Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Näytä koordinaatit Bing-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tampereen puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevia julkisia taideteoksia. Tampereella on pelkästään kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia ulkoveistoksia noin 140[1]. Lisäksi henkilöiden tai tapahtumien muistoksi on paljastettu noin sata muistolaattaa[2].

Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto avattiin Särkänniemessä vuonna 1979 samanaikaisesti Tampereen kaupungin ylläpitämän taidemuseon kanssa. Veistospuistossa on parikymmentä taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa veistosta. Eräs näkyvimmistä on Rauni Liukon Ruuhkaratikka (1973). Teoksia veistospuistossa on myös muun muassa Harry Kivijärveltä, Hannu Sireniltä, Bård Breivikiltä ja Kimmo Pyyköltä.[3]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa teokset ovat nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa tai Tampereen tilastoaluejaon mukaista tilastoaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vakaumuksensa puolesta sortuneiden työläisten muistolle / Punaisten hautamuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1941
1939 - 1945 sotien muistomerkki[1] Messukylän hautausmaa Messukylä 61.4838°N, 23.8486°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1940
Adolf Törngrenin rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Yrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Adolf Törngrenin rintakuva 1954.jpg
Aika, aurinko ja maailma, osat I-III[1] Messukylän koulun eteläseinä, Messukylänkatu 35 Messukylä 61.4864°N, 23.8432°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti 1992
Ajalla ei ole rantoja[1] Hatanpään sairaalan julkisivu, pääoven yläpuoli, Hatanpäänkatu 24 Hatanpää 61.4842°N, 23.7551°E Suikkanen, MarjoMarjo Suikkanen 1984
Ammattikoulun seinäreliefi[1] Pyynikin ammattioppilaitos, Santalahdentie 10 Pyynikinrinne 61.4985°N, 23.7349°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1953
Amurinlinnan/Erik Bryggmanin korkokuva[4] Satakunnankatu 32 Amuri 61.5004°N, 23.7502°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999
Amurin työläiskorttelin muistomerkki[4] Mustanlahdenkatu 6 Amuri 61.5017°N, 23.7481°E 1970-luku
Arkhimedeen ruuvi - Tampereen vesilaitoksen 100-vuotismonumentti[4] Jätevedenpuhdistamo, Viinikanlahti, Hatanpäänkatu 2 Hatanpää 61.4879°N, 23.769°E 1998
Atlas-tyttö[1] Marianpuisto Pyynikinrinne 61.4952°N, 23.7448°E Renvall, EssiEssi Renvall 1954
Avautuminen[1] Kaukajärven lähikirjaston piha, Juvankatu 17 Kaukajärvi 61.4703°N, 23.8718°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1979
Avautuminen[1] Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4979°N, 23.7884°E Ahola, Teija-TuuliaTeija-Tuulia Ahola 2003
Betonimyllystä runon siivet / Lauri Viidan muistomerkki [1] Pispalanharjun ja Pispankadun välinen metsikkö Ylä-Pispala 61.4996°N, 23.7219°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991 Lauri Viidan muistomerkki ,Pispalanharjulla - panoramio.jpg
Eetu[1] Eetunkatu Pappila 61.4965°N, 23.8766°E Cavén, KariKari Cavén 2004
Eeva-Liisa Mannerin muistolaatta[5] Ojakatu 1 Kyttälä 61.5008°N, 23.767°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2005
Elonvirta - päiväperho[1] Koukkuniemen vanhainkodin piha, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5137°N, 23.777°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1966
Elämänliekki[1] Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynnin edusta Kauppi 61.5048°N, 23.8142°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1972
Elämän virta / Olavi Virran muistomerkki[1] Posteljooninpuisto, Rautatienkadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaus Kyttälä 61.4992°N, 23.7719°E Taleva, AimoAimo Taleva 1984 Aimo Taleva Elämän virta Olavi Virran muistomerkki 1984.jpg
Emil Aaltosen muistolaatta[5] Kyllikinkatu 15 Tammela 61.5024°N, 23.7801°E Grönlund , HanneleHannele Grönlund 2005
Eränkävijä / Hämeensillan Pirkkalaisveistokset[6] Hämeensilta Kyttälä 61.498°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927–1929
Epilänharjun muistomerkki

[7]

Epilänharju Epilänharju 2004
Esperanton maailmankongressin muistokivi ja -laatta[4] Sorsapuisto Tulli 61.4978°N, 23.7815°E 1995
