Rautajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautajärven kylä. Pohjantien, Rautajärventien ja Luopioistentien risteys.
Tämä artikkeli käsittelee kylää Pälkäneellä. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Rautajärvi on kylä Pälkäneellä Kaakkois-Pirkanmaalla entisen Luopioisten kunnan alueella. Rautajärvi sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Luopioisten kirkonkylästä ja noin 30 kilometrin päässä Pälkäneen keskustasta. Kylästä on matkaa Tampereelle noin 65 kilometriä.

Rautajärven taajama sijaitsee teiden 322 ja 3200 risteyksen vieressä Rautajärven ja Kantolan kylien rajalla. Taajamassa asuu noin 200 vakituista asukasta, koko kylässä yli 400. Palveluja Rautajärvellä ovat muiden muassa Parturi-Kampaamo Sandra, Kahvila Ravintola EloTähkä, Punttisali Ironlake Kymi sekä sekatavarakauppa Hippeläinen, tosin ruokakauppaa ei enää ole. Rautajärven viimeinen K-kauppa oli K-extra Rautajärvi, joka suljettiin vuonna 2006. Kylälle perustettiin uusi kyläkauppa 2012. Kiinteistö sai jo remonttivaiheessa nimen Pälkäneen itäkeskus.lähde?

Kylässä on noin 25 oppilaan peruskoulun alakoulu, joka kattaa koko Pälkäneen kunnan itäisimmän osan.

Rautajärvi sijaitsee Laipanmaan laajan metsäalueen vieressä ja kylästä pääsee sen retkeilyreiteille. Kylän keskellä maisemassa kohoaa Kuhmalahdelta Lammille ulottuvaan pitkittäisharjujaksoon kuuluva Rautakankaan soramuodostuma, jonka äärellä kylän keskus sijaitsee. Kylässä sijaitsee myös samanniminen järvi Rautajärvi (laajuudeltaan 2,43 neliökilometriä), joka on Kukkian pohjoisin osa.

Kylän tapahtumia ovat muun muassa vuosittain elokuun alussa pidettävät markkinat ja maaliskuussa järjestettävät metsätyöperinnepäivät. Rautajärven Mopokerho järjestää talvisin Jääpiitvei-kilpailut pappamopoille.

Rautajärvellä toimii muun muassa kyläyhdistys, Luopioisten sahtiseura sekä vanhoja mopoja harrastava Rautajärven Mopokerho.

Pirkanmaan vuoden kylä 2013 on Rautajärvi.

Rautajärven postinumero on 36910.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]