Luettelo Akaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Akaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Akaan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Akaan kaupunki muodostettiin vuonna 2007 Toijalan kaupungista ja Viialan kunnasta, vuonna 2011 mukaan liittyi Kylmäkosken kunta. Sen edeltäjänä oli vuoteen 1946 Akaan kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Akaan kirkon 150-vuotisreliefi[1][2] Akaan kirkko, eteläportaan muurissa Toijala 61.1656°N, 23.8653°E Tähtinen, YrjöYrjö Tähtinen 1967 Tähtinen Akaan kirkon reliefi.JPG
Akaan - Toijalan suojeluskunnan muistolaatta[3] Pirtin seinä (talon itäpäässä Sontulantien puolella, poistettu vanhalta paikaltaan 2019 tai aikaisemmin) Toijala 61.1654°N, 23.8642°E Pennanen, PekkaPekka Pennanen 1997
Akaan vanhan kivisakastin ja hautausmaan muistolaatta[4] Vanhan kivisakastin oven päällä, vanha hautausmaa, Toijalan keskusta Toijala 61.1663°N, 23.8692°E 1933 Akaan vanhan kivisakastin ja hautausmaan muistolaatta.jpg
Akaan vanhan pappilan muistopatsas[5] Hämeentien ja Lentiläntien kulmaus Toijala 61.1832°N, 23.8514°E Turja, SauliSauli Turja 1999 Sauli Turja Akaan vanhan pappilan muistopatsas 1974.JPG
Arvo Ylpön muistolaatta Arvo Ylpön koululla[6] Arvo Ylpön koulun vanhan puukoulun seinällä, Sontulantie 6 Toijala 61.1663°N, 23.8631°E 2001 Arvo Ylpon muistolaatta Arvo Ylpon koululla 2001.jpg
Asesuunnittelija Aimo Lahden muistopatsas[7][8] Ullanpuisto, Kirkkokadun ja Nahkatehtaantien kulma Viiala 61.2083°N, 23.7712°E Kökkö, EeroEero Kökkö 1997 Eero Kokko Asesuunnittelija Aimo Lahden muistopatsas 1997.JPG
Eeles Landströmin patsas[9][10] Toijalan urheilukenttä, Sontulantie 11 Toijala 61.1639°N, 23.864°E Uotila, MikkoMikko Uotila 2015 Eeleksen patsas.JPG
Elävän veden lähde[11][12] Viialan kirkkopuisto, Nordintie 3 Viiala 61.2126°N, 23.7637°E Kiviranta, SirkkaSirkka Kiviranta 1986 Sirkka Kiviranta Elavan veden lahde 1986.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kylmäkoski[13] Lähellä Kylmäkosken sankarihautaa Kylmäkoski 61.1618°N, 23.6897°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Kylmakoski 1954.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Toijala[14] Akaan hautausmaa, uuden kappelin puoleinen sivu; Jussintie 8 (karttalinkki likimääräinen) Toijala 61.1645°N, 23.8588°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1954
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Viiala[11][15] Viialan hautausmaa, vasemman puolimmaisen portin sisäänmenon vasemmalla puolella hautausmaan eteläreunalla kummulla puiden katveessa; Nordintie 3 Viiala 61.2122°N, 23.7626°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Viiala 1955.JPG
Kitulan toverihauta[16] Arajärventietä noin 500 m, tien vasemmalla puolella; Arajärventie 53 Viiala 61.1995°N, 23.7233°E Estlander, ErikErik Estlander 1941 Erik Estlander Kitulan toverihauta 1941.JPG
Kivinen tie[17][18] Nahkialanlammen puiston itäpuolella Toijala 61.1679°N, 23.8805°E Vuokola, TuulaTuula Vuokola 2008 Kivinen tie by T Vuokola.JPG
