Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tampereen puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevia pysyvästi sijoitettuja julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Ne voivat kuulua joko Tampereen taidemuseon tai kaupungin kokoelmiin, tai ovat julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Rakennusten sisällä olevia julkisia teoksia ei mainita. Luettelossa on myös hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita, mutta ei yksittäisten hautojen veistoksia.

Tässä luettelossa on neljä osaa: Tampereen julkiset taideteokset ja muistomerkit, Vuoreksen kaupunginosassa olevan taideohjelman teokset, muistolaatat Tampereella sekä seinämaalaukset Hiedanrannassa.

Tampereeseen on liitetty Messukylän, Aitolahden ja Teiskon kunnat.

Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella on pelkästään kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia ulkoveistoksia noin 140[1]. Lisäksi henkilöiden tai tapahtumien muistoksi on paljastettu noin sata muistolaattaa[2].

Varhaisia ja näkyviä julkisia teoksia Tampereella ovat tuntemattomaksi jääneen tekijän Kotkankallion muistomerkki (1830-luku) Tammerkosken rannalla Finlaysonissa ja Robert Huberin Keskustorin suihkukaivo (1883). Näkyviä varhaisia veistoksia kaupungissa ovat esimerkiksi Viktor Janssonin Vapaudenpatsas (1921), Wäinö Aaltosen Pirkkalaisveistokset (1928–1929) tai Viktor Janssonin Kajastus (1930) Sorsapuistossa.

Vanhin naisveistäjän tekemä julkinen teos Tampereella on Kirsti Liimataisen Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki, joka paljastettiin Kalevankankaan hautausmaalla vuonna 1930.

Useat kaupungin julkisista taideteoksista on toteutettu tai lunastettu A. R. Winterin Muistosäätiön Tampereen kaunistamiseksi ohjaamilla lahjoitusvaroilla. Tällaisia teoksia ovat Kurun haaksirikon uhrien muistomerkin ohella esimerkiksi Richard Rautalinin Tampere-veistos (1934) ja Tanssiva tyttö (1950), Jussi Mäntysen Joutsenet (1938) sekä Hans-Christian Bergin Valon kehrä (2010).[3]

Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto avattiin Särkänniemessä vuonna 1979 samanaikaisesti Tampereen kaupungin ylläpitämän taidemuseon kanssa. Veistospuistossa on parikymmentä taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa veistosta. Eräs näkyvimmistä on Rauni Liukon Ruuhkaratikka (1973). Teoksia veistospuistossa on myös muun muassa Harry Kivijärveltä, Hannu Sireniltä, Bård Breivikiltä ja Kimmo Pyyköltä.[4] Veistospuiston kohteet on luetteloitu taidemuseon artikkeliin.

Vuores[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Vuoreksessa on toteutettu taideohjelma Luonnon heijastumia, jonka tilaajana oli Tampereen kaupungin Vuores -hanke. Se oli esillä 2005 järjestetyssä ”Vuores – mahdollisuus taiteelle” -seminaarissa. Taideohjelma on toteutettu alueittain ja siihen kuuluu yli 50 toteutettua julkista teosta.[5][6] Alueen kohteet ovat omassa luettelossaan.

Rantatunnelin ja Ratikan taideohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen rantatunnelin taideohjelmaan on kuulunut muun muassa Melutaidegalleria. Tarpereen raitiotiehankkeella on oma taideohjelmansa[7]. Ratikan kohteet ovat omassa luettelossaan.

