Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tampereen puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevia pysyvästi sijoitettuja julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Ne voivat kuulua joko Tampereen taidemuseon tai kaupungin kokoelmiin, tai ovat julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Rakennusten sisällä olevia julkisia teoksia ei mainita. Luettelossa on myös hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita, mutta ei yksittäisten hautojen veistoksia.

Tässä luettelossa on kolme osaa: Tampereen julkiset taideteokset ja muistomerkit, Vuoreksen kaupunginosassa olevan taideohjelman teokset, sekä muistolaatat Tampereella.

Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on pelkästään kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia ulkoveistoksia noin 140[1]. Lisäksi henkilöiden tai tapahtumien muistoksi on paljastettu noin sata muistolaattaa[2].

Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto avattiin Särkänniemessä vuonna 1979 samanaikaisesti Tampereen kaupungin ylläpitämän taidemuseon kanssa. Veistospuistossa on parikymmentä taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa veistosta. Eräs näkyvimmistä on Rauni Liukon Ruuhkaratikka (1973). Teoksia veistospuistossa on myös muun muassa Harry Kivijärveltä, Hannu Sireniltä, Bård Breivikiltä ja Kimmo Pyyköltä.[3]

Vuores[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Vuoreksessa on toteutettu taideohjelma Luonnon heijastumia, jonka tilaajana oli Tampereen kaupungin Vuores -hanke. Se oli esillä 2005 järjestetyssä ”Vuores – mahdollisuus taiteelle” -seminaarissa. Taideohjelma on toteutettu alueittain ja siihen kuuluu yli 50 toteutettua julkista teosta.[4][5]

Tampereen muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleessa "Taideteokset ja muistomerkit" mainitaan vain sellaisia muistolaattoja, jotka ovat muistomerkin, muistopuun, muistokiven tai reliefin yhteydessä. Pelkät muistolaatat ovat kappaleessa "Muistolaatat".

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Näytä tämän osion koordinaatit Google-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa

