Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä käsittää Lahden kaupungissa julkisilla paikoilla sijaitsevia pysyviä taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Luettelon teokset kuuluvat Lahden taidemuseon kokoelmiin tai ovat valtion tai yksityisessä omistuksessa.

Lahden muistomerkit, -laatat ja veistokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa tai kylää. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino[1] Fellmanin kartanon piha Kartano 60.9854°N, 25.6516°E Wikström, EmilEmil Wikström 1949 (paljastettu Helsingissä 1905) Aino patsas Lahden Kartanopuisto.jpg
Eetu Salinin patsas[1] Mariankadun puisto Keski-Lahti 60.9809°N, 25.6553°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1967 Eetu Salin by Veikko Leppänen 1.JPG
Eliel Saarinen -reliefi[2]. Lahden kaupungintalon seinässä,
pääoven vieressä
Keski-Lahti 60.9802°N, 25.6558°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1975 Saarinen by Papinaho.JPG
Hakkapeliittain kotiinpaluu[1] Mariankatu (v:een 1991 asti Keskussairaalan mäellä) Keski-Lahti 60.9829°N, 25.6561°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1991 (1975 alkuper. sij.paikkaan) Hakkapeliittain kotiinpaluu.jpg
Harmaa tammikuu[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1990
Hellä kivi[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1992
Herääminen  ? (aik. Alatori) Sakari Tohka 1955
Hiihtäjäpatsas[1][4] Lahden stadionin edusta Salpausselkä 60.9833°N, 25.6367°E Viktor Jansson 1938
Hirvi-patsas[5][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9827°N, 25.6504°E Jussi Mäntynen 1955 Jussi Mäntynen Hirvi Erkonpuisto.jpg
Iso kivi[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1991
J. H. Erkon patsas[1][5] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9824°N, 25.6502°E Essi Renvall 1956 J H Erkko by Essi Renvall.JPG
J. K. Paasikiven patsas[1][5] Erkonpuisto, Paasikivenaukio Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6506°E Veikko Leppänen 1961 J K Paasikivi by Veikko Leppänen 1.JPG
J. K. Paasikiven rintakuva[1] Mukkulan kartanon puisto Mukkula 61.0152°N, 25.6428°E Pentti Papinaho 1960-luvulla
J. R. Danielson-Kalmarin rintakuva Vapaudenkatu[1] Keski-Lahti 60.9846°N, 25.6524°E Aimo Tukiainen 1954
Jari Litmasen patsas Kisapuisto Kartano 60.9872°N, 25.6512°E Reijo Huttu 2010
Kaari[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1990
Kaksi kiveä[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1991
Kalapoika[1] Lahden kaupungintalon sisäpiha Keski-Lahti 60.9803°N, 25.6551°E Mikko Hovi 1950 (patsas valmistunut noin 1920–1921) Kalapoika by Mikko Hovi.JPG
Kanto[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1989
Keko[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1989
Kiertynyt puu[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1992
Kivettymä[1] Lahden kaupunginteatterin edusta Paavola 60.984°N, 25.6695°E Olavi Lanu 1983
Kolme sulotarta[1][6] Joutjärven koulun sisäpiha Möysä 60.9794°N, 25.7107°E Olavi Lanu 1976
Kukkatervehdys[1] Kaupungisairaalan pääsisäänkäynnin edusta Keski-Lahti 60.9805°N, 25.6635°E Liisa Ruusuvaara 1973
Kuparikonstruktio[1] Salinkallion koulun sisäpiha Laune 60.9638°N, 25.6349°E Kauko Räisänen 1961