Tampereen muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleessa Taideteokset ja muistomerkit mainitaan vain sellaisia muistolaattoja, jotka ovat muistomerkin, muistopuun, muistokiven tai reliefin yhteydessä. Pelkät muistolaatat ovat omassa luettelossaan.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia ja muistomerkkejä sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa tai Tampereen tilastoaluejaon mukaista tilastoaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1918 vakaumuksensa puolesta sortuneiden työläisten muistolle / Punaisten hautamuistomerkki[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1941 Punaisten muistomerkki Kalevankankaalla elokuussa 2009.jpg
1939 – 1945 sotien muistomerkki[1] Messukylän hautausmaa, kirkon itäpuolella Messukylä 61.4838°N, 23.8486°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1940 Vaino Rikhard Rautalin 1939 1945 sotien muistomerkki 1940.JPG
Adolf Törngrenin rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5026°N, 23.7629°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Adolf Törngrenin rintakuva 1954.jpg
Aika, aurinko ja maailma, osat I-III[1] Messukylän koulun Kyläojan puoleisen rakennuksen eteläseinä, Messukylänkatu 35. Messukylä 61.4864°N, 23.8432°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti 1992 Ilkka Vaatti Aika aurinko ja maailma osat I III 1992.JPG
Ajalla ei ole rantoja[1] Hatanpään sairaalan julkisivu, pääoven yläpuoli, Hatanpäänkatu 24 – remontin takia siirretty muualle tilapäisesti Hatanpää 61.4842°N, 23.7551°E Suikkanen, MarjoMarjo Suikkanen 1984
Ammattikoulun seinäreliefi[1] Pyynikin ammattioppilaitos, Santalahdentie 10 Pyynikinrinne 61.4985°N, 23.7349°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1953 Ammattikoulun seinäreliefi.JPG
Amurinlinnan/Erik Bryggmanin korkokuva[8] Satakunnankatu 32 Amuri 61.5004°N, 23.7502°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999 Amurinlinnan-Erik Bryggmanin korkokuva.JPG
Amurin työläiskorttelin muistomerkki[8] Mustanlahdenkatu 6, pihalla talojen välissä Amuri 61.5013°N, 23.7472°E 1970-luku Amurin tyolaiskorttelin muistomerkki.JPG
Arkhimedeen ruuvi – Tampereen vesilaitoksen 100-vuotismonumentti[8] Jätevedenpuhdistamo, Viinikanlahti, Hatanpäänkatu 2 Hatanpää 61.4879°N, 23.769°E 1998 Arkhimedeen ruuvi 1998.jpg
Atlas-tyttö[1] Marianpuisto Pyynikinrinne 61.4952°N, 23.7448°E Renvall, EssiEssi Renvall 1954 Atlas-tyttö.jpg
Aunessillan muistolaatta[9] Kämmenniemenkatu 50 Kämmenniemi 61.631°N, 23.8376°E 1984 Aunessillan muistolaatta 1984.jpg
Avautuminen[1] Kaukajärven lähikirjaston piha, Käätykatu 6 Kaukajärvi 61.4703°N, 23.8718°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1979 Mauno Kivioja Avautuminen 1979.JPG
Avautuminen[1] Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4979°N, 23.7884°E Ahola, Teija-TuuliaTeija-Tuulia Ahola 2003 Teija Tuulia Ahola Avautuminen 2003.JPG
Betonimyllystä runon siivet / Lauri Viidan muistomerkki [1] Pispalanharjun ja Pispankadun välinen metsikkö Ylä-Pispala 61.4996°N, 23.7219°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991 Lauri Viidan muistomerkki ,Pispalanharjulla - panoramio1.jpg
Edesmenneiden sukupolvien muistomerkki[9] Teiskon kirkolla (? paikka epävarma) Terälahti 61.673°N, 23.8488°E 1965
Eetu[1] Eetunkatu Pappila 61.4965°N, 23.8766°E Cavén, KariKari Cavén 2004 Kari Cavén Eetu 2004.JPG
Eeva-Liisa Mannerin muistolaatta[10] Ojakatu 1 Kyttälä 61.5008°N, 23.767°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2005 Mauno Kivioja Eeva Liisa Mannerin muistolaatta 2005 .JPG
Elonvirta – päiväperho[1] Koukkuniemen vanhainkodin piha, Jukola-talon edusta, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5137°N, 23.777°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1966 Aimo Tukiainen Elonvirta - päiväperho 1966.jpg
Elämänliekki[1] Tampereen yliopistollisen sairaalan sisäänkäynnin edessä Kauppi 61.5044°N, 23.8134°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1972 Eila Hiltunen Elaman liekki 1972.JPG
Elämän virta / Olavi Virran muistomerkki[1] Posteljooninpuisto, Rautatienkadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaus Kyttälä 61.4992°N, 23.7719°E Taleva, AimoAimo Taleva 1984 Aimo Taleva Elämän virta Olavi Virran muistomerkki 1984.jpg
Epilänharjun muistomerkki[11] Epilänharju Epilänharju 61.5158°N, 23.6525°E tuntematon 2004 (?) Epilänharjun muistomerkki 1918.jpg
Esperanton maailmankongressin muistokivi ja -laatta[8] Sorsapuisto (koivun juurella) Tulli 61.4977°N, 23.7825°E 1995 Esperanton maailmankongressin muistokivi ja laatta.JPG
Falls (valotaideteos)[12] Rantatunnelin itäpuolisen suuaukon päällä Tampella 61.5067°N, 23.773°E Lehtinen, TuulaTuula Lehtinen 2016 Tuula Lehtinen Falls 2016.jpg
F. E. Sillanpään muistomerkki[1] Pyynikintorin ja F. E. Sillanpäänkadun kulmaus Pyynikinrinne 61.4965°N, 23.7418°E Tarkka, KaarinaKaarina Tarkka 1988 Kaarina Tarkka F. E. Sillanpään muistomerkki 1988.jpg
Fingerpori-muraali 1/3[13][14][15] Kohmankaari 2–6 Ristimäki 61.5045°N, 23.6336°E Jarla, PerttiPertti Jarla 2018 Pertti Jarla Fingerpori muraali 1 2018.JPG
Fingerpori-muraali 2/3[13][14] Kohmankaari 2–6 Ristimäki 61.5043°N, 23.635°E Jarla, PerttiPertti Jarla 2018 Pertti Jarla Fingerpori muraali 2 2018.JPG
Fingerpori-muraali 3/3[13][14] Kohmankaari 2–6 Ristimäki 61.5042°N, 23.6368°E Jarla, PerttiPertti Jarla 2018 Pertti Jarla Fingerpori muraali 3 2018.JPG
Gustaf August Wasastjernan rintakuva[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7628°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1954 Yrjö Liipola Gustaf August Wasastjernan rintakuva 1954.jpg
Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva[1] Koukkuniemen vanhainkodin hallintorakennuksen edusta Lapinniemi 61.5135°N, 23.776°E Wikström, EmilEmil Wikström 1888 Gustaf Fredrik Ahlgrenin rintakuva 2.JPG
Haitula 1/8[16] Tiitiäisen satupuisto, Näsinpuisto Finlayson 61.5036°N, 23.7499°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula1.JPG
Haitula 2/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5037°N, 23.7509°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula2.JPG
Haitula 3/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5034°N, 23.7505°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula3.JPG
Haitula 4/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5033°N, 23.7504°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula4.JPG
Haitula 5/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5034°N, 23.7508°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula5.JPG
Haitula 6/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5033°N, 23.7506°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula6.JPG
Haitula 7/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5032°N, 23.7504°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula7.JPG
Haitula 8/8[16] Hämeenpuiston päässä sijaitsevan suihkulähteen luota lähtevän polun varrella Näsinpuistossa Finlayson 61.5031°N, 23.7504°E Larjo, OlliOlli Larjo 2014 Haitula8.JPG
Hajuaistit aakkosjärjestyksessä[1] Terälahden koulu, Niemikyläntie 14 Terälahti 61.7078°N, 23.9033°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2003 Hajuaistit aakkosjärjestyksessä by Hanna Vihriälä.JPG
Harjun kappelikirkon muistokivi[8] Nokiantie 22 Rahola 61.5024°N, 23.6567°E Harjun kappelikirkon muistokivi.jpg
Harjun palaneen kirkon muistomerkki ja -laatta[17] Pohjanmaantie 1 Ala-Pispala 61.5069°N, 23.6974°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1972 Kauko Salmi Harjun palaneen kirkon muistomerkki ja laatta 1972.JPG
Harteillaan maljaa kannatteleva mies[18] Keskuskeittiön talon katolla, Satakunnankatu 14 Jussinkylä 61.5014°N, 23.7661°E Rautalin, Väinö RichardVäinö Richard Rautalin Vaino Richard Rautalin Harteillaan maljaa kannatteleva mies.JPG
Helmitaulu[17][19] Sorilan koulu, Sorilanraitti 5 Sorila 61.5553°N, 23.9288°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2002 Helmitaulu by Petri Kiviniemi.JPG
Härmälän koulun seinäreliefi / Kasvu[1] Härmälän koulu, Nuolialantie 47 Härmälä 61.4703°N, 23.7346°E Silvennoinen, ErkkiErkki Silvennoinen 1952 Härmälän koulun seinäreliefi.jpg
Höyryveturi Pikku Rusko n:o 315[8] Veturiaukiokunnostuksessa 2015–2017 Tampella 61.5035°N, 23.7616°E
Ihme[1] Keskussairaalan Radius-rakennuksen edustalla, Teiskontie 35 Kauppi 61.5057°N, 23.818°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2007 Pekka Jylha Ihme 2007.JPG
Ikuisen teekkarin muistomerkki[8] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4496°N, 23.8595°E 1984 Ikuisen teekkarin muistomerkki 1984.jpg
Ilmatorjunnan muistokivi[8] Kalevankangas Kalevanharju 61.4937°N, 23.8003°E 2001 Ilmatorjunnan muistokivi.JPG