Kokko, hauki ja Ilmarinen[19] Nahkialanlammen suihkulähde Toijala 61.1681°N, 23.8785°E Wikström, EmilEmil Wikström 1994 (1900-luvun alku) Emil Wikström Kokko hauki ja Ilmarinen 1994.JPG
Kylmäkosken sankarihautausmaan muistomerkki[20] Hautausmaan keskiaukio Kylmäkoski 61.1616°N, 23.6901°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1953 Aukusti Veuro Kylmakosken sankarihautausmaan muistomerkki 1953.JPG
Kylmäkosken suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen muistokivi[21] Kylmäkoskentie 14 Kylmäkoski 61.1514°N, 23.6896°E 1999 Kylmakosken suojeluskunta ja Lotta Svard jarjestojen muistokivi.jpg
Kyvytön - Helpless[22] Toijalan yhteiskoulu, Kurisjärventie 18 Toijala 61.1623°N, 23.8716°E Viitaniemi, TellervoTellervo Viitaniemi 2015
Lempeää voimaa[17][23] Nahkialanlammen puisto, Pihlgren & Ritolan tapettitehtaan ja vesialueen välissä Toijala 61.1706°N, 23.8746°E Kivinen, VesaVesa Kivinen ja Vuori, SeijaSeija Vuori 2009 Vesa Kivinen Seija Vuori Lempeaa voimaa 2009.JPG
Luova tauko[24] Nordean aukio Toijala 61.1663°N, 23.868°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1972 Arvo Siikamaki Luova tauko 1972.JPG
Maan siunaus[1][25] Kirkkotori Toijala 61.1659°N, 23.8675°E Karhusaari, SamiSami Karhusaari 2010 Maan siunaus by S Karhusaari.JPG
Matka[17][26] Nahkialanlammen puisto Toijala 61.1696°N, 23.876°E Mäkinen, HeliHeli Mäkinen ja Laiti, MarianneMarianne Laiti 2003 Heli Makinen Marianne Laiti Matka 2003.JPG
Metsätammi ja muistokivi 100-vuotiaalle Suomelle[27] Nahkialanlammen puiston itäpuolella Toijala 61.168°N, 23.8805°E 2017 Metsätammi ja muistokivi 100 vuotiaalle Suomelle Toijala 2017.jpg
Minne olemme matkalla?[1][28][29] Hirvialhon koulu, Hirvialhonkatu 24 Viiala 61.2119°N, 23.7526°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2007 Minne olemme matkalla.JPG
Muistolehto[30] Viialan hautausmaan keskiosassa, Nordintie 3 Viiala 61.2131°N, 23.7605°E Muistolehto Viiala.JPG
Muualle haudattujen muistokivi, Kylmäkoski[31] Lähellä Kylmäkosken sankarihautaa Kylmäkoski 61.1618°N, 23.6898°E 1998 Muualle haudattujen muistokivi Kylmakoski.jpg
Muualle haudattujen muistokivi, Toijala[32] Akaan hautausmaa, Jussintie 8, vanhan kappelin vieressä Toijala 61.1645°N, 23.8578°E Turja, SauliSauli Turja 1999
Muualle haudattujen muistokivi, Viiala[11][33] Viialan hautausmaan keskiosassa, Nordintie 3 Viiala 61.213°N, 23.7605°E 2012 Muualle haudattujen muistokivi Viiala.jpg
Nimetön[34] Osuuspankin edusta, Valtatie 8 Toijala 61.168°N, 23.8668°E Karhusaari, SamiSami Karhusaari 2006 Sami Karhusaari Nimeton 2006.JPG
Onda[17][35] Kulttuuritalo Laaksolan puutarha Toijala 61.1706°N, 23.8658°E Vuokola, TuulaTuula Vuokola 2010 Onda by T Vuokola.JPG
Punaisten vuoden 1918 kansalaissodan muistopatsas[36] Toijalan hautausmaa, Jussintie 8, vanhan kappelin vieressä Toijala 61.1645°N, 23.8577°E Salo, MattiMatti Salo 1956
