Luettelo Pälkäneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Pälkäneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Pälkäneen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Pälkäneeseen on liitetty Luopioisten kunta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Autiomaa[1] Luopioistentien ja Keskitien välinen alue, Luopioistentie 289 Luopioinen 61.3638°N, 24.651°E Matskin, YuriYuri Matskin Yuri Matskin Autiomaa.JPG
Daniel Medelplanin muistokivi[2] Mökin piha, Medelplanintie 45 Tauriala 61.3544°N, 24.4214°E 1964[3] Daniel Medelplanin muistokivi Palkane.jpg
Daniel Medelplanin muistomerkki[4]

Rauniokirkon vieressä, Rauniokirkontie

Onkkaala 61.3468°N, 24.2614°E 1949 Daniel Medelplanin muistomerkki 1949.JPG
Fibonaccin portaat[1] Syrjänharju (karttalinkki likimääräinen) 61.3461°N, 24.2556°E Hofmann, Annabella ClaudiaAnnabella Claudia Hofmann
Henkäys[1] Aitoon koulutuskeskus, Tulikalliontie 54 Luopioinen 61.3695°N, 24.5095°E Giussani, GiulianoGiuliano Giussani Giuliano Giussani Henkays.JPG
Ilmavalvontapaikan muistolaatta[5] Kivessä Unnaanmäen korkeimmalla kohdalla metsässä, Laitikkala (paikkalinkki likimääräinen) Laitikkala 61.2536°N, 24.3369°E
Jokainen meistä[6] Kunnantalon läheisyydessä, Keskustie 1 61.3402°N, 24.2712°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 2006 Arja Maarit Puhakka Jokainen meista 2006.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki ”Elämän kirja”[7][8] Pälkäneen kirkon vieressä, Onkkaalantie 81 Onkkaala 61.3389°N, 24.266°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1961 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Palkane 1961.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Luopioinen Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen 61.3615°N, 24.6551°E 1956[9] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Luopioinen.JPG
Kideoff[1] Regon hallin seinä, Luopioistentie 219 Luopioinen 61.361°N, 24.6389°E Ahopelto, Pauli ApolloPauli Apollo Ahopelto Pauli Apollo Ahopelto Kideoff.JPG
Kideon[1] Talasniemi, Talasniemenkuja Luopioinen 61.3579°N, 24.6636°E Ahopelto, Pauli ApolloPauli Apollo Ahopelto Pauli Apollo Ahopelto Kideon.JPG
Kostianvirran taistelun muistomerkki[10][11] Nenäpääntien päässä Onkkaala 61.3331°N, 24.2662°E Packalén, J. A. J. A. Packalén 1906 J A Packalen Kostianvirran taistelun muistomerkki 1906.JPG
Laitikkalan taistelun muistomerkki[12] Köökinmäentie 17 Laitikkala 61.2539°N, 24.351°E 1919 Laitikkalan taistelun muistomerkki 1919.JPG
Luopioisten 125-vuotismuistomerkki Luopioisten entisen kunnantalon edessä, Museotie 1 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3631°N, 24.6531°E 1993 Luopioisten 125 vuotismuistomerkki 1993.JPG
Luopioisten sankaripatsas Hiihtävä sotilas[13] Luopioisten sankarihautausmaa, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3623°N, 24.6552°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1946 Luopioisten sankarimuistomerkki.JPG
Luopioisten v. 1918 vapaussodan muistomerkki Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.3622°N, 24.6553°E Heinänen , UrhoUrho Heinänen ja Willehad Martin[14] 1921 Luopioisten 1918 muistomerkki 1.jpg
Luopioisten v. 1918 punaisten muistomerkki[15] Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen (kirkonkylä) 61.361°N, 24.6568°E 1949 Luopioisten 1918 muistomerkki 2.jpg
Lupaus[16] Mikkolan pelto, Luopioistentien ja Keskitien välinen alue; Luopioistentie 303 Luopioinen 61.3641°N, 24.6535°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 2006 Anitta Toivio Lupaus 2006.JPG
Muistelutaulu 1[1] Keskustien varsi, Keskustie 1 61.34°N, 24.2702°E Poutanen, TiinaTiina Poutanen Tiina Poutanen Muistelutaulu Palkane.JPG
Muistelutaulu 2[1] Luopioistentien ja Keskitien välinen alue, Reinonreitti 2 Luopioinen 61.3636°N, 24.6526°E Poutanen, TiinaTiina Poutanen Tiina Poutanen Muistelutaulu Luopioinen.JPG
Muualle haudattujen muistoksi, Luopioinen Luopioisten kirkko, Keskitie 13 Luopioinen 61.3616°N, 24.6555°E Muualle haudattujen muistoksi Luopioinen.jpg
Olaus Castreniuksen muistomerkki[17] Rauniokirkon vieressä, Rauniokirkontie Onkkaala 61.3468°N, 24.2619°E 1982 Olaus Castreniuksen muistomerkki 1982.JPG
Oodi ikuiselle odottajalle[1] Talasniemi, Talasniemenkuja Luopioinen 61.3578°N, 24.6636°E Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna Sanna Karlsson Sutisna Oodi ikuiselle odottajalle.JPG
Paratiisin vartija[1][18] Aitoon koulutuskeskus, Tulikalliontie 54 Luopioinen 61.3695°N, 24.5094°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 2009 Anitta Toivio Paratiisin vartija 2009.JPG
Pälkäneen Lotta Svärdin muistokivi[19][20] Syrjänharju, Pälkäneen vesitornin lähellä, Syrjänharjuntie 12 Onkkaala 61.346°N, 24.2555°E 2003 Syrjänharju Lotta muistomerkki.jpg
Pälkäneen sankaripatsas[7] Pälkäneen sankarihautausmaa, Onkkaalantie 81 Onkkaala 61.3385°N, 24.2661°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1949 Pälkäne sankarimuistomerkki.JPG
Pälkäneen vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[21] Tommolan hautausmaa, Onkkaalantie 9–11 Tommola 61.3239°N, 24.2752°E 1947 Palkaneen vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki 1947.jpg
Pälkäneen vapaussodan sankaripatsas[22][23] Tommolan hautausmaa, Onkkaalantie 9–11 Tommola 61.3247°N, 24.2764°E 1923 Palkaneen vapaussodan sankaripatsas 1923.JPG
Se täytti ne vedellä[1] Alkujaan Syrjänharju, siirretty Aitoon koulutuskeskukselle; Tulikalliontie 54 Luopioinen 61.3692°N, 24.5104°E Jokela, KatjaKatja Jokela Katja Jokela Se taytti ne vedella.JPG
Severi Nuormaan syntymäkodin muistolaatta[24] Tien varressa luonnonkivessä, Kantokyläntie Kantokylä 61.3116°N, 24.2834°E Petäjä, SiskoSisko Petäjä[25] 1966[26] Sisko Petaja Severi Nuormaan syntymakodin muistolaatta 1966.JPG
Suomen Weberin pisteen muistomerkki[27] Rautajärventien ja Oikotien risteyksen luoteispuolella Luopioinen, Rautajärvi 61.4104°N, 24.7236°E 1979 Suomen Weberin pisteen muistomerkki 1979.JPG
Teloituspaikan muistoristi ja muistolaatta[28][29] Rankkimäki, ns. Kolmen Kallen mäellä, pari kilometriä Luopioisten keskustasta Rautajärvelle päin Luopioinen-Rautajärvi-tien lännenpuolisessa reunassa; Luopioistentie 542 Luopioinen 61.3813°N, 24.6679°E

