Luettelo Marttilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Marttilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Marttilan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
August Canthin muistokivi[1] Kantinmäki Simala 60.575°N, 23.0426°E 1996[2] August Canthin muistokivi.jpg
Härkävankkurit[3] Härkätien puhelimen toimitalon luona, Härkätie 733[4] 60.5859°N, 22.8917°E Ali-Eskola, ArtoArto Ali-Eskola Arto Ali-Eskola Härkävankkurit kuvattu 2018.jpg
Isac Nordlundin muistotaulu[5] Marttilan kirkko, Kirkkotie 3, pääoven luona 60.5833°N, 22.9°E 1949 Muistotaulu Nordlund.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Marttilan kirkko, hautausmaa, Kirkkotie 3 60.5833°N, 22.8996°E 1955 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Marttila.JPG
Kirkkoherra Henrik Tuomaanpojan muistotaulu Marttilan kirkko, Kirkkotie 3, pääoven luona 60.5833°N, 22.9°E Muistotaulu Marttilan Kirkkoherra Henrik Tuomaanpoika.jpg
Kyntäjä[3] Valtatien 10 ja Kyröntien risteys Ollila 60.6348°N, 22.9687°E Ali-Eskola, ArtoArto Ali-Eskola Kyntäjä.jpg
Marttilan taistelun muistomerkki[3][6] Hämeen Härkätie Mäntsälä 60.5962°N, 22.9195°E Juvelius, Einar W.Einar W. Juvelius 1934 Marttilan taistelun muistomerkki 1934.jpg
Muualle haudattujen muistolle[7] Marttilan kirkko, hautausmaa, Kirkkotie 3 60.5833°N, 22.9001°E Muualle haudattujen muistolle Marttila.JPG
Mäntsälän kirkon muistomerkki[7] Marttilan kirkko, hautausmaa, Kirkkotie 3 60.5831°N, 22.8995°E 2005 Marttilan Mantsalan kirkon muistomerkki.jpg
Pyhän Martin patsas[3] Kunnantalon edusta, Härkätie 773 60.585°N, 22.8986°E Ali-Eskola, ArtoArto Ali-Eskola Pyhän Martin patsas.jpg
Sankaripatsas[3][8] Marttilan kirkko, hautausmaa, Kirkkotie 3 60.5832°N, 22.9006°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1946 Marttila sankarimuistomerkki.JPG
Suomen viimeisen mestauksen muistomerkki[3][9] Marttilan kotiseutumuseon takana, Härkätie 720 60.5854°N, 22.8889°E 1974[10] Tiipilän nummen mestauksen muistokivi, Marttila.jpg
Veteraanipatsas[3] Seurakuntatalon edustalla, Kirkkotie 3 60.5831°N, 22.9005°E 1989 Marttilan veteraanikivi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schleifer, Nina: Syysretki Salon itsenäisyyden museoon. Vapaussodan perintö, 2016, nro 4, s. 9. Helsinki: Vapaussodan Helsingin seudun perinneyhdistys ry. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 27.10.2018.
  2. Kaiverrus muistomerkissä.
  3. a b c d e f g h Museot ja muut nähtävyydet Marttilan kunta. Viitattu 12.6.2020.
  4. Sijainti maastossa elokuussa 2018. Ollut aiemmin ainakin vielä vuonna 2010 osoitteessa Myllypellontie 1.
  5. Alifrosti, Kari: Ajassa mukana. Marttilan historia 1900-luvulla, s. 382-383, 390-391. Marttila: Marttilan kunta ja seurakunta, 2010. ISBN 978-952-67478-0-4.
  6. Tuomisto 1998:19.
  7. a b Marttilan kirkkojen historiaa 1300-luvulta nykypäivään 2006 arkistoitu palveluun Archive.org 24.10.2010. Marttilan seurakunta. Viitattu 1.6.2020.
  8. Tuomisto 1998:286.
  9. Teksti muistomerkin laatassa: "22.10. 1824 suoritettiin Suomen viimeinen virallinen mestaus Tiipilän nummella Marttilassa."
  10. Teksti muistomerkin laatassa: "Pystytti Lions-klubi 22.10.1974."