Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä käsittää Lahden kaupungissa julkisilla paikoilla sijaitsevia pysyviä taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Luettelon teokset kuuluvat Lahden taidemuseon kokoelmiin tai ovat valtion tai yksityisessä omistuksessa. Lahteen on liitetty Nastolan kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Lahden muistomerkit, -laatat ja veistokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino[1] Fellmanin kartanon piha Kartano 60.9854°N, 25.6516°E Wikström, EmilEmil Wikström 1949 (paljastettu Helsingissä 1905) Aino patsas Lahden Kartanopuisto.jpg
Blue Moment[2][3] Saimaankatu 64 Kiveriö 60.9913°N, 25.6642°E Ciredz, RobertoRoberto Ciredz 2017 Blue moment.jpg
Eetu Salinin patsas[1] Mariankadun puisto Keski-Lahti 60.9809°N, 25.6553°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1967 Eetu Salin by Veikko Leppänen 1.JPG
Eliel Saarinen -reliefi[4]. Lahden kaupungintalon seinässä,
pääoven vieressä
Keski-Lahti 60.9802°N, 25.6558°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1975 Saarinen by Papinaho.JPG
Eläköön Suomi, sotiemme 1939-1945 sankarimuistomerkki[5] Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9845°N, 25.6352°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1988 Urheilukeskus "Eläköön Suomi".jpg
Erkki Laineen patsas[6] Isku Areenan edusta Salpausselkä 60.9821°N, 25.6397°E Kadak, BrunoBruno Kadak 2017 Erkki Laineen patsas.jpg
Hakkapeliittain kotiinpaluu[1] Mariankatu 21 (v:een 1991 asti Keskussairaalan mäellä) Keski-Lahti 60.9829°N, 25.6561°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1991 (1975) Pentti Papinaho Hakkapeliittain kotiinpaluu 1991 1975.JPG
Harmaa tammikuu[7] Lanu-puisto Kartano 60.9909°N, 25.6507°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990 Olavi Lanu - Harmaa tammikuu.JPG
Hellä kivi[7] Lanu-puisto Kartano 60.9914°N, 25.647°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992 Olavi Lanu Hellä kivi 1992.JPG
Hiihtäjäpatsas[1][8] Lahden stadionin edusta Salpausselkä 60.9833°N, 25.6367°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1938 Hiihtäjäpatsas Lahti.jpg
Hirvi[9][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9827°N, 25.6504°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1955 Jussi Mäntynen Hirvi Erkonpuisto.jpg
Ilmatorjuntamuistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9696°N, 25.6277°E 1965 Ilmatorjuntamuistomerkki 1965.jpg
Iso kivi[7] Lanu-puisto Kartano 60.9912°N, 25.6482°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991 Olavi Lanu Iso kivi 1991.JPG
J. H. Erkon patsas[1][9] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9824°N, 25.6502°E Renvall, EssiEssi Renvall 1956 J H Erkko by Essi Renvall.JPG
J. K. Paasikiven patsas[1][9] Erkonpuisto, Paasikivenaukio Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6506°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1961 J K Paasikivi by Veikko Leppänen 1.JPG
J. K. Paasikiven rintakuva[1] Mukkulan kartanon puisto Mukkula 61.0152°N, 25.6428°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1960-luvulla J. K. Paasikiven patsas Lahti.jpg
J. R. Danielson-Kalmarin rintakuva Vapaudenkatu[1] Keski-Lahti 60.9846°N, 25.6524°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Danielson-Kalmari patsas Lahti.jpg