Teokset on luetteloitu nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa tai Tampereen tilastoaluejaon mukaista tilastoaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vakaumuksensa puolesta sortuneiden työläisten muistolle / Punaisten hautamuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1941 Punaisten muistomerkki Kalevankankaalla elokuussa 2009.jpg
1939 - 1945 sotien muistomerkki[1] Messukylän hautausmaa, kirkon itäpuolella Messukylä 61.4838°N, 23.8486°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1940 Vaino Rikhard Rautalin 1939 1945 sotien muistomerkki 1940.JPG
Adolf Törngrenin rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Yrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Adolf Törngrenin rintakuva 1954.jpg
Aika, aurinko ja maailma, osat I-III[1] Messukylän koulun Kyläojan puoleisen rakennuksen eteläseinä, Messukylänkatu 35. Messukylä 61.4864°N, 23.8432°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti 1992 Ilkka Vaatti Aika aurinko ja maailma osat I III 1992.JPG
Ajalla ei ole rantoja[1] Hatanpään sairaalan julkisivu, pääoven yläpuoli, Hatanpäänkatu 24 - poistettu teos Hatanpää 61.4842°N, 23.7551°E Suikkanen, MarjoMarjo Suikkanen 1984
Ammattikoulun seinäreliefi[1] Pyynikin ammattioppilaitos, Santalahdentie 10 Pyynikinrinne 61.4985°N, 23.7349°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1953 Ammattikoulun seinäreliefi.JPG
Amurinlinnan/Erik Bryggmanin korkokuva[6] Satakunnankatu 32 Amuri 61.5004°N, 23.7502°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999 Amurinlinnan-Erik Bryggmanin korkokuva.JPG
Amurin työläiskorttelin muistomerkki[6] Mustanlahdenkatu 6, pihalla talojen välissä Amuri 61.5013°N, 23.7472°E 1970-luku Amurin tyolaiskorttelin muistomerkki.JPG
Arkhimedeen ruuvi - Tampereen vesilaitoksen 100-vuotismonumentti[6] Jätevedenpuhdistamo, Viinikanlahti, Hatanpäänkatu 2 Hatanpää 61.4879°N, 23.769°E 1998 Arkhimedeen ruuvi 1998.jpg
Atlas-tyttö[1] Marianpuisto Pyynikinrinne 61.4952°N, 23.7448°E Renvall, EssiEssi Renvall 1954 Atlas-tyttö.jpg
Avautuminen[1] Kaukajärven lähikirjaston piha, Käätykatu 6 Kaukajärvi 61.4703°N, 23.8718°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1979 Mauno Kivioja Avautuminen 1979.JPG
Avautuminen[1] Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4979°N, 23.7884°E Ahola, Teija-TuuliaTeija-Tuulia Ahola 2003 Teija Tuulia Ahola Avautuminen 2003.JPG
Betonimyllystä runon siivet / Lauri Viidan muistomerkki [1] Pispalanharjun ja Pispankadun välinen metsikkö Ylä-Pispala 61.4996°N, 23.7219°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991 Lauri Viidan muistomerkki ,Pispalanharjulla - panoramio1.jpg
Eetu[1] Eetunkatu Pappila 61.4965°N, 23.8766°E Cavén, KariKari Cavén 2004 Kari Cavén Eetu 2004.JPG
Eeva-Liisa Mannerin muistolaatta[7] Ojakatu 1 Kyttälä) 61.5008°N, 23.767°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2005 Mauno Kivioja Eeva Liisa Mannerin muistolaatta 2005 .JPG
Elonvirta - päiväperho[1] Koukkuniemen vanhainkodin piha, Jukola-talon edusta, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5137°N, 23.777°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1966 Aimo Tukiainen Elonvirta - päiväperho 1966.jpg
Elämänliekki[1] Tampereen yliopistollisen sairaalan, 2017 työmaa-alueella - rakennustöiden jälkeen sisätiloissa Kauppi 61.5048°N, 23.8142°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1972
Elämän virta / Olavi Virran muistomerkki[1] Posteljooninpuisto, Rautatienkadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaus Kyttälä 61.4992°N, 23.7719°E Taleva, AimoAimo Taleva 1984 Aimo Taleva Elämän virta Olavi Virran muistomerkki 1984.jpg
Epilänharjun muistomerkki[8] Epilänharju Epilänharju 61.5158°N, 23.6525°E tuntematon Epilänharjun muistomerkki 1918.jpg
Esperanton maailmankongressin muistokivi ja -laatta[6] Sorsapuisto (koivun juurella) Tulli 61.4977°N, 23.7825°E 1995 Esperanton maailmankongressin muistokivi ja laatta.JPG
Falls (valotaideteos)[9] Rantatunnelin itäpuolisen suuaukon päällä Tampella 61.5067°N, 23.773°E Lehtinen, TuulaTuula Lehtinen 2016 Tuula Lehtinen Falls 2016.jpg
F. E. Sillanpään muistomerkki[1] Pyynikintorin ja F. E. Sillanpäänkadun kulmaus Pyynikinrinne 61.4965°N, 23.7418°E Tarkka, KaarinaKaarina Tarkka 1988 Kaarina Tarkka F. E. Sillanpään muistomerkki 1988.jpg
Gustaf August Wasastjernan rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Yrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Gustaf August Wasastjernan rintakuva 1954.jpg
Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva[1] Koukkuniemen vanhainkodin hallintorakennuksen edusta Lapinniemi 61.5135°N, 23.776°E Wikström, EmilEmil Wikström 1888 Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva 2.JPG
Hajuaistit aakkosjärjestyksessä[1] Terälahden koulu, Niemikyläntie 14 Terälahti 61.7078°N, 23.9033°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2003 Hajuaistit aakkosjärjestyksessä by Hanna Vihriälä.JPG
Harjun kappelikirkon muistokivi[6] Nokiantie 22 Rahola 61.5024°N, 23.6567°E Harjun kappelikirkon muistokivi.jpg
Harjun palaneen kirkon muistomerkki ja -laatta[10] Pohjanmaantie 1 Ala-Pispala 61.5069°N, 23.6974°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1972 Kauko Salmi Harjun palaneen kirkon muistomerkki ja laatta 1972.JPG
Heikki Ahlgrenin muistokivi ja -laatta[7] Ylä-Järvensivun puisto, Järvensivuntie 10 Järvensivu 61.4902°N, 23.8063°E 1971 Heikki Ahlgrenin muistokivi ja -laatta.JPG
Helmitaulu[10][11] Sorilan koulu, Sorilanraitti 5 Sorila 61.5553°N, 23.9288°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2002 Helmitaulu by Petri Kiviniemi.JPG
Härmälän koulun seinäreliefi / Kasvu[1] Härmälän koulu, Nuolialantie 47 Härmälä 61.4703°N, 23.7346°E Silvennoinen, ErkkiErkki Silvennoinen 1952 Härmälän koulun seinäreliefi.jpg
Höyryveturi Pikku Rusko n:o 315[6] Veturiaukio - kunnostuksessa 2015-2017 Tampella 61.5035°N, 23.7616°E
Ihme[1] Keskussairaalan Radius-rakennuksen edustalla, Teiskontie 35 Kauppi 61.5057°N, 23.818°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2007 Pekka Jylha Ihme 2007.JPG
Ikuisen teekkarin muistomerkki[6] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4496°N, 23.8595°E 1984
Ilmatorjunnan muistokivi[6] Kalevankangas Kalevanharju 61.4937°N, 23.8003°E 2001 Ilmatorjunnan muistokivi.JPG
Ilvekset (oikea) Haarlan palatsi, Hatanpään valtatie 2b portaikko Kyttälä 61.4972°N, 23.7669°E Väinö Rautalin 1924 Väinö Rautalin Ilvekset 1924 oik.jpg
Ilvekset (vasen) Haarlan palatsi, Hatanpään valtatie 2b portaikko Kyttälä 61.4972°N, 23.7669°E Väinö Rautalin 1924 Väinö Rautalin Ilvekset 1924 vas.jpg
Istuva nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7828°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1923 Viktor Jansson Istuva nainen.JPG
IT-tykki[6] Tuomikallio Kauppi 61.5116°N, 23.8202°E 2003 IT-tykki Kauppi.JPG
Jo joutui...[1] Tesomajärven koulu, Raiskionkatu 7 Tesomajärvi 61.5072°N, 23.6217°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1968 Leila Hämäläinen Jo joutui 1968.JPG
Joutsenet[12][1] Kirjastonpuisto, Tammerkosken rannassa Tammerkoski 61.4989°N, 23.7631°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1938 Joutsenet Tampere Mäntynen.JPG
Jumppahuiti[1] Sammon koulu, Teiskontie 16 Kaleva 61.5003°N, 23.798°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo 2009 Matti Kalkamo Jumppahuiti 2009.JPG
Jääkauden muistomerkki[6] Pyynikki 61.4944°N, 23.7363°E Henriksson, GeorgGeorg Henriksson 1945 Jääkauden muistomerkki.JPG
Kajastus[1] Sorsapuisto Tulli 61.4967°N, 23.7843°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1930 Viktor Jansson Kajastus.JPG