Ilvekset (oikea) Haarlan palatsi, Hatanpään valtatie 2b portaikko Kyttälä 61.4972°N, 23.7669°E Rautalin, VäinöVäinö Rautalin 1924 Väinö Rautalin Ilvekset 1924 oik.jpg
Ilvekset (vasen) Haarlan palatsi, Hatanpään valtatie 2b portaikko Kyttälä 61.4972°N, 23.7669°E Rautalin, VäinöVäinö Rautalin 1924 Väinö Rautalin Ilvekset 1924 vas.jpg
Istuva nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7828°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1923 Viktor Jansson Istuva nainen.JPG
IT-tykki[8] Tuomikallio Kauppi 61.5116°N, 23.8202°E 2003 IT-tykki Kauppi.JPG
Jo joutui...[1] Tesomajärven koulu, Raiskionkatu 7 Tesomajärvi 61.5072°N, 23.6217°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1968 Leila Hämäläinen Jo joutui 1968.JPG
Joutsenet[20][1] Kirjastonpuisto, Tammerkosken rannassa Tammerkoski 61.4989°N, 23.7631°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1938 Joutsenet Tampere Mäntynen.JPG
Jumppahuiti[1] Sammon koulu, Teiskontie 16 Kaleva 61.5003°N, 23.798°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo 2009 Matti Kalkamo Jumppahuiti 2009.JPG
Jääkauden muistomerkki[8] Pyynikinharju Pyynikki 61.4944°N, 23.7363°E Henriksson, GeorgGeorg Henriksson 1945 Jääkauden muistomerkki.JPG
Kajastus[1] Sorsapuisto Tulli 61.4967°N, 23.7843°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1930 Viktor Jansson Kajastus.JPG
Kalakarhu[1] Kisakentänpuisto Pyynikinrinne 61.4963°N, 23.739°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1931 Kalakarhu.jpg
Kala – kukko – kissa – pöllö[1] Atalan koulun katolla, Pulkkakatu 3 Atala 61.5078°N, 23.9159°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1988 Kala kukko kissa pöllö.JPG
Kalapoika[1] Viinikan Lampipuisto Viinikka 61.4856°N, 23.7923°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1957 Unto Hietanen Kalapoika 1957.JPG
Kalevala-muistomerkki[1] Liisanpuisto, Kalevankirkon länsipuolella Liisankallio 61.4992°N, 23.7914°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1973 Terho Sakki Kalevala muistomerkki 1973.JPG
Kalevankankaan hautausmaan portin korkokuvat[1] Kalevankankaan hautausmaa, Hautausmaankatu 5 Kalevanharju 61.4936°N, 23.7882°E Finne, GunnarGunnar Finne 1937 Main gate of the Kalevankangas cemetery.jpg
Kansainvälisen metsäkonferenssin muistokivi[8] Hatanpään arboretum, Vihilahdenpuisto Hatanpää 61.4787°N, 23.7563°E 1995 Kansainvälisen metsäkonferenssin muistokivi 1995.jpg
Kansan hyväksi[1] Suomen pankin ulkoseinä, Hämeenkatu 13 Kyttälä 61.4979°N, 23.7659°E Finne, GunnarGunnar Finne 1942 Gunnar Finne Kansan hyväksi 1942.JPG
Kantojen valtakunta: osat Meganoitsu ja Perunapronssi[1] Leinolan koulu, Sammalladonkatu 1. Meganoitsu katolla ja Perunapronssi sisätiloissa. Leinola 61.4938°N, 23.912°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 1994 Jan-Erik Andersson Kantojen valtakunta osa Meganoitsu 1994.JPG
Karhu[1] Tarkonpuisto Salhojankadun ja Kalevantien risteyksessä Liisankallio 61.4955°N, 23.7907°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1956 Mauno Juvonen Karhu 1956.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Aitolahti[9] Aitolahden hautausmaa Aitoniemi 61.546°N, 23.8898°E 1960 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Aitolahti 1960.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Tampere[21] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4932°N, 23.7964°E Karjalaan jaaneiden muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Teisko[9] Teiskon hautausmaa Terälahti 61.6728°N, 23.8481°E 1956 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Teisko 1956.JPG
Kasvu / Väinö Voionmaan muistomerkki[1] Tampereen yliopiston edusta, Kalevantie 4 Kalevanharju 61.4946°N, 23.7802°E Räike, KaukoKauko Räike 1965 Vaino Voionmaa Kasvu.JPG
Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki[1] Eteläpuisto, Eteläpuiston ja Hämeenpuiston kulmaus Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7528°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1952 Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki.JPG
Kaupunki kasvaa[1] Keskusvirastotalo, Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7586°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1975 Unto Hietanen Kaupunki kasvaa 1975.jpg
Keinutori[1] Keinutori, Orivedenkatu 15 Hervanta 61.4534°N, 23.8416°E Kuronen, MattiMatti Kuronen 2009 Matti Kuronen Keinutori 2009.JPG
Keltainen veistos[1] Tampereen postikeskus, Perkkoonkatu 13 Multisilta 61.4426°N, 23.7599°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1994 Keltainen veistos.jpg
Keskustorin suihkukaivo[1] Keskustori Tammerkoski 61.498°N, 23.7601°E Robert Huber 1883 Tampereen Keskustorin suihkukaivo 1.jpg
Kevät[1] Pyynikin kirkkopuisto, Pirkankadun ja Hämeenpuiston kulmaus, Aleksanterikirkon itäpuolella. Kaakinmaa 61.4973°N, 23.7509°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1937 Väinö Rikhard Rautalin Kevät 1937.jpg
Kissapuu[1] Tesoman koulu, Kohmankaari 11 Ristimäki 61.5072°N, 23.631°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975 Veikko Haukkavaara Kissapuu 1975.JPG
Kivikirjasto[1] Aleksis Kiven katu Nalkala 61.4971°N, 23.7601°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2002 Kivikirjasto, Aleksis Kiven katu, Tampere.JPG
Korpikuuset (Gabriel Engbergin muistomerkki)[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.744°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1974 Mauno Juvonen Korpikuuset 1974.jpg
Kotkankallion muistomerkki[1] Wilhelm von Nottbeckin puiston pohjoisosassa, Tammerkosken rannalla Finlayson 61.5036°N, 23.7566°E 1830-luku Kotkankallion muistomerkki.jpg
Kultakutri[1][22] Konsulinsaari, aiemmin Joselinin niemi Pyynikillä Jussinkylä 61.5015°N, 23.7623°E Haupt, MattiMatti Haupt 1952 Matti Haupt Kultakutri 1952.jpg
Kurun haaksirikon muistomerkki[1] Näsikalliolla, Hämeenpuiston pohjoispäästä pohjoiseen Finlayson 61.5043°N, 23.7509°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1940 Kurun haaksirikon muistomerkki.JPG
Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki[23] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4939°N, 23.7967°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1930 Kurun haaksirikon uhrien muistomerkki.JPG
Kurun höyrykone[24][25] Mustalahden satama Särkänniemi 61.5041°N, 23.7475°E 2013 Kurun höyrykone 2013.jpg
Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan rintakuva[1] Hiekan taidemuseon edusta Amuri 61.4977°N, 23.7487°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1939 Tampere, monumento a kustaa hiekka.JPG
Kämmenniemen muinaisasutuksen muistokivi[8] Kantatie 338:n sillan pielessä, parkkipaikan vieressä. Kämmenniemi 61.6319°N, 23.8386°E 1987 Kämmenniemi archeological memorial 2.jpg
Lehdenlukija[1] Aamulehden Sarankulman toimitalon edusta, Patamäenkatu 7 Sarankulma 61.4568°N, 23.7406°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1982 Lehdenlukija HeikkiVarja.jpg
Leikkimieltä[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.5239°N, 23.6773°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1975 Teuvo Kotilainen Leikkimieltä 1975.JPG
Leikkivät kalat[1] Nekalan päiväkodin piha, Jokipohjantie 13 Nekala 61.4831°N, 23.799°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954 Sisko Petaja Leikkivat kalat 1954.JPG
Lentokone VIIMA V1-1[26][27][28][8] Valmetinkatu 5 Härmälä 61.4726°N, 23.7259°E 2016 (1986) Lentokone VIIMA V1 1 Tampere.jpg
Lentomestari Aarre Siltavuoren muistokivi ja -laatta[10] Teisko, Haukkaniemi (karttalinkki likimääräinen) Kämmenniemi 61.6004°N, 23.7823°E 1964
Lenin-museon laatta ja reliefi[8] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4958°N, 23.7521°E 1947 Lenin-museum 1.JPG
Leonardo / Härmälän lentokentän muistomerkki[1] Pirkkahallin (Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen) edusta Härmälä 61.4635°N, 23.7339°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1999 Härmälän lentokentän muistomerkki.jpg
Linnut[29] Åkerlundinkatu 2 61.4961°N, 23.7785°E Koivisto, KaisuKaisu Koivisto 2019 Kaisu Koivisto Linnut 2019.JPG
Lokomon höyryvasara[8] Hatanpää 61.4861°N, 23.7648°E 1985 Lokomon hoyryvasara.JPG
Lokomon veturi[8] Tevo Lokomo Oy:n edessä, Lokomonkatu 3 Hatanpää 61.4852°N, 23.766°E Lokomon veturi.JPG
Lähtevät kurjet[1] Hatanpään sairaalan edusta, Hatanpäänkatu 24 Hatanpää 61.4844°N, 23.7549°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1960 Unto Hietanen Lahtevat kurjet 1960.JPG
Maaltamuutto[30] Aleksandra Siltasen puisto Tampella 61.5041°N, 23.7593°E Renell', ArjaArja Renell' 2014 Arja Renell Maaltamuutto 2014.JPG
Mannerheimin patsas[1] Mannerheiminkallio Leinola 61.4869°N, 23.9134°E Porila, EvertEvert Porila 1956 (1939) Mannerheimin patsas Tampereella.jpg
Matto ja pallo[1] Tammerinpuisto Kyttälä 61.5003°N, 23.7664°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2006 Antero Koskinen Matto ja pallo 2006.jpg
