Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vantaan julkisilla paikoilla olevat pysyvät taideteokset ja muistomerkit. Luettelo ei ole täydellinen.

Vantaan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1972 ja 1973 paljastettiin Vantaan ensimmäiset julkiset taideteokset, Nina Ternon Vouti Tikkurilan valtion virastotalon pihalla, sekä Jouko Toiviaisen Äyriäinen Myyrmäen Uomatorilla. Suurin osa Vantaan julkisesta taiteesta on suomalaista modernistista kuvanveistoa ja teokset sijoittuvat eri puolelle kaupunkia, kaupunkikeskuksiin ja lähiöihin. Veikko Eskolinin Aallot Myyrmäessä (1975) ja Reijo Perkon Ympäristösommitelma (1977) ovat varhaisia ympäristötaideteoksia.

Uudempia, vahvasti ympäröiviin tiloihin liittyviä teoksia ovat Vantaalla Matti Nurmisen Merkitty ja Merkitty portti (2001) Tikkurilan lukion rakennuksiin liittyvinä, Jukka Mäen Myyrmäen Kilterin koulun seinässä oleva reliefi Pyramidien arvoitus (1988), sekä Jaakko Niemelän Down Town - läpinäkyvä kaupunki (2002) Korsossa.

Vantaan seinämaalauksia ovat muun muassa Leonhard Lapinin Archetypal Colour Theory (2014) Kivistössä ja Paula Holopaisen Vedenhaltijan lahja (2000) Vaaralan päiväkodissa. Näkyvä julkinen teos Vantaalla on Aarne Jämsän kaksiosainen maalaus Helman heilahdus (2015) Helsinki-Vantaan lentokentän Lentokentän rautatieaseman laiturin seinissä. Vantaan taidemuseo Artsi Myyrmäessä ilmoittaa erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen osana toimintaansa.[1] Seinämaalauksia on useiden katutaiteilijoiden tekeminä muun muassa Myyrmäen rautatieasemalla.

Vuonna 2008 käynnistyi Vantaan Leinelän taidekaava, jossa kaupunginosan taiteelliseen suunnitteluun osallistui kymmenen taiteilijaa. Pääsuunnittelija oli Vesa-Pekka Rannikko, jonka tilateos Paikalliset valmistui Leinelän aseman liikenneympyrään vuonna 2013.[2][3]

Kesäisin auki olevissa veistospuistoissa Nissbackan kartanon veistospuistossa Hakunilassa on esillä Laila Pullisen teoksia[4] ja Risto Vilhusen Leonardo da Vilhun veistospuistoon voi tutustua Vantaan Sotungissa.[5]

Osa Vantaan julkisesta taiteesta on paikallisten asukkaiden kuten koululaisten ideoimia ja toteuttamina. Ehkä riemastuttavin esimerkki tästä lähestymisestä on koululaispoikien Onni ja Antonio johdolla Vantaan Ylästöön kunnostettu bussipysäkki, teosnimeltään Hymypojat (2015).[6][7][8]

Vantaan julkisia taideteoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aallot[9] Myyrmäenraitin ja Noropolun risteys, Lasten taidetalo Toteemin nurkka[10][9] Myyrmäki[10] 60.2684°N, 24.8518°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin[9] 1975[9] Eskolin Veikko - Aallot 1975 - m.jpg
Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[11][12][13] Uusimaa , Vantaa, Hiekkaharju,[11][12] Urheilutien ja Kauratien kulma. Hiekkaharju 60.3005°N, 25.0525°E 1948[11][12] Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Vantaa Hiekkaharju.jpg
Ajan henki – aineen vanki[14] Vantaan kaupungintalon puistikko, Lauri Lairalan aukio Tikkurila[10] 60.2935°N, 25.0384°E Pullinen, LailaLaila Pullinen[14] 1976[14] Pullinen Laila - Ajan henki – aineen vanki, 1976 - m.jpg
Apaja[15] Kaupungintalon edustalla, heijastusaltaassa, Tikkurinaukio Tikkurila 60.2935°N, 25.0405°E Ranki, MerjaMerja Ranki ja Turpeinen, OutiOuti Turpeinen 2016 Merja Ranki ja Outi Turpeinen Apaja 2016.JPG
Down Town – läpinäkyvä kaupunki[16] Urpiaisentien kiertoliittymä, Urpiaisentien, Kotkansiiven ja Peltomyyränkujan risteys[10] Korso[10] 60.3529°N, 25.0777°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä[16] 2002[16] Jaakko Niemelä - Down Town – läpinäkyvä kaupunki 2002 - m.jpg
Enkeliveistos[17] (pienoisveistos) Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta[10] 60.3167°N, 24.9924°E Häiväoja, JohannaJohanna Häiväoja Johanna Häiväoja - enkeliveistos - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa.jpg
Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan muistolehdon nimimuuri[18] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 50 m pohjoisluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[10] 60.2835°N, 24.9854°E Taponen, TuulaTuula Taponen 1982 Tuula Taponen - Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan muistolehdon nimimuuri - 1982 - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhojen puukirkkojen muistomerkki[19][18] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 20 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[10] 60.2831°N, 24.9853°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1968 Heikki Häiväoja - Helsingin pitäjän vanhojen puukirkkojen muistomerkki - 1968 - Pyhän Laurin kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Hymypojat[6] Bussipysäkki "Isomännyntie", Ylästöntie 88[20] Ylästö[10] 60.2806°N, 24.9241°E Onni ja Antonio[6] 2015[6] Onni ja Antonio - Pysäkki Hymypojat 2015 - Vantaa Ylästöntie 88a - m.jpg
Hyvä ja paha Myyrmäen kirjasto, Myyrmäkitalon aula (Paalutori 3) Myyrmäki 60.2612°N, 24.8533°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1988 Gryta, Hyvä ja paha 1988.jpg
Iso akvaario[21] Kotkansiiven alikulkutunneli[21] Korso[10] Polari, TarjaTarja Polari[21] 1982[21]
Karjalaan jääneiden vainajain muistomerkki[19] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 65 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[10] 60.2833°N, 24.9846°E 1956 Karjalaan jääneiden vainajain muistoksi - 1956 - Pyhän Laurin kirkon kirkkomaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa - 2.jpg
Karhut[22] Tikkuraitti 11-13 Tikkurila 60.2934°N, 25.0369°E Risto Leinonen 1987 Risto Leinonen Karhut 1987.JPG
Kartasto 1708/2018[23] Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku, Ratatie 11 Jokiniemi[10] 60.2919°N, 25.0442°E Hietanen, HelenaHelena Hietanen ja Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2018 Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä - Kartasto 1708..2018 - 2018 - Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku - Ratakatu 11 - Jokiniemi - Vantaa - 1.jpg
Kasvu[24] Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitie 119, etupiha Koivukylä[10] 60.3181°N, 25.0516°E Matti Peltokangas[24] 1992[24] Matti Peltokangas - Kasvu 1992 - m.jpg
Konstantin Pätsin muistokivet[25][26] Ainontien ja Tuomiharjunkujan risteys Linnainen 60.2659°N, 24.7842°E 1998 Konstantin Päts memorial in Finland.JPG
Kotipesä Uomatien alikulkukäytävä, Myyrmäenraitti, Uomarinteen koulun koillisnurkan luona[10] Myyrmäki[10] 60.2699°N, 24.8516°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Kotipesä 1996 - m.jpg
Kotiseutu (yksityiskohta)[15] Tikkurilan tori Tikkurila 60.2937°N, 25.0409°E Riikka Latva-Sompi 2016 Riikka Latva-Sompi Kotiseutu 2016.JPG
Kuinka paljon valo on[27] Aurinkokiven koulu, kadunpuoleinen ulkoseinä, Aurinkokivenkuja 1 Kivistö[10] 60.3188°N, 24.8519°E Baumgartner, StigStig Baumgartner 2016 Stig Baumgartner - Kuinka paljon valo on - 2016 - Aurinkokiven koulu - Aurinkokivenkuja 1 - Kivistö - Vantaa - 1.jpg
Stig Baumgartner - Kuinka paljon valo on - 2016 - Aurinkokiven koulu - Aurinkokivenkuja 1 - Kivistö - Vantaa - 2.jpg
Kun tuuli käy heidän ylitseen[28] Hakunilan kirkon muistopiha, Hakunilantie 48[29] (muistopiha on Hakunilanraitin puolella) Hakunila[10] 60.2777°N, 25.1039°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1997 Laila Pullinen - Kun tuuli käy heidän ylitseen - 1997 - Hakunilan kirkon muistopiha - Hakunilantie 48 - Hakunila - Vantaa.jpg
Leinelän täplät Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot, Leinelä[10][30] Koivukylä ja Ilola[10] 60.3249°N, 25.0426°E Denise Ziegler[30] 2013[30] Denise Ziegler - Leinelän täplät 2013 - m.jpg
Merkitty portti Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, sisäpiha Jokiniemi[10] 60.2995°N, 25.0497°E Matti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty portti 2001 - m.jpg
Merkitty Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, pääsisäänkäynti Jokiniemi[10] 60.2988°N, 25.0499°E Matti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty 2001 - m.jpg
Minos Uomatien alikulkukäytävä, Vaahtopolun alikulku[10] Myyrmäki[10] 60.2697°N, 24.8452°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Minos 1996 - m.jpg
Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka[17] Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta[10] 60.3167°N, 24.9927°E Hiekkaharjun kansainvälisen koulun oppilaat ja arkkitehti Tuula Taponen Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa.jpg
Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa - 2.jpg
Muualle haudattujen ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[31][32] Hämeenkylän kirkon hautausmaa (paikkalinkki suuntaa-antava) Hämeenkylä[10] 60.2693°N, 24.8002°E Lehtonen, JormaJorma Lehtonen Jorma Lehtonen - Muualle haudattujen ja Karjalaan jääneiden vainajien muistolle - Hämeenkylän kirkon hautausmaa - Hämeenkylä - Vantaa - 2.jpg
Neljä kuutiota[10] Tiedekeskus Heurekan pääsisäänkäynnin lännenpuoleinen ulkoseinä[33] Tikkurila[10] 60.288°N, 25.0403°E Anssi Asunta[33] 1989[33] Cubes at Heureka, optical illusion.jpg
Nimetön Raappavuorenrinne 2[34][35] Martinlaakso[10] 60.2792°N, 24.8392°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala ja Multanen, SaraSara Multanen 2017 Maikki Rantala ja Sara Multanen - muraali - 2017 - Raappavuorenrinne 2 - Martinlaakso - Vantaa.jpg
Nimetön Konttitie 4-6[36] Havukoski[10] 60.3236°N, 25.0756°E Pasanen, PeetuPeetu Pasanen 2018 Peetu Pasanen - muraali - 2018 - Konttitie 4 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Peetu Pasanen - muraali - 2018 - Konttitie 6 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Nimetön Rautkallionkatu 3[37] Havukoski[10] 60.3231°N, 25.0639°E Westin, MiilaMiila Westin (?) 2018 Miila Westin - muraali - 2018 - Rautkallionkatu 3 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa - 2.jpg
Nimetön, aiheeltaan abstrakti teos[38] Suunnistajankuja 4[36] Länsimäki[10] 60.2461°N, 25.1145°E Köykkä, Juha-PekkaJuha-Pekka Köykkä (J.-P. Köykkä) 2018 J.-P. Köykkä - muraali - Suunnistajankuja 4 . Länsimäki - Vantaa - 2.jpg
Nimetön, asetelma Laajaniitynkuja 5[39] Martinlaakso[10] 60.279°N, 24.8493°E Aryz, Aryz 2017 Aryz - nimetön, asetelma - 2017 - Laajaniitynkuja 5 - Martinlaakso - Vantaa.jpg
Nimetön, eläinaiheinen mosaiikki[40] Tarinatori, Pallastunturintie 32 Länsimäki[10] 60.2464°N, 25.1157°E Anderzén, JanJan Anderzén 2016 Jan Anderzén - eläinaiheinen mosaiikkiteos - 2016 - Tarinatori, Pallastunturintie 32 - Länsimäki - Vantaa.jpg
Nimetön, iso käpy ja männynoksa[38] Suunnistajankuja 10[36] Länsimäki[10] 60.2453°N, 25.1126°E Kivilaakso, MariaMaria Kivilaakso 2018 Maria Kivilaakso - Muraali (Iso käpy) - 2018 - Suunnistajankuja 10 - Länsimäki - Vantaa - 1.jpg
Nimetön, joki-aihe[41][42] Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampuksen julkisivu, Ratatie 22 Tikkurila[10] 60.2954°N, 25.0443°E suunnittelu Musturi, TommiTommi Musturi + Laurean oppilaita 2017 Tommi Musturi et al. - Muraali (aiheenaan joki ja sen ympäristö) -Laurea-ammattikorkeakoukun Tikkurilan kampus - Ratatie 22 - Tikkurila - Vantaa - 2.jpg
Nimetön, moderni paimen (tyttö kettu sylissään)[43] Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti)[36] Havukoski[10] 60.3231°N, 25.0752°E Pyykkönen, MinttuMinttu Pyykkönen 2018 Minttu Pyykkönen - muraali (moderni paimen - tyttö kettu sylissään) - 2018 - Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti) - Havukoski - Vantaa.jpg
Nimetön, optisia illuusioita Hiirakkotie 1[44][45][34] Hakunila[10] 60.2757°N, 25.1031°E Mr June, Mr June 2017 Mr. June - Muraali (Optisia illuusioita) - Hiirakkotie 1 - Hakunila - Vantaa - 1.jpg
Nimetön, scifimäinen tulkinta joutsen ja ahven -teemasta[46] Kivikirveenkuja 4[34] Myyrmäki[10] 60.2632°N, 24.8456°E Pso Man, Pso Man 2017 Pso Man - muraali - 2017 - Kivikirveenkuja 4, - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Nimetön, sinistä marjaterttua ampuva jousimies[38] Suunnistajankuja 6[36] Länsimäki[10] 60.2462°N, 25.113°E Stenberg, TaneliTaneli Stenberg 2018 Taneli Stenberg - Muraali (jousimies marjanuolella) - 2018 - Suunnistajankuja 6 - Länsimäki - Vantaa - 1.jpg
Nimetön: tiikerinratsastaja, talo, mäkiä ja saniaisia[47] Rautkallionkatu 3[37][48] Havukoski[10] 60.323°N, 25.0646°E Ekebom, TerhiTerhi Ekebom 2018 Terhi Ekebom - muraali - 2018 - Rautkallionkatu 3 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Noppa Uomatien alikulkukäytävä, Kuohupolun alikulku[10] Myyrmäki[10] 60.2698°N, 24.8482°E Paula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Noppa 1996 - m (saturated).jpg
Ohjaamo Vantaan seinämaalaukset[10] Ohjaamo Vantaa, Ratatie 7 Tikkurila[10] 60.2912°N, 25.0423°E G-Rex (Maikki Rantala ja Stay Ice), Marjaana Jaranne, Heidi Mikkonen ja nuorten katutaidetyöpaja[49][50][51] 2016[49][51] Katutaidekilta G-Rex - Ohjaamo Vantaan rakennus - m.jpg
