Jalkaranta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jalkaranta on Lahden kaupunginosa. Jalkaranta oli Hollolan vanhimpia kyliä. Ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1460, jolloin Hollolan lautamiehenä toimi Anders Jalkaranda.

Tarinan mukaan Jalkaranta sai nimensä siitä, että siellä lepuutettiin jalkoja matkalla Hollolan kirkolle. Jalkaranta liitettiin Lahteen vuonna 1933. [1]

Jalkarannan osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapanila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkarannantietä tultaessa ensimmäinen Pallaksen jälkeinen Jalkarannan puolella oleva alue on Tapanila. Tapanila on metsäinen osa Jalkarantaa, joka jää Vesijärven rantaan laskeutuvien Kankolan ja Kiikkulan eteläpuolelle. Tapanilan rannassa on Myllysaari, jossa on purjehdusseuran kesäpaviljonki, venevaja ja venelaiturit. Aikaisemmin saareen ei ollut tieyhteyttä, mutta 1980-luvulla sinne rakennettiin yksikaistainen tie huoltoajoa varten. Tapanilassa on asiamiesposti Sale-myymälässä, Kukkakauppa Keijunkehrä, Pitseria Miranda ja entinen vanhainkoti, Tapanilakoti. Alueella on myös suurehko nurmipintainen jalkapallokenttä ja sen vieressä talvisin jäädytettävä luistelukenttä.

Tarjantien länsipäässä on Tapanilan hiihtomaja, jonka varrella ovat lukuisat talvella hiihtolatuina ylläpidettävät pururadat, joista on hyvä yhteys Messilän kartanoon ja Tiirismaan luonnonsuojelualueen maastoon, samoin myös Lahteen Lahden urheilukeskukseen. Tapanilan hiihtomaja on eräänlainen keskuspaikka, josta pääsee kaikkialle: Urheilukeskukseen, Messilään, Tiirismaalle, Heinsuolle ja Rautakankareelle. Hiihtomaja on kaksikerroksinen ja sen yläkerrassa toimi aiemmin kahvila.

Tapanilassa toimii Lahden Steinerkoulu.

Kankola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatkettaessä tietä pitkin mäkeä, on seuraava alue Kankola. Se laskeutuu pohjoisessa Vesijärven rantaan. Kankolan urheilukentällä voi pelata kesäisin jalkapalloa ja tennistä sekä talvisin jääkiekkoa. Urheilukentän vieressä on Kankolan uimaranta ja pienvenesatama.

Kankolassa on R-kioski. Pizzeria Finlandia ja Lounasravintola Juhana 1. Aikaisemmin alueella oli ensin BP:n liikenneasema, joka muuttui Unioniksi ja lopulta Nesteeksi, jolloin sieltä purettiin lounasravintola ja asema muuttui korttiautomaattiasemaksi. Huoltoaseman vieressä oli Spar, mutta se joutui lopettamaan ja tilalle rakennettiin Ok Hämeenmaan S-market-Jalkaranta. Polttoaineenmyynti alueella päättyi v. 2007. Jalkarannan vedenottamolta nostetaan noin 40% Lahden ja Hollolan käyttövedestä pohjavetenä. Kankolassa toimi päiväkoti, mikä kuitenkin purettiin syksyllä 2011 homevaurioiden vuoksi.

Kankolasta pohjoiseen päin samalla tasanteella on Jalkarannan koulu.Jalkarannan koulun yhteydessä toimii Ahonkulman päiväkoti ja Jalkarannan kirjasto sekä hammashoitola. Jalkarannan koulun vieressä Tarjantien varrella on uusia kerrostaloja sekä Jalkarannan sairaala (2008).

Ala-asteen tilat ovat kouluajan ulkopuolella urheiluseurojen käytössä. Jalkarannassa sijaitsee myös Tapanilan hiihtomaja, josta avautuvat laajat kuntoilu- ja hiihtoreitit. Messilän kartanon lomakeskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä Jalkarannasta Hollolan kunnan puolella.

Kiikkula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kankolan tasanne jatkuu Kiikkulana, joka jatkuu myös Vesijärven rantaan. Tyypillistä Kiikkulalle ovat Lahden Seudun Osuuspankin rahoittamat korkeat kerrostalot, joilta aukenee näköalan pitkälle Vesijärvelle.

Lähempänä rantaa on kolmikerroksisia pitkiä kerrostaloja, jotka Rauma-Repola oli rakennuttanut työntekijöilleen vuokra-asunnoiksi. Sittemmin asunnot on myyty asukkaille asunto-osakeyhtiömuodossa.

Kiikkulanranta oli 1970-luvulla kaislikkoa, jossa kasvoi pajuja. 1980-luvulla ranta raivattiin uimarannaksi ja uimarannan sekä luisteluratana talvella käytettävän urheilukentän väliin rakennettiin tenniskenttä. Alue kuitenkin tunnetaan Kankolan kenttänä.

Rautakankare[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkaranta jatkuu korkealle Rautakankareelle, jossa on Jalkarannantien molemmin puolin rivi- ja omakotitaloasutusta. Hollolan kunnan rajalta alkaa Messilä, jonka rannassa on pienvenesatama, uimaranta ja matkailuvaunualue.

Korpikankare[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korpikankare on Rautakankareen tapainen metsäinen osa Jalkarantaa. Se päättyy Hollolan rajalle, mistä alkaa Messilä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: