Luettelo Loimaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Loimaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Loimaan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Loimaan kaupunkiin kuuluvat nykyisin liitetyt Loimaan kunta sekä Alastaron ja Mellilän kunnat. Lisäksi Metsämaa oli liitetty aikaisemmin silloiseen Loimaan maalaiskuntaan.

Loimaalla on Alpo Jaakolan patsaspuisto, jossa on 52 hänen itse tekemäänsä taideteosta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Avaruusapinat[1][2][3][4] Taidetalon pihapiiri, Rantatie 2 Loimaa, keskusta 60.8504°N, 23.065°E Peltola, SakariSakari Peltola 2010 (noin) Sakari Peltola Avaruusapinat Loimaan taidetalo.jpg
Emäkivi[5] Alpo Jaakolan patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 106 Karhula 60.815°N, 22.9464°E Peltola, SakariSakari Peltola 2000 Sakari Peltola Emakivi Loimaa lahikuva.jpg
Eksyssuon risti[6][7][8][9] Eksyssuo, lähellä taiteilija Alpo Jaakolan suomökkiä Joenperä 60.7698°N, 23.1271°E 1897 Eksyssuon risti.jpg
Evakkokivi, kurkijokelaisten muistomerkki[10][11][12][13] Kurkijokipuisto, Loimaankadun ja Puutarhakadun kulma Hulmi 60.8556°N, 23.0557°E 2002 Evakkokivi kurkijokelaisten muistomerkki Loimaa.jpg
Holy Calf (Pyhä vasikka)[14][15] Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie Puujalkala 60.8336°N, 22.9869°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 2018 (2000) Holy Calf Sarka.JPG
Jalkaväkirykmentti 35:n III pataljoonan esikunnan ja esikuntakomppanian perustamisen muistolaatta[16] Asemanseudun koulu, Melliläntie 65 Mellilä 60.7854°N, 22.9128°E JR 35 III komppanian laatta Asemanseudun koulu Mellila.jpg
Jääkärimuistomerkki[17][18] Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski 60.8753°N, 22.9748°E Koivisto, AarreAarre Koivisto 1977 Jääkäri mm Loimaa.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Alastaro Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9551°N, 22.8607°E 1955 Alastaro Karjalaan jääneiden mm.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Kanta-Loimaan kirkko Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski 60.8754°N, 22.9752°E Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Kanta-Loimaan kirkon luona.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Mellilä Mellilän hautausmaa Mellilä 60.7727°N, 22.9597°E Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Mellila.jpg
Kasvu[19][20] Pääkirjaston seinusta, Pikatien puoleinen sivu, Kauppalankatu 17 Loimaa, keskusta 60.8502°N, 23.0539°E Lehtopolku, VeeraVeera Lehtopolku 2003 Veera Lehtopolku Kasvu 2003.JPG
Kauhanojan muistomerkki 1939-1944[10][21] Katinhännäntien ja Vanhan Hämeentien risteyksessä Kauhanoja 60.8257°N, 23.1503°E 2001 Kauhanojan muistomerkki 1939-1944 Loimaa Kauhanoja.jpg
Kivileipä[1][22][23] Taidetalon pihapiiri, Rantakatu 2 Loimaa, keskusta 60.8503°N, 23.0648°E Peltola, SakariSakari Peltola (2002) Sakari Peltola Kivileipä 2002 Loimaan taidetalo.jpg
Kotikuusi, itsenäinen Suomi 50 vuotta[24][25] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8511°N, 23.0575°E 1967 Muistolaatta Kotikuusi 1967 Loimaa.jpg
Kotirintamanaisten muistokivi[26] Veteraanipuisto, Veteraanintie 21 60.8726°N, 23.0667°E 2022
Loimaan kaupunkiseurakunnan vanhan kirkon muistokivi[27][28] Keskuspuiston laidalla, Heimolinnankadun varrella Loimaa, keskusta 60.8504°N, 23.0575°E Loimaan kaup vanhan kirkon muistokivi.JPG
Loimaan leipätyttö[19] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8509°N, 23.0573°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1982 Leipatytto.jpg Wikidata-logo.svg
Loimaan pesäpalloilulle 1987[10][29][30][31] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.851°N, 23.0578°E Palin, ReinoReino Palin 1987 Loimaan pesäpalloilulle 1.JPG
