Luettelo Kangasalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kangasalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kangasalan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kangasalaan on liitetty Sahalahden kunta vuonna 2005 ja Kuhmalahden kunta 2011.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Arvopaikka[1] Hyötyjätekeskuksen verkkoaita, Taidetie 6 Kuhmalahti 61.5065°N, 24.5572°E Mäkelä, KaleviKalevi Mäkelä 2005 Kalevi Makela Arvopaikka 2005.JPG
Birthday Stone / Syntymäpäiväkivi[2] Pohja, kevyenliikenteentien varrella; Vehkajärventie 12 Kuhmalahti 61.4826°N, 24.7073°E Hofmann, Annabella ClaudiaAnnabella Claudia Hofmann 2006 Annabella Claudia Hofmann Birthday Stone 2006.JPG
Crossroads / Risteys[3] Sahalahden kirkonkylä, Salssin kujan leikkikentän etelälaita, muuntamon itäpuolella Sahalahti 61.4759°N, 24.3322°E Hohlovkin, DimitryDimitry Hohlovkin 2005 Dimitry Hohlovkin Crossroads 2005.JPG
Curvature naturae, Pikonlinnan sairaalan muistomerkki[4] Pikonlinnan entisen sairaalan alue, Pikonlinnantie 240 61.4919°N, 24.0865°E Juvonen, OsmoOsmo Juvonen 2000 Curvature naturae Osmo Juvonen 2000.jpg
Dialogi[5][4][6] Kangasala-talon sisäänkäynti (aiemmin Ystävyydenpuisto), Kuohunharjuntie 6 Keskusta 61.4631°N, 24.0735°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 2014, 1990 Kimmo Pyykkö Dialogi 1990.JPG
Einar Ilmonin muistomerkki[7][8] Mäntyveräjä, Tapulintie 16 Keskusta 61.4667°N, 24.0648°E 1978 Einar Ilmonin muistomerkki.jpg
Emil Kaupin muistomerkki[7][8] Mäntyveräjä, Ruutanantie 3 Keskusta 61.4647°N, 24.0714°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1981 Mauno Juvonen Emil Kaupin muistomerkki 1981.JPG
Gustaf von Numersin muistolaatta[7] Suinulan asema - Hävinnyt asemarakennuksen remontin yhteydessä Suinula 61.5425°N, 24.0569°E 1979
Herran siunaus, Uurnalehdon muistomerkki[9][10] Pikkola, Vanhan hautausmaan luoteisreunalla; Ainontie 1 Keskusta 61.4623°N, 24.0696°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1996 Mauno Juvonen Uurnalehdon muistomerkki 1996.JPG
Hilda Pihlajamäen muistokivi[7][11][8] Ranta-Koiviston leikkikentällä, Lehtikuusentie 2 Ranta-Koivisto 61.4567°N, 24.0406°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1973 Mauno Juvonen Hilda Pihlajamaen muistokivi Kangasala.JPG
Ida ja Vihtori Peltosen muistomerkki[12][13] Lihasulan kartanon piha, Siitamantie 750 61.5605°N, 24.1698°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1954 Mauno Juvonen Ida ja Vihtori Peltosen muistomerkki 1954.JPG
Iharin Myllykylän muistomerkki[7][13] Iharin kannaksella Heposelän ja Pälkäneveden välillä, uoman pohjoisrannalla, Pohjalahden tien itäpuolella; Pohjalahdentie 26 Raikku 61.4081°N, 24.2539°E 1978 Iharin Myllykylän muistomerkki 1978.jpg
Itämainen matto[14] Kuhmalahden kirjaston piha, Rautajärventie 26 Kuhmalahti 61.4814°N, 24.7018°E Rautarouvat (Nanna Bayer, Kaisa Hirvonen, Hanne Horte, Katja Öhrnberg) 2005 Rautarouvat Itamainen matto 2005.JPG
Jalmari Finnen muistomerkki[7][4][8] Mäntyveräjä, Pirtinmäellä; Tapulintie 2 Keskusta 61.4644°N, 24.0694°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1974 Mauno Juvonen Jalmari Finnen muistomerkki 1974.JPG
Kaivannon kanavan muistolaatta[15][16] Kaivannon kanavan kaakkoisrannalla, Lahdentie 1746 61.4202°N, 24.1422°E 1980 Kaivannon kanavan muistolaatta Kangasala.jpg
Kangasalan kirkon tornin rakentamisen muistolaatta Kirkon länsipäädyssä; Ainontie 1 Keskusta 61.4635°N, 24.0695°E Kangasalan kirkon tornin rakentamisen muistolaatta.JPG
