Luettelo Loimaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Loimaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Loimaan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Loimaan kaupunkiin on liitetty Alastaron, Mellilän, Metsämaan ja Loimaan kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Alastaro Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9551°N, 22.8607°E 1955 Alastaro Karjalaan jääneiden mm.JPG
Kasvu[1] Pääkirjaston seinusta, Pikatien puoleinen sivu, Kauppalankatu 17 Loimaa, Keskusta 60.8502°N, 23.0539°E Lehtopolku, VeeraVeera Lehtopolku ?
Loimaan leipätyttö[1] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8509°N, 23.0573°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1982 Leipatytto.jpg
Loimaan vanhan kirkon muistokivi[2] Seututie 210, Loimaan vanhakirkko, Loimaan vanha hautausmaa Loimaa 60.8642°N, 22.9634°E Loimaan vanhan kirkon muistokivi.JPG
Napamies[1] Entisen kunnantalon edusta Loimaa, Hirvikoski 60.8696°N, 22.9829°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola ?
Nuoruus[1] Turuntien ja Vesikoskenkadun kulmassa Loimaa, keskusta 60.8513°N, 23.0602°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen ?
Onkipoika[1] Loimaan Kaupunginkirkon yläpiha Loimaa, keskusta 60.846°N, 23.0571°E Anttila, EliasElias Anttila 1962 Elias Anttila Onkipoika.JPG
Opinportti[1] Hirvikosken koulu Loimaa, Hirvikoski 60.8677°N, 22.9842°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1994
Pakettipelto[1] Patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84 Loimaa, Karhula 60.8143°N, 22.9456°E Puhakka, Arja-MaaritArja-Maarit Puhakka 2003
Punakaartilaisten muistomerkki, Kanta-Loimaan kirkko[3] Kanta-Loimaan hautausmaa Loimaa, Hirvikoski 60.8765°N, 22.9752°E Punaisten mm Kantaloimaa 1.jpg
Punakaartilaisten muistomerkki, Loimaan Vanhakirkko[4][5][6] Seututie 210, Loimaan vanhakirkko, Loimaan vanha hautausmaa 60.8642°N, 22.9634°E 1951
Sankarihauta, muistomerkki Elämän ja kuoleman rajalla, Alastaro[7][8][9] Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9553°N, 22.8607°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1951 Alastaron sankarimuistomerkki by W Aaltonen.JPG
Sankarihauta, vuoden 1918 muistomerkki Raakel itkee lapsiaan, Alastaro[8][9] Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9553°N, 22.861°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1919 Alastaron 1918 muistomerkki by W Aaltonen.JPG
Sankarihauta, Kanta-Loimaa [1] Kanta-Loimaan hautausmaa Loimaa, Hirvikoski 60.8758°N, 22.9771°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1953 Kanta-Loimaan sankaripatsas by Veuro.JPG
Sankarihauta, Loimaa, "Sotaanlähtö"[1][10] Loimaan Kaupungin hautausmaa, Tampereentie 174 Loimaa 60.8639°N, 23.0806°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1948 Loimaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihauta, Mellilä[11] Mellilän kirkko, hautausmaa Mellilä 60.7734°N, 22.9596°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1951 Mellilän sp by Jussi Vikainen.JPG
Sankarihauta, Metsämaa, "Vapauden puolesta"[10] Metsämaan kirkko, Metsämaan hautausmaa Metsämaa, Metsämaan kirkonkylä 60°N, 23°E Pehrman, FransFrans Pehrman 1951 Metsämaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihauta, Virttaa, "Nukkuva sotilas"[7] Virttaan kirkko, Virttaan hautausmaa Alastaro, Virttaa 60°N, 23°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Virttaa sankarimuistomerkki.JPG
