Luettelo suomalaisten patsaista ja muistomerkeistä ulkomailla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo suomalaisten patsaista ja muistomerkeistä ulkomailla sisältää kaikki Suomen ulkopuolella sijaitsevat suomalaisten patsaat ja muistomerkit.

Julkinen teos Paikka Kaupunki Maa Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Akseli Gallen-Kallelan muistomerkki[1] Budapest Unkari Walter Madarassy 1979 Monument to Akseli Gallen-Kallela by Walter Madarassy, 2018 Várkerület.jpg
Aleksei Kosyginin ja Urho Kekkosen muistomerkki[2] Kulttuuri- ja urheilukeskus Družban luona Kostamus Venäjä Andrei Kovaltšuk 2013 Kosygin-Kekkonen-monument in Kostomuksha.jpg
Carl Axel Gottlundin muistomerkki Gruen kirkon piha, Finnskog Grue Norja
Charles Linnin patsas[3] Linn Park Birmingham, Alabama Yhdysvallat 2013
(hajotettu mellakoissa 2020)
Herman Liikasen rintakuva Villa Lanten edusta Rooma Italia Bino Bini 1961 Herman Liikanen, garibaldino finlandese (1599990023).jpg
Herman Spöringin rintakuva Aucklandin yliopisto Auckland Uusi-Seelanti Joanne Sullivan-Gessler 2007
Jarno Saarinen[4] Parco Jarno Saarinen Petrignano Italia Elia Alunni Tullini 2016
Jean Sibelius[5] Pihkova Venäjä Toivo Jaatinen 1986 Yan Sibelius - panoramio.jpg
Johan Wilhelm Snellman Tjärhovsgatan 5 Tukholma Ruotsi Terho Sakki 1981 Johan Vilhelm Snellman minnestavla Tjärhovsgatan 5 Stockholm 2009.jpg
Kivi, Lönnroth, Runeberg, Sibelius ja Snellman Garden 25, Finnish Garden, Cleveland Cultural Gardens[6] Cleveland, Ohio Yhdysvallat 1958, 1964 Aleksis Kivi
Runeberg
Sibelius
J.W. Snellman
Mannerheimin muistokivi[7] Valmontin klinikan puisto Montreux Sveitsi 2011
Mannerheimin muistolaatta Zaharevskaja-katu Pietari Venäjä 2016 Mannerheimin muistolaatta Pietari 2.jpg
Mannerheimin muistolaatta[8] Aprikin kartano Lazasin kunta Latvia Janis Strupulis 2016
Mannerheimin muistomerkki Montreux Sveitsi 1955 Montreaux2010.jpg
Mannerheimin muistomerkkikivi Szwoleżerów-katu Varsova Puola
Olympian henki (Lasse Virén) Cholargós (Holargos) Kreikka Eino Romppanen 2004[9]
O Rei da Finlandia[10]
(Urho Kekkonen)
Sintra Portugali Auli Korhonen 2009 (poistettu 2011) Statue of Urho Kekkonen in Sintra, Portugal.jpg
Otto Wille Kuusinen Karjalan tasavallan hallintorakennuksen edusta Petroskoi Venäjä Boris Djužev
Aleksandr Zavarzin
J. L. Kulaga
1973[11] Россия, Карелия, Петрозаводск, Центр, Онежская наб., памятник Отто Куусинен, 14-33 12.06.2008 - panoramio.jpg
Paavo Nurmi Lausannen olympiamuseon edustalla Lausanne Sveitsi Wäinö Aaltonen 1994 (1925) Lausanne - panoramio (49).jpg
Urho Kekkosen reliefi[12] Tallinnan sataman A-terminaalin ulkoseinä Tallinna Viro Aime Kuulbusch-Molder 2011 Aime Kuulbusch-Mölder Urho Kaleva Kekkosen kohokuva 2011.jpg
Urho Kekkosen rintakuva Costa Rican Rauhan yliopisto (University for Peace) San Jose Costa Rica 2001

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veljeskansan keskuudessa – Suomen Unkarin-edustustotoiminnan historiikki, s. 163 Suomen suurlähetystö, Budapest 2010.
  2. Kostamuksen kaivoskaupungissa paljastettiin Aleksei Kosyginille ja Urho Kekkoselle pystytetty patsas Karjalan tasavalta. Viitattu 31.5.2020.
  3. Raivostunut väkijoukko repinyt maahan suomalaissyntyistä miestä esittävän patsaan Yhdysvalloissa: Ihmiset hyppivät videolla haltioissaan muistomerkin kaatuessa MTV Uutiset 1.6.2020. Viitattu 3.6.2020.
  4. Traagisesti kuollut Jarno Saarinen sai patsaan Italiaan – leski liikuttui paljastamistilaisuudessa Ilta-Sanomat 26.8.2016. Viitattu 14.1.2020.
  5. Pirjo Hämäläinen: Näin vaihtui Sibelius Puškiniin Kansan Uutiset 19.1.2015. Viitattu 14.1.2020.
  6. Finnish Garden Cleveland Cultural Gardens. Dr. Mark Tebeau, Department of History, Arizona State University. Viitattu 20.6.2016. (englanniksi)
  7. Muistolaatat: Sveitsi Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö. Viitattu 30.5.2020.
  8. Mannerheimin muistolaatta paljastettiin Aprikissa Latviassa Suomen suurlähetystö, Riika. 31.5.2016. Viitattu 20.6.2016.
  9. Lasse Vireniä esittävä veistos paljastettiin Kreikassa Kaleva 5.11.2004. Viitattu 25.4.2019.
  10. O Rei da Finlandia Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 1.6.2020.
  11. Памятник О. В. Куусинену (venäjäksi) Viitattu 25.4.2019.
  12. Kekkosen kohokuva paljastettiin Tallinnassa Yle 25.2.2011. Viitattu 10.5.2020.