Luettelo Pöytyän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Pöytyän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää varsinaissuomalaisessa Pöytyän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Karinaisten kunta yhdistyi Pöytyään vuoden 2005 alussa ja Yläne vuoden 2009 alussa.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aarre Aaltosen lapsuudenkodin muistokivi[1] Turuntien varrella Pöytyä, Mustanoja 60.7448°N, 22.6297°E 2009 Aarre Aaltonen memorial 2.jpg
Antti Lizeliuksen syntymän 250-vuotismuistokivi[2] Vanhan hautausmaan aidan vierustalla, Kirkkotie 148 Pöytyä, kirkonkylä 60.7616°N, 22.6444°E 1958 Lizelius memorial crop.jpg
Auranmaan kurkiaurat[3] Mäkiäisten työväentalon piha, Turuntie 570 Pöytyä, Riihikoski 60.7139°N, 22.5971°E Iitti, KyöstiKyösti Iitti 2012 Auranmaan kurkiaurat K Iitti.JPG
Fredrik Gabriel Hedbergin muistokivi[2] Pöytyän kirkon vieressä, Turuntie 1163 Pöytyä, kirkonkylä 60.7609°N, 22.6447°E Fr G Hedberg memorial.jpg
Kappelniitun risti[4][5][6][7] Kappeliniittu, Haverintie 28 kohdalla Yläne, Kirkonkylä 60.8729°N, 22.4177°E Helmisaari, JariJari Helmisaari 1995 Kappelniitun risti Yläne 1.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Pöytyä[8] Pöytyän hautausmaa, Turuntie 1163 Pöytyä, Kirkonkylä 60.7612°N, 22.6445°E 1960 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden mm Pöytyä.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Yläne[9][10] Yläneen hautausmaa, Kirkkokuja 2 Yläne, kirkonkylä 60.8821°N, 22.4076°E 1953 Karjalaan jääneiden mm Yläne.JPG
Khronoksen talo[11] Pöytäsuontie 574 Pöytyä, Ortenoja 60.8154°N, 22.5794°E IC-98 2016 HouseofKhronos2016-2017b.jpg
Mustanojan koulun 125-vuotismuistomerkki Koulun pihalla, Turuntie 952 Pöytyä, Mustanoja 60.7442°N, 22.6285°E 2004 Mustanoja 125 v.JPG
Punaisten muistomerkki, Pöytyä[12] Pöytyän hautausmaa, Turuntie 1163 Pöytyä, Kirkonkylä 60.7606°N, 22.6441°E 1947 Pöytyä red guard memorial 1918 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Yläne[13] Yläneen hautausmaa, Kirkkokuja 2 Yläne, kirkonkylä 60.8821°N, 22.4075°E 2001 Yläne red guard memorial 1918.jpg
Pöytyän vanhan kirkon muistokivi[14] Vanhan hautausmaan alueella, Kirkkotie 152 Pöytyä, kirkonkylä 60.7618°N, 22.6448°E 1932 Pöytyä first church memorial 1.jpg
Raivaaja[15][16] Pöytyän kirkon edustalla oleva aukio, Turuntie 1163 Pöytyä, kirkonkylä 60.761°N, 22.6427°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1966 Raivaaja by Aarre Aaltonen 1.JPG
Sankarimuistomerkki, Karinainen (Suru)[17][18] Karinaisten keskimmäinen hautausmaa, Kyröntie 484 Karinainen, kirkonkylä 60.6725°N, 22.7698°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1952 Karinaisten sp W Aaltonen.JPG
Sankarimuistomerkki, Pöytyä[8] Pöytyän hautausmaa, Turuntie 1163 Pöytyä, Kirkonkylä 60.7608°N, 22.6446°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1948 Pöytyä sankaripatsas A Aaltonen.jpg
Sankarimuistomerkki, Yläne (Rauhan enkeli)[9][19][20] Yläneen hautausmaa, Kirkkokuja 2 Yläne, kirkonkylä 60.882°N, 22.408°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1950 Rauhan enkeli by Jussi Vikainen.JPG
Seinämaalaus Kurjet[21][22] Yläneentie 11 seinässä Pöytyä, Riihikoski 60.722°N, 22.5988°E Nurmikko, ReimaReima Nurmikko 1981 Reima Nurmikko Kurjet.JPG
Suojeluskunnan ampumaradan muistolaatta[23] Noin 400 metrin päässä Killanmäen tanssilavan luota (paikkalinkki suuntaa-antava) Karinainen, kirkonkylä 60.6797°N, 22.7744°E
Vapaussodan muistopatsas[24] Pöytyän hautausmaa, Turuntie 1163 Pöytyä, kirkonkylä 60.7613°N, 22.6445°E Vapaussodan muistopatsas Pöytyä 1.JPG
Veteraanikivi, Pöytyä[8] Kyntäjäntuvan pihalla, Turuntie 1047 Pöytyä, kirkonkylä 60.7506°N, 22.6403°E 1988 Veteraanikivi Pöytyä.JPG
Veteraanikivi, Yläne[9][25] Yläneen kirkon edessä, Kirkkokuja 2 Yläne, kirkonkylä 60.8819°N, 22.408°E 1991 War veterans memorial Yläne.jpg
