Pikku-Vesijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikku-Vesijärvi
Pikku-Vesijärven eteläosan lammen Lahti Energia Oy:n vesiurut
Pikku-Vesijärven eteläosan lammen Lahti Energia Oy:n vesiurut
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Lahti
Koordinaatit 60°59′20″N, 25°38′46″E
Mittaustietoja
Keskisyvyys 1,7 m
Suurin syvyys 2,5 m
Pikku-Vesijärvi

Pikku-Vesijärvi on Lahden kaupungissa sijaitseva puiston ympäröimä suuri lampi, joka on yhteydessä Vesijärveen. Se sijaitsee Vesijärven asemalta Teivaalanmäen ohitse johtaneen entisen rautatien itäpuolella, alkuvuodesta 2014 puretun Lahden urheilutalon lounais- ja Lahden ammattikorkeakoulun rakennusten pohjoispuolella.

Pikku-Vesijärvi oli Vesijärven poukama ennen kuin sen ja muun Vesijärven väliin rakennettiin Vesijärven rautatieasemalle johtavan rautatien penger. Rautatien kiskot on nyttemmin poistettu.

Pikku-Vesijärveen laskettiin 1919-1931 kaksi kolmannesta Lahden kaupungin likavesistä. 1996 arvioitiin Pikku-Vesijärven kasvavan umpeen itsestään puolen vuosisadan kuluessa. Vuonna 1998 lammesta ruopattiin 59 tuhatta kuutiometriä liejua; tätä ennen Pikku-Vesijärven suurin syvyys oli 2,5 metriä ja keskisyvyys 1,7 metriä.

Pikku-Vesijärvi on erittäin suosittu virkistyskohde. Sen ympärillä on puisto ja sen lammessa on mm. Lahti Energian soivat vesiurut, joihin Lahden Matkailu viittaa musikaalisena suihkulähteenä. [1] Kalastuspuisto Vonkaleesta saa ahvenia, haukia, järvitaimenia ja kirjolohia.[2]

Pikku-Vesijärveä ympäröivässä Kariniemen arboretumissa eli Kariniemen puulajipuistossa kasvaa 45 eri puulajin puuta. Siellä on myös linnunpönttöjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Musikaalinen suihkulähde (Arkistoitu – Internet Archive). lahtiguide.fi
  2. Pikku-Vesijärvi. perhorasia.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]