Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vantaan julkisilla paikoilla olevat pysyvät taideteokset ja muistomerkit. Luettelo ei ole täydellinen.

Vantaan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1972 ja 1973 paljastettiin Vantaan ensimmäiset julkiset taideteokset, Nina Ternon Vouti Tikkurilan valtion virastotalon pihalla, sekä Jouko Toiviaisen Äyriäinen Myyrmäen Uomatorilla. Suurin osa Vantaan julkisesta taiteesta on suomalaista modernistista kuvanveistoa ja teokset sijoittuvat eri puolelle kaupunkia, kaupunkikeskuksiin ja lähiöihin. Veikko Eskolinin Aallot Myyrmäessä (1975) ja Reijo Perkon Ympäristösommitelma (1977) ovat varhaisia ympäristötaideteoksia.

Uudempia, vahvasti ympäröiviin tiloihin liittyviä teoksia ovat Vantaalla Matti Nurmisen Merkitty ja Merkitty portti (2001) Tikkurilan lukion rakennuksiin liittyvinä, Jukka Mäen Myyrmäen Kilterin koulun seinässä oleva reliefi Pyramidien arvoitus (1988), sekä Jaakko Niemelän Down Town - läpinäkyvä kaupunki (2002) Korsossa.

Vantaan seinämaalauksia ovat muun muassa Leonhard Lapinin Archetypal Colour Theory (2014) Kivistössä ja Paula Holopaisen Vedenhaltijan lahja (2000) Vaaralan päiväkodissa. Näkyvä julkinen teos Vantaalla on Aarne Jämsän kaksiosainen maalaus Helman heilahdus (2015) Helsinki-Vantaan lentokentän Lentokentän rautatieaseman laiturin seinissä. Vantaan taidemuseo Artsi Myyrmäessä ilmoittaa erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen osana toimintaansa.[1] Seinämaalauksia on useiden katutaiteilijoiden tekeminä muun muassa Myyrmäen rautatieasemalla.

Vuonna 2008 käynnistyi Vantaan Leinelän taidekaava, jossa kaupunginosan taiteelliseen suunnitteluun osallistui kymmenen taiteilijaa. Pääsuunnittelija oli Vesa-Pekka Rannikko, jonka tilateos Paikalliset valmistui Leinelän aseman liikenneympyrään vuonna 2013.[2][3]

Kesäisin auki olevissa veistospuistoissa Nissbackan kartanon veistospuistossa Hakunilassa on esillä Laila Pullisen teoksia[4] ja Risto Vilhusen Leonardo da Vilhun veistospuistoon voi tutustua Vantaan Sotungissa.[5]

Osa Vantaan julkisesta taiteesta on paikallisten asukkaiden kuten koululaisten ideoimia ja toteuttamina. Ehkä riemastuttavin esimerkki tästä lähestymisestä on koululaispoikien Onni ja Antonio johdolla Vantaan Ylästöön kunnostettu bussipysäkki, teosnimeltään Hymypojat (2015).[6][7][8]

Vantaan julkisia taideteoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aallot[9] Myyrmäenraitin ja Noropolun risteys, Lasten taidetalo Toteemin nurkka[10][9] Myyrmäki[10] 60.2684°N, 24.8518°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin[9] 1975[9] Eskolin Veikko - Aallot 1975 - m.jpg
Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[11][12][13] Uusimaa , Vantaa, Hiekkaharju,[11][12] Urheilutien ja Kauratien kulma. Hiekkaharju 60.3005°N, 25.0525°E 1948[11][12] Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Vantaa Hiekkaharju.jpg
Ajan henki – aineen vanki[14] Vantaan kaupungintalon puistikko, Lauri Lairalan aukio Tikkurila[10] 60.2935°N, 25.0384°E Pullinen, LailaLaila Pullinen[14] 1976[14] Pullinen Laila - Ajan henki – aineen vanki, 1976 - m.jpg