Falls[8] Rantatunnelin itäpääty Tampella 61.5067°N, 23.773°E Lehtinen, TuulaTuula Lehtinen 2016
F. E. Sillanpään muistomerkki[1] Pyynikintorin ja F. E. Sillanpäänkadun kulmaus Pyynikinrinne 61.4965°N, 23.7418°E Tarkka, KaarinaKaarina Tarkka 1988
Gustaf August Wasastjernan rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Yrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Gustaf August Wasastjernan rintakuva 1954.jpg
Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva[1] Koukkuniemen vainhainkodin edusta Lapinniemi 61.5135°N, 23.776°E Wikström, EmilEmil Wikström 1888 Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva 2.JPG
Hajuaistit aakkosjärjestyksessä[1] Terälahden koulu, Niemikyläntie 14 Terälahti 61.7078°N, 23.9033°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2003
Harjun kappelikirkon muistokivi[4] Nokiantie 22 Rahola 61.5024°N, 23.6567°E
Harjun palaneen kirkon muistomerkki ja -laatta[9] Pohjanmaantie 1 Ala-Pispala 61.5069°N, 23.6974°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1972
Heikki Ahlgrenin muistokivi ja -laatta[5] Järvensivun puisto Viinikka 61.4882°N, 23.793°E 1971
Helmitaulu[9] Sorilan koulu, Sorilanraitti 5 Sorila 61.5553°N, 23.9288°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2002
H.M.J. Relanderin muistolaatta ja -tammi[5] Pyynikin kirkkopuisto Kaakinmaa 61.4965°N, 23.7476°E 1965
Hyvän rakentamisen palkinto[4] Poliisitalo, Sorinkatu 12 Ratina 61.4928°N, 23.7726°E 1994
Hämeensillan Pirkkalaisveistokset[6] Hämeensilta Kyttälä 61.498°N, 23.7639°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927–1929 Erankavija-ja-kauppias.JPG
Härmälän koulun seinäreliefi / Kasvu[1] Härmälän koulu, Nuolialantie 47 Härmälä 61.4703°N, 23.7346°E Silvennoinen, ErkkiErkki Silvennoinen 1952
Höyryveturi Pikku Rusko n:o 315[4] Veturiaukio Tampella 61.5035°N, 23.7616°E
Ihme[1] Keskussairaalan Radius-rakennuksen edustalla, Teiskontie 35 Kauppi 61.5057°N, 23.818°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2007
Ikuisen teekkarin muistomerkki[4] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4496°N, 23.8595°E 1984
Ilmatorjunnan muistokivi[4] Kalevankangas Kalevanharju 61.4937°N, 23.8003°E 2001
Ilmatorjunnan muistolaatta[4] Sulkavuori, Tykkimäki Koivistonkylä 61.4652°N, 23.777°E 1999
Ilmavoimien ensimmäisten kuolonuhrien muistokivi ja -laatta [5] Aleksandra Siltasen puisto Tampella 61.5037°N, 23.7589°E 2004
Ilmavoimien sotamekaanikkojen sodanaikaisen koulutuskeskuksen muistolaatta [4] Rantaperkiön koulu, Haapakuja 5 Rantaperkiö 61.4755°N, 23.7614°E 1993
Insinööriliiton perustamisen muistolaatta[4] Tampereen kotitalousoppilaitos, Koulukatu 18 Kaakinmaa 61.4934°N, 23.7471°E 1999
Istuva nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7828°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1923
IT-tykki[4] Tuomikallio Kauppi 61.5129°N, 23.8135°E 2003
Jo joutui...[1] Tesomajärven koulu, Raiskionkatu 7 Tesomajärvi 61.5072°N, 23.6217°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1968
Joutsenet[10][1] Kirjastonpuisto Tammerkoski 61.4989°N, 23.7631°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1938
Juice Leskisen hautamonumentti[11] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4939°N, 23.7895°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 2007 Juice Leskisen hauta kesäkuussa 2008.jpg
Jumppahuiti[1] Sammon koulu, Teiskontie 16 Kaleva 61.5003°N, 23.798°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo 2009
Jääkauden muistomerkki[4] Pyynikki 61.4944°N, 23.7363°E Henriksson, GeorgGeorg Henriksson 1945
Kajastus[1] Sorsapuisto Tulli 61.4967°N, 23.7843°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1930
Kalakarhu[1] Kisakentänpuisto Pyynikinrinne 61.4963°N, 23.739°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1931
Kala - kukko - kissa - pöllö[1] Atalan koulun katolla, Pulkkakatu 3 Atala 61.5078°N, 23.9159°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1988
Kalapoika[1] Viinikan Lampipuisto Viinikka 61.4856°N, 23.7923°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1957
Kalevala-muistomerkki[1] Liisanpuisto Liisankallio 61.4992°N, 23.7914°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1973
Kalevankankaan hautausmaan portin korkokuvat[1] Kalevankankaan hautausmaa, Hautausmaankatu 5 Kalevanharju 61.4936°N, 23.7882°E Finne, GunnarGunnar Finne 1937
