Kärpäsen koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kärpäsen koulu
Osoite Kasakkamäentie 1
Sijainti Lahti
Koordinaatit 60°58′42.97″N, 25°36′20.55″E
Valmistumisvuosi 1950
Suunnittelija Apulaiskaupunginarkkitehti Irma Kolsi
Rakennuttaja Lahden kaupunki
Käyttäjä Lahden kaupunki
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kärpäsen koulu on lahtelainen peruskoulu. Rakennuksen suunnitteli apulaiskaupunginarkkitehti Irma Kolsi vuonna 1949, ja se valmistui vuonna 1950.[1] Nykyisin Kärpäsen koulu on yhtenäiskoulu eli siinä on luokat 1–9. Kärpäsen koulussa on lisäopetukseen 10. luokka ja samoin Kärpäsen luokkamuotoinen erityisopetus, omauraluokka.

Rakennuksen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen suunnittelussa käytettiin Kivimaan koulun piirustuksia. Arkkitehti Irma Kolsi piirsi kotitalous- ja käsityötiloja varten yksikerroksisen lisäsiiven. Lisäksi Kärpäsen kouluun tehtiin Lahden ensimmäinen uima-allas. Rakennusta laajennettiin kansakoulua varten kaupunginarkkitehti Valter Karisalon piirustuksien pohjalta vuonna 1967. Kärpäsen kouluun on tehty myös laaja peruskorjaus, joka valmistui vuonna 2010.[1]

Kärpäsen koulun ulkoseinässä on hirviaiheinen mosaiikkireliefi, jonka on suunnitellut taiteilija Eino Kauria.[1]

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärpäsen koulussa annetaan maahanmuuttajien valmistavaa opetusta (MAVA) vuosiluokilla 6–9. MAVA-luokalla on tänä lukuvuonna 10-15 oppilasta. Jokaisessa alueen koulussa tarjotaan monikulttuurista opetusta. Kaikista läntisen alueen oppilaista 2,8 prosenttia opiskelee suomea toisena kielenä. Oppilailla on kuluvana lukuvuonna mahdollisuus saada opetusta islamin uskonnossa Kärpäsen ja Jalkarannan kouluissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vertainen, Tuija ja Niskanen, Riitta (toim.): Selvitys Lahden sodanjälkeisestä rakennusperinnöstä, s. 118. Helsinki: Lahden historiallinen museo, 2012. ISBN 978-952-5749-35-9. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 6.8.2015). (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]