Luettelo suomalaisten patsaista ja muistomerkeistä ulkomailla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo suomalaisten patsaista ja muistomerkeistä ulkomailla sisältää kaikki Suomen ulkopuolella sijaitsevat suomalaisten patsaat ja muistomerkit.

Julkinen teos Paikka Kaupunki Maa Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Akseli Gallen-Kallelan muistomerkki[1] Budapest Unkari Madarassy, WalterWalter Madarassy 1979 Monument to Akseli Gallen-Kallela by Walter Madarassy, 2018 Várkerület.jpg
Aleksei Kosyginin ja Urho Kekkosen muistomerkki[2] Kulttuuri- ja urheilukeskus Družban luona Kostamus Venäjä Kovaltšuk, AndreiAndrei Kovaltšuk 2013 Kosygin-Kekkonen-monument in Kostomuksha.jpg
Aleksis Kiven muistopylväs Garden 25, Finnish Garden, Cleveland Cultural Gardens[3] Cleveland, Ohio Yhdysvallat [1]
Carl Axel Gottlundin muistomerkki Gruen kirkon piha, Finnskog Grue Norja
Casimir Ehrnroothin muistomerkki[4] Tărgovište Bulgaria 2013 Targovishte monuments 02.jpg
Charles Linnin patsas[5][6] Linn Park Birmingham, Alabama Yhdysvallat Medenica, BrankoBranko Medenica 2013
(hajotettu mellakoissa 2020)
Charles Linn statue.jpg
Elias Lönnrotin rintakuva[7] Finnish Cultural Garden Cleveland Yhdysvallat
Fridolf Höökin[8] hautamuistomerkki Merihautausmaa Vladivostok Venäjä 1989
Herman Liikasen rintakuva Villa Lanten edusta Rooma Italia Bini, BinoBino Bini 1961 Herman Liikanen, garibaldino finlandese (1599990023).jpg
Herman Spöringin rintakuva Aucklandin yliopisto Auckland Uusi-Seelanti Sullivan-Gessler, JoanneJoanne Sullivan-Gessler 2007
Hjalmar Procopén muistomerkki Lavrovin puisto Plevenin alue Bulgaria 1977[9] Park-Lavrov-Elmar Feodorovich-Prokope.JPG
Jarno Saarinen[10] Parco Jarno Saarinen Petrignano Italia Tullini, Elia AlunniElia Alunni Tullini 2016
Jean Sibeliuksen muistolaatta Waaggasse 1 Wien Itävalta 1951 Wien04 Waaggasse001 2018-10-22 GuentherZ GD Sibelius 2473.jpg
Jean Sibeliuksen muistomerkki[11] Jean Sibelius Square Toronto Kanada Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1959 Aaltonen bust of Jean Sibelius.jpg
Jean Sibeliuksen rintakuva[12] Finnish Cultural Garden Cleveland Yhdysvallat 1966 [2]
Jean Sibelius[13] Pihkova Venäjä Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen 1986 Yan Sibelius - panoramio.jpg
Johan Ludvig Runebergin rintakuva[14] Finnish Cultural Garden Cleveland Yhdysvallat 1964 (korvattu uudella) [3]
Johan Wilhelm Snellmanin muistolaatta Tjärhovsgatan 5 Tukholma Ruotsi Sakki, TerhoTerho Sakki 1981 Johan Vilhelm Snellman minnestavla Tjärhovsgatan 5 Stockholm 2009.jpg
Johan Vilhelm Snellmanin rintakuva[15] Finnish Cultural Garden Cleveland Yhdysvallat 1964 (korvattu uudella) [4]
Mannerheimin muistokivi[16] Valmontin klinikan puisto Montreux Sveitsi 2011
Mannerheimin muistolaatta Zaharevskaja-katu Pietari Venäjä 2016 Mannerheimin muistolaatta Pietari 2.jpg
Mannerheimin muistolaatta[17] Aprikin kartano Lazasin kunta Latvia Strupulis, JanisJanis Strupulis 2016
Mannerheimin muistomerkki Montreux Sveitsi 1955 Montreaux2010.jpg
Mannerheimin muistomerkkikivi Szwoleżerów-katu Varsova Puola
Olympian henki (Lasse Virén) Cholargós (Holargos) Kreikka Romppanen, EinoEino Romppanen 2004[18]
O Rei da Finlandia[19]
(Urho Kekkonen)
Sintra Portugali Korhonen, AuliAuli Korhonen 2009 (poistettu 2011) Statue of Urho Kekkonen in Sintra, Portugal.jpg
Otto Wille Kuusinen Karjalan tasavallan hallintorakennuksen edusta Petroskoi Venäjä Djužev, BorisBoris Djužev
Aleksandr Zavarzin
J. L. Kulaga
1973[20] Россия, Карелия, Петрозаводск, Центр, Онежская наб., памятник Отто Куусинен, 14-33 12.06.2008 - panoramio.jpg
Paavo Nurmi Lausannen olympiamuseon edustalla Lausanne Sveitsi Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1994 (1925) Lausanne - panoramio (49).jpg
Urho Kekkosen reliefi[21] Tallinnan sataman A-terminaalin ulkoseinä Tallinna Viro Kuulbusch-Molder, AimeAime Kuulbusch-Molder 2011 Aime Kuulbusch-Mölder Urho Kaleva Kekkosen kohokuva 2011.jpg
Urho Kekkosen rintakuva Costa Rican Rauhan yliopisto (University for Peace) San Jose Costa Rica 2001

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veljeskansan keskuudessa – Suomen Unkarin-edustustotoiminnan historiikki, s. 163 Suomen suurlähetystö, Budapest 2010.
