Luettelo Keuruun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Keuruun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Keuruun kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Keuruuseen on liitetty Pihlajaveden kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Haapamäen aseman muistolaatta[1] Haapamäen asemarakennus, Asema-aukio 1 62.2466°N, 24.4554°E 1967
Herpmanin poikien muistomerkki, Ampialalähde? Ampialantie 470, Ampiala 62.2894°N, 24.9302°E 1929 Memorial chapel for Herpman brothers (1928) in Ampiala, Asunta, Keuruu, Finland.jpg
Herpmanin poikien muistomerkki, Ketveleen kannaslähde? Myllymäentie, Ketveleen kannas 62.2727°N, 24.685°E 1928 Herpmanin pojat.jpg
II/JR68 perustamisen ja sotaan lähdön muistolaatta[1] Pekkalan tilalla Suolahdessa 62.2775°N, 24.7053°E
Ilmapommituksen muistolaatta (Pihlajaveden aseman muistolaatta)[2][1] Pihlajaveden rautatieaseman asemarakennus, Valkeajärventie 25 62.3463°N, 24.3951°E
Ilmavalvojat, Lottien muistomerkki[3] Kitulanmäki, Suojan pihassa, Pihlavedentie 1a Haapamäki 62.2539°N, 24.4565°E Kara, TimoTimo Kara 1994 Ilmavalvojat Lottien muistomerkki.jpeg
Kaarlo Cronstedtin muistolaatta[1] Kangasjärven saaressa Asunnalla 62.2597°N, 24.8411°E
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Keuruun vanhan kirkon kirkkotarha (karttalinkki likimääräinen) 62.2563°N, 24.7096°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956
Karjalaan jääneiden muistomerkki Haapamäellä[1] Haapamäen hautausmaa, Tiihontie 15-17 62.2431°N, 24.4414°E Niemioja, LailaLaila Niemioja 1957
Kaukasen selän kirkkoveneonnettomuuden muistolaatta[1] Valkeaniemen Kaukasessa Kaukasenselän rannalla (karttalinkki likimääräinen) 62.1563°N, 24.6108°E
Keuruun 1. kunnansairaalan muistolaatta[1] Lapinsalmentiellä entisen sukkatehtaan talon seinä (karttalinkki likimääräinen) 62.2539°N, 24.7141°E 1989
Keuruun ensimmäisen kirkon muistomerkki[1] Keuruun vanhan kirkon eteläpuolinen seinä 62.2561°N, 24.7097°E 1952
Keuruun pioneerivarikon muistolaatta[1] Keuruun pioneerivarikolla Kalettomalla, Kalettomantie 121 (karttalinkki likimääräinen) 62.2329°N, 24.7922°E Koskinen, VeikkoVeikko Koskinen 1980
Keuruun toisen kirkon muistomerkki[1] Noin 60 metrin päässä nykyisestä vanhasta kirkosta (karttalinkki likimääräinen) 62.2561°N, 24.7098°E Lehtinen, EinoEino Lehtinen 1973
Kirkkoveneonnettomuuden muistomerkki[1] Vanhan kirkon itäpuolella 62.2562°N, 24.7103°E
Kuuntelija[4] Keuruun kirjaston etupihalla, Pitäjätuvantie 5 keskusta 62.2572°N, 24.711°E Hannula, TimoTimo Hannula 2000
Lavikon koulun muistolaatta[1] Mäyrämäen talon seinä 62.351°N, 24.6272°E 2005
Lintufantasia [4] Keuruun Kivelän ala-asteen pihassa 62.2557°N, 24.7189°E Kara, TimoTimo Kara 1989
Manniskylän asutuksen muistolaatta[1] Terva-Mannila 62.198°N, 24.7523°E 1969
Martin Wegeliuksen muistolaatta[1] Lehtiniemen vanhainkodin seinä, Seiponniementie 7 (karttalinkki likimääräinen) 62.2641°N, 24.7116°E 1965
Neuvostosotilaiden hauta[1] Pihlajaveden ja Haapamäen puolivälissä sijaitsevalle metsähautausmaalla, Syrjäntakanen 62.295°N, 24.4184°E
Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n muistolaatta[1] Haapamäen Osuuspankin seinä, Pihlajavedentie 3 62.2526°N, 24.4535°E 1989
Pihlajaveden koulun muistolaatta[1] Kallion vanhan tuvan seinä 62.3519°N, 24.4408°E 2006
Riitalahden kahakan muistomerkki[1] Riitalahdentie 62.2139°N, 24.7684°E 1955
Sankaripatsas, Keuruu[5] Keuruun vanhan kirkon sankarihautausmaa, Keuruuntie 1 62.2564°N, 24.7092°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1957 Keuruu sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Haapamäki[6] Riihontie 16 Haapamäki 62.2433°N, 24.4417°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1956 Haapamäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Pihlajavesi[7] Pihlajaveden kirkon sankarihautausmaa, Koipikankaantie 1066 Pihlajavesi 62.3413°N, 24.3596°E Niemioja, LailaLaila Niemioja 1949 Pihlajavesi sankarimuistomerkki.JPG
Taavi Tainion muistolaatta[1] Tainion synnyintalon Hattulan talon pihapiirissä Ilvesjärven kaakkoiskulmalla, 20 m talon pääovesta, isossa kalliolohkareessa (karttalinkki epävarma) 62.2453°N, 24.7936°E Lehtinen, EinoEino Lehtinen 1983
Tiedonkallio[4] Haapamäen yhteiskoulun päädyssä 62.2443°N, 24.4414°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1968
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Keuruun uusi hautausmaa[8] Keuruun uusi hautausmaa, luoteiskulma, Kankurintie 2 62.244°N, 24.7199°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Keuruun vanha hautausmaa[9] Keuruun vanhan kirkon kirkkotarha, Keuruuntie 1 62.2562°N, 24.7106°E 1970 Keuruu 1918 muistomerkki 2.jpg
Vanhan siunauskappelin muistokivi[1] Keuruun uuden hautausmaan ensimmäisen siunauskappelin paikalla, Kankurintie 2 (karttalinkki likimääräinen) 62.242°N, 24.7238°E Lehtinen, EinoEino Lehtinen 1966
Vapaussodan muistomerkki, Keuruu[10] Keuruun vanhan kirkon kirkkotarha, Keuruuntie 1 62.2559°N, 24.7094°E 1921 Keuruu 1918 muistomerkki 1.jpg
Varuskunnan muistomerkki Viikin torni[11] Peurunniemi, lähin osoite Kerhotie 2 62.2248°N, 24.6651°E Puranen, EljaElja Puranen 1977 Varuskunnan muistomerkki Viikin torni.jpeg
Veden elämää[4] Keuruun uimahallin päätyseinässä 62.2622°N, 24.7053°E Paavola, RaimoRaimo Paavola 1980
Vuotava kivi[4] Keuruun Keskusaukiolla 62.2593°N, 24.7077°E Koskinen, ErkkiErkki Koskinen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]