Luettelo Uudenkaupungin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Uudenkaupungin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Uudenkaupungin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Muistolaatat ovat luettelona taideteosten ja muistomerkkien jälkeen. Uuteenkaupunkiin liitettyjä entisiä kuntia ovat Uudenkaupungin maalaiskunta, Pyhämaa, Lokalahti ja Kalanti.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Hantvärkkareitten muistokivi[1][2] Myllymäki, Myllykadun varressa (paikkalinkki suuntaa-antava) Uusikaupunki 60.8027°N, 21.4153°E Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2007 Hantvärkkäreitte mk.JPG
Juuret, Eero Rantasen muistomerkki[3][4] Hilmerin puisto, Lokalahden kirkon edusta Lokalahti 60.6817°N, 21.465°E Roth, JarkkoJarkko Roth 2018
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Lokalahti Lokalahden kirkon hautausmaalla, Palomäentie 2 Lokalahti 60.6816°N, 21.4652°E 1955 (Kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden mm Lokalahti.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Uusikaupunki[1] Uudenkaupungin Sannon hautausmaa, Kalannintien ja Autotehtaankadun kulma Uusikaupunki 60.8045°N, 21.4477°E 1953 Karjalaan jääneiden vainajien mm Uki.JPG
Kullantekijän pajan muistomerkki[1][5] Vallimäki, Mäyhälänkadun jatkeen varrella Uusikaupunki 60.7993°N, 21.4032°E Vikainen, JussiJussi Vikainen (reliefi ja tekstit) 1969 Kullantekijän pajan mm Uki.JPG
Kumarrus[1] Uudenkaupungin teatterin edustalla, Kullervontie 11 Uusikaupunki 60.7958°N, 21.399°E Nummelin, MattiMatti Nummelin 1991 Kumarrus by Matti Nummelin.JPG
Kupiikinajajat[1] Itätulli, Vakka-Suomenkadun ja Ruokolanjärven välisessä puistossa Uusikaupunki 60.8023°N, 21.4224°E Juutilainen, OlaviOlavi Juutilainen 1992 Kupiikinajajat by O Juutilainen.JPG
Kurjet pesällä[1] Uudenkaupungin yhtenäiskoulun ja lukion pihalla (ent. Lyseo), Viikaistenkatu 3 Uusikaupunki 60.8039°N, 21.4077°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1947 (1968) Kurjet pesällä by Jussi Mäntynen.JPG
Kustaa II Aadolfin reliefi[1][6] Raatihuoneen seinässä, Rauhankatu 10 Uusikaupunki 60.801°N, 21.4082°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1962 Kustaa II Aadolf by Jussi Vikainen.JPG
Kätten työlle[1] Ammattiopisto Novidan piha, Viikaistenkatu 1 Uusikaupunki 60.8043°N, 21.412°E Aarras, RaimoRaimo Aarras 1980-luku Kätten työlle by Raimo Aarras.JPG
Liekkien herraksi[1] Pelastuslaitoksen seinässä, Liljalaaksonkatu 25 Uusikaupunki 60.8055°N, 21.4138°E Roth, JarkkoJarkko Roth 1986 Liekkien herraksi by Jarkko Roth.JPG
Lottien muistolle[1] Uudenkaupungin vanhan kirkon puisto, Alinenkatu 44 Uusikaupunki 60.7988°N, 21.4045°E Ruusuvuori, OlaviOlavi Ruusuvuori (muistomerkin laatat) 2003 Uusikaupunki lotta muistomerkki.JPG
Mauno Vannaksen muistomerkki[1][7] Vannaksen puisto, Rantakadun ja Honkatien kulmassa Uusikaupunki 60.7994°N, 21.4204°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1961 Mauno Vannas mm by O Jauhiainen.JPG
Merenkävijäin muistomerkki[1] Vallimäki, Alisenkadun ja Mäyhälänkadun risteyksen lähellä Uusikaupunki 60.7991°N, 21.4022°E 1955 Memorial for seafarers 1.jpg
Miinanraivaajien muistolle[1][8] Entisen Uudenkaupungin telakan alueella, Telesilta Oy:n toimiston pihalla, Telakkatie 6 Uusikaupunki 60.7998°N, 21.3846°E 1999
Olof Snellmanin muistokivi[1][9] Uudenkaupungin vanhan kirkon puistossa, Alinenkatu 44 Uusikaupunki 60.7994°N, 21.4045°E 1976 Olof Snellmanin mk.JPG
Optisen lennättimen muistokivi[1][10] Kivimäellä, ammattiopisto Novidan piha-alueella, Viikaistenkatu 1 Uusikaupunki 60.8061°N, 21.4107°E 1964
