Luettelo Rautalammin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Rautalammin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Rautalammin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ensimmäisen maailmansodan 1915–1917 linnoitteiden muistomerkki Kerkonkoski, Vanhatie 3 62.7566°N, 26.6889°E 2009 Kerkonkoski linnoitteet mmerkki.jpg
Delaware-muistomerkki[1] Kirkkopuistossa melko lähellä Kirkkotien ja Rautalammin keskusraitin (Kuopiontien) risteystä Rautalammin kirkonkylä 62.622°N, 26.8346°E 1938 Delaware-muistomerkki - 1938 - puisto Rautalammin kirkon edustalla, Kirkkotie 6 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Hymne al’energie eli Kyntäjä[2] Rautalammin museon ulkoseinässä sisäänkäynnin yhteydessä, Kuopiontie 26 Rautalammin kirkonkylä 62.6215°N, 26.8338°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz ? Emil Cedercreutz - Hymne al’energie (Kyntäjä) - Rautalammin museon ulkoseinä, Kuopiontie 26 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Kansanrunoilijat ja muusa Rautalammin kirjaston sisäänkäynnin yhteydessä, Rautalammintie 4. Rautalammin kirkonkylä 62.6261°N, 26.826°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1988 Irma Mattila - Kansanrunoilijat ja muusa - 1988 - Rautalammin kirjaston edustalla, Rautalammintie 4 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Karhu[3] Rautalammin museon puistossa, Kuopiontie 26 (teos esillä museon aukiollessa) Rautalammin kirkonkylä 62.6212°N, 26.8342°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1936
Karjalaan jääneiden muistokivi[4] Rautalammin ortodoksisen kirkon (Pyhän Nikolaoksen kirkko) pihalla, Nikolaoksentie 1 Rautalammin kirkonkylä 62.6258°N, 26.8276°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen ja Rossi, VeikkoVeikko Rossi 1963 Karjalaan jääneiden muistokivi - 1963 - Rautalammin ortodoksisen kirkon (Pyhän Nikolaoksen kirkko) piha, Nikolaoksentie 1 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Konnekoskeen 1860 hukkuneiden muistomerkki Rautalammin hautausmaa, Kuopiontie 15, melko lähellä Kuopiontietä, paikkalinkki suuntaa-antava Rautalammin kirkonkylä 62.623°N, 26.8321°E 1960 Konnekoskeen 1860 hukkuneiden muistomerkki - Rautalammin hautausmaa, Kuopiontie 15 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Rautalammin ensimmäisen kirkon muistokivi[1] Talliniemen kärki. Ajoneuvo jätettävä aiemmin P-paikalle Talliniementie 238 kohdalle. Siitä jatketaan kävellen läntistä tieuraa. Noin 50 m Talliniementie 261:mökkiä/taloa ennen (pohjoispuolelta) pitäisi lähteä polku kaakkoon muistomerkille (kävelyä kaakkoon noin 40 m ja edelleen etelään rantaa kohti toiset 40 m). Talliniemi 62.5892°N, 26.8183°E ?
Rautalammin lentoturmien muistokivi[5] Timosensalmi, lähellä Konneveden rajaa 62.6677°N, 26.5801°E 2015 Rautalammin lentoturmien muistokivi.jpg
Rautalammin toisen ja kolmannen kirkon muistomerkki Rautalammin hautausmaa, Kuopiontie 15 Rautalammin kirkonkylä 62.623°N, 26.8346°E 1959 Rautalammin toisen (1685-) ja kolmannen kirkon (1759-1844) muistomerkki - 1959 - Rautalammin hautausmaa, Kuopiontie 15 - Rautalammin kk - Rautalampi - 1.jpgRautalammin toisen (1685-) ja kolmannen kirkon (1759-1844) muistomerkki - 1959 - Rautalammin hautausmaa, Kuopiontie 15 - Rautalammin kk - Rautalampi - 2.jpg
Sankarihautojen muistomerkki[6] Rautalammin kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 6 Rautalammin kirkonkylä 62.6222°N, 26.8355°E Nortomaa, VeikkoVeikko Nortomaa 1949 Rautalampi sankarimuistomerkki.JPG
Sielulintu[7] Rautalammin museon sisäänkäynnin edessä, Kuopiontie 26 Rautalammin kirkonkylä 62.6215°N, 26.8337°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1929 Ville Vallgren - Sielulintu - 1929 - Rautalammin museon etupiha, Kuopiontie 26 - Rautalammin kk - Rautalampi.jpg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Rautalampi[8] Rautalammin kirkon kirkkotarha Rautalammin kirkonkylä 62.6221°N, 26.8361°E 1922 Rautalampi 0614.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rautalammin kirkko Rautalammin kulttuuripolku. Viitattu 30.12.2017.
  2. Matleena Vepsäläinen: Emil Cedercreutz 1879-1949 Rautalammin museo. 2014. Viitattu 27.6.2019 (päivitetty).
  3. Matleena Vepsäläinen: Jussi Mäntynen 1886-1978 Rautalammin museo. 2014. Viitattu 27.6.2019 [vanhentunut linkki].
  4. Ortodoksikirkko ja hautausmaa Rautalammin kulttuuripolku. Viitattu 30.12.2017.
  5. Iiro Lyytinen: Rautalammin lentoturmat saivat muistokiven Rautalampi-lehti. 2015. Viitattu 30.12.2017.
  6. Rautalampi Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  7. Matleena Vepsäläinen: Ville Vallgren 1855-1940 Rautalammin museo. 2014. Viitattu 27.6.2019 (päivitetty).
  8. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 199. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.