Siivet[1] Pääkirjaston edusta, Oikokadun puoleinen pääty, Kauppalankatu 17 Loimaa, keskusta 60.8506°N, 23.0534°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1980-luku
Sotaanlähdön muistomerkki, Alastaro[12] Vahvalantie 6 Alastaro 60°N, 23°E 1992
Sotaanlähdön muistomerkki, "Veteraanikivi", Loimaa[1][13] Kulttuuritalo Heimolinna, Heimolinnankadun ja Väinämöisenkadun kulma[13] Loimaa, keskusta 60.8494°N, 23.0574°E Vikainen, JuhaniJuhani Vikainen[1] 1987[13]
Sotaanlähdön muistomerkki, Mellilä[13] Asemanseudun ala-aste, Melliläntie 6 Mellilä 60°N, 23°E 1997
Sotaanlähdön muistomerkki, Metsämaa[13] Metsämaantie 757 Metsämaa 60°N, 23°E 1997
Vesikosken taistelun muistomerkki Vesikosken miekka[1][14][15][16] Hirvikoskentie, lähellä Lännentien risteystä Loimaa, Myllykylä 60.86°N, 23.0256°E Ahonurho, UrhoUrho Ahonurho 1937
Veteraanityön muistokivi[13] Veteraaninpuisto, Veteraanintie 21 Loimaa 60°N, 23°E 1993
Vuoden 1918 sankaripatsas[1] Kanta-Loimaan hautausmaa Loimaa, Hirvikoski 60.8754°N, 22.9745°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Yrjö Liipola 1918 muistomerkki Hirvikoski.JPG
Väinö Kolkkalan Rintakuva[1][17] Kanta-Loimaan kirkon edusta Loimaa, Hirvikoski 60.8751°N, 22.976°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1963 Väinö Kolkkala by Aarre Aaltonen 1.JPG
Yhteys[1] Patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84 Loimaa, Karhula 60°N, 23°E Puhakka, Arja-MaaritArja-Maarit Puhakka 2003

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Julkisia veistoksia, Muita julkisia teoksia; Loimaan taidemuseo
  2. Jaatinen, Yrjö: Loimaan kirkot, s. 4. Loimaa: Loimaan seurakunta, 2009.
  3. Punakaartilaisten muistomerkki Arjenhistoria.fi. Kansan arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  4. Punakaartilaisten muistomerkki Loimaan vanhankirkon hautausmaalla Arjenhistoria.fi. Kansan arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  5. Loimaan punaisten hautapaikka Viitattu 10.12.2017.
  6. Näyttelyt ja hankkeet. Loimaan vanhankirkon hirsiaita Loimaa-Seura. Viitattu 10.12.2017.
  7. a b Tuomisto 1998:279.
  8. a b Alastaron kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 1.8.2008. Museovirasto. Viitattu 27.11.2017.
  9. a b Pfäffli, Heidi (toim.): Wäinö Aaltonen 1894–1966, s. 110, 222. Teos on Wäinö Aaltosen syntymän 100-vuotisjuhlanäyttelyyn liittyvä julkaisu. Kirjoittajat Ahtola-Moorhouse, Leena & Ahvenjärvi, Heikki & Hyppönen, Tarja & Kormano, Riitta & Pfäffli, Heidi & Reitala, Aimo & Vihanta, Ulla. Turku: Wäinö Aaltosen museo, 1994. ISBN 952-9565-09-7.
  10. a b Tuomisto 1998:286.
  11. (Jussi) Johan Vieno Vikainen Taiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.11.2017.
  12. Tuomisto 1998:310.
  13. a b c d e f Tuomisto 1998:310.
  14. Raumonen, Terhi: Vesikosken miekka on tulitaistelun muistomerkki. Lieke, 2017, nro 2, s. 10. Alastaro: Sallila Yhtiöt. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.1.2018.
  15. Kormano, Riitta: Sotamuistomerkki Suomessa : voiton ja tappion modaalista sovittelua, s. 154–155. (väitöskirja). Turku: Turun yliopisto, 2014. ISBN 978-951-29589-6-2. Teoksen verkkoversio (PDF).
  16. Nummila, Kari: Vesikosken kahakasta on kulunut jo sata vuotta. (maksullinen) Loimaan Lehti, 16.11.2017, 103. vsk, nro 131, s. 16. Loimaa: Priimus Media Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.1.2018.
  17. Väinö Kolkkalan patsas paljastettu Loimaalla. Helsingin Sanomat, 1.7.1963, s. 8. Sivu HS:n aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 10.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]