Paikalliset[30] Leinelän aseman pääkiertoliittymä, Koivukylänväylä 8, Koivukylänväylän ja Leineläntien risteys Koivukylä[10][30] 60.3232°N, 25.0387°E Vesa-Pekka Rannikko[30] 2012[30] Vesa-Pekka Rannikko Paikalliset 2012.jpg
Pensamiento Propio (suom. oma ajattelu) Virtakuja 2[52] Myyrmäki[10] 60.2672°N, 24.8491°E Dourone, Dourone 2017 Dourone - Pensamiento Propio (2017) - Virtakuja 2 - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Pixtari-penkit: Elli, Eki, Kaveri, Salaseura[30] Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot Leinelässä[10][30] Koivukylä ja Ilola[10] 60.3251°N, 25.0393°E Hilda Kozári[30] 2012[30] Hilda Kozári - Pixtari-penkit 2012 - combi - m.jpg
Pohjoista kohti[53] Tikkurilan asema, Pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2947°N, 25.0456°E Pekka Jylhä 1996 Pekka Jylhä Pohjoista kohti 1996 ympäristöineen-m.jpg
Portti ikuisuuteen (Muualle haudattujen läheisten muistelupaikka)[54][18][19] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta runsas 80 m itäkoilliseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[10] 60.2834°N, 24.9869°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2001 Arvo Siikamäki - Portti ikuisuuteen, Muualle haudattujen läheisten muistelupaikka - 2001 - Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä)[30] Leinelänkaari 2 (Leinelänkaaren ja Leineläntien risteys, asuinkorttelin piha)[30] Koivukylä[10] 60.3256°N, 25.0413°E Heimo Suntio[30] 2013[30] Heimo Suntio - Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä) 2013 - m.jpg
Puunhaltijankolo[55][30][56] Leinelän päiväkodin piha,[30] Metsänkeijunkuja 2 (pääsy pk:n ollessa suljettu eli arkisin klo 18- tai viikonloppuisin) Koivukylä[10] 60.3243°N, 25.0421°E Anni Laakso[30][55][56] 2011[30][55][56] Anni Laakso - Puunhaltijankolo 2011 Leinelän pk - 2m.jpg
Pyramidien arvoitus[57] Kilterin koulu, pääjulkisivu, Iskostie 8, [57] Myyrmäki[10] 60.261°N, 24.8506°E Jukka Mäki[57] 1988[58] Mäki Jukka - Pyramidien arvoitus - Kilterin koulu 2 - m.jpg
Saksalaisten, Helsingin maalaiskunnassa huhtikuussa 1918 kaatuneiden sotilaiden hautamuistomerkki[19][18] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta luokkaa 60 m etelään (paikkalinkki noin) Helsingin pitäjän kirkonkylä[10] 60.2825°N, 24.9858°E Saksalaisten Suomen vapaustaistelun 1918 sankareiden muistomerkki - Pyhän Laurin kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Sankarimuistomerkki, Helsingin pitäjä[18] Helsingin pitäjän kirkon sankarihautausmaa, Pappilankuja 5 Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2829°N, 24.9861°E Aimo Tukiainen 1964 Helsinge sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ruskeasanta Ruskeasannan hautausmaan sankarihautausmaa, Ruskeasannantie 2[17]{ Ruskeasanta[10] 60.316°N, 24.992°E 1949 Ruskeasanta sankarimuistomerkki.JPG
Silkkitehtaan seinämaalaus[59] Vanha Silkkitehdas, itäseinä, Silkkitehtaantie 5 Tikkurila[10] 60.2888°N, 25.0375°E Pasanen, VesaVesa Pasanen 2016 Vesa Pasanen - Silkkitehtaan seinämaalaus - 2016 - Vanhan Silkkitehtaan itäseinä, Silkkitehtaantie 5 - Tikkurila - Vantaa.jpg
Super Vision[60] (Tyttö ja karhu)[34][61] Hepokuja 4, pohjoisseinä Hakunila[10] 60.2739°N, 25.1052°E Pipsqueak was here!!!, Pipsqueak was here!!! (hollantilainen taitelijapariskunta Denise ja Willem) 2017 Pipsqueak was here - Super Vision (Tyttö ja karhu) - 2017- Hepokuja 4 - Hakunila - Vantaa - 2.jpg
Taivaaseen ota tykösi (muistelupaikka)[62] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso[10] 60.3517°N, 25.0754°E 2002 Taivaaseen ota tykösi - Korson kirkon hautausmaa - Merikotkantie 4 - Korso - Vantaa.jpg
Tarinapuu[63] Kirjastopuisto, eteläkärki Tikkurila 60.261°N, 24.8506°E Merja Ranki 2017 Merja Ranki Tarinapuu 2017.JPG
This is it![64] Vantaan taidemuseo Artsin ulkoseinä (Myyrmäkitalo), Paalutori 3, Artsinpolun kulmaus Myyrmäki[10] 60.2616°N, 24.8529°E Hende ja Deos Ensemble, Hende ja Deos Ensemble 2016 (?) Hende ja Deos Ensemble - This is it! - Myyrmäkitalo - Paalutori - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Tikkurilan maalitehtaan seinämaalaukset Tikkurilan maalitehtaan kahden varastorakennuksen Keravajoen puoleinen seinä Kuninkaala[10] 60.2908°N, 25.0482°E Tikkurila Oyj:n henkilöstöä ja G-Rex (ohjaajat) 2015 ja 2016 Tikkurilan maalitehtaan varastorakennuksen seinämaalaus - Riikinkukko - 2015 - (Kuninkaalantie 4) Kuninkaala - Vantaa.jpg
