Luettelo Turun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Turun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Turun puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat pysyvät julkiset taideteokset ja muistomerkit. Turussa on lähes sata kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa ulkoveistosta ja ympäristötaideteosta.[1]

Luettelossa olevat teokset voivat joko kuulua Turun museokeskuksen kokoelmiin tai olla julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten omistamia.

Turkuun on liitetty Maarian, Paattisten ja Kakskerran kunnat.

Julkinen taide Turussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen vanhin henkilömonumentti, C. E. Sjöstrandin suunnittelema Henrik Gabriel Porthanin patsas paljastettiin Turun Porthaninpuistossa vuonna 1864. Sjöstrand suunnitteli teoksen Roomassa ja se valettiin Münchenissä. Henkilöä esittävän pronssiveistoksen lisäksi teoksen graniittijalustassa on Porthanin elämänhistoriasta kertova kuvaohjelma ja kirjoituksia. Muita Turun vanhoja patsaita ovat Walter Runebergin Erik Julin (1873) ja Pietari Brahe (1886), jonka toinen, hieman pienempi versio paljastettiin Raahessa samana vuonna. Ensimmäinen kaupungin omin varoin hankkima julkinen teos on Wäinö Aaltosen Lilja (1928).[1]

Anja Ahon Lapset (1959) on Turun ensimmäinen naisveistäjän tekemä julkinen veistos Turussa.[2]

Kansainvälistä nykytaidetta toi Turkuun Pro Cultura -säätiön ympäristötaideprojekti. Mario Merzin Fibonacci Sequence 1–55 on valoteos, joka sijaitsee Turku Energia Oy:n voimalaitoksen savupiipun kyljessä. Vuonna 1994 paljastetussa teoksessa neonvaloputkista koostuu Fibonaccin sarjan kymmenen ensimmäistä lukua.[3]

Ympäristötaideprojekti toi myös Suomen ensimmäiset maisemapylväät, jotka ovat Turun Hirvensalossa. Vuonna 1995 nousseet Keltanokat suunnitteli Antti Nurmesniemen toimisto.[4]

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. I. Arwidssonin muistomerkki Tuomiokirkonpuisto I kaupunginosa 60.4528°N, 22.2768°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1970 A I Arwidssonin muistomerkki.jpg
Ahkerat lukutoukat (Ahkerat kirjatoukat)[5] Itäinen Pitkäkatu 45 III kaupunginosa 60.4414°N, 22.2677°E Helenius, SimoSimo Helenius 1975 Kirjatoukat.jpg
Aino Asemanpuisto VII kaupunginosa 60.4534°N, 22.2541°E Haupt, MattiMatti Haupt 1951 Aino patsas Rautatientori Turku.jpg
A. F. Airon syntymäkodin muistomerkki Itäinen Pitkäkatu 26 II kaupunginosa AFAironSyntymatalo.JPG
Ajan virta Vanha Suurtori II kaupunginosa 60.4511°N, 22.2748°E Tapper, KainKain Tapper 2000 Ajan virta etuviistosta.jpg
Aleksis Kiven muistomerkki[6] Itäinen Rantakatu 14 III kaupunginosa 60.4464°N, 22.2645°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1962 Aleksis Kivi by Wäinö Aaltonen 1962.jpg
As oy Harakkakallion 50-vuotismuistomerkki Käpytie 2 Mäntymäki tuntematon 2009 As oy Harakkakallio 50 v 2009.jpg
Aurinkotuulen viemää[7][8] Härkämäen lämpökeskus Härkämäki 60.4638°N, 22.2055°E Kosonen, MauriMauri Kosonen 2017
Barcarola[9] Yliopiston- ja Kauppiaskadun kulma Merikanto, UkriUkri Merikanto 2009 Barcarola.JPG
Big Bang Echo[10][11] Fysiikan laitoksen aukio, Yliopistonmäki I kaupunginosa 60.4542°N, 22.2854°E Copper, MarkusMarkus Copper 2000 Big Bang Echo.jpg
Carro Celeste Itsenäisyydenaukio III kaupunginosa 60.4455°N, 22.2616°E Bettineschi, MariellaMariella Bettineschi 1994 Carro celeste.jpg
Dominikaanit Turussa[12] Olavinpuisto, Veritaksen talon edusta III kaupunginosa 60.4476°N, 22.2699°E Ojaniemi, KimmoKimmo Ojaniemi 2005 Dominikaanit-Turussa.jpg
Elephant Square - Norsuaukio Aboa Vetus & Ars Nova museon edusta, Itäinen Rantakatu 6 60.4498°N, 22.2733°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2011 Hanna Vihriala Elephant Square – Norsuaukio 2011 .jpg
Elämän puu / Siemenestä puu kasvaa (”Rahapuu”, ”Valomänty”)[13][14] Maariankatu 4, Osuuspankin kiinteistön seinässä VI kaupunginosa 60.4545°N, 22.269°E Manninen, KaleviKalevi Manninen 1960 Kalevi Manninen Elämän puu 1960.jpg
Erik Julin[15] Eskelinkatu 5 VII kaupunginosa 60.4485°N, 22.2611°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1873 Erik Julin bust 3.jpg
Europe[16][17] Yliopistonkatu 2 VI kaupunginosa 60.4556°N, 22.2761°E Bakker, JitsJits Bakker 2008 Jits Bakker, ''Europe'', 2008.jpg
