Luettelo Kemiönsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

  Luettelo Kemiönsaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemiönsaaren kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kemiönsaaren kuntaan kuuluvia entisiä kuntia ovat Kemiö, Västanfjärd, Dragsfjärd ja Hiittinen.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Adèle Wemanin muistomerkki[1][2][3] Nuorisoseurantalo Wrethallan edusta, Museotie 7 Kemiö, Vreta 60.1638°N, 22.7101°E Carlsson, ElisElis Carlsson 1926 Elis Carlsson (1926) Adele Wemanin muistomerkki, yksityiskohta.JPG
Axel Oxenstjärnan muistomerkki[4][5] Kemiön vanha tori, Arkadiantie 1 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1644°N, 22.7269°E Lukka, VelipekkaVelipekka Lukka Veli-Pekka Lukka Axel Oxenstjärnan muistomerkki Kemio.jpg
Bengtskärin taistelun muistolaatta[6] Bengtskärin majakan ovella Hiittinen, Bengtskär 59.7233°N, 22.499°E 1966
Bolaxin linnakkeen muistolaatta[7][8] oletettavasti tykillä (karttalinkki likimääräinen, toinen tykki tästä noin 300 m lounaaseen) Hiittinen, Bolax 59.945°N, 22.7135°E 2006 Bolax minnesplakett.jpg
Coldinu-seuran muistomerkki[9] Finnvikenin rannassa Purunpään luontopolun varrella Dragsfjärd, Purunpää 60.0101°N, 22.382°E Coldinuordens kors, Purunpää.jpg
Finska kriget til sjöss. Drabbningen vid Sandström 2.8.1808[10][11][12] Västankärrin kartanon läheisyydessä (tarkka sijaintitieto puuttuu) Kemiö, Västankärr 60.1958°N, 22.5173°E Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008
Finska kriget til sjöss. Slaget vid Tavastskär-Tallholm 21.7.1808[10][12] Santasaarentie (tarkka sijaintitieto puuttuu) Kemiö, Santasaari 60.2198°N, 22.4919°E Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008
Finska kriget til sjöss. Äntringen av skärgårdsfregatten Styrbjörn vid Lövöfjärden 17. - 18.8.1808[10] Venesatama, Meripuistontie 2 Hiittinen, Kasnäs 59.921°N, 22.4092°E Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008 Finska kriget 1808-09 till sjoss muistolaatta Kasnasissa.jpg
Frans Österblomin muistomerkki[13][14][15] Skolåsen, opaste Vestlaxintieltä Kemiö, Vestlax 60.0755°N, 22.7625°E 1966 Frans Osterblomin muistomerkki Kemio Vestlax.jpg
Hej Hylje, hylje 33[16][17] Söderlångvikin kartano, Amos Anderson tie 2 Dragsfjärd, Söderlångvik 60.0326°N, 22.4334°E Lindfors, StefanStefan Lindfors ja Sanna Nyberg Stefan Lindfors ja Sanna Nyberg Hej Hylje hylje 33 Soderllangvik.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Dragsfjärd[18] Dragsfjärdin kirkon hautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0729°N, 22.4732°E Ruokonen, P.P. Ruokonen Dragsfjärd 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Kemiö[19][20][21] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1687°N, 22.7454°E Ruokonen, P.P. Ruokonen Vakaumuksensa puolesta Kemio 2.jpg
Kapteeni Koukku (Kapten Krok, Captain Hook)[22][23][24] Omenatarha, Söderlångvikin kartano, Amos Anderson tie 2 Dragsfjärd, Söderlångvik 60.0337°N, 22.4284°E Duncker, MariaMaria Duncker 2008
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kemiö[19] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1685°N, 22.7448°E 1956 Kemiö, Karjalaan jääneiden mm.2.jpg
Karjalaisten muistomerkki, Västanfjärd[25] Västanfjärdin uusi hautausmaa, Sirnäsintie Västanfjärd 60.046°N, 22.6555°E Karjalaisten muistomerkki Vastanfjard.jpg
Karyatidit[26][27] Söderlångvikin kartano, Amos Anderson tie 2 Dragsfjärd, Söderlångvik 60.0338°N, 22.4361°E Lindenstruth, Lindenstruth 1935 jälkeen Söderlångvik, garaget.jpg
