Lahden kisapuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lahden kisapuisto
Kispi
Lahden kisapuisto 11.7.2012b.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Lahdenkatu, 15140 Lahti
Koordinaatit 60°59′11″N, 25°39′01″E
Avattu 1952
Omistaja Lahden kaupunki
Kenttä tekonurmi
Käyttäjät
Katsojakapasiteetti
  • Yhteensä: 3 187
  • Pääkatsomo: 1 300
  • Aurinkokatsomo: 1 700
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Lahden paikallisottelu FC KuusysiLahden Reipas toukokuussa 2018.

Lahden Kisapuisto on Lahdessa keskustassa, Rantakartanossa sijaitseva monipuolinen liikuntapuisto, jonka jalkapallostadion rakennettiin vuoden 1952 oympialaisia varten. Samoihin aikoihin rakennettiin alueelle myös kaksi ensimmäistä tenniskenttää. Nykyisin Kisapuistossa voidaan pelata ja pelataan 14:n eri palloilulajin pelejä sekä monien muiden lajien kuten mölkyn, petanquen ja kyykän pelejä.

Kisapuiston pohjoisosaan rakennettiin jo 1980-luvun alussa Lahden Tennis- ja Squashkeskus Oy:n toimesta mailapelihalli, missä 1980-luvun lopun laajennuksen jälkeen pelataan tennistä neljällä kentällä, sulkapalloa viidellä ja squashia myös viidellä kentällä. Ja onhan siellä kuntosalikin, Kispi Gym sekä golfsimulaattoritilakin [1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden Kisapuiston jalkapallostadion rakennettiin vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten, joiden aikana siellä pelattiin kaksi alkusarjan jalkapallo-ottelua sekä yksi jatko-ottelu. Siitä lähtien "Kispin" viheriö toimi lahtelaisen huippujalkapallon näyttämönä, kunnes Lahden stadion (Hiihtostadion) otti vähitellen sen paikan pääareenana 1980-luvulla. Vuonna 1967 näki Kisapuisto tähän asti suurimman kävijämääränsä kotimaisissa sarjoissa kun Upon Pallo ja Lahden Reipas pelasivat siellä paikallisottelun 8 144 katsojan edessä. Kymmenen vuotta myöhemmin silloinen eurooppalainen huippuseura Hamburger Sportverein vieraili Kisapuiston nurmella, kun se kohtasi Lahden Reippaan Cup-voittajien cupin toisessa osaottelussa.

Yksi lahtelainen menestystarina kansainvälisessä jalkapalloilussa syntyi niin ikään Kisapuistossa, kun Lahden Kuusysi pelasi 29. syyskuuta 1982 ensimmäisen kotiottelunsa Euroopan Cup-voittajien cupissa turkkilaista Galatasarayta vastaan 1–1-tasapelin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisapuiston alueella on stadionkentän lisäksi myös toinen täysimittainen keinonurmipäälysteinen jalkapallokenttä, joka sai uusimman keinonurmipintansa kesällä 2021. Amerikkalaisen jalkapallon Lahti Jets pelasi kotiottelunsa keinonurmella. Kenttää käyttää muun muassa lacrosse-seura Lahti Predators ja maahockeytäkin siellä pelataan.

Iso hiekkakenttä on muuttunut jo aikaa sitten tekonurmikentäksi ja se on kesällä pesäpalloilijoiden käytössä. Lahden Mailaveikojen monet joukkueet harjoittelevat siellä ja toki pelaavat sillä myös kotiottelunsa. Talvella hiekkakenttä jäädytetään isoksi jääalueeksi.

Kisapuistossa on ollut jo vuosikymmeniä kuusi massatenniskenttää, joita Lahden Verkkopalloseura hoitaa kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Kispi Areenaksi nimetyn mailapelihallin vieressä on useita beachvolleykenttiä sekä pari lentopallokenttää. Alueella on myös koripallon harjoitusalue kenttineen ja koreineen sekä hiekkakenttäalue, missä pelataan muun muassa Lahden Kortteliliiga ry:n sarjapelejä sekä otteluita mölkyssä, petanquessa ja kyykässä. Talvisin kentälle pystytetään kaukalo, jota lähikoulut ja höntsäpelaajat käyttävät.

Kisapuisto on mittavan, nelituhatjäsenisen ja mainion Lahden Kortteliliiga ry:n "kotipesä". Iso osa sen 15 eri lajin toiminnasta sijoittuu sinne, ja Kispi Areenan päädyMuutama K-liigan toimistokin.

Muutama vuosi sitten Kisapuiston ulkotenniskenttien viereen rakennettiin kaksi ulkopadelkenttää.

Kispi Areenan sisältä löytyy myös kuntosali Kispi Gym ja Kahvila Kispi, joka kahvila- ja välinetarjonnan lisäksi hoitaa myös kaikkien mailapelikenttien varaukset ja maksut.

Koko Kisapuiston aluetta on viime vuosina siistitty aitaamalla alue ja kentät sekä pusikoita raivaamalla sekä ehostamalla vanhoja, vuoden 1952 olympiakisojen aikaisia porttirakennuksia.

Tulevaisuuden suunnitelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisapuiston ja etenkin sen jalkapallokentän stadionrakennuksen kehittäminen on ollut vuosikausia keskustelun ja våännön kohteena. Useita eri suunnitelmia on ehtinyt olla esillä. Vuonna 2021 Kisapuiston alueesta on laadittu kokonaissuunnitelma kaupunginvaltuuston aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti. Sen mukaan rakennettaisiin uusi jalkapallokentän stadionrakennus. Sen rahoitusmallista on tiettävästi vihdoin päästy sopimukseen FC Lahden kanssa.

Laadittu suunnitelma sisältää myös viereisen pesäpallokentän katsomorakennelmat sekä koko kentän uudistamisen siten, että talvisin kenttäalueella tulee iso tekojäärata.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jalkapallokirja 2018, s. 431. Suomen Palloliitto, 2018.

3. Lahden Tennis- ja Squashhalli Oy - 40 vuotta, 2021

4. Pertti Vartiainen: Mailapelielämää Lahden Kisapuistossa, 2021