Lahden ilmapommitusuhrien muistomerkki Mustankallion hautausmaa Paavola
Kymmenen neitsyttä Joutjärven kirkko, ulkoseinässä Möysä 60.9848°N, 25.7035°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1963 Papinaho Kymmenen neitsyttä.JPG
Lahden talvisodan muistomerkki Helkalantori, Uudenmaankadun ja Huovilankadun risteys, Kaarikadun varrella Asemantausta 60.9735°N, 25.6569°E Unto Ojonen 1989
Launeen neidot[1] Kirkkokatu Keski-Lahti 60.9849°N, 25.6595°E Kari Juva 1987 Launeen neidot.jpg
Lehmus[1][6] Rautatienkatu, kävelykatuosuus Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6588°E Olavi Lanu 1985 Olavi Lanu Lehmus 1985.jpg
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki I[7] Levon hautausmaa, veteraanien metsähauta-alue Järvenpää 60.9652°N, 25.7375°E Levon veteraanimuistomerkki I 1.jpg
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki II[7] Levon hautausmaa, veteraanien arkkuhauta-alue Järvenpää 60.9643°N, 25.7379°E Levon veteraanimuistomerkki II 1.jpg
Levon sankaripatsas[7][8] Levon hautausmaa Järvenpää 60.9647°N, 25.7376°E Heikki Varja 1985 Levon sankaripatsas by Heikki Varja 1.JPG
Lumisota[1] Koulupuisto Keski-Lahti 60.9855°N, 25.654°E Viktor Jansson 1937 Viktor Jansson Lumisota 1.JPG
Läpi harmaan kiven[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1992
Läpi päivän[1] Jalkarannantien ja Lariniemenkatu kiertoliittymä (siirreltävä veistos) Kartano 60.987°N, 25.6458°E Matti Koskela 1989
Mannerheimin ratsastajapatsas[1] Marskin aukio Keski-Lahti 60.9778°N, 25.6578°E Veikko Leppänen 1959 Lahden Mannerheimin ratsastajapatsas.JPG
Marjatta[1][9] Alatori Keski-Lahti 60.9838°N, 25.6545°E Sakari Tohka 1952
Marjatta[1]  ? (aik. Kansantalon edusta) Emil Wikström 1953
Mikael Agricolan muistomerkki[10][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9818°N, 25.6497°E Emil Wikström 1953 Mikael Agricola bust Lahti 5.jpg
Paju[6] Kirkkokadun ja Mariankadun kulma Keski-Lahti 60.985°N, 25.6567°E Olavi Lanu 1991 Paju-veisto.jpg
Paju[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1989
Paragrafi[1] Lahden Kansantalon edusta, Aleksanterinkatu Keski-Lahti 60.9823°N, 25.6665°E Matti Koskela 2002
Perustuslaillisten lakimiesten kokouksen laatta Fellmanin kartanon seinässä Kartano
Punavankien muistomerkki[1][11] Fellmaninpuisto Kartano 60.9842°N, 25.6446°E Erkki Kannosto 1978 Punavankimuistomerkki Kannosto 3.JPG
Puuspiraali[1] Niemenkadun ja Ankkurikadun kiertoliittymä Kartano 60.9965°N, 25.6572°E Richard Leplastrier 2005
Rankakasa[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1990
reliefi[12] Kansantalon lisäosan julkisivu, Saimaankatu 12 Keski-Lahti 60.9825°N, 25.667°E Sirkka Tarumaa 1957 Sirkka Tarumaa reliefi 1957.jpg
Siiri Rantasen patsas[1][1][13] Lahden stadion Salpausselkä 60.9846°N, 25.6353°E Toivo Pelkonen 1998
Sotalasten muistolaatta Lahden rautatieaseman seinässä Keski-Lahti
Sotilaspoika-patsas[1] Harjukatu, Yrjönpuisto Keski-Lahti 60.9797°N, 25.6618°E Kauko Kortelainen 1997
Sukeltaja[1] Möysän ostoskeskus Möysä 60.9784°N, 25.6842°E Viljo Mäkinen 1965
Susanna kylvyssä[1] Aleksanterinkatu 1 sisäpiha Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6516°E Heikki Nieminen 1961