Keisari Aleksanteri III:n Tsarevna-huvijahdin muistoteksti Keisarin sataman kallio, Killingholmin länsikyljen kalliossa Hiittinen, Högsåra 59.9636°N, 22.3659°E Kejsarhamnen - Tsarevna.jpg
Koleran uhrit 1831 (Koleras offer)[28][29][30] Långdalenin urheilukentän pohjoislaidalla metsässä huoltorakennuksen koillispuolella, Länsiniementie Kemiö, Vreta 60.166°N, 22.6869°E 1985 Koleras offer 1831 Koleran uhrit Kemio.jpg
Krokön linnakkeen muistolaatta[7][31] Stora Krokön – Lilla Krokön (karttalinkki likimääräinen) Hiittinen 59.9041°N, 22.5554°E 2006
Kyrksundetin kappelin muistomerkki[32][33][34][35] Kyrkön, Kyrksundetin luona, viitoitus Hiittistentieltä Hiittinen 59.8778°N, 22.4829°E 1958 Till minne av kapellet vid Kyrksund Hitis.jpg
Lentäjänkivi[36][37] Viitoitus Björkbodantieltä Västanfjärd, Nivelax 60.0831°N, 22.5961°E 1979 Lentajan kivi Nivelax Vastanfjard.jpg
Lisko[4][5] Kulttuuritalo Villa Landen ulkopuolella, Engelsbyntie 8 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.163°N, 22.7323°E Lukka, VelipekkaVelipekka Lukka Veli-Pekka Lukka Lisko Kemio Villa Lande.jpg
Meren uhrit, "Havets offer", Västanfjärd[38][39] Västanfjärdin vanha hautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.048°N, 22.66°E 1962 Meren uhrit Vastanfjard.jpg
Meren uhrien muistomerkki, "Minnesmärke till havets offer", Hiittinen[40][41][42][43] Ryssberget, Östernäsintie Hiittinen, Rosala 59.85°N, 22.4234°E Sandman, JanJan Sandman 1992 Minnesmärke till havets offer Hitis Rosala Ryssbacken.jpg
Minnesten över Drage kapell[18][44][45] Dragsfjärdin kirkon ja pappilan välillä, Kirkonkyläntie Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0724°N, 22.4743°E 1955 Minnesten över Drage kapell Dragsfjard.jpg
Morgonlandetin muistolaatta[7][46] Morgonlandet, Tulenjohtopoteron seinässä (karttalinkki likimääräinen) Hiittinen 59.76°N, 22.7011°E 2014
Muistolaatta "Svensk officiers graf från 1808-1809 års krig"[47][48] Neljän tammen tie, Västankärrin kartanon lähellä Kemiö, Västankärr 60.1929°N, 22.5164°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Dragsfjärd[18] Dragsfjärdin hautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0728°N, 22.4724°E 2001 Muualle haudattujen muistomerkki Dragsfjard.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Hiittinen Hiittisten hautausmaa, Hiittisentie 2 Hiittinen, Hiittisten kirkonkylä 59.8912°N, 22.5222°E Muualle haudattujen muistomerkki Hiittinen.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Kemiö[4][19][49][5] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1689°N, 22.745°E Lukka, VelipekkaVelipekka Lukka 1999 Muualle haudattujen muistolle Kemiön hautausmaa.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Västanfjärd[38] Västanfjärdin vanha hautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.0479°N, 22.6608°E 2002 Muualle haudattujen muistomerkki Vastanfjard.jpg
Nandi à la Niki[50] Sagalundin museo, Museotie 7 Kemiö 60.1619°N, 22.7097°E Lindfors, ElisabethElisabeth Lindfors, David Forsman, Keijo Ekbom, Einar Degerholm 2003 (1995-1997) Nandi a la Niki.JPG
Nils Oskar Janssonin muistomerkki[1][2][3] Nuorisoseurantalo Wrethallan edusta, Museotie 7 Kemiö, Vreta 60.1637°N, 22.7102°E Carlsson, ElisElis Carlsson 1926 Elis Carlsson (1926) Nils Oskar Janssonin muistomerkki, yksityiskohta.JPG
Obeliski[19][51] Kemiön kirkkoa vastapäätä Suomenkulmantien luoteispuolella Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1693°N, 22.7442°E Nils Oskar Jansson 1925 Obelisk vid Kimito kyrka 6.jpg
