Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mynämäen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Mynämäen kuntaan on liitetty Karjalan ja Mietoisten kunnat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajan kiertokampi[1][2][3] Ulkoilualue Asmandia, Aseman koulun, Opintie 35, lähellä Mynäjoen rannassa Mynämäki 60.6559°N, 21.9526°E Bartsch, PiaPia Bartsch ja Mika Rouhiainen 2014 Bartsch ja Rouhiainen Ajan kiertokampi 2014.jpg
Antti Lizeliuksen muistopatsas[1][4] Mynämäen keskuspuisto, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6786°N, 21.9898°E Roth, JarkkoJarkko Roth 2008 Antti Lizelius muistopatsas by Jarkko Roth.JPG
Bussipysäkkitaidetta[5] Mynämäen lukion pysäkki, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6781°N, 21.9912°E Mynämäen lukion kuvataidekurssi 2017 Bussipysakkitaidetta Mynamaen lukio.jpg
E. A. Saarimaan muistomerkki[1][6] Vanhan yhteiskoulun nurkalla, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6785°N, 21.99°E Anttila, MarkoMarko Anttila 2013 E A Saarimaan muistomerkki Mynamaki.jpg
Evakkokivi[7][8] Mynämäen kirjaston edusta, Keskuskatu 13 Mynämäki 60.6768°N, 21.994°E Työryhmä 2017 Evakkokivi Mynamaki.jpg
Hietamäen kappelin muistomerkki[1][9][10] Raveantie Mietoinen, Hietamäki 60.6631°N, 21.8629°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1954 Hietamaki muistomerkki.jpg
Johan Gadolinin muistokivi, "Ytterbyn kivi"[1] Mynämäen kirkon viereinen puisto, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6786°N, 21.9895°E Johan Gadolin memorial stone.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mietoinen[1] Mietoisten hautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.9232°E Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Mietoinen.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mynämäki[1][11] Mynämäen kirkon hautausmaa, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.6791°N, 21.9907°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1956 Jussi Vikainen Karjalaan jaaneiden vainajien muistokivi Mynamaki 1956.jpg
Marekivi[1][12] Kunnanviraston edustalla, Keskuskatu 21 Mynämäki 60.6783°N, 21.9873°E Aakula, OlliOlli Aakula 1972 Marekivi Mynamaki.jpg
Maunu II Tavastin muistomerkki[1] Mietoisten kirkko, kirkkoaidan edusta Mietoinen 60.6283°N, 21.9227°E Varjonen, EinoEino Varjonen 1927 Maunu II Tawastin muistomerkki Mietoisten kirkon luona.jpg
Metsäpirtin lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin pronssireliefi[7][8] Mynämäen kirjaston seinä, Evakkokiven vieressä, Keskuskatu 13 Mynämäki 60.6769°N, 21.994°E Karimo, AarnoAarno Karimo 2017 (1936) Aarno Karimo Metsapirtin lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin reliefi 1936.jpg
Muualle haudattujen rakkaitten muistoksi, Karjala Karjalan kirkon hautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala 60.7856°N, 22.0752°E Muualle haudattujen rakkaitten muistoksi Karjalan Tl Kirkon hautausmaa 0.jpg
Muualle haudattujen rakkaitten muistoksi, Karjalankylä Karjalankylän rukoushuoneen hautausmaa, Karjalankylä, Meijerintie 8 Karjala 60.8283°N, 22.0192°E Muualle haudattujen rakkaitten muistoksi Karjalankylän rukoushuoneen hautausmaa.jpg
MynäMuraali[1] Mynämäen lukion seinä, Keskuskatu 19 Mynämäki 60.6784°N, 21.9919°E Akkanen, HanneleHannele Akkanen, Haapanen, HelyHely Haapanen, Hurmerinta, PirkkoPirkko Hurmerinta 2018 MynaMuraali Mynamaen lukio.jpg
Mynämäen tulipalo 1933 -muistolaatta[1] Mäenkylän vanhan sillan kaiteessa, Mäenkyläntie Mynämäki 60.6765°N, 21.9928°E Mynamaen suurpalon muistolaatta.jpg
Saarnakiven muistolaatta[1][13] Pyhärannantien varressa Mietoinen 60.6227°N, 21.7854°E 2005 Saarnakiven muistokivi Mietoisten Pyhärannassa Mynamaessa.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Karjala Tl[1][14] Karjalan kirkko, Sankarihautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala Tl 60.7855°N, 22.0751°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Karjalankylä sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mietoinen[1][15] Mietoisten kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6281°N, 21.9234°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Mietoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mynämäki[1][16][17] Mynämäen kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.6794°N, 21.9907°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1948 Mynämäki sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön 1941 muistolaatta[18] Maamiesseurantalon seinässä, Pyhäntie 131 Mietoinen 60.657°N, 21.8742°E 1991 Sotaan lahdon 1941 muistolaatta Mietoisten maamiesseurantalo.jpg
Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen muistolaatta[18] Maamiesseurantalon seinässä, Pyhäntie 131 Mietoinen 60.657°N, 21.8742°E 1991 Mietoisten suojeluskunnan ja Lotta Svard -yhdistyksen muistolaatta.jpg
Taontarinki-muistomerkki[1] Vehmaantie 111 Mynämäki 60.6793°N, 21.9692°E Taontarinki-muistomerkki.jpg
Taneli Jusleniuksen muistomerkki[1] Mietoisten hautausmaa, Mietoisten kirkon länsiseinusta, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.9235°E Vikainen, JussiJussi Vikainen Taneli Jusleniuksen muistomerkki Mietoisten kirkon luona.jpg
Vapaussodan sankarihautojen muistomerkki, Mynämäki[19][20] Mynämäen kirkon eteläseinustalla, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.679°N, 21.9893°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1920 Vapaussodan sankarihautojen muistomerkki Mynamaki.jpg
Vesipyörä[1][21] Mynämäen linja-autoaseman aukio, Kirkkokatu 8 Mynämäki 60.6811°N, 21.9878°E Mero, TeoTeo Mero, Niko Hiltunen, Jussi Kukkola, Pasi Lähteinen 2017 Vesipyora Mynamaki.jpg
Veteraankivi, Karjala[1] Vehmalaisten maamiesseuran talon piha, Karjalantie 745 Karjala Tl, Vehmalainen 60.7733°N, 22.1051°E Veteraanikivi Mynamaki Karjala Tl Vehmalainen 1.jpg
Veteraanikivi, Mietoinen[1][22] Mietoisten kirkon edusta, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6284°N, 21.9224°E 1992 Mietoisten veteraanikivi Mietoisten kirkon luona.jpg
Veteraanikivi, Mynämäki[1] Mynämäen seurakuntakodin piha, Keskuskatu 17 Mynämäki 60.6782°N, 21.9929°E Veteraanikivi Mynamaki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Nähtävyydet Mynämäen kunta. Viitattu 24.4.2022.
  2. Kyläjuhla Mynämäen asemanseudun kylät ry. Viitattu 25.11.2019.
  3. Ulkoilualue Asmandia mynamaenasemanseutu.net. Viitattu 14.5.2022.
  4. Salla Hongisto: Taidegraafikko viehättyi veistoksen kallistuskulmasta ja väristä. Turun Sanomat, 14.12.2008. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.12.2017.
  5. Mynämäen lukion viralliset sivut Facebook. 12.5.2017. Viitattu 14.5.2022.
  6. E. A. Saarimaa 125 vuotta, sivu 14; Kaupunkiuutiset 3.10.2013
  7. a b Siirtokarjalaisten muistomerkit Mynämäen kunta. Viitattu 25.11.2019.
  8. a b Janica Vilén: Mynämäellä paljastetaan Evakkokivi 26.11. Seutusanomat Vakka. 20.11.2017. Arkistoitu 24.12.2017. Viitattu 23.12.2017.
  9. Laura Myllymäki: Jumalanpalvelus kerran kesässä – Hietamäen kappelin monet kasvot. Vakka-Suomen Sanomat, 15.7.2010, s. 14. Artikkelin verkkoversio.
  10. Sofia Lahti: Mietoisten seurakunta – itsenäisenä vuodesta 1865, s. 99. Teoksessa: Sinikka Kauko-Vainio & Paavo Kairavuo (toim.): Mietoinen ajan aallokossa. Turku: Mietoisten kunta, 2002. ISBN 952-91-3754-0.
  11. Ikala-Suomalainen, Sirpa, Olavi Larjama & Harri Suomalainen (toim.): Kivi ja multa - Vehmaan kultaa. Vehmaan kivityön vaiheita, s. 23-27. Vehmaa: Vehmaan kotiseutuyhdistys, 1995. Kirjan verkkoversio palvelussa DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa (pdf) (viitattu 9.5.2021).
  12. Marekivi Mynämäen kunta. Viitattu 25.11.2019.
  13. Helteinen varaslähtö Pyhän Henrikin pyhiinvaellukseen 18.6.2005. Turun Sanomat. Viitattu 14.1.2013.
  14. Mynämäki, Karjalan kylän sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  15. Mynämäki, Mietoinen Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  16. Mynämäki, Mynämäen kirkon sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  17. Kormano, Riitta: Sotamuistomerkki Suomessa. Voiton ja tappion modaalista sovittelua, s. 398-399. Turun yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Taidehistoria, Juno - Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelm. ISBN 787-951-29-5897-9. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 23.12.2017).
  18. a b Tuomisto 1998:315-316
  19. Tuomisto 1998: 148.
  20. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 273. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  21. Katariina Mäkinen-Önsoy: Mynämäessä julkistettiin Vesipyörä-teos Turun Seutusanomat. 14.6.2017. Viitattu 23.12.2017.
  22. Tuomisto 1998:316.