Keskustelu:Luettelo Riihimäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotasammon tiedot ja aakkostus[muokkaa wikitekstiä]

Valitettavasti Sotasammon tiedot sankarimuistomerkistä ovat virheelllisiä vuosilukujen osalta. Päivittelin artikkeliin oikeat. Luettelo kaipaa aakkostusta --Hotarju (keskustelu) 16. tammikuuta 2018 kello 18.08 (EET)

Aakkostus tehty. --Aulis Eskola (keskustelu) 16. tammikuuta 2018 kello 22.18 (EET)

Ulkona vai sisällä[muokkaa wikitekstiä]

Olen laittanut luetteloon tilastokirjan teoksia, joiden en tiedä olevan sisätilassa. Poistakaa listasta kohteet, joiden havaitaankin olevan sisällä. --Aulis Eskola (keskustelu) 18. lokakuuta 2018 kello 20.23 (EEST)

Julkinen tila vai ei[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tilastokirjassa olevat kasarmialueen kohteet julkisessa tilassa? Toistaiseksi en ole laittanut niitä luetteloon. --Aulis Eskola (keskustelu) 18. lokakuuta 2018 kello 20.25 (EEST)

Varmaan riippuu osaltaan myös siitä, onko kasarmialueella totaalinen vai osittainen kuvauskielto. Ainakin muutama vuosi sitten valokuvaaminen oli varuskunnissa pääsääntönä kiellettyä toimintaa ja kuvauskielto oli myös varsin selkeästi ilmaistu varuskunta-alueiden porteilla. Varusmiesten sosiaalisen median käytön yhteydessä asioista on sittemmin keskusteltu ja jotain muutoksia on aiempiin käytäntöihin tehty, mutten ole kovin tarkaan seurannut. Kilauttamalla paikan päälle voisi varmaan varmistaa, mikä on tilanne. Poikkeustilanteita ovat olleet ymmärtääkseni esimerkiksi "Kotiväen- ja läheistenpäivät" sekä vala- ja vakuutuspäivät, jolloin ainakin jossain määrin valokuvia on kai saanut ottaa. Edellä en siis suoraan vastannut kysymykseen julkisesta tilasta; toisaalta itselleni jäi epäselväksi aloittajan puheenvuorosta mihin tilastokirjaan viitataan. --Paju (keskustelu) 29. toukokuuta 2019 kello 20.50 (EEST)
Kävin porteilla eilen ja kylteissä sanotaan, että kasarmialueelle vaaditaan kulkulupa, joten kyseessä ei ole avoin tila.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 08.35 (EEST)
Pääsääntöisesti varuskunta-alueet ovat suljettuja.--Htm (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 17.24 (EEST) (jatkuu) Varuskuntien alueella olevia taideteoksia on turha laittaa luetteloihin. Kysymys ei ole pelkästään kuvausluvasta, vaan siitä, että sinne ei pääse ollenkaan muut kuin armeijan oma väki. Omaistenpäivien (jotka sattuvat usein samaan aikaan valapäivien kanssa) perusteella patsaat eivät ole julkisia.--Htm (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 04.31 (EEST)

Kuvaamattomat[muokkaa wikitekstiä]

Kuvaamattomat ja kuvatut Kartalla --Aulis Eskola (keskustelu) 5. lokakuuta 2018 kello 14.16 (EEST)

Tommi Toijan Eksynyt[muokkaa wikitekstiä]

Pieni Tommi Toijan Eksynyt-veistos on liikenneympyrässä Riihimäen keskustan pohjoispuolella Suokylässä. Koordinaatteja ei saa, kun Googlen kartat ovat juuri niin vanhentuneita, että liikenneympyrää ei niissä näe. Teos löytyy kyllä ja koordinaatit voi lisätä kuvaaja.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 18.22 (EEST)