Fibonacci Sequence 1–55 Linnankatu 65, savupiipuussa IX kaupunginosa 60.4389°N, 22.2382°E Merz, MarioMario Merz 1994 Mario Merz Fibonacci Sequence 1-55 1994.jpg
Fredrik von Rettig Turun kaupunginkirjaston pääkirjasto, vanha puoli VI kaupunginosa 60.4508°N, 22.2724°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1915 Fredric von Rettig Åbo stadsbibliotek 2010.jpg
Fredrika Runeberg ja piste/och punkten Itäinen Rantakatu 6, upotettu muuriin 60.4493°N, 22.2729°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2007 Jan-Erik Andersson Fredrika Runeberg ja piste 2007.jpg
G. A. Petreliuksen muistomerkki ("Äiti ja lapsi")[18] Samppalinnanvuori III kaupunginosa 60.4468°N, 22.2693°E Nylund, FelixFelix Nylund 1915 Gustav Albert Petreliuksen muistomerkki Äiti ja lapsi Turku.jpg
G. A. Petreliuksen suihkukaivo Vähätori VI kaupunginosa 60.4511°N, 22.2728°E Finne, GunnarGunnar Finne ja Lindgren, ArmasArmas Lindgren 1915 G.A. Petrelius fountain.jpeg
Gaian silmä[6] Myllytunneli III kaupunginosa 60.444°N, 22.2592°E Ojaniemi, KimmoKimmo Ojaniemi 1998 Gaian silmä, Kimmo Ojaniemi 1998.jpg
Genius ohjaa nuoruutta Yliopistonmäki I kaupunginosa 60.4548°N, 22.2843°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1961 Genius ohjaa nuoruutta.jpg
Harmonia Aurajoki, Läntinen Rantakatu 51 ja 61 välillä IX kaupunginosa 60.4392°N, 22.2434°E Kühn, AchimAchim Kühn 1996 Harmonia-veistos.jpg
Heikki Nurmio[19] Kaskenkatu 4, Vartiovuori II kaupunginosa 60.4475°N, 22.273°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1962 Kalervo Kallio, ''Heikki Nurmio'', 1962.jpg
Helmet Itäinen Rantakatu 72 V kaupunginosa 60.438°N, 22.2435°E Pitkänen, MerjaMerja Pitkänen 2011 Merja Pitkänen, Helmet 2011.jpg
Henkinen työ, Raivaaja ja Tulevaisuus (osa Työ ja tulevaisuus -veistossarjaa[20] Itäinen Rantakatu 38 III kaupunginosa 60.4451°N, 22.2601°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1978 Henkinen työ, Raivaaja ja Tulevaisuus.jpg
Henrik Gabriel Porthanin patsas[21] Porthaninpuisto II kaupunginosa 60.4512°N, 22.2757°E Sjöstrand, Carl EneasCarl Eneas Sjöstrand 1864 Henrik Gabriel Porthanin patsas Turku.jpg
Herman Spöringin muistomerkki[22] Vitriini Rettigin palatsin muurissa Aboa Vetus & Ars Nova -museon edusta, Itäinen Rantakatu 6 1990
Hirsipuumäen teloituspaikan muistomerkki[23][24] Kerttulinkadun ja Kaarinankadun risteyksen länsipuolella I kaupunginosa 60.4501°N, 22.2842°E Esko Hillilä 1991 Kerttulinmäki hanging site memorial.jpg
Hirvi Kupittaanpuisto Kupittaa 60.446°N, 22.2861°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1969 Jussi Mäntysen hirvi Kupittaanpuistossa.jpg
Hitsaajat[25] Aninkaistenkatu 7, Turun ammatti-instituutin piha VI kaupunginosa 60.4553°N, 22.2707°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1968 Viljo Mäkinen, ''Hitsaajat'' (1968).jpg
Härän merkki Härkämäki Pahaniemi 60.4635°N, 22.1984°E Verkerk, JohanJohan Verkerk 2011 Johan Verkerk, Härän merkki 2011.jpg
Iglu[26] Puutori, Aninkaistenkadun ja Maariankadun kulma VI kaupunginosa 60.455°N, 22.2695°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2011 Pekka Paikkari "Iglu" 2011 Puutori Turku.jpg
Ikaros[6] Aurakatu 2 VII kaupunginosa 60.449°N, 22.2688°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 2012 Laila Pullinen, Ikaros, 2012.jpg
Ilmarinen kyntää kyisen pellon[27][28] Turun postikeskuksen piha, Uhrilähteenkatu 2 Pitkämäki 60.4562°N, 22.2312°E Salminen, JukkaJukka Salminen 2006 IlmarinenKyntaaKyisenPellon02.JPG
Itsenäisyyden kivi[29] Itäinen Rantakatu, Samppalinnanvuoren kohdalla VI kaupunginosa 60.4472°N, 22.2672°E Louhisto, AnttiAntti Louhisto 1977 Itsenäisyys-jotakin.jpg
Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki[30] Itsenäisyydenaukio III kaupunginosa 60.4457°N, 22.2621°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2005 Ehrnroothinkivi.jpg
Jarno Saarisen patsas[31][32] Barkerinpuisto, Läntinen Rantakatu VIII kaupunginosa Alunni Tullini, EliaElia Alunni Tullini 2017 Jarno Saarisen patsas 2017.jpg
Joitakin teknokukkasia Raunistulan jokiranta Raunistula 60.4647°N, 22.2835°E Merimaa, EeroEero Merimaa 2011 Joitakin teknokukkasia, Eero Merimaa 2011.jpg
Josef Julius Wecksellin patsas Tuomiokirkkokatu 2, Åbo Akademin kirjaston edusta I kaupunginosa 60.453°N, 22.279°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1934 Josef Julius Wecksellin patsas, Turku.JPG
