Kariniemi (Lahti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kariniemenkatu Tarinakadun risteyksestä.

Kariniemen pientaloalue sijaitsee Lahden keskustan länsipuolella Kartanon kaupunginosassa Lahden kisapuiston välittömässä läheisyydessä. Kariniemen asuinalueen vieressä on myös Pikku-Vesijärven puisto, joka on suosittua retkeily- ja virkistysaluetta. Puiston alueella toimi vuodesta 1958 alkaen kesäteatteri lähes neljäkymmentä vuotta. Teatterin lipunmyyntikoju on sittemmin kunnostettu terassimalliseksi kioskiksi, ja vanha katsomo toimii nykyään puistossa aikaansa viettävien oleskelupaikkana. Pohjoisessa Kariniemi rajautuu Kariniemen mäkeen, jonka päällä sijaitsee Lanu-puisto.

Kariniemi on rakennettu 1930- ja 1940-luvulla ja on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kaupunkiympäristö. Alueen alkuperäinen rakennuskanta on kokonaisuudessaan säilynyt.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kariniemen alue on entistä Fellmanin kartanon pelto- ja laidunmaata. Alueen ensimmäisen asemakaavan laati vuonna 1922 Carolus Lindberg. Kaava ei kuitenkaan toteutunut. Kaavoitustyön aloitti uudelleen 1920-luvun lopussa Otto-Iivari Meurman, ja se vahvistettiin 1934. Katuverkko nimistöineen pohjautui Lindbergin kaavaan, ja alueesta pyrittiin luomaan valoisa, puistomainen ja moderni. Pientaloalue rakentui kokonaisuudessaan 1930-luvun lopussa ja 1940-luvun alussa. Ensimmäinen rakennus alueella on vuonna 1928 rakennettu kaupunginpuutarhurin talo, joka sijaitsee edelleen Kariniemenkadulla. Muita mainitsemisen arvoisia rakennuksia Kariniemen alueella on muun muassa 1953 valmistunut vanhustentalo Johanna-koti, jonka suunnitteli arkkitehti Elsa Arokallio.

Kariniemi-seura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kariniemessä toimii vuonna 1988 perustettu Kariniemi-seura. Seuran tarkoituksena on pyrkiä vaalimaan Kariniemen ja Vesijärven kulttuuri- ja luontoarvoja. Kariniemi-seuran puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Pirjo Varumo. Tunnetuin Kariniemi-seuran järjestämä tapahtuma on vuosittainen Äitienpäiväkonsertti Kariniemen kesäteatterilla.

Lanu-puisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kariniemessä sijaitsevalla mäellä ns. Kariniemenpuistossa sijaitsee myös taiteilija Olavi Lanun teoksista koostuva Lanu-puisto. Kariniemen puisto on myös tunnettu luontoarvoistaan, ja rinteessä kasvaa muun muassa suuri sinivuokko-esiintymä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kariniemi (Lahti).