J. Th. Lindroosin muistolaatta[10] Teknisen viraston talo, Vesijärvenkatu 11 Keski-Lahti 60.984°N, 25.6622°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1937 Johan Lindroosin muistolaatta.jpg
Jari Litmasen patsas[11] Kisapuisto Kartano 60.9872°N, 25.6512°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2010 Jari Litmasen patsas Lahti.jpg
Jouko Skinnarin muistoreliefi[12] Lahden rautatieaseman seinässä Keski-Lahti 60.977°N, 25.6573°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2018
Kaari[7] Lanu-puisto Kartano 60.9911°N, 25.6496°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990 Olavi Lanu Kaari 1990.JPG
Kaksi kiveä[7] Lanu-puisto Kartano 60.9909°N, 25.6491°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991 Olavi Lanu Kaksi kiveä 1991.JPG
Kalapoika[1] Lahden kaupungintalon sisäpiha Keski-Lahti 60.9803°N, 25.6551°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1950 (patsas valmistunut noin 1920–1921) Kalapoika by Mikko Hovi.JPG
Kanto[7] Lanu-puisto Kartano 60.9913°N, 25.6513°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989 Olavi Lanu Kanto 1989.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki[13] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9459°N, 25.9323°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1953
Keko[7] Lanu-puisto Kartano 60.9911°N, 25.6515°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989 Olavi Lanu Keko 1989.JPG
Kierteinen puu[7] Lanu-puisto Kartano 60.9912°N, 25.6477°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992 Olavi Lanu Kierteinen puu 1992.JPG
Kivellä Lanu-puisto Kartano 60.9894°N, 25.6492°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1994 Olavi Lanu Kivellä 1994.JPG
Kivettymä[1] Lahden kaupunginteatterin edusta Paavola 60.984°N, 25.6695°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1983 Kivettymä Lanu Lahti.jpg
Kolme figuuria Lanu-puisto Kartano 60.9906°N, 25.646°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1994 Olavi Lanu Kolme figuuria 1994.JPG
Kukkatervehdys[1][14] Kaupunginsairaalan pääsisäänkäynnin edusta Keski-Lahti 60.9805°N, 25.6635°E Ruusuvaara, LiisaLiisa Ruusuvaara 1973 Kukkatervehdys.jpg
Kunnia - isänmaa muistomerkki Marskin aukio Keskusta 60.9778°N, 25.6584°E Kunnia - isänmaa muistomerkki.jpg
Kuparikonstruktio[1][15] Salinkallion koulun sisäpiha Laune 60.9638°N, 25.6349°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1961 Kuparikonstruktio.jpg
Kylväjä[16] Hämeenkatu 11, rakennuksen päädyssä (reliefi) Keski-Lahti 60.9821°N, 25.6555°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki Viljo Savikurki Kylväjä.JPG
Kymmenen neitsyttä Joutjärven kirkko, ulkoseinässä Möysä 60.9848°N, 25.7035°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1963 Papinaho Kymmenen neitsyttä.JPG
Lahden 21200 naisen vetoomus sairaalan rakentamisen puolesta 26.11.1966[17] Lahden sairaalan päätyseinä keskikaupunki 60.9803°N, 25.6638°E Viitasalo, PirkkoPirkko Viitasalo 1980 Pirkko Viitasalo reliefi 1980.JPG
Lahden ilmapommitusuhrien muistomerkki[18] Mustankallion hautausmaa Paavola 60.9864°N, 25.6782°E Lahden ilmapommitusuhrien muistomerkki.JPG
Lahden sotamuistomerkki Harjukadun ja Oikakadun risteys Keskusta 60.9798°N, 25.6636°E 1998 Lahden Sotamuistomerkki 1998.jpg
Lahden talvisodan muistomerkki[5] Helkalantori, Uudenmaankadun ja Huovilankadun risteys, Kaarikadun varrella Asemantausta 60.9735°N, 25.6569°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1989 Lahti Helkalantori talvisodan muistomerkki.jpeg
