Myyrinpuhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myyrinpuhos
Sijainti Jönsaksentie 6, Myyrmäki, Vantaa
Avattu 1975
Arkkitehti Eero Kostiainen, arkkitehtitoimisto Pentti Ahola ja kumppanit
Omistaja Kiinteistö Oy Myyrinpuhos
Kerrosten määrä 3

Myyrinpuhos on Vantaan Myyrmäessä, aivan Myyrmäen aseman vieressä sijaitseva kolmikerroksinen ostoskeskus, joka valmistui vuonna 1975.[1] Ostoskeskuksen suunnitteli arkkitehti Eero Kostiainen.[2] Kiinteistön nykyinen omistaja on Taitokaari Oy.

Ostoskeskuksessa toimi sen alkuaikoina muun muassa Alko, elokuvateatteri, Osuuspankki, ravintola Toppari, Valintatalo ja yksityinen lääkäriasema. Talon suurin käyttäjä on kulttuuritalo Myyräncolo, jonka käytössä on noin 70 % kliinteistön tiloista. Muita käyttäjiä olivat Vuonna 2020 Myyrmäen apteekki, ravintola Molly Malone's Toppari, R-kioski, parturi sekä Ladyt-kuntosali.

Myyrinpuhoksen läheisyydestä löytyy kaksi sitä uudempaa ostoskeskusta: Isomyyri ja Myyrmanni.


Myyrinpuhos vuonna 2020. Vasemmassa reunassa Myyrmäen rautatieasema.

Rakennuksen ilme on futuristinen, ja arkkitehtonisesti se edustaa harvinaista konstruktivismia. Sen yksityiskohtien on sanottu muistuttavan hieman Matti Suurosen muoviarkkitehtuuria. Julkisivun punaiset ja keltaiset väripaneelit ovat rakennusajankohdalle hyvin tunnusomaisia. Myös katolle rakennettu ilmastointihuone viittaa 1970-luvun tyyliin, ja siitä on tullut myös alueen maamerkki.[1] 1990-luvulla kauppakeskuksen alkuperäiset katokset purettiin ja julkisivun ilmettä muutettiin. Katosten väri vaihtui punaisesta vaalean harmaaseen.[1]

Ostoskeskus on säilynyt melko hyväkuntoisena ja se on arvioitu rakennushistoriallisesti kansainvälisesti tai valtakunnallisesti merkittäväksi, 1. arvoluokkaan kuuluvaksi kohteeksi.[2]

Muistolaatta Myyrinpuhoksen katutason läpikulkukäytävän (Liesipolun osa) seinässä.

Myyrinpuhos on purku-uhan alla. Myyr York Downtown -nimisen suunnittelukilpailun voittajaehdotuksen mukaan Myyrinpuhoksen ja Isomyyrin paikalle rakennetaan korkeita tornitaloja ja alueelle kokonaisuudessaan paljon uusia asuntoja.[3] Vantaan kaupunginmuseo on esittänyt Myyrinpuhoksen suojelua tai osittaista suojelua,[1] mutta yhtään ostoskeskusta Vantaalla ei ole kuitenkaan suojeltu, ja moni niistä on katoamassa kaupunkikuvasta.[4]

  1. a b c d Jokinen, Pauliina: Avaruushenkinen ostoskeskus on seissyt jo yli 40 vuotta Myyrmäen symbolina, nyt se aiotaan jyrätä Helsingin Sanomat. 1.6.2019. Viitattu 1.7.2021.
  2. a b Karitta Laitinen, Eija Huuhka: Vantaan ostoskeskukset (pdf) (s. 35-36) Aalto-yliopisto. Viitattu 2.9.2013.
  3. Kuukkanen, Tatu: Myyrmäen keskusta menee täysin uusiksi Vantaalla – vanhat ostoskeskukset puretaan, tilalle kohoaa tornitaloja Yle. 11.4.2019. Viitattu 1.7.2021.
  4. Salomaa, Marja: Myyrmäen keskusta menee täysin uusiksi Vantaalla – vanhat ostoskeskukset puretaan, tilalle kohoaa tornitaloja Rakennuslehti. 19.5.2020. Viitattu 1.7.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]