Joutsenet Puolalanmäki VII kaupunginosa 60.4538°N, 22.2615°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1959 Jussi Mäntynen, ''Joutsenet'', 1959.jpg
Juhana III[33] Casagranden talo, Julinin kortteli VI kaupunginosa 60.4519°N, 22.2732°E Saari, SofiaSofia Saari 2009 JuhanaKolmasLinnankatuTurku.JPG
Jäinen meri Borenpuisto VII kaupunginosa 60.4455°N, 22.2566°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1961 Raimo Utriaisen Jäinen meri 1961.jpg
Jäähuntu[34] Helsinginkatu I kaupunginosa 60.4591°N, 22.2803°E Valkeapää, LeenaLeena Valkeapää 1999 Leena Valkeapaa Jäähuntu 1999.jpg
Kakskerran sankarihautojen muistomerkki[35] Kakskerran hautausmaa, Kakskerran kirkkotie 110[36][37] Kakskerta 60°N, 22°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1948 Kakskerta sankarimuistomerkki.JPG
Kaarinan sankarihautojen muistomerkki[38][39][40] Pyhän Katariinan kirkko, Katariinan hautausmaa; Kirkkotie 46 Nummi 60.4621°N, 22.293°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1950 Turku Katariinankirkko sankaripatsas.jpg
Kauppa, Teollisuus ja Säästäväisyys Linnankatu 18 – Kristiinkankatu 3 -kulmatalo VII kaupunginosa 60.4486°N, 22.2654°E Wikström, EmilEmil Wikström 1891 Säästöpankki sculptures by Emil Wikström 01 Frugality Industry.jpg
Kertosäe[41] Vähätori VI kaupunginosa 60.4511°N, 22.2726°E Ekström, SaaraSaara Ekström 2010 Saara Ekström, Kertosäe, 2010.jpg
Kimono[26] Pumppaamorakennus Borenpuistossa, Sairashuoneenkadun risteyksen kohdalla VII kaupunginosa 60.4442°N, 22.2526°E Widnäs, KarinKarin Widnäs 2011 Karin Widnäs Kimono.jpg
Kissa-Alli Hämeenkatu 6 I kaupunginosa 60.4522°N, 22.2838°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1977 KissaAlli veistos.jpg
Kissa-Kallu Vanha Hämeentie 1 Nummi 60.4554°N, 22.2988°E Helenius, SimoSimo Helenius 1989 Kissa-kallun-patsas.jpg
Koppi ja kova luu[6][42] Nummenrannan puisto Aurajoen rannalla Nummi 60.4654°N, 22.2972°E Peltola, SakariSakari Peltola 2011 Koppi ja kova luu.jpg
Koroisten piispankirkon risti[43] Koroisten piispankirkon paikka, Koroistenniemi 60.4663°N, 22.2881°E 1949 Koroinen cross Turku.jpg
Korppu-Vihtori[44] Kallelankatu 3, päiväkodin piha Mäntymäki 60.4372°N, 22.2644°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1985 Korppu-Vihtori.jpg
Kun ystävyyssuhteet solmitaan Aninkaistenkatu 12, Ystävyyspuisto VI kaupunginosa 60.4553°N, 22.2699°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1955 Kun ystävyyssuhteet solmitaan.jpg
Kurjet kaivolla Kunnallissairaalantie 20, sairaalan edessä Kurjenmäki 60.4403°N, 22.2759°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1973 Jussi Mäntynen, Kurjet kaivolla, 1973.jpg
Kurjet pesällä Puolalanmäki VII kaupunginosa 60.4548°N, 22.2626°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1986 Jussi Mäntynen, ''Kurjet pesällä'', 1986.jpg
Lapset[45][2] Yliopistonkatu 29 C VII kaupunginosa 60.4504°N, 22.2607°E Aho, AnjaAnja Aho 1959 Anja Aho, Lapset, 1959.jpg
Leikkiviä lapsia[46] Nummenpuistokatu 2 , Kuuvuoren nuorisotalon edessä Nummi 60.46°N, 22.2981°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1968 Leikkiviä lapsia - Into Saxelin, 1914 (Nummen Puistokatu 2, 2013).JPG
Leningradin ja Turun ystävyyden patsas Puolalanmäki VII kaupunginosa 60.4537°N, 22.2605°E Louhisto, AnttiAntti Louhisto 1969 Leningradin ja Turun ystävyyden patsas.jpg
Leninin patsas Puolalanmäki VI kaupunginosa 60.4537°N, 22.2626°E Anikušin, MihailMihail Anikušin 1977 Vilenin patsas.jpg
Life Cycle[47] Vähäheikkiläntie 3, Kaskenlinnan sairaalan piha Kurjenmäki 60.4385°N, 22.2796°E Baillaud, AliceAlice Baillaud 2013 Alice Baillaud, Life Cycle, 2013.jpg
Life on a Leaf Pikisaarentien alku Lauttaranta Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2009 Life on a Leaf by Jan-Erik Andersson.jpg
Liike[43] Henrikinkatu 7, Handelshögskolan vid Åbo Akademin julkisivussa I kaupunginosa 60.4533°N, 22.2804°E Tapper, KainKain Tapper ? Kain Tapper, Liike, Åbo Hankenin seinä.jpg
Lilja Runeberginpuisto, Itäisen Rantakadun ja Hämeenkadin välissä II kaupunginosa 60.4486°N, 22.2717°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927 Liljan patsas etuviistosta.jpg
Lotta Svärd Tuomaanpuisto, Arwidssoninkatu 1 I kaupunginosa 60.447°N, 22.2827°E Sailo, NinaNina Sailo 2001 Lotta Svärd -muistopatsas.jpg
Maan antimet[48] Oy Lunden Ab, Pansiontie 45 Artukainen 60.4493°N, 22.1938°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1947 Jussi Vikainen Maan antimet 1947.jpg
