Luettelo Hangon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Hangon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hangossa julkisilla paikoilla pysyvästi olevat taideteokset ja muistomerkit sekä muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla ja niiden läheisyydessä olevia muistomerkkejä, mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia teoksia. Luettelossa teokset ovat nimien mukaisessa akkosjärjestyksessä.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
305 mm:n tykin alusta[1][2] Tvärminnen tykistöratapiha Tvärminne 59.8393°N, 23.1848°E
Englannin linjan sektorimajakka[3] Itäsatama, aik. Tulliniemi Itäsatama 59.8214°N, 22.9645°E 1888, 1988 Englannin linjan sektorimajakka 1888 1988.jpg
Finn-Balticin muistolaatta [4] rantakallio Bulevardin päässä Itälahti 59.8226°N, 22.973°E 1991 Finn-Balticin muistolaatta 1991.jpg
Halmstadintalon muistolaatta[5] Halmstadintalon seinä, Halmstadinkatu 7 Keskusta 59.8297°N, 22.9659°E 1949 Halmstadintalon muistolaatta 1949.jpg
Hangon pataljoonan muistolaatta [6] Kaupungitalon seinä 59.8232°N, 22.9694°E 1967 Svenska frivilligbataljonen.jpg
Hangon vapaudenpatsas[7] Bulevardin eteläpää Itälahti 59.8225°N, 22.9722°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1921, 1943, 1960 Frihetsmonumentet i Hangö.jpg
Hauensuolen kivipiirrokset[8] Hauensuolen saaret Tullisaari ja Kobben 59.8057°N, 22.909°E 1508 (vanhin tunnettu) Hauensuoli.jpg
Hopeahietikon alttarikivi[9] 59.8536°N, 23.0014°E 1958 Hopeahietikon alttarikivi 1958.jpg
Kanuunat[10] Casinonranta
Kappelin muistomerkki[11] länsirinne Kappelisatama 59.8346°N, 22.9275°E 1936 Kappelin muistomerkki 1936.jpg
Kevyt rannikkopatteri Varisniemi
Kevyt rannikkopatteri ja vahva konekivääripesäke Puistovuoret
Kivilohkare ja tappi[12] Hangon museon oven vieressä 59.8218°N, 22.9619°E Kivilohkare ja tappi.jpg
Kolmannen rajajääkäripataljoonan muistolaatta Kaupungintalon seinä Keskusta 1985 Kolmannen rajajääkäripataljoonan muistolaatta 1985.jpg
Leonore[13] Jussi Lundmarkin puisto, Esplanaadi 59.8279°N, 22.9485°E Lilius, Carl-GustafCarl-Gustaf Lilius 1986 Carl-Gustaf Lilius Leonore 1986.JPG
Linnoitusmuseon tykit[14] Linnoitusmuseon piha 59.8218°N, 22.9616°E
Lintu[15] Sibeliuspuisto, Esplanaadi 59.8299°N, 22.976°E Lilius, Carl-GustavCarl-Gustav Lilius 1966 Carl-Gustaf Lilius Lintu 1966 .JPG
Länsisataman pyloni[16] Kuningattarenvuorelta alkavan kivimuurin alkupää Länsisatama 59.8208°N, 22.956°E 1908 Länsisataman pyloni 1908.jpg
Marielle[17] Raatihuoneentori Keskusta 59.8229°N, 22.9694°E Fogelberg, StenSten Fogelberg 1989 Sten Fogelberg Marielle 1989.JPG
Mereen hukkuneiden muistomerkki[18] Vanha hautausmaa, Tulliniementie 26 Vanha hautausmaa 59.8271°N, 22.9444°E 1952 Mereen hukkuneiden muistomerkki 1952.jpg
Merikäärme[19] Vuorikatu 59.825°N, 22.9676°E Muddle Lilius, Kristian Kober, Heikki Räsänen 1999 Muddle Lilius Merikäärme 1999.JPG
Meriharakka[20] Vuorikatu 59.8256°N, 22.9667°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 2000 Pirkko Nukari Meriharakka 2000.JPG
Miinanraivaaja Vzryvillä surmansa saaneiden muistomerkki[21] Ortodoksinen hautausmaa Länsisatama 59.8272°N, 22.9444°E 1916 Miinanraivaaja Vzryvillä surmansa saaneiden muistomerkki 1916.jpg