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Lentosuukko / Flying kiss[1] Vesitorni, Väinö Sipilän tie 93 - Poistettu 61.3464°N, 24.2541°E Svetlova, VeraVera Svetlova
Liikkeellä[30] Pälkäneen urheilukenttä, Koulutie 3 - Poistettu 61.3385°N, 24.2715°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 2004

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k Tommi Liljedahl: Kymmenen vuotta myöhemmin; Sydän-Hämeen Lehti 20.11.2015
  2. Medelplan-museo kuljettaa aapisten ihmemaailmaan; Hämeen Sanomat 23.6.2005
  3. Hannu Vuorensola: Pälkäneen historia II, s. 699. Pälkäneen kunta, 1988. ISBN 951-99956-0-9.
  4. Lukutaidon tarina; Pälkäneen rauniokirkko
  5. Ulla Siren: Kuusi minuuttia lisäaikaa tamperelaisille; Sydän-Hämeen Lehti 23.6.2016
  6. Jokainen meistä Pälkäne; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  7. a b Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Pälkäne; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  8. Mikkola, Jukka: Kuvanveistäjä Walter Mikkola (1913 - 1987) Jukka Mikkolan kotisivu. Viitattu 6.6.2020.
  9. Kaiverrus muistomerkissä
  10. Arkeologinen selvitys Roholan asemakaavan suunnittelualueen ympäristössä - Arkeologinen inventointi 2013, sivu 10; Pälkäneen kunta
  11. Lauri Teivainen: ”Kostian patsaan pystyttämisestä”, Pälkäneen kirja, s. 116–117. Alkuperäinen julkaisu: Kunnallistiedot 30.4.1955. Pälkäne-Seura, 1990. ISBN 952-90-1783-9.
  12. Ulla Siren: Löytöjä kylistä ja kyläteiltä; Sydän-Hämeen Lehti 6.9.2012
  13. Luopioisten kirkko; Pälkäneen seurakunta
  14. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 239. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. Punaisten muistomerkki, Luopioinen; Punaisten muistomerkit
  16. Lupaus Luopioinen Pälkäne; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  17. Olaus Castreniuksen muistokiven paljastus; Castrensuku.fi
  18. CV; Anitta-Toivio.fi
  19. Ulla Siren: Lottien osoittamalla tiellä tarvitaan tarmoa ja lempeitä käsiä; Sydän-Hämeen Lehti 24.4.2017
  20. Sotaveteraani, 10.9.2003. lähde tarkemmin?
  21. Lauri Teivainen: Pälkäneen kirja, s. 152. Pälkäne-Seura, 1990. ISBN 952-90-1783-9.
  22. Hannu Vuorensola: Pälkäneen Historia II, s. 370–372. Pälkäneen kunta, 1988. ISBN 951-99956-0-9.
  23. Seppo Satamo: Pienistä kivistä mahtava muuri. Pälkäneen suojeluskunnan ja Lotta Svärd paikallisosaston historia, s. 51–55. , 1997. ISBN 952-90-8644-X.
  24. Ulla Siren: Väsymätön valistaja – 150 vuotta: Sepän poika Severi Kantokylästä varttui runoilijaksi ja kansansivistäjäksi Sydän-Hämeen Lehti. 30.10.2015. Viitattu 8.12.2017.
  25. Sisko Elina Petäjä Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 8.12.2017.
  26. Severi Nuormaa, etevä opettaja ja kansansivistysmies. Pälkäneen Joulu, 1966, 14. vsk, s. 25–26. Pälkäneen yhteiskoulu.
  27. Kuvia kylältä 10.2.2011. Rautajärven kyläyhdistys ry. Viitattu 29.6.2019.
  28. Teloituspaikka, Luopioinen; Punaisten muistomerkit
  29. Rankkimäessä paljastetaan muistomerkki; Sydän-Hämeen lehti 20.5.2018
  30. Liikkeellä Pälkäne; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo