Luettelo Oriveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Oriveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Oriveden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Oriveteen on liitetty Eräjärven kunta ja osa Längelmäen kunnasta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ilmailuhistoriallinen muistomerkki[1] Eräjärventien ja Lehtimäentien risteyksen puistoalue, Lehtimäentie 1 61.6553°N, 24.3665°E 2006 Ilmailuhistoriallinen muistomerkki Orivesi 2006.JPG
Jalkaväen koulutuskeskuksen muistolaatta[1] Suojan talon seinä, Urheilutie 3 61.6793°N, 24.3567°E 1990 Oriveden suojeluskunnan ja Lotta Svard yhdistyksen muistolaatta Jalkavaen koulutuskeskuksen muistolaatta Orivesi.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Oriveden kaarikirkon takana, Keskustie 17 61.6734°N, 24.358°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Orivesi.JPG
Kenkälintu[2] Kaupungintalon vieressä, Keskustie 23 61.676°N, 24.3582°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1978 Aimo Tukiainen Kenkalintu 1978.JPG
Kirkonkukot[2] Eräjärven kirkon piha, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5774°N, 24.5639°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1983
Lentoturman muistomerkki[1] Mäkitalon talon lähialue (paikkalinkki epämääräinen) Torittu 61.679°N, 24.434°E
Leprasairaalan muistomerkki[2] Ammattikouluntie 1:n kohdalla puistikon keskellä 61.66°N, 24.3517°E Leprasairaalan muistomerkki Orivesi.jpg
Luokkasodan uhrien muistomerkki[1][3] Eräjärven kirkkomaa, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5774°N, 24.5647°E Sirén, KalleKalle Sirén 1961 Eräjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Neuvostoliiton sotavankimuistomerkki[2] Hangastie 93 Eräslahti 61.7033°N, 24.5919°E
Orivarsa[2] Keskuspuisto, Keskustie 29 61.6777°N, 24.3578°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1990[4] Aimo Tukiainen Orivarsa 1990.JPG
Oriveden reservikomppanian muistomerkki[1][2] Rovastintie, Ammattikouluntie 1:n kohdalla puistikon keskellä 61.6599°N, 24.352°E Oriveden reservikomppanian muistomerkki Orivesi.jpg
Oriveden suojeluskunnan ja Lotta-Svärd yhdistyksen muistolaatta[1] Suojan talon seinä, Urheilutie 3 61.6794°N, 24.3567°E Oriveden suojeluskunnan ja Lotta Svard yhdistyksen muistolaatta Jalkavaen koulutuskeskuksen muistolaatta Orivesi.jpg
Oriveden taistelu 1918 –muistomerkki[1][2] Rautatieasemaa vastapäätä, Asematie 15 61.6505°N, 24.3664°E 2000 Oriveden taistelu 1918 muistomerkki 2000.JPG
Pohjois-Hämeen lotat -muistomerkki[1] Paltanmäen museoalue, perinnekorsun vieressä; Museotie 2 61.684°N, 24.3528°E Pohjois Hameen lotat muistomerkki Orivesi.jpg
Punaisten muistomerkki, Orivesi[1][5] Oriveden hautausmaa 61.6741°N, 24.3588°E Punaisten muistomerkki Orivesi.jpg
Punaisten muistomerkki, Längelmäki[6] Längelmäen hautausmaa Längelmäki 61.6853°N, 24.6914°E 1946, 1996
Sankarimuistomerkki, Eräjärvi[7] Eräjärven kirkon sankarihautausmaa Eräjärvi 61.577°N, 24.5646°E Cedercreutz, JonasJonas Cedercreutz 1948 Eräjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Längelmäki[8] Längelmäen kirkon sankarihautausmaa, Längelmäen kirkkotie 565 Längelmäki 61.686°N, 24.6889°E Auvinen, Arvo IArvo I Auvinen 1967 Längelmäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Orivesi[9] Oriveden sankarihautausmaa, Keskustie 17 61.6734°N, 24.3576°E Lindberg, CarolusCarolus Lindberg 1949 Orivesi sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähdön muistokivi[1] Oriveden Opiston edusta, Koulutie 5 Sukkavarras 61.6813°N, 24.3604°E 1943 Talvisotaan lahdon muistokivi Orivesi 1943.jpg
Vaivaisukko, Oriveden kirkko Oriveden kirkon edessä 61.6738°N, 24.3577°E Poor man statue at Orivesi Church 2015.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Orivesi[1] Oriveden hautausmaa 61.6735°N, 24.3585°E Vapaussodan sankaripatsas Orivesi.JPG
Veikko Koskelan muistomerkki[1] Eräjärven kirkon hautausmaa, Eräjärventie 1592 Eräjärvi 61.5771°N, 24.5642°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1920 Eräjärvi 1918 muistomerkki 2.jpg
Veteraanimuistomerkki (=Lapinsodan, talvisodan ja jatkosodan muistomerkki)[1][2] Suojan talon edusta, Urheilutie 3 61.6795°N, 24.3567°E 1996 Veteraanimuistomerkki Orivesi.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]