Kalle Päätalon kunnialaatta[5] Tuomiokirkonkatu 17 Kyttälä 61.4975°N, 23.7705°E Ahlgren, HannuHannu Ahlgren 1999
Kansainvälisen metsäkonferenssin muistokivi[4] Hatanpään arboretum, Vihilahdenpuisto Hatanpää 61.4787°N, 23.7563°E 1995
Kansan hyväksi[1] Suomen pankin ulkoseinä, Hämeenkatu 13 Kyttälä 61.4979°N, 23.7659°E Finne, GunnarGunnar Finne 1942
Kantojen valtakunta[1] Leinolan koulu, Sammalladonkatu 1 Leinola 61.4938°N, 23.912°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 1994
Kapteeni Kauko Pirhosen, radiosähköttäjä Elis Lehtisen ja mekaanikko Kimmo Putkosen muistokivi ja -laatta[5] Lakalaivankadun ja Asentajankadun kulma Lakalaiva 61.4577°N, 23.7633°E 1964
Kapteenien Erkki Pohjanheimon ja Aki Järvisen muistokivi ja -laatta[5] Ekankulman ja Lempääläntien kulma Koivistonkylä 61.4695°N, 23.7749°E 1964
Karhu[1] Tarkonpuisto Salhojankadun ja Kalevantien risteyksessä Liisankallio 61.4955°N, 23.7907°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1956
Kasvu / Väinö Voionmaan muistomerkki[1] Tampereen yliopiston edusta, Kalevantie 4 Kalevanharju 61.4946°N, 23.7802°E Räike, KaukoKauko Räike 1965
Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki[1] Eteläpuisto, Eteläpuiston ja Hämeenpuiston kulmaus Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7528°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1952
Kauppias / Hämeensillan Pirkkalaisveistokset[6] Hämeensilta Kyttälä 61.4981°N, 23.764°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927–1929
Kaupunki kasvaa[1] Keskusvirastotalo, Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7586°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1975
Keinutori[1] Keinutori Hervanta 61.4534°N, 23.8416°E Kuronen, MattiMatti Kuronen 2009
Keltainen veistos[1] Tampereen postikeskus, Perkkoonkatu 13 Multisilta 61.4426°N, 23.7599°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1994 Keltainen veistos.jpg
Keskustorin suihkukaivo[1] Keskustori Tammerkoski 61.498°N, 23.7601°E Robert Huber 1883 Tampereen Keskustorin suihkukaivo 1.jpg
Kevät[1] Pyynikin kirkkopuisto, Pirkankadun ja Hämeenpuiston kulmaus Kaakinmaa 61.4973°N, 23.7509°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1937
Kissapuu[1] Tesoman koulu, Kohmankaari 11 Ristimäki 61.5072°N, 23.631°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975
Kivikirjasto[1] Aleksis Kiven katu Nalkala 61.4971°N, 23.7601°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2002
Korpikuuset (Gabriel Engbergin muistomerkki)[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.744°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1974 Mauno Juvonen Korpikuuset 1974.jpg
Kotkankallion muistomerkki[1] Wilhelm von Nottbeckin puisto Finlayson 61.5036°N, 23.7566°E 1830-luku Kotkankallion muistomerkki.jpg
Kultakutri[1][12] Konsulinsaari, aiemmin Joselinin niemi Pyynikillä Jussinkylä 61.5015°N, 23.7623°E Haupt, MattiMatti Haupt 1952 Matti Haupt Kultakutri 1952.jpg
Kunnallisvirkamiesliiton perustamisen muistolaatta[4] Puutarhakatu 2 Tammerkoski 61.4995°N, 23.7607°E 1998
Kurun haaksirikon muistomerkki[1] Näsikallio, Näsijärvenkadun ja Hämeenpuiston kulmaus Finlayson 61.5043°N, 23.7509°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1940
Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki[13] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4939°N, 23.7967°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1930
Kurun höyrykone[14][15] Mustalahden satama Särkänniemi 61.5041°N, 23.7475°E 2013
Karjalaan jääneiden muistomerkki[16] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4932°N, 23.7964°E
Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan rintakuva[1] Hiekan taidemuseon edusta Amuri 61.4977°N, 23.7487°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1939 Tampere, monumento a kustaa hiekka.JPG
Kämmenniemen muinaisasutuksen muistokivi[4] Kämmenniemi, Teisko Kämmenniemi 61.6319°N, 23.8386°E 1987
Lauri Viidan muistolaatta[5] Pispalanharju 31 Ala-Pispala 61.5021°N, 23.7159°E 1982
Lehdenlukija[1] Aamulehden Sarankulman toimitalon edusta, Patamäenkatu 7 Sarankulma 61.4568°N, 23.7406°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1982
Leikkimieltä[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.5239°N, 23.6773°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1975
