Turun ammatti-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun ammatti-instituutti
Perustettu 1998
Rehtori Päivi Lehtinen
Toimipaikat Turku
Kotisivu [1]
Turun ammatti-instituuttiin kuuluva entinen Turun kauppaoppilaitos

Turun ammatti-instituutti (ruots. Åbo yrkesinstitut) on Turussa toimiva toisen asteen ammatillista koulutusta antava oppilaitos. Se toimii kahdeksassa toimipaikassa Turun kaupungin alueella. Turun ammatti-instituutissa opiskelee noin 3900 nuorisoasteen opiskelijaa ja noin 6000 aikuisopiskelijaa. Henkilökuntaa ammatti-instituutissa on noin kuusisataa.

Turun ammatti-instituutti on yksi Suomen suurimmista toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Turun ammatti-instituutti aloitti toimintansa vuonna 1998 silloisen Turun Ammatti-instituutin, Turun Kauppaoppilaitoksen - Handelsläroverket i Åbon, Turun Teknillisen ammattioppilaitoksen ja Turun terveydenhuolto-oppilaitoksen yhdistyessä.

Ammatillista opetusta järjestettiin Turussa jo vuodesta 1887 alkaen iltaopetuksena, aluksi Turun käsityöläiskoulun ja myöhemmin Turun yleisen ammattilaiskoulun nimellä. Päiväopetus aloitettiin vuonna 1941, eli huomattavasti myöhemmin kuin useissa muissa kaupungeissa. Kaupallista koulutusta kaupungissa järjestettiin vuodesta 1839 lähtien ruotsinkielisessä Handelsskolan i Åbo -oppilaitoksessa. Vuonna 1905 oppilaitos muutettiin kaksikieliseksi.[1]

Uusi ammattikoulurakennus valmistui vuonna 1950 Puutorin viereen Parkinmäelle ensimmäisenä suurena sodanjälkeisenä rakennushankkeena Turussa. Rakennukseen saatiin mm. työvälineitä Turun ystävyyskaupungilta Göteborgilta, ja se nimettiinkin Göteborgin koulutaloksi.

Vuonna 1958 ammattikoulu laajeni uuteen rakennukseen Pohjolan kaupunginosaan, Juhannuskukkulalle. Tilat tulivat pääasiassa teknillisen ammattikoulun käyttöön, mutta rakennukseen varattiin tilat myös ompelu- ja talousammattikoululle. Ompelu- ja talousammattikoulun toiminta keskitettiin vuonna 1964 Göteborgin koulutaloon, niiden vapauduttua kauppakoulun käytöstä.

Vuonna 1983 yhdistettiin Turun kauppaopisto ja Turun kaupungin kauppakoulu. Uuden oppilaitoksen nimeksi tuli Turun Kauppaoppilaitos - Handelsläroverket i Åbo.

Vuosina 19851986 valmistui Peltolan koulurakennus.

Koulutustarjonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ammatti-instituutissa voi opiskella kymmenissä erilaisissa koulutusohjelmissa ja valmistua ammattiin tekniikan, terveyden ja hyvinvoinnin sekä kaupan ja palvelun aloilta.[2]

Ruotsinkieliset koulutusohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nivelvaiheen koulutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ammatti-instituutissa järjestetään myös yksivuotisia ns. nivelvaiheen koulutuksia nuorille, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan haluamaansa alaa tai jotka eivät tiedä, mikä olisi itselle sopivin ala.

Opiskelijatoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ammatti-instituutin opiskelijayhdistys on nimeltään TAIKA ry. Turun ammatti-instituutin eli TAIn opiskelijat järjestävät joka vuosi useita omaleimaisia tapahtumia, muun muassa Aurajoessa soudettavat Amissoudut, Hirvensalossa ajettavat Amisajot sekä oppilaiden lavataitoja mittaavan Amistalentin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]