Luettelo Kuhmon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kuhmon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kuhmon kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Heinävaara "Rytö kyhäelmä" ? [1][2]lähde? Heinävaara, Hukkajärventie 4038 Kiekinkoski 64.0463°N, 30.2449°E
Jonkerin kivi (Stolbovan rauhan rajakivi)lähde? Jonkerinjärven pohjoisranta, Ahvenlahdentien eteläpuoli Jonkeri 63.873°N, 29.899°E
Jyrkänkosken taisteluiden muistomerkki[3] Jyrkänkosken puolustusasema, Nurmestien itäpuoli Jyrkkä 64.0356°N, 29.5776°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 1960
Kaatuneiden neuvostosotilaiden muistokivi[3] Luelahti, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9472°N, 29.881°E Rissanen, ArvoArvo Rissanen 1970
Kaukopartio-osasto Marttinan muistomerkki[4][3][5] Kainuun rajavartioston Kuhmon komppanian komentopaikan piha (ent. Jämäksen kasarmi), Kurikkaniementie Jämäs 64.0943°N, 29.4346°E Vepsäläinen, JuhaniJuhani Vepsäläinen ja Altti Heiskanen 1990 & 1993
Kekkosteiden muistomerkki[4] Pohjoispuolentien ja Kekkostien risteys Akonlahti 64.1375°N, 29.4549°E Hynynen, MattiMatti Hynynen 1990 Kekkosteiden muistomerkki.jpg
Kiekinkosken suunnan taisteluiden muistomerkki[3] Tyrävaara, Hukkajärventien pohjoispuoli Lammasperä 64.0952°N, 29.791°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 1962
Kirveskansan kirkon muistomerkki[4] Sutelantie Lentiira 64.3814°N, 29.8069°E
Kostamus-rautatien rakentamisen muistomerkki[4] Arolan asema, Kostamustien pohjoispuoli Härmänkylä 64.4499°N, 29.0209°E 1976
Kuhmon Saarikosken Rautaruukissa 1815 valettu hammasratas[6] Kirkkotien ja Kontionkadun risteys Keskusta 64.1281°N, 29.5159°E Saarikosken rautaruukin hammasratas.jpg
Laamasenvaaralaisten muistomerkki[3][5] Laamasenvaara, Saunajärventien pohjoispuoli (n. 1 km tiestä) Saunajärvi 63.9292°N, 30.2859°E Kainuun Rajavartioston Killan Kuhmon osasto ja Kuhmon rajavartioalue 1996
Laukunkantajan patsas[4] Kuhmon tori Keskusta 64.1282°N, 29.5211°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1979 Laukunkantaja patsas.jpg
Lentualla veneonnettomuudessa 30.9.1877 hukkuneiden muistomerkki[4] Kuhmon vanha hautausmaa, Kainuuntie Keskusta 64.1318°N, 29.5231°E 2003
Löytövaaran muistomerkki (mänttäläisten kivi)[3] Löytövaara, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9211°N, 30.1555°E Mänttäläiset aseveljet 1970
Partisaanien uhrien muistomerkki 9.7.1942 [1]lähde? Kurkivaara, Kuivalantie 815 (Huom! Ei julkinen kohde, tie suljettu puomilla) Kuumu 64.5737°N, 29.7913°E
Nälkään kuolleiden muistomerkit[4] Lentiiran ja Kuhmon vanha hautausmaa. Kaksi erillistä kohdetta? Pitäisikö kohde jakaa kahtia?