Maarian Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[49] Maarian kirkkomaa Räntämäki 60.4736°N, 22.2929°E Louhisto, AnttiAntti Louhisto 1955 Karjaalaan jääneiden vainajien muistomerkki Maarian kirkko.jpg
Maarian sankarihautojen muistomerkki[50][51] Maarian kirkkomaa Räntämäki 60.4735°N, 22.2936°E Toivonen, Uuno AlbertUuno Albert Toivonen[50] tai Kuurma, WoldemarWoldemar Kuurma[51] 1948[51] Maarian kirkko sankarimuistomerkki.JPG
Maarian vaivaisukko[52][53] Maarian kirkkomaan luoteiskulma, Baerin hautakappelin edusta Räntämäki 60.4737°N, 22.293°E 1853 (alkuperäinen, nykyinen on kopio) Maarian Vaivaisukko.jpg
Manillan sisäpihan seinämaalaus[54] Manillan sisäpiha, Itäinen Rantakatu Welling, JuhaJuha Welling 2016 Juha Welling Manillan sisäpiha.jpg
Mannerheimin patsas Mannerheiminpuisto VII kaupunginosa 60.4492°N, 22.2494°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen ja Ehojoki, AarneAarne Ehojoki 1994 Leppänen, Mannerheim, Turku.jpg
Mater Marium[55] Telakkaranta V kaupunginosa 60.4371°N, 22.241°E Ervasti, TarjaTarja Ervasti 2012 Tarja Ervasti ''Mater marium''.jpg
Matkan varrelta[6] Kupittaankatu 146 Vähäheikkilä 60.4373°N, 22.2591°E Nissilä, MaaritMaarit Nissilä 1985 Maarit Nissilä, Matkan varrelta 1985.jpg
Menneet sukupolvet[43] Turun hautausmaa Vasaramäki 60.4323°N, 22.3051°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1957 Menneet sukupolvet by J Vikainen.JPG
Merikotkat Rehtorinpellonpuisto (Turun kauppakorkeakoulun edusta) I kaupunginosa 60.4544°N, 22.2892°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1968 Merikotkat-veistos.jpg
Miinanraivaajien 1945–1950 muistomerkki[56] aiemmin Lyhytpuisto, Korppolaismäki, nyt Läntisen Rantakadun ja Crichtoninkadun kulma (kuva Korppolaismäeltä) IX kaupunginosa Reima, KaukoKauko Reima, Havia, MarttiMartti Havia 1997, siirto jokirantaan 2018 Minesweeper monument Korppolaismäki Turku Finland.jpg
Mikael Agricola Unikankare (Turun tuomiokirkko edusta) I kaupunginosa Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1952 Mikael Agricolan patsas.jpg
Monumental sculpture igitur[57] Inspehtorinkatu, Turun ylioppilaskylä 60.6138°N, 22.2871°E Gonzalez, PepePepe Gonzalez 1999 Monumental sculpture Igitur.jpg
Muusa/Muistijälki[58] Vanha Kakskerrantie 34 Lauttaranta 60.4275°N, 22.2256°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen ja Pallasmaa, JuhaniJuhani Pallasmaa 1967 Muusa Muistijälki Lauttaranta.jpg
Muusat[6] Koskenniemenkatu I kaupunginosa 60.4535°N, 22.2824°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1987 Muusat.jpg
Myrsky Itäinen Rantakatu 14 III kaupunginosa 60.4452°N, 22.2607°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1967 MyrskyWAM.jpg
Network[6] Itäinen Rantakatu, Volter Kilven kadun risteys III kaupunginosa 60.4465°N, 22.2656°E Sarjakoski, OutiOuti Sarjakoski 1995 Outi Sarjakoski Network 2012.JPG
Night Walk[59] Turun Nuoren Teatterin (Kivipainon talon) luoteispääty, Ursininkatu 4 VII kaupunginosa Arsek ja Erase 2016 Muraali Kivipainon pohjoisseinässä.jpg
Nuoruus elämän lähteellä[43] Eerikinkatu 1, kerrostalon kadun puoleinen piha VI kaupunginosa Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1952 Viljo Mäkinen, Nuoruus elämän lähteellä.jpg
Onnenhevonen Yliopistonkatu VII kaupunginosa 60.4509°N, 22.2624°E Saifulin, RafaelRafael Saifulin 2006 Onnenhevonen sivulta.jpg
Paattisten Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[60][61] Paattisten kirkko, hautausmaa Paattinen 60.5913°N, 22.3813°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen[60] Paattisten Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.JPG
Paattisten sankarihautojen muistomerkki[60][61][51] Paattisten kirkko, hautausmaa Paattinen 60.5913°N, 22.3814°E Aalto, VilhoVilho Aalto[60] tai Kuurma, WoldemarWoldemar Kuurma[51] 1950[62] Paattisten sankarihautojen muistomerkki.JPG
Paavo Nurmi Itäinen Rantakatu I kaupunginosa 60.448°N, 22.2703°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1955 Wäinö Aaltonen, ''Paavo Nurmi'', 1955.jpg
Patterinhaan patterin muistolaatta[63] Patterinhaka, Pansiontien ja Vaasantien risteys Iso-Heikkilä 60.445°N, 22.2255°E 2008 Patterinhaan patterin muistolaatta.jpg
Pax Turun kaupunginkirjaston pääkirjasto; vanhan puolen aula VI kaupunginosa 60.4508°N, 22.2724°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1893 Pax (Runeberg 1893).jpg