Kalakarhu[1] Kisakentänpuisto Pyynikinrinne 61.4963°N, 23.739°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1931 Kalakarhu.jpg
Kala - kukko - kissa - pöllö[1] Atalan koulun katolla, Pulkkakatu 3 Atala 61.5078°N, 23.9159°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1988 Kala kukko kissa pöllö.JPG
Kalapoika[1] Viinikan Lampipuisto Viinikka 61.4856°N, 23.7923°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1957 Unto Hietanen Kalapoika 1957.JPG
Kalevala-muistomerkki[1] Liisanpuisto, Kalevankirkon länsipuolella Liisankallio 61.4992°N, 23.7914°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1973 Terho Sakki Kalevala muistomerkki 1973.JPG
Kalevankankaan hautausmaan portin korkokuvat[1] Kalevankankaan hautausmaa, Hautausmaankatu 5 Kalevanharju 61.4936°N, 23.7882°E Finne, GunnarGunnar Finne 1937 Main gate of the Kalevankangas cemetery.jpg
Kansainvälisen metsäkonferenssin muistokivi[6] Hatanpään arboretum, Vihilahdenpuisto Hatanpää 61.4787°N, 23.7563°E 1995 Kansainvälisen metsäkonferenssin muistokivi 1995.jpg
Kansalaissota v. 1918 muistomerkki, Teisko Teiskon kirkon hautausmaa Teisko 61.673°N, 23.8477°E Teisko 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansan hyväksi[1] Suomen pankin ulkoseinä, Hämeenkatu 13 Kyttälä 61.4979°N, 23.7659°E Finne, GunnarGunnar Finne 1942 Gunnar Finne Kansan hyväksi 1942.JPG
Kantojen valtakunta: osat Meganoitsu ja Perunapronssi[1] Leinolan koulu, Sammalladonkatu 1. Meganoitsu katolla ja Perunapronssi sisätiloissa. Leinola 61.4938°N, 23.912°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 1994 Jan-Erik Andersson Kantojen valtakunta osa Meganoitsu 1994.JPG
Kapteeni Kauko Pirhosen, radiosähköttäjä Elis Lehtisen ja mekaanikko Kimmo Putkosen muistokivi ja -laatta[7] Lakalaivankadun ja Asentajankadun kulma Lakalaiva 61.4577°N, 23.7633°E 1964
Kapteenien Erkki Pohjanheimon ja Aki Järvisen muistokivi ja -laatta[7] Ekankulman ja Lempääläntien kulma Koivistonkylä 61.4695°N, 23.7749°E 1964
Karhu[1] Tarkonpuisto Salhojankadun ja Kalevantien risteyksessä Liisankallio 61.4955°N, 23.7907°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1956 Mauno Juvonen Karhu 1956.JPG
Kasvu / Väinö Voionmaan muistomerkki[1] Tampereen yliopiston edusta, Kalevantie 4 Kalevanharju 61.4946°N, 23.7802°E Räike, KaukoKauko Räike 1965 Vaino Voionmaa Kasvu.JPG
Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki[1] Eteläpuisto, Eteläpuiston ja Hämeenpuiston kulmaus Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7528°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1952 Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki.JPG
Kaupunki kasvaa[1] Keskusvirastotalo, Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7586°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1975 Unto Hietanen Kaupunki kasvaa 1975.jpg
Keinutori[1] Keinutori Hervanta 61.4534°N, 23.8416°E Kuronen, MattiMatti Kuronen 2009
Keltainen veistos[1] Tampereen postikeskus, Perkkoonkatu 13 Multisilta 61.4426°N, 23.7599°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1994 Keltainen veistos.jpg
Keskustorin suihkukaivo[1] Keskustori Tammerkoski 61.498°N, 23.7601°E Robert Huber 1883 Tampereen Keskustorin suihkukaivo 1.jpg
Kevät[1] Pyynikin kirkkopuisto, Pirkankadun ja Hämeenpuiston kulmaus, Aleksanterikirkon itäpuolella. Kaakinmaa 61.4973°N, 23.7509°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1937 Väinö Rikhard Rautalin Kevät 1937.jpg
Kissapuu[1] Tesoman koulu, Kohmankaari 11 Ristimäki 61.5072°N, 23.631°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975 Veikko Haukkavaara Kissapuu 1975.JPG
Kivikirjasto[1] Aleksis Kiven katu Nalkala 61.4971°N, 23.7601°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2002 Kivikirjasto, Aleksis Kiven katu, Tampere.JPG
Korpikuuset (Gabriel Engbergin muistomerkki)[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.744°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1974 Mauno Juvonen Korpikuuset 1974.jpg
Kotkankallion muistomerkki[1] Wilhelm von Nottbeckin puiston pohjoisosassa, Tammerkosken rannalla Finlayson 61.5036°N, 23.7566°E 1830-luku Kotkankallion muistomerkki.jpg
Kultakutri[1][13] Konsulinsaari, aiemmin Joselinin niemi Pyynikillä Jussinkylä 61.5015°N, 23.7623°E Haupt, MattiMatti Haupt 1952 Matti Haupt Kultakutri 1952.jpg
Kumiankka[14] Ratinanniemi, Eteläpuiston Rantapolun lähellä Nalkala 61.4901°N, 23.7538°E Villu Jaanisoo (2003)2011 Villu Jaanisoo Kumiankka 2003.JPG
Kurun haaksirikon muistomerkki[1] Näsikalliolla, Hämeenpuiston pohjoispäästä pohjoiseen Finlayson 61.5043°N, 23.7509°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1940 Kurun haaksirikon muistomerkki.JPG
Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki[15] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4939°N, 23.7967°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1930 Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki.JPG
Kurun höyrykone[16][17] Mustalahden satama Särkänniemi 61.5041°N, 23.7475°E 2013 Kurun höyrykone 2013.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[18] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4932°N, 23.7964°E Karjalaan jaaneiden muistomerkki.JPG
Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan rintakuva[1] Hiekan taidemuseon edusta Amuri 61.4977°N, 23.7487°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1939 Tampere, monumento a kustaa hiekka.JPG
Kämmenniemen muinaisasutuksen muistokivi[6] Kantatie 338:n sillan pielessä, parkkipaikan vieressä. Kämmenniemi 61.6319°N, 23.8386°E 1987 Kämmenniemi archeological memorial 2.jpg
Lehdenlukija[1] Aamulehden Sarankulman toimitalon edusta, Patamäenkatu 7 Sarankulma 61.4568°N, 23.7406°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1982 Lehdenlukija HeikkiVarja.jpg
Leikkimieltä[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.5239°N, 23.6773°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1975 Teuvo Kotilainen Leikkimieltä 1975.JPG
Leikkivät kalat[1] Nekalan päiväkodin piha, Jokipohjantie 13 Nekala 61.4831°N, 23.799°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954
Lentokone VIIMA V1-1[19][20][21][6] Valmetinkatu 5 Härmälä 61.4726°N, 23.7259°E 2016 (1986) Lentokone VIIMA V1 1 Tampere.jpg
Lentomestari Aarre Siltavuoren muistokivi ja -laatta[7] Teisko, Haukkaniemi Kämmenniemi 61.6004°N, 23.7823°E 1964
Lentomestari Martti Alhon muistokivi ja -laatta[7] Nuutisarankatu 35 Sarankulma 61.46°N, 23.7285°E 1995 Lentomestari Martti Alhon muistokivi ja -laatta.jpg
Lenin museon laatta ja reliefi[6] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4958°N, 23.7521°E 1947 Lenin-museum 1.JPG
Leonardo / Härmälän lentokentän muistomerkki[1] Pirkkahallin (Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen) edusta Härmälä 61.4635°N, 23.7339°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1999 Härmälän lentokentän muistomerkki.jpg
Lokomon höyryvasara[6] Hatanpää 61.4861°N, 23.7648°E 1985 Lokomon hoyryvasara.JPG
Lokomon veturi[6] Metso Lokomo Steels Oy:n edessä, Lokomonkatu 3 Hatanpää 61.4852°N, 23.766°E Lokomon veturi.JPG
Lähtevät kurjet[1] Hatanpään sairaalan edusta, Hatanpäänkatu 24 Hatanpää 61.4844°N, 23.7549°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1960 Unto Hietanen Lahtevat kurjet 1960.JPG
Lähtö[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5054°N, 23.7405°E Siren, HannuHannu Siren 1979 Hannu Siren Lähtö 1979.jpg
Maaltamuutto[22] Aleksandra Siltasen puisto Tampella 61.5041°N, 23.7593°E Renell', ArjaArja Renell' 2014 Arja Renell Maaltamuutto 2014.JPG
Mannerheimin patsas[1] Mannerheiminkallio Leinola 61.4869°N, 23.9134°E Porila, EvertEvert Porila 1956 (1939) Mannerheimin patsas Tampereella.jpg
