankaniemen hautausmaa eli Kuhmon vanha hautausmaa; Kuhmon seurakunta
  9. Kansallinen perinne Mänttä-Vilppulassa - Suomen sotilaalliseen itsenäistymiseen ja itsenäisyyden puolustamiseen liittyvä perinne. Osa2: Muistomerkit ja muut perinnekohteet; sivu 55; 2019
  10. a b Usein kysytyt kysymykset Kuhmotalo. Viitattu 5.8.2021.
  11. Kuhmon uusi hautausmaa Kuhmon seurakunta. Viitattu 12.7.2020.
  12. a b Newby, Andrew G.: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (Sivu 194) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 18.7.2020. (englanniksi)
  13. Kamarimusiikin-oranssit-penkit-saavat-uuden-elämän Kainuun Sanomat. 3.7.2019. Viitattu 8.7.2019.
  14. Paabelin torni Kuhmolainen. Viitattu 5.8.2021.
  15. a b c Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella; Viakarelia.fi
  16. Kuhmo, Kuhmon uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 21.12.2017.
  17. Kuhmo, Hankaniemen hautausmaa; Sotasampo.fi
  18. Talvisotakierros Kuhmossa 1939-1940 talvisotakuhmossa.fi.
  19. Kilpelänkankaan historia ja nähtävyydet; Luontoon.fi
  20. Tervansoutajan patsas Kuhmo; Tukkilaiset.com
  21. Kuvataiteilijamatrikkeli.fi kuvataiteilijamatrikkeli.fi.
  22. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 133. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]