Luettelo Oriveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Oriveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Oriveden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Oriveteen on liitetty Eräjärven kunta ja osa Längelmäen kunnasta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ilmailuhistoriallinen muistomerkki[1] Eräjärventien ja Lehtimäentien risteyksen puistoalue, Lehtimäentie 1 61.6553°N, 24.3665°E 2006
Jalkaväen koulutuskeskuksen muistolaatta[1] Suojan talon seinä, Urheilutie 3 61.6793°N, 24.3567°E 1990
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Oriveden kaarikirkon takana, Keskustie 17 (paikkalinkki likimääräinen) 61.6738°N, 24.3584°E
Kenkälintu[2] Kaupungintalon vieressä, Keskustie 23 61.676°N, 24.3582°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1978
Kirkonkukot[2] Eräjärven kirkon piha, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5774°N, 24.5639°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1983
Lentoturman muistomerkki[1] Mäkitalon talon lähialue (paikkalinkki epämääräinen) Torittu 61.679°N, 24.434°E
Leprasairaalan muistomerkki[2] Ammattikouluntie 1:n kohdalla puistikon keskellä 61.6599°N, 24.3519°E
Luokkasodan uhrien muistomerkki[1][3] Eräjärven kirkkomaa, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5774°N, 24.5647°E Sirén, KalleKalle Sirén 1961 Eräjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Neuvostoliiton sotavankimuistomerkki[2] Hangastie 93 Eräslahti 61.7033°N, 24.5919°E
Orivarsa[2] Keskuspuisto, Keskustie 29 61.6777°N, 24.3578°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1990[4]
Oriveden asevarikon muistomerkki[1] Senop Oy:n (Oricopa Oy:n) tehdasalue (aitauksen sisäpuolella), Ahteentie 1 (paikkalinkki likimääräinen) 61.6904°N, 24.3494°E 2003
Oriveden reservikomppanian muistomerkki[1][2] Rovastintie, Ammattikouluntie 1:n kohdalla puistikon keskellä 61.6599°N, 24.352°E
Oriveden suojeluskunnan ja Lotta-Svärd yhdistyksen muistolaatta[1] Suojan talon seinä, Urheilutie 3 61.6794°N, 24.3567°E
Oriveden taistelu 1918 –muistomerkki[1][2] Rautatieasemaa vastapäätä, Asematie 15 61.6505°N, 24.3664°E 2000
Pohjois-Hämeen lotat -muistomerkki[1] Paltanmäen museoalue, perinnekorsun vieressä; Museotie 2 61.684°N, 24.3528°E
Punaisten muistomerkki, Orivesi[1][5] Oriveden hautausmaa 61.6735°N, 24.3588°E
Punaisten muistomerkki, Längelmäki[6] Längelmäen hautausmaa Längelmäki 61.6853°N, 24.6914°E 1946, 1996
Sankarimuistomerkki, Eräjärvi[7] Eräjärven kirkon sankarihautausmaa Eräjärvi 61.577°N, 24.5646°E Cedercreutz, JonasJonas Cedercreutz 1948 Eräjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Längelmäki[8] Längelmäen kirkon sankarihautausmaa, Längelmäen kirkkotie 565 Längelmäki 61.686°N, 24.6889°E Auvinen, Arvo IArvo I Auvinen 1967 Längelmäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Orivesi[9] Oriveden sankarihautausmaa, Keskustie 17 61.6734°N, 24.3576°E Lindberg, CarolusCarolus Lindberg 1949 Orivesi sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähdön muistokivi[1] Oriveden Opiston edusta, Koulutie 5 Sukkavarras 61.6813°N, 24.3604°E 1943
Vapaussodan sankaripatsas, Orivesi[1] Oriveden hautausmaa 61.6735°N, 24.3585°E
Veikko Koskelan muistomerkki[1] Eräjärven kirkon hautausmaa, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5771°N, 24.5642°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1920 Eräjärvi 1918 muistomerkki 2.jpg
Veteraanimuistomerkki (=Lapinsodan, talvisodan ja jatkosodan muistomerkki?)[1][2] Suojan talon edusta, Urheilutie 3 61.6795°N, 24.3567°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]