Palo-Ahon kaatuneiden Neuvostojoukkojen muistomerkki[3][5] Palo-Aho, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9211°N, 30.1408°E Sisäasiainministeriö, lääninhallitus 1985
Pappilan Perho[6] Pajakkakosken sillan pohjoispuolen parkkipaikka Ikolan pappilan tuntumassa, Hyryntie Keskusta 64.1282°N, 29.5036°E Pappilan perho.jpg
Partisaanien uhrien muistomerkki[3] Hirvivaarantie 60 Hirvivaara 64.5197°N, 29.4529°E Haverinen, KaukoKauko Haverinen Hirvivaara partisaaniuhrit.JPG
Partisaanien uhrien muistomerkki[4][7][3] Kuhmon uusi hautausmaa, Metsäkatu (karttalinkki likimääräinen) Keskusta 64.13°N, 29.5339°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1956 Kuhmo partisaaniuhrit.JPG
Rajakankaan kivi (Täyssinän rauhan rajakivi)lähde? Saunajärventien itäpuoli, rajapyykki n:o 662 (rajavyöhykkeellä) Rajakangas 63.9092°N, 30.3209°E
Ruukinrannan karhupatsaat[6] Ruukinranta Keskusta 64.1306°N, 29.5194°E Ruukinrannan karhupatsaat.jpg
Sankarimuistomerkki, vanha hautausmaa[8] Hankaniemen hautausmaa, Kirkkotie 1 Keskusta 64.131°N, 29.5229°E Aalto, JarmoJarmo Aalto 1951 Kuhmo sankarimuistomerkki.JPG
Suolammen kivi (Täyssinän rauhan rajakivi)lähde? Suolampi, Niittkankaantien eteläpuoli Saunajärvi 63.8986°N, 29.9343°E
Taivalkoskelaisten (JR 25) kaatuneiden muistomerkki[3] Kaihlammen kohdalla, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9509°N, 29.8297°E Huotari, KimmoKimmo Huotari 1997
Talvisodassa 1939-1940 tuhoutuneen pienteollisuustoiminnan muistomerkki[1]lähde? Kalliojoki, Lehto, Viiksimontie 1118 Kalliojoki 64.2931°N, 30.0616°E Lehto talvisodan tuhojen muistomerkki.jpg
Talvisodassa kaatuneiden neuvostosotilaiden muistomerkki[9][5] Niskankoski, Saunajärventien eteläpuoli Saunajärvi 63.9304°N, 29.9747°E Obelisk-keskus 1997
Talvisodassa kaatuneiden sankarivainajien muistomerkki[10][3][5] Kilpelänkankaan retkeilyreitin lähtöpaikka, Saunajärventien pohjoispuoli Saunajärvi 63.9125°N, 30.1932°E Stenbäck, BirgerBirger Stenbäck 1958
Tervansoutajan patsas[4] Rantapuisto, Kontion koulun ja seurakuntakeskuksen välissä Keskusta 64.1287°N, 29.5162°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1973 Tervansoutaja patsas.jpg
Valon huone[6][11] Kirjaston vieressä, Pajakkakosken rannassa Keskusta 64.1265°N, 29.5043°E Laukkanen, IrmaIrma Laukkanen 1992 Valon huone.jpg
Vanhan (Kuhmon ensimmäisen) kirkon muistomerkki[4] Kuhmonniementieltä peltoaukealle Lammasjärven rannalle Kuhmonniemi 64.1279°N, 29.5685°E 1962
Vapaussodan sankaripatsas 1918 valkoiset[1]lähde? Kirkon piha, Kirkkotie 19 Keskusta 64.1272°N, 29.509°E Valkoisten sankaripatsas Kuhmo.jpg
Veteraanien muistomerkki[4][5] Kuhmo-talon ja Kontion koulun välinen puistikko Keskusta 64.1298°N, 29.5189°E Vepsäläinen, JuhaniJuhani Vepsäläinen 1994 Veteraanien muistomerkki Kuhmo.jpg
Viiksimon partisaaniuhrien muistomerkki[3] Viiksimontien päässä Viiksimo 64.2556°N, 30.373°E Haverinen, KaukoKauko Haverinen
Vuonna 1792 kuolleen huutolaispojan muistomerkki[1]lähde? Reijola, Härmäjärventie 509 Härmänkylä 64.4446°N, 28.9666°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Maanmittauslaitos, paikkatietoikkuna kartta.paikkatietoikkuna.fi. lähde tarkemmin?
  2. "Rytöjäjä" google.fi.
  3. a b c d e f g h i j k l Kuhmo, Sotamuistomerkit www.sotamuistomerkit.fi. Viitattu 19.3.2018.
  4. a b c d e f g h i j k Kuhmon kaupunki, Nähtävyydet; Turisti-info.fi
  5. a b c d e f Kuhmon Talvisotamuseo - muistomerkit kuhmo.fi.
  6. a b c d Maastokäynti kesällä 2017, Markku Huotaritarvitaan parempi lähde
  7. Kuhmo, Kuhmon uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 21.12.2017.
  8. Kuhmo, Hankaniemen hautausmaa; Sotasampo.fi
  9. Talvisotakierros Kuhmossa 1939-1940 talvisotakuhmossa.fi.
  10. Kilpelänkankaan historia ja nähtävyydet; Luontoon.fi
  11. Kuvataiteilijamatrikkeli.fi kuvataiteilijamatrikkeli.fi.