Apaja[15] Kaupungintalon edustalla, heijastusaltaassa, Tikkurinaukio Tikkurila 60.2935°N, 25.0405°E Ranki, MerjaMerja Ranki ja Turpeinen, OutiOuti Turpeinen 2016 Merja Ranki ja Outi Turpeinen Apaja 2016.JPG
Down Town – läpinäkyvä kaupunki[16] Urpiaisentien kiertoliittymä, Urpiaisentien, Kotkansiiven ja Peltomyyränkujan risteys[10] Korso[10] 60.3529°N, 25.0777°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä[16] 2002[16] Jaakko Niemelä - Down Town – läpinäkyvä kaupunki 2002 - m.jpg
Hymypojat[6] Bussipysäkki "Isomännyntie", Ylästöntie 88[17] Ylästö[10] 60.2806°N, 24.9241°E Onni ja Antonio[6] 2015[6] Onni ja Antonio - Pysäkki Hymypojat 2015 - Vantaa Ylästöntie 88a - m.jpg
Hyvä ja paha Myyrmäen kirjasto Myyrmäki 60.2612°N, 24.8533°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1988 Gryta, Hyvä ja paha 1988.jpg
Iso akvaario[18] Kotkansiiven alikulkutunneli[18] Korso[10] Polari, TarjaTarja Polari[18] 1982[18]
Karhut[19] Tikkuraitti 11-13 Tikkurila 60.2934°N, 25.0369°E Risto Leinonen 1987 Risto Leinonen Karhut 1987.JPG
Kasvu[20] Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitie 119, etupiha Koivukylä[10] 60.3181°N, 25.0516°E Matti Peltokangas[20] 1992[20] Matti Peltokangas - Kasvu 1992 - m.jpg
Konstantin Pätsin muistokivet[21] Ainontien ja Tuomiharjunkujan risteys Hämeenkylä 60.2659°N, 24.7842°E 1998
Kotipesä Uomatien alikulkukäytävä, Myyrmäenraitti, Uomarinteen koulun koillisnurkan luona[10] Myyrmäki[10] 60.2699°N, 24.8516°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Kotipesä 1996 - m.jpg
Kotiseutu (yksityiskohta)[15] Tikkurilan tori Tikkurila 60.2937°N, 25.0409°E Riikka Latva-Sompi 2016 Riikka Latva-Sompi Kotiseutu 2016.JPG
Leinelän täplät Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot, Leinelä[10][22] Koivukylä ja Ilola[10] 60.3249°N, 25.0426°E Denise Ziegler[22] 2013[22] Denise Ziegler - Leinelän täplät 2013 - m.jpg
Merkitty portti Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, sisäpiha Jokiniemi[10] 60.2995°N, 25.0497°E Matti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty portti 2001 - m.jpg
Merkitty Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, pääsisäänkäynti Jokiniemi[10] 60.2988°N, 25.0499°E Matti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty 2001 - m.jpg
Minos Uomatien alikulkukäytävä, Vaahtopolun alikulku[10] Myyrmäki[10] 60.2697°N, 24.8452°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Minos 1996 - m.jpg
Neljä kuutiota[10] Tiedekeskus Heurekan pääsisäänkäynnin lännenpuoleinen ulkoseinä[23] Tikkurila[10] 60.288°N, 25.0403°E Anssi Asunta[23] 1989[23] Cubes at Heureka, optical illusion.jpg
Noppa Uomatien alikulkukäytävä, Kuohupolun alikulku[10] Myyrmäki[10] 60.2698°N, 24.8482°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Noppa 1996 - m (saturated).jpg
Ohjaamo Vantaan seinämaalaukset[10] Ohjaamo Vantaa, Ratatie 7 Tikkurila[10] 60.2912°N, 25.0423°E G-Rex (Maikki Rantala ja Stay Ice), Marjaana Jaranne, Heidi Mikkonen ja nuorten katutaidetyöpaja[24][25][26] 23.–26.5.2016[24][26] Katutaidekilta G-Rex - Ohjaamo Vantaan rakennus - m.jpg