Tikkurilan maalitehtaan varastorakennuksen seinämaalaus - Sukellus - 2016 - (Kuninkaalantie 4) Kuninkaala - Vantaa.jpg
Toinen matka[53] Tikkurilan asema, pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2946°N, 25.046°E Pekka Jylhä 1996 Pekka Jylha Toinen matka 1996.JPG
Toteemit Lasten taidetalo Toteemin edusta, Myyrmäenraitti (Myyrmäentie 6)[10] Myyrmäki[10] 60.2681°N, 24.8518°E Kuvataidekoulun oppilaatlähde? 2007 Vantaa Lasten taidetalo Toteemin toteemit-m.jpg
Tyhjän sylin muistokivi[62] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso[10] 60.3518°N, 25.0751°E 2008 Tyhjän sylin muistokivi - Korson kirkon hautausmaa - Merikotkantie 4 - Korso - Vantaa.jpg
Tytöt hyppäävät vistiä Pähkinärinteentien alikulkukäytävä, Pähkinärinteen ostoskeskuksen itäpuolella, Pähkinärinteentien ja Lammaslammentien risteyksessä Hämeenkylä[10] 60.2625°N, 24.8058°E Pirjo Saanio 2000 Pirjo Saanio - Tytöt hyppäävät vistiä (Visti ostarille) 2000 - m.jpg
Ukonkirves[65] Jokiuomapuisto, Haltiantie 9 Martinlaakso[10] 60.2739°N, 24.8625°E Juha Menna[65] 1996[65] Juha Menna - Ukonkirves 1996 - m.jpg
Valoon (nimimuurin lintuveistos)[32][66] (paikkalinkki suuntaa-antava) Hämeenkylän kirkon hautausmaan nimimuuri Hämeenkylä[10] 60.2693°N, 24.8002°E Lehtonen, JormaJorma Lehtonen Jorma Lehtonen - Valoon - Hämeenkylän kirkon hautausmaan nimimuuri - Hämeenkylä - Vantaa.jpg
Vedenhaltijan lahja Vaaralan päiväkoti, Tirlittanin talo, Vaaralantie 32[67] Vaarala[10] 60.2694°N, 25.0995°E Paula Holopainen 2000 Paula Holopainen - Vedenhaltijan lahja 2000 (työn osat1-2 per 9) - m.jpg
Veistos[68] Tikkuraitin Kielotien puoleinen pää, Kielotie 16[68] Tikkurila[10] 60.2933°N, 25.0373°E Heikki Häiväoja[68] 1982[10] Häiväoja Heikki, 1982 - Veistos - m.jpg
Viimeinen ratsastajapatsas[10][69] Vantaan poliisi- ja oikeustalo, Kielotie 21[10][69] Tikkurila[10] 60.2985°N, 25.0409°E Ossi Somma 1989 (1974) Ossi Somma - Viimeinen ratsastajapatsas 1974+1989-m.jpg
Virtapaikka[70] Valkoisenlähteentien alikulku[70] Jokiniemi ja Tikkurila[10] 60.2989°N, 25.0473°E Tuuli Helve[70] 2010[70] Tuuli Helve - Virtapaikka 2010 - m.jpg
Vouti[71] Valtion virastotalon sisä-/takapiha, Kielotie 15[10] Tikkurila[10][71] 60.295°N, 25.0399°E Nina Terno[71] 1972 Nina Terno - Vouti 1972 - m.jpg
White stallion[72] (suom. Valkoinen ori) Oritie 4[73] Hakunila[10] 60.2716°N, 25.1017°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2016 Salla Ikonen - White stallion - 2016 - Oritie 4 - Hakunila - Vantaa.jpg
Ympäristösommitelma[74] Lehtikuusen koulu, Hiirakkotie 9, Kaarna-koulurakennuksen itäseinä Hakunila[10] 60.2744°N, 25.0983°E Reijo Perko[74] 1977 Reijo Perko - Ympäristösommitelma - 1977 - Lehtikuusen koulu - Hakunila Vantaa - m.jpg
Äyriäinen[75] Uomatori, Uomatie 13 Myyrmäki[10] 60.2701°N, 24.8478°E Jouko Toiviainen 1972 (1973) Toiviainen Jouko - Äyriäinen 1972-m.jpg

Julkisia teoskokonaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Leonardo da Vilhun veistospuisto[10] Sepänrinne 2, Sepänmäki
(tyypillisesti ollut heinäkuussa auki 1-2 viikon luokkaa päivittäin)[76][10]
Sotunki[10] 60.2926°N, 25.1365°E Risto Vilhunen alias Leonardo da Vilhu Teoksia useilta vuosikymmeniltä. Tunnetuin on teossarja Pirut 1990-luvun alusta[77] Leonardo da Vilhun veistospuisto - Sotunki Vantaa - m.jpg
Louhelan aseman seinämaalaukset Louhelan asema, Uomatie 3 (Patotie 1)[10] Myyrmäki[10] 60.2705°N, 24.8536°E ulko- ja sisäseinät: useita tekijöitä 2018
Martinlaakson aseman seinämaalaukset Martinlaakson asema, Laajaniityntie 5 (Kivivuorentie 4)[10] Martinlaakso[10] 60.2781°N, 24.8527°E ulko- ja sisäseinät: useita tekijöitä 2017
Myyrmäen aseman seinämaalaukset:
MCD x 01600[78],
Jönsaksentie 6, Myyrmäen asema[10] Myyrmäki[10] 60.2614°N, 25.1°E ulkoseinä: Un Kolor Distinto [79][80]
sisäseinät: Multicolored Dreams,[78][81]
2015[78][81][80] ja 2016 Un Kolor Distinto - Myyrmäki station mural + Multicolored Dreams - MCD x 01600 - 2015 - overview -m.jpg
Nissbackan kartanon veistospuisto[10]
(noin 100 teosta)[82]