Matto ja pallo[1] Tammerinpuisto Kyttälä 61.5003°N, 23.7664°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2006 Antero Koskinen Matto ja pallo 2006.jpg
Meidän neropatit[1] Tammelan koulu, Ilmarinkatu 17 Tammela 61.5011°N, 23.7864°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1958 Meidän neropatit.jpg
Merenneito[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Aarnio, MiljaMilja Aarnio 1965 Milja Aarnio Merenneito 1965.jpg
Milavida[1] Näsilinnan pohjoispuolella, Näsinpuistossa Finlayson 61.5044°N, 23.7525°E Lampi, MarraMarra Lampi 1995 Marra Lampi Milavida 1995.JPG
Minna Canthin muistomerkki[1] Hämeenpuisto, Puutarhakadun ja Satakunnankadun välissä Tammerkoski 61.499°N, 23.7513°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1951 Lauri Leppänen Minna Canthin muistomerkki 1951.jpg
Menneitten sukupolvien muistokivi[6] Kivikirkontie, Messukylän vanhan kirkon eteläpuolella Messukylä 61.4846°N, 23.8424°E 1986 Menneitten sukupolvien muistokivi Messukyla.JPG
Messukylän osuusmyllyn muistomerkki[6] Osuusmyllynkatu 2 Messukylä 61.4845°N, 23.8532°E Ojanen, ReijoReijo Ojanen 1999 Reijo Ojanen Messukylan osuusmyllyn muistomerkki 1999.JPG
Muisto elää / Karjala-muistomerkki[1] Karjalanpuisto, Kalevantie Kalevanharju 61.4953°N, 23.7971°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999 Mauno Kivioja Muisto elaa 1999.JPG
Mukkelis, makkelis[1] Itätuulen päiväkoti, Mäentakusenkatu 29, kadunpuoleinen aita Linnainmaa 61.4937°N, 23.9029°E Kallinen, JarmoJarmo Kallinen 2000 Jarmo Kallinen Mukkelis makkelis 2000.JPG
Muraali Opiskelijankadulla[23] Opiskelijankatu 21 Hervanta 61.4518°N, 23.8408°E Halme, HennakirsikkaHennakirsikka Halme, Lastunen, TomiTomi Lastunen ja Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2017
Muraali Rongankadulla[24] Kyttälänkatu 1:n ja Rongankatu 2:n välisellä pihalla Kyttälä 61.4997°N, 23.7671°E Laine, MiinaMiina Laine ja Leppänen, Tiina KaisaTiina Kaisa Leppänen 2017
Murikan höyryvasara (tamperelaisen metalliteollisuuden muistomerkki)[6] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8013°E 1977 Banning steam hammer 1, Murikka.jpg
Murikan konevasara[6] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8014°E 1995 Massey power hammer, Murikka 1.jpg
Musta karhu[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.524°N, 23.6776°E Ruokolainen, TimoTimo Ruokolainen 1974 (ostettu) Timo Ruokolainen Musta karhu 1974.JPG
Muumipeikko[1][25] Sorsapuisto Tulli 61.4964°N, 23.7808°E Pietilä, TuulikkiTuulikki Pietilä 2005 (nykyisellä paikalla 2017) Tuulikki Pietilä Muumipeikko 2005.jpg
Muusa, Runoilijanaukio[1] Hervannan toimintakeskuksen edusta, Valtaraitti 35 Hervanta 61.4498°N, 23.8481°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1989
Naamari[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5058°N, 23.7423°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1970-luku Arvo Siikamäki Naamari.jpg
Naula[1] Takahuhdintien ja Kissanmaankadun kulma Kissanmaa 61.498°N, 23.8208°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1969 Unto Hietanen Naula 1969.JPG
Nuori nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7845°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1933 Viktor Jansson Nuori nainen.JPG
Nyt[1] Hervannan ammattioppilaitos, Hepolamminkatu 10 Hervanta 61.4577°N, 23.8528°E Siren, HannuHannu Siren 1983
Näkökulma[1] Tampereen ammattikorkeakoulu, Teiskontie 33 Kauppi 61.5031°N, 23.8082°E Schakir, TülayTülay Schakir ja Perko, TomiTomi Perko 2004 Tulay Schakir ja Tomi Perko Nakokulma 2004.JPG
Näsikallion suihkukaivo[1] Näsikallio, Hämeenpuiston pohjoispäässä Finlayson 61.5029°N, 23.7503°E Emil Wikström, veistokset & Birger Federley, suihkukaivo 1913 Näsikallion suihkukaivo Tampere.jpg
Odottajan puku[1] Kuninkaankatu, kävelykatu Tammerkoski 61.4983°N, 23.7567°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2001–2002 Pekka Kauhanen Odottajan puku 2001–2002.jpg
Olo nro. 45[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto (kolmiosainen teos) Särkänniemi 61.5056°N, 23.7417°E Vuokola, MarkoMarko Vuokola ja Karjula, PasiPasi Karjula (Olo-ryhmä) 2009 Olo Olo Nro 45 2009 .jpg
Omat sarat[1] Pellervon koulun julkisivu, Pellervonkatu 20 - poistettu teos Kaleva 61.4972°N, 23.812°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1965
Osuustoimintamuistomerkki - "Tukinkantajat" ja "Ostoksilta paluu"[1] Eteläpuisto Nalkala 61.4908°N, 23.7542°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1950 Osuustoimintamuistomerkki ”Ostoksilta paluu”, Eteläpuisto, Tampere.JPG
Paimenpoika[1] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4972°N, 23.7658°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1947 Paimenpoika-patsas.jpg
Palomäen uimalaitoksen muistokivi ja -laatta[6] Koulukadun eteläpää, Pyhäjärven ranta Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7466°E Tasanen, OlliOlli Tasanen 2004 Olli Tasanen Palomaen uimalaitoksen muistokivi ja -laatta 2004.JPG
Palopumppu[6] Frenckell Tammerkoski 61.4999°N, 23.7609°E 1962 Palopumppu 1962.JPG
Peilikirkas[26] Otavalankatu (paikkalinkki likimääräinen) Kyttälä 61.4964°N, 23.7687°E Kovari, MaijaMaija Kovari 2016
Pihamestari[6] Mustalahdenkatu 12 Amuri 61.5009°N, 23.7482°E 1996 Pihamestari.JPG
Piirileikki[1] Kämmenniemen päiväkodin katolla, Paavolantie 2 - poistettu teos Kämmenniemi Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1981
Pikkuveli ja isosisko[1] Koukkuniemen vanhainkodin Koivula-talon piha, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5136°N, 23.7812°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1985 Pikkuveli ja isosisko.jpg
Pinnan alla, muraali[27] Olympiatalon itäjulkisivulla, Satakunnankatu 10 Kyttälä 61.5015°N, 23.7683°E Airola, AtsoAtso Airola 2017
Pirkka[1] Sorin aukio, Hatanpään valtatie Kyttälä 61.495°N, 23.7703°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987 Pirkka, Harry Kivijärvi, Sorin aukio, Hatanpään valtatie.JPG
Pirkkalaisveistokset, Eränkävijä[28] Hämeensiltavarastossa 2017–2019 Kyttälä 61.498°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Wäinö Aaltonen Eränkävijä 1928.JPG
Pirkkalaisveistokset, Kauppias[28] Hämeensiltavarastossa 2017–2019 Kyttälä 61.498°N, 23.7639°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1929 Wäinö Aaltonen Kauppias 1929.JPG
Pirkkalaisveistokset, Suomen neito[28] Hämeensiltavarastossa 2017–2019 Kyttälä 61.4978°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Wäinö Aaltonen Suomen neito 1928.JPG
Pirkkalaisveistokset, Veronkantaja[28] Hämeensiltavarastossa 2017–2019 Kyttälä 61.4978°N, 23.7641°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Wäinö Aaltonen Veronkantaja 1928.JPG
Pispalan ja Pirkkalan välinen Rajapyykki[6] Pispalan Rajaportti, Pispalan valtatie 1 Ylä-Pispala 61.5014°N, 23.7221°E 2007 (1903) Pispalan ja Pirkkalan välinen Rajapyykki 1903 2007.jpg
Playground - Leikkikenttä[29][30] Ratinan sillan alla Ratina 61.4912°N, 23.759°E Rosenlund, TuomoTuomo Rosenlund 2017 Tuomo Rosenlund Playground - Leikkikentta 2017.JPG
Potkuripoika[1] Sisu-aukio, Valmetinkatu 4:n kohdalla Härmälä 61.4729°N, 23.726°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1961 Potkuripoika UntoHietanen.jpg
Presidentti J.K.Paasikiven reliefi ja muistolaatta[7] Satakunnankatu 19-21 Tammerkoski 61.5006°N, 23.7587°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970 Sisko Petäjä Presidentti J.K.Paasikiven reliefi ja muistolaatta 1970.jpg
Prisma[1][31] Tampereen teknillisen yliopiston edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4493°N, 23.8561°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1985 TUT main building2.jpg
Professori Pehr Adrian Gaddin