Paikalliset[22] Leinelän aseman pääkiertoliittymä, Koivukylänväylä 8, Koivukylänväylän ja Leineläntien risteys Koivukylä[10][22] 60.3232°N, 25.0387°E Vesa-Pekka Rannikko[22] 2012[22] Vesa-Pekka Rannikko Paikalliset 2012.jpg
Pixtari-penkit: Elli, Eki, Kaveri, Salaseura[22] Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot Leinelässä[10][22] Koivukylä ja Ilola[10] 60.3251°N, 25.0393°E Hilda Kozári[22] 2012[22] Hilda Kozári - Pixtari-penkit 2012 - combi - m.jpg
Pohjoista kohti[27] Tikkurilan asema, Pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2947°N, 25.0456°E Pekka Jylhä 1996 Pekka Jylhä Pohjoista kohti 1996 ympäristöineen-m.jpg
Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä)[22] Leinelänkaari 2 (Leinelänkaaren ja Leineläntien risteys, asuinkorttelin piha)[22] Koivukylä[10] 60.3256°N, 25.0413°E Heimo Suntio[22] 2013[22] Heimo Suntio - Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä) 2013 - m.jpg
Puunhaltijankolo[28][22][29] Leinelän päiväkodin piha,[22] Metsänkeijunkuja 2 (pääsy pk:n ollessa suljettu eli arkisin klo 18- tai viikonloppuisin) Koivukylä[10] 60.3243°N, 25.0421°E Anni Laakso[22][28][29] 2011[22][28][29] Anni Laakso - Puunhaltijankolo 2011 Leinelän pk - 2m.jpg
Pyramidien arvoitus[30] Kilterin koulu, pääjulkisivu, Iskostie 8, [30] Myyrmäki[10] 60.261°N, 24.8506°E Jukka Mäki[30] 1988[31] Mäki Jukka - Pyramidien arvoitus - Kilterin koulu 2 - m.jpg
Sankarimuistomerkki, Helsinge Pyhän Laurin kirkon sankarihautausmaa Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2829°N, 24.9861°E Aimo Tukiainen 1965 Helsinge sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ruskeasanta Ruskeasannan hautausmaan sankarihautausmaa Ruskeasanta 60.316°N, 24.992°E 1949 Ruskeasanta sankarimuistomerkki.JPG
Tarinapuu[32] Kirjastopuisto, eteläkärki Tikkurila 60.261°N, 24.8506°E Merja Ranki 2017 Merja Ranki Tarinapuu 2017.JPG
Toinen matka[27] Tikkurilan asema, pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2946°N, 25.046°E Pekka Jylhä 1996 Pekka Jylha Toinen matka 1996.JPG
Toteemit Lasten taidetalo Toteemin edusta, Myyrmäentie 6[10] Myyrmäki[10] 60.2681°N, 24.8518°E Kuvataidekoulun oppilaatlähde? 2007 Vantaa Lasten taidetalo Toteemin toteemit-m.jpg
Tytöt hyppäävät vistiä Pähkinärinteentien alikulkukäytävä, Pähkinärinteen ostoskeskuksen itäpuolella, Pähkinärinteentien ja Lammaslammentien risteyksessä Hämeenkylä[10] 60.2625°N, 24.8058°E Pirjo Saanio 2000 Pirjo Saanio - Tytöt hyppäävät vistiä (Visti ostarille) 2000 - m.jpg
Ukonkirves[33] Jokiuomapuisto, Haltiantie 9 Martinlaakso[10] 60.2739°N, 24.8625°E Juha Menna[33] 1996[33] Juha Menna - Ukonkirves 1996 - m.jpg
Vedenhaltijan lahja Vaaralan päiväkoti, Tirlittanin talo, Vaaralantie 32[34] Vaarala[10] 60.2694°N, 25.0995°E Paula Holopainen 2000 Paula Holopainen - Vedenhaltijan lahja 2000 (työn osat1-2 per 9) - m.jpg
Veistos[35] Tikkuraitin Kielotien puoleinen pää, Kielotie 16[35] Tikkurila[10] 60.2933°N, 25.0373°E Heikki Häiväoja[35] 1982[10] Häiväoja Heikki, 1982 - Veistos - m.jpg
Viimeinen ratsastajapatsas[10][36] Vantaan poliisi- ja oikeustalo, Kielotie 21[10][36] Tikkurila[10] 60.2985°N, 25.0409°E Ossi Somma 1989 (1974) Ossi Somma - Viimeinen ratsastajapatsas 1974+1989-m.jpg