Meidän neropatit[1] Tammelan koulu, Ilmarinkatu 17 Tammela 61.5011°N, 23.7864°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1958 Meidän neropatit.jpg
Merenneito[1] Tampereen oikeustalon edusta Tampella 61.5025°N, 23.7629°E Aarnio, MiljaMilja Aarnio 1965 Milja Aarnio Merenneito 1965.jpg
Milavida[1] Näsilinnan pohjoispuolella, Näsinpuistossa Finlayson 61.5044°N, 23.7525°E Lampi, MarraMarra Lampi 1995 Marra Lampi Milavida 1995.JPG
Minna Canthin muistomerkki[1] Hämeenpuisto, Puutarhakadun ja Satakunnankadun välissä Tammerkoski 61.499°N, 23.7513°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1951 Lauri Leppänen Minna Canthin muistomerkki 1951.jpg
Menneitten sukupolvien muistokivi[8] Kivikirkontie, Messukylän vanhan kirkon eteläpuolella Messukylä 61.4846°N, 23.8424°E 1986 Menneitten sukupolvien muistokivi Messukyla.JPG
Messukylän osuusmyllyn muistomerkki[8] Osuusmyllynkatu 2 Messukylä 61.4845°N, 23.8532°E Ojanen (sisustusarkkitehti), ReijoReijo Ojanen (sisustusarkkitehti) 1981 Reijo Ojanen Messukylan osuusmyllyn muistomerkki 1999.JPG
Muisto elää / Karjala-muistomerkki[1] Karjalanpuisto, Kalevantie Kalevanharju 61.4953°N, 23.7971°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1999 Mauno Kivioja Muisto elaa 1999.JPG
Mukkelis, makkelis[1] Itätuulen päiväkoti, Mäentakusenkatu 29, kadunpuoleinen aita Linnainmaa 61.4937°N, 23.9029°E Kallinen, JarmoJarmo Kallinen 2000 Jarmo Kallinen Mukkelis makkelis 2000.JPG
Muraali / Asunto Oy Tampereen Tikkutehtaan Loimu[15] Tiporaitti 9, Santalahti 61.5018°N, 23.725°E Schultz, SebastianSebastian Schultz ja Kaikkonen, TarmoTarmo Kaikkonen 2020
Muraali / Kehräsaaren silta[15] Kehräsaaren sillan pää 61.4959°N, 23.764°E OCTO 2018
Muraali Alasenkadulla[15] Alasenkatu 4 61.467°N, 23.89°E OCTO 2017
Muraali Alasniitynkadulla[15] Alasniitynkatu 30 61.4871°N, 23.8529°E Lehtola, NikoNiko Lehtola / Uni 2017-2018
Muraali Härmälänrannassa[31][15] Härmälä 61.4744°N, 23.7267°E Fat heat 2019 Härmälänrannan-muraali.jpg
Muraali Opiskelijankadulla[32][15] Opiskelijankatu 21 Hervanta 61.4518°N, 23.8408°E Halme, HennakirsikkaHennakirsikka Halme, Lastunen, TomiTomi Lastunen ja Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2017 Hennakirsikka Halme, Tomi Lastunen Maikki Rantala Muraali Opiskelijankadulla 2017.JPG
Muraali Rongankadulla[33] Kyttälänkatu 1:n ja Rongankatu 2:n välisellä pihalla Kyttälä 61.4997°N, 23.7671°E Laine, MiinaMiina Laine ja Leppänen, Tiina KaisaTiina Kaisa Leppänen 2017 Miina Laine Tiina Kaisa Leppänen Muraali Rongankadulla 2017.JPG
Muraali Saarenvainionkadulla[34][35][15] Saarenvainionkatu 9 Kaukajärvi 61.4674°N, 23.8721°E Delfin, PaolaPaola Delfin 2019 Paola Delfin Saarenvainionkadun muraali 2019.JPG
Muraali Takon muurissa[36] Takon muuri, Laukontorin reunassa Nalkala 61.4955°N, 23.7624°E Schultz, SebastianSebastian Schultz 2018 Muraali Takon muurissa Sebastian Schultz 2018.JPG
Muraali Viinikan Lankarullakioskissa[15] Kaartotie 22 61.487°N, 23.7839°E Regan, TomasTomas Regan ja Klén, WilleWille Klén 2014
Murikan höyryvasara (tamperelaisen metalliteollisuuden muistomerkki)[8] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8013°E 1977 Banning steam hammer 1, Murikka.jpg
Murikan konevasara[8] Murikka-opisto Polso 61.7023°N, 23.8014°E 1995 Massey power hammer, Murikka 1.jpg
Musta karhu[1] Lielahden päiväkodin ulkoseinä, Ollinojankatu 6 Lielahti 61.524°N, 23.6776°E Ruokolainen, TimoTimo Ruokolainen 1974 (ostettu) Timo Ruokolainen Musta karhu 1974.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki, Teisko[37] Teiskon kirkolla Terälahti 61.673°N, 23.8487°E Muualle haudattujen muistomerkki Teisko.jpg
Muumipeikko[1][38] Sorsapuisto Tulli 61.4964°N, 23.7808°E Pietilä, TuulikkiTuulikki Pietilä 2005 (nykyisellä paikalla 2017) Tuulikki Pietilä Muumipeikko 2005.jpg
Muusa, Runoilijanaukio[1] Hervannan toimintakeskuksen edusta, Valtaraitti 35 Hervanta 61.4498°N, 23.8481°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1989 Laila Pullinen Muusa 1989.JPG
Naula[1] Takahuhdintien ja Kissanmaankadun kulma Kissanmaa 61.498°N, 23.8208°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1969 Unto Hietanen Naula 1969.JPG
Nuori nainen[1] Sorsapuisto Tulli 61.4975°N, 23.7845°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1933 Viktor Jansson Nuori nainen.JPG
Näkökulma[1] Tampereen ammattikorkeakoulu, Teiskontie 33 Kauppi 61.5031°N, 23.8082°E Schakir, TülayTülay Schakir ja Perko, TomiTomi Perko 2004 Tulay Schakir ja Tomi Perko Nakokulma 2004.JPG
Näsikallion suihkukaivo[1] Näsikallio, Hämeenpuiston pohjoispäässä Finlayson 61.5029°N, 23.7503°E Wikström, EmilEmil Wikström, veistokset & Federley, BirgerBirger Federley, suihkukaivo 1913 Näsikallion suihkukaivo Tampere.jpg
Odottajan puku[1] Kuninkaankatu, kävelykatu Tammerkoski 61.4983°N, 23.7567°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2001–2002 Pekka Kauhanen Odottajan puku 2001–2002.jpg
OLO No:39[39] Karosen koulun pihalla (teoksen toinen osa sisällä), Juvankatu 71 Kaukajärvi 61.4629°N, 23.9073°E Vuokola, MarkoMarko Vuokola ja Karjula, PasiPasi Karjula (OLO-ryhmä) 2002 Olo Olo Nro 39 2002.JPG
Omat sarat[40] Pellervon koulun julkisivu Kaleva 61.496°N, 23.815°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1965/2021
Oppia ikä kaikki[41] Kohmankaari 9 Ristimäki 61.5054°N, 23.6303°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2018 Kaarina Kaikkonen Oppia ika kaikki 2018.JPG
Osuustoimintamuistomerkki – "Tukinkantajat" ja "Ostoksilta paluu"[1] Eteläpuisto, Hämeenpuiston eteläpäässä Nalkala 61.4908°N, 23.7542°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1950 Osuustoimintamuistomerkki ”Ostoksilta paluu”, Eteläpuisto, Tampere.JPG
Paimenpoika[1] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4972°N, 23.7658°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1947 Paimenpoika-patsas.jpg
Palomäen uimalaitoksen muistokivi ja -laatta[8] Koulukadun eteläpää, Pyhäjärven ranta Kaakinmaa 61.4909°N, 23.7466°E Tasanen, OlliOlli Tasanen 2004 Olli Tasanen Palomaen uimalaitoksen muistokivi ja -laatta 2004.JPG
Palopumppu[8] Frenckell Tammerkoski 61.4999°N, 23.7609°E 1962 Palopumppu 1962.JPG
Peilikirkas[42] Otavalankatu Kyttälä 61.4964°N, 23.7687°E Kovari, MaijaMaija Kovari 2016 Maija Kovari Peilikirkas 2016.JPG
Pihamestari[8] Mustalahdenkatu 12 Amuri 61.5009°N, 23.7482°E 1996 Pihamestari.JPG
Pikkuveli ja isosisko[1] Koukkuniemen vanhainkodin Koivula-talon piha, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.5136°N, 23.7812°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1985 Pikkuveli ja isosisko.jpg
Pinnan alla, muraali[43][15] Olympiatalon itäjulkisivulla, Satakunnankatu 10 Kyttälä 61.5015°N, 23.7683°E Airola, AtsoAtso Airola 2017 Atso Airola Pinnan alla 2017.JPG
Pirkka[1] Sorin aukio, Hatanpään valtatie Kyttälä 61.495°N, 23.7703°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987 Pirkka, Harry Kivijärvi, Sorin aukio, Hatanpään valtatie.JPG
Pispala kasvaa puusta[15] Pispala Ratakatu 13 61.5022°N, 23.7206°E Schultz, SebastianSebastian Schultz, OCTO + muita 2014-2016
Pirkkalaisveistokset, Eränkävijä[44] Hämeensilta Kyttälä 61.498°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Eränkävijä - Hämeensillan Pirkkalaisveistokset.JPG
Pirkkalaisveistokset, Kauppias[44] Hämeensilta Kyttälä 61.498°N, 23.7639°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1929 Wäinö Aaltonen Kauppias 1929.JPG
Pirkkalaisveistokset, Suomen neito[44] Hämeensilta Kyttälä 61.4978°N, 23.7632°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Wäinö Aaltonen Suomen neito 1928.JPG
Pirkkalaisveistokset, Veronkantaja[44] Hämeensilta Kyttälä 61.4978°N, 23.7641°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Wäinö Aaltonen Veronkantaja 1928.JPG
Pispalan ja Pirkkalan välinen Rajapyykki[8] Pispalan Rajaportti, Pispalan valtatie 1 Ylä-Pispala 61.5014°N, 23.7221°E 2007 (1903) Pispalan ja Pirkkalan välinen Rajapyykki 1903 2007.jpg
Playground – Leikkikenttä[45][46] Ratinan sillan alla Ratina 61.4912°N, 23.759°E Rosenlund, TuomoTuomo Rosenlund 2017 Tuomo Rosenlund Playground - Leikkikentta 2017.JPG
Potkuripoika[1] Sisu-aukio, Valmetinkatu 4:n kohdalla Härmälä 61.4729°N, 23.726°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1961 Potkuripoika UntoHietanen.jpg
Presidentti J.K.Paasikiven reliefi ja muistolaatta[10] Satakunnankatu 19–21 Tammerkoski 61.5006°N, 23.7587°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970 Sisko Petäjä Presidentti J.K.Paasikiven reliefi ja muistolaatta 1970.jpg
Prisma[1][47] Tampereen teknillisen yliopiston edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4493°N, 23.8561°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1985 TUT main building2.jpg
Professori Pehr Adrian Gaddin