Veistos on Pohjoisen Rautatienkadun ja Keskuskadun riesteyksessä.[1] Lisäsin koordinaatit.--Puppe100 (keskustelu) 14. kesäkuuta 2019 kello 13.31 (EEST)
Yleisesti ottaen Suomessa kunnilla - ainakin kaupungeilla - on jonkinlainen karttapalvelu, ja niin on Riihimäelläkin. Siltä löytyy ilmakuva vuodelta 2017. Lisäksi kannattaa mainita, että Riihimäen karttapoalvelun opaskartassa näyttäisi kantakaupungissa esitettävän muutamia kymmeniä muistomerkkisymboleita, ja maastokartassa ne on kohdennettu täsmällisemmin, ilmakuvasta voi sitten katsella. karttapalvelussa ainakin alempana keskustellun teoksen muistomerkkisymbolin sai näkyviin päällekäin ilmakuvan kanssa kun valitisi aineistoksi Ilmakuvan ja valikosta Asuminen ja rakentaminen - Kiinteistöt ja kartat - Pohjakartta. Teosten koordinaattien poimimiseen Riihimäen karttapalvelun käyttöliitymä on heikompi. Mutta esimerkiksi MML:n Kansalaisen karttapaikan avulla koordinaatteja voi tutkailla ja poimia (peruskarttaa ja ilmakuvaa voi katsoa päällekkäin). Noita Riihimäen karttapalvelun muistomerkkisymboleita kannattanee tarkistaa/ verrata pohjatyövaiheessa patsasprojektin OSM-karttaan - onko kaikki mukana? Google on muuten havaittu epäluotattavaksi osoitelähteenä, koska siellä katunumeroidaan rakennuksia "keksitysti", eli ei viitsitä tarkistaa käyttääkö kunta kiinteistöille samoja katunumeroita, läheskään aina ei käytä (esimerkiksi kadunkulmassa sijaitseva kiinteistö voi olla toisen kadun katunimellä ja numerolla - näitä on tullut vastaan). Osoitetietoa ei tule poimia Googlesta tai vastaavasta vaan jostain virallisesta lähteestä. --Paju (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 05.31 (EEST)

Aurinkokello Ammattioppilaitos[muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokello Ammattioppilaitos on yksi Usko Wälveen viidestä Aurinkokellosta Riihimäellä. Sen koordinaattia ei ole tiedossa. Ilmeisesti Ammattioppilaitoksen nimi on sittemmin "modernisoitu".--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. kesäkuuta 2019 kello 18.25 (EEST)

Voisi olla jokin Hyrian toimipaikoista: Sakonkatu 1 (ehkä, rakennukset voivat olla 60-luvulta), Käräjäkatu 2 (aika uudet rakennukset), Teollisuuskatu 22a (tuskin, teollisuushalleja).Htm (keskustelu) 15. kesäkuuta 2019 kello 00.06 (EEST)
Riihimäen karttapalvelussa näkyy yksi monista muistiomerkkisymboleista Sakonkadun ja Arjavirrankadun risteyksen lähellä (Asemakaavasta löytyy tämän puistikon nimi: Asesepänpuisto). Siis Hyrian rakennuksen vieressä (länsipuolella), eli edellä oltiin ihan kärryllä. Riihimäen karttapalvelusta muistomerkkistmbiolin (Kiinteistöt-pohjakartta vainnalla ja ilmakuva 2017 siihen päälle) ja Kansalaisen karttapaikasta vastaavan ilmakuvan perusteella mittaamalla koordinaateiksi saa noin 60,73629 N, 24,75634 E. Oliskohan tämä teos? --Paju (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 05.41 (EEST)
Tuo Hyrian vierisen Asesepänpuiston teos/muistomerkki näkyy suurinpiirtein sijoitettuna myös MML:n peruskartalla, joten sen sijainnin teoksen/muistomerkin melko oikeat koordinaatit oli kai muutenkin hoksattu poimia jo perustietojen keruuvaiheessa aiemmin? --Paju (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 05.55 (EEST)
Muistomerkkisymbolilla merkitty on Lauri Leppäsen Aseseppä Asesepänpuistossa; aurinkokellon uskoisin olevan oppilaitoksen pihalla, jos tuo yleensä on ao. oppilaitos.--Htm (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 06.20 (EEST)

Riihimäen epäselviä ja paikoilta löytymättömiä[muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa 16.6.2019 havaintoni Riihimäen luetteloisa olleista, paikoilla olemattomista tai ei löytyneistä kohteista.

