Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vantaan julkisilla paikoilla olevat pysyvät taideteokset ja muistomerkit. Luettelo ei ole täydellinen.

Vantaan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1972 ja 1973 paljastettiin Vantaan ensimmäiset julkiset taideteokset, Nina Ternon Vouti Tikkurilan valtion virastotalon pihalla, sekä Jouko Toiviaisen Äyriäinen Myyrmäen Uomatorilla.lähde? Suurin osa Vantaan julkisesta taiteesta on suomalaista modernistista kuvanveistoa ja teokset sijoittuvat eri puolelle kaupunkia, kaupunkikeskuksiin ja lähiöihin.lähde? Veikko Eskolinin Aallot Myyrmäessä (1975) ja Reijo Perkon Ympäristösommitelma (1977) ovat varhaisia ympäristötaideteoksia.

Uudempia, vahvasti ympäröiviin tiloihin liittyviä teoksia ovat Vantaalla Matti Nurmisen Merkitty ja Merkitty portti (2001) Tikkurilan lukion rakennuksiin liittyvinä, Jukka Mäen Myyrmäen Kilterin koulun seinässä oleva reliefi Pyramidien arvoitus (1988), sekä Jaakko Niemelän Down Town - läpinäkyvä kaupunki (2002) Korsossa.

Vantaan seinämaalauksia ovat muun muassa Leonhard Lapinin Archetypal Colour Theory (2014) Kivistössä ja Paula Holopaisen Vedenhaltijan lahja (2000) Vaaralan päiväkodissa. Näkyvä julkinen teos Vantaalla on Aarne Jämsän kaksiosainen maalaus Helman heilahdus (2015) Helsinki-Vantaan lentokentän Lentokentän rautatieaseman laiturin seinissä. Vantaan taidemuseo Artsi Myyrmäessä ilmoittaa erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen osana toimintaansa.[1] Seinämaalauksia on useiden katutaiteilijoiden tekeminä muun muassa Myyrmäen rautatieasemalla.

Vuonna 2008 käynnistyi Vantaan Leinelän taidekaava, jossa kaupunginosan taiteelliseen suunnitteluun osallistui kymmenen taiteilijaa. Pääsuunnittelija oli Vesa-Pekka Rannikko, jonka tilateos Paikalliset valmistui Leinelän aseman liikenneympyrään vuonna 2013.[2][3]

Kesäisin auki olevissa veistospuistoissa Nissbackan kartanon veistospuistossa Hakunilassa on esillä Laila Pullisen teoksia[4] ja Risto Vilhusen Leonardo da Vilhun veistospuistoon voi tutustua Vantaan Sotungissa.[5]

Osa Vantaan julkisesta taiteesta on paikallisten asukkaiden kuten koululaisten ideoimia ja toteuttamina. Ehkä riemastuttavin esimerkki tästä lähestymisestä on koululaispoikien Onni ja Antonio johdolla Vantaan Ylästöön kunnostettu bussipysäkki, teosnimeltään Hymypojat (2015).[6][7][8]

Vantaan julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue[9] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aallot[10][11] Myyrmäenraitin ja Noropolun risteys, Lasten taidetalo Toteemin nurkka Myyrmäki 60.2684°N, 24.8518°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin 1975 Eskolin Veikko - Aallot 1975 - m.jpg
Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki (Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki)[11][12][13][14] Punaisten puisto, Urheilutien ja Kauratien kulma Jokiniemi 60.3005°N, 25.0525°E 1948 (tai 1949) Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Vantaa Hiekkaharju.jpg
Ajan henki – aineen vanki[15] Vantaan kaupungintalon puistikko, Lauri Lairalan aukio Tikkurila 60.2935°N, 25.0384°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1976 Pullinen Laila - Ajan henki – aineen vanki, 1976 - m.jpg
Apaja[16] Kaupungintalon edustalla, heijastusaltaassa, Tikkurinaukio Tikkurila 60.2935°N, 25.0405°E Ranki, MerjaMerja Ranki ja Turpeinen, OutiOuti Turpeinen 2016 Merja Ranki ja Outi Turpeinen Apaja 2016.JPG
Asuntomessut Vantaalla 2015 Asukastila Rubiinin vieressä, Rubiiniparkki, Rubiinikehä 35 Kivistö 60.3218°N, 24.8555°E 2015 Asuntomessut Vantaalla 2015 - Rubiiniparkki, Rubiinikehä 35 - Kivistö - Vantaa.jpg
Common Patterns[17][18][19] Rautkallionkatu 3 Havukoski 60.3231°N, 25.0639°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2018 Miila Westin - muraali - 2018 - Rautkallionkatu 3 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa - 2.jpg
Down Town – läpinäkyvä kaupunki[20] Urpiaisentien kiertoliittymä, Urpiaisentien, Kotkansiiven ja Peltomyyränkujan risteys Korso 60.3529°N, 25.0777°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2002 Jaakko Niemelä - Down Town – läpinäkyvä kaupunki 2002 - m.jpg
Enkeliveistos[21] (pienoisveistos) Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta 60.3167°N, 24.9924°E Häiväoja, JohannaJohanna Häiväoja Johanna Häiväoja - enkeliveistos - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa.jpg
Etappi[22][23] Karhumäenkallio, Karhumäentie 8 Veromies 60.3056°N, 24.9622°E Matveinen, HeiniHeini Matveinen ja Björn, AriAri Björn 2010 Heini Matveinen ja Ari Björn - Etappi - Karhumäenkallio, Karhumäentie 8 - Veromies - Vantaa.jpg
Flying High[24] Suomen ilmailumuseon halli, Karhumäentie 12 Veromies 60.3035°N, 24.9604°E Liede, JuhaJuha Liede 2019 Juha Liede - Flying High, 2019 - Suomen ilmailumuseo, Karhumäentie 12 - Veromies - Vantaa.jpg
Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan muistolehdon nimimuuri[25] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 50 m pohjoisluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2835°N, 24.9854°E Taponen, TuulaTuula Taponen 1982 Tuula Taponen - Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan muistolehdon nimimuuri - 1982 - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhojen puukirkkojen muistomerkki[26][25][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 20 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2831°N, 24.9853°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1968 Heikki Häiväoja - Helsingin pitäjän vanhojen puukirkkojen muistomerkki - 1968 - Pyhän Laurin kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Hymypojat[6][28] Bussipysäkki "Isomännyntie", Ylästöntie 88 Ylästö 60.2806°N, 24.9241°E Onni ja Antonio 2015 Onni ja Antonio - Pysäkki Hymypojat 2015 - Vantaa Ylästöntie 88a - m.jpg
Hyvä ja paha Myyrmäen kirjasto, Myyrmäkitalon aula (Paalutori 3) Myyrmäki 60.2612°N, 24.8533°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1988 Gryta, Hyvä ja paha 1988.jpg
Ikuisuus[29][30] Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a Tikkurila 60.2931°N, 25.0406°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2020 Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo - Ikuisuus (2020) - Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a - Tikkurila - Vantaa - 1.jpg
Ilon heijastuksia (teoslaatasta) Rubiinikehä 4 Kivistö 60.3219°N, 24.856°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2020 Kaarina Kaikkonen - Ilon heijastuksia (2020) - Rubiinikehä 4 - Kivistö - Vantaa.jpg
Iltatähti [31][32][33] Jaspiskuja 8 ja 10 (porttikäytävä) Kivistö 60.3183°N, 24.8487°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2015 Kaarina Kaikkonen - Iltatähti (2015) - Jaspiskuja 8 ja 10 porttikäytävä - Kivistö - Vantaa - 1.jpg