Launeen neidot[1] Kirkkokatu Keski-Lahti 60.9849°N, 25.6595°E Juva, KariKari Juva 1987 Launeen neidot.jpg
Lehmus[1][19] Rautatienkatu, kävelykatuosuus Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6588°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1985 Olavi Lanu Lehmus 1985.jpg
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki I[20] Levon hautausmaa, veteraanien metsähauta-alue Järvenpää 60.9652°N, 25.7375°E Levon veteraanimuistomerkki I 1.jpg
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki II[20] Levon hautausmaa, veteraanien arkkuhauta-alue Järvenpää 60.9643°N, 25.7379°E Levon veteraanimuistomerkki II 1.jpg
Levon sankaripatsas[20][21] Levon hautausmaa Järvenpää 60.9647°N, 25.7376°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1985 Levon sankaripatsas by Heikki Varja 1.JPG
Lumisota[1] Koulupuisto Keski-Lahti 60.9855°N, 25.654°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1937 Viktor Jansson Lumisota 1.JPG
Läpi harmaan kiven[7] Lanu-puisto Kartano 60.9914°N, 25.6509°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992 Olavi Lanu Läpi harmaan kiven 1992.JPG
Maata puolustamaan lähteneiden muistokivi[22] Nastolan kirkkoa vastapäätä, Kukkastie Nastola 60.9481°N, 25.9295°E Muistokivi.jpg
Mannerheim-ristin muistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9697°N, 25.6279°E 1972 Mannerheim ristin ritarimerkki 1972.jpg
Mannerheimin ratsastajapatsas[1] Marskin aukio Keski-Lahti 60.9778°N, 25.6578°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1959 Lahden Mannerheimin ratsastajapatsas.JPG
Marjatta[1][23] Alatori Keski-Lahti 60.9838°N, 25.6545°E Tohka, SakariSakari Tohka 1952 Sakari Tohka Marjatta 1952.JPG
Mikael Agricolan muistomerkki[24][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9818°N, 25.6497°E Wikström, EmilEmil Wikström 1953 Mikael Agricola bust Lahti 5.jpg
Mukkulan muraali[25][26] Ritaniemenkatu 5b seinä Mukkula 61.0159°N, 25.6648°E Desk, MessyMessy Desk 2017 Messy Desk Mukkulan muraali 2017.JPG
Muualle haudattujen muistokivi[13] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9454°N, 25.932°E
Mäkihyppääjä[27] Lahden stadion Salpausselkä 60.9837°N, 25.6327°E Ekholm, VesaVesa Ekholm 2017
Nastolan vanhan kirkon muistomerkki[13] toimii Nastolan sankarihautausmaan porttina, Kellotapulintie 3 Nastola 60.9493°N, 25.9303°E Kaalamo, ElisElis Kaalamo 1930-luku
Paju[19] Kirkkokadun ja Mariankadun kulma Keski-Lahti 60.985°N, 25.6567°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991 Paju-veisto.jpg
Paju[7] Lanu-puisto Kartano 60.9908°N, 25.6517°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989 Olavi Lanu Paju 1989.JPG
Panssarintorjuntamuistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9696°N, 25.628°E 1992 Panssarintorjuntamuistomerkki 1992.jpg
Paragrafi[1] Lahden Kansantalon edusta, Aleksanterinkatu Keski-Lahti 60.9823°N, 25.6665°E Koskela, MattiMatti Koskela 2002 Matti Koskela Paragrafi 2002.JPG
Perustuslaillisten lakimiesten kokouksen muistolaatta Fellmanin kartanon seinässä Kartano 60.9856°N, 25.6512°E Renvall, EssiEssi Renvall Fellmanin kokouksen muistolaatta Lahti.jpg
Punaisten muistomerkki, Hennala[28] Helsingintien ja Keijutien välinen puistoalue Hennala 60.9702°N, 25.6319°E Jokela, JoukoJouko Jokela, Ahponen, VihtoriVihtori Ahponen 1949 Punaisten muistomerkki Hennala.jpg