Piiloleikki[52][53][54][55][56] Ruukkikylä ympäristöineen Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0217°N, 22.5024°E Linnosuo, OutiOuti Linnosuo, Oona Tikkaoja, Jarl Hohenthal, Sara Ilveskorpi, Kirsi-Marja Sirén, Britt-Marie Smeds, Rasmus Smeds 2019 Kirsi-Marja Siren Paikkaan pysayttaja osa teoskokonaisuutta Piiloleikki 2019 Taalintehdas.JPG
Päiväkoti Silvan taideteokset[57] Edvin Widen tie 8 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.171°N, 22.7299°E Holm, PiaPia Holm, Ritva Kovalainen, Pive Toivonen, Petra Kallio, Sara Ilveskorpi ja Aino Toivettula 2015 Paivakoti Silvan taideteokset Kemio yksityiskohta.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Dragsfjärd [58] Dragsfjärdin kirkon sankarihautausmaa, Kappelimäentie 5 Dragsfjärd, Dragsfjärdin kirkonkylä 60.0729°N, 22.4732°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1955 Dragsfjärd sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Hiittinen[59] Hiittisten hautausmaa, Hiittisentie 2 Hiittinen, Hiittisten kirkonkylä 59.8912°N, 22.5222°E 1939? Hiittisten sankarimuistomerkki.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Kemiö[60] Kemiön kirkon sankarihautausmaa, Suomenkulmantie 13 Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1687°N, 22.7448°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1953 Kemiö sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Västanfjärd[61] Västanfjärdin vanha kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokaari 12 Västanfjärd 60.0477°N, 22.6599°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Västanfjärd sankarimuistomerkki.JPG
Sininen taivas[52][56] Taalintehtaan tori, Kolapakantie 1 seinässä Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0207°N, 22.5077°E Turunen, JohannaJohanna Turunen 2014 Johanna Turunen Sininen taivas 2014 Taalintehtaan tori.jpg
Štš-324-sukellusveneen muistolaatta[62][63] Bengtskärin majakalta 13 km lounaaseen, meren pohjassa Hiittinen 59.643°N, 22.33°E 2015
Säkkijärveläisten muistomerkki[19] Kemiön hautausmaa, Suomenkulmantie 13 (karttalinkki epätarkka) Kemiö, Kemiön kirkonkylä 60.1685°N, 22.7449°E 1949 Sakkijarvelaisten muistomerkki Kemio.jpg
Taalintehdas, ensimmäisen valssaamon muistolaatta[64][65][66] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien eteläpuoli tehtaan portin luona, valssiparin jalustassa Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0181°N, 22.5003°E 1986 Taalintehtaan ensimmäisen valssaamon muistolaatta.jpg
Taalintehdas, karkeavalssaimen "650" valssit[64][65][66] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien eteläpuoli tehtaan portin luona Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0181°N, 22.5003°E 1986 Valssipari, Taalintehdas.jpg
Taalintehdas, valannevalssilaitoksen muistolaatta[64][65][67] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien pohjoispuolinen rinne, vauhtipyörän jalustassa Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0183°N, 22.4988°E 1986 Valannevalssilaitoksen muistolaatta.jpg
Taalintehdas, valannevalssilaitoksen vauhtipyörä, valssituoli ja jakovaihde[64][65][67] Taalintehtaantie, tehdasalue, tien pohjoispuolinen rinne Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0183°N, 22.4989°E 1986 (1918-19, 1932-33) Valannevalssilaitoksen vauhtipyörä, Taalintehdas.jpg
Veteraanikivi, Kemiönsaari[68] Sagalundin museo, Sagalundsgårdenin piha, Museotie 7, Vreta Kemiö 60.1621°N, 22.71°E 2003 Veteraanikivi Kemiönsaari.JPG