Itä ja länsi[34][35] Virtatalon läntinen sisäpiha, Rajatorpantie 8 Myyrmäki 60.2585°N, 24.8522°E Laurema, EsaEsa Laurema 1990
Jaguar (Täyttä elämää)[36][37] Paimenentie 2 Havukoski 60.321°N, 25.0701°E Remix Uno, Remix Uno 2019 Remix Uno - Jaguar (2019) - Paimenentie 2 - Havukoski, Vantaa.jpg
Jukolan viestin 11.6.1949 muistokivi[38][11] Ruskeasannantien ja Tuusulantien risteyksen luoteispuolella Ruskeasanta 60.3188°N, 24.9997°E 1978 (laatta 1981) Ensimmäisen Jukolan viestin (11.6.1949) muistomerkki (Hiidenkivi 1978) - Ruskeasannantien ja Tuusulantien risteyksen luoteispuolella - Ruskeasanta - Vantaa.jpg
Ensimmäisen Jukolan viestin (11.6.1949) muistomerkki (Hiidenkivi 1978) - Ruskeasannantien ja Tuusulantien risteyksen luoteispuolella - Ruskeasanta - Vantaa - 2.jpg
Kaislat tuulessa[39] (Kun tuuli käy heidän ylitseen)[40][41] Hakunilan kirkon muistopiha, Hakunilantie 48 (muistopiha on Hakunilanraitin puolella) Hakunila 60.2777°N, 25.1039°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1997 Laila Pullinen - Kun tuuli käy heidän ylitseen - 1997 - Hakunilan kirkon muistopiha - Hakunilantie 48 - Hakunila - Vantaa.jpg
Kaksi naista[42] Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) (paikkalinkki suuntaa-antava) Itä-Hakkila 60.2905°N, 25.095°E Seitz, GustavGustav Seitz Seitz - Kaksi naista - Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa -Siltaniitynkuja (1b) - Itä-Hakkila - Vantaa.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[26][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 65 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2833°N, 24.9846°E Lähteenkorva, ArmasArmas Lähteenkorva 1956 Karjalaan jääneiden vainajain muistoksi - 1956 - Pyhän Laurin kirkon kirkkomaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa - 2.jpg
Karhut[43][44] Tikkuraitti 11-13 Tikkurila 60.2934°N, 25.0369°E Leinonen, RistoRisto Leinonen 1987 Risto Leinonen Karhut 1987.JPG
Kartasto 1708/2018[45] Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku, Ratatie 11 Jokiniemi 60.2919°N, 25.0442°E Hietanen, HelenaHelena Hietanen ja Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2018 Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä - Kartasto 1708..2018 - 2018 - Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku - Ratakatu 11 - Jokiniemi - Vantaa - 1.jpg
Kasvu[46] Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitie 119, etupiha Koivukylä 60.3181°N, 25.0516°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1992 Matti Peltokangas - Kasvu 1992 - m.jpg
Kide [32][33] Jaspiskuja 2 läpikulku ja sisäpiha Kivistö 60.3175°N, 24.8466°E Berry, Eeva-KaisaEeva-Kaisa Berry 2016 Eeva-Kaisa Berry - Kide (2016) - Jaspiskuja 2 - Kivistö - Vantaa - 2.jpg
Kolmen kaupungin rajakivi (Kolmen kaupungin yhteistyö)[47][27][48] siirtolohkareessa metsässä Vantaan Vapaalan (Rajatorpan) ja Helsingin Konalan rajalla; nimestään huolimatta kivi ei ole Espoon rajalla Vapaala 60.2544°N, 24.8326°E 1994 Kolmen kaupungin rajakivi - 1994 - siirtolohkare metsässä Vantaan Vapaalan ja Helsingin Konalan rajalla - Rajatorppa - Vapaala - Vantaa - 1.jpg
Kolmen kaupungin rajakivi - 1994 - siirtolohkare metsässä Vantaan Vapaalan ja Helsingin Konalan rajalla - Rajatorppa - Vapaala - Vantaa - 2.jpg
Konstantin Pätsin muistomerkki (muistokivet)[49][50][27] Ainontien ja Tuomiharjunkujan risteys Linnainen 60.2659°N, 24.7842°E 1998 Konstantin Päts memorial in Finland.JPG
Kosmos[51][52] Primavera-aukio, Primavera 2 Koivukylä, Leinelä 60.324°N, 25.0383°E Heino, TimoTimo Heino 2017 Timo Heino - Kosmos (2017) - Primavera-aukio, Primavera 2 - Leinelä, Koivukylä - Vantaa.jpg
Kotikuusi [31][32] Jaspiskuja 7b (Ruusukvartsinkuja 4) Kivistö 60.3177°N, 24.848°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2017 Kaarina Kaikkonen - Kotikuusi (2017) - Jaspiskuja 7b - Kivistö - Vantaa.jpg
Kotipesä Uomatien alikulkukäytävä, Myyrmäenraitti, Uomarinteen koulun koillisnurkan luona Myyrmäki 60.2699°N, 24.8516°E Holopainen, PaulaPaula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Kotipesä 1996 - m.jpg
Kotirintama Veteraaniaukio, Hertaksentie 1 Tikkurila 60.2902°N, 25.0426°E Karlsson, KaleviKalevi Karlsson 2007 Kalevi Karlsson - Kotirintama - 2007 - Veteraaniaukio, Hertaksentie 1 - Tikkurila - Vantaa.jpg
Kotiseutu (yksityiskohta)[16] Tikkurilan tori Tikkurila 60.2937°N, 25.0409°E Latva-Sompi, RiikkaRiikka Latva-Sompi 2016 Riikka Latva-Sompi Kotiseutu 2016.JPG
Kuinka paljon valo on[53] Aurinkokiven koulu, kadunpuoleinen ulkoseinä, Aurinkokivenkuja 1 Kivistö 60.3188°N, 24.8519°E Baumgartner, StigStig Baumgartner 2016 Stig Baumgartner - Kuinka paljon valo on - 2016 - Aurinkokiven koulu - Aurinkokivenkuja 1 - Kivistö - Vantaa - 1.jpg
Stig Baumgartner - Kuinka paljon valo on - 2016 - Aurinkokiven koulu - Aurinkokivenkuja 1 - Kivistö - Vantaa - 2.jpg
Lapsettomien surun muistomerkki ("Lapselle, jota emme saaneet")[54] Honkanummen hautausmaan kortteli 40X, Vanha Porvoontie 225 (227) (paikkalinkki suuntaa-antava) Hakkila 60.2914°N, 25.0888°E Honkanummen hautausmaa - Lapselle jota emme saaneet - Lasten muistolehto - Kortteli 40X - Vanha Porvoontie 225 - Hakkila - Vantaa.jpg
Leinelän täplät[2] Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot, Leinelä Koivukylä ja Ilola 60.3249°N, 25.0426°E Ziegler, DeniseDenise Ziegler 2013 Denise Ziegler - Leinelän täplät 2013 - m.jpg
Maanviljelys-taloudellisen koelaitoksen muistomerkki[11] Rillitie 6 ja 8 välissä Jokiniemi 60.2915°N, 25.0564°E 1988 Maanviljelys-teknillisen koelaitoksen muistomerkki (1988) - Rillitie 6-8 - Jokiniemi - Vantaa.jpg
Menneiden sukupolvien muistomerkki [54] Honkanummen hautausmaa, kortteleiden 29 ja 30 välissä, Vanha Porvoontie 225 Hakkila 60.2902°N, 25.0854°E Honkanummen hautausmaa - Menneiden sukupolvien muistoksi - Vanha Porvoontie 225 - Hakkila - Vantaa - 1.jpg
Merenpohjan Avaruus [55] Venuksentie 1b (Venuksentien ja Marsinkujan risteys) Mikkola 60.3415°N, 25.0974°E Ruuskanen, EssiEssi Ruuskanen 2020 Essi Ruuskanen - Merenpohjan Avaruus (2020) - Marsinkuja 1A (Venuksentien ja Marsinkujan kulma) - Mikkola - Vantaa.jpg
Merkitty portti Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, sisäpiha Jokiniemi 60.2995°N, 25.0497°E Nurminen, MattiMatti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty portti 2001 - m.jpg
Merkitty Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, pääsisäänkäynti Jokiniemi 60.2988°N, 25.0499°E Nurminen, MattiMatti Nurminen 2001 Matti Nurminen - Merkitty 2001 - m.jpg
Metsänväki [56] Ponikuja 4 Hakunila 60.2791°N, 25.1035°E Westin, MiilaMiila Westin ja Raunio, Kirsi-MariaKirsi-Maria Raunio 2020 Miila Westin ja Kirsi-Maria Raunio - Metsänväki (2020) - Ponikuja 4 - Hakunila - Vantaa.jpg