Wäinö Aaltosen muistomerkki (Oma kuva)[23] Kyrön tori Karinainen, Kyrö 60.7026°N, 22.7554°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen
(reliefi)
1994 W Aaltonen memorial Kyrö 2.jpg
Wäinö Aaltosen syntymäpaikan muistomerkki[23][26] Mäenpääntie Karinainen, Mäenpää 60.6415°N, 22.7849°E 1968 Wäinö Aaltosen syntymäpaikan muistokivi 2.jpg
Yläneen kunnalliskodin palon uhrien muistomerkki[9][27] Yläneen hautausmaa, Kirkkokuja 2 Yläne, kirkonkylä 60.8825°N, 22.4071°E Yläne fire 1938-01-27 monument.JPG
Yläneen ja Riihikosken välisen maantien rakentamisen muistomerkki[28] Kaiverrus siirtolohkareessa, Yläneentie 518 kohdalla Pöytyä, Riihikoski 60.7454°N, 22.5289°E Yt 2043 rakentamisen mm 5.jpg
Yläneen ja Riihikosken välisen maantien rakentamisen muistomerkki[29] Kaiverrus kalliossa, Uudenkartanontie 190 kohdalla Yläne, Uusikartano 60.8168°N, 22.4517°E Yt 12549 rakentamisen mm 11.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Holm, Vesa & Manninen, Ari T.: Vakaalla perustalla. Pöytyän historia 1860-luvulta nykyaikaan, s. 116-117. Pöytyä: Pöytyän kunta ja seurakunta, 2003. ISBN 952-99239-0-2.
  • Mattila-Lonka, Pia: Kartanoita ja Korven kansaa. Yläneen historia nälkävuosilta 2000-luvulle. Yläne: Yläneen kunta, 2001. ISBN 952-91-3705-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heinonen, Marjaana: Kuvanveistäjä, taiteilija Aarre Aaltonen Pöytyän kunta. Viitattu 3.12.2017.
  2. a b Pöytyän kirkko (Internet Archivessa, tallennettu 20.2.2015) Pöytyän seurakunta. Viitattu 9.12.2017.
  3. Virtanen, Asko: Iitti takoi auroista auranmaan. Auranmaan Viikkolehti, 24.8.2012, s. 11. Pöytyä: Priimus Media Oy.
  4. Mattila-Lonka 2001:514-515.
  5. Pöytyä Kappelniitty Kiinteä muinaisjäännös Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.8.2018.
  6. Kankkunen, Päivi & Sirkku Pihlman: Yläne Kappelniittu Rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 (pdf) Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasato. Viitattu 15.8.2018.
  7. Mattila-Lonka 2001:515. "Ristin suunnittelijana (...) toimi rakennusmestari Jari Helmisaari (...) ja hitsaajana oli Timo Aaltonen."
  8. a b c Pöytyän hautausmaa Pöytyän seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  9. a b c d Yläneen hautausmaa Pöytyän seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  10. Mattila-Lonka 2001:402.
  11. Khronoksen talo Lönnströmin taidemuseo. Viitattu 9.12.2017.
  12. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  13. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Yläne Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 10.12.2017.
  14. Pöytyän vanha hautausmaa Pöytyän seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  15. Aaltonen, Alku Aarre Aatami Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 3.12.2017.
  16. Holm & Manninen, 2003, s. 12
  17. Karinaisten hautausmaat Pöytyän seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  18. Aaltonen, Wäinö Waldemar Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 3.12.2017.
  19. (Jussi) Johan Vieno Vikainen Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 3.12.2017.
  20. Mattila-Lonka 2001:401-402.
  21. Reima Kalervo Nurmikko (CV) Taiteilijamatrikkeli. Viitattu 7.12.2017.
  22. Holm & Manninen, 2003, s. 257
  23. a b c Nähtävyydet ja museot Pöytyän kunta. Viitattu 3.12.2017.
  24. Holm & Manninen, 2003, s. 370
  25. Mattila-Lonka 2001:403.
  26. Lehtinen, Antti: Wäinö Aaltosen lapsuuden pihamaat Turun Sanomat. 18.12.1997. Viitattu 2.6.2018.
  27. Synkästä päivästä 38 vuotta: 27 vanhusta kuoli isossa tulipalossa Virroilla (Historiakatsaus) Ilta-Sanomat. 23.1.2017. Viitattu 10.12.2017.
  28. Holm & Manninen, 2003, s. 116-117
  29. Nukki, Heli & Thessler, Johanna (toim.): Uudenkartanon kyläsuunnitelma III, s. 7. Eura: Pyhäjärvi-instituutti, 2004. ISBN 952-9682-35-2. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 3.10.2018).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]