Luettelo Virolahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Virolahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Virolahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Desanttien surmaaman Eerik Kydön surmapaikan muistolaatta[1] Säkäjärventie Tiilikkalassa, lähellä Tiilikkalan metsästysmajaa ?
Jatkosodan JR4:n eli Punamustarykmentin muistomerkki[2] Virojoella lähellä Välitien ja Rantatien risteystä 60.5821°N, 27.7076°E 1991
Klamilan etapin ja Mustamaan rannikkolinnakkeen muistolaatta[3] Klamilan satama Lommi, AlpoAlpo Lommi 2009
Klamilan ilmavalvontatornin muistolaatta[4] Pyölinvuorin näkötorni 60.5208°N, 27.4851°E 1996
Klamilan kirkon alueen sankarivainajat 1939-1944[5] Klamilan kyläkirkon piha, Museotie 1903 Klamila 60.5163°N, 27.457°E Klami, MattiMatti Klami 1990
Linnoituspataljoona 4:n muistomerkki[6][7] Bunkkerimuseon alueella
Pilkanmäen ilmavalvontatornin muistolaatta[8] Nopalan kylän Pilkanmäki 2010
Polkupyöräkomppanian muistomerkki[9] Metsässä lähellä Kotola-Mattilan VPK:n taloa 1940
Rannikkopuolustajien muistomerkki[10] Klamilan satama 2003
Ruotsalaisten Salpa-aseman rakentajien muistomerkki[11] Harjun oppimiskeskuksen piha-alue
Saksalaisen Ju 188 tiedustelukoneen putoamispaikan muistolaatta[12] Virojoen Punkka ?
Sankarimuistomerkki Suru Usko ja Toivo, Virolahti [13][14] Virolahden kirkon sankarihautausmaa, Kirkontie 500 60.5095°N, 27.6871°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1953 Virolahti sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistolaatta[15] Reemiläntien ja Virojoentien välissä olevan liiketalon seinä 60.5831°N, 27.7067°E ?, ?? ? 1977
Suuri-Pisin taistelun muistomerkki[7][16] Noin 5 km:n päässä Virolahden rannikosta 60.4463°N, 27.6325°E (tarkkuus 500 m) 1960-luku
Uuno Klamin muistomerkki[17] Klamilan kyläkirkon piha, Museotie 1903 Klamila 60.5162°N, 27.4571°E Renvall, BenBen Renvall 1963
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[18] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5093°N, 27.6877°E koordinaatit likimääräiset 1945
Valkjärven varuskunta-alueen muistomerkki[19] Ravijoella Koulutilantien varrella 60.5447°N, 27.5235°E 1960-luku
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki[20] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5092°N, 27.6877°E koordinaatit likimääräiset 1919 Virolahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Virolahden rannikon puolustajien muistomerkki[21] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5096°N, 27.6867°E 1991 Virolahti rannikon puolustajat.jpg
Virolahden saariston taisteluiden muistolaatat[7][22] Huovarin luoto, Virolahden edusta (rajavyöhykkeellä) 60.3956°N, 27.7037°E 1994

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leikkonen, sivu 42
  2. Leikkonen, sivu 28
  3. Leikkonen, sivu 39
  4. Leikkonen, sivu 36
  5. Leikkonen, sivu 5
  6. Leikkonen, sivu 23
  7. a b c Virolahti; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  8. Leikkonen, sivu 37
  9. Leikkonen, sivu 29
  10. Leikkonen, sivu 38
  11. Leikkonen, sivut 21-22
  12. Leikkonen, sivu 43
  13. Virolahti, Virolahden hautausmaa ja sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  14. Leikkonen, sivu 3
  15. Leikkonen, sivu 6
  16. Leikkonen, sivu 24
  17. ”Hänen musiikissaan soi meri.” Uuno Klamin muistomerkki paljastettiin. Helsingin Sanomat, 26.8.1963, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  18. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Virolahti; Punaisten muistomerkit
  19. Leikkonen, sivu 30
  20. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 329. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  21. Leikkonen, sivu 27
  22. Leikkonen, sivu 25