Piiloleikki, 30 pienoisveistosta[6][64][65] Aurajoen länsiranta, Martinsillan ja Turun linnan välillä IX kaupunginosa ja Turun satama Tikkaoja, OonaOona Tikkaoja et. al 2011 Piiloleikki, Oona Tikkaoja ym 2011.jpg
Pietari Brahe[66] Rothoviuksenkatu 2, Brahenpuisto I kaupunginosa 60.4516°N, 22.2777°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1886 Per Brahes statue in Turku, 29.6.2008.jpg
Pilvet Läntinen Rantakatu, Ursininkadun kulma VII kaupunginosa 60.4462°N, 22.2598°E Natri, MikaMika Natri 2006 Pilvet, Mika Natri 2006.jpg
Pohjoinen[6] Varvintori IX kaupunginosa 60.4388°N, 22.2418°E Ullman, MichaMicha Ullman 1996 Pohjoinen, Varvintori Turku.jpg
Poika ja meri[67] Linnankatu 34 sisäpiha VIII kaupunginosa Helenius, SimoSimo Helenius 2005 Poika ja meri, Simo Helenius 2005.jpg
Portsan pojat Puutarhakatu 34 VIII kaupunginosa 60.4469°N, 22.245°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1972 Portsan pojat, Viljo Mäkinen 1972.jpg
Posankka Helsinginkatu Nummi 60.4586°N, 22.2896°E Gullichsen, AlvarAlvar Gullichsen 1999 Posankka 2012.jpg
Puhuri[6] Marjavuorenpuisto Varissuo 60.4468°N, 22.3529°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1987 Puhuri, Kauko Räsänen 1987.jpg
Pukinsaaren taistelu 4.7. 1808, muistolaatta[68] Kuuvannokka Ruissalo 60.4065°N, 22.1092°E 2008
Päivänkakkara Forum Marinumin edusta Aurajokivarressa IX kaupunginosa 60.4367°N, 22.2369°E Rättyä, JaniJani Rättyä ja Stöckell, AnttiAntti Stöckell 2011 Päivänkakkara-veistos Turussa.jpg
R. W. Ekmanin muotokuvahermi Aurakatu 15 VII kaupunginosa 60.4538°N, 22.2621°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927 Ekmanin hermi.jpg
Remains[69][70] Telakkaranta V kaupunginosa 60.4352°N, 22.2372°E Farto, AlexandreAlexandre Farto 2011 RemainsJoenPuoli.JPG RemainsTakaa.JPG RemainsRannanPuoli.JPG
Rumpalit Tuomaanpuisto I kaupunginosa 60.4581°N, 22.2814°E Savia, NiiloNiilo Savia 1966 Niilo Savia Rumpalit 1966.jpg
Runeberg, Lönnrot, Snellman Yliopistonmäki I kaupunginosa 60.4539°N, 22.2845°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1968 Harry Kivijärvi, ''Runeberg, Lönnrot, Snellman'', 1968.jpg
Runeberg, Lönnrot, Snellman Yliopistonmäki I kaupunginosa 60.4539°N, 22.2845°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1968 Harry Kivijärvi, ''Runeberg, Lönnrot, Snellman'', 1968.jpg
Sadetyttö ja makeisputto[71] Hellas/Leaf-tehdaskolossin ja kadun välissä, Kärsämäentie Kärsämäki Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949
Siirtolaisuusmuistomerkki Siirtolaisinstituutin lounaispääty, Eerikin- ja Koulukadun kulma VII kaupunginosa 60.4469°N, 22.2559°E ei tiedossa 2011 Siirtolaismuistomerkki Turku.jpg
Sodissa 1939 - 1944 taistelleiden Turun seudun tykkimiesten muistotykki[72][73] Samppalinnanmäellä veteraanimuistomerkin läheisyydessä, Carl von Heidekenin polku (muistotykki paljastettu 23.6.1992 Auran aseman puistoon, josta sittemmin siirretty nykyiselle paikalleen) III kaupunginosa 60.4449°N, 22.2678°E 1991 Turun seudun tykkimiesten muistotykki.jpeg
Soihtu Itsenäisyydenaukio III kaupunginosa 60.4457°N, 22.2626°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1975 Terho-sakki-soihtu.jpg
Summan taistelun muistomerkki Itäinen pitkäkatu 22, Kupittaankenttä I kaupunginosa 60.4466°N, 22.2847°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1965 Jussi Vikainen, Summan taistelun muistomerkki, 1965.jpg
Suojattu kasvu Läntinen Rantakatu 25 VII kaupunginosa 60.447°N, 22.263°E Roth, JarkkoJarkko Roth 1983 Suojattu-kasvu.jpg
Suolla Luostarinkatu 5 pihassa II kaupunginosa 60.4465°N, 22.2743°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975 Suolla, Veikko Haukkavaara 1975.jpg
Sweet Yellow Melon[6] Kaupunginkirjaston sisäpiha VI kaupunginosa 60.4502°N, 22.2718°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 2011 Miina Äkkijyrkkä, Sweet Yellow Melon, 2011.jpg
Symbiosis[74] Aurajokiranta, Forum Marinumin edusta IX kaupunginosa 60.4368°N, 22.2379°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 2014 Stefan Lindfors, Symbiosis, 2014.jpg
Tapaaminen Turussa 1812[75] Läntinen Rantakatu 1 VI kaupunginosa 60.4502°N, 22.2724°E Kovalchuk, AndreiAndrei Kovalchuk 2012 Andrei Kovalchuk, Tapaaminen Turussa 1812.jpg
Teema (veistos)[76] Kuhanpuisto, Rälssinkatu 1 Kaistarniemi Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 2016 Harry Kivijärvi, Teema, 2016.jpg
