Luettelo Riihimäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Riihimäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Riihimäen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aseseppä[1][2] Asesepän puisto, Arjavirrankatu 15 60.7363°N, 24.7563°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1971 Lauri Leppänen Aseseppä 1971.JPG
Aurinkokello, Ammattioppilaitos[3] Ammattioppilaitos Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Riihimäen lukio[3] Riihimäen lukio, Koulukatu 5 60.7422°N, 24.778°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku Usko Walve Aurinkokello Riihimäen lukio.JPG
Eksynyt[4] liikenneympyrä Suokylä 60.7374°N, 24.7767°E Toija, TommiTommi Toija 2018 Tommi Toija Eksynyt 2018.JPG
Ensimmäisen valtuuston kokoontumispaikan muistolaatta[5][3] Eteläisen koulun vanhimman osan seinässä, Lopentie 11 60.7333°N, 24.7652°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1997
Erämessujen muistolaatta[5][3] Urheilupuisto, uimalan rinteessä, Salpausseläntie 16 60.7416°N, 24.7697°E 1971
Heimoveteraanien muistomerkki[5][3] Rautatieaseman pohjoisseinä 60.735°N, 24.7808°E 2005 Heimoveteraanien muistomerkki 2005.jpg
H. G. Paloheimon muistomerkki[1][2] Asema-aukio, Paloheimonkatu 1 60.7348°N, 24.7796°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1961 H. G. Paloheimon muistomerkki.jpg
Kalapoika[1][2][6] Kirkkopuisto, Kalapojankuja 60.7365°N, 24.7712°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1955 Jyrki Sailo Kalapoika 1955.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[7][3] Keskuskirkon lähellä, Hämeenkatu 5 (Temppelikadun pään kohdalla) 60.736°N, 24.7704°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kotka[3] Kuvataidekoulu, Ruotsinkatu 5 60.7472°N, 24.7777°E Talja, ElisaElisa Talja 1994 Elisa Talja Kotka 1994.JPG
Kohtaamispylväs[1] Kirjastopuisto 60.7399°N, 24.7722°E Niemi, RaijaRaija Niemi 1998 Raija Niemi Kohtaamispylväs 1998.JPG
Krusifiksi[1] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7306°N, 24.7487°E Ylösjoki, PenttiPentti Ylösjoki 1978 Pentti Ylösjoki Krusifiksi 1978.JPG
Kurki[1][2] J.V. Jorman puisto 60.7486°N, 24.7642°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1969 Armas Hutri Kurki 1969.JPG
Lapsenlikka[1][2] Pääskypuisto, Kauppakuja 1 60.739°N, 24.7759°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1964 Jyrki Sailo Lapsenlikka 1964.JPG
Lasinpuhaltaja[1][2][6] Kaupunginpuisto, Kalevankatu 1 60.7394°N, 24.7701°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1960 Kalervo Kallio Lasinpuhaltaja 1960.JPG
Lasinpuhaltaja-patsaan pienoismalli[1] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.7317°N, 24.7364°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963 Kalervo Kallio Lasinpuhaltaja-patsaan pienoismalli 1963.JPG
Leikkipiha[1] Kontiontien päiväkoti, Kontiontie 34 60.7471°N, 24.7663°E Voutilainen, OssiOssi Voutilainen 1971 Ossi Voutilainen Leikkipiha 1971.JPG
Lohikäärme[6] Lasitehtaan koulu, Tehtaankatu 27 60.7367°N, 24.736°E Johnson, JanelJanel Johnson ja Kirjavainen, MikkoMikko Kirjavainen 1992 Janel Johnson ja Mikko Kirjavainen Lohikäärme 1992.JPG
Matkan varrella[1][2] Terveyskeskus, Penttilänkatu 5 60.7431°N, 24.7748°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1987 Anneli Sipiläinen Matkan varrella 1987.JPG
Muistomuuri[8] Puistikko 4 Riihimäki 60.7378°N, 24.7661°E 1991 Riihimäki muistomuuri.jpg
Niilo Suomisen muistolaatta[5][3] Pääskypuisto, Lapsenlikka-veistoksen lähistö 60.739°N, 24.7758°E 2007 Niilo Suomisen muistolaatta 1987.jpg