Mielikki [57] Saturnuksenrinne 2, rakennuksen länsipääty Mikkola 60.3395°N, 25.0997°E Gordo Hostau, AleixAleix Gordo Hostau 2019 Aleix Gordo Hostau - Mielikki (2019) - Saturnuksenrinne 2 - Mikkola - Vantaa.jpg
Minos Uomatien alikulkukäytävä, Vaahtopolun alikulku Myyrmäki 60.2697°N, 24.8452°E Holopainen, PaulaPaula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Minos 1996 - m.jpg
Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka[21] Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta 60.3167°N, 24.9927°E Hiekkaharjun kansainvälisen koulun oppilaat ja arkkitehti Tuula Taponen Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa.jpg
Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka - Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta - Ruskeasannantie 2 - Ruskeasanta - Vantaa - 2.jpg
Muistomerkki 201 saksalaiselle merisotilaalle[42] Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) (paikkalinkki suuntaa-antava) Itä-Hakkila 60.2903°N, 25.0973°E Muistomerkki 201 saksalaiselle merisotilaalle - Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) - Itä-Hakkila - Vantaa.jpg
Muistoristi Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) (paikkalinkki suuntaa-antava) Itä-Hakkila 60.2905°N, 25.096°E Muistoristi - Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa - Siltaniitynkuja (1b) - Itä-Hakkila - Vantaa.jpg
Muualle haudattujen ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[58][59] Hämeenkylän kirkon hautausmaa (paikkalinkki suuntaa-antava) Hämeenkylä 60.2693°N, 24.8002°E Lehtonen, JormaJorma Lehtonen Jorma Lehtonen - Muualle haudattujen ja Karjalaan jääneiden vainajien muistolle - Hämeenkylän kirkon hautausmaa - Hämeenkylä - Vantaa - 2.jpg
Neljä kuutiota[44][60] Tiedekeskus Heurekan pääsisäänkäynnin lännenpuoleinen ulkoseinä[60] Tikkurila 60.288°N, 25.0403°E Asunta, AnssiAnssi Asunta 1989 Cubes at Heureka, optical illusion.jpg
Nimetön Raappavuorenrinne 2[61][62] Martinlaakso 60.2792°N, 24.8392°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala ja Multanen, SaraSara Multanen 2017 Maikki Rantala ja Sara Multanen - muraali - 2017 - Raappavuorenrinne 2 - Martinlaakso - Vantaa.jpg
Nimetön[63] Konttitie 4-6 Havukoski 60.3236°N, 25.0756°E Pasanen, PeetuPeetu Pasanen 2018 Peetu Pasanen - muraali - 2018 - Konttitie 4 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Peetu Pasanen - muraali - 2018 - Konttitie 6 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Nimetön, aiheeltaan abstrakti teos[64][63] Suunnistajankuja 4 Länsimäki 60.2461°N, 25.1145°E Köykkä, J-PJ-P Köykkä 2018 J.-P. Köykkä - muraali - Suunnistajankuja 4 . Länsimäki - Vantaa - 2.jpg
Nimetön, asetelma[65] Laajaniitynkuja 5 Martinlaakso 60.279°N, 24.8493°E Aryz 2017 Aryz - nimetön, asetelma - 2017 - Laajaniitynkuja 5 - Martinlaakso - Vantaa.jpg
Nimetön, eläinaiheinen mosaiikki[66] Tarinatori, Pallastunturintie 32 Länsimäki 60.2464°N, 25.1157°E Anderzén, JanJan Anderzén 2016 Jan Anderzén - eläinaiheinen mosaiikkiteos - 2016 - Tarinatori, Pallastunturintie 32 - Länsimäki - Vantaa.jpg
Nimetön, iso käpy ja männynoksa[64][63] Suunnistajankuja 10 Länsimäki 60.2453°N, 25.1126°E Kivilaakso, MariaMaria Kivilaakso 2018 Maria Kivilaakso - Muraali (Iso käpy) - 2018 - Suunnistajankuja 10 - Länsimäki - Vantaa - 1.jpg
Nimetön, joki-aihe[67][68] Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampuksen julkisivu, Ratatie 22 Tikkurila 60.2954°N, 25.0443°E Musturi, TommiTommi Musturi ja Laurean oppilaita 2017 Tommi Musturi et al. - Muraali (aiheenaan joki ja sen ympäristö) -Laurea-ammattikorkeakoukun Tikkurilan kampus - Ratatie 22 - Tikkurila - Vantaa - 2.jpg
Nimetön, moderni paimen (tyttö kettu sylissään)[69][63] Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti) Havukoski 60.3231°N, 25.0752°E Pyykkönen, MinttuMinttu Pyykkönen 2018 Minttu Pyykkönen - muraali (moderni paimen - tyttö kettu sylissään) - 2018 - Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti) - Havukoski - Vantaa.jpg
Nimetön muraali (kaksi kettua, kuusia)[33][32] Jaspiskuja 1 (rakennuksen kaakkoispääty) Kivistö 60.3169°N, 24.8477°E Könttä, EveliinaEveliina Könttä 2015 Eveliina Könttä - Muraali (2015) - Jaspiskuja 1 (kaakkoispääty) - Kivistö - Vantaa.jpg
Nimetön muraali (Kotkansiipi)[70] Kotkansiiven alikulkutunneli Korso 60.3516°N, 25.0734°E Street Art Vantaa 2014 Korso SAV 1.JPG
Korso SAV 4.JPG
Nimetön, optisia illuusioita Hiirakkotie 1[71][72][61] Hakunila 60.2757°N, 25.1031°E Mr June 2017 Mr. June - Muraali (Optisia illuusioita) - Hiirakkotie 1 - Hakunila - Vantaa - 1.jpg
Nimetön, scifimäinen tulkinta joutsen ja ahven -teemasta[73] Kivikirveenkuja 4[61] Myyrmäki 60.2632°N, 24.8456°E Pso Man 2017 Pso Man - muraali - 2017 - Kivikirveenkuja 4, - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Nimetön, sinistä marjaterttua ampuva jousimies[64][63] Suunnistajankuja 6 Länsimäki 60.2462°N, 25.113°E Stenberg, TaneliTaneli Stenberg 2018 Taneli Stenberg - Muraali (jousimies marjanuolella) - 2018 - Suunnistajankuja 6 - Länsimäki - Vantaa - 1.jpg
Noppa Uomatien alikulkukäytävä, Kuohupolun alikulku Myyrmäki 60.2698°N, 24.8482°E Holopainen, PaulaPaula Holopainen 1996 Holopainen Paula - Noppa 1996 - m (saturated).jpg
Ohjaamo Vantaan seinämaalaukset[74][75][76] Ohjaamo Vantaa, Ratatie 7 Tikkurila 60.2912°N, 25.0423°E G-Rex (Rantala, MaikkiMaikki Rantala ja Stay Ice), Jaranne, MarjaanaMarjaana Jaranne, Mikkonen, HeidiHeidi Mikkonen ja nuorten katutaidetyöpaja 2016 Katutaidekilta G-Rex - Ohjaamo Vantaan rakennus - m.jpg
Ombra[77][78] Lincolninaukion koillispää Keimola, Keimolanmäki 60.3193°N, 24.8315°E Korhonen, MarjukkaMarjukka Korhonen ja Raivio, MarkusMarkus Raivio 2019 Marjukka Korhonen+Markus Raivio - Ombra - 2019 - Lincolninaukio, Keimolanmäki - Vantaa - 2.jpg
Marjukka Korhonen+Markus Raivio - Ombra - 2019 - Lincolninaukio, Keimolanmäki - Vantaa - 3.jpg
Orfeus[79] Honkanummen hautausmaan viheralue siunauskappelin edustalla, Vanha Porvoontie 225 (paikkalinkki suuntaa-antava) Hakkila 60.2898°N, 25.0855°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1965 Kauko Räsänen - Orfeus - 1965 - Viheralue kappelien edustalla (Omaisten lepoalue) - Honkanummen hautausmaa - Vanha Porvoontie 225 - Hakkila - Vantaa.jpg
Paalupaikka (Mika Häkkisen muistomerkki)[80][81][82][83]l[84] Vantaan vauhtikeskus, Katriinantie 31 Kiila 60.3316°N, 24.9345°E Metsälampi, PerttiPertti Metsälampi 2016 (1999) Mika Häkkisen aukio 01.jpg
Paikalliset[2] Leinelän aseman pääkiertoliittymä, Koivukylänväylä 8, Koivukylänväylän ja Leineläntien risteys Koivukylä 60.3232°N, 25.0387°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko 2012 Vesa-Pekka Rannikko Paikalliset 2012.jpg