Sotungintie 4, Sotungin koululta noin 200 metriä koilliseen[10][82] Hakunila[10] 60.2812°N, 25.126°E Laila Pullinen[82] 1953–2013 Laila Pullinen - Nissbackan kartanon veistospuisto 1950-2010 -luvut - m.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luettelo Kehäradan taideteoksista (Huom. luettelossa toistaiseksi vain Kehäradan uuden vuonna 2015 avatun osan teoksia Vantaalta, ei radan vanhemman osan eli myös Martinlaakson/Vantaanlaakson ratana tunnetun osuuden taideteoksia Helsingistä ja Vantaalta)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan taidemuseo Artsi Vantaa. Vantaan kaupunki. Viitattu 23.10.2016.
  2. Leinelän taideasuinalue (pdf) (esite) leinela.fi. Viitattu 23.10.2016.
  3. Taide rikastuttaa elämää Leinelä. Leinelä. Viitattu 23.10.2016.
  4. Esittely Nissabackan kartanon taidenäyttely. Viitattu 23.10.2016.
  5. Nähtävyydet Sotunki. Sotungin kyläyhdistys. Viitattu 23.10.2016.
  6. a b c d Pysäkki Hymypojat (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa toteuttama riemastuttava bussipysäkki ja yhteiskuntaopin projekti Ylästössä) 22.10.2015. Vantaan kaupunki, vantaakanava.fi. Viitattu 12.2.2017.
  7. Hymyilevä bussipysäkki ilahduttaa vantaalaisia Ylästössä (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa syksyllä 2015 toteuttama bussipysäkki, joka tuo iloa, valoa ja väriä kulkijoille taaperoista ikäihmisiin) 23.10.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 12.2.2017.
  8. Valokarnevaalilla kerätään varoja Hymypojat-bussipysäkin korjaamiseen 25.1.2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 12.2.2017.
  9. a b c d Eila Jaatinen: Patsastelua: Maan, meren aallot 14.08.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck kartta.vantaa.fi (Haku sanalla "Veistos", kohteen katuosoitteella tai muulla tunnisteella esimerkiksi Vaaralantie 32 tai Vaaralan päiväkoti tai Kukkukallio. Kaupunginosan saa varmistettua aktivoimalla Aluejaot-kohdasta valinnan Kaupunginosat. Vastaavasti kaupunginosa ainakin osalle muista taideteoksista.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  11. a b c Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Viitattu 10.7.2018.
  12. a b c Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. 2006. Viitattu 10.7.2018.
  13. Juusela, Pauli: Punakaartilaisten muistomerkkiin Hiekkaharjussa kerätään nimiä Kirkko ja kaupunki. 3.6.2016. Viitattu 10.07.2018.
  14. a b c Kulttuuri. Patsastelua: Materia muuttuu valoksi 15.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  15. a b Suojanen, Armi: Taide kruunaa Tikkurilan ytimen – paraatipaikka kunnostetaan neljällä miljoonalla Vantaan Sanomat. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.8.2017.
  16. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Suurkaupunki Korsossa (Jaakko Niemelän Downtown — läpinäkyvä kaupunki, 2002. Minimalistinen metallityö liikenneympyrässä) 3.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  17. a b c Ruskeasannan hautausmaa vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 25.10.2018.
  18. a b c d e Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa: Kierros hautausmaalla Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  19. a b c d Pyhän Laurin kirkko on Suomen suosituin vihkipaikka 1.6.2008. mtv3.fi via web.archive.org. Viitattu 3.11.2018.
  20. Pysäkki V4011 (Isonmännyntie, Vantaa) reittiopas.fi. Viitattu 12.2.2017.
  21. a b c d Tarja Helena Polari: Kuvataidematrikkeli: Tarja Helena Polari, CV (cv myös pdf-muodossa) elisanet.fi/tarja.polari. Viitattu 24.6.2016.
  22. Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 359. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  23. Armi Suojanen: Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna 26.11.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  24. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua. Kukkiva kivi 29.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  25. Antti Manninen: Viron ensimmäinen presidentti vietti kaksi vuotta maanpaossa Vantaalla (maksumuuri) 24.2.1998. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 13.10.2018.
  26. Rautio, Antero: ”Kauniainen”, Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 352. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  27. Lehtori Stig Baumgartnerin Kuinka paljon valo on voitti Aurinkokiven taidekilpailun 19.11.2014. uniarts.fi. Viitattu 8.10.2018.