Leikkivät kalat[1] Nekalan päiväväkodin piha, Jokipohjantie 13 Nekala 61.4831°N, 23.799°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954
Lentokone VIIMA V1-1[17][18][19][4] Valmetinkatu 5 Härmälä 61.4726°N, 23.7259°E 2016 (1986)
Lentomestari Aarre Siltavuoren muistokivi ja -laatta[5] Teisko, Haukkaniemi Kämmenniemi 61.5992°N, 23.784°E 1964
Lentomestari Martti Alhon muistokivi ja -laatta[5] Nuutisarankatu 35 Sarankulma 61.46°N, 23.7285°E 1995
Lenin museon laatta ja reliefi[4] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4958°N, 23.7521°E 1947
Leonardo / Härmälän lentokentän muistomerkki[1] Pirkkahallin edusta Härmälä 61.4635°N, 23.7339°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1999
Lepolan laatta[4] Lepolan päiväkoti, Nuolialantie 50 Härmälä 61.4712°N, 23.7353°E 2005
Lokomon höyryvasara[4] Hatanpää 61.4861°N, 23.7648°E 1985
Lokomon veturi[4] Metso Lokomo Steels Oy:n edessä, Lokomonkatu 3 Hatanpää 61.4852°N, 23.766°E
Lähtevät kurjet[1] Hatanpään sairaalan edusta, Hatanpäänkatu 24 Hatanpää 61.4844°N, 23.7549°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1960
Lähtö[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5054°N, 23.7405°E Siren, HannuHannu Siren 1979 Hannu Siren Lähtö 1979.jpg
Maaltamuutto[20] Aleksandra Siltasen puisto Tampella 61.5041°N, 23.7593°E Renell', ArjaArja Renell' 2014
Mannerheimin patsas[1] Mannerheiminkallio Leinola 61.4869°N, 23.9134°E Porila, EvertEvert Porila 1939 Mannerheimin patsas Tampereella.jpg
Marttatoiminnan 100-vuotismuistolaatta[4] Eteläpuisto Kaakinmaa 61.4907°N, 23.7533°E 1999
Matto ja pallo[1] Tammerinpuisto Kyttälä 61.5003°N, 23.7664°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2006 Antero Koskinen Matto ja pallo 2006.jpg
Meidän neropatit[1] Tammelan koulu, Ilmarinkatu 17 Tammela 61.5011°N, 23.7864°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1958
Merenneito[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Aarnio, MiljaMilja Aarnio 1965 Milja Aarnio Merenneito 1965.jpg
Milavida[1] Näsinpuisto Finlayson 61.5044°N, 23.7525°E Lampi, MarraMarra Lampi 1995
Minna Canthin muistomerkki[1] Hämeenpuisto, Puutarhakadun ja Satakunnankadun välissä Tammerkoski 61.499°N, 23.7513°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1951 Lauri Leppänen Minna Canthin muistomerkki 1951.jpg
Minna Canthin syntymäkodin muistolaatta[5] Puutarhakatu 8 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7581°E Raunisto, ToiniToini Raunisto 1947
Menneitten sukupolvien muistokivi[4] Kivikirkontie, Messukylän vanhan kirkon läheisyydessä Messukylä 61.4846°N, 23.8424°E 1986
Messukylän osuusmyllyn muistomerkki[4] Osuusmyllynkatu Messukylä 61.4845°N, 23.8532°E Ojanen, ReijoReijo Ojanen 1999
Muisto elää / Karjala-muistomerkki[1] Karjalanpuisto, Kalevantie Kalevanharju 61.4953°N, 23.7971°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999
Mukkelis, makkelis[1] Itätuulen päiväkoti, Mäentakusenkatu 29 Linnainmaa 61.4937°N, 23.9029°E Kallinen, JarmoJarmo Kallinen 2000
Murikan höyryvasara[4] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8013°E 1977
Murikan konevasara[4] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8014°E 1995
Musta karhu[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.524°N, 23.6776°E Ruokolainen, TimoTimo Ruokolainen 1974 (ostettu)
Muumipeikko[1][21] Sorsapuisto Tulli Pietilä, TuulikkiTuulikki Pietilä 2005 (nykyisellä paikalla 2017)
Muusa, Runoilijanaukio[1] Hervannan toimintakeskuksen edusta, Valtaraitti 35 Hervanta 61.4498°N, 23.8481°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1989
Naamari[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5058°N, 23.7423°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1970-luku Arvo Siikamäki Naamari.jpg
Naula[1] Hippoksenkadun ja Kissanmaankadun kulma Kissanmaa 61.498°N, 23.8208°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1969
Nuori nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7845°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1933
Nyt[1] Hervannan ammattioppilaitos, Hepolamminkatu 10 Hervanta 61.4577°N, 23.8528°E Siren, HannuHannu Siren 1983
Näkökulma[1] Tampereen ammattikorkeakoulu, Teiskontie 33 Kauppi 61.5031°N, 23.8082°E Tülay Schakir ja Tomi Perko 2004
Näsikallion suihkukaivo[1] Näsikallio Finlayson 61.5029°N, 23.7503°E Emil Wikström, veistokset & Birger Federley, suihkukaivo 1913 Näsikallion suihkukaivo Tampere.jpg