Radan rakentajien muistomerkki[37] Miljoonasillan ja Ympyrätalon välillä Toijala 61.169°N, 23.8651°E Pennanen, PekkaPekka Pennanen 2001
Rohkeutta[38] Haihunkosken väylien väli Viiala 61.2081°N, 23.7775°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2008 Petri Kiviniemi Rohkeutta 2008.JPG
Salosen sankaripoikien muistomerkki[17][39][40] Terveysaseman puistoalue, Akaantie 2 Toijala 61.1741°N, 23.8739°E Tähtinen, YrjöYrjö Tähtinen 2000 (1956) Salosen sankaripoikien mm.JPG
Suunnan muutoksia[41] Nahkialanlammen Rapusaarentien puoleinen kävelyosuus Toijala 61.17°N, 23.8841°E Vainonen, AnneliAnneli Vainonen 2013 Anneli Vainonen Suunnan muutoksia 2013.JPG
Talvisotaan lähteneiden muistokivi[42] Toijalan torin kirkon puoleinen pää Toijala 61.1659°N, 23.8661°E Siukola, KalleKalle Siukola 1990 Kalle Siukola Talvisotaan lahteneiden muistokivi 1990.JPG
Talvisotaan lähdön muistolaatta[43] Lallinmäen kerrostalojen välisellä aukealla, lähellä entisen VPK:n talon paikkaa Viiala 61.2097°N, 23.7817°E 1989 Talvisotaan lahdon muistolaatta Viiala.jpg
Toijala sankarihautausmaan muistomerkki[44] Akaan hautausmaa, Jussintie 8 Toijala 61.1648°N, 23.8587°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki ja Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan[45], Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala (maljakko) 1947 (1953 maljakko) Toijala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Akaan sankarihautausmaa v. 1918 valkoisten muistomerkki[46] Akaan hautausmaa, Jussintie 8 Toijala 61.1652°N, 23.859°E Porila, EvertEvert Porila 1919 Toijala 1918 muistomerkki 2.jpg
Toijala v. 1918 aseettomina kaatuneet -muistomerkki[47] Akaan kirkko Toijala 61.1658°N, 23.8657°E Tähtinen, YrjöYrjö Tähtinen 1938 Toijala 1918 muistomerkki 1.jpg
Toijala v. 1918 punaisten hauta -muistomerkki (Vuoden 1918 kansalaissodan toverihaudan muistopatsas)[48][49] Riihiniemi, Rauhalan tilan pellolla Toijala 61.1569°N, 23.8729°E Salo, MattMatt Salo 1945 Toijala 1918 muistomerkki 3.jpg
Torjuntavoitto (1939-1944 sotiemme veteraanit -patsas)[50] Veteraanipuisto Toijala 61.1642°N, 23.8699°E Yrjänä, AriAri Yrjänä 1997
Vakaumuksensa puolesta 1918 taistelleiden muistomerkki[51] Kylmäkosken hautausmaan takaosan pysäköintipaikan vieressä Kylmäkoski 61.163°N, 23.6916°E 2007 Vakaumuksensa puolesta 1918 taistelleiden muistomerkki Kylmakoski 2007.JPG
Vanhan Hämeen-Satakunnan maakuntarajan muistomerkki[52] Haihunkosken kivisillan lähettyvillä Viiala 61.2081°N, 23.7778°E 1973 Vanhan Hameen Satakunnan maakuntarajan muistomerkki Viiala.jpg
Vanhojen kirkkojen muistomerkki[53] Haavistontie 1 Kylmäkoski 61.1506°N, 23.6898°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Ilmari Wirkkala Vanhojen kirkkojen muistomerkki Kylmakoski 1951.JPG
Veteraanikivi[11][54] Viialan kirkkopuisto, Nordintie 3 Viiala 61.2125°N, 23.7631°E 1998 Veteraanikivi Viiala 1998.jpg
Viialan komppanian v. 1941 jatkosotaan lähdön muistolaatta[55] Rasin vanhan puukoulun tien puoleinen ulkoseinä Viiala 61.2052°N, 23.78°E Viialan komppanian v 1941 jatkosotaan lahdon muistolaatta.jpg