Pelastuspartio, hukkuneiden merimiesten muistopatsas[1] Rauhanpuisto, Rantakadun päässä Uusikaupunki 60.7993°N, 21.4101°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1965 Pelastuspartio by Onni Pursiainen.JPG
Purjelaivakauden raakapuu[1] Uudenkaupungin vanhan kirkon puistossa, Alinenkatu 44 Uusikaupunki 60.7993°N, 21.4045°E Upper topsail yard ship Peking 1.jpg
Rannikon puolustusmuistomerkki[1] Rannalla Hotelli Aquariuksen kohdalla Uusikaupunki 60.7957°N, 21.3966°E 1998 Memorial of coastal defence Uusikaupunki.jpg
Sankaripatsas Hiljainen mies, Lokalahti[11] Lokalahden kirkon sankarihautausmaa, Palomäentie 2 Lokalahti 60.6815°N, 21.4652°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Lokalahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Saaristolaisnaisen suru, Uusikaupunki[1] Uudenkaupungin vanhan kirkon sankarihautausmaa, Alinenkatu 44 Uusikaupunki 60.799°N, 21.4047°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1952 Uusikaupunki sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Pieta, Kalanti[12] Kalannin kirkon sankarihautausmaa, Pyhän Olavintie 6 Kalanti 60.8172°N, 21.5588°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1955 Kalanti sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Pyhämaa[13] Pyhämaan kirkon sankarihautausmaa, Kirkontaustantie 9 Pyhämaa 60.9516°N, 21.3696°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1952 Pyhämaa sankarimuistomerkki.JPG
Toivo-suihkukaivoveistos[1] Rauhanpuisto, Alisenkadun pää Uusikaupunki 60.7999°N, 21.4099°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1964 Toivo by Jussi Vikainen.JPG
Työn ääressä[1] Reliefi Ammattiopisto Novidan seinällä, Viikaistenkatu 1 Uusikaupunki 60.8042°N, 21.4113°E Aarras, RaimoRaimo Aarras Työn ääressä by Raimo Aarras.JPG
Uudenkaupungin rauhan muistomerkki[1] Torin laidalla, Alisenkadun puoleinen sivu Uusikaupunki 60.8002°N, 21.4098°E Harsti, ReinoReino Harsti 1961 Uudenkaupungin rauhan mm.JPG
Vakaumuksensa puolesta punaisten puolella 1918 kaatuneiden muistolle[1] Sannon hautausmaa (paikkalinkki ei tarkka, muistomerkki on takarivissä) Uusikaupunki 60.8044°N, 21.447°E 1954 Punaisten mm Uki.JPG
Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki, sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneiden muistoksi, Uusikaupunki[1][14] Uudenkaupungin uuden kirkon puisto, Rauhankatu 1 c Uusikaupunki 60.8011°N, 21.4095°E Varen-Varis, KatriKatri Varen-Varis 1934 Uusikaupunki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan 1918 valkoisten muistomerkki, Lokalahti[15] Lokalahden kirkon hautausmaa, Palomäentie 2 Lokalahti 60.6815°N, 21.4655°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1919 Lokalahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Uusikaupunki[16] Uusikaupunki 60.8°N, 21.4°E
Venäläisen hautausmaan muistokivi[1] Hautausmaalla Itäisen viertotien varrella Uusikaupunki 60.7986°N, 21.4272°E Venäläisen hautausmaan mk.JPG
Veteraanimuistomerkki, Lokalahti[17] Lokalahden kirkon edustalla, Palomäentie 2 Lokalahti 60.6814°N, 21.4653°E 1997 Veteraanikivi Lokalahti.JPG
Veteraanien muistokivi[1] Uudenkaupungin uuden kirkon puisto, Rauhankatu 1 c Uusikaupunki 60.8014°N, 21.4085°E 1992 Veteraanikivi Uki.JPG
Zachariassenin yhtiöiden muistomerkki[1][18] Nykyisen päiväkeskuksen seinällä, Zachariasseninkadun jatkeella Uusikaupunki 60.8031°N, 21.4219°E Zachariassen yhtiöt Uki.JPG

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. K. Cajanderin syntymäkodin muistolaatta[1][19] Ylinenkatu 20 talon päädyssä Liljalaaksonkadun puolella Uusikaupunki 60.8012°N, 21.4143°E 2014 A K Cajander birth home 1.jpg
