Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mynämäen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Mynämäen kuntaan on liitetty Karjalan ja Mietoisten kunnat. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajan kiertokampi[1][2] Aseman koulun lähellä, Opintie 36 Mynämäki 60.6561°N, 21.9553°E Bartsch, PiaPia Bartsch ja Mika Rouhiainen 2014
Antti Lizeliuksen muistopatsas[1][3] Mynämäen keskuspuisto, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6786°N, 21.9898°E Roth, JarkkoJarkko Roth 2008
E. A. Saarimaan muistomerkki[1] Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6783°N, 21.9911°E Anttila, MarkoMarko Anttila
Evakkokivi[4][5] Mynämäen kirjaston edusta, Keskuskatu 13 Mynämäki 60.6768°N, 21.994°E Työryhmä 2017
Hietamäen kappelin muistomerkki[1][6][7] Raveantie Mietoinen, Hietamäki 60.6631°N, 21.8629°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1954 Hietamaki muistomerkki.jpg
Johan Gadolinin muistokivi, "Ytterbyn kivi"[1] Mynämäen kirkon viereinen puisto, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6786°N, 21.9895°E Johan Gadolin memorial stone.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Karjala Tl[1] Karjalan hautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala Tl 60.7856°N, 22.0751°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mietoinen[1] Mietoisten hautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.9232°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mynämäki[1] Mynämäen kirkon hautausmaa, Kirkkotie 3 Mynämäki 60.6795°N, 21.9898°E
Marekivi Kunnanviraston edustalla, Keskuskatu 21 Mynämäki[1][8] 60.6783°N, 21.9873°E Aakula, OlliOlli Aakula ?
Maunu II Tavastin muistomerkki[1] Mietoisten kirkko, kirkkoaidan edusta Mietoinen 60.6283°N, 21.9227°E Varjonen, EinoEino Varjonen 1927
Metsäpirtin lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin pronssireliefi[4][5] Mynämäen kirjaston seinä, Evakkokiven vieressä, Keskuskatu 13 Mynämäki 60.6769°N, 21.994°E Karimo, AarnoAarno Karimo 2017 (1936)
MynäMuraali[1] Keskuskatu 17 Keskusta 60.6782°N, 21.9919°E Akkanen, HanneleHannele Akkanen, Haapanen, HelyHely Haapanen, Hurmerinta, PirkkoPirkko Hurmerinta 2018
Mynämäen tulipalo 1933 -muistolaatta[1] Mäenkylän vanhan sillan kaiteessa, Mäenkyläntie Mynämäki 60.6765°N, 21.9928°E
Saarnakiven muistolaatta[1][9] Pyhärannantien varressa Mietoinen 60.6227°N, 21.7854°E 2005
Sankarihautojen muistomerkki, Karjala Tl[1][10] Karjalan kirkko, Sankarihautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala Tl 60.7855°N, 22.0751°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Karjalankylä sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mietoinen[1][11] Mietoisten kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.923°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Mietoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mynämäki[1][12][13] Mynämäen kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.6794°N, 21.9907°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1948 Mynämäki sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön 1941 muistolaatta[14] Maamiesseurantalon seinässä, Pyhäntie 131 Mietoinen 60.657°N, 21.8742°E 1991
Suojeluskuntatalon muistolaatta[14] Maamiesseurantalon seinässä, Pyhäntie 131 Mietoinen 60.657°N, 21.8742°E 1991
Taontarinki[1] Vehmaantie 111 Mynämäki 60.6791°N, 21.9703°E
Taneli Jusleniuksen muistomerkki[1] Mietoisten hautausmaa, Mietoisten kirkon länsiseinusta, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.9229°E Vikainen, JussiJussi Vikainen
Vapaussodan sankarihautojen muistomerkki, Mynämäki[15] Mynämäen hautausmaa, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.6794°N, 21.9893°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1920
Vesipyörä[1][16] Mynämäen linja-autoaseman aukio, Kirkkokatu 8 Mynämäki 60.6814°N, 21.9876°E Mero, TeoTeo Mero, Niko Hiltunen, Jussi Kukkola, Pasi Lähteinen 2017
Veteraankivi, Karjala[1] Vehmalaisten maamiesseuran talon piha, Karjalantie 745 Karjala Tl, Vehmalainen 60.7733°N, 22.1051°E
Veteraanikivi, Mietoinen[1] Mietoisten kirkon edusta, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6282°N, 21.9224°E
Veteraanikivi, Mynämäki[1] Mynämäen seurakuntakodin piha, Keskuskatu 17 Mynämäki 60.6782°N, 21.9929°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v Nähtävyydet Mynämäen kunta. Viitattu 25.11.2019.
  2. Kyläjuhla Mynämäen asemanseudun kylät ry. Viitattu 25.11.2019.
  3. Salla Hongisto: Taidegraafikko viehättyi veistoksen kallistuskulmasta ja väristä. Turun Sanomat, 14.12.2008. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.12.2017.
  4. a b Siirtokarjalaisten muistomerkit Mynämäen kunta. Viitattu 25.11.2019.
  5. a b Janica Vilén: Mynämäellä paljastetaan Evakkokivi 26.11. Seutusanomat Vakka. 20.11.2017. Viitattu 23.12.2017.
  6. Laura Myllymäki: Jumalanpalvelus kerran kesässä – Hietamäen kappelin monet kasvot. Vakka-Suomen Sanomat, 15.7.2010, s. 14. Artikkelin verkkoversio.
  7. Sofia Lahti: Mietoisten seurakunta – itsenäisenä vuodesta 1865, s. 99. Teoksessa: Sinikka Kauko-Vainio & Paavo Kairavuo (toim.): Mietoinen ajan aallokossa. Turku: Mietoisten kunta, 2002. ISBN 952-91-3754-0.
  8. Marekivi Mynäen kunta. Viitattu 25.11.2019.
  9. Helteinen varaslähtö Pyhän Henrikin pyhiinvaellukseen 18.6.2005. Turun Sanomat. Viitattu 14.1.2013.
  10. Mynämäki, Karjalan kylän sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  11. Mynämäki, Mietoinen Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  12. Mynämäki, Mynämäen kirkon sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  13. Kormano, Riitta: Sotamuistomerkki Suomessa. Voiton ja tappion modaalista sovittelua, s. 398-399. Turun yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Taidehistoria, Juno - Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelm. ISBN 787-951-29-5897-9. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 23.12.2017).
  14. a b Tuomisto 1998:315-316
  15. Tuomisto 1998: 148.
  16. Katariina Mäkinen-Önsoy: Mynämäessä julkistettiin Vesipyörä-teos Turun Seutusanomat. 14.6.2017. Viitattu 23.12.2017.