Loimaan pesäpalloilulle 2.JPG
Loimaan vanhan kirkon muistokivi[32] Seututie 210, Loimaan vanhakirkko, Loimaan vanha hautausmaa 60.8641°N, 22.9634°E Loimaan vanhan kirkon muistokivi.JPG
Loimaan vanhan torin muistokivi[33][34] Aukio Loimaan taidetaloa (e. Työväenopisto) vastapäätä, Hannunkatu 2 Peltoinen 60.8498°N, 23.0644°E 2007
Mannerheim-ristin ritari Ilmari Honkasen muistolaatta[35][36] Talon aidassa, Satakunnantie 31 Loimaa, keskusta 60.8542°N, 23.0547°E Ilmari Honkasen muistolaatta Loimaa.jpg
Marttojen 100-vuotisjuhlasyreeni[24][37] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8511°N, 23.0569°E 1999 Marttojen satavuotisjuhlasyreeni Loimaa.jpg
Napamies[19][38] Entisen kunnantalon edusta Hirvikoski 60.8696°N, 22.9829°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1973 Napamies by A Jaakola.JPG
Nuoruus[19] Turuntien ja Vesikoskenkadun kulmassa Loimaa, keskusta 60.8513°N, 23.0602°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen Viljo Makinen Nuoruus.JPG
Onkipoika[19] Loimaan Kaupunginkirkon yläpiha Loimaa, keskusta 60.846°N, 23.0571°E Anttila, EliasElias Anttila 1962 Elias Anttila Onkipoika.JPG
Opinportti[19] Hirvikosken koulu Hirvikoski 60.8677°N, 22.9842°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1994 (tai 1996, joka on teoksessa) Opinportti by A Jaakola.JPG
Pakettipelto[19] Alpo Jaakolan patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84 Karhula 60.8143°N, 22.9456°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 2003 Arja Maarit Puhakka Pakettipelto 2003.JPG
Perämäen jatkosodassa 1941-1944 kaatuneiden 4 veljeksen muistomerkki[39] Perämäki, Päänsaarentien vieressä tilan rakennusten kohdalla, Päänsaarentie 85 Alastaro 60.9646°N, 22.7982°E Perämäen kaatuneet veljekset.jpg
Punaisten hautamuistomerkki, Alastaro[40][41] Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9555°N, 22.8606°E 1958 Punaisten muistomerkki Alastaro.JPG
Punakaartilaisten muistomerkki, Kanta-Loimaan kirkko[42] Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski 60.8765°N, 22.9752°E Punaisten mm Kantaloimaa 1.jpg
Punakaartilaisten muistomerkki, Loimaan Vanhakirkko[43][44][45] Seututie 210, Loimaan vanhakirkko, Loimaan vanha hautausmaa 60.8642°N, 22.9634°E 1951 Kansalaissodan muistomerkki, Loimaan Vanhakirkko.JPG
Rauhanpaasi[2][46][47][48] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8511°N, 23.0575°E 1975 Rauhanpaasi 1975 Loimaa kesakuu 2022.jpg
Sankarihauta, muistomerkki Elämän ja kuoleman rajalla, Alastaro[49][50][51] Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9553°N, 22.8607°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1951 Alastaron sankarimuistomerkki by W Aaltonen.JPG
Sankarihauta, vuoden 1918 muistomerkki Raakel itkee lapsiaan, Alastaro[50][51] Alastaron hautausmaa Alastaro 60.9553°N, 22.861°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1919 Alastaron 1918 muistomerkki by W Aaltonen.JPG
Sankarihauta, Kanta-Loimaa [19] Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski 60.8758°N, 22.9771°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1953 Kanta-Loimaan sankaripatsas by Veuro.JPG
Sankarihauta, Loimaa, Sotaanlähtö[19][52] Loimaan Kaupunginhautausmaa, Tampereentie 174 60.8639°N, 23.0806°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1948 Loimaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihauta, Mellilä[53] Mellilän kirkko, hautausmaa Mellilä 60.7734°N, 22.9596°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1951 Mellilän sp by Jussi Vikainen.JPG
Sankarihauta, Metsämaa, Vapauden puolesta[52] Metsämaan kirkko, Metsämaan hautausmaa; Metsämaantie 619 Metsämaa, Metsämaan kirkonkylä 60.94°N, 23.1519°E Pehrman, FransFrans Pehrman 1951 Metsämaa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihauta, Virttaa, Nukkuva sotilas[49][54] Virttaan kirkko, Virttaan hautausmaa; Virttaanraitti 121 Alastaro, Virttaa 60.9415°N, 22.6748°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Virttaa sankarimuistomerkki.JPG
