Luettelo Lappajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Lappajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lappajärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alfred Hyytisen muistokivi[1] Könni Itäkylä 63.2459°N, 23.6831°E 1967
Jatkosodan kunniaristi[1][2] Lappajärven kirkon sankarihautausmaa, Fellmannintie 63.2115°N, 23.6488°E 1981 Lappajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Jääkärikivi ja jääkärikuuset[3][1] Lappajärven koulukeskuksen pihamaa, Hyytisentie 63.2122°N, 23.6302°E Lappajärvi-seura 2004 ja 1992 [4]
Jääkäripatsas[3][1] Lappajärven hautausmaa, Fellmannintie 63.2116°N, 23.6483°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1955 Lappajärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3][1] Lappajärven hautausmaa, Fellmannintie 63.2116°N, 23.6485°E Roininen, AarneAarne Roininen 1961 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Lappajärvi 20180411.JPG
Nimetön patsas[5] Hyyrynkuja Kirkonkylä 63.2166°N, 23.6255°E 1988
Patsas tuntemattomille vainajille 1637-1937[1] Lappajärven hautausmaa, Fellmannintie 63.2118°N, 23.6484°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1937 Patsas tuntemattomille vainajille Lappajärvi 20180411.JPG
Rakuunapatsas[3][1] Entisen kunnantalon piha-alue, Nissintie 63.219°N, 23.6333°E Viinamäki, NestoriNestori Viinamäki 1967 Rakuunapatsas Lappajärvi 20180524.jpg
Suomen sodan 1808-1809 vartio-, viesti- ja kokoontumiskivi muistolaattoineen[6] Kirsinkangas, Kimmasentie 114 63.0453°N, 23.5897°E Kirsin kangas 1808-1809 mmerkki.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistomerkki[3][1] Karvalan entisen kansakoulun pihamaa, Karvalanraitti Karvala 63.1417°N, 23.5429°E Viinamäki, NestoriNestori Viinamäki 1987
Talvisodan sankaripatsas[3][1] Lappajärven kirkon sankarihautausmaa, Fellmannintie 63.2115°N, 23.6487°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1941[2] Sankarihaudat Lappajärvi.JPG
Ukon-Äijän muistomerkki[7] Ukonniemi, Ukonniementie 65 Itäkylä 63.2224°N, 23.7113°E 1966 [8] Ukonniemi Ukko-Äijän muistomerkki.jpeg
Vaivaisukko[9] Kirkon tapulin oven vieressä, Fellmannintie 12 63.2118°N, 23.648°E Lahti, ErkkiErkki Lahti 1841 Lappajärven vaivaisukko.JPG
Vapaussodan sankaripatsas[3][1] Lappajärven kirkon sankarihautausmaa, Fellmannintie 63.2114°N, 23.6486°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1921 Lappajärvi 1918 muistomerkki 2.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Lappajärvi; Epmuisto.fi
  2. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 285. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  3. a b c d e f g Historia ja arkkitehtuuri; Etelä-Pohjanmaan matkailu
  4. Timo Ahvenniemi: Lappajärven jääkäreistä on kiviset muistot. 21.2.2018, , 8. vsk, s. 14. Järviseudun Sanomat. suomi
  5. Timo Ahvenniemi: Hyyrynkujalla on muistomerkki ilman muistoa. 7.3.2018, , 10. vsk, s. 7. Järviseudun Sanomat. suomi
  6. Kirsinkangas 1808-1809
  7. Lappajärvi-info.fi − Lappajärven maisemanhoitosuunnitelma 2013
  8. "Ukon-Äijä". Järviseudun Sanomat, 24.7.1980, 30. vsk, s. 9.
  9. Lappajärven kirkko Lappajärven seurakunta. Viitattu 4.4.2018.