Luettelo Akaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Akaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Akaan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Akaan kaupunki muodostettiin vuonna 2007 Toijalan kaupungista sekä Kylmäkosken ja Viialan kunnista. Sen edeltäjänä oli vuoteen 1946 Akaan kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Akaan kirkon 150-vuotisreliefi[1] Akaan kirkko, eteläportaan muurissa Toijala 61.1656°N, 23.8653°E Tähtinen, YrjöYrjö Tähtinen 1967 Tähtinen Akaan kirkon reliefi.JPG
Eeles Landströmin patsas[2] Toijalan urheilukenttä, Sontulantie 11 Toijala 61.1639°N, 23.864°E Uotila, MikkoMikko Uotila 2015 Eeleksen patsas.JPG
Elävän veden lähde[3] Viialan kirkkopuisto, Nordintie 3 Viiala 61°N, 23°E Kiviranta, SirkkaSirkka Kiviranta 1987
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Viialan hautausmaa, Nordintie 3 Viiala 61°N, 23°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kivinen tie[4] Nahkialanjärven puisto Toijala 61.1679°N, 23.8805°E Vuokola, TuulaTuula Vuokola 2008 Kivinen tie by T Vuokola.JPG
Lempeää voimaa[4] Nahkialanjärven puisto Toijala 61°N, 23°E Kivinen, VesaVesa Kivinen ja Vuori, SeijaSeija Vuori 2009
Maan siunaus[1] Kirkkotori Toijala 61.1659°N, 23.8675°E Karhusaari, SamiSami Karhusaari 2010 Maan siunaus by S Karhusaari.JPG
Matka[4] Nahkialanjärven puisto Toijala 61.1696°N, 23.876°E Mäkinen, HeliHeli Mäkinen ja Laiti, MarianneMarianne Laiti 2003
Minne olemme matkalla?[1][5] Hirvialhon koulu, Hirvialhonkatu 24 Viiala 61.2119°N, 23.7526°E Kiviniemi, PetriPetri Kiviniemi 2007 Minne olemme matkalla.JPG
Muualle haudattujen muistokivi[3] Viialan hautausmaa, Nordintie 3 Viiala 61°N, 23°E 2012
Onda[4] Kulttuuritalo Laaksolan puutarha Toijala 61.1706°N, 23.8658°E Vuokola, TuulaTuula Vuokola 2010 Onda by T Vuokola.JPG
Salosen sankaripoikien muistomerkki[4][6] Terveysaseman puistoalue, Akaantie 2 Toijala 61.1741°N, 23.8739°E Tähtinen, YrjöYrjö Tähtinen 2000 (1956) Salosen sankaripoikien mm.JPG
Toijala sankarihautausmaan muistomerkki Toijalan hautausmaa Toijala 61.1652°N, 23.859°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki ja Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan[7] 1947 Toijala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Toijala sankarihautausmaa v. 1918 valkoisten muistomerkki Toijalan hautausmaa Toijala 61.1652°N, 23.859°E 1919 Toijala 1918 muistomerkki 2.jpg
Toijala v. 1918 aseettomina kaatuneet -muistomerkki Toijalan kirkko Toijala 61.1658°N, 23.8657°E 1938 Toijala 1918 muistomerkki 1.jpg
Toijala v. 1918 punaisten hauta -muistomerkki Riihiniemi Toijala 61.1569°N, 23.8729°E 1945 Toijala 1918 muistomerkki 3.jpg
Veteraanikivi[3] Viialan kirkkopuisto, Nordintie 3 Viiala 61°N, 23°E 1998
Viialan sankarihautausmaan muistomerkki[3] Viialan hautausmaa, Nordintie 3 Viiala 61.2127°N, 23.762°E Wirkkala, OivaOiva Wirkkala[8] 1948 Viiala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaipiainen, Soila: Lähteellä, Maan siunaus ja Minne olemme matkalla? – julkisia veistoksia eteläiseltä Pirkanmaalta. Museokello, 2011, nro 1, s. 38–39. Pirkanmaan maakuntamuseo. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.5.2018.
  2. Mikko Peltoniemi: Eeles Landströmin patsas paljastetaan 9. elokuuta; Akaan seutu 15.4.2015
  3. a b c d e Viialan hautausmaainventointi 2017: Liite "Viialan hautausmaa ja kirkkopuisto, Yhteismuistomerkit"
  4. a b c d e Toijalan veistokset; Akaa.fi
  5. Viialan veistokset; Akaa.fi
  6. Salosen sankaripoikien muistomerkki; Akaan seutu 1.9.2015
  7. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 291. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  8. Sotasampo ;

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valli, Juhani (toim.): Akaan patsaat ja muistomerkit. Akaa: Akaa-Seura ry, 2016.