Luettelo Kangasalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kangasalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kangasalan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kangasalaan on liitetty Sahalahden ja Kuhmalahden kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Dialogi[1] Kangasala-talon sisäänkäynti (aiemmin Ystävyydenpuisto), Kuohunharjuntie 6 Kuohunlahti 61.4631°N, 24.0735°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1990 Kimmo Pyykkö Dialogi 1990.JPG
Einar Ilmonin muistomerkki[2] Tapulintie 16 Mäntyveräjä 61.4667°N, 24.0648°E 1950 Einar Ilmonin muistomerkki.jpg
Emil Kaupin muistomerkki[2] Ruutanantie 3 Mäntyveräjä 61.4647°N, 24.0714°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1981 Mauno Juvonen Emil Kaupin muistomerkki 1981.JPG
Gustaf von Numersin muistolaatta[2] Suinulan asema - Hävinnyt asemarakennuksen remontin yhteydessä Suinula 61.5425°N, 24.0569°E 1979
Hilda Pihlajamäen muistokivi[2] Ranta-Koivisto 61.4567°N, 24.0406°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen Mauno Juvonen Hilda Pihlajamaen muistokivi Kangasala.JPG
Iharin Myllykylän muistomerkki[2] Iharin kannaksella Heposelän ja Pälkäneveden välillä, uoman pohjoisrannalla, Pohjalahden tien itäpuolella Ihari 61.4081°N, 24.2539°E 1978 Iharin Myllykylän muistomerkki 1978.jpg
Jalmari Finnen muistomerkki[2] Pirtinmäellä, Tapulintie 2 Mäntyveräjä 61.4644°N, 24.0694°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1974 Mauno Juvonen Jalmari Finnen muistomerkki 1974.JPG
Kangasalan suojeluskuntatalon muistokivi[3] Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa Mäntyveräjä 61.464°N, 24.0708°E Kangasalan suojeluskuntatalon muistokivi.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Sahalahti[3][4] Sahalahden hautausmaa Sahalahti 61.4739°N, 24.3297°E 1957 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Sahalahti 1957.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Vanha hautausmaa Pikkola 61.4629°N, 24.07°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Kangasala.jpg
Laskeutuvat linnut Suihkulähde Osuuspankin edessä Kuohunlahti 61.4627°N, 24.0758°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1970-luvulla? Mauno Juvonen Laskeutuvat linnut.JPG
Leikkivä lapsi, lastenkodin palossa menehtyneiden muistomerkki[5] Vanha hautausmaa Pikkola 61.4628°N, 24.0691°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1956 Mauno Juvonen Leikkiva lapsi 1956.JPG
Lentovarustevarikon ja Tampereen Ilmatorjuntapatteriston muistolaatta[6] Dekati Oy:n rakennuksen seinässä ulko-oven vieressä, Tykkitie 1 Liuttu 61.4723°N, 23.9602°E 2001
Muualle haudattujen muistomerkki Vanha hautausmaa, Kangasalan kirkon eteläseinustalla Pikkola 61.4634°N, 24.0703°E Muualle haudattujen muistomerkki Kangasala.JPG
Pro Patria[3] Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa Mäntyveräjä 61.4641°N, 24.0701°E 1990-luvun alku Pro Patria Kangasala.jpg
Punaisten muistomerkki, Sahalahti[3][7] Sahalahden hautausmaa Sahalahti 61.4739°N, 24.3299°E 1967 Punaisten muistomerkki Sahalahti 1967.JPG
Punaisten muistomerkki[8], Punaisten puolella kaatuneiden muistomerkki[3] Läntinen hautausmaa, pääkäytävän varrella sen eteläpuolella (paikkalinkki likimääräinen) Kuohunlahti 61.4606°N, 24.0737°E 1946 Punaisten muistomerkki Kangasala.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Kangasala[3] Vanha hautausmaa Pikkola 61.463°N, 24.0706°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1947 Kangasala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Kuhmalahti[3][9][10] Kuhmalahden vanha hautausmaa Kuhmalahti 61.5041°N, 24.5685°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1940 Kuhmalahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Sahalahti[3][11] Sahalahden hautausmaa Sahalahti 61.474°N, 24.3296°E Toukolehto, ErkkiErkki Toukolehto 1949 Sahalahti sankakarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Vehkajärvi[12][13] Vehkajärven hautausmaa, Kuusisentie 8 Kuhmalahti, Vehkajärvi 61.5062°N, 24.8308°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1940 Vehkajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistomerkki[3] Suojeluskuntatalo Kontulan piha, Pakkalantie 311 Sahalahti 61.4558°N, 24.3783°E 1986 Sotaan lahdon muistomerkki 1986.JPG
Suinulan verilöylyn muistomerkki[14] Muistomerkintie 53 Suinula 61.5287°N, 24.0533°E Lehtikanta, LeoLeo Lehtikanta 1933 Suinulan muistomerkki.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi[3] Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa Mäntyveräjä 61.464°N, 24.0709°E 1984 Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi Kangasala.JPG
Tampereen ilmatorjuntapatteriston muistotykki[15] Kangasalantien ja Vatialantien risteyksessä Vatiala 61.4729°N, 23.9592°E 2001 Tampereen ilmatorjuntapatteriston muistotykki.JPG
Topeliuksen muistomerkki[16] Haralanharjun näkötornin juuri Suinula 61.5345°N, 24.0833°E Sulkava, Voipa NuorukainenVoipa Nuorukainen Sulkava 1949 Zacharias Topelius memorial 2.jpg
Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki[3] Läntinen hautausmaa, pääkäytävän varrella sen eteläpuolella (paikkalinkki likimääräinen) Kuohunlahti 61.4607°N, 24.0737°E 1946 Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki Kangasala.jpg
Vuoden 1918 punaisten hautamuistomerkki[14][17] Kuhmalahden uusi hautausmaa, itäkulmaus Kuhmalahti 61.5025°N, 24.571°E 1946 Vuoden 1918 punaisten hautamuistomerkki Kuhmalahti.jpg
Vuoden 1918 valkoisten hautamuistomerkki[14][18] Kuhmalahden vanha hautausmaa (paikkalinkki likimääräinen) Kuhmalahti 61.5043°N, 24.5674°E 1921

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]