Volter af Petersénin muistomerkki[69] Ruukinpuisto, ruukin päärakennuksen luona, Taalintehtaantie 716 Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0205°N, 22.5044°E 1840-luku Volter af Petersenin muistomerkki Taalintehdas Kemiönsaari.jpg
Yhdessä olemme ryhmä[52][53][70] Hertsbölentien tien eteläpuolinen kallio ruukkialueella Dragsfjärd, Taalintehdas 60.0218°N, 22.5103°E Korkalo, TuomasTuomas Korkalo 2018 Tuomas Korkalo Yhdessa olemme ryhma 2018 yksityiskohta.jpg
Yöomena (Nattäpplet, The Night Apple)[71][23] Söderlångvikin kartano, Amos Anderson tie 2 Dragsfjärd, Söderlångvik 60.0342°N, 22.4329°E Hohenthal, JarlJarl Hohenthal 2018 Jarl Hohenthal Nattapplet Yo-omena Night apple 2018 Soderlångvik.jpg
Örön linnakkeen muistolaatta[7] Örö, Örön linnake, keskusaukion itäreunalla kalliomäen (Holmen) kupeessa Hiittinen 59.8067°N, 22.3371°E 2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Enqvist, Ove: Kellä saaret ja selät on hallussaan... Rannikkopuolustuksen aluekysymykset autonomisessa ja itsenäisessä Suomessa. Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos, 2007. ISBN ISBN 978-951-25-1778-7. Kirjan verkkoversio (pdf) (viitattu 28.7.2021).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ahl-Waris, Eva: Historiebruk kring Nådendal och den kommemorativa anatomin av klostrets minnesplats, s. 147. Helsingfors Universitet, 2010. ISBN ISBN 978-952-10-6674-0 (E-thesis). Teoksen verkkoversio Helsingin yliopiston sivuilla (pdf) (viitattu 10.6.2020). (ruotsiksi)
  2. a b Kemiön kulttuurihenkilöt Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 28.7.2021.
  3. a b Signeraus teoksessa: "E. Carlsson 1926"
  4. a b c Lukka, Veli-Pekka Artists in the Archipelago. 16.10.2015 (Arkistoitu sivu palvelussa Archive.org). Länsi-Turunmaan kaupunki. Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 28.7.2021.
  5. a b c Filppu, Minna: Strömman kanavan ääreen nousi pieni patsaspuisto. Salom Seudun Sanomat, 10.7.2013, s. 10. Lehden verkkoversio Lehtiluukku-palvelussa (maksullinen) Viitattu 28.7.2021.
  6. Bengtskär Suomen sotamuistomerkit. Viitattu 20.7.2021.
  7. a b c d Muistolaattahanke RT:n entisille toimipaikoille; Rannikkotykistön perinneyhdistys ry (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Enqvist 2007:318 (saaren sijainti).
  9. Purunpään luonnonsuojelualue Visit Kemiönsaari. Kemiönsaaren kunta. Viitattu 20.7.2021.
  10. a b c Auvinen, Eero: Sotatoimet Saaristomerellä v. 1808-1809 : Suomen sodan ajan merisotaa, maihinnousuja ja sissitoimintaa tukien, s. 27. (Som stöd för Finska krigets sjökrig, landstigningar och partisanverksamhet. Krigsoperationer i Skärgårdshavet 1808-1809). [Turku]: [Varsinais-Suomen liitto], 2008. (suomeksi) (ruotsiksi)
  11. Historia Westankärrin kartano. Westankärrin kartano. Viitattu 19.7.2021.
  12. a b Finland Svenska militära minnesmärken. Föreningen Svenska Militära Minnesmärken. Viitattu 21.7.2021. (ruotsiksi)
  13. Åboländskt bildarkiv, sökresultat Åboländskt bildarkiv. Sagalunds museum. Viitattu 8.6.2020. (ruotsiksi)
  14. Muistomerkki Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 8.6.2020.
  15. Teksti muistomerkissä: "Tacksam hembygd reste stenen vid Vestlax skolas 75-års jubileum 1966"
  16. Söderlångvikin kartano Kuvat.fi. Henrik Gustafsson. Viitattu 20.7.2021.
  17. Hylje 33 Flickr. Viitattu 20.7.2021.
  18. a b c Dragsfjärds begravningsplats Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 11.6.2020. (ruotsiksi)
  19. a b c d e Muistomerkkejä Kemiön hautausmaalla Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 26.6.2019.