muistomerkki[1]

Gaddin kappelin edusta Rahola 61.5026°N, 23.6567°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970 Gaddin muistokivi.jpg
Punakaartilaismuistomerkki[1] Vesisäiliönmäki, Pispalanharju 33 kohdalla Ylä-Pispala 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio 1982 Meja Vainio Punakaartilaismuistomerkki 1982.JPG
Pyhäjärven kappeli[1] Viikinsaari Pyynikki 61.4849°N, 23.6984°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti ja työryhmä 1995 Ilkka Väätti ja tyoryhma Pyhajarven kappeli Viikinsaari Tampere 1995.JPG
Pääsevätköhän arkkipiispat taivaaseen?[1] Tampereen yliopisto Kalevanharju 61.493°N, 23.78°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1992 Heikki W Virolainen Paasevatkohan arkkipiispat taivaaseen 1992.JPG
Pöllö[1] Väinölän päiväkoti, Petsamonkatu 9 - poistettu teos (päiväkoti suljettu) Petsamo 61.5019°N, 23.7906°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972
Riemukaari[1] Hallilan koulu, Havumetsänkatu 1 Hallila 61.4645°N, 23.8395°E Syndholm, AnnAnn Syndholm 1996
Rintamamiesten ja rakentajasukupolvien muistomerkki[6] Pipanitsun puisto Niemi 61.5284°N, 23.6881°E 2000 Rintamamiesten ja rakentajasukupolvien muistomerkki 2000.jpg
Rothin ja Spoofin muistokivi[7] Unnekiven salmi, Kirvessaari, Teisko Velaatta 61.7709°N, 23.7629°E 1958
Runoilija ja muusa[28] Vanhan kirjastotalon edusta Tammerkoski 61.4988°N, 23.7615°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Runoilija ja muusa.JPG
Runoratsu - sotaratsu / Yrjö Jylhän muistomerkki [1] Yrjö Jylhän puisto, Satakunnankadun, Savilinnankadun ja Sepänkadun risteys Amuri 61.4994°N, 23.737°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1964 Yrjö Jylhän muistomerkki.jpeg
Ruotsalaisen prikaatin muistokivi[6] Kalevankangas, Hautausmaankadun ja Kalevantien kulma Kalevanharju 61.4949°N, 23.7858°E Ruotsalaisen prikaatin muistokivi.JPG
Ruuhkaratikka[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5054°N, 23.7424°E Liukko, RauniRauni Liukko 1973
Sade[10] Rantatunnelin itäpääty Tampella 61.5069°N, 23.7733°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Jan-Erik Andersson Sade 2015.jpg
Sankarimuistomerkki,Aitolahti Aitolahden vanhan kirkon sankarihautausmaa Aitolahti 61.5459°N, 23.8898°E Ekblom, YrjöYrjö Ekblom 1947 Aitolahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki,Kalevankangas[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4931°N, 23.7991°E Tynys, ArviArvi Tynys 1946 Sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Lamminpää Lamminpään hautausmaa Lamminpää 61.5221°N, 23.6233°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1947 Lämminpää sankariristi.jpg
Sankarimuistomerkki,Teisko Teiskon kirkon sankarihautausmaa Teisko 61.673°N, 23.8477°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1951 Teisko sankarimuistomerkki.JPG
Satajalka[1] Peltolammintori, Peltolamminkatu 12 Peltolammi 61.4547°N, 23.7579°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1971
Saukot[1] Saukonpuisto, Kaupinkatu-Petsamonkatu Petsamo 61.5029°N, 23.7916°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1964 Heikki Varja Saukot 1964.JPG
Seinämä[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.7433°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1994 Eero Hiironen Seinämä 1994.jpg
Seita[1] Kohmankaari 20 Ristimäki 61.5073°N, 23.6354°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1968 Unto Hietanen Seita 1968.jpg
Se pyörii sittenkin[1] Tampereen teknillisen yliopiston päärakennuksen edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4499°N, 23.8596°E Helenius, SimoSimo Helenius 1984
Siimankatkoja[1] Koukkuniemen vanhainkodin Lehtelä-talon piha, Näsijärven ranta, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.514°N, 23.7796°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1973 Veikko Haukkavaara Siimankatkoja 1973.jpg
Siirtymäkohta[1] Ristimäenkatu 36 Ristimäki 61.5039°N, 23.6179°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1967 Unto Hietanen Siirtymäkohta 1967.JPG
Sininen suora (liittyy teokseen Sininen linja Helsingissä)[1][32] Tampere-talon aula, Yliopistonkatu 55, toinen osa Helsingin rautatieasemalla. Tulli 61.4961°N, 23.7814°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1990 Kimmo Kaivanto Sininen suora 1990.JPG
Sodanaikaisen talkoohengen ja yhteistunnon muistomerkki[1] Asevelikylä, Jokipohjantie 51, Nekala Jokipohja 61.4782°N, 23.7982°E 1974 Sodanaikaisen talkoohengen ja yhteistunnon muistomerkki 1974.JPG
Sotalapsi-muistolaatta[6] Tampereen rautatieaseman ulkoseinä Kyttälä 61.4982°N, 23.7729°E Männistö, JariJari Männistö 2006 Jari Männistö Sotalapsi-muistolaatta 2006.jpg
Suomen ensimmäisen paperitehtaan muistomerkki[6] Kirjastonpuisto, Tammerkosken rannassa Tammerkoski 61.4994°N, 23.7626°E 1976 Suomen ensimmäisen paperitehtaan muistomerkki 1976.JPG
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisreliefi[6] Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7588°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966 Terho Sakki Suomen itsenäisyyden 50-vuotisreliefi 1966.jpg
Suomen järvet[1] Vaha-Helmin puisto Epilä 61.5054°N, 23.6598°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1911 John Munsterhjelm Suomen järvet 1911.jpg
Super UniWorld[33] Kalevantien alikulkutunneli Kalevanharju Laine, VilleVille Laine 2009
Suru[1] Pyynikin kirkkopuisto Kaakinmaa 61.4967°N, 23.7469°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963 (sijoitus puistoon) Wäinö Aaltonen Suru 1963.jpg
Suurlakon muistolaatta[6] Raatihuone, Keskustori 10 Tammerkoski 61.4982°N, 23.7596°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1955 Sisko Petäjä Suurlakon muistolaatta 1955.jpg
Taivaan katsoja[1] Kämmenniemen koulu, Ullakonvainio 6 Kämmenniemi 61.6277°N, 23.8384°E Jämsä, AarneAarne Jämsä 2001 Taivaan katsoja by Aarne Jämsä 2.JPG
Talvisodan muistomerkki[10] Emil Aaltosen puisto Tammela 61.5017°N, 23.7802°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1989 Talvisodan muistomerkki.JPG
Tammenlehvämuistomerkki[6] Tampereen veljeskodin piha, Parantolankatu 13 Kauppi 61.5088°N, 23.7879°E Turunen, PenttiPentti Turunen 2003 Pentti Turunen Tammenlehvamuistomerkki 2003.JPG
Tammerkoski-valoteos[9] Rantatunnelissa Tammerkosken kohdalla Tampella 61.5034°N, 23.758°E 2016 Tammerkoski valotaideteos.JPG
Tampereen kaupungin ympäristönhoitopalkinto[6] Lapin aukea Lappi 61.5112°N, 23.7826°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1979 Tampereen kaupungin ympäristönhoitopalkinto 1979.jpg
Tampereen raittiusseuran ensimmäisen toimitalon muistolaatta[6] Mustanlahdenkatu 18 Amuri 61.4996°N, 23.7486°E Jurkka, JarmoJarmo Jurkka 2006 Tampereen raittiusseuran ensimmäisen toimitalon muistolaatta.JPG
Tampere-veistos[1] Työnpuisto, Lapintien ja Satakunnankadun kulmassa Jussinkylä 61.5016°N, 23.7638°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1934 Väinö Rikhard Rautalin Tampere-veistos 1934.jpg
Tanssiva tyttö[1] Sorsapuisto, Salhojankatu - Yliopistonkatu Tulli 61.4978°N, 23.7834°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1950 Vaino Richard Rautalin Tanssiva tytto.JPG
Teema VI[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5055°N, 23.7405°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1974 Harry Kivijärvi Teema VI 1974.jpg
Teekkarilakki 100-vuotta[6] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4493°N, 23.8586°E 1993
Teiskon ensimmäisen ja toisen kirkon muistokivi[6] Teisko, Myllyniemi Teiskolansalmen pohjoispuolella Polso 61.673°N, 23.8329°E 1924
Tiedon puu[1] Amurin koulun eteläpääty, Satakunnankatu 60 Amuri 61.4994°N, 23.74°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Tiedon puu.JPG
Tiedon puu / Kalevan lukion tiilimosaiikki[1] Kalevan lukio, Salhojankatu 33 Tulli 61.4974°N, 23.7865°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954 Sisko Petaja Tiedon puu 1954.JPG
Tiedonjyvät kämmeneen[10] Saukonpuiston koulu, Kaupinkatu 30 Petsamo 61.5028°N, 23.7945°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1959 Kauko Salmi Tiedonjyvat kammeneen 1959.JPG
Tietäjälintu[34] Kuninkaankatu 20, Finnparkin kauppakeskuksen (entisen Anttilan) lähellä Tammerkoski 61.4993°N, 23.7565°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 2017 (1998) Ukri Merikanto Tietajalintu 1998.JPG
Tiilentekijän muistomerkki[6] Lemminkäisenkatu 12 ja 14 välissä Kaleva 61.498°N, 23.8104°E 1971 Tiilentekijan muistomerkki 1971.JPG
TTKY:n 25-vuotismuistomerkki[6] Tampereen teknillinen yliopisto, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4496°N, 23.8594°E 1993
Tuli[10] Rantatunnelin länsipääty Särkänniemi 61.5016°N, 23.7311°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Jan-Erik Andersson Tuli 2015.jpg
Turbiinin juoksupyörän siipi[6] Museokeskus Vapriikin vieressä Tampella 61.5027°N, 23.7617°E Turbiinin juoksupyörän siipi.jpg
Tykistömuistomerkki[6] Ahlmanin maatalousoppilaitos, Hallilantie 24 Veisu 61.4709°N, 23.8064°E 1991
Tänään[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5056°N, 23.7405°E Siren, HannuHannu Siren 1982 Hannu Siren Tänään 1982.jpg
Uutinen[1] Hämeenpuisto, Kauppakadun ja Puutarhakadun välissä Tammerkoski 61.498°N, 23.7517°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1981 Heikki Varja Uutinen 1981.jpg
Valkoisten hautamuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4938°N, 23.7943°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Valkoisten hautamuistomerkki.JPG
Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti[1] Sampolan edusta, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4985°N, 23.7879°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo ja Mukala, JormaJorma Mukala 1999 Villu Jaanisoo ja Jorma Mukala Valolahde 1999.JPG
Valon kehrä[1] Pellavantori, Tampellan esplanadin varrella Tampella 61.5044°N, 23.7624°E Berg, Hans-ChristianHans-Christian Berg 2010 Valon kehrä.jpg
Vapaudenpatsas[35] Hämeenpuisto, Pirkankadun kohdalla Tammerkoski 61.4975°N, 23.7521°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Viktor Jansson Vapaudenpatsas 1921.jpg
Vapaussota v. 1918 muistomerkki, Teisko [36] Teiskon kirkon hautausmaa Teisko 61.673°N, 23.8477°E Suomen Graniitti Oy 1922 Teisko 1918 muistomerkki 2.jpg
Vapaamuurarin hauta[6][37] Hatanpäänpuisto Hatanpää 61.4842°N, 23.7492°E 1700-luku(?) Tampereen vapaamuurarin hauta.jpg
Veden alla[1] Tampereen pääkirjaston, Metson, sisäänkäynti Amuri 61.498°N, 23.7511°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1960 Eila Hiltunen Veden alla 1960.JPG
Verkatehtaan muistomerkki ja -laatta[6] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4968°N, 23.7659°E 1941 Verkatehtaan muistomerkki ja -laatta.JPG
Vesieste[1] Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1 Ratina 61.4934°N, 23.7656°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966 Pentti Papinaho Vesieste 1966.JPG
Vesivoimaturbiini[6] Liinatehtaanpuisto Tampella 61.5032°N, 23.7635°E 2002 Vesivoimaturbiini.jpg
V.I. Leninin muistolaatta[7] Kyttälänkatu 11 Kyttälä 61.4996°N, 23.7706°E 1982 V I Leninin muistolaatta Kyttälänkadulla 1982.jpg
V.I. Leninin vierailun muistolaatta[7] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4957°N, 23.7521°E Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara ja Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1965 Tapio Tapiovaara ja Sisko Petäjä V.I. Leninin vierailun muistolaatta 1965.jpg
Virvatulet / Suomalaisen sotilaan muistomerkki[1] Koskipuisto Kyttälä 61.4998°N, 23.7646°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1971 Aimo Tukiainen Virvatulet 1971.jpg
Vormiston muistokivi[6] Vanha Hervannantie, Myllyojan silta Hervanta 61.4325°N, 23.8391°E 1895 Vormiston muistokivi.jpg
Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki[1] Emil Aaltosen puisto, Tammelantorin vieressä Tammela 61.5022°N, 23.7802°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1969 Tammelantori102, Tampere, Finland.JPG
Väinö Linnan muotokuva[1] Väinö Linnan aukio pohjoisreunalla, Finlaysonin tehdasalue Finlayson 61.5019°N, 23.7594°E Heino, RaimoRaimo Heino 1995 Raimo Heino Väinö Linnan muotokuva 1995.jpg
Väinö Linna reliefi[7] Puuvillatehtaankatu 15 B Amuri 61.5013°N, 23.7492°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2004 Väinö Linna reliefi.JPG
Ystävyyskaupunkiveistos / Kiev-Tampere, rengas ystävyyskaupunkiketjussa[1] Kiovanpuisto Kaleva 61.4999°N, 23.7993°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1981 Anneli Sipilainen Ystävyyskaupunkiveistos Kiev Tampere 1981.JPG