Paikallistarinoiden muraali [56] Hiirakkotien ja Hakunilantien risteys Hakunila 60.2756°N, 25.104°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2020 Maikki Rantala - Paikallistarinoiden muraali (2020) - Hiirakkotien ja Hakunilantien risteys - Hakunila - Vantaa.jpg
Pensamiento Propio (suom. oma ajattelu)[85] Virtakuja 2 Myyrmäki 60.2672°N, 24.8491°E Dourone 2017 Dourone - Pensamiento Propio (2017) - Virtakuja 2 - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Peura-aiheinen muraali[17][19] Rautkallionkatu 3 Havukoski 60.3228°N, 25.0649°E Westin, MiilaMiila Westin 2018 Miila Westin - peura-aineinen muraali (2018) - Rautkallionkatu 3 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Pilviportti[86] Keimolantie 9, porttikäytävä Safiirinaukiolle Kivistö 60.3158°N, 24.8506°E Berry, Eeva-KaisaEeva-Kaisa Berry, Niemi, JoukoJouko Niemi 2019 Kaisa Berry - Pilviportti (2019) - Keimolantie 9 - Kivistö - Vantaa.jpg
Pixtari-penkit: Elli, Eki, Kaveri, Salaseura[2] Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot Leinelässä Koivukylä ja Ilola 60.3251°N, 25.0393°E Kozári, HildaHilda Kozári 2012 Hilda Kozári - Pixtari-penkit 2012 - combi - m.jpg
Plootu -veistos[87][88] Tikkuraitin Kielotien puoleinen pää, Kielotie 16 Tikkurila 60.2933°N, 25.0373°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1982 Häiväoja Heikki, 1982 - Veistos - m.jpg
Pohjoista kohti[89] Tikkurilan asema, Pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2947°N, 25.0456°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 1996 Pekka Jylhä Pohjoista kohti 1996 ympäristöineen-m vaaka.jpg
Portti ikuisuuteen (Muualle haudattujen läheisten muistelupaikka)[90][25][26] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta runsas 80 m itäkoilliseen Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2834°N, 24.9869°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2001 Arvo Siikamäki - Portti ikuisuuteen, Muualle haudattujen läheisten muistelupaikka - 2001 - Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä)[2] Leinelänkaari 2 (Leinelänkaaren ja Leineläntien risteys, asuinkorttelin piha) Koivukylä 60.3256°N, 25.0413°E Suntio, HeimoHeimo Suntio 2013 Heimo Suntio - Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä) 2013 - m.jpg
Puunhaltijankolo[2][91][92] Leinelän päiväkodin piha, Metsänkeijunkuja 2 Koivukylä 60.3243°N, 25.0421°E Laakso, AnniAnni Laakso 2011 Anni Laakso - Puunhaltijankolo 2011 Leinelän pk - 2m.jpg
Pyramidien arvoitus[93][94] Kilterin koulu, pääjulkisivu, Iskostie 8 Myyrmäki 60.261°N, 24.8506°E Mäki, JukkaJukka Mäki 1988 Mäki Jukka - Pyramidien arvoitus - Kilterin koulu 2 - m.jpg
Pyyhkeitä (teostiedot laatasta) Rubiinikehä 35 porttikäytävä Kivistö 60.322°N, 24.8551°E Jääskeläinen, NikkiNikki Jääskeläinen 2015 Nikki Jääskeläinen - Pyyhkeitä (2015) - Rubiinikehä 35 porttikäytävä - Kivistö - Vantaa - 2.jpg
Reliefi (1957)[11] Honkanummen ison kappelin etuseinä, Vanha Porvoontie 225 (paikkalinkki suuntaa-antava) Hakkila 60.2893°N, 25.0871°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1957 Johan Vikanen - Reliefi - 1957 - Honkanummen hautausmaa, Ison kappelin etuseinä - Vanha Porvoontie 225 - Hakkila - Vantaa.jpg
Revontulet (ent. Pohjolan syke)[95][96] Tikkurilantie 133a, Lentoasemantien ja Tikkurilantien liittymä Veromies 60.302°N, 24.9624°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2020 (1990) Antti Maasalo - Revontulet, 2020 (Pohjolan syke, 1990) - Tikkurilantie 133 a - Veromies - Vantaa.jpg
Saimaannorppa (Saimaa Seal)[97] Eteläinen Rastitie 7, paikkalinkki täsmentyy 10.1.2021 Havukoski 60.3216°N, 25.0711°E Read, EmilyEmily Read 2019 Emily Read - Saimaannorppa (Saimaa Seal, 2019) - Eteläinen Rastitie 7 - Havukoski, Vantaa - 2.jpg
Saksalaisten, Helsingin maalaiskunnassa huhtikuussa 1918 kaatuneiden sotilaiden hautamuistomerkki[26][25][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta luokkaa 60 m etelään (paikkalinkki noin) Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2825°N, 24.9858°E 1918 Saksalaisten Suomen vapaustaistelun 1918 sankareiden muistomerkki - Pyhän Laurin kirkon hautausmaa - Helsingin pitäjän kirkonkylä - Vantaa.jpg
Sankarimuistomerkki, Helsingin pitäjä[25][27] Helsingin pitäjän kirkon sankarihautausmaa, Pappilankuja 5 Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2829°N, 24.9861°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1964 Helsinge sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ruskeasanta[27] Ruskeasannan hautausmaan sankarihautausmaa, Ruskeasannantie 2[21] (paikkalinkki likimääräinen) Ruskeasanta 60.316°N, 24.992°E 1949 Ruskeasanta sankarimuistomerkki.JPG
Sateenkaaren pää (teoslaatasta)[31][32] Jaspiskuja 18-20 Kivistö 60.3188°N, 24.8497°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2016 Kaarina Kaikkonen - Sateenkaaren pää (2016) - Jaspiskuja 18-20 - Kivistö - Vantaa - ote.jpg
Silkkitehtaan seinämaalaus[98] Vanha Silkkitehdas, itäseinä, Silkkitehtaantie 5 Tikkurila 60.2888°N, 25.0375°E Pasanen, VesaVesa Pasanen 2016 Vesa Pasanen - Silkkitehtaan seinämaalaus - 2016 - Vanhan Silkkitehtaan itäseinä, Silkkitehtaantie 5 - Tikkurila - Vantaa.jpg
Sirottelualueen yhteismuistomerkki[54] Honkanummen hautausmaan korttelin 61S keskellä, Vanha Porvoontie 225 (227) (paikkalinkki suuntaa-antava) Hakkila 60.2933°N, 25.0916°E Honkanummen hautausmaa - Sirottelualueen yhteismuistomerkki - Kortteli 61S - Vanha Porvoontie 225 - Hakkila - Vantaa - 1.jpg
Spiraali[32][33] Aurinkokivenkuja 2 (porttikäytävä Ruusukvartsinkadulta) Kivistö 60.3181°N, 24.8506°E Metsälampi, PerttiPertti Metsälampi 2015 Pertti Metsälampi - Spiraali (2015) - Aurinkokivenkatu 2 (porttikäytävä Ruusukvartsinkadulta) - Kivistö - Vantaa - 1.jpg
Stönen polku (teoslaatasta)[33] Tikkurilantien alikulku Riipiläntien eteläpään kiertoliittymän lähellä Piispankylä 60.3166°N, 24.8682°E Aaltolainen, PetteriPetteri Aaltolainen ja Kanniston koulun oppilaat 2015 Petteri Aaltolainen ja Kanniston koulun oppilaat - Stönen polku (2015) - Tikkurilantien alikulku, Riipiläntien eteläpään kiertoliittymä - Piispankylä - Vantaa.jpg
Sulka ja Tähdet [99][52][23] Rautkallionkatu 1 (sillankaide) ja Kytötie 29 (videokuva seinälle) Havukoski 60.3233°N, 25.0636°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko 2018 Vesa-Pekka Rannikko - Sulka ja Tähdet (2018) - Rautkallionkadun silta (Rautkallionkatu 1) ja Kytötie 29 - Havukoski - Vantaa - 1.jpg
Super Vision (Tyttö ja karhu)[100][61][101] Hepokuja 4, pohjoisseinä Hakunila 60.2739°N, 25.1052°E Pipsqueak was here!!! 2017 Pipsqueak was here - Super Vision (Tyttö ja karhu) - 2017- Hepokuja 4 - Hakunila - Vantaa - 2.jpg
Taivaaseen ota tykösi (muistelupaikka)[102] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso 60.3517°N, 25.0754°E 2002 Taivaaseen ota tykösi - Korson kirkon hautausmaa - Merikotkantie 4 - Korso - Vantaa.jpg