Temppeli (veistos) Uudenmaan- ja Kupittaankadun kulma Kupittaa 60.4459°N, 22.2849°E Simonsson, KimKim Simonsson 2011 Kim Simonsson muuntamoreliefit Turku.jpg
Terveyttä ja voimaa[77][78][79] Huhtamäki Oy:n Artukaisten tehdasalueen suihkukaivo, Pansiontie Artukainen 60.4463°N, 22.1921°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1960 Heikki Haivaoja Terveytta ja voimaa 1960.jpg
The Transparent Dream[80] Itäinen Rantakatu 4, Aboa Vetus & Ars Nova -museon piha II kaupunginosa 60.4501°N, 22.2737°E Bout, Ger C.Ger C. Bout 1996
Tiedon häivä[6] Rothoviuksenkatu, Akatemiatalon edustalla I kaupunginosa 60.4522°N, 22.28°E Wirkkala, MaariaMaaria Wirkkala 2003 Maaria Wirkkala Tiedon haiva 2003.jpg
Tiedon pyramidi[6] Hamppukatu 2 Peltola 60.4227°N, 22.2987°E Ojaniemi, KimmoKimmo Ojaniemi 1996 Tiedon pyramidi, Kimmo Ojaniemi 1996.jpg
Turku työllä rakennetaan Linnankatu 46, Barkerinpuisto VIII kaupunginosa 60.4419°N, 22.2476°E Juva, KariKari Juva 1987 Turku-työllä-rakennetaan-Kari-Juva.jpg
Turun akatemian muistoreliefi Unikankare I kaupunginosa Torpo, TaunoTauno Torpo 1962 Turun akatemia muistokivi Tauno Torpo.JPG
Turun hautausmaan sankarihautojen yhteinen muistomerkki Turun hautausmaa Vasaramäki 60.4331°N, 22.3114°E Vikainen, JussiJussi Vikainen (veistos), Bryggman, ErikErik Bryggman (monumentti) 1953 Turun-sankarimuistomerkki.jpg
Turun Linnantontun ja Valpuri Innamaan kohtaaminen Teatterisillalla Itäinen Rantakatu 14, Teatterisilta III kaupunginosa ja VII kaupunginosa 60.447°N, 22.2643°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 1998 Jan-Erik Andersson, ''Turun Linnatontun ja Valpuri Innamaan kohtaaminen Teatterisillalla''.jpg
Turun punavankileirin muistomerkki ”535”[81][82] Kurjenkaivonkenttä I kaupunginosa 60.451°N, 22.2881°E Kajander, IsmoIsmo Kajander 1994 Ismo Kajander, Punavankileirin muistomerkki, 1994.jpg
Turun sotaveteraanien muistomerkki[6] Samppalinnanpuisto III kaupunginosa 60.4459°N, 22.2692°E Ehojoki, AarneAarne Ehojoki 1992 Aarne Ehojoki, Sotaveteraanien muistomerkki.jpg
Turun tuomiokirkon kortteli v. 1756[83] Brahenpuisto I kaupunginosa 60.4516°N, 22.2766°E Aspelin, BrunoBruno Aspelin 1930 Turun tuomiokirkon kortteli v. 1756, kaakosta ja yläviistosta katsottuna.JPG
Turun yliopiston entisen paikan muistoreliefi Yliopistonkatu, Aurakadun kulma Yliopistoreliefi.jpg
Tähtiin tähyävät Itäinen ja Läntinen Rantakatu, Myllysilta III kaupunginosa ja VII kaupunginosa 60.4457°N, 22.2577°E Kakko, Kari-PetteriKari-Petteri Kakko 2013 Huomenna Kari-Petteri Kakko 2013.jpg
Utelias[84] Opintie 1, Aunelan koulun piha Pahaniemi 60.4569°N, 22.2°E Helenius, SimoSimo Helenius 1973 Utelias, Simo Helenius 1973.jpg
Victor Westerholmin muotokuvahermi Aurakadun ja Tornikadun kulma, Puolalanmäki VII kaupunginosa 60.4539°N, 22.2623°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1927 Westerholmin hermi.jpg
Vahva Vaasantien varren puisto, Patterinhaka Iso-Heikkilä 60.4452°N, 22.2261°E Nissilä, MaaritMaarit Nissilä 1987 Maarit Nissilä 'Vahva' 1988.jpg
Varsinais-Suomen puiston muistokivi ja -laatta[85] Varsinais-Suomen puisto, Civiksenpolku, Turun ylioppilaskylä Nummi 1979 Varsinais-Suomen puisto.jpg
Vuoden 1918 sankarimonumentti[43] Rothoviuksenkatu, Tuomiokirkon kaakkoispuolella I kaupunginosa 60.4522°N, 22.279°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1924 Vuoden 1918 sankarimonumentti Yrjö Liipola 1.JPG
Vuorenneito[86][87] Luolavuorentie 52 Luolavuori 60.4304°N, 22.2876°E Kosonen, MauriMauri Kosonen 2015 VuorenneitoTurku02.JPG
Vuorenneidon herätyskello[87] Luolavuorentie 52 Luolavuori 60.4306°N, 22.2877°E Kosonen, MauriMauri Kosonen 2015 VuorenneitoHeratyskelloTurku02.JPG
Vuorenpeikon temppeli[87] Metsäaron kaukolämpöpumppaamo, Pernontie 254 Perno, Metsäaro 60.4622°N, 22.1535°E Kosonen, MauriMauri Kosonen 2016 Vuorenpeikon temppeli.jpg
Vääntö[88][89] Pansion Laivateollisuuden asuinalue, Siilinkatu 5 Pansio 60.447°N, 22.158°E Breife, MajaMaja Breife ja Schütt, Hans-PeterHans-Peter Schütt. 2017 Vääntö (taideteos).JPG
Ylös pyhään pyörryttävään korkeuteen Tuomiokirkonpuisto I kaupunginosa 60.4525°N, 22.2762°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1970 Ylös pyhään pyörryttävään korkeuteen.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ulkoveistokset Turun kaupunki.
