Luettelo Rovaniemen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Rovaniemen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Rovaniemen pysyvästi, jatkuvasti avoimissa, julkisisissa ja ulkotiloissa sijaitsevat taideteokset, veistokset, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
6:nen divisioonan muistomerkki Valtakatu, Alaruokasen talon takana Keskusta 66.4996°N, 25.7337°E Eriksson, OlofOlof Eriksson 1981
Aistisi ovat auenneet Kansantalon pääty Keskusta 66.4979°N, 25.7221°E Ulkuniemi, SeijaSeija Ulkuniemi 1994
Aseveliketju[1][2] Keskuskoulun puisto, Pohjolankatu 21 Keskusta 66.5033°N, 25.7158°E Lissegårdh, BengtBengt Lissegårdh 1964 Aseveliketju.jpeg
Aurora Borealis Koskikatu 18-20 66.5029°N, 25.7289°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1962
Fenix-lintu Rovaniemen hovioikeuden (ent. Suomen Pankki) edustalla 66.5002°N, 25.7342°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1990
Inevitable Growth[3][4] Valtakatu 30 66.5038°N, 25.7358°E Wan, AndreaAndrea Wan 2017
Joulumaan porot Rovaniemen lentoaseman lähellä Kärri, UrpoUrpo Kärri 1996
Jätkä-patsas Jätkänpuisto, sillan länsipää 66.5041°N, 25.7386°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1955
Karjalapatsas Ruokasenpuisto 66.5001°N, 25.7286°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1957
Katkenneet kahleet Jääkäripuisto Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Käräjäkivet Hovioikeuden ovi, reliefi Nurminen, MattiMatti Nurminen 1995
Lapin jälleenrakentamisen muistomerkki 1944-1955 Ratakadun ja Pohjolankadun välinen mäenrinne 66.4989°N, 25.7086°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1977
Lapin rajavartioston muistomerkki Pohjolankadun ja Rajajääkärinkadun kulma 66.5006°N, 25.7118°E Poskiparta, KariKari Poskiparta 1979
Lapin sodan 1944-1945  uhrien kunniaksi heidän muistoaan vaalien-  muistolaattalähde? Lapin aluehallintoviraston pääoven vieressä ulkoseinässä, Valtakatu 2 Keskusta 66.4969°N, 25.7308°E 1975 Lapin sodan 1944-1945 uhrien kunniaksi heidän muistoaan vaalien- muistolaatta.jpg
Luonnon osa ja Vasa [5] 66.5025°N, 25.731°E Miettunen, SauliSauli Miettunen 2008
Loikka 66.4967°N, 25.7217°E Tuomivaara, TeuvoTeuvo Tuomivaara 2008
M. A. Castrén Kirjaston pääsisäänkäynnin viereinen ulkoseinä Huhtamo, KariKari Huhtamo 1986
Maan Kiertorata Rovaniemen lentoasema Anttila, LauriLauri Anttila 1991
Maidolla elämisen alku Hervan puisto 66.5005°N, 25.7451°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1984
Mr. Confectioner 66.4861°N, 25.7174°E Karila, EmilEmil Karila ja Lampela, KalleKalle Lampela 2007
Neuvostosotilaiden hautausmaan muistomerkki[6] Rovaniemen 4 hautausmaan lähistö 66.4899°N, 25.6965°E Rovaniemi neuvostovangit mm.JPG
Oonko mie tiellä? 66.4969°N, 25.7246°E Engbom, TomTom Engbom 2008
Primavera Ainonkulman asuintalon sisäpiha 66.502°N, 25.7258°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1964
Raivaten ja rakentaen Uitonpuisto, Ounaskosken sillan länsipää 66.496°N, 25.7318°E Kärri, UrpoUrpo Kärri 1990
Vuonna 1919 espanjantautiin kuolleiden rajamiesten muistomerkki [7] Rovaniemen kolmas hautausmaa 66.4869°N, 25.705°E Rovaniemi 1918 muistomerkki 3.jpg
Rautatien rakentajien muistomerkki Ratamestarin puisto, Poromiehentie 7 66.5044°N, 25.7289°E Huhtala, HeikkiHeikki Huhtala 1994
Ruotsalaisten vapaaehtoisten ilmatorjunta-joukkojen 1939-40  muistolaatta[8] Lapin aluehallintoviraston pääoven vieressä ulkoseinässä, Valtakatu 2 Keskusta 66.4969°N, 25.7308°E Ruotsalaisten vapaaehtoisten ilmatorjunta-joukkojen 1939-40 muistolaatta.jpg
Ruotsin evakot, Ruotsin evakossa kuolleiden muistomerkki Rovaniemen toinen hautausmaa 66.495°N, 25.7255°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1965
Sankarimuistomerkki, Autti[2] Auttin sankarihautausmaa 66.287°N, 27.198°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1959 Autti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Miehen kohtalo tunturin huipulla, Rovaniemi Rovaniemen kirkon sankarihautausmaa 66.4947°N, 25.7274°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1954 Rovaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Viiri[2] Viirin sankarihautausmaa 66.3655°N, 26.767°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1959 Viiri sankarimuistomerkki.JPG
Sisääntulo Lapin yliopiston päärakennuksen sisäänkäynnin edessä 66.4848°N, 25.7139°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1994
Sotaveteraanien kuntoutuksen muistomerkki[9] Lapin Kuntoutus Oy:n Piha-alueella, Kuntotie 3 Kiiruna 66.493°N, 25.7684°E Immonen, RistoRisto Immonen 2009 Sotaveteraanien kuntouttamisen muistomerkki.jpeg
Tanssiinkutsu Hotelli Vaakunan aula Hukkanen, ReijoReijo Hukkanen 1993
Teräskonstruktio Rovakatu 32 66.5025°N, 25.7285°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1986
Ulosmarssi 66.4971°N, 25.7231°E Immonen, RistoRisto Immonen 2008
Vapaussodan sankaripatsas [10] Rovaniemen ensimmäinen hautausmaa 66.494°N, 25.7304°E Porila, EvertEvert Porila 1919 Jalusta kaiveruksineen, 1922 Porilan patsas Rovaniemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1918 sodassa vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Rovaniemen kolmas hautausmaa 66.4869°N, 25.7057°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1954 Rovaniemi 1918 muistomerkki 2.jpg
Vuorten synty Kaupungintalon, kirjaston ja Lappia -talon lähellä 66.4965°N, 25.724°E Tapper, KainKain Tapper 1988
Äiti-Lappi Lapin lääninhallituksen piha Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1989

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aseveliketju julkisetteokset.rovaniemi.fi.
  2. a b c Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  3. Andrea Wan upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  4. Inevitable Growth andreawan.com. Viitattu 1.4.2019.
  5. Rovaniemen julkiset taideteokset - Luonnon osa ja Vasa julkisetteokset.rovaniemi.fi. Viitattu 12.7.2016.
  6. Kalevi Mikkonen: Kalevin historiasivut kalevimikkonen27.blogspot.fi. Viitattu 7.2.2018.
  7. Rovaniemen seurakunta - III hautausmaa rovaniemenseurakunta.fi. Viitattu 6.2.2018.
  8. Talvisodan vapaaehtoisten muistomerkit sotamuistomerkit.fi.
  9. Muistokivi Rovaniemen veljes-sairaskodille. Veteraani, 2/2010.
  10. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 155. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.