Kangasalan suojeluskuntatalon muistokivi[17] Mäntyveräjä, Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa; Kangasalantie 1145 Keskusta 61.464°N, 24.0699°E Kangasalan suojeluskuntatalon muistokivi.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Sahalahti[17][18] Sahalahden kirkonkylä, Sahalahden hautausmaa; Vanha Pakkalantie 35 Sahalahti 61.4739°N, 24.3297°E 1957 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Sahalahti 1957.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[17][19] Pikkola, Vanha hautausmaa; Ainontie 1 Keskusta 61.4629°N, 24.07°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Kangasala.jpg
Kevät ja syksy[20] Lamminrahkan silta, Lahdentie 310 Lamminrahka 61.4907°N, 23.9479°E Rosenlund, TuomoTuomo Rosenlund ja Orava, PekkoPekko Orava 2020 Tuomo Rosenlund Pekko Orava Kevat ja syksy 2020.JPG
Kuhmalahden vanhan kirkon muistokivi[21] Kuhmalahden kirkonkylä, Kuhmalahden vanha hautausmaa; Kirkkotie 45 Kuhmalahti 61.5041°N, 24.5675°E Kuhmalahden vanhan kirkon muistokivi.jpg
Lamminrahkan meluvallit[22] Lamminrahkan eritasoliittymä, Lahdentie 300 Lamminrahka 61.4907°N, 23.9475°E Rosenlund, TuomoTuomo Rosenlund ja Orava, PekkoPekko Orava 2020 Tuomo Rosenlund Pekko Orava Lamminrahkan meluvalli 2020.JPG
Laskeutuvat linnut[4][8] Suihkulähde Osuuspankin edessä, Kuohunharjuntie 26 Keskusta 61.4627°N, 24.0758°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1977 Mauno Juvonen Laskeutuvat linnut.JPG
Leikkivä lapsi, lastenkodin palossa menehtyneiden muistomerkki[23][4][24][13] Pikkola, Vanha hautausmaa; Ainontie 1 Keskusta 61.4628°N, 24.0691°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1956 Mauno Juvonen Leikkiva lapsi 1956.JPG
Lentovarustevarikon ja Tampereen Ilmatorjuntapatteriston muistolaatta[25] Dekati Oy:n rakennuksen seinässä ulko-oven vieressä, Tykkitie 1 Ilkko 61.4723°N, 23.9602°E 2001 Lentovarustevarikon ja Tampereen Ilmatorjuntapatteriston muistolaatta 2001.jpg
Muistomerkki unohdetuille[26] Pikkola, Vanha hautausmaa, kirkon eteläpuolella; Ainontie 1 Keskusta 61.4634°N, 24.0699°E Muistomerkki unohdetuille Kangasala.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Pikkola, Vanha hautausmaa, Kangasalan kirkon eteläseinustalla; Ainontie 1 Keskusta 61.4634°N, 24.0703°E Muualle haudattujen muistomerkki Kangasala.JPG
Omenatarha / Apple Garden[27] Puinostenpuisto, lähin osoite Sälssinkuja 8 Sahalahti 61.4758°N, 24.3356°E Panu, Anne-MarjoAnne-Marjo Panu 2006
Parkkitalon muraali[28] Keskustassa uimahallin vieressä, Kirkkojärvenkuja 1 Keskusta 61.4608°N, 24.0717°E Pitkänen-Walter, TarjaTarja Pitkänen-Walter 2019 Tarja Pitkanen Walter Parkkitalon muraali 2019.JPG
Pro Patria[17][6] Mäntyveräjä, Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa; Kangasalantie 1145 Keskusta 61.4641°N, 24.0701°E 1990 Pro Patria Kangasala.jpg
Punaisten muistomerkki, Sahalahti[17][29] Sahalahden kirkonkylä, Sahalahden hautausmaa; Vanha Pakkalantie 35 Sahalahti 61.4739°N, 24.3299°E 1967 Punaisten muistomerkki Sahalahti 1967.JPG
Punaisten muistomerkki, Vehkajärvi[30] Vehkajärven hautausmaa, Kuusisentie 8 Kuhmalahti, Vehkajärvi 61.5062°N, 24.8296°E Punaisten muistomerkki Vehkajarvi.jpg
Punaisten muistomerkki[31], Punaisten puolella kaatuneiden muistomerkki[17][32] Läntinen hautausmaa, pääkäytävän varrella sen eteläpuolella, osaston 4 luoteiskulmalla; Kalmistontie Keskusta 61.4607°N, 24.074°E 1946 Punaisten muistomerkki Kangasala.jpg
Rinki-reliefi[4][33] Tredun Kangasalan toimipisteen seinä, Finnentie 39 61.4645°N, 24.047°E Virtanen, IlkkaIlkka Virtanen 2018 Ilkka Virtanen Rinki 2018.JPG
