Luettelo Kirkkonummen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kirkkonummen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kirkkonummen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Kalevala-aiheinen maalaus Kirkkonummen torin laidassa Kuukar, NinaNina Kuukar ja Barck, KlausKlaus Barck 2017[1]
Karjalaan jääneiden muistomerkki[2] Kirkkonummen vanha hautausmaa, Rovastinpolku Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1978
Kirkkonummen Rotary-paasi[3] Kirkkolaakson puisto 60.1227°N, 24.445°E 2014
Porkkalan vuokra-alueelle haudattujen neuvostokansalaisten muistomerkki Hangontieltä Upinniementietä noin 2,3 km etelään; tien länsipuolella[4] Kolsari 60.1027°N, 24.4235°E 1958[5]
Sankarimuistomerkki, Kirkkonummi Kirkkonummen kirkon sankarihautausmaa Kirkkonummi 60.125°N, 24.4388°E Segerståle, LennartLennart Segerståle ja Hansson, OlofOlof Hansson 1959 Kirkkonummi sankarimuistomerkki.JPG
Sigurdsin taisteluissa kaatuneiden suojeluskuntalaisten muistomerkki Ingels[6]
Sigurdskårenin kaatuneiden muistomerkki Kirkkonummen vanhan kirkon piha 60.1248°N, 24.4396°E Jansson, ViktorViktor Jansson[6] 1928[7] Kirkkonummi 1918 muistomerkki 1.jpg
Suojelukoulun muistomerkki Upinniemen varuskunta, rantakasarmin (rakennus 3030) edessä. Upinniemi 60.0288°N, 24.3423°E Suojelukoulun muistomerkki, Kirkkonummi.jpg
Talvi- ja jatkosodan muistomerkki[8] Mäkiluoto, puretun kasarmin kentän laidalla Porkkala 59.9194°N, 24.3511°E Tynys, ArviArvi Tynys 1941[9] Talvi- ja jatkosodan muistomerkin paljastus, Mäkiluoto (SA-kuva 51934).jpg
Teikarsaaren muistokivi[4] Upinniemen varuskunta, paraatikentän vieressä. Upinniemi Weissenberg, Dan vonDan von Weissenberg 1994
Teloitettujen punakaartilaisten muistolaatta[10] Tinapellontie Masala[6]
Veteraanikivi, Kirkkonummi[11] Kirkkonummen kirkon lähistö Kirkkonummi 60.12°N, 24.43°E Adlercreutz, EricEric Adlercreutz 1994 Veteraanikivi Kirkkonummi.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirkkonummen torimuuri on nyt Kalevala-tarustoa – katutaiteilija haluaisi kuvittaa seuraavaksi keskustan ankeimman paikan Viisykkönen. 2017. Viitattu 27.11.2017.
  2. Karjalaan jääneiden muistomerkki, Kirkkonummi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  3. Kirkkonummen Rotary-paasi Kirkkonummen Rotaryklubi - Kyrkslätts Rotaryklubb. Viitattu 3.12.2017.
  4. a b Kirkkonummi Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.11.2017.
  5. Porkkalan vuokrakausi 1944-56 Kirkkonummi. Viitattu 26.11.2017.
  6. a b c 1918 Kirkkonummi. Viitattu 26.11.2017.
  7. Viktor Jansson - Muumipappa ja patsasmeri patsaanmetsastaja-blogi. 2012. Viitattu 26.11.2017.
  8. Talvi- ja jatkosodan muistomerkki, Kirkkonummi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  9. Enqvist, Ove: Mäkiluoto: kalastustukikohdasta rannikkolinnakkeeksi, s. 17. Kirkkonummi: Kyrkslätts Hembygdsförening r.f., 2017. ISBN 978-952-68287-3-2.
  10. Punaisten hauta, Masala; Punaisten muistomerkit
  11. Veteraanikivi, Kirkkonummi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945