Luettelo Jämsän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Jämsän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Jämsän kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Jämsään on liitetty Jämsänkosken, Koskenpään, Kuoreveden ja Längelmäen kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Nälkävuosien muistomerkki[1][2] Muistojen hautausmaa, Jämsän kirkko 61.8731°N, 25.1808°E Keskinen, PaavoPaavo Keskinen ?
Esivanhempien työ -muistomerkki, Koskenpää[3] Koskenpään kirkko Koskenpää 62.0829°N, 25.1426°E 1989 Koskenpään esivanhemmat muistomerkki.JPG
Juuso Waldenin muistomerkki[1] Kirjaston vieressä 61.9191°N, 25.1741°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja ?
Jämsänkosken tehtaiden sankarivainajien 1939-1944 muistomerkki[4] Ilveslinnan edustalla keskellä Patalan koskien välissä olevaa saarta, lähin osoite Jämsäntie 5 Jämsänkoski 61.9167°N, 25.1658°E Saarema, PekkaPekka Saarema
Jämsänkosken tehtaiden sankarivainajien 1939-1944 muistomerkki.jpeg
Karhupatsas[1] Linja-autoasemalla 61.8664°N, 25.1926°E Rautaruoho, EinoEino Rautaruoho ?
Kansalaissota v. 1918 muistomerkki, Koskenpää[3] Koskenpään hautausmaa Koskenpää 62.0831°N, 25.1443°E Koskenpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissota v. 1918 muistomerkki, Kuorevesi[5] Kuoreveden kirkon kirkkotarha Kuorevesi 61.9331°N, 24.7264°E Kuorevesi 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Koskenpää[3] Koskenpään kirkko Koskenpää 62.0829°N, 25.1426°E 1966 Koskenpään karjalaanj muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kuorevesi[5] Kuoreveden kirkon kirkkotarha Kuorevesi 61.9331°N, 24.7264°E
Rauhan ja sovinnon muistomerkki osa 1 [6] Jämsän kirkonmäki, Muistojen hautausmaa 61.8731°N, 25.1808°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 2000 Jämsä Rauha ja Sovinto osa1.JPG
Rauhan ja sovinnon muistomerkki osa 2[6] Jämsän hautausmaa 2001
Sankarihautausmaan muistomerkki, Jämsä[7] Jämsän kirkonmäki, Muistojen hautausmaa 61.8729°N, 25.1812°E Porila, EvertEvert Porila 1920 Jämsä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautausmaan muistomerkki, Jämsänkoski[8] Jämsänkosken sankarihautausmaa 61.9239°N, 25.1533°E Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan 1951 Jämsänkosken sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautausmaan muistomerkki, Koskenpää[3] Koskenpään sankarihautausmaa Koskenpää 62.0831°N, 25.1443°E Niemioja, LailaLaila Niemioja, Pentti Papinaho 1950 , reliefi 1977 Koskenpään sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautausmaan muistomerkki, Kuorevesi[5] Kuoreveden kirkon sankarihautausmaa Kuorevesi 61.9331°N, 24.7264°E Kivinen, OlliOlli Kivinen 1957 Kuorevesi sankarimuistomerkki.JPG
Toivon merkki[1] Jokilaakson sairaala 61.8755°N, 25.1878°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1990
Vapaussota v. 1918 muistomerkki, Koskenpää[3] Koskenpään hautausmaa Koskenpää 62.0831°N, 25.1443°E
Vapaussota v. 1918 muistomerkki, Kuorevesi[5] Kuoreveden kirkon kirkkotarha Kuorevesi 61.9331°N, 24.7264°E
Äitipatsas[9] Jämsän kirkonmäellä Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1966
Kiitoskivet[9] Kellotapulin takana Beng, HeyHey Beng 1988

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jämsä, Muistomerkit; keski-suomi-portaali
  2. Nälkävuosien muistomerkki Museo24. Viitattu 8.4.2018.
  3. a b c d e Koskenpään hautausmaa www-sivu Jämsän seurakunta. Viitattu 9.12.2017.
  4. Jämsänkosken tehtaiden sankarivainajien muistomerkki keski-suomi-portaali.fi.
  5. a b c d Kuoreveden kirkon hautausmaat www-sivu Jämsän seurakunta. Viitattu 9.12.2017.
  6. a b Vuokko Olkkonen, toim. Tommi Tapiainen: Rauhan ja sovinnon muistomerkki Museo24. Viitattu 9.12.2017.
  7. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 231. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  8. Jämsä, Jämsänkoski Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  9. a b Vuokko Olkkonen, toim. Tommi Tapiainen: Muut muistomerkit Museo24. Viitattu 9.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]