 • Usko Walveen aurinkokello löytyi Riihimäen lukiosta, mutta ei Karan koulusta ja Kauppaoppilaitoksesta.
 • Jukka Korpiheteen Heijastuksia on uimahallin sisällä, ei avoin tila.
 • Höyryveturi 554 ei ole Asema-aukiolla
 • Königstedtin lasitehtaan muistolaatat Lasimuseon pihalla. Museon vastaanoton työntekijä sanoi, että ei tiedä sellaista olevan, eikä kohdetta löytynyt museon pihalta. Luultavasti kyse on siitä, että kohteen muistolaatta on kadonnut. Tässä kuva laatasta, jota ei ollut kohteessa eilem
  • Googlen satelliittikuvassa näkyy, että Lasimuseolta Metsästysmuseolle johtavan puistokäytävän varrelta on otettu valokuvia (näkyvät sinisinä pisteinä, kun keltaisen ukkelin vie satelliittikuvan päälle). Neljännessä valokuvassa Lasimuseolta lukien näkyy lasinpuhaltaja-patsaan pienoismallin takana (valokuvassa patsaan vasemmalla puolella) möykky, joka muistuttaa Riihimäki-seuran valokuvan lasiuunin pohjaa. Siis siitä oli kyltti poissa?--Htm (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 04.46 (EEST)
   • Juu, näin oli. Kyseisessä paikassa on sammaloitunut lasiuunin pohjamassa asetettuna kahden graniittipalkin päälle. Mutta laattaa ei näkynyt, eikä museon virkailija tiennyt kohteen olemassaolosta. Eli tarpeeksi syitä poistaa luettelosta, palataan asiaan jos joku laatta siihen ilmestyy.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 11.34 (EEST)
 • Pertti Räsäsen Sanan säilät, Kuukatu 1, ei paikalla.
 • Nina Ternon Sirkusratsastaja, ei ole Uramon koulun alueella.
 • Risto Salosen suomalainen teema on uimahallin sisällä, ei kuulu luetteloon.
 • Erkki Mykrän Syntyminen ei ole Keskusvarikossa ainakaan julkisella paikalla.
 • Jyrki Sailon Venäläisen tarkka-ampujan, rykmentin komentaja eversti Feodor Znamenskin reliefi on suljetulla kasarmialueella.
 • Raskas patteristo -muistolaatta 1983 on Pohjoisen koulun suojetulla sisäpihalla.

Luettelo oli heikosti valmisteltu, mutta sain suurimman osan Riihimäen kohteista kuvattua.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. kesäkuuta 2019 kello 09.05 (EEST)

RLR
554

Riihimäen-Lopen rautatien muistolaatta[muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on muistolaatta, mutta se laatta on junan kyljessä. Eikö itse juna kelpaa muistomerkkiluetteloon? Tallensin juuri yhden kuvan, ja kuvia on enemmänkin. Yllä mainittu kadonnut höyryveturi 554 on tiettävästi ollut erittäin huonokuntoinen. Voi olla että se on yhä kunnostettavana, tai sitten se odottaa entisen asemapaikkansa, remontin alla olevan risteyksen, valmistumista ja palaa paikalleen. --Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.23 (EEST)

...ja 554 on näköjään ikuistettu ennen katoamistaan. Commons on kadonneiden aarteiden arkku josta löytää sattumia. --Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.42 (EEST)

Aha, kiitos huomautuksesta, hyvä kun selvisi. Tietolähteessä eikä luettelossakaan ei sanota että laatta on junan kyljessä. Enkä käsittänyt, että alunperin Riihimäellä on ollut kaksi junaa muistomerkkeinä. Jos on näin isosta kohteesta kyse, olisiko parempi että merkitään se isompi vaihtoehto, eli juna joka näkyy helpommin, samasta asiastahan on kyse, eli radan muiston merkistä. Eli ehdotan että korvataan Riihimäki-Lopen radan muistolaatta kuvallasi ja kirjoitetaan teksti sitä ja muistolaattaa vastaavaksi. Juna kelpaa tottakai listaan, jos siinä on joku muistomerkkiä osoittava laatta ym. Samalla tavalla myös tykit ja sellaiset. Riihimäen Lasimuseolla on hankala paikka, kun ei löytynyt muistolaattaa kivenmuhkuran kyljestä. Se on ilmeisesti kadonnut.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 15.02 (EEST)
Niin ja onhan Luettelo Suomen muistomerkkivetureista, mihin tämä Riihimäen junakin sopii. Riihimäen tapaan muistomerkkijunia ja -vetureita on poistettu viime vuosina esim. Oulun aseman läheltä. Ilmeisesti niiden konservointi on joko paljon vapaehtoisia tai ison nipun seteleitä vaativaa ja ne kulahtavat melko nopeasti ilman asianmukaista suojausta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 15.10 (EEST)
En tullut ottaneeksi sivukuvaa niin että laatta näkyisi koko junan kuvassa, mutta jos esimerkkikuva kelpaa niin vaihdan sen Commonsissa on nyt muitakin kuvia, mutta ne eivät käy tähän listaan. Retkelläni oli niin paljon ohjelmaa, etten harkinnut tarkasti otettavia kuvia, ja vasta kotona huomaa, mitä kaikkea olisi pitänyt kuvata. --Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 16.43 (EEST)
Molemmat oheiset kuvat ovat nyt luettelossa. --Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 17.58 (EEST)