Mizpan haaksirikko[22] Hautausmaa 59.8366°N, 23.0057°E 1911 Mizpan haaksirikko 1911.jpg
Nordenskiöldin maljapöytä[23] Puistovuoret aik. Kuningatarvuoret Keskusta 59.8226°N, 22.9783°E (1880) 1908 Nordenskiöldin maljapöytä 1880 1908.jpg
Nubben[24] Bulevardi 9 katukäytävä 59.8234°N, 22.9674°E Nubben.jpg
Pioneerien muistomerkki 1942[25] Kartanontiellä, Krogarsintien ja Hankoniementien risteyksen vieressä Santala 59.884°N, 23.1475°E 1943 Pioneerien muistomerkki 1942 1943.jpg
Päätön sotilas[26] Hangon museon ulkopuolella 59.8218°N, 22.9621°E Päätön sotilas.jpg
Ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkki[27] Hangon rintamamuseon vieressä, Hankoniementie Lappohja 59.9076°N, 23.247°E 1981 Ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkki 1981.jpg
Siirtolaismonumentti [28] Rantakallio, Merikatu Itälahti 59.8217°N, 22.9705°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1967 Mauno Oittinen Siirtolaismonumentti 1967.JPG
Sovitus - Försoning[29] Raatihuoneentori Keskusta 59.8226°N, 22.97°E Kajander, CatharinaCatharina Kajander 2008 Catharina Cajander Sovitus Försoning 2008.JPG
Tuntemattoman merimiehen muistolaatta[30] Tulliniemen kärki Tulliniemi. 59.8216°N, 22.965°E 1937
Tuuli mereltä[31] Rantakatu Itäsatama 59.8216°N, 22.965°E Saifulin, RafaelRafael Saifulin 2005 Rafael Saifulin Tuuli mereltä 2005.JPG
Täktomin neuvostomonumentti[32] Täktomintie Itäpuisto, Täktom 59.8316°N, 23.0221°E 1960 Täktomin neuvostomonumentti 1960.jpg
Vesitornin kala[33] Kirkkomäki Keskusta 59.8249°N, 22.9708°E Sandberg, EinarEinar Sandberg Vesitornin kala.jpg
Veteraanimuistomerkki[34] Kirjaston vieressä Keskusta 59.8241°N, 22.9691°E 1989 Veteraanimuistomerkki 1989.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia. Hangon museon julkaisusarja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  • Karttapalvelu Hangon kaupunki. Viitattu 17.7.2017.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 305 mm:n tykin alusta vaunut.org. Viitattu 24.7.2017.
  2. Sotamuistoja - Hanko Hanko. Viitattu 24.7.2017.
  3. Ekström, s. 15,16,17
  4. Ekström, s. 25, 26
  5. Ekström, s. 50-52
  6. Ekström, s. 54, 55
  7. Ekström, s. 35-38
  8. Ekström, s. 11, 12
  9. Ekström, s. 68, 69
  10. Ekström, s. 14,15
  11. Ekström, s. 19, 20
  12. Ekström, s. 63, 64
  13. Ekström, s. 72, 73
  14. Ekström, s. 57
  15. Ekström, s. 71, 72
  16. Ekström, s. 17, 18
  17. Ekström, s. 75
  18. Ekström, s. 22
  19. Vesilohikäärme Muddle Lilius 2009 Salon taidemuseo. Viitattu 17.7.2017.
  20. Ansioluettelo (taiteilijan verkkosivu) Pirkko Nukari. Viitattu 17.7.2017.
  21. Ekström, s. 31-32
  22. Ekström, s. 19
  23. Ekström, s. 12-14
  24. Ekström, s. 64
  25. Ekström, s. 45, 46
  26. Ekström, s. 38, 39
  27. Ekström, s. 59
  28. Ekström, s. 24, 25
  29. Veistoksia ja mjuistomerkkejä Hanko Hangö. Hanko Tourist Office. Viitattu 17.7.2017.
  30. Ekström, s. 21, 22
  31. Ipala. Merja: Tuuli mereltä tuli Hankoon Turun Sanomat. 24.6.2005. Viitattu 17.7.2017.
  32. Ekström, s. 52, 53
  33. Ekström, s. 66
  34. Ekström, s. 59-60