Luettelo Kemiönsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kemiönsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemiönsaaren kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kemiönsaaren kuntaan kuuluvia entisiä kuntia ovat Kemiö, Västanfjärd, Dragsfjärd ja Hiittinen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Adèle Wemanin muistomerkki[1][2] Nuorisoseurantalo Wrethallan edusta, Museotie 7, Vreta Kemiö 60.1638°N, 22.7101°E Carlsson, ElisElis Carlsson 1926 Elis Carlsson (1926) Adele Wemanin muistomerkki, yksityiskohta.JPG
Axel Oxenstjärnan muistomerkki[3] Kemiö, kemiön kirkonkylä 60.1644°N, 22.7269°E Lukka, Veli-PekkaVeli-Pekka Lukka Veli-Pekka Lukka Axel Oxenstjärnan muistomerkki Kemio.jpg
Finska kriget til sjöss. Drabbningen vid Sandström 2.8.1808[4] Kemiö Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008
Finska kriget til sjöss. Slaget vid Tavastskär-Tallholm 21.7.1808[4] Kemiö Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008
Finska kriget til sjöss. Äntringen av skärgårdsfregatten Styrbjörn vid Lövöfjärden 17. - 18.8.1808[4] Dragsfjärd Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008
Frans Österblomin muistomerkki[5][6] Skolåsen, Vestlax Kemiö 60.0755°N, 22.7625°E
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Dragsfjärd[7] Dragsfjärdin kirkon hautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0729°N, 22.4732°E Ruokonen, P.P. Ruokonen Dragsfjärd 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Kemiö[8][9][10] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1687°N, 22.7454°E Ruokonen, P.P. Ruokonen Vakaumuksensa puolesta Kemio 2.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kemiö[8] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1685°N, 22.7448°E 1956 Kemiö, Karjalaan jääneiden mm.2.jpg
Karjalaisten muistomerkki, Västanfjärd[11] Västanfjärdin uusi hautausmaa (karttalinkki epämääräinen) Västanfjärd 60.046°N, 22.6555°E Karjalaisten muistomerkki Vastanfjard.jpg
Kyrksundetin kappelin muistomerkki[12][13] Kyrkön, Kyrksundetin luona Hiittinen 59.8778°N, 22.4829°E 1950-luku[14]
Lentäjänkivi[15][16] Nivelax, 2 kilometriä Nivelaxin ja Björkbodan väliseltä tieltä Västanfjärd 60.0831°N, 22.5961°E 1979
Lisko[3] Kulttuuritalo Villa Landen ulkopuolella, Engelsbyntie 8 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1634°N, 22.7319°E (sijainti epätarkka) Lukka, Veli-PekkaVeli-Pekka Lukka
Meren uhrit, "Havets offer", Västanfjärd[17][18] Västanfjärdin vanha hautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.048°N, 22.66°E 1962 Meren uhrit Vastanfjard.jpg
Meren uhrien muistomerkki, "Minnesmärke till havets offer", Hiittinen[19][20][21] Rosala, Ryssberget Hiittinen 59.85°N, 22.4234°E
Minnesten över Drage kapell[7][22] Dragsfjärdin kirkon ja pappilan välillä Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0728°N, 22.4748°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Dragsfjärd[7] Dragsfjärdin hautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0728°N, 22.4724°E 2001 Muualle haudattujen muistomerkki Dragsfjard.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Kemiö[3][8][23] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1689°N, 22.745°E Lukka, Veli-PekkaVeli-Pekka Lukka 1999 Muualle haudattujen muistolle Kemiön hautausmaa.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Västanfjärd[17] Västanfjärdin vanha hautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.0479°N, 22.6608°E 2002 Muualle haudattujen muistomerkki Vastanfjard.jpg
Nandi à la Niki[24] Sagalundin museo, Museotie 7 Kemiö 60.1619°N, 22.7097°E Lindfors, ElisabethElisabeth Lindfors, David Forsman, Keijo Ekbom, Einar Degerholm 2003 (1995-1997) Nandi a la Niki.JPG
Nils Oskar Janssonin muistomerkki[1][2] Nuorisoseurantalo Wrethallan edusta, Museotie 7, Vreta Kemiö 60.1637°N, 22.7102°E Carlsson, ElisElis Carlsson 1926 Elis Carlsson (1926) Nils Oskar Janssonin muistomerkki, yksityiskohta.JPG
Obeliski[8][25] Kemiön kirkkoa vastapäätä Suomenkulmantien luoteispuolella Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1693°N, 22.7442°E Nils Oskar Jansson 1925 Obelisk vid Kimito kyrka 6.jpg
Piiloleikki[26][27][28][29][30] Ruukkikylä ympäristöineen Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0217°N, 22.5024°E Linnosuo, OutiOuti Linnosuo, Oona Tikkaoja, Jarl Hoehental, Sara Ilveskorpi, Kirsi-Marja Sirén, Britt-Marie Smeds, Rasmus Smeds 2019
Päiväkoti Silvan taideteokset[31] Edvin Widen tie 8 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.171°N, 22.7299°E Holm, PiaPia Holm, Ritva Kovalainen, Pive Toivonen, Petra Kallio, Sara Ilveskorpi ja Aino Toivettula 2015 Paivakoti Silvan taideteokset Kemio yksityiskohta.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Dragsfjärd [32] Dragsfjärdin kirkon sankarihautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0729°N, 22.4732°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1955 Dragsfjärd sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Hiittinen[33] Hiittisten hautausmaa, Hiittisentie 2 Hiittinen 59.8911°N, 22.5221°E 1939?