  2. a b Kaukovirta, Kaisa: Anja Ahon Lapset-veistos vuodelta 1959 on Turun kaupungin ensimmäinen naistaiteilijan toteuttama ulkoveistos – minne päätyi sen tekijä?. Turun Sanomat, 17.2.2018, s. 20. Turun Sanomat Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 17.2.2018.
  3. Julkiset taideteokset Turku Energia. Viitattu 23.7.2015.
  4. Maisemapylväiden historiasta julkaistu kirja (lehdistötiedote) Fingrid. 2009. Fingrid. Viitattu 23.7.2015.
  5. Simo Helenius: Ahkerat lukutoukat Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  6. a b c d e f g h i j k l m n Taidetta Turun katukuvassa (Teos Citynomadi-palvelussa) Turun museokeskus & Citynomadi. Viitattu 13.12.2015.
  7. Välilä, Anu: ”Julkiset taideteokset ilahduttavat ja hoitavat sielua”. Turun Sanomat, 31.8.2017. Artikkelin verkkoversio Viitattu 1.5.2018.
  8. CV Mauri Kosonen. Mauri Kosonen. Viitattu 1.5.2018.
  9. Brozinski, Ari & Rajala, Kirsi: Barcarola Turun kivikierros -sivusto. Viitattu 19.12.2017.
  10. Copper, Markus: Big Bang Echo Kansallisgalleria. Viitattu 9.4.2018.
  11. Salmi, Riitta & Multamäki, Tuomas & Vilja, Iiro: Kaikuja avaruudesta kuulee myös Turun yliopistonmäellä Turun Sanomat. 8.10.2006. Viitattu 9.4.2018.
  12. Dominikaanit Turussa -muistomerkki, Veritas. Viitattu 12.12.2015.
  13. Osuuspankin rahapuu syttyy entistä ekologisempana Aamuset. 16.12.2014. TS-Yhtymä. Viitattu 15.7.2016.
  14. Rahapuu loistaa ja kellot soivat OP Taloudessa. 2015. Viitattu 15.7.2016.
  15. Erik Julin
  16. Karhu, Tuomo: Vuoden 2011 alkusoitto ja yhtenäisen Euroopan symboli. Turun Sanomat, 12.6.2008. Turun Sanomat. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.12.2015.
  17. Kangasniemi, Outi: Jits Bakkerin näyttely. Turun Sanomat, 20.6.2004. TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.12.2015.
  18. Äiti ja lapsi
  19. Kalervo Kallio: Heikki Nurmio Turun museokeskus. Viitattu 7.12.2015.
  20. Wäinö Aaltonen: Henkinen työ, Raivaaja ja Tulevaisuus Turun museokeskus. Viitattu 11.12.2015.
  21. H. G. Porthanin patsas
  22. Monto, Riitta: Minna Haution mielestä luonnonkivi on hieno muistomerkki Herman Spöringille Turun Sanomat. 27.2.2007. Viitattu 18.12.2017.
  23. Jokelin, Jantso: Tappava Turku, Turun Ylioppilaslehti 24.9.2009. Viitattu 12.12.2015.
  24. Lappi, Ilkka: Kerttulinmäki oli Turun kukkuloista verisin, Aamuset 19.9.2015. Viitattu 12.12.2015.
  25. Viljo Mäkinen: Hitsaajat Turun museokeskus. Viitattu 6.12.2015.
  26. a b Savi toi kaupunkiin Iglun, Temppelin ja Kimonon, Turku 2011 -sivusto. Viitattu 11.12.2015.
  27. Hätönen, Paula: Taidetta synnytetty mosaiikista ja teräksestä. Turun Sanomat, 1.3.2006. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.2.2018.
  28. Kalevala kasvaa kolmioista. Turun Sanomat, 27.2.2006. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.2.2018.
  29. Antti Louhisto: Itsenäisyyden kivi Turun museokeskus. Viitattu 6.12.2015.
  30. Herman Joutsen: Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki Turun museokeskus. Viitattu 7.12.2015.
  31. Lund, Sakari: Aurajoen ranta ruuhkautui ihmettelijöistä – tässä on Jarno Saarisen patsas, Yle Urheilu 2.7.2017.
  32. Moottoripyöräilylegenda Jarno "Paroni" Saarinen saa näköispatsaan Turkuun, Visit Turku -sivusto 26.06.2017. Viitattu 2.7.2017.
  33. Uusi kuningas Turun katukuvaan Yle Uutiset. 9.11.2009. YLE. Viitattu 8.4.2018.
  34. Leena Ikonen: Jäähuntu Turun museokeskus. Viitattu 8.12.2015.
  35. Kakskerta : saaret salmien sylissä : Kakskerta-Satava -alueen vaiheita, s. 28. Turku: Kakskertaseura, 2017. ISBN 978-952-93-9199-8.
  36. Kakskerran hautausmaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 4.1.2018.
  37. Kakskerran hautausmaa (pdf) Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 4.1.2018.
  38. Katariinan hautausmaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 30.11.2017.
  39. Katariinan hautausmaan kartta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 30.11.2017.
  40. Tuomisto 1998: 283.
  41. Saara Ekström: Kertosäe Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  42. Venyttele veistoksen avulla Turku 2011 -hanke. Viitattu 13.12.2015.