Siivet[19] Pääkirjaston edusta, Oikokadun puoleinen pääty, Kauppalankatu 17 Loimaa, keskusta 60.8506°N, 23.0534°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1980-luku Alpo Jaakola Siivet.JPG
Sotasairaalan muistolaatta, pääkirjasto[55] Pääkirjaston sisäänkäynnillä, Opinkujan puoleinen pääty, Kauppalankatu 17 Loimaa, keskusta 60.8502°N, 23.0542°E Sotasairaalan muistolaattta Paakirjasto Loimaa.jpg
Sotasairaalan muistolaatta, Tyks Loimaan sairaala[56] Loimaan sairaalan sisäänkäynnillä, Seppälänkatu 15-17 Loimaa, keskusta 60.8517°N, 23.0504°E Sotasairaalan muistolaatta TYKS Loimaan sairaala.jpg
Vanha tykki Veteraanipuistossa (nimetön muistomerkki) Veteraanipuisto, Veteraanintie 21 60.8723°N, 23.066°E
Vapaussodan sankaripatsas[19] Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski 60.8754°N, 22.9745°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Yrjö Liipola 1918 muistomerkki Hirvikoski.JPG
Vesikosken miekka, Vesikosken kahakan muistomerkki[19][57][58][59] Hirvikoskentie, lähellä Lännentien risteystä Loimaa, Vesikoski (Myllykylä) 60.86°N, 23.0256°E Ahonurho, UrhoUrho Ahonurho 1937 Vesikosken miekka.JPG
Veteraanikivi, Alastaro[60] Vahvalantie 6 Alastaro 60.9522°N, 22.8614°E 1992 Alastaron veteraani mm.JPG
Veteraanikivi, Loimaa[19][61] Kulttuuritalo Heimolinna, Heimolinnankadun ja Väinämöisenkadun kulma[61] Loimaa, keskusta 60.8494°N, 23.0574°E Vikainen, JuhaniJuhani Vikainen 1987 Veteraanikivi Heimolinna.JPG
Veteraanikivi, Mellilä[61][62] Asemanseudun koulu, Melliläntie 6 Mellilä 60.7863°N, 22.9127°E Alpo Jaakola 1996 Alpo Jaakola, Veteraani, muistomerkki (1996).jpg
Veteraanikivi, Metsämaa[61] Metsämaantie 757 Metsämaa 60.9303°N, 23.1681°E 1997 Metsämaan veteraani mm.JPG
Veteraanityön muistokivi[61][63] Veteraaninpuisto, Veteraanintie 21 60.8726°N, 23.0663°E 1993 Veteraanityon muistokivi 1993 Loimaa.jpg
Virttaan kirkon ja hautausmaan maa-alueen lahjoittamisen muistokivi[54] Virttaan kirkko, Virttaan hautausmaa; Virttaanraitti 121 (karttalinkki likimääräinen) Alastaro, Virttaa 60.9416°N, 22.6749°E 1959 Virttaan kirkon ja hautausmaan maa-alueen lahjoittamisen muistokivi.jpg
Virttaan kirkon ja hautausmaan maa-alueen lahjoittamisen muistokiven laatta.jpg
Väinämöinen[64] Väinämöisenkatu 8 puistikossa Loimaa, keskusta 60.8509°N, 23.0554°E Peltola, SakariSakari Peltola 2016 Sakari Peltola Vainamoinen 2016 Loimaa.jpg
Väinö Kolkkalan rintakuva[19][65] Kanta-Loimaan kirkon edusta Hirvikoski 60.8751°N, 22.976°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1963 Väinö Kolkkala by Aarre Aaltonen 1.JPG
Väinölän alakansakoulun muistolaatta[66][67] Pekankuja 9 Loimaa, keskusta 60.8503°N, 23.059°E 1995 Vainolan alakansakoulun muistolaatta Loimaa.jpg
Yhteys[19] Alpo Jaakolan patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84 Karhula 60.815°N, 22.9454°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 2003 Arja Maarit Puhakka Yhteys 2003.JPG
Ystävyyskuntakivi[3][4] Keskuspuisto Loimaa, keskusta 60.8511°N, 23.0566°E Ystävyyskuntakivi Loimaan keskuspuisto.jpg
Ystävyyskuntapuut[68][69] Oikokatu 17 pohjoispuolella Loimaa, keskusta 60.8506°N, 23.0535°E 1980 Ystavyyskuntapuut Loimaa, laatta Thisted.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuvataiteilijamatrikkeli - Sakari Peltola (PDF) kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Viitattu 2.7.2022.
  2. a b Yli-Lassila, Jukka: Veiston jälkiä Saviseudun maisemassa. Loimaan Lehti, 5.8.2010, s. 8. Loimaa: Lehden verkkoversio (maksullinen) Viitattu 27.6.2022.