  2. Kostamuksen kaivoskaupungissa paljastettiin Aleksei Kosyginille ja Urho Kekkoselle pystytetty patsas Karjalan tasavalta. Viitattu 31.5.2020.
  3. Finnish Garden Cleveland Cultural Gardens. Dr. Mark Tebeau, Department of History, Arizona State University. Viitattu 20.6.2016. (englanniksi)
  4. Bulgarian Viesti 1/2014 Suomi–Bulgaria-seura. Viitattu 2.11.2020.
  5. Raivostunut väkijoukko repinyt maahan suomalaissyntyistä miestä esittävän patsaan Yhdysvalloissa: Ihmiset hyppivät videolla haltioissaan muistomerkin kaatuessa MTV Uutiset 1.6.2020. Viitattu 3.6.2020.
  6. Jeremy Gray: The history behind Birmingham monuments damaged during George Floyd protest (englanniksi) AL.com 1.6.2020. Viitattu 5.3.2021.
  7. Finnish Cultural Garden (englanniksi) Cleveland Historical, Center for Public History, Cleveland State University. Viitattu 5.3.2020.
  8. Suomalaiset lähtivät nälkävuosina Amurinmaalle etsimään onnea, mutta todellisuus rikkoi unelmat – Vladivostokissa elää yhä vapaan kippari Höökin muisto Yle Uutiset. Viitattu 21.3.2021.
  9. Åke Backström: Finska officersförluster i rysk-turkiska kriget 1877-1878 (ruotsiksi) Genos 62 (1991), Suomen sukututkimusseura. Viitattu 2.11.2020.
  10. Traagisesti kuollut Jarno Saarinen sai patsaan Italiaan – leski liikuttui paljastamistilaisuudessa Ilta-Sanomat 26.8.2016. Viitattu 14.1.2020.
  11. Jean Sibelius Monument (englanniksi) Toronto Arts Foundation 10.5.2016. Viitattu 5.3.2020.
  12. Sibelius Bust, 1966 (englanniksi) Cleveland Historical, Center for Public History, Cleveland State University. Viitattu 5.3.2020.
  13. Pirjo Hämäläinen: Näin vaihtui Sibelius Puškiniin Kansan Uutiset 19.1.2015. Viitattu 14.1.2020.
  14. Snellman & Runeberg, 1964 (englanniksi) Cleveland Historical, Center for Public History, Cleveland State University. Viitattu 5.3.2020.
  15. Snellman & Runeberg, 1964 (englanniksi) Cleveland Historical, Center for Public History, Cleveland State University. Viitattu 5.3.2020.
  16. Muistolaatat: Sveitsi Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö. Viitattu 30.5.2020.
  17. Mannerheimin muistolaatta paljastettiin Aprikissa Latviassa Suomen suurlähetystö, Riika. 31.5.2016. Viitattu 20.6.2016.
  18. Lasse Vireniä esittävä veistos paljastettiin Kreikassa Kaleva 5.11.2004. Viitattu 25.4.2019.
  19. O Rei da Finlandia Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 1.6.2020.
  20. Памятник О. В. Куусинену (venäjäksi) Viitattu 25.4.2019.
  21. Kekkosen kohokuva paljastettiin Tallinnassa Yle 25.2.2011. Viitattu 10.5.2020.