muistomerkki[1]

Gaddin kappelin edusta Rahola 61.5026°N, 23.6567°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1970 Gaddin muistokivi.jpg
Punakaartilaismuistomerkki[1] Vesisäiliönmäki, Pispalanharju 33 kohdalla Ylä-Pispala 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio 1982 Meja Vainio Punakaartilaismuistomerkki 1982.JPG
Pyhäjärven kappeli[1] Viikinsaari Pyynikki 61.4849°N, 23.6984°E Väätti, IlkkaIlkka Väätti ja työryhmä 1995 Ilkka Väätti ja tyoryhma Pyhajarven kappeli Viikinsaari Tampere 1995.JPG
Pääsevätköhän arkkipiispat taivaaseen?[1] Tampereen yliopisto Kalevanharju 61.493°N, 23.78°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1992 Heikki W Virolainen Paasevatkohan arkkipiispat taivaaseen 1992.JPG
Riemukaari[1] Hallilan koulu, Havumetsänkatu 1 Hallila 61.4645°N, 23.8395°E Sundholm, AnnAnn Sundholm 1996 Ann Sundholm Riemukaari 1996.JPG
Rintamamiesten ja rakentajasukupolvien muistomerkki[8] Pipanitsun puisto Niemi 61.5284°N, 23.6881°E 2000 Rintamamiesten ja rakentajasukupolvien muistomerkki 2000.jpg
Rothin ja Spoofin muistokivi (Kirvessaaren sissitaistelun muistokivi)[10] Unnekiven salmi, Kirvessaari, Teisko Velaatta 61.7709°N, 23.7629°E 1958
Rothin ja Spoofin partion muistolaatta[10] Mältinranta Finlayson 61.5045°N, 23.7546°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954 Rothin ja Spoofin partion muistolaatta.JPG
Runoilija ja muusa[44] Kulttuuritalo Laikun edusta Tammerkoski 61.4988°N, 23.7615°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Runoilija ja muusa.JPG
Runopuu-muraali[48][49][15] Pinninkatu 14 61.5043°N, 23.7774°E Mäenpää, TeemuTeemu Mäenpää 2020 Teemu Maenpaa Runopuu 2020.JPG
Runoratsu – sotaratsu / Yrjö Jylhän muistomerkki [1] Yrjö Jylhän puisto, Satakunnankadun, Savilinnankadun ja Sepänkadun risteys Amuri 61.4994°N, 23.737°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1964 Yrjö Jylhän muistomerkki.jpeg
Ruotsalaisen prikaatin muistokivi[8] Kalevankangas, Hautausmaankadun ja Kalevantien kulma Kalevanharju 61.4949°N, 23.7858°E Ruotsalaisen prikaatin muistokivi.JPG
Ruuhkaratikka[4] Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto Särkänniemi 61.5054°N, 23.7424°E Liukko, RauniRauni Liukko 1973 Rauni Liukko Ruuhkaratikka 1973.JPG
Sade[17] Rantatunnelin itäpääty Tampella 61.5069°N, 23.7733°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Jan-Erik Andersson Sade 2015.jpg
Sanalankoja 1, Ununkvadin tuho[50] Finlaysonin tehdasalue, Finlaysoninkujan piha-alue
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.5018°N, 23.7605°E Enoranta, SiiriSiiri Enoranta 2018 Siiri Enoranta Ununkvadin tuho 2018.JPG
Sanalankoja 2, Moderni loitsu[50] Finlaysonin tehdasalue, pääportin lähellä; Itäinen katu
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.501°N, 23.7588°E Hulkko, JohannaJohanna Hulkko 2018 Johanna Hulkko Moderni loitsu 2018.jpg
Sanalankoja 3, Nyt[50] Finlaysonin tehdasalue, piipun juuressa; Päämääränkuja
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.5012°N, 23.76°E Rasi-Koskinen, MarishaMarisha Rasi-Koskinen 2018 Marisha Rasi Koskinen Nyt 2018.JPG
Sanalankoja 4, Finleissonin fiilis[51] Finlaysonin tehdasalue, Media54:n sisäänkäynnillä Finlaysoninkujan päässä
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.5013°N, 23.7606°E Ahvenjärvi, JuhaniJuhani Ahvenjärvi 2019 Juhani Ahvenjarvi Finleissonin fiilis.JPG
Sanalankoja 5, Valoaine[51] Finlaysonin tehdasalue, Väinö Linnan aukion porttikongissa
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.5017°N, 23.7587°E Sinisalo, JohannaJohanna Sinisalo 2019 Johanna Sinisalo Valoaine.JPG
Sanalankoja 6, Höyry meidän henkemme[51] Finlaysonin tehdasalue, Työväenmuseo Werstaassa vastapäätä höyrykonetta
(osa teossarjan kahdeksasta teoksesta)
Finlayson 61.5016°N, 23.7594°E Meresmaa, J. S.J. S. Meresmaa 2019 JS Meresmaa Hoyry meidan henkemme.JPG
Sankarimuistomerkki, Aitolahti[9] Aitolahden vanhan kirkon sankarihautausmaa Aitoniemi 61.5459°N, 23.8898°E Ekblom, YrjöYrjö Ekblom 1947 Aitolahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kalevankangas[1] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4931°N, 23.7991°E Tynys, ArviArvi Tynys 1946 Sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Lamminpää Lamminpään hautausmaa Lamminpää 61.5221°N, 23.6233°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1947 Lämminpää sankariristi.jpg
Sankarimuistomerkki, Teisko[9] Teiskon kirkon sankarihautausmaa Terälahti 61.6726°N, 23.8479°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1951 Teisko sankarimuistomerkki.JPG
Satajalka[1] Peltolammintori, Peltolamminkatu 12 Peltolammi 61.4547°N, 23.7579°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1971 Unto Hietanen Satajalka 1971.JPG
Saukot[1] Saukonpuisto, Kaupinkatu-Petsamonkatu Petsamo 61.5029°N, 23.7916°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1964 Heikki Varja Saukot 1964.JPG
Seinämä[1] Taidemuseon edusta Amuri 61.4984°N, 23.7433°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1994 Eero Hiironen Seinämä 1994.jpg
Seita[1] Kohmankaari 20 Ristimäki 61.5073°N, 23.6354°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1968 Unto Hietanen Seita 1968.jpg
Se pyörii sittenkin[1] Tampereen teknillisen yliopiston päärakennuksen edusta, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4499°N, 23.8596°E Helenius, SimoSimo Helenius 1984 Simo Helenius Se pyorii sittenkin 1984.JPG
Siimankatkoja[1] Koukkuniemen vanhainkodin Lehtelä-talon piha, Näsijärven ranta, Rauhaniementie 19 Lapinniemi 61.514°N, 23.7796°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1973 Veikko Haukkavaara Siimankatkoja 1973.jpg
Siirtymäkohta[1] Ristimäenkatu 36 Ristimäki 61.5039°N, 23.6179°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1967 Unto Hietanen Siirtymäkohta 1967.JPG
Sininen suora (liittyy teokseen Sininen linja Helsingissä)[1][52] Tampere-talon aula, Yliopistonkatu 55, toinen osa Helsingin rautatieasemalla. Tulli 61.4961°N, 23.7814°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1990 Kimmo Kaivanto Sininen suora 1990.JPG
Sodanaikaisen talkoohengen ja yhteistunnon muistomerkki[1] Asevelikylä, Jokipohjantie 51, Nekala Jokipohja 61.4782°N, 23.7982°E 1974 Sodanaikaisen talkoohengen ja yhteistunnon muistomerkki 1974.JPG
Sotalapsi-muistolaatta[8] Tampereen rautatieaseman ulkoseinä Kyttälä 61.4982°N, 23.7729°E Männistö, JariJari Männistö 2006 Jari Männistö Sotalapsi-muistolaatta 2006.jpg
Suoja[53] Tampereen yliopistollinen sairaala, lasten ja nuorten sairaalan pihassa Kauppi 61.504°N, 23.8144°E Rosenlund, TuomoTuomo Rosenlund ja Orava, PekkoPekko Orava 2019 Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava Suoja 2019.JPG
Suomen ensimmäisen paperitehtaan muistomerkki[8] Kirjastonpuisto, Tammerkosken rannassa Tammerkoski 61.4994°N, 23.7626°E 1976 Suomen ensimmäisen paperitehtaan muistomerkki 1976.JPG
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisreliefi[8] Puutarhakatu 6 Tammerkoski 61.4994°N, 23.7588°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966 Terho Sakki Suomen itsenäisyyden 50-vuotisreliefi 1966.jpg
Suomen järvet[1] Vaha-Helmin puisto Epilä 61.5054°N, 23.6598°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1911 John Munsterhjelm Suomen järvet 1911.jpg
Super UniWorld[54] Kalevantien alikulkutunneli Kalevanharju 61.4949°N, 23.7784°E Laine, VilleVille Laine 2009 Ville Laine Super UniWorld 2009.JPG
Suru[1] Pyynikin kirkkopuisto Kaakinmaa 61.4967°N, 23.7469°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963 (sijoitus puistoon) Wäinö Aaltonen Suru 1963.jpg
Suurlakon muistolaatta[8] Raatihuone, Keskustori 10 Tammerkoski 61.4982°N, 23.7596°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1955 Sisko Petäjä Suurlakon muistolaatta 1955.jpg
Taivaan katsoja[1] Kämmenniemen koulu, Ullakonvainio 6 Kämmenniemi 61.6277°N, 23.8384°E Jämsä, AarneAarne Jämsä 2001 Taivaan katsoja by Aarne Jämsä 2.JPG
Talvi- ja jatkosotiin lähtijöiden muistokivi[9] Värmälän v. 1974 puretun koulun alue Kämmenniemi 61.6236°N, 23.8644°E 1981 Talvi ja jatkosotiin lahtijoiden muistokivi Teisko 1981.jpg
Talvisodan muistomerkki[17] Emil Aaltosen puisto Tammela 61.5017°N, 23.7802°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1989 Talvisodan muistomerkki.JPG
Tammenlehvämuistomerkki[8] Tampereen veljeskodin piha, Parantolankatu 13 Kauppi 61.5088°N, 23.7879°E Turunen, PenttiPentti Turunen 2003 Pentti Turunen Tammenlehvamuistomerkki 2003.JPG
Tammerkoski-valoteos[12] Rantatunnelissa Tammerkosken kohdalla Tampella 61.5034°N, 23.758°E 2016 Tammerkoski valotaideteos.JPG
Tampereen kaupungin ympäristönhoitopalkinto[8] Lapin aukea Lappi 61.5112°N, 23.7826°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1979 Tampereen kaupungin ympäristönhoitopalkinto 1979.jpg
Tampereen raittiusseuran ensimmäisen toimitalon muistolaatta[8] Mustanlahdenkatu 18 Amuri 61.4996°N, 23.7486°E Jurkka, JarmoJarmo Jurkka 2006 Tampereen raittiusseuran ensimmäisen toimitalon muistolaatta.JPG
Tampere-veistos[1] Työnpuisto, Lapintien ja Satakunnankadun kulmassa Jussinkylä 61.5016°N, 23.7638°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1934 Väinö Rikhard Rautalin Tampere-veistos 1934.jpg
Tanssiva tyttö[1] Sorsapuisto, Salhojankatu – Yliopistonkatu Tulli 61.4978°N, 23.7834°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1950 Vaino Richard Rautalin Tanssiva tytto.JPG
Teekkarilakki 100-vuotta[8] Tampereen teknillinen yliopisto Hervanta 61.4493°N, 23.8586°E 1993 Teekkarilakki 100-vuotta 1993.JPG
Teiskon ensimmäisen ja toisen kirkon muistokivi[8] Teisko, Myllyniemi Teiskolansalmen pohjoispuolella Polso 61.673°N, 23.8329°E 1924 Teiskon ensimmaisen ja toisen kirkon muistokivi 1924.jpg
Tiedon puu[1] Amurin koulun eteläpääty, Satakunnankatu 60 Amuri 61.4994°N, 23.74°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Tiedon puu.JPG
Tiedon puu / Kalevan lukion tiilimosaiikki[1] Kalevan lukio, Salhojankatu 33 Tulli 61.4974°N, 23.7865°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1954 Sisko Petaja Tiedon puu 1954.JPG
Tiedonjyvät kämmeneen[17] Saukonpuiston koulu, Kaupinkatu 30 Petsamo 61.5028°N, 23.7945°E Salmi, KaukoKauko Salmi 1959 Kauko Salmi Tiedonjyvat kammeneen 1959.JPG
Tietäjälintu[55] Kuninkaankatu 20, Finnparkin kauppakeskuksen (entisen Anttilan) lähellä Tammerkoski 61.4993°N, 23.7565°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 2017 (1998) Ukri Merikanto Tietajalintu 1998.JPG
Tiilentekijän muistomerkki[8] Lemminkäisenkatu 12 ja 14 välissä Kaleva 61.498°N, 23.8104°E 1971 Tiilentekijan muistomerkki 1971.JPG
TTKY:n 25-vuotismuistomerkki[8] Tampereen teknillinen yliopisto, Korkeakoulunkatu 6 Hervanta 61.4496°N, 23.8594°E 1993 TTKYn 25 vuotismuistomerkki 1983.jpg
Tuli[17] Rantatunnelin länsipääty Särkänniemi 61.5016°N, 23.7311°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Jan-Erik Andersson Tuli 2015.jpg
Turbiinin juoksupyörän siipi[8] Museokeskus Vapriikin vieressä Tampella 61.5027°N, 23.7617°E Turbiinin juoksupyörän siipi.jpg
Tykistömuistomerkki[8] Ahlmanin maatalousoppilaitos, Hallilantie 24 Veisu 61.4699°N, 23.8059°E 1991 Tykistomuistomerkki Ahlmanin maatalousoppilaitos Tampere.jpg
Tähtikatu - Walk of Fame Finland

