Luettelo Riihimäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Riihimäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Riihimäen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aseseppä[1][2] Asesepän puisto, Arjavirrankatu 15 60.7363°N, 24.7563°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1971
Aurinkokello, Ammattioppilaitos[3] Ammattioppilaitos Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Karan koulu[3] Karan koulu, Kalevankatu 13-17 60.7388°N, 24.7625°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Kauppaoppilaitos[3] Kauppaoppilaitos, Kalevankatu 5 60.739°N, 24.7654°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Pohjolanrinteen koulu[3] Pohjolanrinteen koulu, Pohjolankatu 8 60.743°N, 24.7667°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Aurinkokello, Riihimäen lukio[3] Riihimäen lukio, Koulukatu 5 60.7424°N, 24.7784°E Walve, UskoUsko Walve 1960-luku
Ensimmäisen valtuuston kokoontumispaikan muistolaatta[4][3] Eteläisen koulun vanhimman osan seinässä, Lopentie 11 60.7333°N, 24.7652°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1997
Erämessujen muistolaatta[4][3] Urheilupuisto, uimalan rinteessä, Salpausseläntie 16 60.7416°N, 24.7697°E 1971
Feodor Snamenskyn muistolaatta[4] Varuskuntakirkon seinä, Tykkikentäntie 7 60.7543°N, 24.7947°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1967
Heijastuksia[3] Uimahalli, Salpausseläntie 16 60.7418°N, 24.7698°E Korpihete, JukkaJukka Korpihete 2002
Heimoveteraanien muistomerkki[4][3] Rautatieaseman pohjoisseinä 60.7355°N, 24.7809°E 2005
H.G. Paloheimon muistomerkki[1][2] Asema-aukio, Paloheimonkatu 1 60.7348°N, 24.7797°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1961
Höyryveturi 554[3] Saranpään liikennejakaja, siirretty Asema-aukiolle[5] 60.7351°N, 24.7801°E Tampella 1915 1970
Kalapoika[1][2][6] Kirkkopuisto, Kalapojankuja 60.7365°N, 24.7712°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1955 Jyrki Sailo Kalapoika 1955.JPG
Kohtaamispylväs[1] Kirjastopuisto 60.7399°N, 24.7722°E Niemi, RaijaRaija Niemi 1998
Krusifiksi[1] Hautausmaa, Koivukatu 21 60.7301°N, 24.7432°E Ylösjoki, PenttiPentti Ylösjoki 1978
Kurki[1][2] J.V. Jorman puisto 60.7486°N, 24.7642°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1969
Lapsenlikka[1][2] Pääskypuisto, Kauppakuja 1 60.739°N, 24.7759°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1964
Lasinpuhaltaja[1][2][6] Kaupunginpuisto, Kalevankatu 1 60.7394°N, 24.77°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1960 Kalervo Kallio Lasinpuhaltaja 1960.JPG
Lasinpuhaltaja-patsaan pienoismalli[1] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.7321°N, 24.7366°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[7][3] Keskuskirkon lähellä, Hämeenkatu 5 60.7359°N, 24.7717°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kotka[3] Kuvataidekoulu, Ruotsinkatu 5 60.7474°N, 24.7773°E Talja, ElisaElisa Talja 1994
Königstedtin lasitehtaan muistolaatta[4] Lasimuseon piha, Tehtaankatu 23 60.7323°N, 24.7366°E
Leikkipiha[1] Kontiontien päiväkoti, Kontiontie 34 60.7471°N, 24.7663°E Voutilainen, OssiOssi Voutilainen 1971
Lohikäärme[6] Lasitehtaan koulu, Tehtaankatu 27 60.7367°N, 24.736°E Johnson, JanelJanel Johnson ja Kirjavainen, MikkoMikko Kirjavainen 1992
Matkan varrella[1][2] Terveyskeskus, Penttilänkatu 5 60.7431°N, 24.7748°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1987
Muistomuuri[8] Puistikko 4 Riihimäki 60.7378°N, 24.7661°E Kiviveistämö J.E.Kaila 1991 Riihimäki muistomuuri.jpg
Niilo Suomisen muistolaatta[4][3] Pääskypuisto, Lapsenlikka-veistoksen lähistö (karttalinkki likimääräinen) 60.739°N, 24.7758°E 2007
Olympiasoihtuviestin muistolaatta[4] Urheilupuiston rinteessä, pukukoppirakennuksen lähellä; Isokäyrä 13 (karttalinkki likimääräinen) 60.7434°N, 24.7715°E 2012
Oppikoulutoiminnan aloittamisen muistolaatta[4] Scandic-hotellin seinässä, Hämeenaukio 60.7351°N, 24.7681°E ?
