Luettelo Virolahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Virolahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Virolahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Desanttien surmaaman Eerik Kydön surmapaikan muistolaatta[1][2] Säkäjärventie Tiilikkalassa, lähellä Tiilikkalan metsästysmajaa (likimääräinen karttalinkki Tiilikkalan kylälle) 60.5985°N, 27.6686°E
Jatkosodan JR4:n eli Punamustarykmentin muistomerkki[3] Virojoella lähellä Välitien ja Rantatien risteystä Virojoki 60.5821°N, 27.7076°E 1991 Jatkosodan JR4 muistomerkki Virolahti.jpg
Johannes Takasen patsas[4] Johannes Takasen puisto kunnantalon vieressä, Opintie 60.5834°N, 27.7099°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1985 Johannes Takasen patsas by Erkki Kannosto.JPG
JV koulutuskeskus 22:n muistolaatta[5] Harjun oppimiskeskus, Katariinankuja 19 (karttalinkki likimääräinen) 60.5351°N, 27.5429°E
Klamilan etapin ja Mustamaan rannikkolinnakkeen muistolaatta[6] Klamilan satama (karttalinkki likimääräinen) 60.5069°N, 27.4788°E Lommi, AlpoAlpo Lommi 2009
Klamilan ilmavalvontatornin muistolaatta[7] Pyölinvuorin näkötorni 60.5208°N, 27.4851°E 1996
Klamilan kirkon alueen sankarivainajat 1939-1944[8] Klamilan kyläkirkon piha, Museotie 1903 Klamila 60.5163°N, 27.457°E Klami, MattiMatti Klami 1990
Linnoituspataljoona 4:n muistomerkki[9][10] Bunkkerimuseon alueella, Vaalimaantie 1318 (karttalinkki likimääräinen) 60.5729°N, 27.5938°E
Pilkanmäen ilmavalvontatornin muistolaatta[11][12] Pilkanmäki Nopala 60.6027°N, 27.4546°E 2010
Polkupyöräkomppanian muistomerkki[13] Metsässä lähellä Kotola-Mattilan VPK:n taloa, Mattilantie 308 (karttalinkki likimääräinen) 60.6153°N, 27.7625°E 1940
Rannikkopuolustajien muistomerkki[14] Klamilan satama (karttalinkki likimääräinen) 60.5069°N, 27.4787°E 2003
Ruotsalaisten Salpa-aseman rakentajien muistomerkki[15] Harjun oppimiskeskuksen piha-alue, Katariinankuja 19 60.5344°N, 27.5519°E
Saksalaisen Ju 188 tiedustelukoneen putoamispaikan muistolaatta[16] Virojoen Punkka (karttalinkki likimääräinen) 60.6081°N, 27.6681°E
Sankarimuistomerkki Suru Usko ja Toivo, Virolahti [17][18] Virolahden kirkon sankarihautausmaa, Kirkontie 500 60.5095°N, 27.6871°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1953 Virolahti sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistolaatta[19] Liiketalon Reemiläntie 2 seinässä, Tallimäki–Virojoki-tien (yhdystie 3513) puoleisella sivulla 60.5831°N, 27.7067°E 1977 Sotaan lähdön muistolaatta Virojoki.jpg
Suomenhevosen muistomerkki Harjun oppimiskeskuksen piha-alue, Katariinankuja 19 60.5351°N, 27.5428°E
Suuri-Pisin taistelun muistomerkki[10][20] Noin 5 km:n päässä Virolahden rannikosta (karttalinkin tarkkuus 500  m) 60.4463°N, 27.6325°E 1960-luku
Talonpoikaispurjehduksen muistomerkki Klamilan satama 60.5072°N, 27.4793°E
Uuno Klamin muistomerkki[21] Klamilan kyläkirkon piha, Museotie 1903 Klamila 60.5162°N, 27.4571°E Renvall, BenBen Renvall 1963 Klami.JPG
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[22] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5091°N, 27.6907°E 1945 Vakaumuksensa puolesta kuolleiden mm Virolahti.jpg
Valkjärven varuskunta-alueen muistomerkki[23] Ravijoella Koulutilantien varrella 60.5447°N, 27.5235°E 1960-luku
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki[24] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5095°N, 27.6891°E 1919 Virolahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Virolahden entisten kirkkojen muistokivi[25] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5094°N, 27.6883°E 2016 Memorial of Virolahti previous wooden churches.jpg
Virolahden rannikon puolustajien muistomerkki[26] Virolahden kirkon hautausmaa, Kirkontie 500 60.5096°N, 27.6867°E 1991 Virolahti rannikon puolustajat.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leikkonen, sivu 42
  2. Desanttien surmaaman Eerik Kydön surmapaikan muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  3. Leikkonen, sivu 28
  4. Yhdistyksen historiaa; Johannestakanenseura.fi
  5. JV koulutuskeskus 22:n muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  6. Leikkonen, sivu 39
  7. Leikkonen, sivu 36
  8. Leikkonen, sivu 5
  9. Leikkonen, sivu 23
  10. a b Virolahti; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  11. Leikkonen, sivu 37
  12. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 28) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  13. Leikkonen, sivu 29
  14. Leikkonen, sivu 38
  15. Leikkonen, sivut 21-22
  16. Leikkonen, sivu 43
  17. Virolahti, Virolahden hautausmaa ja sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  18. Leikkonen, sivu 3
  19. Leikkonen, sivu 6
  20. Leikkonen, sivu 24
  21. ”Hänen musiikissaan soi meri.” Uuno Klamin muistomerkki paljastettiin. Helsingin Sanomat, 26.8.1963, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  22. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Virolahti; Punaisten muistomerkit
  23. Leikkonen, sivu 30
  24. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 329. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  25. Virolahden kirkkojen historiaa Haminan seurakunnat. Viitattu 8.8.2020.
  26. Leikkonen, sivu 27

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]