[56]

Åkerlundinkatu 2 Tulli 61.4961°N, 23.779°E 2019 Tahtikatu Juice.JPG
Tärkeitä asioita[57] Ranta-Tampella, Verstaankatu 13 61.506°N, 23.7574°E Kovari, MaijaMaija Kovari 2019 Maija Kovari Tarkeita asioita 2019.JPG
Uutinen[1] Hämeenpuisto, Kauppakadun ja Puutarhakadun välissä Tammerkoski 61.498°N, 23.7517°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1981 Heikki Varja Uutinen 1981.jpg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki, Teisko[9] Teiskon kirkon hautausmaa Terälahti 61.6727°N, 23.8481°E Teisko 1918 muistomerkki 1.jpg
Valkoisten hautamuistomerkki[1][58] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju 61.4938°N, 23.7943°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Valkoisten hautamuistomerkki.JPG
Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti[1] Sampolan edusta, Sammonkatu 2 Liisankallio 61.4985°N, 23.7879°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo ja Mukala, JormaJorma Mukala 1999 Villu Jaanisoo ja Jorma Mukala Valolahde 1999.JPG
Valon kehrä[1] Pellavantori, Tampellan esplanadin varrella Tampella 61.5044°N, 23.7624°E Berg, Hans-ChristianHans-Christian Berg 2010 Valon kehrä.jpg
Vapaudenpatsas[59][60] Hämeenpuisto, Pirkankadun kohdalla Tammerkoski 61.4975°N, 23.7521°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Viktor Jansson Vapaudenpatsas 1921.jpg
Vapaussota v. 1918 muistomerkki, Teisko[61] Teiskon kirkon hautausmaa Terälahti 61.6729°N, 23.8481°E Suomen Graniitti Oy 1922 Teisko 1918 muistomerkki 2.jpg
Vapaamuurarin hauta[8][62] Hatanpäänpuisto Hatanpää 61.4842°N, 23.7492°E 1700-luku(?) Tampereen vapaamuurarin hauta.jpg
Veden alla[1] Tampereen pääkirjaston, Metson, sisäänkäynti Amuri 61.498°N, 23.7511°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1960 Eila Hiltunen Veden alla 1960.JPG
Verkatehtaan muistomerkki ja -laatta[8] Verkatehtaanpuisto Kyttälä 61.4968°N, 23.7659°E 1941 Verkatehtaan muistomerkki ja -laatta.JPG
Vesilinnan muraali[63][15] Peurankallionkatu 4 61.5002°N, 23.7346°E Karvinen, TeroTero Karvinen, Kivinummi, SamuliSamuli Kivinummi ja Lehtola, NikoNiko Lehtola 2020 Tero Karvinen Samuli Kivinummi Niko Lehtola Vesilinnan muraali 2020.JPG
Vesieste[1] Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1 Ratina 61.4934°N, 23.7656°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966 Pentti Papinaho Vesieste 1966.JPG
Vesivoimaturbiini[8] Liinatehtaanpuisto Tampella 61.5032°N, 23.7635°E 2002 Vesivoimaturbiini.jpg
V.I. Leninin muistolaatta[10] Kyttälänkatu 11 Kyttälä 61.4996°N, 23.7706°E 1982 V I Leninin muistolaatta Kyttälänkadulla 1982.jpg
V.I. Leninin vierailun muistolaatta[10] Tampereen työväentalo, Hämeenpuisto 28 Kaakinmaa 61.4957°N, 23.7521°E Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara ja Petäjä, SiskoSisko Petäjä 1965 Tapio Tapiovaara ja Sisko Petäjä V.I. Leninin vierailun muistolaatta 1965.jpg
Virvatulet / Suomalaisen sotilaan muistomerkki[1] Koskipuisto Kyttälä 61.4998°N, 23.7646°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1971 Aimo Tukiainen Virvatulet 1971.jpg
Vormiston muistokivi[8] Vanha Hervannantie, Myllyojan silta Hervanta 61.4325°N, 23.8391°E 1895 Vormiston muistokivi.jpg
Vuoden 1918 punaisten muistomerkki[64][65] Messukylän hautausmaa, kirkon itäpuolella Messukylä 61.4827°N, 23.8521°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1945 Jussi Hietanen Messukylan punaisten muistomerkki 1945.JPG
Vuoden 1918 valkoisten muistomerkki[64][66] Messukylän hautausmaa, kirkon itäpuolella Messukylä 61.4832°N, 23.8502°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1927 Jussi Hietanen Messukylan valkoisten muistomerkki 1927.JPG
Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki[1] Emil Aaltosen puisto, Tammelantorin vieressä Tammela 61.5022°N, 23.7802°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1969 Tammelantori102, Tampere, Finland.JPG
Väinö Linnan muotokuva[1] Väinö Linnan aukio pohjoisreunalla, Finlaysonin tehdasalue Finlayson 61.5019°N, 23.7594°E Heino, RaimoRaimo Heino 1995 Raimo Heino Väinö Linnan muotokuva 1995.jpg
Väinö Linna reliefi[10] Puuvillatehtaankatu 15 B Amuri 61.5013°N, 23.7492°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2004 Väinö Linna reliefi.JPG
Ystävyyskaupunkiveistos / Kiev-Tampere, rengas ystävyyskaupunkiketjussa[1] Kiovanpuisto Kaleva 61.4999°N, 23.7993°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1981 Anneli Sipilainen Ystävyyskaupunkiveistos Kiev Tampere 1981.JPG
Wivi Lönnin muistolaatta[10] Pyynikin koulu, Hämeenpuisto 34 Kaakinmaa 61.4945°N, 23.7524°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen, Liina-Kristiina Aaltonen ja Kivioja, MaunoMauno Kivioja[67] 1986 Wivi Lönnin muistolaatta, Pyynikin koulu, Tampere.JPG