Patastenmäen sillan muistovaakuna[4] Patastenmäki, Siltakatu 60.7301°N, 24.7855°E 1958
Pietarin radan rakentamisen 100-vuotismuistolaatta[4] Rautatieaseman itäseinä 60.7352°N, 24.7812°E Juva, KariKari Juva 1970
Pukkihyppy[1][2] Urheilutalo 60.7433°N, 24.7674°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1968
Ragnar Granitin aukion laatta[4][3] Granitin aukio, Välikatu 5 60.7388°N, 24.7752°E 2008
Raskas patteristo -muistolaatta[4][3] Pohjoisen koulun seinä, Karankatu 13 60.7461°N, 24.7794°E 1983
Riihikivi[1][4] Luokkipuisto 60.7347°N, 24.7772°E 1963
Riihimäen kenttätykistöperinteiden 1914-1959 muistomerkki[1][9][3] Kirjastonpuisto, Kauppakuja 60.7398°N, 24.7724°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1968 Riihimaen kenttatykistoperinteiden 1914-1959 muistomerkki.JPG
Riihimäen koululaitos 100 vuotta[4][10][3] Musiikkitalo, Öllerinkatu 9 60.7358°N, 24.7734°E 1979
Riihimäen Lasi Oy:n 1939-1945 kaatuneitten työntekijöiden muistotaulu[3][4] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.7324°N, 24.7366°E 1996
Riihimäen-Lopen rautatien muistolaatta[4][3] Vanhan paloaseman puistikko, Kulmalan puistokatu 6 (paikka likimääräinen) 60.7315°N, 24.7663°E 1958
Riihimäki-Seuran 50-vuotismuistolaatta[4][3] Kansalaisopisto, Puistikko 5 60.7378°N, 24.7668°E 1985
Sanan säilät[3] Kirjapainotalo, Kuukatu 1 (karttalinkki epävarma, talo purettu) 60.7381°N, 24.7832°E Räsänen, PerttiPertti Räsänen 1994
Sankaripatsas (1939 – 1944 sodassa kaatuneiden muistomerkki)[1][2][6] Itsenäisyyspuisto, Puistikko 4 60.7379°N, 24.7662°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1948 Riihimäki sankarimuistomerkki.jpg
Seinämaalaus[3] Uudenmaankadun nuorisokeskus, Uudenmaankatu 1 60.733°N, 24.7661°E Huotari, MillaMilla Huotari 1988
Sirkusratsastaja[1][2] Uramon koulu, Kalevankatu 5-11 60.7491°N, 24.7597°E Terno, NinaNina Terno 1971
Suomalainen teema[3] Uimahalli, Salpausseläntie 16 60.7418°N, 24.7699°E Salonen, RistoRisto Salonen 1979
Syntyminen[1][2] Keskusvarikko, V.O. Mäkisenkatu 2 60.7495°N, 24.745°E Mykrä, ErkkiErkki Mykrä 1984
Taideseinä: Arkiriitti[2] Postin jakelukeskuksessa Käräjäkadun ja Hämeenkadun risteyksessä, Käräjäkatu 9 60.7411°N, 24.7766°E Luoto, KatjaKatja Luoto 2014
Taideseinä: Joululahja[2] Postin jakelukeskuksessa Käräjäkadun ja Hämeenkadun risteyksessä, Käräjäkatu 9 60.7411°N, 24.7764°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2014
Taideseinä: Lasikaupunki[2] Postin jakelukeskuksessa Käräjäkadun ja Hämeenkadun risteyksessä, Käräjäkatu 9 60.7411°N, 24.7765°E Liikanen, JaakkoJaakko Liikanen 2014
Teatterin muistolaatta[3] Riihimäen teatteri, Hämeenaukio 1 60.7353°N, 24.7686°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1995
Tiedon puu[1][2] Novo Group Oy, Kunnallistietotalon sisäpihalla; Temppelikatu 3 60.7367°N, 24.7698°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin 1985 Veikko Eskolin Tiedon puu 1985.JPG
Tilateos[1] Riihikoti, Kontiontie 73 - Varastoitu 60.7475°N, 24.7507°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1984
Topparoikka[1][2] Keskuspuisto 60.7355°N, 24.7775°E Juva, KariKari Juva 1970
TT-ajojen muistolaatta[4] Uimalan muurissa, Salpausseläntie 16 60.7416°N, 24.7698°E ?
Unohdettujen vainajien muistomerkki[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 (karttalinkki likimääräinen) 60.7301°N, 24.7433°E 1979
V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 (karttalinkki likimääräinen) 60.7301°N, 24.7434°E 1922
V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Juppala[3] Juppala 60.7576°N, 24.7838°E 1954
V. 1918 kaatuneitten saksalaisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 (karttalinkki likimääräinen) 60.7301°N, 24.7435°E 1920
V. 1918 kaatuneitten valkoisten muistomerkki, Hautausmaa[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 (karttalinkki likimääräinen) 60.7301°N, 24.7436°E 1929
Veikko Sinisalon reliefi[1][4] Herajoen työväentalo, Vanha Kormuntie 32 60.7101°N, 24.7308°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1986
Venäläisen tarkka-ampujan, rykmentin komentaja eversti Feodor Znamenskin reliefi[1] Varuskuntakirkko, Tykkikentäntie 7 60.7544°N, 24.7945°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1967
Vesi vilvoittaa[1][2] Suomen lasimuseo, Tehtaankatu 23 60.7322°N, 24.7366°E Salonen, RistoRisto Salonen 1984
Veteraanien muistopaasi[3] Hautausmaa, Koivukatu 21 (karttalinkki likimääräinen) 60.7301°N, 24.7437°E 1981
Viestimuistomerkki[2] Karankadun ja Kontiontien kulma, Karankatu 15 60.7465°N, 24.7797°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1968
Äiti ja lapsi[1][2][6] Junailijankadun päiväkoti (Karlskoga-talo), Junailijankatu 16 60.7382°N, 24.7708°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1951 Jyrki Sailo Aiti ja lapsi 1951.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riihimäen kotikaupunkipolku; Riihimäki-Seura ja Riihimäen kaupunki 2009

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]