Örö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Örö
Örö hamn entrance.jpg

Örön sataman infopiste

Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Pinta-ala
3,8 km²
Väestö
Luokitus
Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö[1]View and modify data on Wikidata

Örö on Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten lounaispuolella sijaitseva linnakesaari, joka aiemmin kuului Hiittisten ja myöhemmin Dragsfjärdin kuntaan. Saari on ollut sotilaskäytössä Venäjän vallan ajasta lähtien.

Örön linnake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Örö kuului niin sanottuun Pietari Suuren merilinnoitukseen. Linnoittaminen aloitettiin ennen ensimmäistä maailmansotaa. Itsenäisyyden alusta saari on ollut osa Suomen meripuolustusta. Saarella oli raskas ja järeä patteri, jonka tykkikalustona oli mm. 2 kpl 305/52 O -tykkiä ja 152/45 C, myöhemmin 152/50 T.[2] Tämän lisäksi saaren toimintaan on kuulunut merivalvonta. Linnake osallistui sodan aikana taisteluun Bengtskäristä sekä tykkitulella että lähettämällä miehiä Bengtskäriin.

Örössä on aikaisemmin annettu varusmieskoulutusta, mutta Suomen puolustusvoimien toiminta Örössä loppui pääosin vuonna 2005 ja saari on nykyisin Metsähallituksen hallinnassa. Örön linnakkeeseen kuului muun muassa rannikkosotilaskoti ja varuskuntakerho.

Saaressa on toimintakunnossa oleva, kolmesta tykistä koostuva 130 TK -rannikkotykkipatteri.

Saaren luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Örö on matalalla vesialueella sijaitseva harjusaari. Sillä esiintyy runsaasti arvokkaita luontotyyppejä, kuten erikoisen luonnontilaisena säilyneitä hiekkarantoja, dyynejä ja rantaniittyjä. Örössä on havaittu kaikkiaan 1 500 perhoslajia, joista uhanalaisia tai silmälläpidettäviä on yli sata. Se on tunnettu myös harvinaisten merenrantakasvien, kuten merijuolavehnän alalajin merivehnän (Elymus farctus ssp. boreoatlanticus) esiintymistä. Suomessa uhanalainen, rauhoitettu ja hyvin harvinainen merivehnä tunnettiin pitkään vain Öröstä. Muita uhanalaisia ja silmälläpidettäviä putkilokasveja saarella ovat muun muassa hietaneilikka, hietikkosara, isokrassi, kangasajuruoho, lännenhanhikki, meriotakilokki ja rantakaura. Saari on myös Suomen ainoa lännenkylmänkukan kasvupaikka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cultural sites of national interestView and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Pekka Silvast: HanRPsto Hangon Rannikkopatteristo 1921-98, s. 16-28. Pietari Suuren merilinnoitus Hankoniemellä. Jyväskylä: Gummerus, 1998. ISBN 952-90-5240-5. suomeksi

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pakola, Johanna: Örön linnake. 2. uud. painos. Merimaanikko, 2015. ISBN 978-952-68164-2-5. Ensimmäinen painos nimellä Örö : laidunmaasta linnakkeeksi, Turun Sanomat, 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.