Vuoreksen taideohjelman teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoreksen taideohjelman on tilannut Tampereen kaupungin Vuores-hanke.

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa mainitaan vain pelkät julkiset muistolaatat. Jos muistolaatta on muistokiven, muistomerkin, muistopuun, reliefin tai vastaavan yhteydessä, se luetteloidaan kohtaan "Taideteokset ja muistomerkit".

Seinämaalaukset Hiedanrannassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Väliaikainen Hiedanranta on tunnettu katutaiteen kohde näyttävien seinämaalausten ja graffitien takia[68]. Luettelossa esitellään alueen merkittävimpiä seinämaalauksia.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Darthkekkonen[69][70] Hiedanranta 61.5175°N, 23.6833°E Lankinen, MattiMatti Lankinen 2017 Matti Lankinen DarthKekkonen 2017.JPG
Seinämaalaus Hiedanrannassa[69][71] Hiertämörakennus Hiedanranta 61.5172°N, 23.6843°E Wild Drawing 2017 Wild Drawing Seinamaalaus Hiedanranta 2017.JPG
Seinämaalaus Hiedanrannassa[70] Hiertämörakennus Hiedanranta 61.5172°N, 23.6846°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2017 Salla Ikonen Seinamaalaus Hiedanranta 2017.JPG
Seinämaalaus, jossa Jari Niemelän kuva[69] (maalattu päälle 2018) Hiedanranta 61.5161°N, 23.6839°E Schultz, SebastianSebastian Schultz[36] 2016 Seinamaalaus Hiedanranta Jari Niemela 2016.JPG
Seinämaalaus, kujarotta[68] Hiedanranta 61.5168°N, 23.6843°E Fat Heat 2018 Fat Heat Seinamaalaus Hiedanranta 2018.JPG

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Kumiankka[72] Ratinanniemi ja Tampereen taidemuseon piha ? Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 2011 (2003) 2020 Teos tuli elinkaarensa päähän Villu Jaanisoo Kumiankka 2003.JPG
Nyt[1] Hervannan ammattioppilaitos, Hepolamminkatu 10 Varastoituna (tilanne 2018) Siren, HannuHannu Siren 1983
Piirileikki[1][73] Kämmenniemen päiväkodin katolla, Kämmenniemi, Paavolantie 2 ? Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1981 Päiväkoti päätetty purkaa
Pöllö[1] Väinölän päiväkoti, Petsamo, Petsamonkatu 9 ? Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972 Päiväkoti suljettu
Tampereen lyhimmän kadun muistolaatta[8] Armonkallio, Helenankuja 4 ? 1996