Talkoot [103] Saturnuksenkuja 2, eteläseinä Mikkola 60.3401°N, 25.1023°E Ruuskanen, EssiEssi Ruuskanen ja Huovila, TuuliTuuli Huovila 2020 Essi Ruuskanen ja Tuuli Huovila - Talkoot (2020) - Saturnuksenkuja 2 - Mikkola - Vantaa.jpg
Tarinapuu[104] Kirjastopuisto, eteläkärki Tikkurila 60.261°N, 24.8506°E Ranki, MerjaMerja Ranki 2017 Merja Ranki Tarinapuu 2017.JPG
Tauno & Ansa (Tauno Palo ja Ansa Ikonen)[36][105] Havurasti, Eteläinen Rastitie 12, paikkalinkki täsmentyy 10.1.2021 Havukoski 60.3218°N, 25.0698°E Alvarez, AneAne Alvarez 2019 Ane Alvarez - Tauno Palo ja Ansa Ikonen (2019) - Havurasti, Eteläinen Rastitie 12 - Havukoski, Vantaa.jpg
This is it![106] Vantaan taidemuseo Artsin ulkoseinä (Myyrmäkitalo), Paalutori 3, Artsinpolun kulmaus Myyrmäki 60.2616°N, 24.8529°E Hende ja Deos Ensemble, Hende ja Deos Ensemble 2016 Hende ja Deos Ensemble - This is it! - Myyrmäkitalo - Paalutori - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Tiikeri [107][108][17] Rautkallionkatu 3[19] Havukoski 60.323°N, 25.0646°E Ekebom, TerhiTerhi Ekebom 2018 Terhi Ekebom - muraali - 2018 - Rautkallionkatu 3 - Havukoski (Koivukylä) - Vantaa.jpg
Tikkurilan maalitehtaan seinämaalaukset Tikkurilan maalitehtaan kahden varastorakennuksen Keravajoen puoleinen seinä Kuninkaala 60.2908°N, 25.0482°E G-Rex ja Tikkurila Oyj:n henkilöstöä 2015 ja 2016 Tikkurilan maalitehtaan varastorakennuksen seinämaalaus - Riikinkukko - 2015 - (Kuninkaalantie 4) Kuninkaala - Vantaa.jpg
Tikkurilan maalitehtaan varastorakennuksen seinämaalaus - Sukellus - 2016 - (Kuninkaalantie 4) Kuninkaala - Vantaa.jpg
Toinen matka[89] Tikkurilan asema, pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2946°N, 25.046°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 1996 Pekka Jylha Toinen matka 1996.JPG
Toivo[29][30] Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a Tikkurila 60.2931°N, 25.0405°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2020 Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo - Toivo (2020) - Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a - Tikkurila - Vantaa - 3.jpg
Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo - Toivo (2020) - Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a - Tikkurila - Vantaa - 2.jpg
Toteemit Lasten taidetalo Toteemin edusta, Myyrmäenraitti (Myyrmäentie 6) Myyrmäki 60.2681°N, 24.8518°E Kuvataidekoulun oppilaatlähde? 2007 Vantaa Lasten taidetalo Toteemin toteemit-m.jpg
Tyhjän sylin muistokivi[102] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso 60.3518°N, 25.0751°E 2008 Tyhjän sylin muistokivi - Korson kirkon hautausmaa - Merikotkantie 4 - Korso - Vantaa.jpg
Tytöt hyppäävät vistiä Pähkinärinteentien alikulkukäytävä, Pähkinärinteen ostoskeskuksen itäpuolella, Pähkinärinteentien ja Lammaslammentien risteyksessä Hämeenkylä 60.2625°N, 24.8058°E Saanio, PirjoPirjo Saanio 2000 Pirjo Saanio - Tytöt hyppäävät vistiä (Visti ostarille) 2000 - m.jpg
Ukonkirves[109] Jokiuomapuisto, Haltiantie 9 Martinlaakso 60.2739°N, 24.8625°E Menna, JuhaJuha Menna 1996 Juha Menna - Ukonkirves 1996 - m.jpg
Valoon (nimimuurin lintuveistos)[58][59][110] Hämeenkylän kirkon hautausmaan nimimuuri (paikkalinkki suuntaa-antava) Hämeenkylä 60.2693°N, 24.8002°E Lehtonen, JormaJorma Lehtonen Jorma Lehtonen - Valoon - Hämeenkylän kirkon hautausmaan nimimuuri - Hämeenkylä - Vantaa.jpg
Vantaan kalat[34] Delfiiniaukio, Myyrmäen urheilutalon edustalla, Myyrmäenraitti 4 Myyrmäki 60.2653°N, 24.8522°E Toivonen, JukkaJukka Toivonen 1997 Jukka Toivonen - Vantaan kalat - 1997 - Delfiiniaukio, Myyrmäenraitti 4 - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Vantaan musiikkitalon peruskivi (25.9.1982)[111] Eräpolun ja Louhelantien risteys, Louhelan liikenneympyrän kaakkoispuolella Myyrmäki 60.2705°N, 24.8563°E 2010-luku Vantaan musiikkitalon peruskivi - 1982 - Eräpolun ja Louhelantien risteys - Myyrmäki - Vantaa.jpg
Varpusen sanoja[99][52][23][112] Rautkallionkadun itäpään portaat, Rautakallionkatu 12 kaakkoispuolella Havukoski 60.3224°N, 25.068°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko (varpusvideot), Pauli Tapio (runot) 2020 Vesa-Pekka Rannikko - Varpusen sanoja (2020) - Rautkallionkadun itäpään portaat, Rautakallionkatu 12 lähellä - Havukoski - Vantaa - 1.jpg
Vedenhaltijan lahja[113] Vaaralan päiväkoti, Tirlittanin talo, Vaaralantie 32 Vaarala 60.2694°N, 25.0995°E Holopainen, PaulaPaula Holopainen 2000 Paula Holopainen - Vedenhaltijan lahja 2000 (työn osat1-2 per 9) - m.jpg
Veden valoa (tiedot teoslaatasta) Jaspiskuja 6c Kivistö 60.318°N, 24.8481°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2018 Kaarina Kaikkonen - Veden valoa (2018) - Jaspiskuja 6c (Ruusukvartsinpolku 2) - Kivistö - Vantaa.jpg
Veteraanipaasi Veteraanipuisto, Hertaksentie 1 Tikkurila 60.2903°N, 25.0427°E 1995? Veteraanipaasi - 1995 - Veteraanipuisto, Hertaksentie 1 - Tikkurila - Vantaa.jpg
Viimeinen ratsastajapatsas[114] Vantaan poliisi- ja oikeustalo, Kielotie 21 Tikkurila 60.2985°N, 25.0409°E Somma, OssiOssi Somma 1989 (1974) Ossi Somma - Viimeinen ratsastajapatsas 1974+1989-m.jpg
Virtapaikka[115] Valkoisenlähteentien alikulku Jokiniemi ja Tikkurila 60.2989°N, 25.0473°E Helve, TuuliTuuli Helve 2010 Tuuli Helve - Virtapaikka 2010 - m.jpg
Vouti[11][116] Valtion virastotalon sisä-/takapiha, Kielotie 15 Tikkurila 60.295°N, 25.0399°E Terno, NinaNina Terno 1972 Nina Terno - Vouti 1972 - m.jpg
White stallion[117][118] Oritie 4 Hakunila 60.2716°N, 25.1017°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2016 Salla Ikonen - White stallion - 2016 - Oritie 4 - Hakunila - Vantaa.jpg
Ympäristösommitelma[119] Lehtikuusen koulu, Hiirakkotie 9, Kaarna-koulurakennuksen itäseinä Hakunila 60.2744°N, 25.0983°E Perko, ReijoReijo Perko 1977 Reijo Perko - Ympäristösommitelma - 1977 - Lehtikuusen koulu - Hakunila Vantaa - m.jpg
Äyriäinen[120] Uomatori, Uomatie 13 Myyrmäki 60.2701°N, 24.8478°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1972 (1973) Toiviainen Jouko - Äyriäinen 1972-m.jpg

Julkisia teoskokonaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue[9] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Leonardo da Vilhun veistospuisto[9] Sepänrinne 2, Sepänmäki[121][9] Sotunki 60.2926°N, 25.1365°E da Vilhu, LeonardoLeonardo da Vilhu Teoksia useilta vuosikymmeniltä. Tunnetuin on teossarja Pirut 1990-luvun alusta[122] Leonardo da Vilhun veistospuisto - Sotunki Vantaa - m.jpg