  43. a b c d e Rinne, Ilmari: Turku – patsaitten kaupunki. Suomen Turku -lehti, 1976, nro 3, s. 23–24. Turku: Turkuseura ry. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.12.2015.
  44. Viljo Mäkinen: Korppu-Vihtori Turun museokeskus. Viitattu 6.12.2015.
  45. Anja Aho: Lapset Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  46. Leikkiviä lapsia
  47. Alice Baillaud: Life Cycle Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  48. Rinne 1976:41
  49. Laaksonen & Issakainen (s.a.): 7, 35.
  50. a b Laaksonen & Issakainen (s.a.): 28, 35.
  51. a b c d e Tuomisto 1998:291.
  52. Laaksonen & Issakainen (s.a.): 30.
  53. Maarian kirkko ja pappila. Opastaulu (pdf) Turun seurakunnat. Viitattu 21.7.2018.
  54. Manilla juhlii – ohjelmassa Viinanäyttely ja Taidekarnevaali Turkulainen. 24.6.2016. Viitattu 2.1.2018.
  55. Tarja Ervasti: Mater Marium Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  56. Miinanraivaajien muistomerkki Aurajoen rantaan 26.6.2018. Turun kaupunki. Viitattu 10.7.2018.
  57. Asemakaavanmuutoksen selostus, joka koskee 14. päivänä tammikuuta 2009 päivättyä ja 20.3.2009 muutettua (lausunnot) asemakaavakarttaa ”TYS Ikituuri” (7/2008) (PDF) (Turun kaupunginvaltuuston kokouksen 11.5.2009 pöytäkirjan asian § 115 liite 2) 14.1.2009. turun kaupunki. Viitattu 30.9.2017.
  58. Wäinö Aaltonen ja Juhani Pallasmaa: Muusa/Muistijälki Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  59. Turun muraali valmistuu tämän päivän aikana Ursininkadulla 16.9.2016.
  60. a b c d Paattisten hautausmaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 30.11.2017.
  61. a b Paattisten hautausmaan kartta (pdf) Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Viitattu 30.11.2017.
  62. Tuomisto 1998:291.
  63. Huttunen & Paavola 2011: 222-223.
  64. Piiloleikki (Teokset Citynomadi-palvelussa) Turun museokeskus & Citynomadi. Viitattu 14.12.2015.
  65. Pienoisveistokset piilottelevat jokirannassa 2011. Turku 2011 -hanke. Viitattu 14.12.2015.
  66. Pietari Brahe
  67. Patsas valaisee varjoista pihaa, Turun Sanomat , Viihde, 26.10.2005. Viitattu 20.7.2016.
  68. Huttunen & Paavola 2011: 155-156.
  69. Tapio Rautavaara innoitti portugalilaistaiteilijan ylistämään laivanrakentajia Turun Sanomat. 9.8.2011. Viitattu 20.4.2018.
  70. Pihlman, Olga: Piilotettuja patsaita ja kannanottoja – Turussa Aurajoen rannasta löytää taidetta joka puolelta 24.7.2016. Yle. Viitattu 20.4.2018.
  71. Laaksonen, Mikko & Nummelin, Juri: Turun seudun arkkitehtuuriopas, s. 264. Helsinki: Kustantaja Laaksonen, 2013. ISBN 9789525805352.
  72. Aurassa äänestys tykistä. Turun Sanomat, 13.6.1989.
  73. KILLAT Kenttätykistörykmentti 5. Turun Sanomat, 14.6.1991.
  74. Symbiosis sai pysyvän kodin, Turun kaupungin verkkosivusto 13.10.2015. Viitattu 16.3.2016.
  75. Andrei Kovalchuk: Tapaaminen Turussa 1812 Turun museokeskus. Viitattu 6.12.2015.
  76. Harry Kivijärven Teema-veistos on paljastettu Hirvensalon Kaistarniemessä, Turun kaupunki 17.9.2016. Viitattu 14.4.2017.
  77. Häiväoja Heikki: Curriculum vitae Heikki Aulis Häiväoja, kuvanveistäjä Viitattu 10.7.2018.
  78. Varnila, Markku: Hernerokkaa ja puukuunareita. Otoksia läntisen turun historiasta., s. 33. , 2014.
  79. Asemakaavan- ja tonttimuutosehdotus. Turun kaupunki. ”Schering ja Artukaisten kartano” Asemakaavatunnus 43/2004 Diarionumero 4734-2004, s. 10-11. Turku: Turun kaupunki, 2004. Julkaisun verkkoversio (viitattu 10.7.2018).
  80. Ger C. Bout: The Transparent Dream Turun museokeskus. Viitattu 9.12.2015.
  81. Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535" Turun museokeskus. Viitattu 7.12.2015.
  82. Turun punavankileirin muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2015.
  83. Turun tuomiokirkon kortteli
  84. Simo Helenius: Utelias Turun museokeskus. Viitattu 8.12.2015.
  85. Varsinais-Suomen puisto on upea piknikpaikka Aurajoen varressa Varsinais-Suomen liitto. Viitattu 11.6.2018.
  86. Nurmi, Teemu: Vuorenneito nukkuu kaukolämpötunnelin suulla Turkulainen. 12.8.2015. Viitattu 20.4.2018.
  87. a b c Ympäristötaideteokset kaunistavat katukuvaa Turku Energia. Viitattu 1.5.2018.
  88. Turun päivän juhla Pansiossa kokoaa alueen asukkaat ja toimijat yhteen 13.9.2017. Turun kaupunki. Viitattu 25.2.2018.
  89. Turun päivä kuvina. Turun Sanomat, 18.9.2017. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]