  3. a b Kulttuurisuunnistuksen kysymykset (pdf) Loimaan kaupunki. Viitattu 2.7.2022.
  4. a b Kulttuurisuunnistus 2020 - kartta (pdf) loimaa.fi. Viitattu 2.7.2022.
  5. Mustonen, Pekka: Emäkivi Alpo Jaakolan patsaspuistossa. Viitattu 2.7.2022.
  6. Suominen, Olli: Eksyssuo – Erämaista maisemaa viljelyalueen keskellä. Teoksessa: Suominen, Olli: Kosken seudun luonto, s. 16. [Koski Tl]: [Kosken T.l. kunta], 1989. Julkaisun verkkoversio Ympäristöhallinnon sivuilla (viitattu 23.9.2015).
  7. Suojanen, Eeva: Legenda ei vajoa suohon. Turun Sanomat, 29.8.2006. Artikkelin verkkoversio Viitattu 30.12.2018.
  8. Hyvönen, Pirkko: Eksyssuon lapset - kuunnelma Ällistynyt sammalikko. Pirkko Hyvönen. Viitattu 30.12.2018.
  9. Vuosiluku ristissä.
  10. a b c Kulttuurikasvatussuunnitelma, Liite 1 (s. 37) 2020. Loimaan kaupunki. Viitattu 2.7.2022.
  11. Loimaan Seudun Karjalaseura ry karjalanliitto.fi. Viitattu 12.10.2020.
  12. Piste: Kurkijokilaisten muistokivi (9369407801) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  13. Vuosiluku muistomerkissä.
  14. Piirainen, Joni: Äkkijyrkän teos siirtyy Sarka-museon pihalle Yle Uutiset. 1.8.2018. Yleisradio. Viitattu 1.4.2019.
  15. Peltoniemi, Heli: Katso video: Loimaa sai Äkkijyrkän vasikasta uuden maamerkin – syksyllä Sarkaan siirretään arvokokoelma Helsingistä (Vain tilaajille) Turun Sanomat. 1.8.2018. Viitattu 1.4.2019.
  16. Teksti laatassa.
  17. Nummila, Kari: Jääkäreiden visiona oli itsenäinen isänmaa. Loimaan Lehti, 27.2.2018, s. 2. Loimaa: Priimus Media Oy.
  18. Niemelä. Jari: Suur-Loimaan historia III. Alastaro, Loimaa, Loimaan kunta, Mellilä ja Metsämaa 1900-luvulla, s. 330. Loimaa: Suur-Loimaan historiatoimikunta, 2003. ISBN 951-96316-2-3.
  19. a b c d e f g h i j k l m n o Julkisia veistoksia, Muita julkisia teoksia; Loimaan taidemuseo
  20. Veera Lehtopolku; Loimaan taidemuseo
  21. Vuosiluku muistomerkissä
  22. Piste: Kivileipä (9369434225) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  23. Mustonen, Pekka: Leipäkivi Alpo Jaakolan patsaspuistossa. Viitattu 2.7.2022.
  24. a b Kaiverrus muistolaatassa
  25. Piste: Kotikuusi (9369407811) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  26. Kati Uusitalo: Kotirintamanaisille oma muistokivi Veteraanipuistoon Loimaan Lehti. 29.4.2022. Viitattu 2.7.2022.
  27. Suojanen, Eeva: Kirkko keskellä kylää: pelkistetty ja monitoiminen. Turun Sanomat – Extra, 5.3.2005. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.5.2018.
  28. Loimaan kaupunkiseurakunnan ensimmäinen kirkko oli vuonna 1912 rakennettu rukoushuone, joka muutettiin vuonna 1928 kauppalaseurakunnan kirkoksi. Muistokiven paikalla ollut kirkko purettiin vuonna 1975; uusi Kaupunginkirkko oli valmistunut vuonna 1973.
  29. Sporttipatsaat - sankareita ja yleiskuvia Patsaanmetsästäjä-blogi. 1.11.2012. Viitattu 11.10.2020.
  30. Kaiverrus muistomerkissä
  31. Johansson, Antti: Loimaalla pysähtyi pyssylyönti. Helsingin Sanomat, 11.7.1991. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.7.2022.
  32. Jaatinen, Yrjö: Loimaan kirkot, s. 4. Loimaa: Loimaan seurakunta, 2009.
  33. Naula, Tiina: Wanhantorin tapahtumassa palataan 1920-luvulle. Loimaan lehti, 25.8.2007, 93. vsk, nro 98, s. 6. Lehden verkkoversio (maksullinen) Viitattu 2.7.2022.