Louhelan aseman seinämaalaukset (Jokiyöt)[123] Louhelan asema, Uomatie 3 (Patotie 1)[9] Myyrmäki 60.2705°N, 24.8536°E Street Art Vantaa, pääteemana Vesa Haapalan runo Jokiyöt. Toteuttajina sisätiloissa Taneli Stenberg, Anetta Lukjanova ja Maria Kivilaakso (myös ulkona), laiturilla Maikki Rantala ja Jesse Pasanen, aseman alaosan ulkoseinät Minttu Pyykkönen ja Anna Semerdjiev, asemasillan tolpat, Juha Liede ja Essi Ruuskanen, laiturin eteläinen ulkoportaikko J-P Köykkä ja P. Pasanen 2018 Louhelan aseman muraalit (Jokiyöt) - 2018 - Uomatie 3 (Patotie 1), Louhela - Myyrmäki - Vantaa - 1.jpg
Louhelan aseman muraalit (Jokiyöt) - 2018 - Uomatie 3 (Patotie 1), Louhela - Myyrmäki - Vantaa - 2.jpg
Martinlaakson aseman seinämaalaukset [124] Martinlaakson asema, Laajaniityntie 5 (Kivivuorentie 4)[9] Martinlaakso 60.2781°N, 24.8527°E ulko- ja sisäseinät: Deos, Hende, Matti Kuusilehto, Laura Lehtinen, Juulia Markko, Jesse Pasanen, Jukka Peltosaari, Essi Ruuskanen ja Verna Tervaharju 2017 Martinlaakson aseman muraalit - 2017 - Laajaniityntie 5 (Kivivuorentie 4) - Martinlaakso - Vantaa - 1.jpg
Martinlaakson aseman muraalit - 2017 - Laajaniityntie 5 (Kivivuorentie 4) - Martinlaakso - Vantaa - 2.jpg
Myyrmäen aseman seinämaalaukset:
MCD x 01600[125],
Jönsaksentie 6, Myyrmäen asema[9] Myyrmäki 60.2614°N, 24.8545°E ulkoseinä Un Kolor Distinto[126][127], sisäseinät Multicolored Dreams[125][128] 2015[125][128][127] ja 2016 Un Kolor Distinto - Myyrmäki station mural + Multicolored Dreams - MCD x 01600 - 2015 - overview -m.jpg
Nissbackan kartanon veistospuisto[9]
(noin 100 teosta)[129]
Sotungintie 4, Sotungin koululta noin 200 metriä koilliseen[9][129] Hakunila 60.2812°N, 25.126°E Laila Pullinen[129] 1953–2013 Laila Pullinen - Nissbackan kartanon veistospuisto 1950-2010 -luvut - m.jpg

Poistettuja tai tuhoutuneita teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti Alue Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Aamuhetki[11] Åvikin puisto, Tikkurilantie 40 Tikkurila Aiha, MarttiMartti Aiha 1977 ? (ilmeisesti joskus 1999...2013) Poistettu toistuvan ilkivallan vuoksi[130]
Iso akvaario[131] Kotkansiiven alikulkutunneli[131] Korso[9] Polari, TarjaTarja Polari[131] 1982[131] 2014 Korvattu toisella muraalilla

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luettelo Kehäradan taideteoksista (Huom. luettelossa toistaiseksi vain Kehäradan uuden vuonna 2015 avatun osan teoksia Vantaalta, ei radan vanhemman osan eli myös Martinlaakson/Vantaanlaakson ratana tunnetun osuuden taideteoksia Helsingistä ja Vantaalta)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan taidemuseo Artsi Vantaa. Vantaan kaupunki. Viitattu 23.10.2016.
  2. a b c d e f Leinelän taideasuinalue (pdf) (Esiteen Leinelä - Taide osana arjen elämää kartta valmistuneista ja suunnitteilla olleista julkisista taideteoksista selityksineen) 11/2014. leinela.fi ja vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  3. Taide rikastuttaa elämää Leinelä. Leinelä. Viitattu 23.10.2016.
  4. Esittely Nissabackan kartanon taidenäyttely. Viitattu 23.10.2016.
  5. Nähtävyydet Sotunki. Sotungin kyläyhdistys. Viitattu 23.10.2016.
  6. a b Pysäkki Hymypojat (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa toteuttama riemastuttava bussipysäkki ja yhteiskuntaopin projekti Ylästössä) 22.10.2015. Vantaan kaupunki, vantaakanava.fi. Viitattu 12.2.2017.
  7. Hymyilevä bussipysäkki ilahduttaa vantaalaisia Ylästössä (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa syksyllä 2015 toteuttama bussipysäkki, joka tuo iloa, valoa ja väriä kulkijoille taaperoista ikäihmisiin) 23.10.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 12.2.2017.
  8. Valokarnevaalilla kerätään varoja Hymypojat-bussipysäkin korjaamiseen 25.1.2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 12.2.2017.
  9. a b c d e f g h i j kartta.vantaa.fi (Haku sanalla "Veistos", kohteen katuosoitteella tai muulla tunnisteella esimerkiksi Vaaralantie 32 tai Vaaralan päiväkoti tai Kukkukallio. Kaupunginosan saa varmistettua aktivoimalla Aluejaot-kohdasta valinnan Kaupunginosat. Vastaavasti kaupunginosa ainakin osalle muista taideteoksista.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  10. Eila Jaatinen: Patsastelua: Maan, meren aallot 14.08.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  11. a b c d e f g Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 151 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  12. Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Viitattu 10.7.2018.
  13. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. 2006. Viitattu 10.7.2018.
  14. Juusela, Pauli: Punakaartilaisten muistomerkkiin Hiekkaharjussa kerätään nimiä Kirkko ja kaupunki. 3.6.2016. Viitattu 10.07.2018.
  15. Kulttuuri. Patsastelua: Materia muuttuu valoksi 15.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  16. a b Suojanen, Armi: Taide kruunaa Tikkurilan ytimen – paraatipaikka kunnostetaan neljällä miljoonalla Vantaan Sanomat. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.8.2017.
  17. a b c Marjo Rämö: Katseet seinille! – Nyt kannattaa lähteä katutaidekierrokselle lähiöön Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 15.4.2020. Viitattu 12.11.2020.
  18. CV, Maikki Rantala dropbox.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
  19. a b c Päin harmaata betonia – Koivukylään koitti seinähulluuden aika 20.5.2018. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 16.10.2018.
  20. Eila Jaatinen: Patsastelua: Suurkaupunki Korsossa (Jaakko Niemelän Downtown — läpinäkyvä kaupunki, 2002. Minimalistinen metallityö liikenneympyrässä) 3.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  21. a b c Ruskeasannan hautausmaa vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 25.10.2018.
  22. Aviapoliksen valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  23. a b c Valon Vantaa Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  24. Ilmailumuseon Suuri Maalaustapahtuma 10.7. 10.7.2019. Suomen ilmailumuseo, ilmailumuseo.fi. Viitattu 4.5.2020.
  25. a b c d e Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa: Kierros hautausmaalla Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  26. a b c d Pyhän Laurin kirkko on Suomen suosituin vihkipaikka 1.6.2008. mtv3.fi via web.archive.org. Viitattu 3.11.2018.
  27. a b c d e f g Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 20 syyskuuta 2019), s. 152 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  28. Pysäkki V4011 (Isonmännyntie, Vantaa) reittiopas.fi. Viitattu 12.2.2017.
  29. a b Jonna Hovi-Horkan: Tikkurilan uuden kirkon on koronan takia nähnyt sisäpuolelta vain kourallinen ihmisiä – Tältä siellä näyttää Helsingin Sanomat, hs.fi. 7.2.2021. Viitattu 14.2.2021.
  30. a b Tikkurilan kirkko - Arkkitehtuuri ja taide vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 14.2.2021.
  31. a b c Kaarina Kaikkonen: Resume kaarinakaikkonen.fi. Viitattu 20.10.2020.
