Örö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Örö

Örön sataman infopiste

Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Pinta-ala
3,8 km²
Kartta

Örö on Saaristomeren kansallispuistossa Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten lounaispuolella sijaitseva saari, joka aiemmin kuului Hiittisten ja myöhemmin Dragsfjärdin kuntaan. Saari on ollut sotilaskäytössä Venäjän vallan ajasta lähtien.

Pääartikkeli: Örön linnake

Örön linnoitteiden rakentaminen aloitettiin osana Venäjän keisarikunnan Pietari Suuren merilinnoitusta vuonna 1915. Suomen itsenäistyttyä saari on ollut osa Suomen meripuolustusta, ja siellä on ollut rannikkotykistön raskas ja järeä patteri.[1] Puolustusvoimien toiminta Örön linnakkeella lakkasi pääosin vuonna 2005, mutta siellä on edelleen toimintakuntoinen kolmitykkinen 130 TK -rannikkopatteri.lähde?

Museovirasto on määritellyt Örön linnakkeen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[2]

Saaren luonto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Örö on matalalla vesialueella sijaitseva harjusaari, jolla esiintyy runsaasti arvokkaita luontotyyppejä, kuten erikoisen luonnontilaisena säilyneitä hiekkarantoja, dyynejä ja rantaniittyjä. Örössä on havaittu kaikkiaan 1 500 perhoslajia, joista uhanalaisia tai silmälläpidettäviä on yli sata. Se on tunnettu myös harvinaisten merenrantakasvien, kuten merijuolavehnän alalajin merivehnän (Elymus farctus ssp. boreoatlanticus) esiintymistä. Suomessa uhanalainen, rauhoitettu ja hyvin harvinainen merivehnä tunnettiin pitkään vain Öröstä. Muita uhanalaisia ja silmälläpidettäviä putkilokasveja saarella ovat muun muassa hietaneilikka, hietikkosara, isokrassi, kangasajuruoho, lännenhanhikki, meriotakilokki ja merikastikka. Saari on myös Suomen ainoa ketokylmänkukan nykyinen kasvupaikka.

  1. Pekka Silvast: HanRPsto Hangon Rannikkopatteristo 1921–98, s. 16–28. Pietari Suuren merilinnoitus Hankoniemellä. Jyväskylä: Gummerus, 1998. ISBN 952-90-5240-5.
  2. Örön linnake Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]