Sankarihautojen muistomerkki, Kemiö[34] Kemiön kirkon sankarihautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1687°N, 22.7448°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1953 Kemiö sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Västanfjärd[35] Västanfjärdin vanha kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.0477°N, 22.6599°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Västanfjärd sankarimuistomerkki.JPG
Sininen taivas[26][30] Taalintehtaan tori, Kolapakantie 1 seinässä Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0207°N, 22.5077°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2014
Säkkijärveläisten muistomerkki[8] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 (karttalinkki epätarkka) Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1685°N, 22.7449°E 1949 Sakkijarvelaisten muistomerkki Kemio.jpg
Taalintehdas, ensimmäisen valssaamon muistolaatta[36][37][38] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien eteläpuoli tehtaan portin luona, valssiparin jalustassa Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0181°N, 22.5003°E 1986 Taalintehtaan ensimmäisen valssaamon muistolaatta.jpg
Taalintehdas, karkeavalssaimen "650" valssit[36][37][38] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien eteläpuoli tehtaan portin luona Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0181°N, 22.5003°E 1986 Valssipari, Taalintehdas.jpg
Taalintehdas, valannevalssilaitoksen muistolaatta[36][37][39] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien pohjoispuolinen rinne, vauhtipyörän jalustassa Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0183°N, 22.4988°E 1986 Valannevalssilaitoksen muistolaatta.jpg
Taalintehdas, valannevalssilaitoksen vauhtipyörä, valssituoli ja jakovaihde[36][37][39] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien pohjoispuolinen rinne Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0183°N, 22.4989°E 1986 (1918-19, 1932-33) Valannevalssilaitoksen vauhtipyörä, Taalintehdas.jpg
Veteraanikivi, Kemiönsaari[40] Sagalundin museo, Sagalundsgårdenin piha, Museotie 7, Vreta Kemiö 60.1621°N, 22.71°E 2003 Veteraanikivi Kemiönsaari.JPG
Yhdessä olemme ryhmä[26][27][41] Hertsbölentien tien eteläpuolinen kallio ruukkialueella Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0218°N, 22.5103°E Korkalo, TuomasTuomas Korkalo 2018 Tuomas Korkalo Yhdessa olemme ryhma 2018 yksityiskohta.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ahl-Waris, Eva: Historiebruk kring Nådendal och den kommemorativa anatomin av klostrets minnesplats, s. 147. Helsingfors Universitet, 2010. ISBN ISBN 978-952-10-6674-0 (E-thesis). Teoksen verkkoversio Helsingin yliopiston sivuilla (pdf) (viitattu 10.6.2020). (ruotsiksi)
  2. a b Signeraus teoksessa: "E. Carlsson 1926"
  3. a b c Lukka, Veli-Pekka Artists in the Archipelago. Viitattu 8.6.2020.
  4. a b c Auvinen, Eero: Sotatoimet Saaristomerellä v. 1808-1809 : Suomen sodan ajan merisotaa, maihinnousuja ja sissitoimintaa tukien, s. 27. (Som stöd för Finska krigets sjökrig, landstigningar och partisanverksamhet. Krigsoperationer i Skärgårdshavet 1808-1809). [Turku]: [Varsinais-Suomen liitto], 2008. (suomeksi) (ruotsiksi)
  5. Åboländskt bildarkiv, sökresultat Åboländskt bildarkiv. Sagalunds museum. Viitattu 8.6.2020. (ruotsiksi)
  6. Muistomerkki Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 8.6.2020.
  7. a b c Dragsfjärds begravningsplats Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 11.6.2020. (ruotsiksi)
  8. a b c d e Muistomerkkejä Kemiön hautausmaalla Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 26.6.2019.