Punaisten muistomerkki, Nastola[13] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9463°N, 25.9332°E
Punavankien muistomerkki[1][29] Fellmaninpuisto Kartano 60.9842°N, 25.6446°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1978 Punavankimuistomerkki Kannosto 3.JPG
Puuspiraali[1] Niemenkadun ja Ankkurikadun kiertoliittymä Kartano 60.9965°N, 25.6572°E Leplastrier, RichardRichard Leplastrier 2005 Puuspiraali Leplastrier Lahti.jpg
Pällin kivi[22] Järvisentie Ruuhijärvi 61.0542°N, 26.05°E
Radanrakentajien hautausmaan muistokivi[30] Nastolantie Järvenpää 60.9716°N, 25.7143°E 1953 Radanrakentajien hautausmaa Lahti muistomerkki 1.jpg
Radanrakentajien muistokivi[31][13] Ylämaantie Uusikylä 60.926°N, 26.1097°E Pirhonen, RitvaRitva Pirhonen 1990
Rankakasa[7] Lanu-puisto Kartano 60.991°N, 25.6501°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990 Olavi Lanu Rankakasa 1990.JPG
reliefi[32] Kansantalon lisäosan julkisivu, Saimaankatu 12 Keski-Lahti 60.9825°N, 25.667°E Tarumaa, SirkkaSirkka Tarumaa 1957 Sirkka Tarumaa reliefi 1957.jpg
Saksalaisten 1918 Uudenkylän taistelujen muistokivi[13][22] Uudenkyläntie 53 ja 55 välissä Uusikylä 60.9276°N, 26.0205°E 1920
Sankarien aukion perinnepaalu[33]tarvitaan parempi lähde Lahden urheilukeskus 60.9846°N, 25.635°E Uusitalo, MaunoMauno Uusitalo 2002 Sankarien aukio.jpg
Sankarimuistomerkki[34] Nastolan sankarihautausmaa, Kellotapulintie 3 Nastola 60.9492°N, 25.9305°E Tarumaa, SirkkaSirkka Tarumaa 1949 Nastolan sankari2.jpg
Siiri Rantasen patsas[1][1][35] Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9846°N, 25.6353°E Pelkonen, ToivoToivo Pelkonen 1998 Siiri Rantasen patsas Lahti.jpg
Sotalasten muistolaatta Lahden rautatieaseman seinässä Keski-Lahti 60.977°N, 25.6573°E 1997 Sotalasten muistolaatta 1997.JPG
Sotilaspoika-patsas[1] Harjukatu, Yrjönpuisto Keski-Lahti 60.9797°N, 25.6618°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1997 Kauko Kortelainen Sotilaspoika patsas 1997.JPG
Sukeltaja[1] Möysän ostoskeskus Möysä 60.9784°N, 25.6842°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1965 Viljo Mäkinen Sukeltaja 1965.JPG
Suomi 75 vuotta -juhlakivi Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9844°N, 25.6353°E 1992 Suomi 75 juhlakivi.jpg
Susanna kylvyssä[1] Aleksanterinkatu 1 sisäpiha Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6516°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1961 Heikki Nieminen Susanna kylvyssä 1961.JPG
Tampereen rykmentin muistomerkki[36] Sotilaskodinpuisto Hennala 60.9657°N, 25.616°E 1962 Tampereen rykmentin muistomerkki 1962.jpg
Taistelun jälkeen eli Lahden taistelussa kaatuneiden saksalaisten muistomerkki[1] Vanha hautausmaa Keski-Lahti 60.9785°N, 25.652°E Martin, VillehardVillehard Martin ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1920 German soldier memorial statue 1918 in Lahti of Finland.jpg
Tiedon jyvät[37][38] Harjulan Setlementin Harjula-keskus, Harjulankatu 7 Paavola 60.9788°N, 25.6792°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2001 Tiedon jyvät.jpg
Timantti[39] Kujalan jätekeskus, Sapelikatu 7 Kujala 60.9511°N, 25.7719°E Suhonen, AnuAnu Suhonen 2018
Troijan hevonen[1] Satamakadun ja Vesijärvenkadun risteys Kartano 60.994°N, 25.6511°E Hartman, MaunoMauno Hartman 1999 Mauno Hartman Troijan hevonen 1999.JPG
Tuki[7] Lanu-puisto Kartano 60.9913°N, 25.6485°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991 Olavi Lanu Tuki 1991.JPG