Odottajan puku[1] Kuninkaankatu, kävelykatu Tammerkoski 61.4995°N, 23.7564°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2001–2002
Olo nro. 45[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5056°N, 23.7417°E Marko Vuokola ja Pasi Karjula (Olo-ryhmä) 2009 Olo Olo Nro 45 2009 .jpg
Olympia-aukion laatta[4] Tampereen Stadion, Ratinan rantatie 1 Ratina 61.4933°N, 23.7654°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 2002
Olympiavoittaja Ville Tuuloksen muistolaatta[5] Tuuloksen talo, Santalahdentie 13 Pyynikinrinne 61.4974°N, 23.7367°E 1995
Omat sarat[1] Pellervon koulun julkisivu, Pellervonkatu 20 Kaleva 61.4972°N, 23.812°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1965
Osuustoimintamuistomerkki - "Tukinkantajat" ja "Ostoksilta paluu"[1] Eteläpuisto Nalkala 61.4908°N, 23.7542°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1950
Paimenpoika[1] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4972°N, 23.7658°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1947 Paimenpoika-patsas.jpg
Palomäen uimalaitoksen muistokivi ja -laatta[4] Koulukadun eteläpää Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7466°E Tasanen, OlliOlli Tasanen 2004
Palopumppu[4] Frenckell Tammerkoski 61.4999°N, 23.7609°E 1962
Pihamestari[4] Mustalahdenkatu 12 Amuri 61.5009°N, 23.7482°E 1996
Piirileikki[1] Kämmenniemen päiväkodin katolla, Paavolantie 2 Kämmenniemi 61.6285°N, 23.8382°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1981
Pikkuveli ja isosisko[1] Koukkuniemen vanhainkodin Koivula-talon piha, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5136°N, 23.7812°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1985
Pirkka[1] Sorin aukio, Hatanpään valtatie Kyttälä 61.495°N, 23.7703°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987
Pispalan ja Pirkkalan välinen Rajapyykki[4] Pispalan Rajaportti, Pispalan valtatie 1 Ylä-Pispala 61.5014°N, 23.7221°E 2007
Pispalan sottiisin 30-vuotismuistolaatta[4] Pispalan koulu, Pispalanharju 47 Ylä-Pispala 61.5034°N, 23.7129°E 2000
Potkuripoika[1] Sisu-aukio, Valmetinkatu 4:n kohdalla Härmälä 61.4729°N, 23.726°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1961
Presidentti J.K.Paasikiven reliefi ja muistolaatta[5] Satakunnankatu 19-21 Tammerkoski 61.5006°N, 23.7587°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970
Prisma[1][22] Tampereen teknillisen yliopiston edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4493°N, 23.8561°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1985
Pro-Patria -laatta, Finlayson[4] Finlaysonin kirkko, ulkoseinä Finlayson 61.5021°N, 23.755°E
Pro-Patria -laatta, Tampellan tehtaat[4] Tampereen oikeustalo, ulkoseinä Tampella 61.5027°N, 23.7629°E
Professori Pehr Adrian Gaddin

muistomerkki[1]

Gaddin kappelin edusta Rahola 61.5026°N, 23.6567°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970 Gaddin muistokivi.jpg
Punakaartilaismuistomerkki[1] Vesisäiliönmäki, Pispalanharju 33 kohdalla Ylä-Pispala 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio 1982
Puutarhaneuvos Viljo Tarkon muistolaatta[5] Tarkonpuisto, Kaleva Liisankallio 61.4955°N, 23.7905°E Mäkipirtti, EijaEija Mäkipirtti 1982
Pyhäjärven kappeli[1] Viikinsaari Pyynikki 61.4849°N, 23.6984°E Ilkka Väätti ja työryhmä 1995
Pääsevätköhän arkkipiispat taivaaseen?[1] Tampereen yliopisto Kalevanharju 61.4938°N, 23.78°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1992
Pöllö[1] Väinölän päiväkoti, Petsamonkatu 9 Petsamo 61.5019°N, 23.7906°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972
Riemukaari[1] Hallilan koulu, Havumetsänkatu 1 Hallila 61.4645°N, 23.8395°E Syndholm, AnnAnn Syndholm 1996
Rintamamiesten ja rakentajasukupolvien muistomerkki[4] Pipanitsun puisto Niemi 61.5284°N, 23.6881°E 2000
Rothin ja Spoofin muistokivi[5] Unnekiven salmi, Kirvessaari, Teisko Velaatta 61.7709°N, 23.7629°E 1958
Rothin ja Spoofin partion muistolaatta[5] Mältinranta Finlayson 61.5045°N, 23.7546°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954
Runoilija ja muusa[6] Vanhan kirjastotalon edusta Tammerkoski 61.4988°N, 23.7615°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928
Runoratsu - sotaratsu / Yrjö Jylhän muistomerkki [1] Yrjö Jylhän puisto, Satakunnankadun, Savilinnankadun ja Sepänkadun risteys Amuri 61.4994°N, 23.737°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1964 Yrjö Jylhän muistomerkki.jpeg
