Luettelo V. I. Leninin patsaista ja muistomerkeistä Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo V. I. Leninin patsaista ja muistomerkeistä sisältää V. I. Leninille omistetut, julkisilla paikoilla olevat patsaat, muistomerkit, muistolaatat ja muistopaikat Suomessa. Luettelo on kronologinen.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohde Paikkakunta Paikka Kartalla Tekijä Vuosi Kuva WD
Lenin-museo[1] Tampere Hämeenpuisto 28 61.4958°N, 23.7517°E 1946 Lenin-museum.JPG Wikidata-logo.svg
Lenin-museon laatta ja reliefi[2][3] Tampere Hämeenpuisto 28 61.4958°N, 23.7518°E laatta 1946
reliefi 1947
Lenin-museum 1.JPG
Leninin muistolaatta (vuoden 1907 vierailun kunniaksi)[4][5] Kotka Kotkan työväentalon seinä, Keskuskatu 33 60.4629°N, 26.9372°E 1957 V. I. Leninin muistolaatta 1.jpg
Lenin-muistolaatta[6] Turku Aurakatu 15 60.4536°N, 22.2626°E Tauno Torpo 1964
Muistolaatta Leninin oleskelusta Helsingissä 1917[7][8] Helsinki Sörnäisten rantatie 1 60.1799°N, 24.9526°E 1964
Leninin vierailun muistolaatta[2][9] Tampere Lenin-museon ulkoseinä, Hämeenpuisto 28 61.4957°N, 23.7521°E Tapio Tapiovaara, Sisko Petäjä 1965 Lenin-museum 3.JPG
V. I. Leninin muistolaatta Tornio Tornion rautatieaseman pohjoispäässä 65.8459°N, 24.1634°E 1967 Lenin in Tornio 1917 memory plate.jpg
Muistolaatta Leninin oleskelusta Helsingissä 1906[10] (varastettu lokakuussa 2015[11]) Helsinki Vuorimiehenkatu 35 60.1593°N, 24.9427°E Leila Hietala 1970
Lenininpuisto[12] Helsinki Alppila 60.19°N, 24.943°E 1970 Lenininpuisto3, Helsinki.JPG Wikidata-logo.svg
Leninin patsas[13] Turku Aurakatu 15 60.4537°N, 22.2626°E Mihail Anikušin 1977 Vilenin patsas.jpg Wikidata-logo.svg
Leninin patsas[14][15] Kotka Lenininpuisto 60.4634°N, 26.9308°E Matti Varik, Allan Murdmaa ja Jaan Port 1979 Leninin patsas 1.jpg Wikidata-logo.svg
V. I. Leninin muistolaatta[16] Tampere Kyttälänkatu 11 61.4996°N, 23.7706°E 1982 V I Leninin muistolaatta Kyttälänkadulla 1982.jpg
Leninin puuttuva käsivarsi[17][18][19] Kotka Lenininpuisto 60.4631°N, 26.9313°E Krzysztof Bednarski 1995 Krzysztof Bednarski, Leninin puuttuva käsivarsi 1.jpg
Leninin muistohuone Kirjalantalossa[20][21][22] Parainen Paraisten kotiseutumuseo, Storgårdinkatu 13 60.3002°N, 22.2973°E
Leninin muistolaatta[23][24] Littoinen Littoistentie, Littoisten rautatieasemaa vastapäätä radan pohjoispuolella 60.4443°N, 22.3944°E Leninin muistomerkki Littoisissa 1 AB.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lenin-museo (museon verkkosivu) Lenin-museo. Viitattu 25.7.2012.
  2. a b Jari P. A. Niemelä: Lenin-museo on osa Suomen historiaa Sattumuksia Mansesta - Tampereen historioan verkkojulkaisu. 1996-98. Jari Niemelä. Viitattu 25.7.2012. [vanhentunut linkki]
  3. Lenin-museon laatta ja reliefi 1946, 1947 Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit. Tampereen kaupunki, Tampereen nykytaiteen museo. Viitattu 25.7.2012.
  4. Sculptures and monuments www.visitkotka.fi. Viitattu 10.7.2013. [vanhentunut linkki]
  5. Siiskonen, Jukka: Kotka / Kotkan työväentalo ja Lenin Willimiehen jäljillä - blogi. 19.1.2018. Viitattu 12.1.2022.
  6. Mihail Anicushin (1917–1997) V.I. Leninin muistomerkki Turun kaupungin taidekokoelma. 8.8.2013. Turun kaupunki, Wäinö Aaltosen museo. Viitattu 10.1.2022.
  7. Jussi Sivenius: Lenin asui Helsingissä kahdesti www.taloyhtiosivut.fi. Viitattu 25.7.2012.
  8. Laura Kolbe: Lenin Helsingissä Laura Kolbe. 2004. Viitattu 18.8.2012.
  9. V. I. Leninin vierailun muistolaatta 1965 Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit. Tampereen kaupunki, Tampereen nykytaiteen museo. Viitattu 25.7.2012.
  10. Antero Rautio: Pääkaupunkiseudun julkiset muistomerkit ja taideteokset – patsasbongarin opas, s. 195. Karisto 1998.
  11. Röyhkeä varkaus Vuorimiehenkadulla – Kuka vei Kekkosen kiinnittämän Leninin muistokyltin? Helsingin Sanomat. 31.10.2015.
  12. Lenininpuisto Vihreät sylit. Helsingin kaupunki. Viitattu 12.1.2022.
  13. Mihail Anicushin (1917–1997) V.I. Leninin muistomerkki Turun kaupungin taidekokoelma. 27.10.2011. Turun kaupunki, Wäinö Aaltosen museo. Viitattu 25.7.2012.
  14. Siiskonen, Jukka: Kotka / Leninin patsas Willimiehen jäljillä - blogi. 12.2.2018. Viitattu 13.1.2022.
  15. Julkiset taideteokset Kotkassa Visit Kotka. Kotkan Matkailutoimisto. Viitattu 18.8.2012. [vanhentunut linkki]
  16. V.I.Leninin muistolaatta 1982 Tampereen muistolaatat ja muut muistomerkit. Tampereen kaupunki, Tampereen nykytaiteen museo. Viitattu 25.7.2012.
  17. Siiskonen, Jukka: Kotka / Leninin puuttuva käsivarsi Willimiehen jäljillä - blogi. 11.2.2018. Viitattu 13.1.2022.
  18. Krzysztof Bednarski: Leninin puuttuva käsivarsi (kuva teoksesta) 1995. Lenininpuisto, Kotkansaari, Kotka: Kotka-seura. Viitattu 18.8.2012. [vanhentunut linkki]
  19. Julkiset taideteokset Kotkassa Visit Kotka. Kotkan Matkailutoimisto. Viitattu 18.8.2012.
  20. Paraisten kotiseutumuseo - Sjöberg-Pietarinen, Solveig, Nordström, Olof & Bergström-Stenbäck, Anne (1998). Museiguide-Museo-opas, Pargas hembygdsförening r.f. 1928-1998. Pargas hembygdsförenings publikationer nr 12. Typopress Åbo.
  21. Lenin Paraisilla Paraisten kotiseutumuseo. Viitattu 13.1.2022.
  22. Malmberg, Ilkka: What if Lenin had drowned here? Helsingin Sanomat. 5.12.2004. Viitattu 13.1.2022. (englanniksi)
  23. Resiina: Vaunut.org - Kuva vaunut.org. Viitattu 27.2.2018.
  24. Sandell, Ellinoora: Miksi Lenin näkyy Turussa?. Turun Sanomat, 7.6.2017, s. 12. Turku: Turun Sanomat Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 27.2.2018.