  28. Hakunilan kirkko - Historia ja arkkitehtuuri - Muistopiha on paikka hiljentymiselle Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  29. Hakunilan kirkko Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  30. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Leinelän taideasuinalue (pdf) (Esiteen Leinelä - Taide osana arjen elämää kartta valmistuneista ja suunnitteilla olleista julkisista taideteoksista selityksineen) 11/2014. leinela.fi ja vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  31. Hämeenkylän kirkon hautausmaa. Auratie 3, 01630 Vantaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  32. a b Arja-Leena Paavola: Lintuveistosten loppusilaus syntyy kemian keinoin (pdf) Kemia 7/2012, s. 53–54, kemia-lehti.fi. 2012. Viitattu 3.11.2018.
  33. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Älä luota vain silmiisi (Anssi Asunnan optista harhaa hyödyntävä Kineettinen teos (1989) Tiedekeskus Heurekan sisäänkäynnin lähellä ulkoseinässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  34. a b c d Noona Bäckgren: HS:n lukijat ovat puhuneet –katutaideäänestyksen voittaja ottaa kantaa luonnonsuojelun puolesta: ”Ihmisellä on vastuu luonnosta” 7.9.2017. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 5.10.2018.
  35. Martinlaakso, Vantaa – Maikki Rantala & Sara Multanen 2017. helsinkiurbanart.com. Viitattu 5.10.2018.
  36. a b c d e Seinähullu Vantaan taiteilijat ja kesän 2018 pääteokset Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 10.10.2018.
  37. a b Päin harmaata betonia – Koivukylään koitti seinähulluuden aika 20.5.2018. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 16.10.2018.
  38. a b c Männynkäpy loikkasi muraaliin – näin syntyivät Länsimäen seinämaalaukset Vantaa-kanava, vantaakanava.fi. 31.8.2018. Viitattu 10.10.2018.
  39. Aryz, Martinlaakso, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  40. Tuomas Massinen: Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen" 23.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  41. Marika Lumme: [Uusi muraali tervehtii junamatkustajia Tikkurilassa Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna] 7.8.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  42. Tikkurilan kampukselle maalataan näyttävä seinämaalaus 2017. Laurea-ammattikorkeakoulu, laurea.fi. Viitattu 12.10.2018.
  43. Moderni paimen tuli Koivukylään – Seinähullu Vantaa jätti jäljen ja jatkaa Länsimäkeen Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 27.7.2018. Viitattu 12.10.2018.
  44. Mr. June, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 9.10.2018.
  45. Mr. June - Streetart Vantaa, Helsinki, Finland cargocollective.com. Viitattu 9.10.2018.
  46. Pso Man, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  47. terhiekebom * Koivukylä, Etelä-Suomen Lääni, Finland: 29.7.2018 Working (instagram.com)
  48. https://www.yooying.com/p/1840742358276953544_1952056503
  49. a b Nuoret tuovat väriloistoa Ohjaamon rakennukseen 24.5.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 1.7.2016.
  50. Ohjaamon maalausprojektiin etsitään nuoria tekijöitä (Ohjaamo Vantaa Goes Wild -katumaalaustapahtumaan 23.–26.5.2016 liittyvä kaupungin tiedote) 13.5.2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 1.7.2016.
  51. a b Ohjaamo Vantaa goes wild Taiteen edistämiskeskus, taike.fi. Viitattu 1.7.2016.
  52. Dourone, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 3.10.2018.
  53. a b Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 360. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  54. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  55. a b c Julkinen taide (Vantaan kaupungin omistamasta julkisest taiteesta Vantaalla. Sivulla mm. kuva Anni Laakson teoksesta Puuhaltiankolo (2011)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  56. a b c Puunhaltijankolo (teoksesta Puuhaltiankolo (2011) taiteilijan sivustolla) annilaakso.net. Viitattu 25.6.2016.
  57. a b c Aluearkkitehti Timo Kallaluoto: Myyrmäen keskusta. Asemakaavamuutoksen nro 001925 selostus (pdf) (sivu 8: Vuonna 1983 valmistuneen, kahitiiliharkoista rakennetun Kilterin koulun on suunnitellut arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Koulun pääsisäänkäynnin puoleisen seinäpinnalla sijaitsevasta Jukka Mäen tiilireliefityöstä mainitaan sen olleen kokeilu arkkitehdin ja kuvataiteilijan yhteistyöstä ympäristötaiteen tekemiseksi. (Wikipedistin kommentti: vuosiluku ilmeisesti virheellinen)) 10.12.2012. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  58. Jukka Hako (toim.): ”Täyden palvelun Myyrmäki. Myyrmäki sai odottaa palveluitaan”, Myyrmäki. Kampakeramiikasta kauppakeskukseen, s. 198–199 (Keskikoulusta kehittyi Kilteri). Vantaa: Kellastupa Oy, 2009. ISBN 978-952-5787-06-1.
  59. Marika Lumme: Silkkitehtaan valtava graffiti kerää ihailuja – "Mummotkin pysähtyvät ihmettelemään" (tekijänä tikkurilainen taiteilija Vesa Pasanen) 22.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 4.10.2018.