Roots / Juuret [34] Siuronsalmen veneranta, Uittomiehentie Kuhmalahti 61.5075°N, 24.6244°E Pushnitsky, VitalyVitaly Pushnitsky 2005 Vitaly Pushnitsky Roots 2005.JPG
Sahalahden vanhojen kirkkojen muistomerkki[35][36] Sahalahden kirkonkylä, Sahalahden hautausmaa; Vanha Pakkalantie 35 Sahalahti 61.474°N, 24.3299°E 1949 Sahalahden vanhojen kirkkojen muistomerkki Kangasala.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Kangasala[17][37] Pikkola, Vanha hautausmaa; Ainontie 1 Keskusta 61.463°N, 24.0706°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1947 Kangasala sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Kuhmalahti[17][38][39] Kuhmalahden kirkonkylä, Kuhmalahden vanha hautausmaa; Kirkkotie 45 Kuhmalahti 61.5041°N, 24.568°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1940 Kuhmalahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Sahalahti[17][40] Sahalahden kirkonkylä, Sahalahden hautausmaa; Vanha Pakkalantie 35 Sahalahti 61.474°N, 24.3296°E Toukolehto, ErkkiErkki Toukolehto 1949 Sahalahti sankakarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Vehkajärvi[41][42] Vehkajärven hautausmaa, Kuusisentie 8 Kuhmalahti, Vehkajärvi 61.5062°N, 24.8308°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1940 Vehkajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistomerkki, Kuhmalahti[17] Kuhmalahden kirkonkylä, seurantalo Suojan piha; Pohjantie 521 Kuhmalahti 61.4977°N, 24.6188°E 1985 Sotaan lahdon muistomerkki, Kuhmalahti.jpg
Sotaan lähdön muistomerkki, Sahalahti[17][36] Sahalahden kirkonkylä, suojeluskuntatalo Kontulan piha; Pakkalantie 311 Sahalahti 61.4558°N, 24.3783°E 1986 Sotaan lahdon muistomerkki 1986.JPG
Suinulan verilöylyn muistomerkki[30][16] Suinula, Muistomerkintie 53 Ruutana 61.5287°N, 24.0533°E Lehtikanta, LeoLeo Lehtikanta, patsasfiguuriRautalin, Richard Richard Rautalin 1933 Suinulan muistomerkki.jpg
Summer Solstice / Kesäpäivän seisaus[43] Tervaniemen työväentalon puukuja, Pohjantie 159 (toinen osa Korkeaissaaressa) Kuhmalahti 61.4846°N, 24.6785°E Hofmann, Annabella ClaudiaAnnabella Claudia Hofmann 2005 Annabella Claudia Hofmann Summer Solstice 2005.JPG
Suojelusenkeli[4] Sahalahden kirjaston edusta, Kurviksenkuja Sahalahti 61.4765°N, 24.3296°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 2001 Anitta Toivio Suojelusenkeli 2001.JPG
Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi[17] Mäntyveräjä, Kangasalan kirkon pohjoispuolella keskustassa; Kangasalantie 1145 Keskusta 61.464°N, 24.0709°E 1984 Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistokivi Kangasala.JPG
Tampereen ilmatorjuntapatteriston muistotykki[44] Kangasalantien ja Ilkontien risteyksessä; lähin osoite Ilkontie 1 Ilkko 61.4729°N, 23.9592°E 2001 Tampereen ilmatorjuntapatteriston muistotykki.JPG
Topeliuksen muistomerkki[45][16] Haralanharjun näkötornin juuri, lähin osoite Haralanharjuntie 142 Suinula 61.5345°N, 24.0833°E Sulkava, Voipa NuorukainenVoipa Nuorukainen Sulkava 1949 Zacharias Topelius memorial 2.jpg
Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki[17][46] Läntinen hautausmaa, pääkäytävän varrella sen eteläpuolella, osasto 2; Kalmistontie Keskusta 61.4608°N, 24.0736°E 1946 Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki Kangasala.jpg
Vuoden 1918 punaisten hautamuistomerkki[30][47] Kuhmalahden kirkonkylä, Kuhmalahden uusi hautausmaa, itäkulmaus; Kuhmalahdentie 3 Kuhmalahti 61.5025°N, 24.571°E 1946 Vuoden 1918 punaisten hautamuistomerkki Kuhmalahti.jpg
