Luettelo Kangasniemen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kangasniemen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kangasniemen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Hiski Salomaan muistomerkki[1][2] Pirtin Perinnepuiston niemessä Rantatorin vierellä, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9879°N, 26.6471°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 2009 Hiski Salomaan muistomerkki.JPG
Hiski Salomaan syntymäkodin muistomerkki[1][2] Tipsalon torpan pihalla, Tiplammentie, Luusniementien varressa 62.0006°N, 26.9195°E 1979 Hiski Salomaan syntymäkoti muistomerkki 4.JPG
Isovihan muistomerkki[3][1] Kirkkoniementien vieressä Kangasniemen kirkosta etelälounaaseen, Kirkkoniementie 2 Kangasniemen kirkonkylä 61.9904°N, 26.6443°E 1974 Isonvihan muistomerkki (1974) - Kangasniemen kirkon lounaispuolella, Kirkkoniementien lähellä, Kirkkoniementie 2 - Kangasniemi.jpg
Kangasniemen entisten kirkkojen muistomerkki[4][1] Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 Kangasniemen kirkonkylä 61.9924°N, 26.646°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1958
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[5][6][1] Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2, seurakuntasalin luoteisnurkan lähellä Kangasniemen kirkonkylä 61.9907°N, 26.6455°E 1952 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki (1952) - Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 - Kangasniemen kk - Kangasniemi.jpg
Katovuosien muistomerkki (Talonpoikaiskulttuurisäätiö) [7][8][1] Kangasniemen kotiseutumuseon edessä, Joutsantie 1 Kangasniemen kirkonkylä 61.9903°N, 26.643°E 1970 Suurten katovuosien muistokivi (1970) - Kangasniemen kotiseutumuseon edusta, Joutsantie 1 - Kangasniemi - 1.jpgSuurten katovuosien muistokivi (1970) - Kangasniemen kotiseutumuseon edusta, Joutsantie 1 - Kangasniemi - 2.jpg
Katsokaa taivaan lintuja[9] Vihikankaan hautausmaa, Otto Mannisen tie 51 (karttalinkki likimääräinen) 61.979°N, 26.6423°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 2013 Katsokaa taivaan lintuja.JPG
Kerikannantien rakentajien muistomerkki[1] Kerikannantien varrella, paikkalinkki tien pohjoispäähän (muistokivi jossain etelämpänä tien varrella) 61.8997°N, 26.6694°E 2008
Kesäilta Puulalla [10] (Ilta Puulalla)[11] Kangasniemen kunnantalon julkisivu, Otto Mannisen tie 2 Kangasniemen kirkonkylä 61.99°N, 26.6438°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1996 Juhani Saksa - Joutsenet (1996) - Kangasniemen kunnantalon julkisivu, Otto Mannisen tie 2 - Kangasniemen kk - Kangasniemi.jpg
Kurnuttaja[11][1] Pirtin Perinnepuisto, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9882°N, 26.6461°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1997
Lähtö[1] Pirtin Perinnepuisto, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9882°N, 26.6462°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1997
Muualle haudattujen vainajien muistokivi[6][1] Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9908°N, 26.6447°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 2011
Otso, Kangasniemen Apteekin 100 v. muistomerkki[11][1] Pirtin Perinnepuisto, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9882°N, 26.6463°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1997 Otso-muistomerkki.JPG
Otto Mannisen muistomerkki "Kaukomieli"[1] Anni Swanin puisto, Otto Mannisen tie Kangasniemen kirkonkylä 61.9889°N, 26.6429°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1997
Otto Mannisen syntymäkodin muistomerkki[1] Rasikankaalla Hokantien varressa 61.9091°N, 26.7042°E 1955
Punaisten muistomerkki[12][1] Telkonlahdentien varressa Suurolansaaressa 61.9534°N, 26.68°E 1988
Pylvänälän-Joutsantien muistokivi[1][8] Kuupelontie (14) (risteys Kuupelontielle noin Joutsanmaantie 567) 61.9456°N, 26.5272°E Noin 1880 Pylvänälän-Joutsan tien muistokivi (noin 1880) - Kuupelontie (14) - Kangasniemi - 1.jpgPylvänälän-Joutsan tien muistokivi (noin 1880) - Kuupelontie (14) - Kangasniemi - 2.jpg