  32. a b c d e f Kivistön taideseminaari (pdf) 2018. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  33. a b c d e Kivistön taidekaupunki (pdf) 2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  34. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 147 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  35. Esa Laurema: Public works The Kinetic Art og Esa Laurema. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  36. a b Los colores de México llegan a Finlandia - The colours of Mexico reach Finland (pdf) (Fiestas Patrias en Helsinki : Muralistas mexicanos en Finlandia - Celebrating Mexico’s National Day : Mexican muralists in Finland) Mexico in the North 4/2019. 2019. The Embassy of Mexico in Finland, embamex.sre.gob.mx. Viitattu 10.1.2020. (espanjaksi)(englanniksi)
  37. Remix1 (Claudio Rico): “Täyttä Elämää” (Located on Finland) remixuno.com. 2019. Viitattu 10.1.2020. (englanniksi)
  38. Kirsti Pietilä: ”Jukolan viestin muistokivi”, Helsingin pitäjä 2001, s. 97–99. Helsingin pitäjän kotiseutuyhdistys - Helsinge hembygdsförening, 2000. ISSN 0358-6529.
  39. Kaisa Halonen ja Sini Pennanen: Tuuli käy 6.8.2009. Kirkko ja kaupunki, kirkkojakaupunki.fi. Viitattu 14.12.2019.
  40. Hakunilan kirkko - Historia ja arkkitehtuuri - Muistopiha on paikka hiljentymiselle Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  41. Hakunilan kirkko Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  42. a b Kimmo Sundström: Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa Vantaalla 13.7.2017. Pääkaupunkiseudun ateistit r.y., ateistit.fi. Viitattu 5.11.2018.
  43. Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 359. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  44. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 146 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  45. Armi Suojanen: Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna 26.11.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  46. Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua. Kukkiva kivi 29.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  47. Pauli Saloranta (teksti): 29 Kolmen kaupungin rajakivi (pdf) Länsi-Vantaan kaupunkipolut, sivu 47. 2009. kotikaupunkipolut.fi. Viitattu 7.9.2019.
  48. Kolmen kaupungin rajakivi, sijainti ortokuvassa (2017 tai 2018) Helsingin karttapalvelu, kartta.hel.fi. Viitattu 7.9.2019.
  49. Antti Manninen: Viron ensimmäinen presidentti vietti kaksi vuotta maanpaossa Vantaalla (maksumuuri) 24.2.1998. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 13.10.2018.
  50. Rautio, Antero: ”Kauniainen”, Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 352. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  51. Curriculum vitae. Timo Heino, b. 1962 timoheino.com. Viitattu 5.11.2020. (englanniksi)
  52. a b c Koivukylän valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 5.11.2020.
  53. Lehtori Stig Baumgartnerin Kuinka paljon valo on voitti Aurinkokiven taidekilpailun 19.11.2014. uniarts.fi. Viitattu 8.10.2018.
  54. a b c Honkanummen hautausmaa: Historiaa ja aluetietoa 19.5.2018. helsinginseurakunnat.fi. Viitattu 5.11.2018.
  55. Mikkola - Merenpohjan Avaruus 2020. Street Art Vantaa, sav. Viitattu 13.2.2021.
  56. a b Hakunilan taidereitti Street Art Vantaa, savtaide.fi. Viitattu 14.2.2021.
  57. Mikkola (2019) - Aleix Gordo Hostau – Mielikki 2019. streetartvantaa.com. Viitattu 13.2.2021.
  58. a b Hämeenkylän kirkon hautausmaa. Auratie 3, 01630 Vantaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  59. a b Arja-Leena Paavola: Lintuveistosten loppusilaus syntyy kemian keinoin (pdf) Kemia 7/2012, s. 53–54, kemia-lehti.fi. 2012. Viitattu 3.11.2018.
  60. a b Eila Jaatinen: Patsastelua: Älä luota vain silmiisi (Anssi Asunnan optista harhaa hyödyntävä Kineettinen teos (1989) Tiedekeskus Heurekan sisäänkäynnin lähellä ulkoseinässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  61. a b c d Noona Bäckgren: HS:n lukijat ovat puhuneet –katutaideäänestyksen voittaja ottaa kantaa luonnonsuojelun puolesta: ”Ihmisellä on vastuu luonnosta” 7.9.2017. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 5.10.2018.
  62. Martinlaakso, Vantaa – Maikki Rantala & Sara Multanen 2017. helsinkiurbanart.com. Viitattu 5.10.2018.
  63. a b c d e Seinähullu Vantaan taiteilijat ja kesän 2018 pääteokset Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 10.10.2018.
  64. a b c Männynkäpy loikkasi muraaliin – näin syntyivät Länsimäen seinämaalaukset Vantaa-kanava, vantaakanava.fi. 31.8.2018. Viitattu 10.10.2018.
  65. Aryz, Martinlaakso, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  66. Tuomas Massinen: Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen" 23.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  67. Marika Lumme: [Uusi muraali tervehtii junamatkustajia Tikkurilassa Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna] 7.8.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  68. Tikkurilan kampukselle maalataan näyttävä seinämaalaus 2017. Laurea-ammattikorkeakoulu, laurea.fi. Viitattu 12.10.2018.
  69. Moderni paimen tuli Koivukylään – Seinähullu Vantaa jätti jäljen ja jatkaa Länsimäkeen Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 27.7.2018. Viitattu 12.10.2018.
  70. Korso 2014 Street Art Vantaa. Viitattu 9.7.2019.
  71. Mr. June, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 9.10.2018.
  72. Mr. June - Streetart Vantaa, Helsinki, Finland cargocollective.com. Viitattu 9.10.2018.
  73. Pso Man, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  74. Nuoret tuovat väriloistoa Ohjaamon rakennukseen 24.5.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 1.7.2016.
  75. Ohjaamon maalausprojektiin etsitään nuoria tekijöitä (Ohjaamo Vantaa Goes Wild -katumaalaustapahtumaan 23.–26.5.2016 liittyvä kaupungin tiedote) 13.5.2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 1.7.2016.
  76. Ohjaamo Vantaa goes wild Taiteen edistämiskeskus, taike.fi. Viitattu 1.7.2016.
  77. Autourheilulegendan Porsche mouruaa nyt Keimolan vanhassa valvontatornissa: Video näyttää, miten torni reagoi ihmisen liikkeeseen Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat, is.fi. 22.10.2019. Viitattu 18.11.2019.
  78. Kivistön valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 18.11.2019.
  79. Honkanummen hautausmaa - mobiilireitti Citynomadi helsinginseurakunnat.fi. Viitattu 5.11.2018.
  80. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 149 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  81. Juho Jokinen: Mika Häkkiselle paalupaikka Martinlaaksoon Yleisradio, yle.fi. 31.5.1999, päiv. 9.6.2008. Viitattu 19.9.2019.
  82. Juho Jokinen: Mika Häkkisen tolpasta tuli Vantaalle rasite – edes suunnittelija ei halua nimeään liitettävän teokseen Helsingin Sanomat, hs.fi. 20.11.2015. Viitattu 19.9.2019.
  83. Armi Suojanen: Täällä se nyt on – Mika Häkkisen parjattu merkkipaalu sai uuden kodin Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 31.10.2016. Viitattu 10.7.2020.
  84. Jonna Hovi-Horkan: Mika Häkkisen pylväs päätyi syrjäisen kartingradan vessan ja kahvilan väliin HS Vantaa, hs.fi. 8.7.2020. Viitattu 10.7.2020.
  85. Dourone, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 3.10.2018.
  86. Kivistö Zeus l-ark.fi. Viitattu 1.11.2020.
  87. Örn, Tiina: Tikkuraitin uusi ilme on valoisa. Vantaan Sanomat, Itäinen painos, 23–24.3.2019, nro 24, s. 4–5. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.3.2019.
  88. Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua (Heikki Häiväojan Veistos, 9 m korkea teräsveistos Tikkuraitin Kielotien puoleisessa päässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016. Web archive 2016
  89. a b Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 360. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  90. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  91. Julkinen taide (Vantaan kaupungin omistamasta julkisest taiteesta Vantaalla. Sivulla mm. kuva Anni Laakson teoksesta Puuhaltiankolo (2011)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  92. Puunhaltijankolo (teoksesta Puuhaltiankolo (2011) taiteilijan sivustolla) annilaakso.net. Viitattu 25.6.2016.