  20. Kemiönsaari Kemiön kirkko 1918 sod punakaartilaisten mm (JPG) rastipukki.kuvat.fi. 1.8.2012. Viitattu 26.6.2019. [vanhentunut linkki]
  21. Kaiverrukset muistomerkissä: "Vakaumuksensa puolesta punakaartissa henkensä menettäneiden muistoksi", "Muistomerkin pystyttivät entiset punakaartilaiset", "P. Ruokonen Loimaa".
  22. Föreningen Konstsamfundets verksamhetsår. Konstsam. Konstsamfundets årsmagasin, 2012, s. 70. Konstsamfundet. Lehden verkkoversio Viitattu 21.7.2021. (ruotsiksi)
  23. a b Opaste teoksen yhteydessä. (ruotsiksi) (suomeksi) (englanniksi)
  24. Söderlångvik gård / kartano / Manor Facebook. 10.2.2021. Söderlångvikin kartano. Viitattu 21.7.2021. (ruotsiksi) (suomeksi) (englanniksi)
  25. Västanfjärdin uusi hautausmaa Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 13.12.2017.
  26. Lüttge, Peter: I Amosriket Svenska Yle. Yle. Viitattu 29.7.2021. (ruotsiksi)
  27. Holmila, Paula: Helsingin taloihin on piilotettu viestejä, joihin harva keksii kiinnittää huomiota: julki­sivujen koristeista voi lukea irvailuja julkkiksille tai löytää suunnittelijan kuvan Helsingin Sanomat. 26.12.2021. Viitattu 1.1.2022.
  28. Nykänen, Nils-Henrik: Kolera Kemiössä 1831 Hembygdsforskarna i Kimitöbygden. Viitattu 20.7.2021.
  29. Kemiönsaari, kiinteä muinaisjäännös, Långdalen, 1000026563 Kulttuuriympäristön palveluikkuna. 22.5.2015. Museovirasto. Viitattu 20.7.2021.
  30. Laukkanen, Esa: ”206-207”, Kemiönsaaren Kemiön arkeologinen inventointi vuosina 2011 ja 2013, s. 90. Turun museokeskus Varsinais-Suomen maakuntamuseo, 2013. Raportin verkkoversio (osa 2) (pdf) (viitattu 20.7.2021).
  31. Enqvist 2007: 318, 359, 432. (saaren sijainti)
  32. Saarento, Paula (toim.): Turunmaa, yhteinen kulttuuriympäristömme – Åboland, vår gemensamma kulturmiljö, s. 31. Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen maakuntamuseo, 2016. ISBN 978-951-595-211-0 ISBN 978-952-320-023-4. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 14.3.2020). (suomeksi) (ruotsiksi)
  33. Kemiönsaari, Kyrksundet Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 8.6.2020.
  34. Julin, Lars: Hitisprästen Julin. Ro Hit. Tidning för Hitis Skärgård, 2014, 12. vsk, s. 34-36. Rosala Byaråd rf. Lehden verkkoversio Viitattu 11.6.2020. (ruotsiksi)
  35. Teksti muistomerkissä: "Hitis församling reste stenen 20.7. 1958".
  36. Flygarsten / Lentäjänkivi 2020. Kemiönsaaren - Kimitoöns Rotaryklubb rf. Arkistoitu 8.6.2020. Viitattu 8.6.2020. (ruotsiksi) (ruotsiksi)
  37. Lentäjänkivi Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 8.6.2020.
  38. a b Västanfjärdin vanha hautausmaa Kemiönsaaren srk. Viitattu 13.12.2017.