Aleksi Lehtosen syntymäkodin muistolaatta[1][20] Ylinenkatu 24 seinällä Uusikaupunki 60.8011°N, 21.4122°E Aleksi Lehtonen birth home 1.jpg
Arvid Liljelundin syntymäkodin paikan muistolaatta[1][21] Pohjoistullikatu 6 b seinällä Uusikaupunki 60.7999°N, 21.4066°E Arvid Liljelund birth home 1.jpg
B. H. Crusellin syntymäkodin muistolaatta[1][22] Myllykatu 6 seinällä Uusikaupunki 60.801°N, 21.4164°E Crusellin muistokyltti Uki.JPG
Elis Bergrothin syntymäkodin paikan muistolaatta[1][23] Ylinenkatu 29 a seinällä Uusikaupunki 60.8006°N, 21.4053°E GE Bergroth birth home 1.jpg
Helmer Winterin syntymäkodin paikan muistolaatta[1][24] Liljalaaksonkatu 6 seinällä Uusikaupunki 60.8007°N, 21.4145°E Helmer Winter birth home 1.jpg
Ida ja J. G. Nordströmin muistolaatta[1] Myllymäki, polun varressa Uusikaupunki 60.8025°N, 21.417°E Ida ja JG Nordström ml.JPG
Johan Jakob Nervanderin syntymäkodin paikan muistolaatta[1][25] Koulukatu 7 rakennuksen seinällä, pihan ajoportin takana Uusikaupunki 60.8006°N, 21.411°E JJ Nervander sign 1.jpg
JR 56 -muistolaatta[26] Kirjastotalon seinä, Alinenkatu 34 Uusikaupunki 60.7999°N, 21.4095°E 2015 JR56 plaque Uusikaupunki 1.jpg
Martti Simojoen syntymäkodin paikan muistolaatta[1][27] Rantakatu 23 rakennuksen seinällä Uusikaupunki 60.7995°N, 21.4135°E Martti Simojoki birth home 1.jpg
Myllymäen ilmavalvontatornin muistolaatta[1][28][29] Myllymäki Uusikaupunki 60.8029°N, 21.4165°E 2002 Ilmavalvonta muistomerkki.JPG
Rafael Paasion muistolaatta[1][30] Uudenkaupungin työväentalon seinässä, Ylinenkatu 12 Uusikaupunki 60.8016°N, 21.418°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1981 Rafael Paasion ml.JPG
Reino Harstin syntymäkodin muistolaatta[1][31] Liljalaaksonkatu 12 a seinällä Uusikaupunki 60.802°N, 21.414°E 2002 Reino Harsti birth home 1.jpg
Reservikomppanian muistolaatta[1][32] Kaupungintalon puisto Uusikaupunki 60.7938°N, 21.4301°E Reservikomppania Uusikaupunki 1.jpg
Robert Wilhelm Ekmanin syntymäkodin paikan muistolaatta[1][33] Pohjoistullikatu 3:n päädyssä, Alisenkadun puolella Uusikaupunki 60.7997°N, 21.407°E R W Ekman sign 1.jpg
Stella Polaris –muistolaatta[1][34] Entisen Seikowin koulun seinällä, Vuorikatu 11 Uusikaupunki 60.802°N, 21.4097°E 2012 Stella Polaris site sign Uusikaupunki.jpg
Suomen ensimmäisen lasitehtaan muistolaatta[1][35] Koulukatu 2 seinällä Uusikaupunki 60.7998°N, 21.4109°E 1968 Uusikaupunki Glass factory 1.jpg
Tanskalaisen lennättimen muistolaatta[1] Alinenkatu 36 seinässä Uusikaupunki 60.7998°N, 21.408°E Aarras, RaimoRaimo Aarras 1963 Memorial plaque Uusikaupunki Denmark Telegraph.jpg
Usko Kempin lapsuudenkodin muistolaatta[1][36] Vuorikatu 4 rakennuksen seinällä Uusikaupunki 60.8023°N, 21.4146°E Usko Kemppi childhood home 1.jpg
Uudenkaupungin Laiva Oy:n konttorin muistokyltti[37] Kirkkokatu 1 Uusikaupunki 60.799°N, 21.4055°E Uudenkaupungin Laiva office 1.jpg
Uudenkaupungin palon 1846 muistolaatta[1] Alinenkatu 18 seinässä Uusikaupunki 60.8006°N, 21.4168°E 1966 Uusikaupunki great fire 1846 1.jpg
Uudenkaupungin palon 1855 muistolaatta[1] Sepänkatu 2 seinässä Uusikaupunki 60.7996°N, 21.413°E 1965 Uusikaupunki great fire 1855 1.jpg
Viinatehtaan paikan muistolaatta[1][38] Vakka-Suomenkadun ja Ruokolanjärven välisessä puistossa Uusikaupunki 60.804°N, 21.4254°E 1979 Distillery memorial Uusikaupunki 2.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av Uudenkaupungin muistomerkit (Mobiiliopas) Uudenkaupungin kaupunki. Viitattu 15.4.2018.