Virtapaikka[37] Valkoisenlähteentien alikulku[37] Jokiniemi ja Tikkurila[10] 60.2989°N, 25.0473°E Tuuli Helve[37] 2010[37] Tuuli Helve - Virtapaikka 2010 - m.jpg
Vouti[38] Valtion virastotalon sisä-/takapiha, Kielotie 1[10] Tikkurila[10][38] 60.295°N, 25.0399°E Nina Terno[38] 1972 Nina Terno - Vouti 1972 - m.jpg
Äyriäinen[39] Uomatori, Uomatie 13 Myyrmäki[10] 60.2701°N, 24.8478°E Jouko Toiviainen 1972 (1973) Toiviainen Jouko - Äyriäinen 1972-m.jpg
Ympäristösommitelma[40] Lehtikuusen koulu, Hiirakkotie 9, Kaarna-koulurakennuksen itäseinä Hakunila[10] 60.2744°N, 25.0983°E Reijo Perko[40] 1977 Reijo Perko - Ympäristösommitelma - 1977 - Lehtikuusen koulu - Hakunila Vantaa - m.jpg

Julkisia teoskokonaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Nissbackan kartanon veistospuisto[10]
(noin 100 teostaa)[41]
Sotungintie 4, Sotungin koululta noin 200 metriä koilliseen[10][41] Hakunila[10] 60.2812°N, 25.126°E Laila Pullinen[41] 1953–2013 Laila Pullinen - Nissbackan kartanon veistospuisto 1950-2010 -luvut - m.jpg
Leonardo da Vilhun veistospuisto[10] Sepänrinne 2, Sepänmäki
(vuonna 2016 avoinna 16.-31.7.2016 päivittäin klo 14-18; pääsymaksu)[42][10]
Sotunki[10] 60.2926°N, 25.1365°E Risto Vilhunen alias Leonardo da Vilhu Teoksia useilta vuosikymmeniltä. Tunnetuin on teossarja Pirut 1990-luvun alusta[43] Leonardo da Vilhun veistospuisto - Sotunki Vantaa - m.jpg
Myyrmäen aseman seinämaalaukset:
MCD x 01600[44],
Jönsaksentie 6, Myyrmäen asema[10] Myyrmäki[10] 60.2614°N, 25.1°E ulkoseinä: Un Kolor Distinto [45][46]
sisäseinät: Multicolored Dreams,[44][47]
2015[44][47][46] Un Kolor Distinto - Myyrmäki station mural + Multicolored Dreams - MCD x 01600 - 2015 - overview -m.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luettelo Kehäradan taideteoksista (Huom. luettelossa toistaiseksi vain Kehäradan uuden vuonna 2015 avatun osan teoksia Vantaalta, ei radan vanhemman osan eli myös Martinlaakson/Vantaanlaakson ratana tunnetun osuuden taideteoksia Helsingistä ja Vantaalta)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan taidemuseo Artsi Vantaa. Vantaan kaupunki. Viitattu 23.10.2016.
  2. Leinelän taideasuinalue (pdf) (esite) Viitattu 23.10.2016.
  3. Taide rikastuttaa elämää Leinelä. Leinelä. Viitattu 23.10.2016.
  4. Esittely Nissabackan kartanon taidenäyttely. Viitattu 23.10.2016.
  5. Nähtävyydet Sotunki. Sotungin kyläyhdistys. Viitattu 23.10.2016.
  6. a b c d Pysäkki Hymypojat (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa toteuttama riemastuttava bussipysäkki ja yhteiskuntaopin projekti Ylästössä) 22.10.2015. Vantaan kaupunki, vantaakanava.fi. Viitattu 12.2.2017.
  7. Hymyilevä bussipysäkki ilahduttaa vantaalaisia Ylästössä (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa syksyllä 2015 toteuttama bussipysäkki, joka tuo iloa, valoa ja väriä kulkijoille taaperoista ikäihmisiin) 23.10.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 12.2.2017.
  8. Valokarnevaalilla kerätään varoja Hymypojat-bussipysäkin korjaamiseen 25.1.2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 12.2.2017.