  39. Västanfjärds gamla begravningsplats Kimitoöns församling. Viitattu 10.6.2020. (ruotsiksi)
  40. Hitis–Rosala byastig 2019 (pdf) 2019. Hitis kyrkoby byaförening. Viitattu 7.6.2020. (ruotsiksi)
  41. Hiittinen-Rosala kyläpolku 2019 (pdf) 2019. Hiittisten ja Rosalan kyläyhdistykset. Viitattu 11.6.2020.
  42. Rosala Ryssberget 2 Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 10.6.2020.
  43. Teksti muistomerkin jalustassa: "Jan Sandman 9.5.1992"
  44. Vanhan kirkon paikka Kulttuuriympäristön palveluikkuna. 2017. Museovirasto. Viitattu 11.6.2020.
  45. Teksti muistomerkissä: "Til kyrkans och de okända avlidnas åminnelse restes stenen 1955"
  46. Enqvist 2007:318, 432 (saaren sijainti).
  47. Lauharo, Kristin: Muistopuut Puulajipuisto. Arkistoitu 21.7.2021. Viitattu 21.7.2021.
  48. Kemiönsaari, mahdollinen muinaisjäännös Sandö & Vestankärr Kulttuuriympäristön palveluikkuna. 22.5.2015. Museovirasto. Viitattu 21.7.2021.
  49. Kaiverrus laatassa teoksen vieressä: "Isä poika ja pyhä henki. Kaikkien vainajien muistoksi. Veli-Pekka Lukka 1999."
  50. Esittelyteksti teoksen yhteydessä.
  51. Kaiverrus muistomerkin jalustan etuosassa: "Åt odlingens befrämjare. Kimito 1325 - 1925." ('Viljelyn edistäjille. Kemiö 1325-1925') Kaiverrus jalustan takaosassa: "Nils Oskar Jansson reste stenen." ('Nils Oskar Jansson pystytti muistokiven')
  52. a b c Julkista taidetta Taalintehtaalle Norpas. Norpas ry. Viitattu 8.6.2020.
  53. a b CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat Maaseudun sivistysliitto. Viitattu 8.6.2020.
  54. Outi Linnossuo ja Oona Tikkaoja Norpas. 2019. Taalintehdas: Norpas ry. Arkistoitu 8.6.2020. Viitattu 8.6.2020.
  55. Piiloleikki, Taalintehdas Instagram. 3.8.2019. Festivalnorpas. Viitattu 8.6.2020.
  56. a b Norpas. Vapaan kulttuurin festivaali. Portfolio 2019 (pdf) 2019. Festival Norpas. Arkistoitu 11.6.2020. Viitattu 11.6.2020.
  57. Taidetta kylässä Kemiönsaaren kunta. Viitattu 8.6.2020.
  58. Kemiönsaari, Dragsfjärdin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  59. Kemiönsaari, Hiittisten hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  60. Kemiönsaari, Kemiön hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  61. Kemiönsaari, Västanfjärdin vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 13.12.2017.
  62. Neuvostoliiton sukellusvenehylky sai Hangossa muistolaatan; TS 22.10.2015
  63. Schc-324; Uwex.org
  64. a b c d Teollisuus (välilehti 8) Ruukinkävely. Visit Kimitoön Kemiönsaari. Viitattu 8.6.2020.
  65. a b c d Teollisuus. Ruukinkävely-reitin fyysinen opastaulu.
  66. a b Teksti muistolaatassa valssiparin jalustassa.
  67. a b Teksti muistolaatassa vauhtipyörän jalustassa.
  68. Kirjoitukset muistomerkissä: "Kunnia niille miehille ja naisille jotka vuosina 1939–1945 kamppailivat taistelutantereella tai kotirintamalla kotiseudun, maan vapauden ja itsenäisyyden puolesta", "Minnestenen restes av Kimitoöns krigsveteraner rf. 2003"
  69. Cygnel, Sam: Musta rouva kummittelee taalintehtaalla. Annonsblad för Kimitobygden - Kemiönseudun ilmoituslehti, 13.9.2014, s. 6-7. Lehden verkkoversio (maksullinen) Viitattu 19.7.2021. (suomeksi) (ruotsiksi)
  70. Leskien kallio (välilehti 3) Ruukinkävely. Visit Kimitoön Kemiönsaari. Viitattu 8.6.2020.
  71. Sandberg, Monica: Nu har den stora äppleodlargården också ett glasäpple. Åbo Underrättelser, 2.10.2018. Artikkelin verkkovertsio Pressreader-palvelussa Viitattu 19.7.2021. (ruotsiksi)

Likimäärin