Luettelo Kristiinankaupungin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kristiinankaupungin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kristiinankaupungin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kristiinankaupunkiin on liitetty Lapväärtin, Siipyyn ja Tiukan kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Tämä luettelo kuuluu Wikiprojektiin Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Kansankorkeakoulun (Folkshögsskolan) sodissa 1918, 1939-1944 kaatuneiden entisten oppilaiden muistomerkki[1] Lapväärtintie 759 Lapväärti 62.2557°N, 21.5158°E Kansan korkeakoulun sankarivainajat.jpg
Kristiinankaupungin pommitusten muistomerkki[2] Rautatiesillan luona Tiukka 62.2992°N, 21.4383°E 1990
Kristiinankaupungin valtauksen muistomerkki, Kristiinankaupunki[3] Ulrika Eleonoran kirkon edessä, Närpiöntien varressa 62.2755°N, 21.3726°E ? Kristinestad, monument from the civil war 1918.jpg
Lapväärtin taistelun muistomerkki[4] Kirkonmäki, Lapväärtin kirkolta noin 100 metriä etelään Lapväärtti 62.2456°N, 21.5207°E 1908
Punaisten muistomerkki, Kristiinankaupunki[3] Kristiinankaupungin uusi hautausmaa 62.2736°N, 21.3606°E(paikkalinkki summittainen)
Sankarihautojen muistomerkki, Kristiinankaupunki[5] Aitakatu 62.2751°N, 21.3727°E 1970 Kristiinankaupunki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Lapväärtti[6] Eteläinen Lapväärtintie 124 Lapväärtti 62.2465°N, 21.5222°E Tikkanen, RobertRobert Tikkanen 1920 Lapvjärd sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Siipyy[7] Siipyyn kirkon sankarihautausmaa, Siipyyntie 647 Siipyy 62.0303°N, 21.3314°E Siipyy sankarimuistomerkki.JPG
Skaftungin kappelikirkon muistomerkki[8] Siipyy, Skaftung 62.1212°N, 21.3491°E 1936
Vaivaisukko, Siipyy Siipyyn kirkon tapulin seinä Siipyy 62.03°N, 21.331°E Sideby kyrka 20180801c.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Siipyy[9] Siipyyn kirkon sankarihautausmaa, Siipyyntie 647 Siipyy 62.0302°N, 21.3312°E 1920 Siipyy 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanikivi, Lapväärttilähde? Lapväärtin nuoriseurantalon piha, Fingärdinkuja Lapväärtti 62.2549°N, 21.5279°E 1989 Lapväärti veteraanikivi.jpg
Wilhelm von Schwerinin muistomerkki[10][11][12] Uxberget Siipyy, Metsälä 62.0756°N, 21.5234°E Serenius, IngmarIngmar Serenius (muistomerkki 1936),
Lindström, FredrikFredrik Lindström (reliefi 1908)
1936 (1908)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  • Åkerblom, Bror: Sideby Sockens historia. Vasa: Fram, 1975. (ruotsiksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansan korkeakulun sankarivainajat asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  2. Tuomisto 1998: 182.
  3. a b Tuomisto 1998: 115.
  4. Tuomisto 1998:57.
  5. Kristiinankaupunki Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  6. Kristiinankaupunki, Lappfjärd Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  7. Kristiinankaupunki, Sideby Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  8. Åkerblom 1975:11.
  9. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 97. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  10. Tuomisto 1998:59.
  11. Åkerblom 1975:293.
  12. Blomberg, Harri: Finska kriget 1808-1809: Drabbningen vid Ömossa den 6 september 1808 Sydaby.eget.ne. Viitattu 29.12.2017. (ruotsiksi)