  9. Kemiönsaari Kemiön kirkko 1918 sod punakaartilaisten mm (JPG) rastipukki.kuvat.fi. 1.8.2012. Viitattu 26.6.2019.
  10. Kaiverrukset muistomerkissä: "Vakaumuksensa puolesta punakaartissa henkensä menettäneiden muistoksi", "Muistomerkin pystyttivät entiset punakaartilaiset", "P. Ruokonen Loimaa".
  11. Västanfjärdin uusi hautausmaa Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 13.12.2017.
  12. Saarento, Paula (toim.): Turunmaa, yhteinen kulttuuriympäristömme – Åboland, vår gemensamma kulturmiljö, s. 31. Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen maakuntamuseo, 2016. ISBN 978-951-595-211-0 ISBN 978-952-320-023-4. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 14.3.2020). (suomeksi) (ruotsiksi)
  13. Kemiönsaari, Kyrksundet Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 8.6.2020.
  14. Julin, Lars: Hitisprästen Julin. Ro Hit. Tidning för Hitis Skärgård, 2014, 12. vsk, s. 34-36. Rosala Byaråd rf. Lehden verkkoversio Viitattu 11.6.2020. (ruotsiksi)
  15. Flygarsten / Lentäjänkivi 2020. Kemiönsaaren - Kimitoöns Rotaryklubb rf. Viitattu 8.6.2020. (ruotsiksi) (ruotsiksi)
  16. Lentäjänkivi Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 8.6.2020.
  17. a b Västanfjärdin vanha hautausmaa Kemiönsaaren srk. Viitattu 13.12.2017.
  18. Västanfjärds gamla begravningsplats Kimitoöns församling. Viitattu 10.6.2020. (ruotsiksi)
  19. Hitis–Rosala byastig 2019 (pdf) 2019. Hitis kyrkoby byaförening. Viitattu 7.6.2020. (ruotsiksi)
  20. Hiittinen-Rosala kyläpolku 2019 (pdf) 2019. Hiittisten ja Rosalan kyläyhdistykset. Viitattu 11.6.2020.
  21. Rosala Ryssberget 2 Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 10.6.2020.
  22. Vanhan kirkon paikka Kulttuuriympäristön palveluikkuna. 2017. Museovirasto. Viitattu 11.6.2020.
  23. Kaiverrus laatassa teoksen vieressä: "Isä poika ja pyhä henki. Kaikkien vainajien muistoksi. Veli-Pekka Lukka 1999."
  24. Esittelyteksti teoksen yhteydessä.
  25. Kaiverrus muistomerkin jalustan etuosassa: "Åt odlingens befrämjare. Kimito 1325 - 1925." ('Viljelyn edistäjille. Kemiö 1325-1925') Kaiverrus jalustan takaosassa: "Nils Oskar Jansson reste stenen." ('Nils Oskar Jansson pystytti muistokiven')
  26. a b c Julkista taidetta Taalintehtaalle Norpas. Norpas ry. Viitattu 8.6.2020.
  27. a b CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat Maaseudun sivistysliitto. Viitattu 8.6.2020.
  28. Outi Linnossuo ja Oona Tikkaoja Norpas. 2019. Taalintehdas: Norpas ry. Viitattu 8.6.2020.
  29. Piiloleikki, Taalintehdas Instagram. 3.8.2019. Festivalnorpas. Viitattu 8.6.2020.
  30. a b Norpas. Vapaan kulttuurin festivaali. Portfolio 2019 (pdf) 2019. Festival Norpas. Viitattu 11.6.2020.
  31. Taidetta kylässä Kemiönsaaren kunta. Viitattu 8.6.2020.
  32. Kemiönsaari, Dragsfjärdin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  33. Kemiönsaari, Hiittisten hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  34. Kemiönsaari, Kemiön hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  35. Kemiönsaari, Västanfjärdin vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  36. a b c d Teollisuus (välilehti 8) Ruukinkävely. Visit Kimitoön Kemiönsaari. Viitattu 8.6.2020.
  37. a b c d Teollisuus. Ruukinkävely-reitin fyysinen opastaulu.
  38. a b Teksti muistolaatassa valssiparin jalustassa.
  39. a b Teksti muistolaatassa vauhtipyörän jalustassa.
  40. Kirjoitukset muistomerkissä: "Kunnia niille miehille ja naisille jotka vuosina 1939–1945 kamppailivat taistelutantereella tai kotirintamalla kotiseudun, maan vapauden ja itsenäisyyden puolesta", "Minnestenen restes av Kimitoöns krigsveteraner rf. 2003"
  41. Leskien kallio (välilehti 3) Ruukinkävely. Visit Kimitoön Kemiönsaari. Viitattu 8.6.2020.