Quisnam vertitur[1][13] Lapaskankaan kiertoliittymä 62.0031°N, 26.6571°E den Arend, LucienLucien den Arend 2018 Lucien den Arend - Quisnam vertitur (2018) - Lapaskankaan kiertoliittymä - Kangasniemi - 1.jpgLucien den Arend - Quisnam vertitur (2018) - Lapaskankaan kiertoliittymä - Kangasniemi - 2.jpg
Reinhold von Beckerin muistomerkki, Sotkalintu[14][1][15] Wiljam Sarjalantie, Lapassalmen levähdyspaikka (uusi sijainti) 61.9968°N, 26.6478°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1985 Veikko Haukkavaara - Sotkalintu (1985), Reinhold von Beckerin muistomerkki - Wiljam Sarjalantie, Lapassalmen levähdyspaikka - Kangasniemi.jpg
Sankarimuistomerkki Kuoleva soturi[16][1][6] Sankarihautausmaa, Kirkkoniementie 2 Kangasniemen kirkonkylä 61.9908°N, 26.6444°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1956 Kuoleva soturi Kangasniemi.JPG
Sankarivainajien (1939-1945) muistomerkki[17] Kangasniemen kirkon lounaispuolella ja sankarihautojen eteläpuolella, William Sarjalan tien alun vieressä, Kirkkoniementie 2 Kangasniemen kirkonkylä 61.9905°N, 26.6439°E 2017 Sankarivainajien (1939-1945) muistomerkki - 2017 - William Sarjalan tien alun vieressä, Kirkkoniementie 2 - Kangasniemi - 2.jpg
Sotaanlähdön muistomerkki[1] Pirtin Perinnepuisto, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9882°N, 26.6464°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1993 Sotaanlähdön muistomerkki Kangasniemi.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki ja Muualla (punaisten puolella) surmansa saaneiden kangasniemeläisten muistokivi[18][1] Vanha hautausmaa, noin 100 metriä kirkosta itään, Kirkkoniementie 2 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9912°N, 26.647°E 1951, lisäkivi 2017 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki (1951) - Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 - Kangasniemen kk - Kangasniemi.jpg
Vapaussodan 1918 muistomerkki (Suomen sisällissodan muistomerkki)[19][1][6] Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9914°N, 26.6474°E A. J. Blomberg 1920 Vapaussodan 1918 muistomerkki (1920) - Vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2 - Kangasniemen kk - Kangasniemi.jpg
Äidinrakkaus[1] Pirtin Perinnepuisto, Satamatie 16 (karttalinkki likimääräinen) Kangasniemen kirkonkylä 61.9882°N, 26.6465°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2012

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v Veistokset ja muistomerkit; Kangasniemi.fi
  2. a b Hiski Salomaalle muistomerkki Kansanuutiset.fi. 3.6.2009. Kansan Uutiset Oy. Viitattu 26.2.2018.
  3. Isonvihan muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 28.9.2020.
  4. Kagasniemen ensimmäisen ja toisen kirkon muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 29.9.2020.
  5. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 28.9.2020.
  6. a b c d Vanha hautausmaa; Kangasniemenseurakunta.fi
  7. Katovuosien muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 28.9.2020.
  8. a b Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 189) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 30.12.2017.
  9. Vihikankaan hautausmaa Kangasniemen seurakunta. Viitattu 1.4.2018.
  10. Curriculum Vitae: Saksa Juhani juhanisaksa.com. Viitattu 26.9.2020.
  11. a b c Juhani Saksan julkiset teokset Kangasniemellä Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 29.9.2020.
  12. Punaisten muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  13. Liikenneympyrä saa viimein veistoksensa Kangasnimen Lehti. 28.9.2017. Viitattu 7.8.2019.
  14. Reinhold von Beckerin muistomerkki Reinhold von Beckerin muistomerkki Sotkalintu Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 28.9.2020.
  15. Veikko Haukkavaara (pdf) (CV) Kuvataiteilijamatrikkeli, kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Viitattu 25.9.2020.
  16. Kangasniemi; Sotasampo.fi
  17. Kangasniemelle uusi sankarivainajien muistomerkki Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa -verkkosivu. 2017.
  18. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 28.9.2020.
  19. Suomen sisällissodan muistomerkki Koe Kangasniemi, koekangasniemi.fi. Viitattu 29.9.2020.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]