Työn patsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9799°N, 25.6595°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1946 Yrjo Liipola Tyon patsas 1946.jpg
Valkoisten muistomerkki[13] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9468°N, 25.9305°E
Valokaivo[40] Kauppatori Keski-Lahti 60.9836°N, 25.6574°E Kauppinen, MarjutMarjut Kauppinen ja Pasanen, ReijaReija Pasanen 2015 Marjut Kauppinen ja Reija Pasanen Valokaivo 2015.jpg
Vapauden Hengetär[1] Ristinkirkon puistikko Keski-Lahti 60.9854°N, 25.6579°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1952 Sh mm lahti.jpg
Vapaudenpatsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9801°N, 25.6567°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Vapaudenpatsas Lahti by Viktor Jansson 1.JPG
Vauhtia[1] Pikku-Vesijärvi Kartano 60.9886°N, 25.6455°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1962 (1954) Oskari Jauhiainen Vauhtia 1962 1954.JPG
Visa-kuningatar Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9846°N, 25.635°E 2002 Visa-kuningatar.jpg
Vuosien tuki[41] Lahden kaupunginsairaalan mäki Keskusta 60.9799°N, 25.6644°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2008 Reijo Huttu Vuosien tuki 2008.JPG
Yhteispuu[19] Kirkkokatu 2, Lahden yhteiskoulun piha Keski-Lahti 60.9856°N, 25.6549°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1996 Yhteispuu.jpg
Ylös kirkkauteen[1] Fellmaninpuisto Kartano 60.9849°N, 25.6448°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1961 Ylös kirkkauteen by Jussi Mäntynen 1.JPG
Äiti maa[13][42] Neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaa, Kausantie Nastola 60.9439°N, 25.937°E Feodorov, VladimirVladimir Feodorov 1987

Poistetut tai siirretyt kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Herääminen ? (aik. Alatori) Tohka, SakariSakari Tohka 1955
Läpi päivän[1] Jalkarannantien ja Lariniemenkatu kiertoliittymä (siirreltävä veistos) Kartano 60.987°N, 25.6458°E Koskela, MattiMatti Koskela 1989
Marjatta[1] ? (aik. Kansantalon edusta) Wikström, EmilEmil Wikström 1953

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Lindström, Vili: Lahti - patsaiden kaupunki (Internet Archivesta) Ess.fi. 20.4.2007. Etelä-Suomen Sanomat. Viitattu 14.6.2016.
  2. Roberto Ciredz upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  3. Blue Moment for UPEA Festival – Lathi – Finland 2017 ciredz.com. Viitattu 1.4.2019.
  4. Curriculum vitae Pentti Aulis Papinaho (WordPad) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 10.9.2017.
  5. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 314. Suomen sotilas, 1998.
  6. Veirto, Tuija: Suomen ensimmäinen jääkiekkoilijan näköispatsas paljastettiin Lahdessa: "Mallia otettiin NHL:stä" Yle Uutiset. 28.11.2017. Yleisradio. Viitattu 22.6.2019.
  7. a b c d e f g h i j k l Lanupuisto Lahden taidemuseo. Viitattu 19.6.2016.
  8. Edu.lahti.fi Kuva hiihtäjäpatsaasta
  9. a b c Erkonpuisto Lahti Matkailu-opas.com. Viitattu 13.6.2016.
  10. Kantokorpi, Otso: Julkaistua 688 & Julkista taidetta 84: Veistokselta veistokselle alastonkriitikko.blogspot.com. 5.9.2015. Viitattu 6.6.2019.
  11. Anttinen, Kari: Kisapuiston Kuningas taas kotona Etelä-Suomen Sanomat. 29.5.2012. Viitattu 22.6.2019.
  12. Larkio, Saara: Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen" Etelä-Suomen Sanomat. 8.12.2018. Viitattu 22.6.2019.
