Luettelo Rauman julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Rauman julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Rauman kaupungissa julkisissa paikoissa olevia pysyviä patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Rauman kaupunkiin on liitetty Rauman maalaiskunta sekä Kodisjoen ja Lapin kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1964 merionnettomuudessa kuolleiden muistomerkki[1] Monnan hautausmaa, kappelin edessä, Kodisjoentie 284 61.0985°N, 21.5523°E 1964 merionnettomuudessa kuolleiden muistomerkki.JPG
ABC[2] Nyberginpuisto, Otan aukion puoleinen alue, Syväraumankadun varrella Kaivopuisto 61.1366°N, 21.4875°E Horila, KerttuKerttu Horila 1999 Kerttu Horila ABC 1999.jpg Wikidata-logo.svg
Alfred Kordelinin rintakuva[3] Kanalin varrella oleva puistikko 61.1279°N, 21.5051°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1919 Wäinö Aaltonen Alfred Kordelinin rintakuva 1919.jpg
Ammattitaito[3] Entinen Rauman ammatillinen oppilaitos (nyk. WinNova), Satamakatu 19 61.1287°N, 21.4872°E Salo, AilaAila Salo 1982
Elämän merkki[3] Terveyskeskus, ulkoseinä 61.1295°N, 21.5229°E Horila, KerttuKerttu Horila 1991 Kerttu Horila Elaman merkki 1991.JPG
Fransiskaanipatsas[3] Pyhän Ristin kirkon edusta 61.13°N, 21.5113°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1974 Jussi Vikainen Fransiskaanipatsas 1974.jpg
Hj. Nortamon muotokuva[3] Nortamo-aukio, Ruikan puisto 61.129°N, 21.5068°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1930 Wäinö Aaltonen HJ. Nortamon muotokuva 1930.jpg
Hukkuneiden merimiesten muistomerkki[3] Ankkuripuisto 61.1271°N, 21.5042°E Vainio, HannuHannu Vainio 1951 Hannu Vainio Hukkuneiden merimiesten muistomerkki 1951.jpg
Ihminen ja työ[3] Entinen Hollming Oy:n telakka (v:een 1991, nyk. Rauman sataman aluetta) 61.1304°N, 21.4545°E Salo, AilaAila Salo 1975
Itämaisen sodan muistoreliefi[3] Merenkulkuoppilaitoksen sisäpihan kallio, Suojantie 2 61.1261°N, 21.478°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1942
Jatulintarha[3] Rafael ja Teresia Lönnströmin puisto, Kappelinsalmi, Syväraumankatu 41 61.1417°N, 21.4844°E Raumalainen ”Vendi-siirtokunta” eli Maija Kantanen, Kirsi Backman, Pirjo Heino, Heli Väisänen ja Taru-Taina Nora 1999
John Nurmisen rintakuva[3] Satamakatu 14 (Kalliokadun haarautumiskohdassa) 61.1292°N, 21.4932°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1971 (1948)
Kanali Helm[3] Kanalin varrella oleva puistikko 61.1275°N, 21.5047°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1947 Mauno Oittinen Kanali Helm 1947.jpg
Kiäl[3] Rauman pääkirjaston sisäpiha, Alfredinkatu 1 61.1266°N, 21.5017°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2004 Jaakko Niemela Kial 2004.JPG
Klyykka Kanalin ranta 61.1275°N, 21.5028°E Pursiheimo, MattiMatti Pursiheimo 2016 Matti Pursiheimo Klyykka 2016.jpg
Kolme Sulotarta[3] Kesällä Rauman kanalissa ja talvella Rauman puutarhan tiloissa 61.1287°N, 21.5052°E Horila, KerttuKerttu Horila 1999 Kerttu Horila Kome Sulotarta 1999.jpg
Kordelinin kappeli, portaaliveistokset[4] Rauman vanha hautausmaa 61.1258°N, 21.5197°E Wikström, EmilEmil Wikström 1922–1940 Kordelinin kappelin portaaliveistos 2 by Wikström.jpg