Syöveri[1] Mukkulan koulun piha Mukkula Heikki Varja 1972
Tampereen rykmentin muistomerkki[14] Sotilaskodinpuisto Hennala
Taistelun jälkeen[1] Vanha hautausmaa Keski-Lahti 60.9785°N, 25.652°E Villehard Martin ja Urho Heinänen 1920 German soldier memorial statue 1918 in Lahti of Finland.jpg
Troijan hevonen[1] Satamakadun ja Vesijärvenkadun risteys Kartano 60.994°N, 25.6511°E Mauno Hartman 1999
Tuki[3] Lanu-puisto Kartano Olavi Lanu 1991
Työn patsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9799°N, 25.6595°E Yrjö Liipola 1946 Yrjo Liipola Tyon patsas 1946.jpg
Valokaivo[15] Kauppatori Keski-Lahti 60.9836°N, 25.6574°E Marjut Kauppinen ja Reija Pasanen 2015 Marjut Kauppinen ja Reija Pasanen Valokaivo 2015.jpg
Vapauden Hengetär[1] Ristinkirkon puistikko Keski-Lahti 60.9854°N, 25.6579°E Wäinö Aaltonen 1952 Sh mm lahti.jpg
Vapaudenpatsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9801°N, 25.6567°E Viktor Jansson 1921 Vapaudenpatsas Lahti by Viktor Jansson 1.JPG
Vauhtia[1] Pikku-Vesijärvi Kartano 60.9886°N, 25.6455°E Oskari Jauhiainen 1962 (1954)
Vuosien tuki[16] Lahden kaupunginsairaalan mäki Reijo Huttu 2008
Yhteispuu[6] Kirkkokatu 2, Lahden yhteiskoulun piha Keski-Lahti 60.9856°N, 25.6549°E Olavi Lanu 1996
Ylös kirkkauteen[1] Fellmaninpuisto Kartano 60.9849°N, 25.6448°E Jussi Mäntynen 1961 Ylös kirkkauteen by Jussi Mäntynen 1.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Lindström, Vili: Lahti - patsaiden kaupunki (Internet Archivesta) Ess.fi. 20.4.2007. Etelä-Suomen Sanomat. Viitattu 14.6.2016.
  2. Curriculum vitae Pentti Aulis Papinaho (WordPad) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 10.9.2017.
  3. a b c d e f g h i j k l Lanupuisto Lahden taidemuseo. Viitattu 19.6.2016.
  4. Edu.lahti.fi Kuva hiihtäjäpatsaasta
  5. a b c Erkonpuisto Lahti Matkailu-opas.com. Viitattu 13.6.2016.
  6. a b c d Olavi Lanun julkiset veistokset Lahden keskustassa (mobiiliopastus) Tarinasoitin.fi. Lahden kaupunginmuseo ja Pro Puu. Viitattu 19.6.2016.
  7. a b c Levon hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 16.6.2016.
  8. Heikki Varja, CV (DOCX) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 16.6.2016.
  9. Alatorin toimintapuisto Lahden kaupunki. Viitattu 14.6.2016.
  10. Tuusvuori, Ossi (toim.): Mikael Agricolan juhlavuosi 2007, s. 46. Opetusministeriö, 2008. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 13.6.2016).
  11. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. Viitattu 13.6.2016.
  12. Riitta Niskanen: Yhteysörakennukset, Kansantalo, s. 134 (pdf) Selvitys Lahden sodanjälkeisestä rakennusperinnöstä, Lahden historiallisen museon julkaisuja 3. 2012. Lahden historiallinen museo. Viitattu 4.7.2016.
  13. Uusilahti Äitee hiihtää 80-vuotiaana enemmän kuin kilpailuvuosinaan.
  14. Silvast, Maria: Hennalan varuskunta‐alueen lähiympäristöohje (PDF) (s. 15) 11.12.2015. Lahden kaupunki. Viitattu 16.6.2016.
  15. Lahden kauppatorin valokaivo Kaupungin sydän!. Lahen Tori. Viitattu 4.7.2016.
  16. Lahteen maan ensimmäinen patsas sotainvalidien puolisoille Ess.fi. 11.9.2013. Viitattu 14.6.2016.