Ruotsalaisen prikaatin muistokivi[4] Kalevankangas, Hautausmaankadun ja Kalevantien kulma Kalevanharju 61.4949°N, 23.7858°E
Ruuhkaratikka[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5054°N, 23.7424°E Liukko, RauniRauni Liukko 1973
Sade[9] Rantatunnelin itäpääty Tampella 61.5069°N, 23.7733°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Jan-Erik Andersson Sade 2015.jpg
SAK:n perustamisen muistolaatta[4] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.496°N, 23.7519°E 1957
Sankarimuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4932°N, 23.7991°E Tynys, ArviArvi Tynys 1946
Satajalka[1] Peltolammintori, Peltolamminkatu 12 Peltolammi 61.4547°N, 23.7579°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1971
Saukot[1] Saukonpuisto, Kaupinkatu-Petsamonkatu Petsamo 61.5029°N, 23.7916°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1964
Seinämä[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.7433°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1994 Eero Hiironen Seinämä 1994.jpg
Seita[1] Kohmankaari 20 Ristimäki 61.5072°N, 23.6355°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1968
Se pyörii sittenkin[1] Tampereen teknillisen yliopiston päärakennuksen edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4499°N, 23.8596°E Helenius, SimoSimo Helenius 1984
Siimankatkoja[1] Koukkuniemen vanhainkodin piha, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.514°N, 23.7796°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1973
Siirtymäkohta[1] Ristimäenkatu 36 Ristimäki 61.5039°N, 23.6179°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1967
Sininen suora[1] Tampere-talo, Yliopistonkatu 55 Tulli 61.4961°N, 23.7814°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1990
Sodanaikaisen talkoohengen ja yhteistunnon muistomerkki[1] Asevelikylä, Jokipohjantie 51, Nekala Jokipohja 61.4782°N, 23.7982°E 1974
Sotalapsi-muistolaatta[4] Tampereen rautatieaseman ulkoseinä Kyttälä 61.4982°N, 23.7729°E Männistö, JariJari Männistö 2006 Jari Männistö Sotalapsi-muistolaatta 2006.jpg
Suomen ensimmäisen jalkinetehtaan muistolaatta[4] Puisto-Emmaus, Hämeenpuisto 14 Amuri 61.4997°N, 23.751°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1975
Suomen ensimmäisen McDonalds´n laatta[4] Keskustori (Jugend-aukio), Aleksis Kiven katu Nalkala 61.4975°N, 23.7599°E
Suomen ensimmäisen osuuskaupan muistolaatta[4] Puuvillatehtaankatu 15 Amuri 61.5012°N, 23.7484°E 1960
Suomen ensimmäisen paperitehtaan muistomerkki[4] Kirjastonpuisto Tammerkoski 61.4994°N, 23.7626°E 1976
Suomen ensimmäisen siirtolapuutarhan muistolaatta[4] E.J. Reinilän puisto, Siirtolapuutarhakatu 10-12 Hatanpää 61.4823°N, 23.7601°E 2004
Suomen ensimmäisen sähkövalaistuksen muistolaatta[4] Plevna, Satakunnankadun ja Itäisen kadun kulma Finlayson 61.5007°N, 23.7586°E 1962
Suomen ensimmäisen yleisradioaseman muistolaatta[4] Hämeenkatu 26 Tammerkoski 61.4974°N, 23.755°E 1954
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisreliefi[4] Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7588°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966
Suomen järvet[1] Vaha-Helmin puisto, Epilä Epilä 61.5054°N, 23.6598°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1911
Suomen neito / Hämeensillan Pirkkalaisveistokset[6] Hämeensilta Kyttälä 61.4978°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927–1929 Suomenneito.JPG
Suomen Punaisen Ristin pääsairaalan muistolaatta[4] Johanneksen koulu, Erkkilänkatu 10 Jussinkylä 61.5022°N, 23.772°E 2002
Suru[1] Pyynikin kirkkopuisto Kaakinmaa 61.4967°N, 23.7469°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963 (sijoitus puistoon)
Suurlakon muistolaatta[4] Raatihuone, Keskustori 10 Tammerkoski 61.4982°N, 23.7596°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1955
Taivaan katsoja[1] Kämmenniemen koulu, Ullakonvainio 6 Kämmenniemi 61.6277°N, 23.8384°E Jämsä, AarneAarne Jämsä 2001
Talvisodan muistomerkki[9] Emil Aaltosen puisto Kyttälä 61.5017°N, 23.7802°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1989
Tampereen ensimmäisen postin ja lennättimen muistolaatta[4] Puuvillatehtaankatu 1 Finlayson 61.5019°N, 23.7556°E 1981
Tammenlehvämuistomerkki[4] Tampereen veljeskodin piha Kauppi 61.5095°N, 23.7905°E Turunen, PenttiPentti Turunen 2003
