Luettelo Nurmijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Nurmijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Nurmijärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aleksis Kiven patsas[1] Kirjastotalon edusta, Punamullantie 1 Kirkonkylä 60.4631°N, 24.8077°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 2000 (1934) Aukusti Veuro - Aleksis Kiven patsas - 1934 - Nurmijärven kirjaston edusta, Punamullantie 1 - Nurmijärven kk.jpg
Aleksis Kiven vanhempien muistokivi[1][2] Nurmijärven hautausmaan vanha pää (Vanha hautausmaa), Aleksis Kiven tie 2 (paikkalinkki likimääräinen, siunauskappelin mukaan) Kirkonkylä 60.4575°N, 24.8138°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen 1994 Toivo Jaatinen - Aleksis Kiven vanhempien muistokivi (1994) - Nurmijärven hautausmaa, vanha pää - Aleksis Kiven tie 2 - Nurmijärven kk.jpg
Bernhard Henrik Crusellin muistolaatta[1] Museokahvilan seinä, kirkonmäki Kirkonkylä 60.4589°N, 24.8089°E Bernhard Henrik Crusellin muistolaatta - Museokahvilan seinä, kirkonmäki - Aleksis Kiven tie 5 - Nurmijärven kk.jpg
Elämän pieni keinulauta[3] Klaukkalan tori, Torikuja Klaukkala 60.3804°N, 24.7538°E Nuutinen, VeikkoVeikko Nuutinen 1982 Veikko Nuutinen Elaman pieni keinulauta 1982.JPG
Emil Sivorin patsas[1] Kirkkopuisto, Malakiaksentie Kirkonkylä 60.4583°N, 24.8103°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1971 Armas Tirronen - Emil Sivorin patsas - 1971 - Nurmijärven kirkkopuisto - Aleksis Kiven tie 5 - Nurmijärven kk.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Kirkkopuisto, Nurmijärven kirkolla Kirkonkylä 60.4596°N, 24.8072°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1956 Viljo Savikurki Karjalaan jaaneiden muistomerkki 1956.JPG
Koposen lääketehtaan muistomerkki[1] Aleksis kiven tie 2 Kirkonkylä 2014 Laaketehdaskivi.jpg
Nouseva kaari[4] Keskusraitti 1 Rajamäki 60.5279°N, 24.7545°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966 Terho Sakki Nouseva kaari 1966.JPG
Punaisten hautamuistomerkki[5][6] Lopentie 38 Perttula 60.4506°N, 24.6883°E 1946 Punaisten hautamuistomerkki 1946 Lopentie Nurmijarvi.jpg
Raivaaja-patsas[1] Aleksis Kiven tie 7, tienristeyksen vieressä Kirkonkylä 60.4597°N, 24.8059°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1961 Kalervo Kallio - Raivaaja-patsas - 1961 - Aleksis Kiven tie 7 - Nurmijärven kk.jpg
Sankarivainajien muistomerkki[1] Sankarihautausmaa, Nurmijärven kirkolla Kirkonkylä 60.4591°N, 24.8083°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1949 Viljo Savikurki Sankarivainajien muistokivi 1949.JPG
Sankarivainajien muistomerkki "Isänmaalle"[4] Rajamäen sankarihautausmaa Rajamäen kirkolla, Patruunantie 7 Rajamäki 60.5302°N, 24.7593°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1951 Rajamäki sankarimuistomerkki.JPG
Seitsemän veljeksen tie[1][2] Kirjastotalon edusta, Punamullantie 1 Kirkonkylä 60.4634°N, 24.8085°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen 1984 Toivo Jaatinen - Seitsemän veljeksen tie - 1984 - Nurmijärven kirjaston edusta, Punamullantie 1 - Nurmijärven kk.jpg
Suomen ensimmäisen pyhäkoulun muistokivi[5] Eskolan talon maalla Nummenpää 60.452°N, 24.5972°E
Talvisotaan lähteneitten muistolaatta[1] Museokahvilan seinä, kirkonmäki Kirkonkylä 60.4587°N, 24.8089°E 1989 Talvisotaan lähteneitten muistolaatta - 1989 - Museokahvilan seinä, kirkonmäki - Aleksis Kiven tie 5 - Nurmijärven kk - 1.jpg
Teloitettujen punaisten muistomerkki[5][6] Ketunnummi, Kuusihaantien päässä Perttula 60.4548°N, 24.6933°E 1955 Teloitettujen punaisten muistomerkki 1955 Ketunnummi Nurmijarvi.jpg
Veteraanikivi[1] Kirkkopuisto, Nurmijärven kirkolla Kirkonkylä 60.4596°N, 24.8076°E 1994

Veteraanikivi Nurmijarvi.JPG

Veteraanipuiston muistotykki[1] Veteraanipuisto, Punamullantien ja Ahjolantien risteyksessä Kirkonkylä 60.4613°N, 24.7954°E 2003 Veteraanipuiston muistotykki - 2003 - Veteraanipuisto, Punamullantien ja Ahjolantien risteys - Nurmijärven kk.jpg
Vuonna 1692 rakennetun kirkon muistolaatta[1] Hautausmaan kiviaita (paikkalinkki likimääräinen) Kirkonkylä 60.4577°N, 24.8122°E Nurmijärven muistokyltti.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]