Vuoreksen taideohjelman teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Näytä tämän osion koordinaatit Google-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Arboretum[38] Vuoreksen puistokatu 82 Vuores 61.433°N, 23.8083°E Ekström, SaaraSaara Ekström 2014 Saara Ekstrom Arboretum 2015.JPG
Hahtuvat[38] Koukkurannankatu 5 Vuores 61.4319°N, 23.8037°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 2016 Arja Maarit Puhakka Hahtuvat 2016.JPG
Heijastus[38] Rautiolanrinne 5 Vuores 61.4316°N, 23.8147°E Salmela, PaulaPaula Salmela 2015 Paula Salmela Heijastus.JPG
Jäniksen Vuosi[38] Mäyrämäenkatu 2 Vuores 61.4324°N, 23.8324°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 2016 Jukka Tuominen Janiksen vuosi 2016.JPG
Kasvutarina[38] Koukkuaurankatu 3 Vuores 61.4316°N, 23.8038°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 2016 Jukka Tuominen Kasvutarina 2016.JPG
Kauriin unet[38] Vuoreksen puistokatu 80 Vuores 61.4336°N, 23.8078°E Seppä, PetriPetri Seppä 2015 Petri Seppa Kauriin unet 2015.JPG
Kotimetsä[38][39] Vuoreksen puistokatu 76 Vuores 61.4348°N, 23.8078°E Lehtinen, TuulaTuula Lehtinen 2011 Tuula Lehtinen Kotimetsa 2011.JPG
Kotirento[38] Koukkuaurankatu 4 Vuores 61.4319°N, 23.8019°E Himanen, JaakkoJaakko Himanen 2015 Jaakko Himanen Kotirento 2015.JPG
Kuusen Silmu[38] Vuoreksen puistokatu 65 (moniosainen teos) Vuores 61.4378°N, 23.8123°E Korhonen, MarjukkaMarjukka Korhonen ja WSP Groupin työryhmä 2012 Marjukka Korhonen ja Kuusen silmu 2012.JPG
Kuvajainen[38] Takamaanrinne 5 Vuores 61.4353°N, 23.8068°E Syrjänen, SatuSatu Syrjänen 2016 Satu Syrjanen Kuvajainen 2016.JPG
Lapinvesitähti[38] Vuoreksen puistokatu 77 Vuores 61.4344°N, 23.8083°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2015 Hanna Vihriala Lapinvesitahti 2015.JPG
Lepakko[38] Vuoreksen puistokatu 93 Vuores 61.4313°N, 23.8118°E Kolu, MarjaMarja Kolu 2015 Marja Kolu Lepakko 2015.JPG
Maalla, merellä, ilmassa (kokonaisuus Vuorenmuisti)[38] Palkkionmaankatu 2 Vuores 61.4334°N, 23.8293°E Koivisto, KaisuKaisu Koivisto 2015 Maalla merella ilmassa Kaisu Koivisto 2015.JPG
Muutos[38] Mäyränmäenkatu 11 (neliosainen teos) Vuores 61.4325°N, 23.8292°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2014 Petri Kiviniemi Muutos.JPG
Nainen tulevaisuudesta tutkii ketunleipiä[38] Vuoresaukio Vuores 61.432°N, 23.811°E Nieminen, EmmiEmmi Nieminen 2015 Emmi Nieminen Nainen tulevaisuudesta tutkii ketunleipia.JPG
Olet tässä[38] Vuores-talo, Rautiolanrinne 2 Vuores 61.4309°N, 23.815°E Byström, TomasTomas Byström 2013 Tomas Bystrom Olet tassa.JPG
Olipa kerran[38] Vuoreksen puistokatu 78 Vuores 61.4339°N, 23.8076°E Seppä, SanniSanni Seppä 2015 Sanni Seppa Olipa kerran 2015.JPG
Ongella[38] Koukkurannankatu 15 Vuores 61.434°N, 23.7996°E Kallinen, JarmoJarmo Kallinen 2016 Jarmo Kallinen Ongella 2015.JPG
Reflexus 2 x 4[38] Vuoreksen puistokatu 73 Vuores 61.4348°N, 23.8096°E Holmström, LarsLars Holmström 2015 Lars Holmstrom Reflexus 2 x 4 2015.JPG
Se pyörii... se pyörii[38] Takamaanrinne 5 Vuores 61.4352°N, 23.8053°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2016 Antti Maasalo Se pyorii se pyorii 2016.JPG
Sisulla noustiin (Kun suksi ei luista)[38][40] Koukkurannankatu 6 Vuores 61.4322°N, 23.804°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2015 Kaarina Kaikkonen Sisulla noustiin 2016.JPG
Shoppailija[38] Vuoreksen puistokatu 87 Vuores 61.4324°N, 23.8093°E Tuokko, KirstiKirsti Tuokko 2012 Kirsti Tuokko Shoppailija 2012.JPG
Suojelusenkeli (valotaideteos)[38] Vuoreksen puistokatu 71 Vuores 61.4356°N, 23.8109°E Räbinä, PaavoPaavo Räbinä ja Reiman, JaakkoJaakko Reiman 2013 Paavo Rabina ja Jaakko Reiman Suojelusenkeli 2013.JPG
Säteet[38] Koukkuaurankatu 2 Vuores 61.4318°N, 23.8026°E Rättyä, JaniJani Rättyä 2014 Jani Rattya Sateet 2014.JPG
Taivasalla[38] Vuoreksen puistokatu 92 Vuores 61.4312°N, 23.81°E Mansikkamäki, SaaraSaara Mansikkamäki 2013 Saara Mansikkamaki Taivasalla 2013.JPG
Tässä, Valokuvia ja muistikuvia Vuoreksen metsistä ennen rakentamista[38] Frans Emilin katu ja Laxnessinpolku (seitsenosainen teos) Vuores 61.4378°N, 23.816°E Suonpää, JuhaJuha Suonpää 2007-2012 Juha Suonpaa Valokuvia ja muistikuvia Vuoreksen metsista ennen rakentamista osa Ketunpojanpolku 2007 2012.JPG
Tässä ja Nyt[38] Koukkurannankatu 19 Vuores 61.4344°N, 23.7988°E Ahola, Teija-TuuliaTeija-Tuulia Ahola 2016 Teija-Tuulia Ahola Tassa ja Nyt 2016.JPG
Vadelma (Mansikka), [38] Vuoreksen puistokatu 93 Vuores 61.4319°N, 23.812°E Kolu, MarjaMarja Kolu 2016 Marja Kolu Vadelma 2016.JPG
Variksen peli[38] Koipitaipaleenkatu 2 Vuores 61.432°N, 23.8088°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2012 Pertti Kukkonen Variksen peli 2012.JPG
Veistosmuuri (Kirjailijapuiston taidemuuri)[38] Laxnessinpolku Vuores 61.4372°N, 23.8144°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2012 Pertti Kukkonen Veistosmuuri 2012.JPG
Vuoreksenkukko (kokonaisuus Vuorenmuisti)[38] Palkkionmaankatu 2 Vuores 61.4334°N, 23.8299°E Koivisto, KaisuKaisu Koivisto 2017 Vuoreksenkukko Kaisu Koivisto 2017.JPG
Vuorokausi[38] Vuoresaukio Vuores 61.4321°N, 23.8101°E Heikkilä, NooraNoora Heikkilä 2015 Noora Heikkila Vuorokausi.JPG
Väliaika: "Flow" (väliaikainen teos)[38] Vuoresaukio Vuores 61.4323°N, 23.8106°E Sasi, Marjo-RiittaMarjo-Riitta Sasi 2012 Marjo-Riitta Sasi Flow 2012.JPG
Väliaika: "Intermission" (väliaikainen teos)[38] Vuoresaukio Vuores 61.4323°N, 23.8108°E Kallinen, JarmoJarmo Kallinen 2012 Jarmo Kallinen Intermission 2012.JPG
Väliaika: "Mundus" (väliaikainen teos)[38] Vuoresaukio Vuores 61.4323°N, 23.811°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti 2012 Ilkka Väätti Mundus 2012.JPG
Väliaika: "Fanfaari" (väliaikainen teos)[38] Vuoresaukio Vuores 61.4323°N, 23.8112°E Saukkonen, TeemuTeemu Saukkonen 2012 Teemu Saukkonen Fanfaari 2012.JPG
Väreily[38] Takamaanrinne 5 Vuores 61.4352°N, 23.8057°E Pirilä, MarjaMarja Pirilä 2016 Marja Pirila Vareily 2016.JPG
Yöperhosen lento[38] Kokinpellonrinne 2 Vuores 61.4307°N, 23.8131°E Merikallio, SiljaSilja Merikallio 2014 Silja Merikallio Yoperhosen lento 2014.JPG

