Luettelo Alavuden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Alavuden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Alavuden kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Alavuteen on liitetty Töysän kunta.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alavuden taistelun 17.8.1808 muistomerkki[1] Alavuden sankarihautausmaa, Salmentie 4 (kivipaasi) 62.5861°N, 23.6219°E 1860-luku Alavuden taistelun 17 8 1808 muistomerkki.jpg
Alavuden taistelussa 17.8.1808 kaatuneiden muistopatsas[2] Alavuden sankarihautausmaa, Salmentie 4 lähellä porttia (tykinputki) 62.586°N, 23.622°E Alavuden taistelussa 17 8 1808 kaatuneiden muistopatsas.jpg
Amerikkaan lähteneiden muistomerkki[3] Töysä
Artturi Järviluoman muistolaatta Artturi Järviluoman syntymäkodin paikalla, Kirkkojärven länsipuolella 62.5741°N, 23.605°E 1960 Artturi Jarviluoman muistolaatta 1960.JPG
Heikki Huhtamäen patsas[4] Rantapuisto 62.5853°N, 23.6206°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1984 Heikki Nieminen Heikki Huhtamaen patsas 1984.JPG
Ivar Wilskmanin patsas[4][5] Iivarin koulun edessä, Wilskmanintie 2 Töysä 62.645°N, 23.816°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1990 Ivar Wilskmanin muistomerkki Toysa.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Alavus Alavuden kirkon vieressä 62.5887°N, 23.6201°E 1956 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki, Alavus 1956.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Töysä[6] Töysä 62.6341°N, 23.8177°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Toysa.jpg
Kotirintama-muistomerkki, Töysä[6] Töysän kirkon kirkkotarha Töysä 62.6328°N, 23.8174°E Töysä kotirintama.JPG
Lampimäen vainion kivijyrä[7] Kauppaneuvoksentie 132 62.605°N, 23.6097°E Lampimaen vainion kivijyra Alavus.jpg
Maapallo[8] Onnentien kiertoliittymä, Alavudentie, Tuuri Töysä 62.601°N, 23.7312°E 2010 Maapallo, Onnentien kiertoliittyma, Tuuri,Toysa, Alavus.jpg
Muistojen kappeli Sankarimuistomerkki (1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarihaudat)[9][7] Alavuden sankarihautausmaa, Salmentie 4 62.5863°N, 23.6221°E Schroderus, EinoEino Schroderus 1955 Alavus sh 2012.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki, Alavus[4] Alavuden kirkon sakastin vieressä 62.5885°N, 23.6209°E Saariaho, JormaJorma Saariaho 1995 Jorma Saariaho Muualle haudattujen muistomerkki 1995.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki, Töysä[10] Töysän vanha hautausmaa, Kappelitie 4 Töysä 62.6332°N, 23.8174°E Muualle haudattujen muistomerkki Toysa.jpg
OnnenKenkä-monumentti[11][12] Tuurin kyläkauppa, Onnentien ja Keskisentien kulma Töysä 62.6018°N, 23.7275°E 2000 Tuuri Onnenkenkä.jpg
Sankarimuistomerkki Sankarimuuri, Töysä[6] Töysän sankarihautausmaa, Kappelitie 4 Töysä 62.6339°N, 23.8177°E , Peipohjan kiviveistämöPeipohjan kiviveistämö 1952 Töysä sankarimuistomerkki.JPG
Stenbäckin muistomerkki[4][13] Alavuden sankarihautausmaa, Salmentie 4; Muistojen kappelin vieressä 62.5862°N, 23.6211°E Heino, RaimoRaimo Heino 1990 Raimo Heino Stenbackin muistomerkki 1990.jpg
Svante Kurikan patsas[4] Alavuden asema, Kauppaneuvoksentie 12 62.6147°N, 23.6091°E Heino, RaimoRaimo Heino 1994 Svante Kurikan muistomerkki Alavus.jpg
Talvisotaan lähteneiden alavutelaisten muistokivi[7] Koulukeskuksen pihalla, Opintie 4 62.5925°N, 23.6188°E Talvisotaan lahteneiden alavutelaisten muistomerkki.JPG
Talvisotaan lähteneiden töysäläisten muistomerkki[6] Asemakuja Tuuri 62.6032°N, 23.7355°E Talvisotaan lahteneiden toysalaisten muistomerkki.jpg
Toivo Kuulan patsas[4] Kuulantien ja Järviluomantien risteys 62.5864°N, 23.6184°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1963 Johannes Haapasalo Toivo Kuulan patsas 1963.JPG
Toivo Kärjen reliefi[14][15] Töysän kirkonmäki, lainaviljamakasiinin seinässä, Kappelitie 4 Töysä 62.6327°N, 23.8172°E Lampimäki, JohannesJohannes Lampimäki 2010 Toivo Karjen reliefi Toysa.jpg
Uittomiesten muistomerkki[4][16] Uittomiehentie Kätkänjoki 62.6937°N, 23.6602°E Saarimäki, EskoEsko Saarimäki 1988
Uskon, kodin, isänmaan puolesta, Leijonapaasi (1918 vapaussodan sankarien muistomerkki)[17][18][19][6] Töysän sankarihautausmaa, Kappelitie 4 Töysä 62.6339°N, 23.8178°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1923 Töysä 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki[20][7] Alavuden sankarihautausmaa, Salmentie 4 62.5861°N, 23.6218°E Schroderus, EinoEino Schroderus 1921 Alavus 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alavuden taistelun 17.8.1808 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 3.12.2017.
  2. Alavuden taistelussa 17.8.1808 kaatuneiden muistopatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 3.12.2017.
  3. Historia ja arkkitehtuuri; Etelä-Pohjanmaan matkailu
  4. a b c d e f g Muistomerkit Alavus. Viitattu 3.12.2017.
  5. Halmesvirta, Anssi: Wilskman, Ivar (1854–1932) 20.12.2017. Suomen urheiluhistoriallinen seura. Viitattu 12.10.2021.
  6. a b c d e Töysä; EPmuisto.fi
  7. a b c d Alavus; EPmuisto.fi
  8. Tuurin liikenneympyrään tulee maapallo Ilkka-Pohjalainen. 6.10.2010. Viitattu 12.10.2021.
  9. Alavuden sankarihautausmaa Alavuden seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  10. Teksti muistomerkissä: "Muualle haudattujen rakkaitten muistolle"
  11. Katriina Mäkelä: Maailman kolme ruminta monumenttia Iltalehti. 19.11.2008. Viitattu 11.10.2021.
  12. Historia Tuurin kyläkauppa. Viitattu 11.10.2021.
  13. Jouko Lahti: Hautamuistomerkit kertovat ajastaan; Suomalainenkivi.fi
  14. Töysään Toivo Kärjen reliefi Ilkka-Pohjalainen. 29.05.2010. Viitattu 12.10.2021.
  15. Teksti reliefissä: "Suunnitteli Johannes Lampimäki".
  16. Uittomiesten muistomerkki Alavus; Tukkilaiset.com
  17. Töysän sankarihautausmaa Alavuden seurakunta. Viitattu 3.12.2017.
  18. Alavus, Töysän seurakunnan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 26.12.2017.
  19. Sirola, s. 103
  20. Sirola, s. 44

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]