  60. Pipsqueak was here!!!, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 4.10.2018.
  61. Essi Salonen (teksti), Marjo Tynkkynen (kuvat): Taide tuli meidän seinään (maksumuuri) 26.1.2018. Suomen kuvalehti, suomenkuvalehti.fi. Viitattu 9.10.2018.
  62. a b Korson kirkko: Taidetta ja historiaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 7.11.2018.
  63. Tarinapuu nousi Tikkurilaan Vantaa. 28.7.2017. Vantaan kaupunki. Viitattu 31.8.2017.
  64. Hannamari Hoikkala: Katutaiteen keidas Myyr York 28.3.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 3.10.2018.
  65. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Veistos maata ja kiveä (Juha Mennan ympäristöveistos Ukonkirves Martinlaaksossa, 1996. Kenttäkiveys, nurmikko, maakivi ja vaahtera.) 27.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  66. Marko Elovaara ja Hämeenkylän seurakunta 30v videotiimi (M. Hyry, M. Elovaara, T. Tarkkanen ja J. Lehtonen): Henkilökuvassa kuvanveistäjä Jorma Lehtonen (Youtube-video) Hämeenkylän seurakunta. Viitattu 3.11.2018.
  67. Vaaralan päiväkoti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  68. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua (Heikki Häiväojan Veistos, 9 m korkea teräsveistos Tikkuraitin Kielotien puoleisessa päässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016. Web archive 2016
  69. a b Eila Jaatinen: Kulttuuri: Kerberoksia ja muita kamaluuksia. Patsastelua (Ossi Somman Viimeinen ratsastajapatsas (1974 jätepuusta, 1989 valu pronssiin) Vantaan oikeus- ja poliisitalon portaikon vierellä, Kielotie 21) 20.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  70. a b c d Tuuli Helve: Tuuli Helve, CV muu.fi. Viitattu 26.6.2016.
  71. a b c Pauli Juusela: Patsastelua: Vallan kaksipäinen hevonen (Nina Ternon "Vouti"-pronssiveistos (1972) Valtion virastotalon (entisen Vantaan verotoimiston) sisäpihalla, Kielotie 15) 10.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  72. Salla Ikonen: Info & Contact sallaikonen.com. Viitattu 9.10.2018.
  73. Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon 1.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  74. a b Päivi Leinonen: Hakunila: Vuoden kaupunginosa ja muistoja (Hakunilan koulun suunnittelijaksi mainitaan arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Rakennuksen idänpuoleisessa seinässä on kaksi arkkitehti Reijo Perkon suunnittelemaa, geometrisista laatoista sommiteltua kuvioitua osaa. Nämä lienevät = haettu ympäristötaideteos) 28.8.2015. asuntomessut.fi. Viitattu 26.6.2016.
  75. Eila Jaatinen: Patsastelua. Äyriäinen kerrostalojen kuilussa (Jouko Toiviaisen abstrakti suihkukaivoveistos, pronssiveistos Äyriäinen, 1973) 17.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  76. Armi Suojanen: Leonardo da Vilhu repäisee post popilla (veistospuiston osoite Sepänrinne 2, 01260 Vantaa) 16.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  77. Armi Suojanen: Pirullisessa puistossa hykerryttää ("Puiston tärkein teoskokonaisuus on Pirut. Veistokset syntyivät Vilhusen mukaan ”delirium-inspiraatiossa”. – Piirsin luonnokset silmät kiinni. Materiaaliksi Vilhunen keksi yli 30 metriä korkeat, vanhat öljysäiliöt, jotka oli paloiteltu ja suoristettu plootuiksi. Veistoksia on lähes 140. Ne on polttoleikattu hapella ja nestekaasulla. ... Lisäksi 1,5 hehtaarin piha-alueelta löytyy myös muun muassa Matissen Jazz -kollaasista innoituksensa saaneita veistoksia sekä useita vanhoja, hautausmaalta poistettuja hautakiviä.") 16.7.2014. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  78. a b c Myyrmäestä tehdään Euroopan katutaidemekkaa, ja nyt avautunut uusi graffitiasema on upea 21.3.2015. Nyt/ Helsingin Sanomat, nyt.fi. Viitattu 28.6.2016.
  79. Don Lehtinen: Chileläiskaksikon seinämaalaukset herättivät Myyrmäen eloon 7.6.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 30.6.2016.
  80. a b Myyrmäen juna-aseman ulkomaalaukset, Un Kolor Distinto (chileläisten katutaiteilijoiden Cynthia ”Cines” Aguileran ja Sammy ”Jekse” Espinozan tekemä teos) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  81. a b Myyrmäen aseman katutaideteos (Maaliskuussa 2015 peruskorjauksen jälkeen uusittuna käyttöönotetun aseman sisämuraalit toteutti suomalainen Multicolored Dreams -katutaiteilijaryhmä) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  82. a b c Nissbackan kartanon taidenäyttely (Laila Pullinen, Nissbackan kartano, Sotungintie 4, 01200 Vantaa, Sotungin koulun koillispuolella Hakunilassa. Veistosnäyttely avoinna kesäisin 1.6.-31.8. ke klo 12-18 ja su klo 12-16. Kokoelman esittely su klo 14) Ramsay, Nissbackan kartanon veistospuisto. Viitattu 28.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]