Tammerkoski-valoteos[8] Rantatunnelissa Tammerkosken kohdalla Tampella 61.5034°N, 23.758°E 2016
Tampereen ensimmäisen puhelinkeskuksen muistolaatta[4] Aleksis Kiven katu 20 Tammerkoski 61.4984°N, 23.7596°E 1982
Tampereen kaupungin palon muistolaatta[4] Ylioppilastalo, Kauppakatu 10 Tammerkoski 61.4981°N, 23.7556°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1965
Tampereen kaupungin ympäristönhoitopalkinto[4] Lapin aukea Käpylä 61.5112°N, 23.7826°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1979
Tampereen lyhimmän kadun muistolaatta[4] Helenankuja 4 Armonkallio 61.5063°N, 23.7711°E 1996
Tampereen pisimmän rotvallikiven muistolaatta[4] Erkkilänkatu 9 Jussinkylä 61.5026°N, 23.772°E 1999
Tampereen puolustusvälineteollisuuden muistolaatta[4] Herrainmäen portaikko Tampella 61.5048°N, 23.7619°E 2007
Tampereen raittiusseuran ensimmäisen toimitalon muistolaatta[4] Mustanlahdenkatu 18 Amuri 61.4996°N, 23.7486°E Jurkka, JarmoJarmo Jurkka 2006
Tampereen suojeluskuntatalon muistolaatta[4] Ratinanlinna, Hatanpään valtatien ja Aleksanterinkadun kulma Ratina 61.4959°N, 23.769°E 1996
Tampereen taidemuseon laatta[4] Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34 Amuri 61.4985°N, 23.7438°E
Tampereen talouskoulun muistolaatta[4] Mustanlahdenkatu 16 Amuri 61.4996°N, 23.7487°E 1992
Tampereen vesilaitoksen muistolaatta[4] Mältinranta, Kuninkaankatu 2 Finlayson 61.5037°N, 23.7549°E 1998
Tampere-veistos[1] Työnpuisto, Lapintien ja Satakunnankadun kulmassa Jussinkylä 61.5016°N, 23.7638°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1934 Rautalin, Tampere-veistos.jpg
Tanssiva tyttö[1] Sorsapuisto, Salhojankatu - Yliopistonkatu Tulli 61.4978°N, 23.7834°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1950
Teema VI[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5055°N, 23.7405°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1974 Harry Kivijärvi Teema VI 1974.jpg
Teekkarilakki 100-vuotta[4] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4493°N, 23.8586°E 1993
Teiskon ensimmäisen ja toisen kirkon muistokivi[4] Teisko, Myllyniemi Aitoniemi 61.5487°N, 23.8086°E 1924
Televisiotoiminnan aloittamisen muistolaatta[4] Frenckell Tammerkoski 61.5005°N, 23.76°E 1987
Tiedon puu[1] Amurin koulun eteläpääty, Satakunnankatu 60 Amuri 61.4994°N, 23.74°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954
Tiedon puu / Kalevan lukion tiilimosaiikki[1] Kalevan lukio, Salhojankatu 33 Tulli 61.4974°N, 23.7865°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954
Tiedonjyvät kämmeneen[9] Saukonpuiston koulu, Kaupinkatu 30 Petsamo 61.5028°N, 23.7945°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1959
Tiilentekijän muistomerkki[4] Lemminkäisenkatu 12 ja 14 välissä Kaleva 61.498°N, 23.8104°E 1971
Torpparikokouksen muistolaatta[4] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4959°N, 23.7521°E 1960
TTKY:n 25-vuotismuistomerkki[4] Tampereen teknillinen yliopisto, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4496°N, 23.8594°E 1993
Tuli[9] Rantatunnelin länsipääty Särkänniemi 61.5016°N, 23.7311°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015
Turbiinin juoksupyörän siipi[4] Museokeskus Vapriikin vieressä Tampella 61.5027°N, 23.7617°E
Tykistömuistomerkki[4] Ahlmanin maatalousoppilaitos, Hallilantie 24 Veisu 61.4709°N, 23.8064°E 1991
Tänään[3] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5056°N, 23.7405°E Siren, HannuHannu Siren 1982 Hannu Siren Tänään 1982.jpg
Uutinen[1] Hämeenpuisto, Kauppakadun ja Puutarhakadun välissä Tammerkoski 61.498°N, 23.7517°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1981 Tampere library - panoramio.jpg
Valkoisten hautamuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4938°N, 23.7943°E Porila, EvertEvert Porila 1921
Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti[1] Sampolan edusta, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4985°N, 23.7879°E Villu Jaanisoo ja Jorma Mukala 1999
Valon kehrä[1] Pellavantori, Tampellan esplanadin varrella Tampella 61.5044°N, 23.7624°E Berg, Hans-ChristianHans-Christian Berg 2010 Valon kehrä.jpg
Vapaudenpatsas[23] Hämeenpuisto, Pirkankadun kohdalla Tammerkoski 61.4975°N, 23.7521°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921
