Luettelo Pälkäneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Pälkäneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Pälkäneen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Pälkäneeseen on liitetty Luopioisten kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Daniel Medelplanin muistokivi[1] Mökin piha, Medelplanintie 45 Tauriala 61.3544°N, 24.4214°E 1964[2]
Daniel Medelplanin muistomerkki[3]

Rauniokirkon vieressä

Onkkaala 61.3468°N, 24.2614°E 1949 Daniel Medelplanin muistomerkki 1949.JPG
Ilmavalvontapaikan muistolaatta[4] Unnaanmäen korkeimmalla kohdalla metsässä, Laitikkala (paikkalinkki likimääräinen) Laitikkala 61.2536°N, 24.3369°E
Karjalaan jääneiden muistomerkki ”Elämän kirja”[5] Pälkäneen kirkon vieressä, Onkkaalantie 81 Onkkaala 61.3389°N, 24.266°E 1961 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Palkane 1961.JPG
Kostianvirran taistelun muistomerkki[6][7] Nenäpääntien päässä Onkkaala 61.3331°N, 24.2662°E Packalén, J. A. J. A. Packalén 1906 J A Packalen Kostianvirran taistelun muistomerkki 1906.JPG
Laitikkalan taistelun muistomerkki[8] Köökinmäentie 17 Laitikkala 61.2539°N, 24.351°E 1919 Laitikkalan taistelun muistomerkki 1919.JPG
Luopioisten sankaripatsas Hiihtävä sotilas[9] Luopioisten sankarihautausmaa, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3623°N, 24.6552°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1946 Luopioisten sankarimuistomerkki.JPG
Luopioisten v. 1918 vapaussodan muistomerkki Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3623°N, 24.6552°E Heinänen , UrhoUrho Heinänen ja Willehad Martin[10] 1921 Luopioisten 1918 muistomerkki 1.jpg
Luopioisten v. 1918 punaisten muistomerkki Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3623°N, 24.6552°E Luopioisten 1918 muistomerkki 2.jpg
Olaus Castreniuksen muistomerkki[11] Rauniokirkon vieressä Onkkaala 61.3468°N, 24.2619°E 1982 Olaus Castreniuksen muistomerkki 1982.JPG
Pälkäneen Lotta Svärdin muistokivi[12][13] Syrjänharju, Pälkäneen vesitornin lähellä, Syrjänharjuntie 12 (paikkalinkki likimääräinen) Onkkaala 61.346°N, 24.2555°E 2003 Syrjänharju Lotta muistomerkki.jpg
Pälkäneen sankaripatsas[5] Pälkäneen sankarihautausmaa, Onkkaalantie 81 Onkkaala 61.3385°N, 24.2661°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1949 Pälkäne sankarimuistomerkki.JPG
Pälkäneen vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[14] Tommolan hautausmaa, Onkkaalantie 9–11 Tommola 61.3239°N, 24.2752°E 1947 Palkaneen vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki 1947.jpg
Pälkäneen vapaussodan sankaripatsas[15][16] Tommolan hautausmaa, Onkkaalantie 9–11 Tommola 61.3247°N, 24.2764°E 1923 Palkaneen vapaussodan sankaripatsas 1923.JPG
Severi Nuormaan syntymäkodin muistolaatta[17] Tien varressa luonnonkivessä, Kantokyläntie (karttalinkki epämääräinen) Kantokylä 61.3084°N, 24.2926°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä[18] 1966[19]
Suomen Weberin pisteen muistomerkki[20] Rautajärventien ja Oikotien risteyksen luoteispuolella Rautajärvi, Luopioinen 61.4104°N, 24.7236°E 1979

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Medelplan-museo kuljettaa aapisten ihmemaailmaan; Hämeen Sanomat 23.6.2005
  2. Hannu Vuorensola: Pälkäneen historia II, s. 699. Pälkäneen kunta, 1988. ISBN 951-99956-0-9.
  3. Lukutaidon tarina; Pälkäneen rauniokirkko
  4. Ulla Siren: Kuusi minuuttia lisäaikaa tamperelaisille; Sydän-Hämeen Lehti 23.6.2016
  5. a b Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Pälkäne; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  6. Arkeologinen selvitys Roholan asemakaavan suunnittelualueen ympäristössä - Arkeologinen inventointi 2013, sivu 10; Pälkäneen kunta
  7. Lauri Teivainen: ”Kostian patsaan pystyttämisestä”, Pälkäneen kirja, s. 116–117. Alkuperäinen julkaisu: Kunnallistiedot 30.4.1955. Pälkäne-Seura, 1990. ISBN 952-90-1783-9.
  8. Ulla Siren: Löytöjä kylistä ja kyläteiltä; Sydän-Hämeen Lehti 6.9.2012
  9. Luopioisten kirkko; Pälkäneen seurakunta
  10. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 239. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  11. Olaus Castreniuksen muistokiven paljastus; Castrensuku.fi
  12. Ulla Siren: Lottien osoittamalla tiellä tarvitaan tarmoa ja lempeitä käsiä; Sydän-Hämeen Lehti 24.4.2017
  13. Sotaveteraani, 10.9.2003. lähde tarkemmin?
  14. Lauri Teivainen: Pälkäneen kirja, s. 152. Pälkäne-Seura, 1990. ISBN 952-90-1783-9.
  15. Hannu Vuorensola: Pälkäneen Historia II, s. 370–372. Pälkäneen kunta, 1988. ISBN 951-99956-0-9.
  16. Seppo Satamo: Pienistä kivistä mahtava muuri. Pälkäneen suojeluskunnan ja Lotta Svärd paikallisosaston historia, s. 51–55. , 1997. ISBN 952-90-8644-X.
  17. Ulla Siren: Väsymätön valistaja – 150 vuotta: Sepän poika Severi Kantokylästä varttui runoilijaksi ja kansansivistäjäksi Sydän-Hämeen Lehti. 30.10.2015. Viitattu 8.12.2017.
  18. Sisko Elina Petäjä Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 8.12.2017.
  19. Severi Nuormaa, etevä opettaja ja kansansivistysmies. Pälkäneen Joulu, 1966, 14. vsk, s. 25–26. Pälkäneen yhteiskoulu.
  20. Kuvia kylältä 10.2.2011. Rautajärven kyläyhdistys ry. Viitattu 29.6.2019.