Vuoden 1918 valkoisten hautamuistomerkki[30][48] Kuhmalahden kirkonkylä, Kuhmalahden vanha hautausmaa; Kirkkotie 45 Kuhmalahti 61.5043°N, 24.5674°E 1921 Vuoden 1918 valkoisten hautamuistomerkki Kuhmalahti.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvopaikka Kuhmalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  2. Birthday Stone Kuhmalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  3. Crossroads Sahalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  4. a b c d e f g Kesälehti 2021, sivut 23-25; Kangasalan Sanomat, toukokuu 2021
  5. Dialogi-veistos siirrettiin Kangasala-talon eteen - Kangasala-talo
  6. a b Suomen muistomerkit, s. 59
  7. a b c d e f Historia; Kangasala-seura ry
  8. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 58
  9. Hautausmaainventointi, sivu 7
  10. Herran Siunaus Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  11. Hilda Pihlajamäen muistomerkki Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  12. Ida ja Vihtori Peltosen muistomerkki Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  13. a b c Suomen muistomerkit, s. 60
  14. Itämainen matto Kuhmalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  15. Katsaus osaan Kangasalan historiasta, Kaivanto; Arcgis.com
  16. a b c Suomen muistomerkit, s. 57
  17. a b c d e f g h i j k l m Laakso, Jorma: Kangasala / 1 Sotamuistomerkit Pirkanmaalla. Pirkanmaan Reserviläispiiri ry. Viitattu 11.6.2019.
  18. Hautausmaainventointi / Sahalahti, sivu 14
  19. Hautausmaainventointi, sivu 11
  20. Lamminrahkan eritasoliittymän taideteoksessa leijailevat lehdet; Kangasala.fi 8.1.2020
  21. Kuhmalahden hautausmaainventointi; sivu 2
  22. Heli Keskinen: Lamminrahkan eritasoliittymä sai kylkeensä taidetta – Lisää luvassa kesällä; Kangasalan sanomat 21.12.2019
  23. Kukaan ei voinut heitä pelastaa; Sydän-Hämeen lehti 26.11.2014
  24. Hautausmaainventointi, sivu 12
  25. Pirkanmaan alueen ilmatorjuntamuistomerkit; sivu 19; Pirkanmaan ilmatorjuntakilta ry
  26. Hautausmaainventointi, sivu 12
  27. Anne-Marjo Panu, Omenatarha 2006; Anitta-toivio.fi
  28. Joonas Alanne: Kangasalla intoillaan: "Valmistuessaan parkkitalo tulee olemaan yksi kauneimmista Suomessa!" – Katso kuvat; Tamperelainen 26.8.2019
  29. Hautausmaainventointi / Sahalahti, sivu 9
  30. a b c d Laakso, Jorma: Kangasala / 2 Sotamuistomerkit Pirkanmaalla. Pirkanmaan Reserviläispiiri ry. Viitattu 11.6.2019.
  31. Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  32. Hautausmaainventointi, sivu 11
  33. Ilkka Virtanen: “Rinki” Tredu, Kangasala; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  34. Roots Kuhmalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  35. Sahalahden vanhojen kirkkojen muistomerkki; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  36. a b Suomen muistomerkit, s. 184
  37. Hautausmaainventointi, sivu 9
  38. Sankarihautoja ja muistomerkkejä
  39. Kuhmalahden hautausmaainventointi; sivu 16
  40. Hautausmaainventointi / Sahalahti, sivu 13
  41. Hautausmaa henkii historiaa ja rauhoittaa kiireistä mieltä; Kangasalan Sanomat 10.8.2016
  42. Kangasala, Vehkajärven hautausmaa; Sotasampo
  43. Solstice Kuhmalahti Kangasala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  44. Pirkanmaan alueen ilmatorjuntamuistomerkit; sivu 11; Pirkanmaan ilmatorjuntakilta ry
  45. Haralanharjun maisema. Suinulan Nuorisoseura ry:n uuden tornin rakennusluvan hakuperusteista. Havisevan kyläyhdistys ry. Viitattu 1.8.2017.
  46. Hautausmaainventointi, sivu 11
  47. Kuhmalahden hautausmaainventointi; sivu 15
  48. Kuhmalahden hautausmaainventointi; sivu 14