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  2. Muistolaatat ja muut muistomerkit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  3. Sami Suodenjoki: Rudolf Winter. Tehdaskaupungin liikevoima ja hänen perintönsä, s. 101-118. Tampere: A. R. Winterin Muistosäätiö, 2012.
  4. a b Cai Melakoski: Tampereen aarteet: tunnetko veistospuiston? Vasen kaista. 9.9.2016. Viitattu 22.10.2016.
  5. Luonnon heijastumia Vuoreksen taideohjelma. 2014. Tampereen kaupunki ja Frei Zimmer Oy. Viitattu 3.8.2017.
  6. Vuoreksen taidekartta Frei Zimmer. Viitattu 3.8.2017.
  7. Ratikan taide; Tampereenratikka.fi
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Tapahtuman muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  9. a b c d e f g h Juha Jaakola: Tampereen Aitolahden ja Teiskon rakennuskulttuuri, sivut 181-183; Tampere 2008
  10. a b c d e f g h i Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit, Henkilön muistolle Tampereen kaupunki. Viitattu 31.10.2016.
  11. Epilänharjun muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  12. a b Reportaashi: Tammerkoski virtaa tunnelin muurissa; Aamulehti 5.5.2016
  13. a b c Nina Lehtinen: Pertti Jarlan humoristinen Fingerpori maalataan tänä syksynä koristamaan tesomalaisen kerrostalon seinää – Taloyhtiössä seinämaalauksesta käytiin tiukka äänestys; Aamulehti 11.9.2018
  14. a b c Koskinen, Anu Leena: Tältä näyttää jättimäinen Fingerpori lähiön kerrostalon seinällä – suosittu sarjakuva tekee uuden aluevaltauksen Yle Uutiset. 18.9.2018. Yleisradio Oy. Viitattu 26.9.2018.
  15. a b c d e f g h i j k l m Google Maps / Tampereen katutaidekartta; SirkusRakkausPumPum ry
  16. a b c d e f g h Äiti, keksi tekemistä! – Kesävinkit perheille!; Tamperelainen 8.6.2014
  17. a b c d e f Taidekilpailu Tampereen taidemuseo. 13.3.2015. Viitattu 22.10.2016.
  18. Rautalin, Richard Tampereen patsaat. Tampereen taidemuseo. Viitattu 5.6.2019.
  19. Petri Kiviniemi: Helmitaulu Tampereen kaupunki. Viitattu 13.8.2017.
  20. Jussi Mäntynen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  21. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  22. Nyt Kultakutri seisoo omalla paikallaan – Tunnistatko kivisommitelmassa tutun sadun?; Aamulehti 29.9.2016
  23. Kalevankankaan hautausmaa; Tampereen seurakunnat
  24. Kurun höyrykone Mustanlahden satamassa; Tiedote Tampereen sivustolla 2.7.2013
  25. Kurun höyrykonetta voi ihailla Mustalahden satamassa; Yle 2.7.2013
  26. 80-vuotiaan VL Viima -kaksitason vitriini muutti jo toisen kerran Tampereen Härmälänrannassa lentoposti.fi. 2.9.2016. Viitattu 3.11.2016.
  27. Tampereen Härmälänrannan Viima-vitriini saa uuden paikan 2.9.2016. Skanska Oy. Viitattu 3.11.2016.
  28. Ilmailumuistomerkki siirretään Härmälässä Suur-Tampere -verkkolehti. 30.8.2016. Viitattu 3.11.2016.
  29. Teoskyltti
  30. Kalle Päätalolla on muistomerkki nyt myös Tampereella; Yle 16.6.2014
  31. Härmälänrannan muraali on 47 metriä pitkä jättiläinen – aiheet on poimittu alueen historiasta, mukana niin rollikka kuin lauta-autokin Aamulehti.fi. 16.9.2019. Alma Media Oyj. Viitattu 17.9.2019.
  32. Kati Kalliosaari: Valtava taideteos ihastuttaa kerrostalon päädyssä Tampereella – "Maksaa saman verran kuin seinän maalauttaminen yksiväriseksi"; Aamulehti 26.9.2017
  33. Muraali kaunistaa näkymää Kyttälässä; Tampereenseurakunnat.fi 20.6.2017
  34. Valtteri Kujansuu: Tampereen Kaukajärvelle syntyy meksikolaistaiteilijan muraali; Radio Sun 16.9.2019
  35. Päivi Vasara: 80-vuotias Maija Ketola on kasvot; Moro; Aamulehti 3.10.2019
  36. a b Päivi Vasara: "Tee Pate tai maalaan Martille viikset"; Moro; Aamulehti 4.10.2018
  37. Seitsemän hautausmaata, tuhansia tarinoita; Tampereen seurakunnat
  38. Muumipeikko-patsas Muumimuseonpolun varrelle Suur-Tampere 30.5.2017. Viitattu 19.6.2017.
  39. OLO-ryhmä 2006. Tampereen kaupunki. Viitattu 26.11.2019.
  40. Tampereen ensimmäinen prosenttitaideteos palautettiin paikoilleen 12.3.2021. Tampereen taidemuseo. Viitattu 16.5.2021.
  41. Nina Lehtinen: Kohmankaaressa juhlittiin tänä syksynä jo toista suurta julkista taideteosta – Yhtä kansanviisautta Kaarina Kaikkonen ei kuitenkaan uskonut tesomalaisten kestävän; Aamulehti 20.10.2018
  42. Sonja Sivonen: Tampereen keskustaan avautuu taideteos – "Sopii istuskeluun ja pelailuun"; Tamperelainen 28.10.2016
  43. Pinnalla17, Sonja Sivonen: Olympiakorttelin ulkoseinään tehtiin maalaus – Juhlistetaan tapahtumalla; Tamperelainen 29.8.2017
  44. a b c d e Wäinö Aaltonen Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  45. Ratinan sillan harmaa betoniseinä sai kirjavan ulkoasun – Teos maalattiin villapipoa ja lämpökerrastoa käyttäen; Aamulehti 16.6.2017
  46. Jättimäinen muraali Ratinaan; Tampereen taidemuseo
  47. Obeliski tervehtii kampukselle tulijoita nyt Tietotalon edessä; TTY
  48. Nina Lehtinen: Tampereelle ilmestyy uusi muraali, joka on koko keskusta-alueen suurin – Koronan takia suljetusta festivaalista jää kaupunkiin pysyvä maamerkki, joka julistaa rakkautta; Aamulehti 29.5.2020
  49. Tampereen keskustan uusi suuri muraali kertoo kielletyn rakkauden vapautumisesta 1970-luvulla: "Tähän aikaan ehdottoman sopiva"; 6.6.2020 Yle
  50. a b c Lehtinen, Nina: Finlayson Art Area laajentaa kirjallisuuteen – taidekesän Tampereen ydinkeskustassa päättää elokuun lopulla Rosa Liksomin tähdittämä kirjallisuustapahtuma Aamulehti. 4.6.2018. Alma Media Kustannus Oy. Viitattu 16.10.2018.
  51. a b c Finlayson Art Area; Taiteilijat ja näyttelyt; 2019
  52. Nieminen, iida: Kimmo Kaivannon taideteos kunnostettiin: Alkaa Helsingistä ja päättyy Tampereelle Aamulehti. 19.6.2017. Alma Media. Viitattu 17.8.2017.
  53. Taide rikastuttaa Tays Keskussairaalan uusia osia; 2019
  54. Honkanen, Seppo: Super Mario koristaa tunnelia ennen kesää Aviisi. Viitattu 6.11.2017.
  55. Marjo Rämö: Tässä on Tamperelaisen lahja tamperelaisille; Tamperelainen 18.9.2017
  56. Tähtikatu - Walk of Fame Finland; Tampere.fi
  57. Tärkeitä asioita; Kovari.fi
  58. Sirola s. 246
  59. Viktor Jansson Tampereen kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  60. Sirola s. 383
  61. Sirola s. 248
  62. Hatanpään kartanopuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, sivu 31; 2010; Tampere.fi
  63. Muraali Peurankallionkadulle; Tampere.fi
  64. a b Messukylän hautausmaan kartta
  65. Punaisten hautamuistomerkki, Messukylä; Punaisten muistomerkit
  66. Sirola s. 240
  67. Wivi Lönnin muistolaatta. Tampereen museo viitattu 3.9.2018
  68. a b Sari Rautanen: Hiedanrantaan valmistuu tällä viikolla 1 500 neliömetriä lisää katutaidetta – "Alkaa olla jo nähtävyys"; Aamulehti 12.7.2018
  69. a b c Tatu Airo: Tampereelle syntyy nyt kansainvälisesti merkittävää katutaidetta – Näyttävin on peräti 15 metriä korkea maalaus; Aamulehti 27.7.2017
  70. a b Milja Keinänen: Katutaiteen kasvot – Kaksi taiteilijaa kertoo, miten katutaide muuttui töhryistä kaupungin tilaamiin muraaleihin; Aviisi 11.9.2017
  71. Tuukka Välimäki, Ossi Ahola, Elina Paasonen: Vau! Vanhat tehtaat saivat täysin uuden ulkomuodon Tampereella – lähes 15-metrinen ilmestys loksauttaa leuat; Aamulehti 29.7.2017
  72. Kumiankka poistuu kaupunkikuvasta 26.5.2020. Tampereen kaupunki. Viitattu 16.5.2021.
  73. Kämmenniemen päiväkodille uudet tilat koulun yhteyteen 14.4.2016. Tampereen kaupunki. Viitattu 8.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]