  13. a b c d e f g h Nastolan hautausmaa (PDF) (s. 4, 7-8) 2014. Nastola-seura. Viitattu 9.6.2019.
  14. Liisa Ruusuvaara - Bio Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 22.6.2019.
  15. Räsänen, Kauko Kuparikonstruktio Valtion taideteostoimikunta. Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria. Viitattu 22.6.2019.
  16. Savikurki, Viljo Martti Aikalaiskirja 1954. Viitattu 17.10.2018.
  17. Forsius, Arno: Sirkka Lankinen (s. 1916) – lahtelainen korvalääkäri, kansanedustaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja saunalahti.fi. Viitattu 4.7.2018.
  18. Mustankallion hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 4.7.2018.
  19. a b c Olavi Lanun julkiset veistokset Lahden keskustassa (mobiiliopastus) Tarinasoitin.fi. Lahden kaupunginmuseo ja Pro Puu. Viitattu 19.6.2016.
  20. a b c Levon hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 16.6.2016.
  21. Heikki Varja, CV (DOCX) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 16.6.2016.
  22. a b c Sotiemme muistokivet nastola.fi. Viitattu 17.6.2019.
  23. Alatorin toimintapuisto Lahden kaupunki. Viitattu 14.6.2016.
  24. Tuusvuori, Ossi (toim.): Mikael Agricolan juhlavuosi 2007, s. 46. Opetusministeriö, 2008. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 13.6.2016).
  25. Messy Desk upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  26. Larkio, Saara: Taiteilija Messy Desk näkee Lahden karkkiväreissä - urakka Mukkulassa alkoi kirjaimellisesti vastatuulessa ESS. 2.9.2017. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 4.7.2018.
  27. Veirto, Tuija: Mäkihyppypatsaasta on väännetty 1970-luvulta lähtien – tältä se näyttää Lahden hiihtostadionilla YLE Uutiset. 24.10.2017. Yleisradio. Viitattu 22.6.2019.
  28. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 20.6.2019.
  29. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. Viitattu 13.6.2016.
  30. Radanrakentajien haustausmaa – Lahtea tonkimassa osa 3 lahenlehti.net. 21.10.2010. Viitattu 7.6.2019.
  31. Radanrakentajien muistokivi nastola.fi. Viitattu 11.6.2019.
  32. Riitta Niskanen: Yhteysörakennukset, Kansantalo, s. 134 (pdf) Selvitys Lahden sodanjälkeisestä rakennusperinnöstä, Lahden historiallisen museon julkaisuja 3. 2012. Lahden historiallinen museo. Viitattu 4.7.2016.
  33. Mauno Uusitalo menehtyi liikenneonnettomuudessa ess.fi.
  34. Lahti, Nastolan sankarihautausmaa sotasampo.fi. Viitattu 9.6.2019.
  35. Uusilahti Äitee hiihtää 80-vuotiaana enemmän kuin kilpailuvuosinaan.
  36. Silvast, Maria: Hennalan varuskunta‐alueen lähiympäristöohje (PDF) (s. 15) 11.12.2015. Lahden kaupunki. Viitattu 16.6.2016.
  37. Räihä, Seppo: Harjulan kansalaisopisto päätti työvuoden näyttelyyn. Etelä-Suomen Sanomat, 28.4.2001.
  38. Reijo Huttu: CV - Reijo Huttu reijohuttu.net. Viitattu 22.6.2019.
  39. Taideteos Timantti valmistui ilahduttamaan jätekeskuksessa kävijöitä PHJ. 14.12.2018. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy. Viitattu 29.4.2019.
  40. Lahden kauppatorin valokaivo Kaupungin sydän!. Lahen Tori. Viitattu 4.7.2016.
  41. Lahteen maan ensimmäinen patsas sotainvalidien puolisoille Ess.fi. 11.9.2013. Viitattu 14.6.2016.
  42. Hautausmaat nastola.fi. Viitattu 17.6.2019.