  9. a b c d Eila Jaatinen: Patsastelua: Maan, meren aallot 14.08.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay kartta.vantaa.fi (Haku sanalla "Veistos", kohteen katuosoitteella tai muulla tunnisteella esimerkiksi Vaaralantie 32 tai Vaaralan päiväkoti tai Kukkukallio. Kaupunginosan saa varmistettua aktivoimalla Aluejaot-kohdasta valinnan Kaupunginosat. Vastaavasti kaupunginosa ainakin osalle muista taideteoksista.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  11. a b c Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Viitattu 10.7.2018.
  12. a b c Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. 2006. Viitattu 10.7.2018.
  13. Juusela, Pauli: Punakaartilaisten muistomerkkiin Hiekkaharjussa kerätään nimiä Kirkko ja kaupunki. 3.6.2016. Viitattu 10.07.2018.
  14. a b c Kulttuuri. Patsastelua: Materia muuttuu valoksi 15.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  15. a b Suojanen, Armi: Taide kruunaa Tikkurilan ytimen – paraatipaikka kunnostetaan neljällä miljoonalla Vantaan Sanomat. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.8.2017.
  16. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Suurkaupunki Korsossa (Jaakko Niemelän Downtown — läpinäkyvä kaupunki, 2002. Minimalistinen metallityö liikenneympyrässä) 3.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  17. Pysäkki V4011 (Isonmännyntie, Vantaa) reittiopas.fi. Viitattu 12.2.2017.
  18. a b c d Tarja Helena Polari: Kuvataidematrikkeli: Tarja Helena Polari, CV (cv myös pdf-muodossa) elisanet.fi/tarja.polari. Viitattu 24.6.2016.
  19. Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 359. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  20. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua. Kukkiva kivi 29.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  21. Rautio, Antero: ”Kauniainen”, Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 352. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  22. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Leinelän taideasuinalue (pdf) (Esiteen Leinelä - Taide osana arjen elämää kartta valmistuneista ja suunnitteilla olleista julkisista taideteoksista selityksineen) 11/2014. leinela.fi ja vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  23. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Älä luota vain silmiisi (Anssi Asunnan optista harhaa hyödyntävä Kineettinen teos (1989) Tiedekeskus Heurekan sisäänkäynnin lähellä ulkoseinässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  24. a b Nuoret tuovat väriloistoa Ohjaamon rakennukseen 24.5.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 1.7.2016.
  25. Ohjaamon maalausprojektiin etsitään nuoria tekijöitä (Ohjaamo Vantaa Goes Wild -katumaalaustapahtumaan 23.–26.5.2016 liittyvä kaupungin tiedote) 13.5.2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 1.7.2016.
  26. a b Ohjaamo Vantaa goes wild Taiteen edistämiskeskus, taike.fi. Viitattu 1.7.2016.
  27. a b Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 360. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  28. a b c Julkinen taide (Vantaan kaupungin omistamasta julkisest taiteesta Vantaalla. Sivulla mm. kuva Anni Laakson teoksesta Puuhaltiankolo (2011)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  29. a b c Puunhaltijankolo (teoksesta Puuhaltiankolo (2011) taiteilijan sivustolla) annilaakso.net. Viitattu 25.6.2016.
  30. a b c Aluearkkitehti Timo Kallaluoto: Myyrmäen keskusta. Asemakaavamuutoksen nro 001925 selostus (pdf) (sivu 8: Vuonna 1983 valmistuneen, kahitiiliharkoista rakennetun Kilterin koulun on suunnitellut arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Koulun pääsisäänkäynnin puoleisen seinäpinnalla sijaitsevasta Jukka Mäen tiilireliefityöstä mainitaan sen olleen kokeilu arkkitehdin ja kuvataiteilijan yhteistyöstä ympäristötaiteen tekemiseksi. (Wikipedistin kommentti: vuosiluku ilmeisesti virheellinen)) 10.12.2012. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  31. Jukka Hako (toim.): ”Täyden palvelun Myyrmäki. Myyrmäki sai odottaa palveluitaan”, Myyrmäki. Kampakeramiikasta kauppakeskukseen, s. 198–199 (Keskikoulusta kehittyi Kilteri). Vantaa: Kellastupa Oy, 2009. ISBN 978-952-5787-06-1.