Käsityötaidon muistomerkki[3] Pajaketo, Pohjankadun ja Raumajoen välissä 61.1293°N, 21.5147°E Nurmi, LeeviLeevi Nurmi (jalusta) 1979 Leevi Nurmi Kasityotaidon muistomerkki 1979.JPG
Lento-veistos[3] Tikkalan edessä oleva puisto 61.1215°N, 21.4745°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1962
Mesikämmen ja havununna[3] UPM:n tehdasalueella, puutalo Norjalan edustalla, Tikkalantie 3 61.1203°N, 21.48°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1999
Myötäinen (Yrittäjäpatsas)[3] Vännin puisto, Tarvontorin ja linja-autoaseman välissä 61.1307°N, 21.5057°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1986 Toivo Kultti Myötäinen (Yrittäjäpatsas) 1986.jpg
Nuori tuuli[3] Pyynpään koulu, Vähäkinnontie 7 61.1396°N, 21.5098°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1990 Reijo Paavilainen Nuori tuuli 1990.JPG
Nyplääjäpatsas[3] Helsingintori, Vähämalminkatu 5 61.1264°N, 21.5101°E Räike, KaukoKauko Räike 1976 Kauko Raike Nyplaajapatsas 1976.JPG
Pilvilinnanväylä Parpansalin puisto 61.1271°N, 21.5001°E Morlock, SuzanneSuzanne Morlock, Messersmith, GlennGlenn Messersmith, Thorström, TarmoTarmo Thorström 2015 Suzanne Morlock & Glenn Messersmith & Tarmo Thorström Pilvilinnanväylä 2015.jpg
Poika purolla (Tiedon lähteellä)[3] Uotilan koulun piha, Uotilan vanhatie 39 61.1306°N, 21.5693°E Aro, UnoUno Aro 1952
Punaiset portaat[3] Kaunisjärven puisto 61.1283°N, 21.522°E Luukko, EsaEsa Luukko 1997 Esa Luukko Punaiset portaat 1997.jpg
Punaisten muistomerkki[3][5] Rauman vanha hautausmaa 61.1261°N, 21.5212°E Reunanen, KaarloKaarlo Reunanen 1944(?) Punaisten muistomerkki Rauma.jpg
Rauma Flikk Taidemuseon edusta Vanhakaupunki 61.1283°N, 21.5175°E Horila, KerttuKerttu Horila 2014 Kerttu Horila Rauma Plikk 2014.jpg
Rauman rautatien muistomerkki (Radanrakentajien patsas)[3][6] Rautatieaseman edusta, Karjalankatu 15-19 61.1318°N, 21.4928°E Aro, UnoUno Aro 1962 Uno Aro Rauman rautatien muistomerkki 1962.jpg
Rotary-patsas[7][8] Petäjäs 61.1353°N, 21.4536°E 1982
Saman auringon alla[9] Aittakarinkadun kiertoliittymä 61.1258°N, 21.4982°E Haapala, TapioTapio Haapala 2018 Tapio Haapala Saman auringon alla 2018.JPG
Sankaripatsas Myrsky asettuu, Rauma[3] Rauman vanha hautausmaa 61.126°N, 21.5191°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1954 Rauma sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Kodisjoki[10] Kodisjoen kirkon sankarihautausmaa, Kodisjoentie 1445 Kodisjoki 61.0255°N, 21.6878°E Liimatainen, KirsiKirsi Liimatainen 1952 Kodisjoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Lappi[11] Lapin kirkon sankarihautausmaa Lappi 61.1042°N, 21.8284°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1950 Lappi sankarimuistomerkki.JPG
Sirkushevonen[3] Tekkalan puisto, Vanha Rauma 61.1269°N, 21.518°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2009 (1946) Emil Cedercreutz Sirkushevonen (1946)2009.jpg
Summan veteraanien patsas[6] Seminaarinmäki, Seminaarinkatu 1 61.1315°N, 21.497°E 1965
Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro (Purjelaiva-aikakauden muistomerkki, Merenkulkijoiden muistomerkki)[3] Keskuspuisto 61.13°N, 21.5015°E Räike, KaukoKauko Räike 1960 Kauko Räike Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro (Purjelaiva-aikakauden muistomerkki) 1960.jpg
Teilauspaikan muistomerkki[12] Teilinummi, Hinnerjoentie 22 Lappi 61.0934°N, 21.8555°E
Terra[3] Valtatie 8, Raumanjoen kohdalla 61.1267°N, 21.5277°E Haukeland, NielsNiels Haukeland 1999
Timantteja, tähdenlentoja, perinteitä[3] Äijänsuo, jäähallin edusta, Nortamonkatu 23 61.1205°N, 21.5051°E Horila, KerttuKerttu Horila 1993 Kerttu Horila Timantteja tahdenlentoja perinteita 1993.JPG
Tulevaisuuden puolesta Urheilukadun ja Raumanmerenkadun risteys Ota 61.1345°N, 21.4842°E Horila, KerttuKerttu Horila, Kempas, LasseLasse Kempas, Tuominen, ImmoImmo Tuominen ja Vainio, TarmoTarmo Vainio 1982 Kerttu Horila & Lasse Kempas & Immo Tuominen & Tarmo Vainio Tulevaisuuden puolesta 1982.jpg
Uneksija[3] Kanalinrannanpuiston itäosa 61.1269°N, 21.5028°E Nørgaard, BjørnBjørn Nørgaard 1994 Bjørn Nørgaard Uneksija 1994.jpg
Vaikeuksien kautta voittoon[3] Rauman vesitornin mäki 61.1215°N, 21.5167°E Salo, AilaAila Salo 1976 Aila Salo Vaikeuksien kautta voittoon 1976.JPG
Vaivaisukko, Kodisjoki[13] Kodisjoen kirkko, maantien varressa olevan Makasiinimuseon eteläseinällä, Kodisjoentie 1445 Kodisjoki 61.0255°N, 21.6883°E Nurminen, JohanJohan Nurminen 1905 Kodisjoen kirkon uudempi vaivaisukko 1 AB.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[14] Lapin hautausmaa Lappi 61.1041°N, 21.8271°E 1947 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Lappi 1947.JPG
Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas[3] Tarvosaarenpuisto 61.1306°N, 21.5018°E Tynys, ArviArvi Tynys 1937 Arvi Tynys Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas 1937.jpg
Veden välkettä[3] Kaunisjärven vanhainkoti, ulkoseinä, Steniuksenkatu 4 61.1297°N, 21.5274°E Minkkinen, EilaEila Minkkinen 1985 Eila Minkkinen Veden valketta 1985.JPG
Vesituuli[3] Oras Oy, konttorin piha, Isometsäntie 2 61.137°N, 21.5279°E Wesendonck, OttoOtto Wesendonck 1988
Veteraanipatsas[6] Vanhan kirkon puisto, Turunkatu 10 61.1259°N, 21.5175°E 1993

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1964 merionnettomuuden muistolaattalähde? Kuuskajaskari (karttalinkki likimääräinen) 61.134°N, 21.3669°E 2002
Hj. Nortamon syntymäkodin muistolaattalähde? Kuninkaankatu 38 61.1285°N, 21.5159°E Hj Nortamon syntymakodin muistolaatta.jpg
Pyhän kolminaisuuden kirkon muistolaattalähde? Vanhankirkonkatu 28 61.1269°N, 21.5159°E Pyhan kolminaisuuden kirkon muistolaatta.jpg
Rauman patteristo II/KTR5:n muistolaattalähde? Uotilan vanhatie 12-10 61.1307°N, 21.5524°E Rauman patteristo II KTR5 muistolaatta.jpg
Rauman säästöpankin muistolaattalähde? Kuninkaankatu 27 61.1285°N, 21.5145°E Rauman saastopankin muistolaatta.jpg
Risto Rytin muistolaatta[15] Kauppakatu 19 61.128°N, 21.5134°E Risto Rytin muistolaatta Rauma.jpg
Suojeluskunnan muistolaattalähde? Kauppakatu 18 61.1281°N, 21.5134°E 1994 Suojeluskunnan muistolaatta Rauma.jpg
Uotilan kansakoulun muistolaattalähde? Tuomistontie 1 61.1314°N, 21.5516°E 2006 Uotilan kansakoulun muistolaatta Rauma.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]