Viialan kunnan muistopatsas[56] Entisen kunnantalon edusta Viiala 61.2111°N, 23.7671°E Hammar, AhtiAhti Hammar 1992 Ahti Hammar Viialan kunnan muistopatsas 1992.JPG
Viialan sankarihautausmaan muistomerkki[11] Viialan hautausmaa, Nordintie 3 Viiala 61.2122°N, 23.7615°E Wirkkala, OivaOiva Wirkkala[57][58] 1948 Viiala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Viron vapaussodassa ja Aunuksen retkellä kaatuneiden akaalaisten muistopatsas[59] Akaan hautausmaa, Jussintie 8 Toijala 61.1652°N, 23.8591°E
Vuoden 1918 henkensä menettäneiden muistomerkki[60] Kylmäkosken kirkon edusta Kylmäkoski 61.1608°N, 23.689°E 1920 Vuoden 1918 henkensa menettaneiden muistomerkki1920.JPG
Vuoden 1918 kansalaissodan muistomerkki[61] Savikoskentie 880, metsässä noin 100m lännen puolella. 240 metriä Poutalantien risteyksestä Kylmäkosken suuntaan. Kylmäkoski 61.1662°N, 23.6307°E 1978 DSC00783muistokivi.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valli, Juhani (toim.): Akaan patsaat ja muistomerkit. Akaa: Akaa-Seura ry, 2016.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaipiainen, Soila: Lähteellä, Maan siunaus ja Minne olemme matkalla? – julkisia veistoksia eteläiseltä Pirkanmaalta. Museokello, 2011, nro 1, s. 38–39. Pirkanmaan maakuntamuseo. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.5.2018.
  2. Valli s. 21
  3. Valli s. 31
  4. Valli s. 20
  5. Valli s. 19
  6. Valli s. 41
  7. Valli s. 70
  8. Asesuunnittelija Aimo Lahden muistomerkki Sotamuistomerkit. Viitattu 14.07.2018.
  9. Mikko Peltoniemi: Eeles Landströmin patsas paljastetaan 9. elokuuta; Akaan seutu 15.4.2015
  10. Valli s. 18
  11. a b c d e Viialan hautausmaainventointi 2017: Liite "Viialan hautausmaa ja kirkkopuisto, Yhteismuistomerkit"
  12. Valli s. 73
  13. Valli s. 57
  14. Valli s. 26
  15. Valli s. 75
  16. Valli s. 81–82
  17. a b c d e Toijalan veistokset; Akaa.fi
  18. Valli s. 12
  19. Valli s. 8
  20. Valli s. 56
  21. Valli s. 54
  22. Valli s. 16
  23. Valli s. 13
  24. Valli s. 7
  25. Valli s. 9
  26. Valli s. 10
  27. Leijonat istuttivat metsätammen 100-vuotiaalle Suomelle; Akaan Seutu 9.10.2017
  28. Viialan veistokset; Akaa.fi
  29. Valli s. 69
  30. Valli s. 79
  31. Valli s. 58
  32. Valli s. 28
  33. Valli s. 77
  34. Valli s. 10
  35. Valli s. 14
  36. Valli s. 27
  37. Valli s. 42
  38. Valli s. 68
  39. Salosen sankaripoikien muistomerkki; Akaan seutu 1.9.2015
  40. Valli s. 33
  41. Valli s. 15
  42. Valli s. 32
  43. Valli s. 79
  44. Valli s. 23
  45. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 291. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  46. Valli s. 24
  47. Valli s. 22
  48. Valli s. 29–30
  49. Riihiniemi; Akaandemarit.fi
  50. Valli s. 35
  51. Valli s. 59
  52. Valli s. 72
  53. Valli s. 52
  54. Valli s. 75
  55. Valli s. 79
  56. Valli s. 71
  57. Sotasampo ;
  58. Valli s. 77
  59. Valli s. 25
  60. Valli s. 54
  61. Valli s. 60