  2. Hantvärkkarit olivat käsityöläisiä.
  3. Suomalainen Harri: Eero Rantasen muistoteos Lokalahdella Vakka-Suomen Sanomat. 26.9.2018. Viitattu 30.10.2018.
  4. Patsasjuhla Lokalahdella. Turun Sanomat, 30.10.2018, 114. vsk, nro 301, s. 16.
  5. August Nordenskiöldin ja Carl Bergklintin alkemistipajan muistomerkki.
  6. Kustaa II Aadolf perusti Uudenkaupungin vuonna 1617.
  7. Silmätautiopin professori Mauno Vannaksen lahjoitusvaroin on kaunistettu muun muassa Kaupunginlahden rantoja.
  8. Miinanraivaajien muistomerkki Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 18.7.2018.
  9. Olof Snellman (1668–1700) oli Snellmanin suvun varhainen kantaisä, porvari ja Uudenkaupungin raatimies.
  10. Venäläiset rakensivat optisen lennättimen aseman vuonna 1855. Aseman hirsirakennus paloi 1931.
  11. Uusikaupunki, Lokalahden hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  12. Uusikaupunki, Kalannin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  13. Uusikaupunki, Pyhämaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  14. Sirola, sivu 391
  15. Sirola, sivu 268
  16. Sirola, sivu 287
  17. Veteraanikivi Lokalahti Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 18.7.2018.
  18. Jens Zachariassen perusti Uuteenkaupunkiin urkutehtaan.
  19. Pääministeri A. K. Cajander syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1879.
  20. Arkkipiispa Aleksi Lehtonen syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1891.
  21. Taidemaalari Arvid Liljelund syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1844.
  22. Säveltäjä Bernhard Henrik Crusell syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1775.
  23. Elis Bergroth oli Suomen ensimmäinen merimiespappi.
  24. Opettaja Helmer Winter oli uusikaupunkilainen kotiseutumies.
  25. Luonnontieteilijä Johan Jakob Nervander syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1805.
  26. Muistolaattaa Uuteenkaupunkiin 22.11.2015 JR 56 ja JR 60 Kilta. Viitattu 23.12.2017.
  27. Arkkipiispa Martti Simojoki syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1908.
  28. Lottien ilmavalvonta 1941–1944 Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 18.7.2018.
  29. Lotat tekivät tornista ilmavalvontaa vuosina 1941–1944, torni purettiin 1957.
  30. Kulttuuripolku Uudessakaupungissa (Kohde 24) Uudenkaupungin kaupunki. Viitattu 18.7.2018.
  31. Kuvataiteilija Reino Harsti syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1900.
  32. Suomen II, Suomen II, Turun tarkk´ampujapataljoonan 6. reservikomppania toimi Uudessakaupungissa vuosina 1883–1899. Muutama varuskuntarakennus on säilynyt.
  33. Taidemaalari Robert Wilhelm Ekman syntyi Uudessakaupungissa vuonna 1808.
  34. Operaatio Stella Polaris toimi Uudessakaupungissa kesällä 1944.
  35. Uudenkaupungin lasitehdas aloitti vuonna 1681, se tuhoutui vuoden 1685 kaupunkipalossa.
  36. Säveltäjä Usko Kemppi asui Uudessakaupungissa 1920-luvulla.
  37. Kulttuuripolku Uudessakaupungissa (Kohde 4) Uudenkaupungin kaupunki. Viitattu 18.7.2018.
  38. Frans Tolletin vuonna 1871 rakentaman viinatehtaan etumaisen prännin paikka.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]