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Näytä tämän osion koordinaatit Google-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa

Tämä kappale sisältää Tampereen muistolaatat. Tampereen taidemuseon mukaan henkilöiden tai tapahtumien muistoksi on Tampereella paljastettu noin sata muistolaattaa.[2]

Luettelossa mainitaan vain pelkät julkiset muistolaatat. Jos muistolaatta on muistokiven, muistomerkin, muistopuun, reliefin tai vastaavan yhteydessä, se luetteloidaan kohtaan "Taideteokset ja muistomerkit".

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Barkerintalon muistolaatta (1837)[41] Puuvillatehtaankatu 5 Finlayson 61.5016°N, 23.754°E 2017 Barkerintalon muistolaatta (1837).jpg
Emil Aaltosen muistolaatta[7] Kyllikinkatu 15 Tammela 61.5024°N, 23.7801°E Grönlund , HanneleHannele Grönlund 2005 Emil Aaltosen muistolaatta.JPG
H.M.J. Relanderin muistolaatta ja -tammi[7] Pyynikin kirkkopuisto Kaakinmaa 61.4965°N, 23.7476°E 1965 H.M.J. Relanderin muistolaatta ja -tammi.jpg
Hyvän rakentamisen palkinto[6] Poliisitalo, Sorinkatu 12 Ratina 61.4928°N, 23.7726°E 1994 Hyvan rakentamisen palkinto 1994.JPG
Ilmatorjunnan muistolaatta[6] Sulkavuori, Tykkimäki Koivistonkylä 61.4652°N, 23.777°E 1999
Ilmavoimien ensimmäisten kuolonuhrien muistokivi ja -laatta[7] Aleksandra Siltasen puisto Tampella 61.504°N, 23.7579°E 2004 Ilmavoimien ensimmäisten kuolonuhrien muistokivi ja -laatta 2004.jpg
Ilmavoimien sotamekaanikkojen sodanaikaisen koulutuskeskuksen muistolaatta[6] Rantaperkiön koulu, Haapakuja 5 Rantaperkiö 61.4755°N, 23.7614°E 1993 Ilmavoimien sotamekaanikkojen sodanaikaisen koulutuskeskuksen muistolaatta 1993.JPG
Insinööriliiton perustamisen muistolaatta[6] Tampereen kotitalousoppilaitos, Koulukatu 18 Kaakinmaa 61.4932°N, 23.748°E 1999 Insinooriliiton perustamisen muistolaatta.JPG
Kalle Päätalon kunnialaatta[7] Tuomiokirkonkatu 17 Kyttälä 61.4975°N, 23.7705°E Ahlgren, HannuHannu Ahlgren 1999 Kalle Päätalon kunnialaatta.JPG
Kunnallisvirkamiesliiton perustamisen muistolaatta[6] Puutarhakatu 2 Tammerkoski 61.4995°N, 23.7607°E 1998 Kunnallisvirkamiesliiton perustamisen muistolaatta 1998.jpg
Lauri Viidan muistolaatta[7] Pispalanharju 31 Ala-Pispala 61.5021°N, 23.7159°E 1982
Lepolan laatta[6] Lepolan päiväkoti, Nuolialantie 50 Härmälä 61.4712°N, 23.7353°E 2005 Lepolan laatta 2005.JPG
Marttatoiminnan 100-vuotismuistolaatta[6] Eteläpuisto Kaakinmaa 61.4907°N, 23.7533°E 1999 Marttatoiminnan 100-vuotismuistolaatta.JPG
Minna Canthin syntymäkodin muistolaatta[7] Puutarhakatu 8 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7581°E Raunisto, ToiniToini Raunisto 1947 Toini Raunisto Minna Canthin syntymäkodin muistolaatta 1947.jpg
Olympia-aukion laatta[6] Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1 Ratina 61.4933°N, 23.7654°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 2002 Reijo Paavilainen Olympia-aukion laatta 2002.JPG
Olympiavoittaja Ville Tuuloksen muistolaatta[7] Tuuloksen talo, Santalahdentie 13 Pyynikinrinne 61.4974°N, 23.7367°E 1995 Olympiavoittaja Ville Tuuloksen muistolaatta.JPG
Pispalan sottiisin 30-vuotismuistolaatta[6] Pispalan koulu, Pispalanharju 47 Ylä-Pispala 61.5034°N, 23.7129°E 2000 Pispalan sottiisin 30-vuotismuistolaatta 2000.jpg
Pro-Patria -laatta, Finlayson[6] Finlaysonin kirkko, ulkoseinä Finlayson 61.5021°N, 23.755°E Pro-Patria -laatta Finlayson.JPG
Pro-Patria -laatta, Tampellan tehtaat[6] Tampereen oikeustalo, ulkoseinä Tampella 61.5027°N, 23.7629°E Pro-Patria -laatta Tampellan tehtaat.JPG
Puutarhaneuvos Viljo Tarkon muistolaatta[7] Tarkonpuisto, Kaleva Liisankallio 61.4955°N, 23.7905°E Mäkipirtti, EijaEija Mäkipirtti 1982 Eija Makipirtti Puutarhaneuvos Viljo Tarkon muistolaatta 1982.JPG
Rothin ja Spoofin partion muistolaatta[7] Mältinranta Finlayson 61.5045°N, 23.7546°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954 Rothin ja Spoofin partion muistolaatta.JPG
SAK:n perustamisen muistolaatta[6] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.496°N, 23.7519°E 1957 SAK-n perustamisen muistolaatta, Tampereen työväentalo.JPG
Suomen ensimmäisen jalkinetehtaan muistolaatta[6] Puisto-Emmaus, Hämeenpuisto 14 Amuri 61.4997°N, 23.751°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1975 Suomen ensimmäisen jalkinetehtaan muistolaatta.JPG
Suomen ensimmäisen McDonald’sin laatta[6] Keskustori (Jugend-aukio), Aleksis Kiven katu, Commercen talo Nalkala 61.4975°N, 23.7599°E Suomen ensimmäisen McDonalds´n laatta.jpg
Suomen ensimmäisen osuuskaupan muistolaatta[6] Puuvillatehtaankatu 15 Amuri 61.5012°N, 23.7484°E 1960 Suomen ensimmäisen osuuskaupan muistolaatta 1960.jpg
Suomen ensimmäisen siirtolapuutarhan muistolaatta[6] E.J. Reinilän puisto, Siirtolapuutarhakatu 10-12 Hatanpää 61.4823°N, 23.7601°E 2004 Suomen ensimmäisen siirtolapuutarhan muistolaatta 2004.JPG
Suomen ensimmäisen sähkövalaistuksen muistolaatta[6] Plevna, Satakunnankadun ja Itäisen kadun kulma Finlayson 61.5007°N, 23.7586°E 1962 Suomen ensimmäisen sähkövalaistuksen muistolaatta.jpg
Suomen ensimmäisen yleisradioaseman muistolaatta[6] Hämeenkatu 26 Tammerkoski 61.4974°N, 23.755°E 1954 Suomen ensimmäisen yleisradioaseman muistolaatta.jpg
Suomen Punaisen Ristin pääsairaalan muistolaatta[6] Johanneksen koulutalo, Erkkilänkatu 10 Jussinkylä 61.5022°N, 23.772°E 2002 Suomen Punaisen Ristin pääsairaalan muistolaatta.jpg
Tampereen ensimmäisen postin ja lennättimen muistolaatta[6] Puuvillatehtaankatu 1 Finlayson 61.5019°N, 23.7556°E 1981 Tampereen ensimmäisen postin ja lennättimen muistolaatta.JPG
Tampereen ensimmäisen puhelinkeskuksen muistolaatta[6] Aleksis Kiven katu 20 Tammerkoski 61.4984°N, 23.7596°E 1982 Tampereen ensimmäisen puhelinkeskuksen muistolaatta, Aleksis Kiven katu 20.JPG
Tampereen kaupungin palon muistolaatta[6] Ylioppilastalo, Kauppakatu 10 Tammerkoski 61.4981°N, 23.7556°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1965 Tampereen kaupungin palon muistolaatta.JPG
Tampereen pisimmän rotvallikiven muistolaatta[6] Erkkilänkatu 9 Jussinkylä 61.5026°N, 23.772°E 1999 Tampereen pisimman rotvallikiven muistolaatta.JPG
Tampereen puolustusvälineteollisuuden muistolaatta[6] Herrainmäen portaikko Tampella 61.5048°N, 23.7619°E 2007 Puolustusvälineteollisuuden muistomerkki, 105mm kenttähaupitsi, Pellavantori, Tampere.jpg
Tampereen suojeluskuntatalon muistolaatta[6] Ratinanlinna, Hatanpään valtatien ja Aleksanterinkadun kulma Ratina 61.4959°N, 23.769°E 1996 Tampereen suojeluskuntatalon muistolaatta.JPG
Tampereen taidemuseon laatta[6] Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34 Amuri 61.4985°N, 23.7438°E Tampereen taidemuseon laatta.JPG
Tampereen talouskoulun muistolaatta[6] Mustanlahdenkatu 16 Amuri 61.4996°N, 23.7487°E 1992 Tampereen talouskoulun muistolaatta.JPG
Tampereen vesilaitoksen muistolaatta[6] Mältinranta, Kuninkaankatu 2 Finlayson 61.5037°N, 23.7549°E 1998 Tampereen vesilaitoksen muistolaatta.JPG
Televisiotoiminnan aloittamisen muistolaatta[6] Frenckell Tammerkoski 61.5005°N, 23.76°E 1987 Televisiotoiminnan aloittamisen muistolaatta.jpg
Torpparikokouksen muistolaatta[6] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4959°N, 23.7521°E 1960 Torpparikokouksen muistolaatta.jpg
Vienan karjalaisten liiton perustamisen muistolaatta[6] Hallituskatu 19 Kaakinmaa 61.496°N, 23.7517°E 2006 Vienan karjalaisten liiton perustamisen muistolaatta.jpg
Wivi Lönnin muistolaatta[7] Pyynikin koulu, Hämeenpuisto 34 Kaakinmaa 61.4945°N, 23.7524°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen ja Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1986 Wivi Lönnin muistolaatta, Pyynikin koulu, Tampere.JPG

Seinämaalaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Näytä tämän osion koordinaatit Google-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Darthkekkonen[42][43] Hiedanranta 61°N, 23°E Lankinen, MattiMatti Lankinen 2017
Seinämaalaus Hiedanrannassa[42][44] Hiertämörakennus Hiedanranta 61°N, 23°E Wild Drawing 2017
Seinämaalaus Hiedanrannassa[43] Hiertämörakennus Hiedanranta 61°N, 23°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2017
Seinämaalaus, jossa Jari Niemelän kuva[42] Hiedanranta 61°N, 23°E 2016
Öö Hiedanranta 61°N, 23°E Ö, ÖÖ Ö 2017

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  2. a b Muistolaatat ja muut muistomerkit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  3. a b c d e f g Cai Melakoski: Tampereen aarteet: tunnetko veistospuiston? Vasen kaista. 9.9.2016. Viitattu 22.10.2016.
  4. Luonnon heijastumia Vuoreksen taideohjelma. 2014. Tampereen kaupunki ja Frei Zimmer Oy. Viitattu 3.8.2017.
  5. Vuoreksen taidekartta Frei Zimmer. Viitattu 3.8.2017.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Tapahtuman muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Henkilön muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  8. http://www.tkm.fi/punamuisto2.cgi?sij_kunta=%27Tampere%27
  9. a b Reportaashi: Tammerkoski virtaa tunnelin muurissa; Aamulehti 5.5.2016
  10. a b c d e f Taidekilpailu Tampereen taidemuseo. 13.3.2015. Viitattu 22.10.2016.
  11. Petri Kiviniemi: Helmitaulu Tampereen kaupunki. Viitattu 13.8.2017.
  12. Jussi Mäntynen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  13. Nyt Kultakutri seisoo omalla paikallaan – Tunnistatko kivisommitelmassa tutun sadun?; Aamulehti 29.9.2016
  14. Kumiankka Jilkisert veistokset ja monumentit. Tampereen kaupunki 2011/Tampereen nykytaiteen museo. Viitattu 16.10.2017.
  15. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  16. Kurun höyrykone Mustanlahden satamassa; Tiedote Tampereen sivustolla 2.7.2013
  17. Kurun höyrykonetta voi ihailla Mustalahden satamassa; Yle 2.7.2013
  18. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  19. 80-vuotiaan VL Viima -kaksitason vitriini muutti jo toisen kerran Tampereen Härmälänrannassa lentoposti.fi. 2.9.2016. Viitattu 3.11.2016.
  20. Tampereen Härmälänrannan Viima-vitriini saa uuden paikan 2.9.2016. Skanska Oy. Viitattu 3.11.2016.
  21. Ilmailumuistomerkki siirretään Härmälässä Suur-Tampere -verkkolehti. 30.8.2016. Viitattu 3.11.2016.
  22. Kalle Päätalolla on muistomerkki nyt myös Tampereella; Yle 16.6.2014
  23. Kati Kalliosaari: Valtava taideteos ihastuttaa kerrostalon päädyssä Tampereella – "Maksaa saman verran kuin seinän maalauttaminen yksiväriseksi"; Aamulehti 26.9.2017
  24. Muraali kaunistaa näkymää Kyttälässä; Tampereenseurakunnat.fi 20.6.2017
  25. Muumipeikko-patsas Muumimuseonpolun varrelle Suur-Tampere 30.5.2017. Viitattu 19.6.2017.
  26. Sonja Sivonen: Tampereen keskustaan avautuu taideteos – "Sopii istuskeluun ja pelailuun"; Tamperelainen 28.10.2016
  27. Pinnalla17, Sonja Sivonen: Olympiakorttelin ulkoseinään tehtiin maalaus – Juhlistetaan tapahtumalla; Tamperelainen 29.8.2017
  28. a b c d e Wäinö Aaltonen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  29. Ratinan sillan harmaa betoniseinä sai kirjavan ulkoasun – Teos maalattiin villapipoa ja lämpökerrastoa käyttäen; Aamulehti 16.6.2017
  30. Jättimäinen muraali Ratinaan; Tampereen taidemuseo
  31. Obeliski tervehtii kampukselle tulijoita nyt Tietotalon edessä; TTY
  32. Nieminen, iida: Kimmo Kaivannon taideteos kunnostettiin: Alkaa Helsingistä ja päättyy Tampereelle Aamulehti. 19.6.2017. Alma Media. Viitattu 17.8.2017.
  33. Honkanen, Seppo: Super Mario koristaa tunnelia ennen kesää Aviisi. Viitattu 6.11.2017.
  34. Marjo Rämö: Tässä on Tamperelaisen lahja tamperelaisille; Tamperelainen 18.9.2017
  35. Viktor Jansson Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  36. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 248. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  37. Hatanpään kartanopuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, sivu 31; 2010; Tampere.fi
  38. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Vuoreksen taidekartta 2016; Vuores.fi
  39. Kotimetsä; Ympäristötaiteen säätiö
  40. Peltokangas, Leena: Taiteilija nosti sukset seinälle Tampereella – Juha Mieto hehkuttaa teosta videolla Yle Uutiset. 8.6.2015.
  41. Tässä on keskustan vanhin asuintalo, johon muuttaminen ei pitänyt olla mahdollista; Tamperelainen 19.8.2017
  42. a b c Tatu Airo: Tampereelle syntyy nyt kansainvälisesti merkittävää katutaidetta – Näyttävin on peräti 15 metriä korkea maalaus; Aamulehti 27.7.2017
  43. a b Milja Keinänen: Katutaiteen kasvot – Kaksi taiteilijaa kertoo, miten katutaide muuttui töhryistä kaupungin tilaamiin muraaleihin; Aviisi 11.9.2017
  44. Tuukka Välimäki, Ossi Ahola, Elina Paasonen: Vau! Vanhat tehtaat saivat täysin uuden ulkomuodon Tampereella - lähes 15-metrinen ilmestys loksauttaa leuat; Aamulehti 29.7.2017