  93. Aluearkkitehti Timo Kallaluoto: Myyrmäen keskusta. Asemakaavamuutoksen nro 001925 selostus (pdf) (sivu 8: Vuonna 1983 valmistuneen, kahitiiliharkoista rakennetun Kilterin koulun on suunnitellut arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Koulun pääsisäänkäynnin puoleisen seinäpinnalla sijaitsevasta Jukka Mäen tiilireliefityöstä mainitaan sen olleen kokeilu arkkitehdin ja kuvataiteilijan yhteistyöstä ympäristötaiteen tekemiseksi. (Wikipedistin kommentti: vuosiluku ilmeisesti virheellinen)) 10.12.2012. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  94. Jukka Hako (toim.): ”Täyden palvelun Myyrmäki. Myyrmäki sai odottaa palveluitaan”, Myyrmäki. Kampakeramiikasta kauppakeskukseen, s. 198–199 (Keskikoulusta kehittyi Kilteri). Vantaa: Kellastupa Oy, 2009. ISBN 978-952-5787-06-1.
  95. Tunnettu taideteos myytiin yhdellä eurolla – Helsingissä Pohjola-talon pihalla seissyt teos muuttaa Vantaan Aviapolikseen Yleisradio, yle.fi. 14.3.2019. Viitattu 4.5.2020.
  96. Armi Suojanen: Vantaa osti taideteoksen eurolla – perustus- ja muihin kuluihin uppoaa 200 000 euroa Vantaan Sanomat. 3.4.2020. Viitattu 2.5.2020.
  97. Emily Read: Murals : Saimaa Seal, Finland emily-read.com. Viitattu 10.1.2020.
  98. Marika Lumme: Silkkitehtaan valtava graffiti kerää ihailuja – "Mummotkin pysähtyvät ihmettelemään" (tekijänä tikkurilainen taiteilija Vesa Pasanen) 22.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 4.10.2018.
  99. a b Vesa-Pekka Rannikko: Lentävät kaupunkilaiset. Koivukylän julkisen taiteen konsepti 2017 (pdf) (Ohjaus kaupungin verkosivulta) 2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi via squarespace.com. Viitattu 5.11.2020.
  100. Pipsqueak was here!!!, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 4.10.2018.
  101. Essi Salonen (teksti), Marjo Tynkkynen (kuvat): Taide tuli meidän seinään (maksumuuri) 26.1.2018. Suomen kuvalehti, suomenkuvalehti.fi. Viitattu 9.10.2018.
  102. a b Korson kirkko: Taidetta ja historiaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 7.11.2018.
  103. Essi Ruuskanen (Talkoot (2020)) 2020. G-Rex, g-rex.fi. Viitattu 13.2.2021.
  104. Tarinapuu nousi Tikkurilaan Vantaa. 28.7.2017. Vantaan kaupunki. Viitattu 31.8.2017.
  105. Ane Álvarez: Muralissimo 2017-2020 : Tauno & Ansa 2019. Proyecto para Streetart Vanta en Finlandia, 2019 anealvarez.com. 2019. Viitattu 10.1.2020. (espanjaksi)
  106. Hannamari Hoikkala: Katutaiteen keidas Myyr York 28.3.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 3.10.2018.
  107. About Terhi Ekebom, terhiekebom.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi),(suomeksi)
  108. Public art & murals Terhi Ekebom, terhiekebom.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
  109. Eila Jaatinen: Patsastelua: Veistos maata ja kiveä (Juha Mennan ympäristöveistos Ukonkirves Martinlaaksossa, 1996. Kenttäkiveys, nurmikko, maakivi ja vaahtera.) 27.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  110. Marko Elovaara ja Hämeenkylän seurakunta 30v videotiimi (M. Hyry, M. Elovaara, T. Tarkkanen ja J. Lehtonen): Henkilökuvassa kuvanveistäjä Jorma Lehtonen (Youtube-video) Hämeenkylän seurakunta. Viitattu 3.11.2018.
  111. Louhelan keskus (pdf) (katso sivu 11) 25.1.2010. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 25.10.2020.
  112. Varpusen sanoja vantaakanava.fi. Viitattu 5.11.2020.
  113. Vaaralan päiväkoti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  114. Eila Jaatinen: Kulttuuri: Kerberoksia ja muita kamaluuksia. Patsastelua (Ossi Somman Viimeinen ratsastajapatsas (1974 jätepuusta, 1989 valu pronssiin) Vantaan oikeus- ja poliisitalon portaikon vierellä, Kielotie 21) 20.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  115. Tuuli Helve: Tuuli Helve, CV muu.fi. Viitattu 26.6.2016.
  116. Pauli Juusela: Patsastelua: Vallan kaksipäinen hevonen (Nina Ternon "Vouti"-pronssiveistos (1972) Valtion virastotalon (entisen Vantaan verotoimiston) sisäpihalla, Kielotie 15) 10.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  117. Salla Ikonen: Info & Contact sallaikonen.com. Viitattu 9.10.2018.
  118. Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon 1.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  119. Päivi Leinonen: Hakunila: Vuoden kaupunginosa ja muistoja (Hakunilan koulun suunnittelijaksi mainitaan arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Rakennuksen idänpuoleisessa seinässä on kaksi arkkitehti Reijo Perkon suunnittelemaa, geometrisista laatoista sommiteltua kuvioitua osaa. Nämä lienevät = haettu ympäristötaideteos) 28.8.2015. asuntomessut.fi. Viitattu 26.6.2016.
  120. Eila Jaatinen: Patsastelua. Äyriäinen kerrostalojen kuilussa (Jouko Toiviaisen abstrakti suihkukaivoveistos, pronssiveistos Äyriäinen, 1973) 17.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  121. Armi Suojanen: Leonardo da Vilhu repäisee post popilla (veistospuiston osoite Sepänrinne 2, 01260 Vantaa) 16.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  122. Armi Suojanen: Pirullisessa puistossa hykerryttää ("Puiston tärkein teoskokonaisuus on Pirut. Veistokset syntyivät Vilhusen mukaan ”delirium-inspiraatiossa”. – Piirsin luonnokset silmät kiinni. Materiaaliksi Vilhunen keksi yli 30 metriä korkeat, vanhat öljysäiliöt, jotka oli paloiteltu ja suoristettu plootuiksi. Veistoksia on lähes 140. Ne on polttoleikattu hapella ja nestekaasulla. ... Lisäksi 1,5 hehtaarin piha-alueelta löytyy myös muun muassa Matissen Jazz -kollaasista innoituksensa saaneita veistoksia sekä useita vanhoja, hautausmaalta poistettuja hautakiviä.") 16.7.2014. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  123. Louhelan juna-asema (2018) - Jokiyöt Street Art Vantaa, streetartvantaa.com. Viitattu 8.9.2019.
  124. Murals & Street Art From Vantaa, Finland – Street Art Vantaan muraalit ja katutaide ((alaotsikko) Martinlaakson muraalit ja katutaide) Street Art Vantaa, streetartvantaa.com. Viitattu 8.9.2019.
  125. a b c Myyrmäestä tehdään Euroopan katutaidemekkaa, ja nyt avautunut uusi graffitiasema on upea 21.3.2015. Nyt/ Helsingin Sanomat, nyt.fi. Viitattu 28.6.2016.
  126. Don Lehtinen: Chileläiskaksikon seinämaalaukset herättivät Myyrmäen eloon 7.6.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 30.6.2016.
  127. a b Myyrmäen juna-aseman ulkomaalaukset, Un Kolor Distinto (chileläisten katutaiteilijoiden Cynthia ”Cines” Aguileran ja Sammy ”Jekse” Espinozan tekemä teos) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  128. a b Myyrmäen aseman katutaideteos (Maaliskuussa 2015 peruskorjauksen jälkeen uusittuna käyttöönotetun aseman sisämuraalit toteutti suomalainen Multicolored Dreams -katutaiteilijaryhmä) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  129. a b c Nissbackan kartanon taidenäyttely (Laila Pullinen, Nissbackan kartano, Sotungintie 4, 01200 Vantaa, Sotungin koulun koillispuolella Hakunilassa. Veistosnäyttely avoinna kesäisin 1.6.-31.8. ke klo 12-18 ja su klo 12-16. Kokoelman esittely su klo 14) Ramsay, Nissbackan kartanon veistospuisto. Viitattu 28.6.2016.
  130. Risto Hietanen: Edustushuvila nurin paraatipaikalta – ehdota käyttöä tyhjälle tontille! Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 5.9.2013.
  131. a b c d Tarja Helena Polari: Kuvataidematrikkeli: Tarja Helena Polari, CV (cv myös pdf-muodossa) elisanet.fi/tarja.polari. Viitattu 24.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]