  32. Tarinapuu nousi Tikkurilaan Vantaa. 28.7.2017. Vantaan kaupunki. Viitattu 31.8.2017.
  33. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Veistos maata ja kiveä (Juha Mennan ympäristöveistos Ukonkirves Martinlaaksossa, 1996. Kenttäkiveys, nurmikko, maakivi ja vaahtera.) 27.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  34. Vaaralan päiväkoti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  35. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua (Heikki Häiväojan Veistos, 9 m korkea teräsveistos Tikkuraitin Kielotien puoleisessa päässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016. Web archive 2016
  36. a b Eila Jaatinen: Kulttuuri: Kerberoksia ja muita kamaluuksia. Patsastelua (Ossi Somman Viimeinen ratsastajapatsas (1974 jätepuusta, 1989 valu pronssiin) Vantaan oikeus- ja poliisitalon portaikon vierellä, Kielotie 21) 20.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  37. a b c d Tuuli Helve: Tuuli Helve, CV muu.fi. Viitattu 26.6.2016.
  38. a b c Pauli Juusela: Patsastelua: Vallan kaksipäinen hevonen (Nina Ternon "Vouti"-pronssiveistos (1972) Valtion virastotalon (entisen Vantaan verotoimiston) sisäpihalla, Kielotie 15) 10.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  39. Eila Jaatinen: Patsastelua. Äyriäinen kerrostalojen kuilussa (Jouko Toiviaisen abstrakti suihkukaivoveistos, pronssiveistos Äyriäinen, 1973) 17.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  40. a b Päivi Leinonen: Hakunila: Vuoden kaupunginosa ja muistoja (Hakunilan koulun suunnittelijaksi mainitaan arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Rakennuksen idänpuoleisessa seinässä on kaksi arkkitehti Reijo Perkon suunnittelemaa, geometrisista laatoista sommiteltua kuvioitua osaa. Nämä lienevät = haettu ympäristötaideteos) 28.8.2015. asuntomessut.fi. Viitattu 26.6.2016.
  41. a b c Nissbackan kartanon taidenäyttely (Laila Pullinen, Nissbackan kartano, Sotungintie 4, 01200 Vantaa, Sotungin koulun koillispuolella Hakunilassa. Veistosnäyttely avoinna kesäisin 1.6.-31.8. ke klo 12-18 ja su klo 12-16. Kokoelman esittely su klo 14) Ramsay, Nissbackan kartanon veistospuisto. Viitattu 28.6.2016.
  42. Armi Suojanen: Leonardo da Vilhu repäisee post popilla (veistospuiston osoite Sepänrinne 2, 01260 Vantaa) 16.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  43. Armi Suojanen: Pirullisessa puistossa hykerryttää ("Puiston tärkein teoskokonaisuus on Pirut. Veistokset syntyivät Vilhusen mukaan ”delirium-inspiraatiossa”. – Piirsin luonnokset silmät kiinni. Materiaaliksi Vilhunen keksi yli 30 metriä korkeat, vanhat öljysäiliöt, jotka oli paloiteltu ja suoristettu plootuiksi. Veistoksia on lähes 140. Ne on polttoleikattu hapella ja nestekaasulla. ... Lisäksi 1,5 hehtaarin piha-alueelta löytyy myös muun muassa Matissen Jazz -kollaasista innoituksensa saaneita veistoksia sekä useita vanhoja, hautausmaalta poistettuja hautakiviä.") 16.7.2014. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  44. a b c Myyrmäestä tehdään Euroopan katutaidemekkaa, ja nyt avautunut uusi graffitiasema on upea 21.3.2015. Nyt/ Helsingin Sanomat, nyt.fi. Viitattu 28.6.2016.
  45. Don Lehtinen: Chileläiskaksikon seinämaalaukset herättivät Myyrmäen eloon 7.6.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 30.6.2016.
  46. a b Myyrmäen juna-aseman ulkomaalaukset, Un Kolor Distinto (chileläisten katutaiteilijoiden Cynthia ”Cines” Aguileran ja Sammy ”Jekse” Espinozan tekemä teos) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  47. a b Myyrmäen aseman katutaideteos (Maaliskuussa 2015 peruskorjauksen jälkeen uusittuna käyttöönotetun aseman sisämuraalit toteutti suomalainen Multicolored Dreams -katutaiteilijaryhmä) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]