nimetön muraali[9] alikulkutunneli rautatieaseman luona 60.7355°N, 24.7818°E Kalnins, OlaOla Kalnins 2016 Ola Kalnins nimetön muraali 2016.JPG
Olympiasoihtuviestin muistolaatta[5] Urheilupuiston rinteessä, pukukoppirakennuksen lähellä; Isokäyrä 13 60.7437°N, 24.7735°E 2012 Olympiasoihtuviestin muistolaatta 2012.jpg
Oppikoulutoiminnan aloittamisen muistolaatta[5] Scandic-hotellin seinässä, Hämeenaukio 60.7351°N, 24.7681°E
Patastenmäen sillan muistovaakuna[5] Patastenmäki, Siltakatu 60.7301°N, 24.7855°E 1958 Patastenmaen sillan muistovaakuna 1958.JPG
Pelmuraali Telluskadun ja Linnunradankadun risteyksessä olevan talon seinä Peltosaari Edwina Goldstone (suunn.) ja työryhmä 2016 Edwina Goldstone Pelmuraali 2016.JPG
Pietarin radan rakentamisen 100-vuotismuistolaatta[5] Rautatieaseman itäseinä 60.7352°N, 24.7812°E Juva, KariKari Juva 1970 Kari Juva Pietarin radan rakentamisen 100-vuotismuistolaatta 1970.JPG
Pukkihyppy[1][2] Urheilutalo 60.7434°N, 24.7679°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1968 Heikki Nieminen Pukkihyppy 1968.JPG
Ragnar Granitin aukion laatta[5][3] Granitin aukio, Välikatu 5 60.7388°N, 24.7748°E 2008 Ragnar Granitin aukion laatta 2008.jpg
Riihikivi[1][5] Luokkipuisto, Paloheimonkatu 9 60.734°N, 24.7765°E 1963 Riihikivi 1963.JPG
Riihimäen kenttätykistöperinteiden 1914-1959 muistomerkki[1][10][3] Kirjastonpuisto, Kauppakuja 60.7399°N, 24.7727°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1968 Riihimaen kenttatykistoperinteiden 1914-1959 muistomerkki.JPG
Riihimäen koululaitos 100 vuotta[5][11][3] Musiikkitalo, Öllerinkatu 9 60.7357°N, 24.7731°E 1979 Riihimaen koululaitos 100 vuotta 1979.jpg
Riihimäen Lasi Oy:n 1939-1945 kaatuneitten työntekijöiden muistotaulu[3][5] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.732°N, 24.7366°E 1996 Riihimäen Lasi Oyn 1939 1945 kaatuneitten työntekijöiden muistotaulu 1996.jpg
Riihimäen-Lopen rautatien muistojuna[5][3] Vanhan paloaseman puistikko, Kulmalan puistokatu 6 (paikka likimääräinen) 60.7315°N, 24.7663°E 1958 Riihimäen-Lopen rautatien kalustoa.jpg
Riihimäki-Seuran 50-vuotismuistolaatta[5][3] Kansalaisopisto, Puistikko 5 60.7378°N, 24.7668°E 1985
Sankaripatsas (1939 – 1944 sodassa kaatuneiden muistomerkki)[1][2][6] Itsenäisyyspuisto, Puistikko 4 60.7379°N, 24.7662°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1948 Riihimäki sankarimuistomerkki.jpg
Seinämaalaus[3] Uudenmaankadun nuorisokeskus, Uudenmaankatu 1 60.733°N, 24.7661°E Huotari, MillaMilla Huotari 1988
Suomen 75 -vuotismuistolaatta Nurmikko, Pohjoisen Asemakadun ja Ollerinkadun risteys 60.7359°N, 24.7775°E 1979 Suomi 75 v Riihimäki.jpg
Suomen 100 -vuotismuistolaatta Nurmikko, Pohjoisen Asemakadun ja Ollerinkadun risteys 60.736°N, 24.7774°E 1979 Suomi 100 v muistolaatta Riihimäki.jpg
Teatterin muistolaatta[3] Riihimäen teatteri, Hämeenaukio 1 60.7353°N, 24.7686°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1995
Tiedon puu[1][2] Novo Group Oy, Kunnallistietotalon sisäpihalla; Temppelikatu 3 60.7367°N, 24.7698°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin 1985 Veikko Eskolin Tiedon puu 1985.JPG
Topparoikka[1][2] Keskuspuisto 60.7377°N, 24.7768°E Juva, KariKari Juva 1970 Kari Juva Topparoikka 1970.JPG
TT-ajojen muistolaatta[5] Uimalan muurissa, Salpausseläntie 16 60.7416°N, 24.7698°E TT-ajojen muistolaatta Riihimäki.JPG
Unohdettujen vainajien muistomerkki[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7298°N, 24.7456°E 1979 Unohdettujen vainajien muistomerkki 1979 Riihimäki.jpg