  34. Piste: Vanhan torin muistokivi (9369434223) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  35. Hakala, Sampsa: Puhtolan sauna ja Soldan Loimaan Lehti. 22.3.2016. Viitattu 2.7.2022.
  36. Google Street View google.fi. Viitattu 22.7.2021.
  37. Piste: Marttojen 100-vuotisjuhlasyreeni (9369407810) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  38. Teoksessa Napamies on vuosiluku 1973.
  39. Varsinais-Suomen sotaveteraanien Joulu 2012, joulukuu 2012.
  40. Punaisten hautamuistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 12.8.2021.
  41. Hotari, Juha: Alastaro 0963 Kuvagalleria Juha Hotari. Juha Hotari. Viitattu 12.8.2021.
  42. Punakaartilaisten muistomerkki Arjenhistoria.fi. Kansan arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  43. Punakaartilaisten muistomerkki Loimaan vanhankirkon hautausmaalla Arjenhistoria.fi. Kansan arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  44. Loimaan punaisten hautapaikka tyovaenliike.fi. Viitattu 10.12.2017.
  45. Näyttelyt ja hankkeet. Loimaan vanhankirkon hirsiaita Loimaa-Seura. Viitattu 10.12.2017.
  46. Loimaan keskuspuistossa paljastetaan.... Helsingin Sanomat, 7.8.1975, s. 11. Näköislehti HS:n Aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 2.7.2022.
  47. Rauhanpaasi halutaan pois puistosta Loimaalla. Helsingin Sanomat, 23.9.1975, s. 8. Näköislehti HS:n Aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 2.7.2022.
  48. Raison painopojat): Suomen muistomerkit. Osa 1. Varsinais-Suomi.. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. 58096952. ISBN 951-97134-0-9, 978-951-97134-0-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 6.7.2022).
  49. a b Tuomisto 1998:279.
  50. a b Alastaron kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 1.8.2008. Museovirasto. Viitattu 27.11.2017.
  51. a b Pfäffli, Heidi (toim.): Wäinö Aaltonen 1894–1966, s. 110, 222. Teos on Wäinö Aaltosen syntymän 100-vuotisjuhlanäyttelyyn liittyvä julkaisu. Kirjoittajat Ahtola-Moorhouse, Leena & Ahvenjärvi, Heikki & Hyppönen, Tarja & Kormano, Riitta & Pfäffli, Heidi & Reitala, Aimo & Vihanta, Ulla. Turku: Wäinö Aaltosen museo, 1994. ISBN 952-9565-09-7.
  52. a b Tuomisto 1998:286.
  53. (Jussi) Johan Vieno Vikainen Taiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.11.2017.
  54. a b Virttaan kirkko Loimaan seurakunta. Viitattu 5.6.2022.
  55. Piste: Sotasairaalan muistolaatta (9369407803) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  56. [Piste: Sotasairaalan muistolaatta (9371949547) Piste: Sotasairaalan muistolaatta (9371949547)] Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  57. Raumonen, Terhi: Vesikosken miekka on tulitaistelun muistomerkki. Lieke, 2017, nro 2, s. 10. Alastaro: Sallila Yhtiöt. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.1.2018.
  58. Kormano, Riitta: Sotamuistomerkki Suomessa : voiton ja tappion modaalista sovittelua, s. 154–155. (väitöskirja). Turku: Turun yliopisto, 2014. ISBN 978-951-29589-6-2. Teoksen verkkoversio (PDF).
  59. Nummila, Kari: Vesikosken kahakasta on kulunut jo sata vuotta. (maksullinen) Loimaan Lehti, 16.11.2017, 103. vsk, nro 131, s. 16. Loimaa: Priimus Media Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.1.2018.
  60. Tuomisto 1998:310.
  61. a b c d e Tuomisto 1998:310.
  62. CV Alpo Jaakola Jaakolantaide. Loimaan Jaakola-seura ry. Viitattu 27.8.2018.
  63. Veteraanipuisto; Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry
  64. Laatta patsaassa: "Väinämöinen. Sakari Peltola. 2016"
  65. Väinö Kolkkalan patsas paljastettu Loimaalla. Helsingin Sanomat, 1.7.1963, s. 8. Näköislehti HS:n aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 10.12.2017.
  66. Google Maps: Google Street View toukok. 2009. Google. Viitattu 23.12.2021.
  67. Paljastusvuosi laatassa
  68. Piste: Ystävyyskuntapuut (9369407805) Open Street Map. Viitattu 2.7.2022.
  69. Vuosiluvut laatoissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]