Vapaamuurarin hauta[4][24] Hatanpäänpuisto Hatanpää 61.4842°N, 23.7492°E 1700-luku(?) Tampereen vapaamuurarin hauta.jpg
Veden alla[1] Tampereen pääkirjaston, Metson, sisäänkäynti Amuri 61.498°N, 23.7511°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1960
Verkatehtaan muistomerkki ja -laatta[4] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4968°N, 23.7659°E 1941
Veronkantaja / Hämeensillan Pirkkalaisveistokset[6] Hämeensilta Kyttälä 61.4978°N, 23.7641°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927–1929 Patsas Hämeensillalla ^quot,veronkantaja^quot - panoramio.jpg
Vesieste[1] Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1 Ratina 61.4934°N, 23.7656°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966
Vesivoimaturbiini[4] Liinatehtaanpuisto Tampella 61.5032°N, 23.7635°E 2002
Vienan karjalaisten liiton perustamisen muistolaatta[4] Hallituskatu 19 Kaakinmaa 61.496°N, 23.7517°E 2006
V.I. Leninin muistolaatta[5] Kyttälänkatu 11 Kyttälä 61.4996°N, 23.7706°E 1982 V I Leninin muistolaatta Kyttälänkadulla 1982.jpg
V.I. Leninin vierailun muistolaatta[5] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4957°N, 23.7521°E Tapio Tapiovaara ja Sisko Petäjä 1965
Virvatulet / Suomalaisen sotilaan muistomerkki[1] Koskipuisto Kyttälä 61.4998°N, 23.7646°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1971 Aimo Tukiainen Virvatulet 1971.jpg
Vormiston muistokivi[4] Vanha Hervannantie, Myllyojan silta Hervanta 61.4352°N, 23.8443°E 1895
Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki[1] Emil Aaltosen puisto, Tammelantori Tammela 61.5022°N, 23.7802°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1969 Tammelantori102, Tampere, Finland.JPG
Väinö Linnan muotokuva[1] Väinö Linnan aukio, Finlaysonin tehdasalue Finlayson 61.5019°N, 23.7594°E Heino, RaimoRaimo Heino 1995 Raimo Heino Väinö Linnan muotokuva 1995.jpg
Väinö Linna reliefi[5] Puuvillatehtaankatu 15 B Amuri 61.5013°N, 23.7492°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2004
Wivi Lönnin muistolaatta[5] Pyynikin koulu, Hämeenpuisto 34 Kaakinmaa 61.4945°N, 23.7524°E Aarre Aaltonen, Mauno Kivioja 1986
Ystävyyskaupunkiveistos / Kiev-Tampere, rengas ystävyyskaupunkiketjussa[1] Kiovanpuisto Kaleva 61.4999°N, 23.7993°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1981

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  2. Muistolaatat ja muut muistomerkit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  3. a b c d e f g Cai Melakoski: Tampereen aarteet: tunnetko veistospuiston? Vasen kaista. 9.9.2016. Viitattu 22.10.2016.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Tapahtuman muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Henkilön muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  6. a b c d e f Wäinö Aaltonen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  7. http://www.tkm.fi/punamuisto2.cgi?sij_kunta=%27Tampere%27
  8. a b Reportaashi: Tammerkoski virtaa tunnelin muurissa; Aamulehti 5.5.2016
  9. a b c d e f Taidekilpailu Tampereen taidemuseo. 13.3.2015. Viitattu 22.10.2016.
  10. Jussi Mäntynen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  11. Juicen monumentti pystyyn Iltasanomat. Viitattu 21.10.2016.
  12. Nyt Kultakutri seisoo omalla paikallaan – Tunnistatko kivisommitelmassa tutun sadun?; Aamulehti 29.9.2016
  13. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  14. Kurun höyrykone Mustanlahden satamassa; Tiedote Tampereen sivustolla 2.7.2013
  15. Kurun höyrykonetta voi ihailla Mustalahden satamassa; Yle 2.7.2013
  16. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  17. 80-vuotiaan VL Viima -kaksitason vitriini muutti jo toisen kerran Tampereen Härmälänrannassa lentoposti.fi. 2.9.2016. Viitattu 3.11.2016.
  18. Tampereen Härmälänrannan Viima-vitriini saa uuden paikan 2.9.2016. Skanska Oy. Viitattu 3.11.2016.
  19. Ilmailumuistomerkki siirretään Härmälässä Suur-Tampere -verkkolehti. 30.8.2016. Viitattu 3.11.2016.
  20. Kalle Päätalolla on muistomerkki nyt myös Tampereella; Yle 16.6.2014
  21. Muumipeikko-patsas Muumimuseonpolun varrelle Suur-Tampere 30.5.2017. Viitattu 19.6.2017.
  22. Obeliski tervehtii kampukselle tulijoita nyt Tietotalon edessä; TTY
  23. Viktor Jansson Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  24. Hatanpään kartanopuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, sivu 31; 2010; Tampere.fi