V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7303°N, 24.745°E 1922 V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Hautausmaa 1922.jpg
V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Juppala[3] Juppala 60.7575°N, 24.7838°E 1954 V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Juppala 1954.jpg
V. 1918 kaatuneitten saksalaisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7294°N, 24.7464°E 1920 V. 1918 kaatuneitten saksalaisten muistomerkki, Hautausmaa 1920.jpg
V. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7303°N, 24.745°E 1929 V. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki, Hautausmaa 1929.jpg
Veikko Sinisalon reliefi[1][5] Herajoen työväentalo, Vanha Kormuntie 32 60.7099°N, 24.7301°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1986 Radoslaw Gryta Veikko Sinisalon reliefi 1986.JPG
Vesi vilvoittaa[1][2] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.7317°N, 24.7369°E Salonen, RistoRisto Salonen 1984 Risto Salonen Vesi vilvoittaa 1984.JPG
Veteraanien muistopaasi[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7301°N, 24.7437°E 1981 Veteraanien muistopaasi 1981 Riihimäki.jpg
Viestimuistomerkki[2] Karankadun ja Kontiontien kulma, Karankatu 15 60.7465°N, 24.7797°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1968 Heikki Varja Viestimuistomerkki 1968.JPG
Äiti ja lapsi[1][2][6] Junailijankadun päiväkoti (Karlskoga-talo), Junailijankatu 16 60.7382°N, 24.7708°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1951 Jyrki Sailo Aiti ja lapsi 1951.JPG

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva WD
Aurinkokello, Karan koulu[3]Kalevankatu 13-17 ei havaittu 60.7388°N, 24.7625°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Kauppaoppilaitos[3] Kauppaoppilaitos, Kalevankatu 5 ei havaittu 60.739°N, 24.7654°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Pohjolanrinteen koulu[3] Pohjolanrinteen koulu, Pohjolankatu 8 ei paikalla 60.743°N, 24.7667°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Fjodor Znamenskin muistolaatta[5] Varuskuntakirkon seinä, Tykkikentäntie 7 suljetulla alueella 60.7543°N, 24.7947°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1967
Heijastuksia[3] Uimahalli, Salpausseläntie 16 sisällä uimahallissa 60.7418°N, 24.7698°E Korpihete, JukkaJukka Korpihete 2002
Höyryveturi Hv1 nro 554[3] Saranpään liikennejakaja[12] varastoitu 1970 Höyryveturi Hv1 nro 554 IM6225 C.JPG
Königstedtin lasitehtaan muistolaatta[5] Lasimuseon piha, Tehtaankatu 23 60.7323°N, 24.7366°E
Raskas patteristo -muistolaatta[5][3] Pohjoisen koulun seinä, Karankatu 13 sij. suljetulla paikalla 60.7461°N, 24.7794°E 1983
Sanan säilät[3] Kirjapainotalo, Kuukatu 1 (karttalinkki epävarma, talo purettu) ei havaittu 60.7381°N, 24.7832°E Räsänen, PerttiPertti Räsänen 1994
Sirkusratsastaja[1][2] Uramon koulu, Kalevankatu 5-11 ei havaittu 60.7491°N, 24.7597°E Terno, NinaNina Terno 1971
Suomalainen teema[3] Uimahalli, Salpausseläntie 16 ei-avoimella paikalla 60.7418°N, 24.7699°E Salonen, RistoRisto Salonen 1979
Syntyminen[1][2] Keskusvarikko, V.O. Mäkisenkatu 2 poistettu tai sijaitsee suljetussa paikassa 60.7495°N, 24.745°E Mykrä, ErkkiErkki Mykrä 1984
Tilateos[1] Riihikoti, Kontiontie 73 - Varastoitu varastoitu Aiha, MarttiMartti Aiha 1984
Venäläisen tarkka-ampujan, rykmentin komentaja eversti Feodor Znamenskin reliefi[1] Varuskuntakirkko, Tykkikentäntie 7 suljetulla alueella, pääsy luvanvaraista 60.7544°N, 24.7945°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1967

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]